Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- ultima_palabra
#8401 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa naravno da ce broj privatnih kompanija biti veci u odnosu na plansku ekonomiju 
- madner
#8402 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Malo dobrih kafana.detroit-mercy wrote:BiH je jako intersantna zemlja, svi sve znaju, ja ti opet ponavljam, kada neko vidi interes da dodje mito nije problem, pare se nadju. Svi ti sto si nabrojao nisu vidjeli BiH ni na mapi, ja sam radio za firmu (auto industrija) koja kada je trebala da se siri na Istok, prvi izbor je bila Rumunija, pa Bugarska, nas nije bilo nigdje ni u razmatranjima. Pricas za Skodu, Daciu, pa sve su to firme koje su bile vece od Zastave i koja su vec imale trzista veca od zastavinog i onda u cijelu pricu se utrpa kao se eto otisli tamo a mogli su BIH u kojoj poslije rata si morao na skelu na Savu ici da predjes granicu ili u kojoj nisi moga prugom sa sjevera na jug zemlje otici.madner wrote:Ja govorim samo za slucajeve koje znam.detroit-mercy wrote: Jah, eto svi giganti svjestski u red stali da otvaraju firme po BiH ali nisu trazili im mito. Ko god je od vecih i jacih igraca imao namjeru da dodje u BiH dosao je. Siemensu kad je u interesu da negdje zakopiti daje mito i sakom i kapom sam kod nas nisu dosli jer mi trazimo mito
. Da ti ne pricam o drugim igracima
.
SDA nikada nije imala snagu Titine partije niti je mogla obnasati vlast na nacin na koji je to partija odradila, ne uporedjuj neuporedive stvari. SDA nikada nije kontrolisala ni vojsku ni policiju na nivou BiH niti ce ikada imati tu mogucnost zbog ustavne structure zemlje.
Kada je interes u pitanju da, kada hoce da pomognu onda nece.
Rumunija je platila za Dacia, Ceska za Skodu, Slovacka dala uslove VW itd...
Nema nikakve potrebe da se kontrolise vojska i policija kada trebas izvrsiti privatizaciju firme koja postoji. Treba ti opstina. Poslje je trebala agencija za privatizaciju.
Ali problem je sto nisu mogli poslati vojsku
Jel i privatizacija lose odradjena, jeste, ali to da smo mogli imati svjetske giante ali nismo jer eto neko je trazio mito, ma daj ne zajebavaj.
VW je BiH imao na mapi.
Ista prica je gotovo uvijek, neki nas se probije i onda hoce da pomogne domovini i dobije krampon u glavu.
Nije prica da su otisli tamo, nego je prica da su te drzave davale mito kako bi privukli investitore. Kada neko treba otvoriti 1000 radnih mjesta, sto je zapravo 5000 onda je patriota onaj ko tu podmaze stvar sa 10 miliona. Onaj sto hoce da izvuce 100 000 i tako upropasti stvar je veleizdajnik.
Svjetske gigante moras sam napraviti, da se moglo spasiti bruka drugih firmi, mogla je.
Samo prica je o planu i programu, viziji uredjenja drzave. Narodi se bore za naciju ne zato da se mogu kurciti, nego da urade i urede drzavu sebi po mjeri. Svaka drzava nastala raspadom SFRJ je ogledalo tog naroda, kazem prosla je jedna generacija od rata.
- drug_profi
#8403 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nemam komentara. Procitao sam. I toliko se ne slazem sa tobom da mi je mrsko vise o tome i govoriti.hAZNADAR wrote:drugi profil wrote:Dakle nisam rekao da je juga bila savršena, ali tvrdim da je bila daleko bolja, uređenija i civilizovaniaj zemlja od svake koja je nastala raspadom.hAZNADAR wrote:
Jes ali nije imala Dejton i da se svi pitaju. I svi da imaju mogucnost kocenja i opstrukcija.
Razvoj YU je dugo trajao i moji roditelji su se patili sve do kraja 70-tih.
CIjena tog boljitka je bila diktatura i zatvoreno trziste gdje si imao kupovati samo domace.
Pa sljedeci put kada budes hvalio YU nemoj izostaviti te sitnice. Sve je imalo uvijek svoju cijenu.
A danas imamo krajnosti dgje se ne zna koja je gora. Crvena i zelena. Juginostalgicasku i SDA - obje bez perspektive.
Vezano za citat kojeg si podebljao - to su rijeci jednog pijandure Kazaza. Problem je sto ga kritikuje i Zahiragic. Pametan covjek se ogradjuje i od jednog i drugog. Budala izabere stranu.
Jugoslavija je iz ove naše perspektive kao obećana zemlja.
A kad je Zahiragić protiv nečega, onda to skoro pa automatski mora da je dobro.
Tu ne biram strane, samo sam protiv zahiragića (množina, zajednička imenica, malo slovo)
Bez uvrede ali rekoh sta mislim o takvima. Kazaza su kritikovali mnogi drugi a ne samo ona druga krajnost poput Zahiragica. Misli vjerovatno i Dodik da je Zemlja okrugla - ergo ja isti ko Dodik.
Kada ljudi biraju krajnosti zakonom kontre i reakcije - tu pameti nema. SDA je uvijek u politici bila pametnija od ljevice jer se znala populisticki prilagoditi okolnostima i procesima barem retoricki. Ljevica bila i ostala gluplja samo zato sto udara kontre po automatizmu i stigmatizira, ogradjuje se od necega samo zato sto se SDA prva sjetila da se time okiti. A ljevica jugo inercije ubjedljivo najgluplja jer jos ima stare demone i prica o civilizaciji sa cijenom diktature. Tako i ti - uz tvoje prozore od marmelade ide i diktatura, jednoumlje,... - za koje i ti znas da se nikada nece u bilo kojem obliku vratiti.
Slavljenje Juge je danas postalo samo socioloski fenomen. Na jednoj strani nezreli i nesposobni kojima treba skrbnik a na drugoj strani umisljena manjina koja misli da time dokazuje neku vecu emancipaciju, modernizam, pamet,.... Od svih naroda koji se danas nalaze u tranziciji mi ubjedljivo najvise kaskamo. Posto nema povratka na staro - koja nam hebena korist od jugonostalgije kada ce svakako toga biti sve manje - kao i u svim ostalim danasnjim zemljama istocnog bloka.
Da jeste bilo u nekim segmentima bolje - jeste ali uz cijenu. Isto kao sto je i kraljevina YU i AU imala mnostvo dobrih strana - ali uz cijenu. Ostaje nam dakle samo po ukusu reci ova ili ona epoha je nesto bolje za mene.
I vidi tu paradoksa - kada vehabije hvale serijat - mi im kulturno ponudimo kartu u jednom pravcu i da odu tamo i uzivaju u takvoj civilizaciji. Kada velikoSrbi hvale Srbiju i to zele u BiH - mi im takodjer ponudimo kartu u jednom pravcu za Srbiju. Tresao bi se forum da neko ponudi jugoslovenima kartu u jednom pravcu negdje gdje je jos na snazi komunisticka diktatura.
Jednostavno sve ovo što si napisao je budalaština iskrivljene percepciej današnjice i pogrešnog shvatanja onoga šta ja govorim.
- Maraschino
#8404 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dok je trajala, trajala je. Dovidjenja i prijatno.
Za razbijenim vrcom ne treba zaliti. Zivot mora ici dalje.
Nekome bilo fino, nekome jos bolje jer je iskoristio razne pogodnosti a neko jedva prezivljavao.
Nekome bilo fino, nekome jos bolje jer je iskoristio razne pogodnosti a neko jedva prezivljavao.
- ultima_palabra
#8405 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tako je, ali ne treba zaboraviti da je bila najbolja moguca opcija 1945., a i '48. je napravljen najbolji izbor. I '74 je napravljen vazan korak da bi se uopste moglo govoriti o ovome sto imamo danas.Maraschino wrote:Dok je trajala, trajala je. Dovidjenja i prijatno.
Da je jos bilo moguce napraviti razlaz kao Cehoslovaci, bilo bi 10/10.
- madner
#8406 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovi sa kompleksima su najbolji sa analizama. Ne mogu sagledati objektivno situaciju.
Ne Jugoslavija nije nikad pobjedila na svjetskom, ali imala je bolju ligu
-
detroit-mercy
#8407 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mislim da nije pitanje kompleksa nego romanticarskog pogleda na Jugu u kojoj je sve bilo dobro a ona se huda raspala nako, eto nismo je zasluzili. Eto Tito dao federalizaciju jer je on procijenio da je tako najbolje a ne zbog toga sto jedinstvo partije je postojalo na papiru a u pricipu si uvijek imao borbu republickih partijskih rukovodstava koji su se borili za republike/narode. Vezivno tkivo Juge nije bilo tako jako, na zalost istorija nam je pokazala da se je dva puta raspala u krvi i peplu i bez obzira koliko joj je bila jaka liga sa svim svojim protivurijecnostima nije uspjela da zivi duze od 70 godina.madner wrote:Ovi sa kompleksima su najbolji sa analizama. Ne mogu sagledati objektivno situaciju.
- uglavnomja
#8408 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
detroit-mercy wrote:Mislim da nije pitanje kompleksa nego romanticarskog pogleda na Jugu u kojoj je sve bilo dobro a ona se huda raspala nako, eto nismo je zasluzili. Eto Tito dao federalizaciju jer je on procijenio da je tako najbolje a ne zbog toga sto jedinstvo partije je postojalo na papiru a u pricipu si uvijek imao borbu republickih partijskih rukovodstava koji su se borili za republike/narode. Vezivno tkivo Juge nije bilo tako jako, na zalost istorija nam je pokazala da se je dva puta raspala u krvi i peplu i bez obzira koliko joj je bila jaka liga sa svim svojim protivurijecnostima nije uspjela da zivi duze od 70 godina.madner wrote:Ovi sa kompleksima su najbolji sa analizama. Ne mogu sagledati objektivno situaciju.
koja 2 puta?
- uglavnomja
#8409 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a kompleksi i romantika su vezani za uzi zavicaj
-
detroit-mercy
#8410 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
41-45 I 90-95te.uglavnomja wrote:detroit-mercy wrote:Mislim da nije pitanje kompleksa nego romanticarskog pogleda na Jugu u kojoj je sve bilo dobro a ona se huda raspala nako, eto nismo je zasluzili. Eto Tito dao federalizaciju jer je on procijenio da je tako najbolje a ne zbog toga sto jedinstvo partije je postojalo na papiru a u pricipu si uvijek imao borbu republickih partijskih rukovodstava koji su se borili za republike/narode. Vezivno tkivo Juge nije bilo tako jako, na zalost istorija nam je pokazala da se je dva puta raspala u krvi i peplu i bez obzira koliko joj je bila jaka liga sa svim svojim protivurijecnostima nije uspjela da zivi duze od 70 godina.madner wrote:Ovi sa kompleksima su najbolji sa analizama. Ne mogu sagledati objektivno situaciju.
koja 2 puta?
- Maraschino
#8411 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima parazita koji zive sve sisteme.
- ultima_palabra
#8412 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Osim imena i glavnog grada, ja ne znam sta su te drzave imale zajednicko.
- Maraschino
#8413 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
mnogo a bolje bi bilo da je bilo manje.ultima_palabra wrote:Osim imena i glavnog grada, ja ne znam sta su te drzave imale zajednicko.
- uglavnomja
#8414 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ahadetroit-mercy wrote:41-45 I 90-95te.uglavnomja wrote:detroit-mercy wrote: Mislim da nije pitanje kompleksa nego romanticarskog pogleda na Jugu u kojoj je sve bilo dobro a ona se huda raspala nako, eto nismo je zasluzili. Eto Tito dao federalizaciju jer je on procijenio da je tako najbolje a ne zbog toga sto jedinstvo partije je postojalo na papiru a u pricipu si uvijek imao borbu republickih partijskih rukovodstava koji su se borili za republike/narode. Vezivno tkivo Juge nije bilo tako jako, na zalost istorija nam je pokazala da se je dva puta raspala u krvi i peplu i bez obzira koliko joj je bila jaka liga sa svim svojim protivurijecnostima nije uspjela da zivi duze od 70 godina.
koja 2 puta?
41. u rat usla kraljevina jugoslavija, izasla 45. kao fnrj
izgleda da nisi ucio da je od 41. do 45. bio SVJETSKI rat
- uglavnomja
#8415 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jezik, osim slo i mak, pare, pasos, miliciju, vojsku, solidarnost, vanjske granice, muziku, film, sport, humor, mentalitet ...ultima_palabra wrote:Osim imena i glavnog grada, ja ne znam sta su te drzave imale zajednicko.
i jaddransko more
- ultima_palabra
#8416 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Govorim o Kraljevini i SFRJ, prati malo igruuglavnomja wrote:jezik, osim slo i mak, pare, pasos, miliciju, vojsku, solidarnost, vanjske granice, muziku, film, sport, humor, mentalitet ...ultima_palabra wrote:Osim imena i glavnog grada, ja ne znam sta su te drzave imale zajednicko.![]()
i jaddransko more
- uglavnomja
#8417 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ultima_palabra wrote:Govorim o Kraljevini i SFRJ, prati malo igruuglavnomja wrote:jezik, osim slo i mak, pare, pasos, miliciju, vojsku, solidarnost, vanjske granice, muziku, film, sport, humor, mentalitet ...ultima_palabra wrote:Osim imena i glavnog grada, ja ne znam sta su te drzave imale zajednicko.![]()
i jaddransko more
pratim sevilja bajern
- madner
#8418 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I to je jako jednostavan pogled. Partija je imala razlicite struje, nekima je bila najbitnija klasa, drugima SSSR, trecima republika, cetvrtima Srbija, petima kralj itd... Sama federalno uredjenje jasno kaze da je to kompromis, nisu zeljeli da vezivno tkivo bude jace. Cak i ustroj oruzanih snaga gdje republike imaju svoju vojsku (TO) govori o zelji za balansom. Unitarna Jugoslavija je kompromitovana Kraljevinom, druga je bila pokusaj da se te greske ne ponove. Pa samo rukovodstvo KPJ je zagovaralo raspad Jugoslavije do sredine 30ih godina, da bi dosli do kompromisnog stava malo prije pocetka WW2.detroit-mercy wrote:Mislim da nije pitanje kompleksa nego romanticarskog pogleda na Jugu u kojoj je sve bilo dobro a ona se huda raspala nako, eto nismo je zasluzili. Eto Tito dao federalizaciju jer je on procijenio da je tako najbolje a ne zbog toga sto jedinstvo partije je postojalo na papiru a u pricipu si uvijek imao borbu republickih partijskih rukovodstava koji su se borili za republike/narode. Vezivno tkivo Juge nije bilo tako jako, na zalost istorija nam je pokazala da se je dva puta raspala u krvi i peplu i bez obzira koliko joj je bila jaka liga sa svim svojim protivurijecnostima nije uspjela da zivi duze od 70 godina.madner wrote:Ovi sa kompleksima su najbolji sa analizama. Ne mogu sagledati objektivno situaciju.
Predstavlja jedan od najproduktivnih perioda ovih prostora, kada se razmak prema naprednim zemljama smanjivao umjesto da se povecava. Kao i jedan od najsvjetlijih pokreta otpora u svijetu, kada su razni Kvislingi sluzili zlu, neko je rekao da to nije ispravno, sta kosta da kosta.
Na ovim prostorima samostalna vlada domorodaca koja traje 70 godina nije kratak period, obicno se vazalstvo uspostavi puno ranije.
-
detroit-mercy
#8419 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Svjestki rat je bio samo okidac za untrasnje sukobe u Jugi, i Kraljevina Juga je postojala samo kao diktatura. Od 6Januarske diktature pa sve do Oktroisanog ustava, nista se bitno nije mijenjalo osim konstante S-H sukoba. Dolazi drugi svjetski rat i isti protagonisti raspada kao i 90tih. Ono sto ne zelis da vidis je da je samo jak vojno policijski apart drzao zemlju na okupu i prvu i drugu Jugu.uglavnomja wrote:ahadetroit-mercy wrote:41-45 I 90-95te.uglavnomja wrote:
koja 2 puta?
- uglavnomja
#8420 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
napisao si da se raspala, u krvi ...detroit-mercy wrote:Svjestki rat je bio samo okidac za untrasnje sukobe u Jugi, i Kraljevina Juga je postojala samo kao diktatura. Od 6Januarske diktature pa sve do Oktroisanog ustava, nista se bitno nije mijenjalo osim konstante S-H sukoba. Dolazi drugi svjetski rat i isti protagonisti raspada kao i 90tih. Ono sto ne zelis da vidis je da je samo jak vojno policijski apart drzao zemlju na okupu i prvu i drugu Jugu.uglavnomja wrote:ahadetroit-mercy wrote: 41-45 I 90-95te.
-
detroit-mercy
#8421 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da li je stvar kompromisa ili jednostavno ustupak centripetalnim silama koje su oduvije postojale u Jugi je pitanje o kome bi se dalo raspravaljati. Opet ti ponavljam, samo jak drzavni aparat je drzao zemlju na okupu, svaki puta kada bi taj aparat oslabio zemlja bi se raspala.madner wrote:I to je jako jednostavan pogled. Partija je imala razlicite struje, nekima je bila najbitnija klasa, drugima SSSR, trecima republika, cetvrtima Srbija, petima kralj itd... Sama federalno uredjenje jasno kaze da je to kompromis, nisu zeljeli da vezivno tkivo bude jace. Cak i ustroj oruzanih snaga gdje republike imaju svoju vojsku (TO) govori o zelji za balansom. Unitarna Jugoslavija je kompromitovana Kraljevinom, druga je bila pokusaj da se te greske ne ponove. Pa samo rukovodstvo KPJ je zagovaralo raspad Jugoslavije do sredine 30ih godina, da bi dosli do kompromisnog stava malo prije pocetka WW2.detroit-mercy wrote:Mislim da nije pitanje kompleksa nego romanticarskog pogleda na Jugu u kojoj je sve bilo dobro a ona se huda raspala nako, eto nismo je zasluzili. Eto Tito dao federalizaciju jer je on procijenio da je tako najbolje a ne zbog toga sto jedinstvo partije je postojalo na papiru a u pricipu si uvijek imao borbu republickih partijskih rukovodstava koji su se borili za republike/narode. Vezivno tkivo Juge nije bilo tako jako, na zalost istorija nam je pokazala da se je dva puta raspala u krvi i peplu i bez obzira koliko joj je bila jaka liga sa svim svojim protivurijecnostima nije uspjela da zivi duze od 70 godina.madner wrote:Ovi sa kompleksima su najbolji sa analizama. Ne mogu sagledati objektivno situaciju.
Predstavlja jedan od najproduktivnih perioda ovih prostora, kada se razmak prema naprednim zemljama smanjivao umjesto da se povecava. Kao i jedan od najsvjetlijih pokreta otpora u svijetu, kada su razni Kvislingi sluzili zlu, neko je rekao da to nije ispravno, sta kosta da kosta.
Na ovim prostorima samostalna vlada domorodaca koja traje 70 godina nije kratak period, obicno se vazalstvo uspostavi puno ranije.
-
detroit-mercy
#8422 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nego sta, dobio si NDH, dobi si drzavu Srbiju, dobio si gradjansko/nacionalni rat i to jedan od najkrvavijih u Evropi.uglavnomja wrote:napisao si da se raspala, u krvi ...detroit-mercy wrote:Svjestki rat je bio samo okidac za untrasnje sukobe u Jugi, i Kraljevina Juga je postojala samo kao diktatura. Od 6Januarske diktature pa sve do Oktroisanog ustava, nista se bitno nije mijenjalo osim konstante S-H sukoba. Dolazi drugi svjetski rat i isti protagonisti raspada kao i 90tih. Ono sto ne zelis da vidis je da je samo jak vojno policijski apart drzao zemlju na okupu i prvu i drugu Jugu.uglavnomja wrote: aha
- Ommadawn
#8423 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A od kojih para se izgradiše vile po Neumu guzonjama?
- drndalo
#8424 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jaro moj, haj' ti malo pogledaj najnovije TBC podatke npr. WHO i recimo otpornost iste na antibiotike na zapadu... Tu imamo srecu u nesreci da nismo bili na uzvoru svega i da nemamo jos razvijenu rezistenciju iste na vecinu antibiotika... TBC se kagano sulja okolo i ceka gdje da uleti...detroit-mercy wrote:To TBC iskorijenjen samo u Jugi dok je u ostatku Evrope jos uvijek harao i haradrndalo wrote:Iz vremena prije SFRJ zeljezare Zenica, vise je Zenicaka umiralo od TBC-a godisnje, nego od rakova pluca nakon dugogodisnjeg rada iste... Ne zato sto nije zagadjivala, nego je ta drzava taj TBC napadala kako svjetska nauka kaze... A kaze da neuhranjeni ljudi najcesce oboljevaju... Oni koji su imali fino za pojest su odmah manje rizicni bili...detroit-mercy wrote: Koji su koristili svi stanovnici Zenice ili Kaknja koji su trovani 365 dana u godini.
Ili je to slucajnost, propaganda takoreci?.
Eto danas kazu da gladujemo, sto ga nema, dobra vlast hrani narod kolacima ili nesto drugo.
Nisam nas ni navodio kao najbolje u svijetu po tom pitanju, nego sam ti naveo podatak da je u druga vremena puno vise ljudi umiralo na "cistom" zraku, nego kanije na "prljavom" socijalistickom...
- uglavnomja
#8425 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
detroit-mercy wrote:Nego sta, dobio si NDH, dobi si drzavu Srbiju, dobio si gradjansko/nacionalni rat i to jedan od najkrvavijih u Evropi.uglavnomja wrote:napisao si da se raspala, u krvi ...detroit-mercy wrote: Svjestki rat je bio samo okidac za untrasnje sukobe u Jugi, i Kraljevina Juga je postojala samo kao diktatura. Od 6Januarske diktature pa sve do Oktroisanog ustava, nista se bitno nije mijenjalo osim konstante S-H sukoba. Dolazi drugi svjetski rat i isti protagonisti raspada kao i 90tih. Ono sto ne zelis da vidis je da je samo jak vojno policijski apart drzao zemlju na okupu i prvu i drugu Jugu.
to su bile privremene ratne tvorevine, okupirane terotiroije, nkada nisu zazivjele, bile priznate ..
po toj logici se i francuska, norveska, poljska ... manje vise sve zemlje raspale u ratnom periodu.
a u stvari jedina zemlja koja se raspla je njemacka
besmislena ti je prica
jedna juga je usla u rat, pod drugim imenom izasla iz rata, ali u istim granicama
i u tim granicama je 90% ljudi zivjelo jako dobro 50 godina
a vi mozete pricati sta hocete, na osnovu licnih prefernecija, procitanog, predrasuda, nekadasnje i sadasnje adrese ...
cinjenice ne mozete pobiti, cak ni vratolomijama da se zemlje u ratu "raspadaju"