SDP

Post Reply
nosara

#8376 Re: SDP

Post by nosara »

plain vanilla wrote:
kamen spoticanja wrote: zar ti zaista mislis da crveni samo lopataju? ili samo novinari federalne spasavaju unesrecene iz snijega?
to se zove jeftina politicka demagogija i skupljanje poena na nesreci drugih i to je gadnooo...
stvarno ste zatrovani mrznjom i predrasudama

gadno je ne raditi nista, nego pametovati iz svoje tople sobe i ismijaviti pokusaje pomoci
e to je gadno
:roll:

Snijeg nije samo u Mostaru... Sve je zatrpano osim Poljina...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8377 Re: SDP

Post by plain vanilla »

Opetja033 wrote:
plain vanilla wrote:pa toliki vjernici na temi, a nikoga ne brinu gladna i smrznuta djeca u Mostaru
najvolEm nase licemjerje i demagogiju
"toliki ateisti na temi a nikoga ne brinu gladna i smrznuta djeca u Mostaru". Izvini zaista, ali je li tebe stid ovako nesto napisati? Pa ti si jedna od najaktivnijih forumasa i opet smatras za shodno pozivati nekoga drugog da nesto radi dok ti sjedis u toplom?
Znaci apsolutno se slazem sa tobom po pitanju demagogije i licemjerja. To IZ i reis ul ulema trebaju da mobiliziraju dzemate da vrse proboj preko Ivana do Mostara? Obrati se gospodinu Niksicu, to je prava adresa. Sada jos ispade reis kriv za to sto istocna obala Mostara nema struje? :lol:
ko prica o reisu? :shock: zar sam ga spomenula?

da, ja sjedim u toploj sobi kao i ostali forumasi, ali bar ne ismijavam ljude koji pomazu ugrozenima
ismijali su onog momke sto je nosio materijal za popravku dalekovoda, sad im smijesno i gadno sto fomovci pomazu u Mostaru, sto su organizirani..
nosara

#8378 Re: SDP

Post by nosara »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Inače, imal' ko od ovih što dnevnice dobijaju kakvu info iz štaba - može li Zlaja te mašine što su čistile gore kod vikendice poslati makar na dan-dva do ostalih smrtnika, da ih malo razveseli. Ili je gore ostalo tenisko igralište da se sredi... :mrgreen:
Tenisko uradjeno, ostalo je jos ovo par hektara golf terena i moze se ukinut vanredno stanje... :bih:
kamen spoticanja

#8379 Re: SDP

Post by kamen spoticanja »

plain vanilla wrote:
nosara wrote:
Vlast, vlast... Premijeri, ministri, sefovi partija... To su njihovi rezultati...
jah nosara :zzzz:

@cika zubo

spremi se pa lopataj u Mostaru, ja cu se pobrinuti da to objave na TV
evo i ja pospremila stan, sudje oprala, hljeb zamijesila, a jos nema kamera..ti si cistio sebi, ja pricam o gladnim i promrzlim ljudima..ali de ti, svoj posao
vidi se da ste bas onako merhametli svi :roll:
lijepis dzaba etikete a uopste nemas prave inpute...ko kaze da sam cistio sebi...(naravno cistio sam i sebi jer zenicke ulice su i moje ulice) i odkud ti pravo da potezes neciji merhamet a uopste ne znas o kome se radi...jel to sad pojavljivanje na federalnoj postalo kriterij merhametluka ili pak slaganje s misljenjem par forumasa?
zaista te ne razumijem danas
plain vanilla

#8380 Re: SDP

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
plain vanilla wrote:
stvarno ste zatrovani mrznjom i predrasudama

gadno je ne raditi nista, nego pametovati iz svoje tople sobe i ismijaviti pokusaje pomoci
e to je gadno
:roll:

Snijeg nije samo u Mostaru... Sve je zatrpano osim Poljina...
nosara, postajes patetican
trebao si se bar klonirati
madner

#8381 Re: SDP

Post by madner »

Nevjerovatno je kakvim se vi argumentima sluzite. Da neko napise mrtav hladan Njemacka a svaka federalna jedinica ima drugaciji model. Evo moze, bice ko Berlin. :roll:
Karl Hungus

#8382 Re: SDP

Post by Karl Hungus »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Karl Hungus wrote:Ne moze vjera biti ravnopravna sa ostalim predmetima, npr matematika i fizika koje su egzatne nauke. Vjera je realno gledano manje-fise fantazija bez ikakvih dokaza. to sto neki vjeruju u tu fantaziju svim svojim bicem je ne cini naukom ili faktom.
Moze, moze. Itekako moze. Eto ti primjera Austrije i Njemacke ciji je model vjeronauke isti kao u KS. Samo se najlakse praviti slijep.
Nevjerovatno je to za kakvim se argumentima poseže, da čovjek en povjeruje. Eto, 11% je upisalo vjeronauku radi komšije, 23% radi oca i matere, a ostalih 30 i kusur procenata radi ubjeđenja... :-)
Ostale boldirane rečenicu zaslužuju samo takav potpis.
Inače, imal' ko iz ovih što dnevnice dobijaju kakvu info iz štaba - može li Zlaja te mašine što su čistile gore kod vikendice poslati makar na dan-dva do ostalih smrtnika, da ih malo razveseli. Ili je gore ostalo tenisko igralište da se sredi... :mrgreen:

Neka kao alternativni predmet uvedu igranje video igrica na x-boxu pa ce 99% djece radije to izabrati nego vjeronauku. I naravno, ocjene da ulaze u prosjek. :)
Mozda se predmet zove vjeroNAUKA ali to sto izucavaju nije nauka. za mene je fantazija, za vas je nesto drugo. ALi kako god okrenete ne moze se to izucavati na isti nacin kao i matematika ili druge egzatne nauke. Ne kazem da ne treba postojati ali ne treba biti obavezno. Napali ste ministra kao da je zabranio vjeru ali to sto je on predlagao je bilo dobro za djecu, prije svega.
Opetja033

#8383 Re: SDP

Post by Opetja033 »

Alfons Kauders wrote: a zasto izborni predmet treba biti "ravnopravan" sa matematikom, bosanskim, engleskim?
da li je ujedno bilo pravedno da djeca koja pohadjaju vjeronauk imaju bolji prosjek od ostalih?
da li je bolje da vjeronauk pohadja 70% djece cisto radi prosjeka, ili npr 35% zato jer ih vjera zaista zanima?

IZ naravno ima svako pravo da se oglasi povodom bilo cega sto ima veze s vjerom... ali ujedno ima i odgovornost da to cini na civilizovan i odmjeren nacin... a ne da se javno prijeti nemirima i poziva na linc neistomisljenika... upravo zato jer ce se onda naci neki idiot koji misli da je neko aminovao slanje metaka postom...

IZ se jos uvijek nije oglasila - ja mislim da je trebala, prije svega radi sebe i svog ugleda, kao i velike vecine vjernika koji nemaju blage veze s ovom sramotom
Za pocetak samo nesto da kazem - Ima par ljudi i neistomisljenika ovdje sa kojima sam uvijek volio diskutovati a ti si jedan od njih. Drugi su Libero, madner, Socijalista i nosara dok je jos bio vas. :mrgreen: . Ne, ali bez zaje.bancije - konkretni ste sa argumentima i pricom.

1) Zato sto su u svim zemljama ZE koje su meni poznate izborni predmeti (ne mora to biti vjeronauka) ravnopravni ostalima. Znaci od Skandinavije, preko Njemacke i Austrije pa do Italije. Ili imas predmet ili ga nemas, vrlo jednostavno. Ovo tvoje fiktivno navodjenje procenata necu ni komentarisati. Ne postoji nijedno istrazivanje, anketa ili sl - sto moze sluziti kao podloga tvom argumentu. Ja mogu reci da 99% roditelja upisuje djecu na vjeronauku iz razloga sto zele da im se djeca poduce o vjeri - ali nemam nikakvih argumenata - i onda mozemo u krug.
2) Reis ul ulema nije pozivao na linc, reagovao je na nacin na koji je reagovao na Buni i apsolutno ga razumijem i podrzavam. Ne vidim nista problematicno u njegovom nastupu. I meni opasno na zivce ide kada neko ko nije vjernik pocne meni da drzi predavanja o vjeri (mozes pogledati par postova iznad).
3) Apsolutno se slazem sa tobom da IZ ovo treba da osudi. Nema dileme. Velika je greska ako to ne urade.
madner

#8384 Re: SDP

Post by madner »

Predmet se ne zove vjeroNAUKA nego vjeroNAUK. Nauke to vidilo nije.
plain vanilla

#8385 Re: SDP

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote: lijepis dzaba etikete a uopste nemas prave inpute...ko kaze da sam cistio sebi...(naravno cistio sam i sebi jer zenicke ulice su i moje ulice) i odkud ti pravo da potezes neciji merhamet a uopste ne znas o kome se radi...jel to sad pojavljivanje na federalnoj postalo kriterij merhametluka ili pak slaganje s misljenjem par forumasa?
zaista te ne razumijem danas
ti ne lijepis etikete? cim si cuo da su fomovci aktivni i da pomazu Mostarima, odmah ti se gadi

e pa da ti kazem nesto, vjerovatno si kao i ja prezivio rat u BiH i znas kako je "nas" narod divan, cim vide priliku da te oderu, odmah to i ucine..i cak se ni ne iznenadis nego to ocekujes
a kad neko ucini dobro djelo, ostanes :shock:

meni nije vazno kako se neko zove, kojoj stranci pripada, je li vjernik, nevjernik, reis, kardinal..to su nebitne stvari
ja rekoh da Abrasevic prihvata gladne i promrzle, da pomazu ljudima, i da zena kaze da se FOM organizirao, da pomazu ljudima..rekla je to da bi ljudi znali kome se javiti za pomoc
a vi odmah drvlje i kamenje..

treba pohvaliti svako dobro djelo, narocito ako mi nismo u mogucnosti pomoci..i to je moja poenta sve vrijeme, a ne govoriti da ti se gadi samo jer su iz SDP
ja sam uvijek tu za naruziti SDP, ali ako je nesto dobro, onda treba pohvaliti

toliko od mene o ovoj temi
avicena

#8386 Re: SDP

Post by avicena »

plain vanilla wrote:
pa toliki vjernici na temi, a nikoga ne brinu gladna i smrznuta djeca u Mostaru
najvolEm nase licemjerje i demagogiju
Ma brinu se itekako nego nemaju FTV, Oslobođenje, SA-X, ** No links **.ba da to i kažu pa raja misli da ne rade ništa...

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 6&Itemid=1

Imaš još na desetine primjera na toj starnici.
Sasvim_Obican

#8387 Re: SDP

Post by Sasvim_Obican »

Bogami puno filozofirati o vjeri, a to uošte ovdje nije tema. Ovdje je tema to što je Islamska zajednica u BiH na čeli su Reisom Cerićem stvorila takvu atmosferu u kojoj bi se likvidacija Emira Suljagića smatrala opravdanom i logičnom ("Dirao u ono u što ne bi trebao"). I umjesto da se o ovom hitno očituje policijsko-obavještajna struktura, reakcije nema, sve dok se sa riječi ne pređe na djela.
Opetja033

#8388 Re: SDP

Post by Opetja033 »

avicena wrote:Ma brinu se itekako nego nemaju FTV, Oslobođenje, SA-X, --- NO LINKS --- da to i kažu pa raja misli da ne rade ništa...

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 6&Itemid=1

Imaš još na desetine primjera na toj starnici.

:thumbup: to je to. Samo gore pomenuti mediji nikada nece takve stvari prenijeti.
Svaka cast na akciji FM SDP Mostar - i to je vrijedno pohvale i pomena. Medjutim izdvajati ih a zaboravljati da zadnja dva dana na nivou opcine Stari Grad rade i omladinci SDA pa i omladinci SBB-a - nije nista drugo nego medijska diktatura. Ovo se sada ne odnosi na ovu temu, jer je naravno tema upravo SDP - nego na opcu medijsku blokadu koja vlada u oba entiteta.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#8389 Re: SDP

Post by hrasno38 »

Opetja033 wrote:
hrasno38 wrote:Ova prijetnja je sasvim logican slijed i reakcija cmarova koji bi i dalje da zivimo u XV vijeku u kojem spominjanje boga od svakog covjeka moze da napravi majmuna i svoga podanika. Jednom se morao pojaviti covjek koji zeli i zna da vjera treba da je iskljucivo dio ljudske intime i da je treba svesti u okvire i mjesta koja su i predvidjena za nju. Ja nikada nisam cuo da je Suljagic uvrijedio Alaha niti iti jednog njegovog idopoklonika ali je dao nakon 20 godina sansu i svima onima kojima vjera predstavlja ono sto se zove naucna fantastika. Hoces na vjeronauku, izvoli neces da imas ikakve veze sa vjerom, izvoli i ti. Ovo je vjerovatno poslao ili neko tko je umobolan (kao sto je nedavno bio slucaj u Srbiji sa pismima koja su dobijali srbijanski politicari) ili opet neka spodoba iz nekih Maoca za koje je krajnje vrijeme da budu pometeni iz ove drzave sa svim onima koji im daju podrsku. Ali njih najbolje mogu da pometu izvorni bosanski muslimani kojima u biti oni stvaraju najvece probleme. Tko hoce da zivi u kamenom dobu to mu treba i omoguciti i poslati ga tamo gdje je to sasvim normalno. Suljagic e shvatio svoj posao onako kako treba a to je da bude servis svim gradjanima bez obzira na vjeru i naciju ali ocito da oni sa velikim "M" ne mogu da svare da i neki Emir zeli da zivi u nekom civilizovanom drustvu u kojem ce svako dijete i njegovi roditelji imati pravo na svoj izbor. Samo taj kreten koji je poslao metak je toliko glup da nije svjestan da ce se taj metak i svi buduci meci vracati rno u celo onima koji ih salju jer sve vise i vise ljudi vidi i shvaca da su ljudi ti na koje se mozemo sigurno osloniti a da bogovi upravo spadaju u sferu naucne fantastike.
"Demokrata", ti na prijetnje smrcu odgovaras isto tako prijetnjama smrcu ("vratice im se metak ravno u celo"). Jednu stvar moras zapamtiti i ti i svi tvoji istomisljenici: u svakom demokratskom drustvu vjera nije satjerana u cetiri zida i vjerske objekte. Dakle kada kazes da vjera svesti tamo gdje joj je mjesto - ti zapravo pozivas u komunisticki sistem koji je davno zavrsio na smetljistu historije. Nema povratka tamo. U svim civilizovanim zemljama zapadne Europe vjerski lideri itekako imaju uticaja, slobodno iznose svoje misljenje o situaciji u drustvu. Takvo nesto nikada neces moci zabraniti vec ces itekako morati da se naucis zivjeti u takvom drustvu - inace imas izbor da se selis u Sj. Koreju, Vijetnam ili Kubu. Ne pozivate vi i Suljagic u civilazaciju, vi ste protivnici danasnje civilizacije i pozivate komunistickom jednoumlju i agresivnom ateizmu.
Ta prica o tome da vecina ljudi bjezi od vjere u nasem drustvu je suplja prica i direktna laz koje i sam moras biti svjestan. Pa vise od 70% roditelja je ove skolske godine svoju djecu upisalo na vjeronauku iako je postojao alternativni predmet. Neces ti sa svojom sakom istomisljenika diktirati uslove vecini - i to vrijeme je davno proslo. Ove psovke, uvrede vjernika i prijetnje smrcu - tj metkom u celo je nepotrebno i komentarisati. Ti komentari upucuju samo na nesigurnost, paniku i frustraciju u tvojoj glavi. A ta panika i frustracija je vrlo vjerovatno uzrokovana cinjenicom da zasigurno neces u svom zivotnom vijeku docekati ono za sta se zalazes: protjerivanje vjere i vjernika iz javnog zivota.
Dupelizac Suljagic je epizoda u ovom drustvu, njegova jedina zasluga je napisani hvalospjev Velikom Vodji. Pojeo je gov.no, njegovi mentori se prepali reakcije apsolutne vecine stanovnika ovog kantona i popusio je foru. Covjek je u tolikoj mjeri bolestan (nasilje u porodici, neuroticno ponasanje) da me ne bi iznenadilo da je ovo pismo poslao sam sebi. Ali u svakom slucaju nadam se da ce policija pronaci tog debila koji je poslao pismo jer samo Suljagicu izlazi u korist. Idiot nema podrsku ni u svojoj stranci a kamoli u javnosti, zato ga treba maksimalno ignorisati kao osobu. Sto ne znaci da ne treba ustati protiv njegovih idiotskih odluka - kao sto je i uradjeno.
Da si imalo razmislio o onome sto si napisao skontao bi da je taj "metak" vracen u celo u figurativnom znacenju jer da sasm mislio drukcije onda bih fino napisao da toga sto je poslao metak treba ubiti kao psa, ali nisam.U svakom normalnom drustvu vjera je nesto sto je zagarantovano ljudskim pravima ali nije zagarnovano da moze da urdjuje ustavni poredak zemlje osim ako nije u pitanju Iran i druge "visoko razvijene i demokratske zemlje". Nema komunizma i slazem se sa tim ali nece biti ni vjerske drzave vjeruj mi po svaku cijenu. Moje dijete nece uciti nista sto ima veze sa vjerom pa cemo se tjerati ako treba sve do Strazbura. Sto se tice izbora mozes i ti da razgulis u visoko razvijene demokratije Afganistana, Irana itd itd pa onda proganjaj one sto sa vjerom nece da imaju ista blisko. Neces ti i IZ meni nametati vjeru u zemlji u kojoj sam rodjen pa sve da vas je licno poslanik poslao da radite taj posao. Vjeruj mi da cete biti potisnuti u toj agresivnosti na mjesta koja su za to predvidjena a to su vase kuce i vjerski objekti. Svojim izlaganjem i te kako puses u jedra onima koji su rusili ovu drzavu govoreci kako su ugrozeni od islamskog fundamentalizma. I ja nikada nisam rekao da vjernike i vjeru treba protjerati iz javnog zivota i nikada nisam rekao nista ruzno o onima koji zele svoju djecu da daju na vjeronauku ali ja hocu i jos masa gradjana da imamo opciju da necemo da budemo vjernici a to je Suljagic ponudio. I ako su necija razmisljanja idiotska onda su to tvoja jer je to sto ti pricas jednoumlje koje nece moci proci. I kad me vec vuces za jezik pa gdje su te tvoje vjerske vodje i vjera sada kad je ljudima dogorilo ispod noktiju. Gdje su to Reis ili Kardinal odnijeli pakete pomoci, spasili neku porodicu, izveli covjeka iz pecine i potrudili se da dobije smjestaj......E sve to sto oni ne rade i ne radi bog rade ljudi bez obzira na svoje ime i prezime, vjeru, bogatstvo. Onog trenutka kada vidim da je vjera spasila neku porodicu iz 2m snijega ili ih bog pomilovao svojom rukom i kada vidim NLO onda cemo ovu raspravu nastaviti. Dotle bar sto se mene tice sve to sto si napisao mozes objesiti macku o rep!!!
quasar

#8390 Re: SDP

Post by quasar »

hrasno38 wrote:
Opetja033 wrote:
hrasno38 wrote:Ova prijetnja je sasvim logican slijed i reakcija cmarova koji bi i dalje da zivimo u XV vijeku u kojem spominjanje boga od svakog covjeka moze da napravi majmuna i svoga podanika. Jednom se morao pojaviti covjek koji zeli i zna da vjera treba da je iskljucivo dio ljudske intime i da je treba svesti u okvire i mjesta koja su i predvidjena za nju. Ja nikada nisam cuo da je Suljagic uvrijedio Alaha niti iti jednog njegovog idopoklonika ali je dao nakon 20 godina sansu i svima onima kojima vjera predstavlja ono sto se zove naucna fantastika. Hoces na vjeronauku, izvoli neces da imas ikakve veze sa vjerom, izvoli i ti. Ovo je vjerovatno poslao ili neko tko je umobolan (kao sto je nedavno bio slucaj u Srbiji sa pismima koja su dobijali srbijanski politicari) ili opet neka spodoba iz nekih Maoca za koje je krajnje vrijeme da budu pometeni iz ove drzave sa svim onima koji im daju podrsku. Ali njih najbolje mogu da pometu izvorni bosanski muslimani kojima u biti oni stvaraju najvece probleme. Tko hoce da zivi u kamenom dobu to mu treba i omoguciti i poslati ga tamo gdje je to sasvim normalno. Suljagic e shvatio svoj posao onako kako treba a to je da bude servis svim gradjanima bez obzira na vjeru i naciju ali ocito da oni sa velikim "M" ne mogu da svare da i neki Emir zeli da zivi u nekom civilizovanom drustvu u kojem ce svako dijete i njegovi roditelji imati pravo na svoj izbor. Samo taj kreten koji je poslao metak je toliko glup da nije svjestan da ce se taj metak i svi buduci meci vracati rno u celo onima koji ih salju jer sve vise i vise ljudi vidi i shvaca da su ljudi ti na koje se mozemo sigurno osloniti a da bogovi upravo spadaju u sferu naucne fantastike.
"Demokrata", ti na prijetnje smrcu odgovaras isto tako prijetnjama smrcu ("vratice im se metak ravno u celo"). Jednu stvar moras zapamtiti i ti i svi tvoji istomisljenici: u svakom demokratskom drustvu vjera nije satjerana u cetiri zida i vjerske objekte. Dakle kada kazes da vjera svesti tamo gdje joj je mjesto - ti zapravo pozivas u komunisticki sistem koji je davno zavrsio na smetljistu historije. Nema povratka tamo. U svim civilizovanim zemljama zapadne Europe vjerski lideri itekako imaju uticaja, slobodno iznose svoje misljenje o situaciji u drustvu. Takvo nesto nikada neces moci zabraniti vec ces itekako morati da se naucis zivjeti u takvom drustvu - inace imas izbor da se selis u Sj. Koreju, Vijetnam ili Kubu. Ne pozivate vi i Suljagic u civilazaciju, vi ste protivnici danasnje civilizacije i pozivate komunistickom jednoumlju i agresivnom ateizmu.
Ta prica o tome da vecina ljudi bjezi od vjere u nasem drustvu je suplja prica i direktna laz koje i sam moras biti svjestan. Pa vise od 70% roditelja je ove skolske godine svoju djecu upisalo na vjeronauku iako je postojao alternativni predmet. Neces ti sa svojom sakom istomisljenika diktirati uslove vecini - i to vrijeme je davno proslo. Ove psovke, uvrede vjernika i prijetnje smrcu - tj metkom u celo je nepotrebno i komentarisati. Ti komentari upucuju samo na nesigurnost, paniku i frustraciju u tvojoj glavi. A ta panika i frustracija je vrlo vjerovatno uzrokovana cinjenicom da zasigurno neces u svom zivotnom vijeku docekati ono za sta se zalazes: protjerivanje vjere i vjernika iz javnog zivota.
Dupelizac Suljagic je epizoda u ovom drustvu, njegova jedina zasluga je napisani hvalospjev Velikom Vodji. Pojeo je gov.no, njegovi mentori se prepali reakcije apsolutne vecine stanovnika ovog kantona i popusio je foru. Covjek je u tolikoj mjeri bolestan (nasilje u porodici, neuroticno ponasanje) da me ne bi iznenadilo da je ovo pismo poslao sam sebi. Ali u svakom slucaju nadam se da ce policija pronaci tog debila koji je poslao pismo jer samo Suljagicu izlazi u korist. Idiot nema podrsku ni u svojoj stranci a kamoli u javnosti, zato ga treba maksimalno ignorisati kao osobu. Sto ne znaci da ne treba ustati protiv njegovih idiotskih odluka - kao sto je i uradjeno.
Da si imalo razmislio o onome sto si napisao skontao bi da je taj "metak" vracen u celo u figurativnom znacenju jer da sasm mislio drukcije onda bih fino napisao da toga sto je poslao metak treba ubiti kao psa, ali nisam.U svakom normalnom drustvu vjera je nesto sto je zagarantovano ljudskim pravima ali nije zagarnovano da moze da urdjuje ustavni poredak zemlje osim ako nije u pitanju Iran i druge "visoko razvijene i demokratske zemlje". Nema komunizma i slazem se sa tim ali nece biti ni vjerske drzave vjeruj mi po svaku cijenu. Moje dijete nece uciti nista sto ima veze sa vjerom pa cemo se tjerati ako treba sve do Strazbura. Sto se tice izbora mozes i ti da razgulis u visoko razvijene demokratije Afganistana, Irana itd itd pa onda proganjaj one sto sa vjerom nece da imaju ista blisko. Neces ti i IZ meni nametati vjeru u zemlji u kojoj sam rodjen pa sve da vas je licno poslanik poslao da radite taj posao. Vjeruj mi da cete biti potisnuti u toj agresivnosti na mjesta koja su za to predvidjena a to su vase kuce i vjerski objekti. Svojim izlaganjem i te kako puses u jedra onima koji su rusili ovu drzavu govoreci kako su ugrozeni od islamskog fundamentalizma. I ja nikada nisam rekao da vjernike i vjeru treba protjerati iz javnog zivota i nikada nisam rekao nista ruzno o onima koji zele svoju djecu da daju na vjeronauku ali ja hocu i jos masa gradjana da imamo opciju da necemo da budemo vjernici a to je Suljagic ponudio. I ako su necija razmisljanja idiotska onda su to tvoja jer je to sto ti pricas jednoumlje koje nece moci proci. I kad me vec vuces za jezik pa gdje su te tvoje vjerske vodje i vjera sada kad je ljudima dogorilo ispod noktiju. Gdje su to Reis ili Kardinal odnijeli pakete pomoci, spasili neku porodicu, izveli covjeka iz pecine i potrudili se da dobije smjestaj......E sve to sto oni ne rade i ne radi bog rade ljudi bez obzira na svoje ime i prezime, vjeru, bogatstvo. Onog trenutka kada vidim da je vjera spasila neku porodicu iz 2m snijega ili ih bog pomilovao svojom rukom i kada vidim NLO onda cemo ovu raspravu nastaviti. Dotle bar sto se mene tice sve to sto si napisao mozes objesiti macku o rep!!!
+1
no pasaran
:thumbup: :bih:
avicena

#8391 Re: SDP

Post by avicena »

madner wrote:Nevjerovatno je kakvim se vi argumentima sluzite. Da neko napise mrtav hladan Njemacka a svaka federalna jedinica ima drugaciji model. Evo moze, bice ko Berlin. :roll:
Izgleda da će lakše biti musliman u Njemačkoj nego u Bosni.

http://www.dw.de/dw/article/0,,15353010,00.html

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=184
Alfons Kauders

#8392 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Opetja033 wrote: Za pocetak samo nesto da kazem - Ima par ljudi i neistomisljenika ovdje sa kojima sam uvijek volio diskutovati a ti si jedan od njih. Drugi su Libero, madner, Socijalista i nosara dok je jos bio vas. :mrgreen: . Ne, ali bez zaje.bancije - konkretni ste sa argumentima i pricom.
posteno, hvala
1) Zato sto su u svim zemljama ZE koje su meni poznate izborni predmeti (ne mora to biti vjeronauka) ravnopravni ostalima. Znaci od Skandinavije, preko Njemacke i Austrije pa do Italije. Ili imas predmet ili ga nemas, vrlo jednostavno. Ovo tvoje fiktivno navodjenje procenata necu ni komentarisati. Ne postoji nijedno istrazivanje, anketa ili sl - sto moze sluziti kao podloga tvom argumentu. Ja mogu reci da 99% roditelja upisuje djecu na vjeronauku iz razloga sto zele da im se djeca poduce o vjeri - ali nemam nikakvih argumenata - i onda mozemo u krug.
nije nikakav problem... ali onda valja napomenuti da ima i dosta zemalja u kojim uopste nema vjeronauka... :wink:

ja nisam ni rekao da ima neko istrazivanje... ali dajem ruku da veliki broj djece koja biraju vjeronauk to cine samo radi prosjeka... da to nije slucaj, onda se IZ ne bi ni bunila... opet bi imali npr. 70% i cao... ali svi vrlo dobro znamo da bi se taj procenat istopio kada ocjena ne bi ulazila u prosjek... i kada svi ne bi imali petice (o tome su pricali profesori koji su se javljali na ovu temu prosle godine)
2) Reis ul ulema nije pozivao na linc, reagovao je na nacin na koji je reagovao na Buni i apsolutno ga razumijem i podrzavam. Ne vidim nista problematicno u njegovom nastupu. I meni opasno na zivce ide kada neko ko nije vjernik pocne meni da drzi predavanja o vjeri (mozes pogledati par postova iznad).
medijski linc je odradjen, a nastavlja se i danas... nisam ni mislio da je doslovno pozivao ne vjesanje suljagica na prvoj banderi... meni su itekako problematicni pozivi na "sarajevsko ljeto"
3) Apsolutno se slazem sa tobom da IZ ovo treba da osudi. Nema dileme. Velika je greska ako to ne urade.
bumo videli, ne?

ja mislim da ce reagovati... jer ce samo sebi napraviti belaj ako ne kazu nista
plain vanilla

#8393 Re: SDP

Post by plain vanilla »

pa hocemol u njemacku?
madner

#8394 Re: SDP

Post by madner »

Citas li ti te svoje tekstove ili ih samo onako stavis?
Opetja033

#8395 Re: SDP

Post by Opetja033 »

hrasno38 wrote:Da si imalo razmislio o onome sto si napisao skontao bi da je taj "metak" vracen u celo u figurativnom znacenju jer da sasm mislio drukcije onda bih fino napisao da toga sto je poslao metak treba ubiti kao psa, ali nisam.U svakom normalnom drustvu vjera je nesto sto je zagarantovano ljudskim pravima ali nije zagarnovano da moze da urdjuje ustavni poredak zemlje osim ako nije u pitanju Iran i druge "visoko razvijene i demokratske zemlje". Nema komunizma i slazem se sa tim ali nece biti ni vjerske drzave vjeruj mi po svaku cijenu. Moje dijete nece uciti nista sto ima veze sa vjerom pa cemo se tjerati ako treba sve do Strazbura. Sto se tice izbora mozes i ti da razgulis u visoko razvijene demokratije Afganistana, Irana itd itd pa onda proganjaj one sto sa vjerom nece da imaju ista blisko. Neces ti i IZ meni nametati vjeru u zemlji u kojoj sam rodjen pa sve da vas je licno poslanik poslao da radite taj posao. Vjeruj mi da cete biti potisnuti u toj agresivnosti na mjesta koja su za to predvidjena a to su vase kuce i vjerski objekti. Svojim izlaganjem i te kako puses u jedra onima koji su rusili ovu drzavu govoreci kako su ugrozeni od islamskog fundamentalizma. I ja nikada nisam rekao da vjernike i vjeru treba protjerati iz javnog zivota i nikada nisam rekao nista ruzno o onima koji zele svoju djecu da daju na vjeronauku ali ja hocu i jos masa gradjana da imamo opciju da necemo da budemo vjernici a to je Suljagic ponudio. I ako su necija razmisljanja idiotska onda su to tvoja jer je to sto ti pricas jednoumlje koje nece moci proci. I kad me vec vuces za jezik pa gdje su te tvoje vjerske vodje i vjera sada kad je ljudima dogorilo ispod noktiju. Gdje su to Reis ili Kardinal odnijeli pakete pomoci, spasili neku porodicu, izveli covjeka iz pecine i potrudili se da dobije smjestaj......E sve to sto oni ne rade i ne radi bog rade ljudi bez obzira na svoje ime i prezime, vjeru, bogatstvo. Onog trenutka kada vidim da je vjera spasila neku porodicu iz 2m snijega ili ih bog pomilovao svojom rukom i kada vidim NLO onda cemo ovu raspravu nastaviti. Dotle bar sto se mene tice sve to sto si napisao mozes objesiti macku o rep!!!
Upravo si ti taj koji forsira pricu medvjeda iz Laktasa. Ovdje se niko ne zalaze za vjersku drzavu, niko se ne zalaze za uvodjenje Serijata, apsolutno podrzavam odluku da se uvede alternativni predmet vjeronauci. Ali zapamti jedno: nikada, ni ti ni tvoja djeca necete docekati da vjeru i vjernike smjestite medju cetiri zida i u vjerske objekte. Upravo onih 70 i nesto % roditelja i njihova djeca ti to nece dozvoliti. Nece se bosnjacka djeca u Sarajevu diskiminirati, toga budi svjestan! Narod ne zeli. Zato je SDP morao da ustukne. Neces ti kao manjina nametati volju vecini. Tvojoj djeci treba obezbjediti alternativni predmet (sto je i uradjeno), niko ih ne treba tjerati da idu na vjeronauku (sto se nikada nije ni radilo). Suljagic je ponudio diskriminaciju vjernika u Sarajevu, a to u ovom gradu NIKADA nece proci. Da je Suljagic samo ponudio alternativni predmet vjeronauci ja bih prvi bio za to, jer je zaista diskriminirajuce da djeca nemaju alternativni predmet. Ako treba zajedno sa tobom bih se borio za pravo tvoje djece. A to je razlika izmedju nas dvojice - ja branim prava tvoje djece, a ti zelis da diskriminiras prava moje djece.
Gdje je Lagumdzija, gdje je Niksic, gdje je Hadzic? To se ti zalazes za vjersku drzavu gdje ce posao politicara obavljati vjerski lideri? Odluci se vec jednom. Bacas pricu van svih mogucih mjerila - sada je pravo na vjeronauku u skoli jednako sa islamizacijom BiH? Kako onda to da se u vecini zemalja EU pohadja ta ista vjeronauka i da je ta vjeronauka ravnopravna ostalim predmetima? Ne, nije problem zato sto je u pitanju krscanstvo. Ovdje postoji samo jedan problem u vasim glavama: islam i islamofobija. Bacimo maske, budimo barem jednom iskreni.
nosara

#8396 Re: SDP

Post by nosara »

plain vanilla wrote:pa hocemol u njemacku?
Ja sam od oktobra 2010. u zapadnoj...
plain vanilla

#8397 Re: SDP

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
dok ne ukidose peMziju? :skoljka:
avicena

#8398 Re: SDP

Post by avicena »

Nekada su zbog sličnih razloga naši pradjedovi selili za Tursku pa onda neki novi protjeraše i u Njemačku pa danas imamo duplo više bosanskih muslimana u dijaspori nego u BiH.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#8399 Re: SDP

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

zateznistub wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Nažalost SDP angažuje gomilu diletanata, i što je najgore postavlja ih na bitne pozicije. Ova što su je doveli u Telekom, ne zna jel' pošla ili je došla, bez iskustva, bila nekakav šefić u banci, a sad bi nastupala onako "revolucionarno", a ispade jedan od većih Nikšićevih promašaja. Nema dobre namjere kad sebe i druge tjeraš u kršenje zakona, a ona očito ne zna kako sprovesti direktive komiteta - izvući lovu iz Telekoma.
Suljagić ko dobar bik sa krpom preko očiju, samo mu rogovi vire i ne zna gdje udara, ili bi piškio ili bi kakio.
Ipak ovo što je čovjeku učinjeno je za svaku osudu, ali mislim da IZ sa tim nema veze, mada je reis-efendija malo puhnuo u jedra ovim wahabee budaletinama...
kako je ime i prezime te osobe?
Aida Štajnbauer - direktorica ID EKF.
nosara

#8400 Re: SDP

Post by nosara »

plain vanilla wrote:
nosara wrote:
dok ne ukidose peMziju? :skoljka:
Daleko sam ja do penzije... zlaja ce i od rs-a napravit sranj... zapadnu njemacku, a ja cu jos kopat... :D
Post Reply