Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Šveđanin

#8401 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šveđanin »

Mislim da bi se i za BIH trebao napraviti sajt gdje će se prijavljivati nestale osobe, kao ovo:
http://nestali.poplave.rs/
I za donacije
http://floodrelief.gov.rs/

Ovo mi iskočilo na tviteru. Vidim da su oni to fino organizovali, ima li BIH nešto ovako?
StupskaBitanga

#8402 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Image
SirokiB

#8403 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Specijalci u akciji prikupljanja pomoći poplavljenoj Bosni, dva kamiona za Orašje i Žepče

Udruga Specijalne policije HZHB ZŽH organizirala je humanitarnu akciju za pomoć poplavljenim područjima u Bosni. Akcija je donijela odličan odziv članova Udruge, pripadnika postrojbe Specijalne policije ŽZH kao i građana dobre volje pa su u vrlo kratkom vremenu prikupljena dva kamiona potrepština koja su danas upućena u Orašje i Žepče. Pomoć je prikupljana u prostorijama Udruge u Širokom Brijegu a iz Udruge su putem ABCportala uputili svima veliku zahvalu, ponajviše svojim kolegama djelatnicima postrojbe Specijalne policije ove županije koji su se rado odazvali pozivu Udruge za ovu humanitarnu akciju kao i građanima koji su dali svoj doprinos akciji.

Image
Image
:thumbup:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8404 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Mozda cu malo otici off ali stvarno moram da pitam.
Ima li neko da se razumije u ovo sve malo vise pa da nam objasni kako je moguce da je u Srbiji veca steta. Vucic fino izjavi kako je kod njih najveca steta i da premasuje 0.64 (cini mi se)BDP-a i da na osnovu toga imaju pravo na novac iz tih pristupnih fondova EU.
Ja stvarno ne mogu zdravorazumski da shvatim kako je kod njih gdje je 30.000 stanovnista evakuisano naspram nasih skoro milion gradjana veca steta, mislim da ove brojke dovoljno govore.

I odmah da kazem ne umanjujem niciju nesrecu Tita mi :oops: samo mi nije jasno.
Janjicar

#8405 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

ladyblue18 wrote:Mozda cu malo otici off ali stvarno moram da pitam.
Ima li neko da se razumije u ovo sve malo vise pa da nam objasni kako je moguce da je u Srbiji veca steta. Vucic fino izjavi kako je kod njih najveca steta i da premasuje 0.64 (cini mi se)BDP-a i da na osnovu toga imaju pravo na novac iz tih pristupnih fondova EU.
Ja stvarno ne mogu zdravorazumski da shvatim kako je kod njih gdje je 30.000 stanovnista evakuisano naspram nasih skoro milion gradjana veca steta, mislim da ove brojke dovoljno govore.

Nije kod nas milion gradjana evakuisano nego je 1,2 milion ugrozeno poplavama...
Nazalost kada se sve sabere i zbroji mislim da ce stete vise biti u BiH ali jos uvijek se ne rade procjene tako da ne znamo.
eluna

#8406 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

čovjek radi svoj posao - a dogovorio sa dodikom da sve stopira u BiH - pa vidiš da nisu odobrili ni skraćenu proceduru carinjenja iako su štete kod nas daleko veće ali nema ko da to priča i non stop ponavlja pred vijećem EU
ladyblue18

#8407 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Janjicar wrote: Nije kod nas milion gradjana evakuisano nego je 1,2 milion ugrozeno poplavama...
Nazalost kada se sve sabere i zbroji mislim da ce stete vise biti u BiH ali jos uvijek se ne rade procjene tako da ne znamo.
Jes, ja se zeznuh u pravu si. Hvala na ispravci. :thumbup:
Zovem se Zelena

#8408 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Gledam ovu djecu, studentariju... U trenerkicama, rusačići na leđima, dođu kupe po jednu masku, skupa im sredstva za dezinfekciju ruku pa kupe asepsoleta maramice i odoše... Žao mi djece, potpuno neopremljena!
Jebem ti državu koja nema strategije i sredstava da podijeli ljudima koji čiste!
Duša me boli kad ih vidim :-(
Last edited by Zovem se Zelena on 21/05/2014 09:52, edited 1 time in total.
AlbatrosXL

#8409 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by AlbatrosXL »

Nema toga ko moze izvrsiti procjenu kolika je steta (pa ni priblizno)...
Vucic se baca informacijama zarad humanitarne pomoci i pomoci inostranstva, sto si teži slucaj valjda ce ti svi prije pomoci?

Isto tako i naši bi trebali da kukaju za pomoc i za sve, ali ne, mi nismo u stanju proglasiti na nivou drzave elementarnu nepogodu a kamoli nesto drugo !
StupskaBitanga

#8410 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Mi nemamo državu a kamo li šta drugo
glockov kolac

#8411 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by glockov kolac »

Ma iz aviona se vidi da je Vučić medijski maher. Nije on džaba bio ministar informacija, zna kako manipulirati medijima. Malo da umiri raju, malo da digne moral, malo da zakuka pa će pare za pomoć prije doći. Dakle, sve što naši bilmezi ne rade, i vlasti i novinari. Uvate se nakok hrsuza iz Maglaja i prepisuju vijesti.
alchak.ba

#8412 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

Zovem se Zelena wrote:Gledam ovu djecu, studentariju... U trenerkicama, rusačići na leđima, dođu kupe po jednu masku, skupa im sredstva za dezinfekciju ruku pa kupe asepsoleta maramice i odoše... Žao mi djece, potpuno neopremljena!
Jebem ti državu koja nema strategije i sredstava da podijeli ljudima koji čiste!
Meni to :) i :(
AlbatrosXL

#8413 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by AlbatrosXL »

Zovem se Zelena wrote:Gledam ovu djecu, studentariju... U trenerkicama, rusačići na leđima, dođu kupe po jednu masku, skupa im sredstva za dezinfekciju ruku pa kupe asepsoleta maramice i odoše... Žao mi djece, potpuno neopremljena!
Da je drzava normalna onda bi onda svakom od tih dobrovoljaca trebala da podijeli prsluke (zute, crvene) i da vode evidenciju i naravno da se uplati osiguranje za taj dan (u slucaju povrede, zaraze, neceg veceg)... Vrlo lahko neko moze i zivot izgubiti u ciscenju i sta ce onda njegova porodica'?
ladyblue18

#8414 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Albatros i g.k. i moje je misljenje takvo pa zato i pitah reko mozda neko zna sta vise, ali vidim da se slazemo.
julisiz es grant

#8415 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by julisiz es grant »

Tako su "opremljeni" zato što su to većinom hipsteri koji su otišli tamo da se slikaju kako "rade" i uveče kače slike na Fejsbuk i skupljaju lajkove.
StupskaBitanga

#8416 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

mainstrem
emmir1

#8417 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

[quote="ladyblue18"]Mozda cu malo otici off ali stvarno moram da pitam.

I odmah da kazem ne umanjujem niciju nesrecu Tita mi :oops: samo mi nije jasno.[/quote

U svemu ovome Vučić je beskrajno odvratan.

Priča samo ono što narod želi da čuje , napada sve i svakog , novinare , ministre , naređuje generalu koji je stručnjak za krizne situacije.

Uz to pravi neke pauze dok priča , drami nešto.

U Bosni je šteta najmanje dva puta veća nego u Srbiji , možda čak i 3 puta.

U Srbije totalno potopljen samo Obrenovac , a u Bosni niz gradova
Zovem se Zelena

#8418 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

julisiz es grant wrote: Tako su "opremljeni" zato što su to većinom hipsteri koji su otišli tamo da se slikaju kako "rade" i uveče kače slike na Fejsbuk i skupljaju lajkove.
Ne ulazim u to stvarno. Ali jebena vlast bi trebala da zna sve opasnosti koje vrebaju u ovoj situaciji. Daj policiju, daj opremu. Ko nema, neće ući u kritična područja. Mi ništa ba nemamo. Zemlja koja je puna 'prljave' industrije, gdje je moguća havarija... Ni maski u zalihama nemamo. Ništa!

Treba da se djeca zaraze, da zaraze porodice... Sve slabosti su izasle na vidjelo!
eluna

#8419 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Janjicar wrote:

Nije kod nas milion gradjana evakuisano nego je 1,2 milion ugrozeno poplavama...
janjičar, ne kontaš .....ravničarske rijeke se izljevaju polako i obzirom na prostor koji pokriju voda NIKADA ne dostiže dubinu kao kod nas ......nas tek čekaju klizišta, a u ravnici voda se nabere na 1 m, stoji pa ispari tako da površina koja se poplavi jeste fizički veća, ali štetu su manje jer imaju daleko više površina pod oranicama ...kod nas je obratno - sva naselja i industrije su uz rijeke kao i putevi i sve ostalo, voda se penje jer nema gdje da se razljeva, natopi zemljište ili samo protutnji i napravi dar mar jer je silina vode ogromna - naše su rijeke BUJIČNE - i onda kao na satelitskim snimcima imaš veliko plavetnilo oko save, ali i veliko SIVILO cijelom dužinom bosne ....treba li uopšte dodavat da, kada se rijeka izlije u ravnici - u oranice, ona samo donese plodni mulj ili ti prirodno đubrivo, koje poslije godinama daje rezultate u poljoprivredi a kod nas ostaje zemljište neupotrebljivo za bilo šta ... pa ti sad gledaj :(
Janjicar

#8420 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

eluna wrote:
Janjicar wrote:

janjičar, ne kontaš .....ravničarske rijeke se izljevaju polako i obzirom na prostor koji pokriju voda NIKADA ne dostiže dubinu kao kod nas ......nas tek čekaju klizišta, a u ravnici voda se nabere na 1 m, stoji pa ispari tako da površina koja se poplavi jeste fizički veća, ali štetu su manje jer imaju daleko više površina pod oranicama ...kod nas je obratno - sva naselja i industrije su uz rijeke kao i putevi i sve ostalo, voda se penje jer nema gdje da se razljeva, natopi zemljište ili samo protutnji i napravi dar mar jer je silina vode ogromna - naše su rijeke BUJIČNE - i onda kao na satelitskim snimcima imaš veliko plavetnilo oko save, ali i veliko SIVILO cijelom dužinom bosne ....treba li uopšte dodavat da, kada se rijeka izlije u ravnici - u oranice, ona samo donese plodni mulj ili ti prirodno đubrivo, koje poslije godinama daje rezultate u poljoprivredi a kod nas ostaje zemljište neupotrebljivo za bilo šta ... pa ti sad gledaj :(
Fino si ti to objasnila svaka cast ali sta sam ja rekAo ? :)
alchak.ba

#8421 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

Zovem se Zelena wrote:
julisiz es grant wrote: Tako su "opremljeni" zato što su to većinom hipsteri koji su otišli tamo da se slikaju kako "rade" i uveče kače slike na Fejsbuk i skupljaju lajkove.
Ne ulazim u to stvarno. Ali jebena vlast bi trebala da zna sve opasnosti koje vrebaju u ovoj situaciji. Daj policiju, daj opremu. Ko nema, neće ući u kritična područja. Mi ništa ba nemamo. Zemlja koja je puna 'prljave' industrije, gdje je moguća havarija... Ni maski u zalihama nemamo. Ništa!

Treba da se djeca zaraze, da zaraze porodice... Sve slabosti su izasle na vidjelo!
Eto prilike velikim fatmaceutskim firmama da pokazu da im nije samo do profita nego i do ljudi.
StupskaBitanga

#8422 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

ali meni nije jasno kako se samo tako olako šalju u ta područja bez ikakve informacije, adekvatne opreme i recimo vakcinacije. Nek jedno donese neku bolest eto ti zaraze i u Sarajevu
guber90

#8423 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

To sto Vucic prica su price za malu djecu. Ja bi volio da sam ja u krivu, te da smo manje nastradali od Srbije (ne sto istu mrzim, nego bi bilo dobro da ne strada narod dzaba), ali je cinjenica da ce vjerovatno sam TK da ima stetu pribliznu onoj koja je u Srbiji. Tek kada pogledate Bijeljinu sa 100 000 stanovnika, Doboj sa skoro 80 000 stanovnika, koji su poplavljeni do grla, nemamo sta da pricamo, jer je kod njih najgore prosao Obrenovac, koji ima populaciju od 70-ak hiljada, a to su i najvece pretrpljene stete po njih.

Ja kazem, kao puste srece da ova Vuciceva dramaturgija ima veze sa stvarnoscu, da se jadan narod manje pati, ali nazalost ne vjerujem da je tu 1% istine.
Alfons Kauders

#8424 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

guber90 wrote:To sto Vucic prica su price za malu djecu. Ja bi volio da sam ja u krivu, te da smo manje nastradali od Srbije (ne sto istu mrzim, nego bi bilo dobro da ne strada narod dzaba), ali je cinjenica da ce vjerovatno sam TK da ima stetu pribliznu onoj koja je u Srbiji. Tek kada pogledate Bijeljinu sa 100 000 stanovnika, Doboj sa skoro 80 000 stanovnika, koji su poplavljeni do grla, nemamo sta da pricamo, jer je kod njih najgore prosao Obrenovas, koji ima populaciju od 70-ak hiljada, a to su i najvece pretrpljene stete po njih.

Ja kazem, kao puste srece da ova Vuciceva dramaturgija ima veze sa stvarnoscu, da se jadan narod manje pati, ali nazalost ne vjerujem da je tu 1% istine.
iskreno - ne kontam zasto se ibretite

pa covjek je bio karadzicev propagandista, a eto sad kao judima neobicno sto laze...
alchak.ba

#8425 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

Jeste smjesni.
sta treba reci? Dobro nam je, pare dajte u Bosnu!
Post Reply