To je sasvim OK. Iako ti mišljenje nije osnovano, tvoje je pravo da tako misliš i da nakom iznošenja istog prestaneš kenjati po ovoj temi. Vozi na rezervi i šta te briga. EV i nije za takve.preludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tuitamo
#8401 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
- rida1976
#8402 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
To su ovi sto voze po 1k km u komadu bez pauze 
-
tuitamo
#8403 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Vozi na rezervi, sedmično 82km a smeta mu domet 700km

-
Tabakmalac
#8404 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa bolje i na rezervi nego da tražiš utičnicu kao najveći jad. 
- kabal1337
#8405 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
zamisli da imas vojno vozilo, sa malom nuklarnom baterijom, imas beskonacan domet sta onda.preludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
Kinezi su razvili malu nuklarnu bateriju
-
Seawolf
#8406 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Super stvar.kabal1337 wrote: ↑19/07/2026 10:44zamisli da imas vojno vozilo, sa malom nuklarnom baterijom, imas beskonacan domet sta onda.preludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
Samo što je za pogoniti elektromotor snage 100 kW, potrebno ravno milijardu takvih malih nuklearnih baterija, jer su, osim po dimenzijama, male i u pogledu snage koja iznosi svega 0,1 mW po bateriji.
Nisu te baterije za napajanje električnih motora vozila.
-
SvjetlosnaGodina
#8407 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma gdje ce to, i zamisli sudar ili da se pregrije pa krene da divlhakabal1337 wrote: ↑19/07/2026 10:44zamisli da imas vojno vozilo, sa malom nuklarnom baterijom, imas beskonacan domet sta onda.preludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
- kabal1337
#8408 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
EV je buducnost
a vojska vec uveliko eksperimentise
a vojska vec uveliko eksperimentise
-
Tabakmalac
#8409 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Možda jeste u razvijenim državama. U BiH srećom nikad ili za jedno 60 godina. 
- kabal1337
#8410 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
To sve zavisi od kupovne moci stanovnistvaTabakmalac wrote: ↑19/07/2026 11:18 Možda jeste u razvijenim državama. U BiH srećom nikad ili za jedno 60 godina.![]()
-
tokio25
#8411 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ti gledas iz svoje perspektive i za tebe nije sto si sam kazespreludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
Al pljuvati nesto samo iz razloga sto ti se ne svidja je bolest
Kako tebi ne odgovara struja nekome ne odgovara benzin u od osu na dizel ili obratno
Tako isto postoji da nekome vise odgovara struja nego gorivo
Isti slucaj sa automobilima samim tj oblicima
Nekome treba suv nekome karavan nekome smart itd
Najgore je ravnati svijet po sebi
-
preludezalude
#8412 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Trebas i argumentovati ako mi misljenje nije osnovano. Tema je EV all about i mogu kenjati koliko hocu o ARGUMENTIMA da je velika mana punjenje, brzina punjenja i dostupnost punjaca. Sta ce onaj ko zivi u zgradi a auto na parkingu udaljenom 30-40 metara. Ide na posao i na poslu je opet auto na parkingu bez pristupa struji. On nema mogucnost da svrati usput na pumpu i napuni ga za 5 minuta. Nemoj okivati u zvijezde nesto sto nema upotrebnu vrijednost i lakocu upotrebe kao sus. Ma ni blizu. Neko kaze EV je buducnost. Mozda i jeste ali BUDUCNOST. Trenutno, pogotovo u nasim uvijetima je ...tuitamo wrote: ↑19/07/2026 08:36To je sasvim OK. Iako ti mišljenje nije osnovano, tvoje je pravo da tako misliš i da nakom iznošenja istog prestaneš kenjati po ovoj temi. Vozi na rezervi i šta te briga. EV i nije za takve.preludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
-
preludezalude
#8413 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ti uopste ne citas sta drugi pisu. Ja ne pljujem samo zato jer mi se ne svidja. Rekao sam da ne trebas okivati u zvijezde auto koji ne mogu u svakom momentu napuniti do cepa za 5 minuta i kad je prazan a da punjaca imam makar na svakoj trecoj pumpi. Nema potrebe dalje da pricam. Ja ako moram stalno razmialjati kako gdje kada...onda nesto nije u redu sa tim autom.tokio25 wrote: ↑19/07/2026 14:10Ti gledas iz svoje perspektive i za tebe nije sto si sam kazespreludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
Kako tebi ne odgovara struja nekome ne odgovara benzin u od osu na dizel ili obratno
-
tokio25
#8414 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
A zasto se ravnamo po tebi?preludezalude wrote: ↑19/07/2026 14:34Ti uopste ne citas sta drugi pisu. Ja ne pljujem samo zato jer mi se ne svidja. Rekao sam da ne trebas okivati u zvijezde auto koji ne mogu u svakom momentu napuniti do cepa za 5 minuta i kad je prazan a da punjaca imam makar na svakoj trecoj pumpi. Nema potrebe dalje da pricam. Ja ako moram stalno razmialjati kako gdje kada...onda nesto nije u redu sa tim autom.tokio25 wrote: ↑19/07/2026 14:10Ti gledas iz svoje perspektive i za tebe nije sto si sam kazespreludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
Zasto je meni vazno tvoja potreba da se napuni za 5 minuta
Citas li ti sebe uopste
Za mene da ponovim za mene auto idealno
Isti slucaj mogu ja obratno upotrijebiti
Zasto ti auto koje napunis za 5 minuta ukivas u zvijezde kad mu je jedino to i jos jedna stavka prednost?
Tema je ev i ne znam zasto se vi kojima treba 5 minuta mrzite politiku nametanja mrzite muska mrzite ne znam ni ja sta uopste komentarisete onda i raspravljate
Ok ti napisao treba ti to to to
Ev ne zadovoljava to i gotovo
Mozemo mi diskutovati zasto kako kad ce to biti ili nece al ne kontam pljuvanje ne konkretno ti po ev
Ja da dodjem tamo mehanicari pitaju i da pocnem pricu ma sve je to kita ja imam samo elektromotor popraviti bila bi salva prozivanja uvreda i sl
-
tokio25
#8415 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Isto se moze reci i za onoga sto ima je nezaposlen i dobiva penziju 500 marakapreludezalude wrote: ↑19/07/2026 14:28Trebas i argumentovati ako mi misljenje nije osnovano. Tema je EV all about i mogu kenjati koliko hocu o ARGUMENTIMA da je velika mana punjenje, brzina punjenja i dostupnost punjaca. Sta ce onaj ko zivi u zgradi a auto na parkingu udaljenom 30-40 metara. Ide na posao i na poslu je opet auto na parkingu bez pristupa struji. On nema mogucnost da svrati usput na pumpu i napuni ga za 5 minuta. Nemoj okivati u zvijezde nesto sto nema upotrebnu vrijednost i lakocu upotrebe kao sus. Ma ni blizu. Neko kaze EV je buducnost. Mozda i jeste ali BUDUCNOST. Trenutno, pogotovo u nasim uvijetima je ...tuitamo wrote: ↑19/07/2026 08:36To je sasvim OK. Iako ti mišljenje nije osnovano, tvoje je pravo da tako misliš i da nakom iznošenja istog prestaneš kenjati po ovoj temi. Vozi na rezervi i šta te briga. EV i nije za takve.preludezalude wrote: ↑19/07/2026 01:19 Ja nisam vozao EV i skroz sam protiv EV. Za mene je to auto prilicno neupotrebljivo u stvarnom svijetu. Meni treba prevozno sredstvo dostupno u roku 5 minuta. Ne treba mi auto koje ce mi nabiti cir na zelucu razmisljajuci o tome gdje cu ga napuniti, koliko vremena ce mi trebati da ga napunim, da li ce moci izdrzati do cilja, razmisljati o tome da je stalno pun. To mi ne treba u zivotu. Auto bez razmisljanja drzim na rezervi znajuci da cu ga napuniti do vrha za 5 minuta. Kad EV bude mogao da se napuni za 5 minuta a punjaci budu dostupni makar na svakoj trecoj pumpi onda ce za mene biti upotrebljivi kako i treba biti upotrebljiv automobil. Do tada...imaju ogromnu manu. Okivati ga u zvijezde, stvarno ne vidim razlog.
Sta ce on koje ce auto kupiti?
Taj koji zivi u stanu nece bi razmosljati o ev i dovidjenja isto kao sto ja ne razmisljam o helikopteru jahti i sl
Ev nije buduscnost nego sadasnjost a to sto ljudi nemaju novca nemaju uslove i ostalo je sasvim druga prica
Ovdje ljudi nemaju uslove da voze audi a6 pa voze
Ti radis oko dijelova i to i sigurno bolje znas od nas kakvih sve ima situacija
-
Seawolf
#8416 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Aktuelni postavljeni cilj koji je zadala Agencija Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za razvoj novih tehnologija za oružane snage (DARPA) i izdvojila 5.2 miliona dolara za postizanje tog cilja (nisu se nešto pretrgli) je dobiti nuklearnu bateriju koja ima specifičnu snagu od nešto iznad 10 W po kilogramu mase.
Opet, za napajanje elektromotora snage 100 kW, treba takvih budućih baterija u ukupnoj masi od 10 tona.
Dakle, ponavljam, to nisu baterije za pogon električnih cestovnih (ili terenskih) vozila.
-
tokio25
#8417 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
pa ako je 1958e napravljen auto na nuklearni pogon zasto bi fantastika bila napraviti sada isto to?
naravno to nije krajnji proizvod da se vozi na cesti al je moguce
ko zna sta ameri imaju tajno od tih pogona i sl
tako da nije nemoguce da bude i nv ili kako bi se zvao
-
Seawolf
#8418 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Hajde ne lupaj.tokio25 wrote: ↑19/07/2026 16:38 pa ako je 1958e napravljen auto na nuklearni pogon zasto bi fantastika bila napraviti sada isto to?
Kakve veze ima vozilo na nuklearni pogon, sa nuklearnim električnim baterijama.
- kabal1337
#8419 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ne vrti se cijeli svijet oko amerike
-
tokio25
#8420 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
klalsicno nase kad nemas odgovor na bilo staSeawolf wrote: ↑19/07/2026 16:50Hajde ne lupaj.tokio25 wrote: ↑19/07/2026 16:38 pa ako je 1958e napravljen auto na nuklearni pogon zasto bi fantastika bila napraviti sada isto to?
ne lupaj i sl
cuj kakve veze ima
ako su napravili auto na nuklearni pogon prije vise od 60 godina valjda su napravili i nuklearne baterije do sada koje mogu pokretati automobil normalno
vjerovatno ima neki razlog zasto nema vec sada takvih automobila
isti slucaj je i sa elektricnim autima
onaj pominje mrzi kako se gura elektricni al mu nije mrsko kako su naftne korporacije ubijale elektricne automobile
najbolji primjer je mislim da je chevrolet ako se dobro sjecam a znam da se zvao ev1
ima na netu dovoljno materijala o tome
-
tokio25
-
Seawolf
#8422 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Koji pogonski stroj je pogonio nuklearno vozilo napravljeno prije skoro 70 godina?tokio25 wrote: ↑19/07/2026 17:01klalsicno nase kad nemas odgovor na bilo staSeawolf wrote: ↑19/07/2026 16:50Hajde ne lupaj.tokio25 wrote: ↑19/07/2026 16:38 pa ako je 1958e napravljen auto na nuklearni pogon zasto bi fantastika bila napraviti sada isto to?
ne lupaj i sl
cuj kakve veze ima
ako su napravili auto na nuklearni pogon prije vise od 60 godina valjda su napravili i nuklearne baterije do sada koje mogu pokretati automobil normalno
onaj pominje mrzi kako se gura elektricni al mu nije mrsko kako su naftne korporacije ubijale elektricne automobile
najbolji primjer je mislim da je chevrolet ako se dobro sjecam a znam da se zvao ev1
-
tokio25
#8423 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
sta ja znam nisam ga ja pravio istrazi ako te zanimaSeawolf wrote: ↑19/07/2026 17:19Koji pogonski stroj je pogonio nuklearno vozilo napravljeno prije skoro 70 godina?tokio25 wrote: ↑19/07/2026 17:01klalsicno nase kad nemas odgovor na bilo sta
ne lupaj i sl
cuj kakve veze ima
- konoplja
-
Seawolf
#8425 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Što ideš u raspravu sa mnom, kad nemaš pojma.tokio25 wrote: ↑19/07/2026 17:22sta ja znam nisam ga ja pravio istrazi ako te zanimaSeawolf wrote: ↑19/07/2026 17:19Koji pogonski stroj je pogonio nuklearno vozilo napravljeno prije skoro 70 godina?tokio25 wrote: ↑19/07/2026 17:01
klalsicno nase kad nemas odgovor na bilo sta
ne lupaj i sl
cuj kakve veze ima
Isto u vicu: Što se kurčiš kad ne znaš letjet'.