Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
klaki

#8376 Re: Automobilizam - All about

Post by klaki »

shae_ba wrote:Zanima me koja bi bila procedura prilikom kupovine automobila kod kojeg je registracija istekla?
odes napravis ugovor sa bivsim vlasnikom prepises na sebe auto i slepas auto kuci ili na tehnicki...
shae_ba

#8377 Re: Automobilizam - All about

Post by shae_ba »

klaki wrote:
shae_ba wrote:Zanima me koja bi bila procedura prilikom kupovine automobila kod kojeg je registracija istekla?
odes napravis ugovor sa bivsim vlasnikom prepises na sebe auto i slepas auto kuci ili na tehnicki...
hvala na odgovoru :thumbup:
tempuser

#8378 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

konektovan wrote:
tempuser wrote:
konektovan wrote: Vidim razliku, al' na dosta capri vozilica je takva kombinacija, bar ono sto se na netu moze naci od mk1 verzije. Tacnije, zavisno od opreme, jacine motora dolazili su i razliciti retrovizori. U familiji je bio jedan ovakav 1300, i mogu da se zakunem da je imao iste retrovizore.
Ako su bili original ovakve nije imao 100%, onaj ko prati ovakve stvari ce ove retrovizore bez greske s kilometar prepoznati na bilo kom autu!
Uporedi ovaj retrovizor sa madjara, tacnije bazu na vratima, nije istog oblika k'o na fordu?!

Kod ovih retrovizora nema lijevi/desni, a retrovizori na ovoj ladi su identicni kao "debeli" lijevi retrovizor na Capriju! Lijevi retrovizor na Capriu je "tanki", vjerovatno za Zastave, vidi sliku. Ako i dalje mislis da su to isti retrovizori kao na linku Capria koji su postavio trazi od okuliste da ti vrati pare! :)

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8379 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

joj guma na stojadinu ,stoje mu ko devi zmigavci... :(
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8380 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

Ma svejedno mi je Gorane, vjerujes, htio sam reci da ih ima masa sa slicnim, identicnim retrovizorima. Ti si stariji ciko, pa sigurno bolje poznajes klasiku, :mrgreen: al' meni su one baze na vratima, drugacije, al' obzirom da je dobio covjek nagradu za originalnu restauraciju, je l' moguce da to ziri ne poznaje materiju? :wink:
Bakir1

#8381 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

esso_sa wrote:
Bakir1 wrote:Eso nije taj auto za kuce ;-)
Jel neki macak u vreci ? :) Meni je sa cijenom od 1200 pravo suhveli.

Koja je inace realna cijena za pristojan primjerak ?
nemoj sada da ti crtam, nije auto za kuce i to je to...
inace kod kupovine sestaka provjeri po broju sasije da li je bio sestak, konverzija je cesta, drugo provjeri desni krak da se nije digao, trece motor, kako radi, kako prima, kako puni, podvuci paralelu sa slicnim sestakom pa ces znati, rado cu ti ustupiti svoj na probu jer je mehanicki veoma ispravan.
vodena pumpa 98 KM, remen 32, protokomjer strada cesto, vakumi zbog dotrajalosti isto, svjecice jeftine, lezajevi tockova u kompletu sa nabom poskupi....
ima jedan na piku ako ti ga nadjem poslati cu ti link, dobar auto ne bi smio biti malih para, min 2200 KM registrovan pa gore...
Bakir1

#8382 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

basicm

#8383 Re: Automobilizam - All about

Post by basicm »

Prema bakiru, auto je zahvaceno hercegovackim sindromom izgleda.
Stvarno tesko naci dobar primjerak, pogotovo sestaka.
Bakir1

#8384 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

uska lajsna i siber u kombinaciji sa 6 cilindara ce uskoro biti samo skuplja i skuplja....
ako se gleda neka vrijednost u buducnosti onda 3v, uska lajsna, siber i M20, ako je svejedno i nece biti primjerak za sredjivanje facelift je bolji izbor...
letva volana, servo se spisa brzo, i provjeri radi li km sat, visko ventilator isto.
m20 12v ne voli plin, i samo da znas sa teskom nogom rijetko da ce preci preko 15, ja sam svog ubijao, u crveno, palio gume, nije 15 presao
ranger

#8385 Re: Automobilizam - All about

Post by ranger »

tacno cete me nalozit da uzmem jednog vakog, da se igram sarafam... :D
Bakir1

#8386 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

taman dok se ti zaigras nestati ce ti vremena da se igras i onda ce ti biti samo visak...
skup je to sport i konzumira puno vremena, mene je sramota reci, nisam provozao svog vise od mjesec
ranger

#8387 Re: Automobilizam - All about

Post by ranger »

Bakir1 wrote:taman dok se ti zaigras nestati ce ti vremena da se igras i onda ce ti biti samo visak...
skup je to sport i konzumira puno vremena, mene je sramota reci, nisam provozao svog vise od mjesec
ma to me i koci, pare bi se nekako i nasle, ali neam ga gdje drzat, na vikendici imam prostora ali nemere nista na daljinski :(
Bakir1

#8388 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

srecom pa je veliki krug na stanici tehničkog pregleda, pa ima gdje stajati :D
esso_sa

#8389 Re: Automobilizam - All about

Post by esso_sa »

Bakir1 wrote:ovo je taj auto....
http://www.olx.ba/artikal/20693390/bmw-e-30/
Zahvaljujem na linku i savjetima :thumbup:
Proslijedim sve, pa nek se skonta sta ce
citroen xm

#8390 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ako se ganja primjerak za sređivanje i povratak neke vrijednosti u budućnosti, onda treba tražiti što rjeđi primjerak.

Ako se traži isključivo šestak onda ok, ali recimo da ja tražim za tu varijantu kuliranja gradom, tražio bi nekog sa 4 cilindra iz razloga što ga je lakše naći očuvanog. Što je jači motor to su se više iživljavali na njemu, a vrlo mali procenat ljudi im je pružio odgovarajuće održavanje.

Evo šta se nedavno prodalo. Po meni kockica za poželiti, ako se ne traži raritet.

http://www.olx.ba/artikal/18962283/bmw-318-i-e-30/

A evo šta se prodaje. Istina, sa malo slika, ali izgleda fino.

http://www.olx.ba/artikal/7851975/bmw-316/

Piše da je kupljen nov u Sarajevu.

http://www.olx.ba/artikal/20878549/bmw-316i-e30-coupe/
esso_sa

#8391 Re: Automobilizam - All about

Post by esso_sa »

citroen xm wrote:Ako se ganja primjerak za sređivanje i povratak neke vrijednosti u budućnosti, onda treba tražiti što rjeđi primjerak.

Ako se traži isključivo šestak onda ok, ali recimo da ja tražim za tu varijantu kuliranja gradom, tražio bi nekog sa 4 cilindra iz razloga što ga je lakše naći očuvanog. Što je jači motor to su se više iživljavali na njemu, a vrlo mali procenat ljudi im je pružio odgovarajuće održavanje.

Evo šta se nedavno prodalo. Po meni kockica za poželiti, ako se ne traži raritet.

http://www.olx.ba/artikal/18962283/bmw-318-i-e-30/

A evo šta se prodaje. Istina, sa malo slika, ali izgleda fino.

http://www.olx.ba/artikal/7851975/bmw-316/

Piše da je kupljen nov u Sarajevu.

http://www.olx.ba/artikal/20878549/bmw-316i-e30-coupe/
Taj iz Gruda sa prvog linka se pojavio opet

http://www.olx.ba/artikal/21215203/bmw- ... ra-stanje/

Mozda ga je neko kupio, pa vratio. Zeznuto je po Hercegovini traziti i kupovati ova auta...
citroen xm

#8392 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Zeznuto je što je daleko. Inače iz više razloga bih dole kupio auto iako ima dosta mudraca i lupeža. Može biti svašta u pitanju, a jedna od mogućnosti je da ga je kupio neko kako bi zaradio koju stoju. Da sada tražim takvo auto, sutra bih krenuo dole samo iz razloga što je danas već mrak dok stignem. :D
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#8393 Re: Automobilizam - All about

Post by Leon16v »

Danas na Otoci viđoh Ferrarija crvenog i McLaren crni, neki stariji covjek vozi Ferarija a men se cini neka zenska McLaren, bio sam brži pa nisam stigao slikati :D :lol:
tempuser

#8394 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

konektovan wrote:Ma svejedno mi je Gorane, vjerujes, htio sam reci da ih ima masa sa slicnim, identicnim retrovizorima. Ti si stariji ciko, pa sigurno bolje poznajes klasiku, :mrgreen: al' meni su one baze na vratima, drugacije, al' obzirom da je dobio covjek nagradu za originalnu restauraciju, je l' moguce da to ziri ne poznaje materiju? :wink:
Ne znam koliko ti je svejedno, ali ti je malo bezzeze bio nastup da ja kao nisam u pravo kao i puno puta ranije. Nadam se da ti je sad jasno stvarno stanje stvari. Kod nas prvu nagradu godinama dobija opel sa stop lampama od Fiata tako da to nema veze sa poznavanjem materije.
esso_sa

#8395 Re: Automobilizam - All about

Post by esso_sa »

Leon16v wrote:Danas na Otoci viđoh Ferrarija crvenog i McLaren crni, neki stariji covjek vozi Ferarija a men se cini neka zenska McLaren, bio sam brži pa nisam stigao slikati :D :lol:
Nekakav je rallye koji prolazi i kroz Sarajevo. Jucer ispred hotela Evropa 3 Ferrarija, 1 narandzasti Aventador, 1 McLaren...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8396 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

tempuser wrote:
konektovan wrote:Ma svejedno mi je Gorane, vjerujes, htio sam reci da ih ima masa sa slicnim, identicnim retrovizorima. Ti si stariji ciko, pa sigurno bolje poznajes klasiku, :mrgreen: al' meni su one baze na vratima, drugacije, al' obzirom da je dobio covjek nagradu za originalnu restauraciju, je l' moguce da to ziri ne poznaje materiju? :wink:
Ne znam koliko ti je svejedno, ali ti je malo bezzeze bio nastup da ja kao nisam u pravo kao i puno puta ranije. Nadam se da ti je sad jasno stvarno stanje stvari. Kod nas prvu nagradu godinama dobija opel sa stop lampama od Fiata tako da to nema veze sa poznavanjem materije.

To je onda porazavajuca cinjenica. Ja sam kroz neke razgovore sa pojedinim vlasnicima stekao dojam, da pri sredjivanju vozila, svaki od njih tezi da dovede u fabricko stanje svoje vozilo, i kao tu nema alternative. Ne znam, koja je svrha onda baviti se tim, ako nisi spreman igrati po odredjenim pravilima, k'o i svi drugi u svijetu, koji imaju isti hobi?!
tempuser

#8397 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

konektovan wrote: To je onda porazavajuca cinjenica. Ja sam kroz neke razgovore sa pojedinim vlasnicima stekao dojam, da pri sredjivanju vozila, svaki od njih tezi da dovede u fabricko stanje svoje vozilo, i kao tu nema alternative. Ne znam, koja je svrha onda baviti se tim, ako nisi spreman igrati po odredjenim pravilima, k'o i svi drugi u svijetu, koji imaju isti hobi?!
To je tako u teoriji i vjerovatno u normalnim drzavama.
Kod nas to nije toliko porazavajuca cinjenica kad se uzme uobzir da susrete i vrjednovanje organizuju samo vlasnici okupljeni oko klubova itd i da tu ima dosta prijateljskih relacija. U principu svako tezi da ga dovede i fabricko stanje ili ga opremi dijelovima i pratecom opremom odgovarajuce epohe, medjutim nije svaki auto u istom stanju, nemaju svi jednake uslove i nije svaki auto isti za obnoviti. Zbog toga postoje i kategorije unutar oldtimer auta koje dopustaju manji ili veci otklon od fanrickog stanja. Konkretno, bez obzira sto meni paraju oci ovi retrovozori su sitnica u odnosu da su na auti obrve sa drugog auta, da je neodgovarajuci motor, da je dodat servo na auto, da je unutranjost modificirana nepropadajucim komponentama itd. Najveci adut pomenutog opela bez obzira na stop lampe i 1001 drugu improvzaciju je autenticna 6V instalacija na njemu.
insomnia78

#8398 Re: Automobilizam - All about

Post by insomnia78 »

Da nije Gumball 3000?
Oni su, doduse jos u Fr
Image
Image :D
Zandarmerija neki dan ufatila D. Coulthard-a, vozio 178
Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#8399 Re: Automobilizam - All about

Post by Romeo 80 »

Amareeee, imal te gdje?! :D :lol:

Jedini japanski "velikoserijski" V12...
klaki

#8400 Re: Automobilizam - All about

Post by klaki »

Romeo 80 wrote:Amareeee, imal te gdje?! :D :lol:

Jedini japanski "velikoserijski" V12...
auto ciji se izgleda nije puno mijenjao decenijama.. skupo auto, ali ugrade ti u njega sta god im naredis. vecinom stari bogati tradicionalni japanci kupuje iste da ih soferi vozaju :D
Post Reply