Bravo za tebe kada maksumčetu ispireš mozak sa nečim što je bilo prije 30+ godina, a ono razmišlja čime će se igrati danas.
Istočno Sarajevo
-
Tabakmalac
#8376 Re: Istočno Sarajevo
-
esso_sa
-
Naslovnica
#8378 Re: Istočno Sarajevo
Eo maxuz za tebe jedna od jutros!Billy The Pljuc wrote: ↑29/08/2026 06:01 Jbga ja sam primjetio određene stvari kako živim ovdje na tzv. entitetskoj granici a gdje jelte inače gravitiram prema IS. Dosta mojih prijatelja/poznanika stečenih uglavnom u komšiluku se kroz godine iselilo iz istog, bez neke razlike, bili sa stanom u FBiH ili RS i naseljavalo "po dubini" širom IS. Uglavnom sve te promjene su se odvijale u tišini, možda su me jedan-dvojica upoznala sa svojim odlukama o preseljenju dok većina nije. Bez obzira na tu činjenicu kontakt se održavao i poziva na druženje je bilo daleko više do prije nekih dvije-tri godine i onda je odjednom kao sve zamrlo. Sasvim sigurno znam da im se životne navike u pogledu socijalnog života nisu ni sekunde promijenile ali sad ako se s nekim čujem eventualno jednom mjesečno zbog neke kafe/rakijice, već predstavlja iznenađenje. Volim da mislim o sebi da sam gotivan lik, cijenim dobru zajebanciju i nisam težak, neopterećen uglavnom i pravo me iznenađuje ovako "zamiranje" odnosa ali nisam nešto posebno pogođen niti forsiram nešto specijalno. Navikao sam kroz život i posao na tu fluktuaciju ljudi pa se nisam po navici nešto posebno vezivao. Naravno pišem o srbima a interesantna stvar je da imovinu uglavnom prodaju bošnjacima (i ponekom hrvatu) tako da se situVacija dosta promijenila u strukturi stanovništa u nekom bližem komšiluku. Generalno sam usljed svega toga totalno smanjio odlaske u IS a kako nemam naviku podmire, bez obzira što mi je recimo pijaca u Lukavici ili Bingo bliži nego recimo pijaca Dobrinja ili Mercator, mogu reći da ne idem gotovo pa nikako. Jedino što mi se zna desiti jeste da odem do obližnjeg granapa kad zafali cigareta ili kao sinoć kad rikne upaljač. Kad smo već kod toga a vidim da se spominje Rio Mare, sinoć na kasi stoji, ja kontao akcija naka i sniženje i ubacim dva komaTa pa kako vidim šta kuca tako i uočih cijenu od 9,40 KM i naravno da sam vratio. Volio bih onako čisto informativno znati gdje to ima Rio Mare Insalatissime po cijeni od 5,45 i hvala unaprijed na infu.

- Didier
- Didier
#8380 Re: Istočno Sarajevo
Za sve ima svoje vrijeme.Tabakmalac wrote: ↑29/08/2026 10:05Bravo za tebe kada maksumčetu ispireš mozak sa nečim što je bilo prije 30+ godina, a ono razmišlja čime će se igrati danas.
Moja kćerka od osam godina se polako upoznaje s tim između koga se vodio rat. I naravno da ću objasniti, prije nego joj neko drugi počne o tome pričati, ali isto tako ću joj reći da imamo najbolje prijatelje u Nišu koji nemaju veze s tim.
-
HelaS
#8381 Re: Istočno Sarajevo
Vjerovatno uspio pokušaj da djetetu uneseš mržnju spram svih Srba. Bravo "mozgu"
-
4L0n3
#8382 Re: Istočno Sarajevo
Kakvi su ti iz Nis s padobranima ?Didier wrote: ↑29/08/2026 10:46Za sve ima svoje vrijeme.Tabakmalac wrote: ↑29/08/2026 10:05Bravo za tebe kada maksumčetu ispireš mozak sa nečim što je bilo prije 30+ godina, a ono razmišlja čime će se igrati danas.
Moja kćerka od osam godina se polako upoznaje s tim između koga se vodio rat. I naravno da ću objasniti, prije nego joj neko drugi počne o tome pričati, ali isto tako ću joj reći da imamo najbolje prijatelje u Nišu koji nemaju veze s tim.
Idem u stocno kad se zalomi kakva pijanka u majstoru i to bi bilo otprilike to. Sve ostalo svakako imam ovdje i ne vidim potrebu za ici tamo. Nema to nikakve veze s tim "cije je", vise pitanje sadrzaja i/ili potrebe.
Doduse meni je to oduvijek istocno sarajevo jer sam poslije rata i rodjen, pa nemam neke emocije prema nazivima i sl. Svejedno mi.
- Didier
#8383 Re: Istočno Sarajevo
Ovi moji iz Niš su najbolji ljudi na svijetu.4L0n3 wrote: ↑29/08/2026 10:56Kakvi su ti iz Nis s padobranima ?Didier wrote: ↑29/08/2026 10:46Za sve ima svoje vrijeme.Tabakmalac wrote: ↑29/08/2026 10:05
Bravo za tebe kada maksumčetu ispireš mozak sa nečim što je bilo prije 30+ godina, a ono razmišlja čime će se igrati danas.
Moja kćerka od osam godina se polako upoznaje s tim između koga se vodio rat. I naravno da ću objasniti, prije nego joj neko drugi počne o tome pričati, ali isto tako ću joj reći da imamo najbolje prijatelje u Nišu koji nemaju veze s tim.![]()
Idem u stocno kad se zalomi kakva pijanka u majstoru i to bi bilo otprilike to. Sve ostalo svakako imam ovdje i ne vidim potrebu za ici tamo. Nema to nikakve veze s tim "cije je", vise pitanje sadrzaja i/ili potrebe.
Doduse meni je to oduvijek istocno sarajevo jer sam poslije rata i rodjen, pa nemam neke emocije prema nazivima i sl. Svejedno mi.
Juče su brisali s društvenih mreža ono malo kukolja što im je ostalo da žale za Mladićem.
Meni je Lukavica blizu, Dobrinju i ne doživljavam da je u drugom entitetu. Bude sadržaja kakvih nema u federalnom dijelu Dobrinje, ali dok sam živio u centru, nisam nikad išao.
- nepass1
#8384 Re: Istočno Sarajevo
Ma ko nas bre zavadiTabakmalac wrote: ↑29/08/2026 10:05Bravo za tebe kada maksumčetu ispireš mozak sa nečim što je bilo prije 30+ godina, a ono razmišlja čime će se igrati danas.
-
Naslovnica
#8385 Re: Istočno Sarajevo
Dobro ti je čovjek rekao.nepass1 wrote: ↑29/08/2026 11:08Ma ko nas bre zavadiTabakmalac wrote: ↑29/08/2026 10:05Bravo za tebe kada maksumčetu ispireš mozak sa nečim što je bilo prije 30+ godina, a ono razmišlja čime će se igrati danas.
Na stranu što je i Jovan Divjak bio Srbin.
To su uradili srpski zločinci, tako si trebao djetetu reći.
- Peacean
#8386 Re: Istočno Sarajevo
Na zgradi u blizini Parka "Gavrila Principa" u Istočnom Novom Sarajevu oslikan je mural posvećen Slavku Aleksiću, zloglasnom četničkom vojvodi i komandantu paravojne formacije "Novosarajevski četnički odred".
Mural, pored upečatljivog lika Aleksića, sadrži jasne natpise koji glorifikuju agresiju na BiH. Uz njegovo lice istaknut je naziv "Vojska Republike Srpske", kao i citat: "Otadžbina su obraz, čast i hrabrost".

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-istoc ... /260829036
- nepass1
#8387 Re: Istočno Sarajevo
A jebi ga kad je 95% srba na strani zlocina. Jos to stalno dokazuju i ponose seNaslovnica wrote: ↑29/08/2026 11:18Dobro ti je čovjek rekao.nepass1 wrote: ↑29/08/2026 11:08Ma ko nas bre zavadiTabakmalac wrote: ↑29/08/2026 10:05
Mozemo se mi tjesiti kao sto smo se i 45-46e tjesili ali Bgm opet ce nam se lose pisati.
-
DonieBrasco
#8388 Re: Istočno Sarajevo
Gdje i kome se ovo za murale moze i mora prijaviti ?
-
HelaS
#8389 Re: Istočno Sarajevo
Pitaj Naila gdje mu je mater, pa njoj...
-
HelaS
#8390 Re: Istočno Sarajevo
Ovo samo jedan RPG rješavaPeacean wrote: ↑29/08/2026 11:39Na zgradi u blizini Parka "Gavrila Principa" u Istočnom Novom Sarajevu oslikan je mural posvećen Slavku Aleksiću, zloglasnom četničkom vojvodi i komandantu paravojne formacije "Novosarajevski četnički odred".
Mural, pored upečatljivog lika Aleksića, sadrži jasne natpise koji glorifikuju agresiju na BiH. Uz njegovo lice istaknut je naziv "Vojska Republike Srpske", kao i citat: "Otadžbina su obraz, čast i hrabrost".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-istoc ... /260829036
- leki hz
#8391 Re: Istočno Sarajevo
nepass1 wrote: ↑29/08/2026 06:43Ne kontam. Rat bio tu, ubijali te godinama sa brda, htjeli te zatrati. Ti odes kazes daj ribu evo cvaja?!muha_sa wrote: ↑29/08/2026 06:15 Idem i ici cu--picim i picicu![]()
Po namirnice ne idem a jebem domacina koji nema litar ulja il litar mlijeka u stanu pa mora u nedelju ic u Lukavicu da kupiIdi bolan svaki dan u Lukavicu pa kupuj al nemoj nedeljom jer to govori kakav si domacin
![]()
Idem u "Darkom" na redovan servis plina na mom aVtu![]()
Idem kod mog Srleta koji mi održava volvOaSrle ekspert za volvo a ljudina kakve na daleko neJma
![]()
Skoknem bogme i u restoran "Izvor Miljacke" na ribu--zašto da ne
Još ovo da dodam--u mom rijecniku ne postoji niti ce ikad postojat neko drugo Sarajevo osim ovog pravog Sarajeva.
Cuj Istocni Stari Grad a ono Crepoljsko![]()
Jebo mater dodje meni da na fb stavim mladic heroj a ne zlocinac. Evo ih se 99% povampirilo odaje pocast tebi srle legenda
Ja sam jucer otisao po dijete u gz, odveo je pred spomenik ubijenoj djeci gorazda. Citao imena i govorio koliko su godina imali kad su ubijeni. Ima djece od 2 mjeseca. Rekao djetetu da su to srbi uradili!!!
Kako nemate nimalo ponosa, obraza? Prave balije
Zato se svako malo pokolji dešavaju, jer balija kaže, ma šta ima veze, ko nas bre zavadi.
- muha_sa
#8392 Re: Istočno Sarajevo
Jel to lajkuješ da nemam obraza, ponosa i da sam pravi balijakonektovan wrote: ↑29/08/2026 10:01nepass1 wrote: ↑29/08/2026 06:43Ne kontam. Rat bio tu, ubijali te godinama sa brda, htjeli te zatrati. Ti odes kazes daj ribu evo cvaja?!muha_sa wrote: ↑29/08/2026 06:15 Idem i ici cu--picim i picicu![]()
Po namirnice ne idem a jebem domacina koji nema litar ulja il litar mlijeka u stanu pa mora u nedelju ic u Lukavicu da kupiIdi bolan svaki dan u Lukavicu pa kupuj al nemoj nedeljom jer to govori kakav si domacin
![]()
Idem u "Darkom" na redovan servis plina na mom aVtu![]()
Idem kod mog Srleta koji mi održava volvOaSrle ekspert za volvo a ljudina kakve na daleko neJma
![]()
Skoknem bogme i u restoran "Izvor Miljacke" na ribu--zašto da ne
Još ovo da dodam--u mom rijecniku ne postoji niti ce ikad postojat neko drugo Sarajevo osim ovog pravog Sarajeva.
Cuj Istocni Stari Grad a ono Crepoljsko![]()
Jebo mater dodje meni da na fb stavim mladic heroj a ne zlocinac. Evo ih se 99% povampirilo odaje pocast tebi srle legenda
Ja sam jucer otisao po dijete u gz, odveo je pred spomenik ubijenoj djeci gorazda. Citao imena i govorio koliko su godina imali kad su ubijeni. Ima djece od 2 mjeseca. Rekao djetetu da su to srbi uradili!!!
Kako nemate nimalo ponosa, obraza? Prave balije![]()
- muha_sa
- dembele
#8394 Re: Istočno Sarajevo
Jbg, zato nam se i ponavljaju genocidi zbog ovakvog pristupa, naivna nacija, koja se više sekira kada vlastito dijete informišeš o genocidu, nego o potencijalnom ponavljanju istog. Ima onaj slučaj kad su jednom našem nesretniku doturili neku pušku u šumi a on odbio i rekao, šta će Srbi reć' To je taj mentalni sklop.nepass1 wrote: ↑29/08/2026 11:57A jebi ga kad je 95% srba na strani zlocina. Jos to stalno dokazuju i ponose seNaslovnica wrote: ↑29/08/2026 11:18Dobro ti je čovjek rekao.
Mozemo se mi tjesiti kao sto smo se i 45-46e tjesili ali Bgm opet ce nam se lose pisati.
-
HelaS
#8395 Re: Istočno Sarajevo
Ovakva perfidna indoktrinacija je jeftin pokušaj degradacije stvarnog srebreničkog genocidadembele wrote: ↑29/08/2026 12:28Jbg, zato nam se i ponavljaju genocidi zbog ovakvog pristupa, naivna nacija, koja se više sekira kada vlastito dijete informišeš o genocidu, nego o potencijalnom ponavljanju istog. Ima onaj slučaj kad su jednom našem nesretniku doturili neku pušku u šumi a on odbio i rekao, šta će Srbi reć' To je taj mentalni sklop.nepass1 wrote: ↑29/08/2026 11:57A jebi ga kad je 95% srba na strani zlocina. Jos to stalno dokazuju i ponose seNaslovnica wrote: ↑29/08/2026 11:18 Dobro ti je čovjek rekao.
-
Naslovnica
#8396 Re: Istočno Sarajevo
Pošto sam u citatu da se nadovežem.dembele wrote: ↑29/08/2026 12:28Jbg, zato nam se i ponavljaju genocidi zbog ovakvog pristupa, naivna nacija, koja se više sekira kada vlastito dijete informišeš o genocidu, nego o potencijalnom ponavljanju istog. Ima onaj slučaj kad su jednom našem nesretniku doturili neku pušku u šumi a on odbio i rekao, šta će Srbi reć' To je taj mentalni sklop.nepass1 wrote: ↑29/08/2026 11:57A jebi ga kad je 95% srba na strani zlocina. Jos to stalno dokazuju i ponose seNaslovnica wrote: ↑29/08/2026 11:18
Dobro ti je čovjek rekao.
Vjerujem da ima i takvih mentalnih sklopova.
Međutim, ja samo govorim u svoje ime i iznosim svoje mišljenje.
Jovan Divjak je bio Srbin. Bogić Bogićević. Miro Lazović, Želimir Vidović Keli, Predrag Pašić Paja, Loša, Đuro, Saša Petrović...
Djed moje djece je bio sarajevski Srbin za čiju smrt su krivi srpski zločinci i četnici.
Ako ništa, zbog svih tih ljudi uvijek kažem srpski zločinci a ne Srbi i ne generalizujem. Donekle razumijem ove kojima je komplet familija "čista" i koji u stvarnosti, na poslu ili na FB nemaju drugih prijatelja po vjeri osim samo Bošnjaka ali ja nisam jedan od tih
Opet kažem, "but that's just me".
- dembele
#8397 Re: Istočno Sarajevo
Hajde ne lupaj, ako ništa drugo, genocid na istom području se dogodio i tokom Drugog svjetskog rata, za vrijeme bivše države napisana i knjiga od Dedijera "Genocid nad muslimanima". I kako je spominjanje prijašnjih genocida degradiranje posljednjeg? Inteligencija ti nije baš jača stranaHelaS wrote: ↑29/08/2026 12:33Ovakva perfidna indoktrinacija je jeftin pokušaj degradacije stvarnog srebreničkog genocidadembele wrote: ↑29/08/2026 12:28Jbg, zato nam se i ponavljaju genocidi zbog ovakvog pristupa, naivna nacija, koja se više sekira kada vlastito dijete informišeš o genocidu, nego o potencijalnom ponavljanju istog. Ima onaj slučaj kad su jednom našem nesretniku doturili neku pušku u šumi a on odbio i rekao, šta će Srbi reć' To je taj mentalni sklop.I srpska mitologija ih ima nekoliko, "genocida"
![]()
- dembele
#8398 Re: Istočno Sarajevo
Tako je, tako je, čiji si ti tako pametan?HelaS wrote: ↑29/08/2026 12:47Ne možeš ti to objasniti nekom ko je do juče živio u ruralnom području, izoliran od svakog drugog učenja o ljudima i o Svijetu osim hodžinog, koji je imao i "radni zadatak" obrazovati svoj džematNaslovnica wrote: ↑29/08/2026 12:39Pošto sam u citatu da se nadovežem.dembele wrote: ↑29/08/2026 12:28
Jbg, zato nam se i ponavljaju genocidi zbog ovakvog pristupa, naivna nacija, koja se više sekira kada vlastito dijete informišeš o genocidu, nego o potencijalnom ponavljanju istog. Ima onaj slučaj kad su jednom našem nesretniku doturili neku pušku u šumi a on odbio i rekao, šta će Srbi reć' To je taj mentalni sklop.
Vjerujem da ima i takvih mentalnih sklopova.
Međutim, ja samo govorim u svoje ime i iznosim svoje mišljenje.
Jovan Divjak je bio Srbin. Bogić Bogićević. Miro Lazović, Želimir Vidović Keli, Predrag Pašić Paja, Loša, Đuro, Saša Petrović...
Djed moje djece je bio sarajevski Srbin za čiju smrt su krivi srpski zločinci i četnici.
Ako ništa, zbog svih tih ljudi uvijek kažem srpski zločinci a ne Srbi i ne generalizujem. Donekle razumijem ove kojima je komplet familija "čista" i koji u stvarnosti, na poslu ili na FB nemaju drugih prijatelja po vjeri osim samo Bošnjaka ali ja nisam jedan od tih
Opet kažem, "but that's just me".
-
HelaS
-
Naslovnica
#8400 Re: Istočno Sarajevo
Pa zašto se sada dogodio drugi genocid nad Bošnjacima? Zbog neinformiranosti ili zbog komšija? Zašto misliš da komšije neće krenuti i u treći genocid ako budu imali priliku i da će naša priča o genocidu to nekako spriječiti ili šta već?dembele wrote: ↑29/08/2026 12:44Hajde ne lupaj, ako ništa drugo, genocid na istom području se dogodio i tokom Drugog svjetskog rata, za vrijeme bivše države napisana i knjiga od Dedijera "Genocid nad muslimanima". I kako je spominjanje prijašnjih genocida degradiranje posljednjeg? Inteligencija ti nije baš jača stranaHelaS wrote: ↑29/08/2026 12:33Ovakva perfidna indoktrinacija je jeftin pokušaj degradacije stvarnog srebreničkog genocidadembele wrote: ↑29/08/2026 12:28
Jbg, zato nam se i ponavljaju genocidi zbog ovakvog pristupa, naivna nacija, koja se više sekira kada vlastito dijete informišeš o genocidu, nego o potencijalnom ponavljanju istog. Ima onaj slučaj kad su jednom našem nesretniku doturili neku pušku u šumi a on odbio i rekao, šta će Srbi reć' To je taj mentalni sklop.I srpska mitologija ih ima nekoliko, "genocida"
![]()
![]()
Znaš dijete, Srbi su činili genocid nad nama u WWII pa u devedesetim...
Ja, i? Upisati dijete na karate? Kupiti mu oružje čim bude punoljetan? Učiti ga da mrzi komšije i da se slučajno ne ženi/udaje sa anamo onima? Da uvijek bude na oprezu?
Razumijem ja sve to ali ne razumijem poentu kompletne ove priče? Samo nekakve pasivne konstatacije, ništa konkretno. Šta očekuješ da priča promijeni? Nas ili njih? Ili svijet?