Mozes, na osnovu toga da je gorila hercegovina ljetos, a helikopteri nisu mogli poletjeti zbog "cejfa" politicara, sto zavisi prvenstveno od donacija, i makar polovina uniformisanog/ i neuniformisanog kadra mogu sumnjat da su saradnici drugih drzava.Penicilin wrote: ↑12/03/2023 20:05Mogu li te upitati na osnovu čega tvrdiš da OS nisu efektivna vojna sila? Na osnovu kojih informacija i argumenata to tvrdiš? Također koje parametre te efikasnosti i u odnosu na šta si evaluirao? Hvala.General War wrote: ↑12/03/2023 19:27
..ih to sam odavno
Ne bitno, tema je OS BiH, nije kritika OSBiH vec politickog establismenta koji sve radi da unisti (ili ovi sto to sve odobravaju) vojne kapacitete, i ovih sto bacaju pepeo u oci da su OS efektivna vojna sila sto to nisu.
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- General War
#8401 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
-
CrazyDiablo
#8402 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Bivsi pripadnik, od vojnika do oficira. Razduzio se ko porucnik. Bio u pjesadiji, oklopno mehanizovanim jednicima, inzinjeriji. Tako da dobro znam kakvo je stanje, al ne zbog drzave toliko koliko smo mi bosnjaci sami sebi neprijatelji. Sve je bitno koga imas da te gura po skolovanjima, da uzmes dnevnice a to jesi sposoban niko ne gleda. Sad kad bi poceo pisat i navodit primjere trebale bi mi dvije stranice, a i to je malo.Penicilin wrote: ↑12/03/2023 20:20Kažeš znaš sigurno. Na osnovu čega molim te? Mogu li pitati jesi li bivši ili sadašnji pripadnik OS?CrazyDiablo wrote: ↑12/03/2023 18:43
Sad ces ovdje da budes cetnik.. Al dobro vrijeme ce sve pokazat al znam sigurno da OS BiH nece branit bosnu nego opet raja obicna i policija
- erotica
#8403 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ma kakvih 85, to je neko na Wikipediji napisao i odatle uzimaju podatke. Imamo 45 M60A3 tenkova koje smo dobili od US prilikom Train and Equip programa, a inače koga više zanima neka skine sebi analizu programa i ima puno zanimljivosti, od toga da europske zemlje nisu uopšte smatrale da se program treba provesti, pa da su Amerikanci kod Poljaka tražili da nam prodaju tenkove a ovi nisu htjeli, pa do toga da ni većina muslimanskih zemalja nije u početku htjela da učestvuje kako zbog toga što nisu htjeli da oružje završi kod HVO i posebno zanimljivo što Saudijska Arabija nije htjela da daje pomoć u novcu jer su za vrijeme rata dali oko 100 miliona $, a nisu znali ni gdje su te pare završile ni u šta su utrošene. Na kraju ipak na pritisak Amerikanaca većina je dala neke pare i opremu i definitivno da nije bilo amera ništa ne bi ni dobili i dan danas se trebamo samo njih držati.quoter wrote: ↑12/03/2023 21:25Ovo mi je iznenađenje da OSBiH imaju 85 M60A3 tenkova. Vojska je takva kakva je na žalost zbog blokada, meni je lično najvažnije da se oficiri školuju u najprestižnjim vojnim akademijama na svijetu. Ukoliko bi zatrebalo siguran sam da bi u kratkom vremenu savremeni sistemi bili tu za odbranu BiH.
-
CrazyDiablo
#8404 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
I danas ih je samo oko 10 operativnih. Specijalizacija mi bila na njima tako da sam upoznat sa stanjem.erotica wrote: ↑12/03/2023 22:45Ma kakvih 85, to je neko na Wikipediji napisao i odatle uzimaju podatke. Imamo 45 M60A3 tenkova koje smo dobili od US prilikom Train and Equip programa, a inače koga više zanima neka skine sebi analizu programa i ima puno zanimljivosti, od toga da europske zemlje nisu uopšte smatrale da se program treba provesti, pa da su Amerikanci kod Poljaka tražili da nam prodaju tenkove a ovi nisu htjeli, pa do toga da ni većina muslimanskih zemalja nije u početku htjela da učestvuje kako zbog toga što nisu htjeli da oružje završi kod HVO i posebno zanimljivo što Saudijska Arabija nije htjela da daje pomoć u novcu jer su za vrijeme rata dali oko 100 miliona $, a nisu znali ni gdje su te pare završile ni u šta su utrošene. Na kraju ipak na pritisak Amerikanaca većina je dala neke pare i opremu i definitivno da nije bilo amera ništa ne bi ni dobili i dan danas se trebamo samo njih držati.quoter wrote: ↑12/03/2023 21:25
Ovo mi je iznenađenje da OSBiH imaju 85 M60A3 tenkova. Vojska je takva kakva je na žalost zbog blokada, meni je lično najvažnije da se oficiri školuju u najprestižnjim vojnim akademijama na svijetu. Ukoliko bi zatrebalo siguran sam da bi u kratkom vremenu savremeni sistemi bili tu za odbranu BiH.
- liyf
#8405 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Uz Train & Equip program se Vojsci Federacije trebalo donirati 28 F-16A/B od Pakistana u 1998.erotica wrote: ↑12/03/2023 22:45Ma kakvih 85, to je neko na Wikipediji napisao i odatle uzimaju podatke. Imamo 45 M60A3 tenkova koje smo dobili od US prilikom Train and Equip programa, a inače koga više zanima neka skine sebi analizu programa i ima puno zanimljivosti, od toga da europske zemlje nisu uopšte smatrale da se program treba provesti, pa da su Amerikanci kod Poljaka tražili da nam prodaju tenkove a ovi nisu htjeli, pa do toga da ni većina muslimanskih zemalja nije u početku htjela da učestvuje kako zbog toga što nisu htjeli da oružje završi kod HVO i posebno zanimljivo što Saudijska Arabija nije htjela da daje pomoć u novcu jer su za vrijeme rata dali oko 100 miliona $, a nisu znali ni gdje su te pare završile ni u šta su utrošene. Na kraju ipak na pritisak Amerikanaca većina je dala neke pare i opremu i definitivno da nije bilo amera ništa ne bi ni dobili i dan danas se trebamo samo njih držati.quoter wrote: ↑12/03/2023 21:25
Ovo mi je iznenađenje da OSBiH imaju 85 M60A3 tenkova. Vojska je takva kakva je na žalost zbog blokada, meni je lično najvažnije da se oficiri školuju u najprestižnjim vojnim akademijama na svijetu. Ukoliko bi zatrebalo siguran sam da bi u kratkom vremenu savremeni sistemi bili tu za odbranu BiH.
- General War
#8406 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
lavi wrote: ↑13/03/2023 00:59Uz Train & Equip program se Vojsci Federacije trebalo donirati 28 F-16A/B od Pakistana u 1998.erotica wrote: ↑12/03/2023 22:45
Ma kakvih 85, to je neko na Wikipediji napisao i odatle uzimaju podatke. Imamo 45 M60A3 tenkova koje smo dobili od US prilikom Train and Equip programa, a inače koga više zanima neka skine sebi analizu programa i ima puno zanimljivosti, od toga da europske zemlje nisu uopšte smatrale da se program treba provesti, pa da su Amerikanci kod Poljaka tražili da nam prodaju tenkove a ovi nisu htjeli, pa do toga da ni većina muslimanskih zemalja nije u početku htjela da učestvuje kako zbog toga što nisu htjeli da oružje završi kod HVO i posebno zanimljivo što Saudijska Arabija nije htjela da daje pomoć u novcu jer su za vrijeme rata dali oko 100 miliona $, a nisu znali ni gdje su te pare završile ni u šta su utrošene. Na kraju ipak na pritisak Amerikanaca većina je dala neke pare i opremu i definitivno da nije bilo amera ništa ne bi ni dobili i dan danas se trebamo samo njih držati.
-
archi_a
- erotica
#8408 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Zanimljivo je da je prema planu modernizacije do 2027 predviđeno 45 lakih oklopnih vozila u konfiguraciji 6x6 što možda i više odgovara našim terenima nego 8x8, samo što je ponuda 6x6 vozila puno manja nego 8x8. Biće zanimljivo vidjeti za šta će se opredijeliti i hoćemo li uopće moći bilo šta nabaviti uz kontinuirano smanjenje budžeta.

-
archi_a
-
GOLDZEN
#8410 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Upravo ovo mi je baš zapalo za oko - zanimljiv izbor najprije zbog svega pomenutog u citiranom tekstu. S obzirom na praktično nepostojeća sredstva za nabavku ovakvih sredstava ista bi se u slučaju da se nekada pronađe koliko-toliko sredstava vjerojatno nabavljava kroz FMF program što još više ograničava izbor. Tako da me zaista zanima da li će ostati pri usvojenom planu.erotica wrote: ↑13/03/2023 15:38 Zanimljivo je da je prema planu modernizacije do 2027 predviđeno 45 lakih oklopnih vozila u konfiguraciji 6x6 što možda i više odgovara našim terenima nego 8x8, samo što je ponuda 6x6 vozila puno manja nego 8x8. Biće zanimljivo vidjeti za šta će se opredijeliti i hoćemo li uopće moći bilo šta nabaviti uz kontinuirano smanjenje budžeta.
![]()
- erotica
#8411 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
@GOLDZEN jedino da nisu planirali preko one turske donacije da uzmu makar ovaj prvi dio vozila od 15 npr, jer oni imaju FNSS Pars 6x6 ili Otokar Arma 6x6, a ostatak onda od vlastitih sredstava. Nadati se da će tako i uraditi uzeti neke od tih 6x6, i Omtas atgm kao protuoklop jer je i to navedeno kao kritično u planu modernizacije.
- Penicilin
#8412 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Vjerovatnije je da su imali u vidu Kirpi u konfiguraciji 6x6.erotica wrote: ↑13/03/2023 17:16 @GOLDZEN jedino da nisu planirali preko one turske donacije da uzmu makar ovaj prvi dio vozila od 15 npr, jer oni imaju FNSS Pars 6x6 ili Otokar Arma 6x6, a ostatak onda od vlastitih sredstava. Nadati se da će tako i uraditi uzeti neke od tih 6x6, i Omtas atgm kao protuoklop jer je i to navedeno kao kritično u planu modernizacije.
- Peacean
#8413 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Mislim da ne bi pisalo lako oklopno vozilo da je u pitanju neko borbeno vozilo 6x6, vjerovatno će biti neki teži MRAP za sigurniji transport trupa.
-
Hrmpallier
#8414 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Kad se Rexhep Tajip nije fatio lisnice da iskešira oklopnjake prije zemljotresa, ne znam s koim osnovom očekivati od njega taj trošak poslije onakve katastrofe. A da se ta obećana donacija odužila, - odužila se.
Obećanje vezano za turske lire je uveliko kaliralo, ali to je druga priča
Obećanje vezano za turske lire je uveliko kaliralo, ali to je druga priča
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
CrazyDiablo
- Peacean
#8420 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Zato meni na YouTubeu izbacuje reklame za OSBiH
-
archi_a
#8421 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Upravo u izvještajima leže svi odgovori za spomenute probleme.
A popunjenost od 85 % nije uopšte loša, kad se uzme u obzir sav trud da ih se uspori i da ih uopšte nema. Ljudi, kao i u svakoj organizaciji odlaze po više razloga, penzionisanjem, promjenom čina, odlaze i zbog boljih uslova negdje drugo, izvan OS. Tu se stvara taj jedan vakum u stopostotnoj popuni, jer su konkursi za prijem novih kandidata i osnovna obuka bili periodično raspisivani. Mijenjanjem propisa i to se stavlja pod kontrolu i prijavljivanje kandidata će se moći raditi tokom cijele godine u jednom od regionalnih centara za regrutaciju, ako ispunjavate uslove. Izvještaj državnog povjerenika je kao i svaki drugi izvještaj koji bi nastao da vam zadatak bude da odete na neku lokaciju, neke organizacije i razgovarate o problemima i kako ih riješiti. Ovi izvještaji sadrže upravo to, izvještaje o problemima koji trebaju da se riješe. To ne znači da ništa ne valja nego govori o detektovanim problemima. Sve ovo pobrojano se vrlo brzo rješava. Odobravanjem traženih novaca.
Ali čak i bez toga, stanje na lokacijama se iz dana u dan popravlja. Renoviraju se, izgrađuju novi po prioritetima dogovoreni projekti na lokacijama širom Bosne i Hercegovine. Proći će i tenderi za novu uniformu, više puta obarani i zaustavljani. Ne možete pobijediti, proces je nezaustavljiv, a OS BiH su jedina zvanična vojna sila države BiH.
Nego nešto drugo meni zabavno. Fali 1500 ljudi a pojedinci vaze o "štelama". Ja, koliko znam, u ono par državnih firmi, za koje se govori da dolaze podobni uhljebi, rade štele, uglavnom ima više zaposlenih nego stolica. Nikako da fali zaposlenika. To valjda govori dovoljno o profesionalizmu u Oružanim snagama, koje su uz pomoć NATO partnera ozbiljna institucija u koju nije baš lako upasti, bez ikakvih kvaliteta.
A popunjenost od 85 % nije uopšte loša, kad se uzme u obzir sav trud da ih se uspori i da ih uopšte nema. Ljudi, kao i u svakoj organizaciji odlaze po više razloga, penzionisanjem, promjenom čina, odlaze i zbog boljih uslova negdje drugo, izvan OS. Tu se stvara taj jedan vakum u stopostotnoj popuni, jer su konkursi za prijem novih kandidata i osnovna obuka bili periodično raspisivani. Mijenjanjem propisa i to se stavlja pod kontrolu i prijavljivanje kandidata će se moći raditi tokom cijele godine u jednom od regionalnih centara za regrutaciju, ako ispunjavate uslove. Izvještaj državnog povjerenika je kao i svaki drugi izvještaj koji bi nastao da vam zadatak bude da odete na neku lokaciju, neke organizacije i razgovarate o problemima i kako ih riješiti. Ovi izvještaji sadrže upravo to, izvještaje o problemima koji trebaju da se riješe. To ne znači da ništa ne valja nego govori o detektovanim problemima. Sve ovo pobrojano se vrlo brzo rješava. Odobravanjem traženih novaca.
Ali čak i bez toga, stanje na lokacijama se iz dana u dan popravlja. Renoviraju se, izgrađuju novi po prioritetima dogovoreni projekti na lokacijama širom Bosne i Hercegovine. Proći će i tenderi za novu uniformu, više puta obarani i zaustavljani. Ne možete pobijediti, proces je nezaustavljiv, a OS BiH su jedina zvanična vojna sila države BiH.
Nego nešto drugo meni zabavno. Fali 1500 ljudi a pojedinci vaze o "štelama". Ja, koliko znam, u ono par državnih firmi, za koje se govori da dolaze podobni uhljebi, rade štele, uglavnom ima više zaposlenih nego stolica. Nikako da fali zaposlenika. To valjda govori dovoljno o profesionalizmu u Oružanim snagama, koje su uz pomoć NATO partnera ozbiljna institucija u koju nije baš lako upasti, bez ikakvih kvaliteta.
-
archi_a
-
rikta123
#8423 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Kolike su plate u OSBiH sa VSS?
-
archi_a
#8424 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Platu ti diriguju pozicija i čin.
Primanja u vojnički činovima 900-1200 BAM. Podoficirska primanja 1200-1500. Oficirski činovi 1500-2200. Generalski 3500-4500. + regres
Plate će ići gore.
Primanja u vojnički činovima 900-1200 BAM. Podoficirska primanja 1200-1500. Oficirski činovi 1500-2200. Generalski 3500-4500. + regres
Plate će ići gore.
Last edited by archi_a on 17/03/2023 17:11, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#8425 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
al problem hrane , fekalija , odjece osnovne stvari nisu u stanju osigurati a ne sta viseCrazyDiablo wrote: ↑17/03/2023 14:57 https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... bih/487999
Sto li fali ljudi?