SDA-All about

JohnnyS

#83801 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

Plenković, najmoćniji čovjek u Europi, a možda i šire...
DaysleepeR

#83802 Re: SDA-All about

Post by DaysleepeR »

dustaban wrote: 18/04/2023 07:59 Kad se jednog dana kutarišu dinastije i posluge, SDA ce se vratit jaca nego ikad. Cak i sad, evo da nekim cudom Bakir sad abdicira, stranka bi se vratila u igru. Da su nam stranke na berzi ja bi ulozio u SDA, sad je najjeftinija.
:mrgreen:
Upravo si detektovao najveći problem SDA.
Evidentno je da glasači žele bošnjačku stranku sa jakim vjerskim opredjeljenjem, NiP je primjer.
Međutim, neće narod Bakira. Samo još da to Bakir nekako skonta.
breuer

#83803 Re: SDA-All about

Post by breuer »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 08:55 Plenković, najmoćniji čovjek u Europi, a možda i šire...
nije najmoćniji, možda najljigaviji...al da se bavi komšinjskim temama, bavi se...
drug_profi

#83804 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

breuer wrote: 18/04/2023 08:54
drug_profi wrote: 18/04/2023 08:44

Kristalno je jasno ko radi i pokušava nešto uraditi, a ko samo šupljira.
zasad jedini koji nešto konkretno rade su Čović i Plenković, a putem Šmitlera...ostalo sve zajedno čista šuplja i žali bože...
Zavisi sta ti vidis kao prioritete. Meni je popravljanje odnosa sa Zapadom velika stvar. Također i ovo što radi Vlada KS zadnjih godina.
Da li može više i bolje? Može sigurno. Ko nije bio u stanju ni toliko? Zna se ko. Ko nas je posvađao sa Zapadom? I to se zna.
breuer

#83805 Re: SDA-All about

Post by breuer »

drug_profi wrote: 18/04/2023 09:10
breuer wrote: 18/04/2023 08:54

zasad jedini koji nešto konkretno rade su Čović i Plenković, a putem Šmitlera...ostalo sve zajedno čista šuplja i žali bože...
Zavisi sta ti vidis kao prioritete. Meni je popravljanje odnosa sa Zapadom velika stvar. Također i ovo što radi Vlada KS zadnjih godina.
Da li može više i bolje? Može sigurno. Ko nije bio u stanju ni toliko? Zna se ko. Ko nas je posvađao sa Zapadom? I to se zna.
definiši Zapad i ko nas je posvađao i kako?
JohnnyS

#83806 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

breuer wrote: 18/04/2023 08:58
JohnnyS wrote: 18/04/2023 08:55 Plenković, najmoćniji čovjek u Europi, a možda i šire...
nije najmoćniji, možda najljigaviji...al da se bavi komšinjskim temama, bavi se...
Pa ako se Bundestag može baviti Bosnom i Hercegovinom, a Njemačka udaljena tisuću kilometara, ništa neobično da se i Plenković bavi...
drug_profi

#83807 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

breuer wrote: 18/04/2023 09:13
drug_profi wrote: 18/04/2023 09:10

Ajde ba ne pravi se mutav.
breuer

#83808 Re: SDA-All about

Post by breuer »

drug_profi wrote: 18/04/2023 09:14
breuer wrote: 18/04/2023 09:13

Ajde ba ne pravi se mutav.
đes ba
breuer

#83809 Re: SDA-All about

Post by breuer »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:14

Pa ako se Bundestag može baviti Bosnom i Hercegovinom, a Njemačka udaljena tisuću kilometara, ništa neobično da se i Plenković bavi...
Bundetag je bio agresor četrdesetih, Republika Hrvatska devedesetih...stvar je konteksta...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#83810 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

Obzirom da je njihova politika dovela sadasnjeg VP sigurno su pozvaniji od Hrvatske da se petljaju, pogotovo sto je dokazano Hrvatska svoje interese u BiH ostvarivala vojnickom cizmom, a ciji rezultati su i danas tu.

Petljanje Hrvatske je u korist jednog od tri. Iskljucivo i samo. Bundestag raspravlja o buducnosti drzave, a na plemena.
JohnnyS

#83811 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

Chmoljo wrote: 18/04/2023 09:22

Obzirom da je njihova politika dovela sadasnjeg VP sigurno su pozvaniji od Hrvatske da se petljaju, pogotovo sto je dokazano Hrvatska svoje interese u BiH ostvarivala vojnickom cizmom, a ciji rezultati su i danas tu.

Petljanje Hrvatske je u korist jednog od tri. Iskljucivo i samo. Bundestag raspravlja o buducnosti drzave, a na plemena.
Apsolutno ne mislim braniti niti Plenkovića niti hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini, samo, što bi Hakiz polutrolerski rekao, branim princip. Princip je da Adis Ahmetović isto zastupa stavove jednog dijela populacije, kao i Plenković.

Inače sam totalno pasivan, što nam stranci dogovore, tako neka bude, tako je od Daytona, ne kanim se svađati ni s tobom ni s breuerom jer živimo po nametnutim pravilima, pa haj nek bar živimo što bolje.
HD_2015

#83812 Re: SDA-All about

Post by HD_2015 »

pici wrote: 16/04/2023 14:15
Ni Efendić ni Nikšić: SDA nudi koncentracijsku vladu
Upitan da li je ponuda SDA o koncentracijskoj vladi koju bi vodio član te stranke "zakovana", naš sagovornik kaže da ne bi govorio u tim kategorijama. Ističe da je za Stranku najvažnije postići široki konsenzus i oformiti blok koji će biti u stanju suprotstaviti se izazovima, prvenstveno onim koje pred Bosnu i Hercegovinu predstavlja Dodik.

"Mi smo svjesni pozicije u kojoj se i SDA nalazi. Nećemo se iznenaditi ako u ponedjeljak, osim nas, kod Refika Lende ne dođe niko.
Davno rečeno - sistem spojenih posuda. Njima je Dodik uvijek služio kao Babaroga. Posljednjih par mjeseci, Bakir bolje da nije ništa izjavio. Nedavno izjavi da politiku bazira na tome kako se odnose prema njegovoj ženi.

100k radnih mjesta, kiborzi, ...

Da su SDA-ovci brinuli o BiH kao što "brinu" zadnjih par mjeseci, drugačije bi bilo.
Blixen

#83813 Re: SDA-All about

Post by Blixen »

HD_2015 wrote: 18/04/2023 09:30 Da su SDA-ovci brinuli o BiH kao što "brinu" zadnjih par mjeseci, drugačije bi bilo.
sjeti se Tihica i tadasnjeg uredjenja stranke
breuer

#83814 Re: SDA-All about

Post by breuer »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:27

Apsolutno ne mislim braniti niti Plenkovića niti hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini, samo, što bi Hakiz polutrolerski rekao, branim princip. Princip je da Adis Ahmetović isto zastupa stavove jednog dijela populacije, kao i Plenković.

Inače sam totalno pasivan, što nam stranci dogovore, tako neka bude, tako je od Daytona, ne kanim se svađati ni s tobom ni s breuerom jer živimo po nametnutim pravilima, pa haj nek bar živimo što bolje.
Zašto misliš da Adis brani stavove jednog dijela populacije, zato što su građanski ili zato što je Adis?
Chmoljo

#83815 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

Ne planiram se ni ja svadjati, ali poredis neuporedivo. Jedan clan bundestaga nije isto sto izvrsna, zakonodavna i svaki drugi oblik vlasti jedne drzave. Adisa mozes zvati lobistom, jedan glas koji pokusava pridobiti ostale. Ali jedan lobista ne cini cijelu drzavu. Pogotovo ne drzavu, koja je, opet kazem po haskim spisima imala vrlo losu namjeru u pogledu ove drzave. I nicim ne dokazuje da je odustala od tih namjera, samo mozda u drugoj formi.
JohnnyS

#83816 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

breuer wrote: 18/04/2023 09:36

Zašto misliš da Adis brani stavove jednog dijela populacije, zato što su građanski ili zato što je Adis?
Zato što određeni dio populacije želi građanski sistem, a i to samo kad im odgovara
breuer

#83817 Re: SDA-All about

Post by breuer »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:43
breuer wrote: 18/04/2023 09:36

Zato što određeni dio populacije želi građanski sistem, a i to samo kad im odgovara
naravno, znamo šta žele ostala dva...
JohnnyS

#83818 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

Chmoljo wrote: 18/04/2023 09:42

Ne planiram se ni ja svadjati, ali poredis neuporedivo. Jedan clan bundestaga nije isto sto izvrsna, zakonodavna i svaki drugi oblik vlasti jedne drzave. Adisa mozes zvati lobistom, jedan glas koji pokusava pridobiti ostale. Ali jedan lobista ne cini cijelu drzavu. Pogotovo ne drzavu, koja je, opet kazem po haskim spisima imala vrlo losu namjeru u pogledu ove drzave. I nicim ne dokazuje da je odustala od tih namjera, samo mozda u drugoj formi.
Osobno, mislim da je to navodno Plenkovićevo lobiranje uvelike preuveličano. Prije bih povjerovao da crkva i Vatikan lobiraju, nego Plenković. Kao netko tko par mjeseci godišnje provede u Hrvatskoj radeći s ljudima, mogu pouzdano reći da većini ljudi BiH nije nikakva tema, da znaju da ima neki Izetbegović, i to vjerojatno ljudi misle na Aliju. Sigurno neće dobiti izbore u Hrvatskoj na temu BiH, a ne vidim da je neki nacionalist pa da se bori i spletkari zbog "hrvatske stvari" koja god ona bila. Također, smatram Hrvatsku najnebitnijom zemljom i EU, zato je zadnja i ušla i ne vidim zašto bi zbog nekog Plenkovića EU narušavala neke svoje principe. Mislim, da sve ovo oko nametanja, vlade FBiH je američko maslo, a sad zašto, pojma nemam.

Ja sam amerofil. Ne jednom sam rekao na forumu da bih radije živio kao nacionalna manjina u BiH koja je u američkoj sferi, nego kao povlašteni Hrvat s legitimnim predstavljanjem i svim onim sranjima kojima Čović levati svoje maloumno biračko stado, ali pod ruskom šapom. Zato nisam zajedljiv kad su intervencije VP u pitanju, jer su koordinirane očito sa SADom
JohnnyS

#83819 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

breuer wrote: 18/04/2023 09:46
JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:43

Jebat ga, moraju svi živjeti zajedno, ne može se samo jedne namirit
breuer

#83820 Re: SDA-All about

Post by breuer »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:53
breuer wrote: 18/04/2023 09:46

Jebat ga, moraju svi živjeti zajedno, ne može se samo jedne namirit
zavisi od civilizacijskog dosega...ne može se robovati plemenskim nagonima u 21. vijeku, a ima nešto i do matematike, koja je također izum civilizovanog svijeta :D
drug_profi

#83821 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:27 što nam stranci dogovore, tako neka bude, tako je od Daytona, ne kanim se svađati ni s tobom ni s breuerom jer živimo po nametnutim pravilima, pa haj nek bar živimo što bolje.
:thumbup:
Chmoljo

#83822 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 18/04/2023 09:52

Osobno, mislim da je to navodno Plenkovićevo lobiranje uvelike preuveličano. Prije bih povjerovao da crkva i Vatikan lobiraju, nego Plenković. Kao netko tko par mjeseci godišnje provede u Hrvatskoj radeći s ljudima, mogu pouzdano reći da većini ljudi BiH nije nikakva tema, da znaju da ima neki Izetbegović, i to vjerojatno ljudi misle na Aliju. Sigurno neće dobiti izbore u Hrvatskoj na temu BiH, a ne vidim da je neki nacionalist pa da se bori i spletkari zbog "hrvatske stvari" koja god ona bila. Također, smatram Hrvatsku najnebitnijom zemljom i EU, zato je zadnja i ušla i ne vidim zašto bi zbog nekog Plenkovića EU narušavala neke svoje principe. Mislim, da sve ovo oko nametanja, vlade FBiH je američko maslo, a sad zašto, pojma nemam.

Ja sam amerofil. Ne jednom sam rekao na forumu da bih radije živio kao nacionalna manjina u BiH koja je u američkoj sferi, nego kao povlašteni Hrvat s legitimnim predstavljanjem i svim onim sranjima kojima Čović levati svoje maloumno biračko stado, ali pod ruskom šapom. Zato nisam zajedljiv kad su intervencije VP u pitanju, jer su koordinirane očito sa SADom
znam da nisi zajedljiv, zato mogu i napisati nešto a da to ne smatram izgubljenim vremenom.

današnja situacija je u suštini najviše rezultat onih koji se najviše i bune: SDA. svojom papanskom politikom, jer ne znam kako drugačije da navedem tu rasprodaju države zbog vreće mekinja, doveli su narod koji je najviše stradao i samim tim najviše traumatiziran, do toga da o njihovoj sudbini veći uticaj kod SADa imaju Zagreb i Beograd.

hajde da nije postojala dobra startna prednost poslije rata. spiskan kapital stečen na ubijenim ljudima, na koje se pozivaju pri svakom formiranju vlasti. i pri svakom lopovluku. Čović mi je jasan. on pravi svoj begovat. fali mu samo sudska vlast. ili formalno ili ona koju će imati u šaci, da se očisti od svih svojih lopovluka.

u konačnici, nije ni bitno ko je izlobirao. izlobirano je i sada se treba nositi sa tim. lomljenja preko koljena neće biti, ali da se uz malo dobre volje može dosta toga riješiti - može. federacija je već podijeljena između kantona i tu je ogroman prostor za postavljanje nekih trajnijih i pravednijih rješenja.

to sam više puta pominjao, ali od troglodita se uvijek dočeka na nož jer pročitaju onako kako im paše: veliki problem probosanske politike je što ne zna šta u stvari želi. mislim, zna, ali je neostvarivo ili je moguće uz vrlo upitne metode koje vjerujem bi malo ko podržao. nekih konkretnih ideja koje su ostvarive i koje bi ojačale državu, dale garancije narodima da se ne plaše jedni drugih nema. kapital žrtve je potrošen, ili bolje rečeno, prokockan u Šaćirbey stilu, i to je bio jedini konkretan adut. dok probosanska politika tumara između želja i realnosti, drugi djeluju konkretno i u očima stranaca nešto se mijenja. je li to napredak ili nazadak, to je relativno, jer se može reći da se nešto uradilo.

Amerikanci su uglavnom bili good guys za ovu zemlju. samo ne znam koliko je minderska SDA politika njima ulila povjerenje gdje će Bošnjaci biti ako pukne nešto daleko veće od naših ratova. i to sve opet zarad sitno šićara. da su barem šta isposlovali sa tom muslimanskom braćom ili Erdoganom pa hajde...
sumirprimus

#83823 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

tacno tak ,spiskan krvavi ratni kapital. strahota.
drug_profi

#83824 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

I sve se sad svodi na to da moraš biti dobar sa Hrvatima jer su ti NATO i EU jedini spas.
Prije 20 godina smo bili bare-bare u tim integracijama.
Seyfo

#83825 Re: SDA-All about

Post by Seyfo »

Zbog sitnog šićara su prodali sve u državi.
I prodaće opet, čim im se ukaže prilika.
Zato nam je i pozicija u međunarodnim odnosima toliko oslabljena, a bila bi i kudikamo gora i slabija da nije rata u Ukrajini.
pljuc
Post Reply