Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
crnivrag

#83726 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

rida1976 wrote:
Ovi iz SBB ga koriste već par mjeseci i većina njih koji su prešli sa ubee na njega kažu da je stabilniji
Stabilniji možda jeste, ali dok ne napravi makeover cijelog izgleda, u moju kuću takav ružan neće :)
rida1976

#83727 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by rida1976 »

crnivrag wrote:
rida1976 wrote:
Ovi iz SBB ga koriste već par mjeseci i većina njih koji su prešli sa ubee na njega kažu da je stabilniji
Stabilniji možda jeste, ali dok ne napravi makeover cijelog izgleda, u moju kuću takav ružan neće :)
Volim i ja estetiku ali kod uređaja tog tipa mi je to totalno nevažno.
majstor.yoda

#83728 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by majstor.yoda »

nedzadrk wrote:
majstor.yoda wrote:razmisljao sam uzeti neki eon paket, medjutim, za tv box treba fizicka konekcija na router utp kablom. s obzirom da mi je router u jednoj sobi (zbog desktopa), a tv u drugoj, to nije izvodivo, odnosno, ne mogu da busim ponovo zid jer je ugradjen ormar, a ne bih da mi se utp kabl vuce po cijeloj kuci po podu. zna li neko postoji li neko rjesenje? dodatni modem, koji bi bio prikljucen na kabl koji sad ide na d3 resiver ili nesto slicno, pa iz kojeg bi net isao na tv box?
A da probas neki USB adapter zavisno od udaljenosti ?
USB adapter za desktop ili za box? nisam te bas najbolje razumio. imam usb wifi karticu za desktop, ali nisam siguran koliko su one pouzdane, odnosno kvalitet signala. jbga, kad igra covjek online igre, ne treba mu gubitak paketa i slicno :D

@crnivrag, hvala na sugestiji. malo sam gledao cijene, trenutno mi je powerline poskup za nesto sto mi i ne treba toliko, odnosno ne dobijam sad nesto toliko aman zaman u odnosu na postojeci duo paket. vjerovatno cu moci preci nekad na eon paket, ako rijesim ovaj problem s netom iz sobe u sobu.
Kralj Tvrtko I.

#83729 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Kralj Tvrtko I. »

Meni ljepše izgleda ovaj bijeli nego Ubee

@Telemach, može li zamjena modema?
Mehemed
Vozim: automobil

#83730 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

majstor.yoda wrote:razmisljao sam uzeti neki eon paket, medjutim, za tv box treba fizicka konekcija na router utp kablom. s obzirom da mi je router u jednoj sobi (zbog desktopa), a tv u drugoj, to nije izvodivo, odnosno, ne mogu da busim ponovo zid jer je ugradjen ormar, a ne bih da mi se utp kabl vuce po cijeloj kuci po podu. zna li neko postoji li neko rjesenje? dodatni modem, koji bi bio prikljucen na kabl koji sad ide na d3 resiver ili nesto slicno, pa iz kojeg bi net isao na tv box?
Možeš uzeti još jedan wifi router polovan za cca 20KM i preko wifi-a se povezati sa modemom i onda samo iz njeg kabal u tv box jer ne vjerujem da možeš imati dva modema na jednom priključku. Wifi Router ti je nekako najjednostavnije i najjeftinije rješenje.
Telemach

#83731 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

kakabanja213 wrote:Telemach,
Posto povecanjem cijene dozvoljavate prekid trenutnog ugovora pitanje je da li prekidom ugovora moram vratitivsvu opremu pa sve ispocetka, monteri, modem, CAMovi??
Zdravo kakabanja213,
Raskid Ugovora evidentiramo uz povrat zadužene opreme.
Za sve dodatne informacije, stojmo Vam na raspolaganju.
Telemach

#83732 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

Kralj Tvrtko I. wrote:Meni ljepše izgleda ovaj bijeli nego Ubee

@Telemach, može li zamjena modema?
Zdravo Kralj Tvrtko I.,
Nema potrebe da vršimo zamjenju uređaja ukoliko trenutni uredno funkcioniše.
Hvala na razumijevanju.
nedzadrk

#83733 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nedzadrk »

Mehemed wrote:
Možeš uzeti još jedan wifi router polovan za cca 20KM i preko wifi-a se povezati sa modemom i onda samo iz njeg kabal u tv box jer ne vjerujem da možeš imati dva modema na jednom priključku. Wifi Router ti je nekako najjednostavnije i najjeftinije rješenje.
Ali mu valja ormar preskociti jer mora kabl iz modema u router . To ja pokusavam izbjeci USB adapterom
Benq

#83734 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

nedzadrk wrote: Ali mu valja ormar preskociti jer mora kabl iz modema u router . To ja pokusavam izbjeci USB adapterom
EON Box ne podrzava usb wifi adapter. Mislim da bi najlaksi nacin u tom slucaju bio da se uzme neki wifi router i da se napravi access point od njega, da se bezicno poveze sa modemom i onda iz rutera utp u Box. Drugi nacin bi mozda bio neki wifi repeater sa LAN izlazom, i oni su jeftini.
nedzadrk

#83735 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nedzadrk »

Benq wrote:
nedzadrk wrote: Ali mu valja ormar preskociti jer mora kabl iz modema u router . To ja pokusavam izbjeci USB adapterom
EON Box ne podrzava usb wifi adapter. Mislim da bi najlaksi nacin u tom slucaju bio da se uzme neki wifi router i da se napravi access point od njega, da se bezicno poveze sa modemom i onda iz rutera utp u Box. Drugi nacin bi mozda bio neki wifi repeater sa LAN izlazom, i oni su jeftini.
benq hvala na savjetu . Pokusavam izbjeci busenje zida inace vec imam wifi na mobitelu i laptopu sta mi je ciniti ?
Benq

#83736 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

nedzadrk wrote: benq hvala na savjetu . Pokusavam izbjeci busenje zida inace vec imam wifi na mobitelu i laptopu sta mi je ciniti ?
Sa laptopom i mobitelom nista, ako zelis izbjeci busenje zidova, onda ti je najjednostavnije rjesenje WiFi Repeater, to je mali uredjaj koji ukljucis u uticnicu u sobi u kojoj zelis da bude EON Box, i onda ga samo povezes sa Boxom putem utp-a. Naravno ovo sve pod uslovom ako ti je solidan wifi signal u toj sobi.

Sve su to alternative koje nisu bas preporucljive zbog stabilnosti servisa, posto je ipak wifi u pitanju, interferencije su prisutne, brzina varira i td..
nedzadrk

#83737 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nedzadrk »

Benq wrote:
nedzadrk wrote: benq hvala na savjetu . Pokusavam izbjeci busenje zida inace vec imam wifi na mobitelu i laptopu sta mi je ciniti ?
Sa laptopom i mobitelom nista, ako zelis izbjeci busenje zidova, onda ti je najjednostavnije rjesenje WiFi Repeater, to je mali uredjaj koji ukljucis u uticnicu u sobi u kojoj zelis da bude EON Box, i onda ga samo povezes sa Boxom putem utp-a.

Sve su to alternative koje nisu bas preporucljive zbog stabilnosti servisa, posto je ipak wifi u pitanju, interferencije su prisutne, brzina varira i td..
Hvala na savjetu meni nekad brzina nije bitna jer ne igram igrice i to ali svakako inteferencije imam jer sam spojen na 2 WiFi :-D
Benq

#83738 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

nedzadrk wrote: Hvala na savjetu meni nekad brzina nije bitna jer ne igram igrice i to ali svakako inteferencije imam jer sam spojen na 2 WiFi :-D
Bitno je da imas u prosjeku bar 10Mb brzinu preko wifi-a u toj sobi, kako bi servisi na Boxu radili kako treba kad spojis Box na njega.

Svakako najbolja i najstabilnija varijanta je spajanje Boxa direktno na modem, sve ostalo moze dovesti do problema pri koristenju VoD-a i vracanja sadrzaja unazad.
Mehemed

#83739 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

nedzadrk wrote:
Mehemed wrote: Možeš uzeti još jedan wifi router polovan za cca 20KM i preko wifi-a se povezati sa modemom i onda samo iz njeg kabal u tv box jer ne vjerujem da možeš imati dva modema na jednom priključku. Wifi Router ti je nekako najjednostavnije i najjeftinije rješenje.
Ali mu valja ormar preskociti jer mora kabl iz modema u router . To ja pokusavam izbjeci USB adapterom
Ne može USB adapter u tv box, a nisi me dobro razumio, pročitaj ponovo moj post, posebno ovo što sam sada boldirao. Drugi wifi router bi bio client, hvatao bi WiFi od modema i onda dalje taj internet slao preko LAN portova.
nedzadrk

#83740 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nedzadrk »

Mehemed wrote:
nedzadrk wrote:
Mehemed wrote: Možeš uzeti još jedan wifi router polovan za cca 20KM i preko wifi-a se povezati sa modemom i onda samo iz njeg kabal u tv box jer ne vjerujem da možeš imati dva modema na jednom priključku. Wifi Router ti je nekako najjednostavnije i najjeftinije rješenje.
Ne može USB adapter u tv box, a nisi me dobro razumio, pročitaj ponovo moj post, posebno ovo što sam sada boldirao. Drugi wifi router bi bio client, hvatao bi WiFi od modema i onda dalje taj internet slao preko LAN portova.
@Mehemed hvala u redu pokusacu tako
nedzadrk

#83741 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nedzadrk »

Benq wrote:
nedzadrk wrote: Hvala na savjetu meni nekad brzina nije bitna jer ne igram igrice i to ali svakako inteferencije imam jer sam spojen na 2 WiFi :-D
Bitno je da imas u prosjeku bar 10Mb brzinu preko wifi-a u toj sobi, kako bi servisi na Boxu radili kako treba kad spojis Box na njega.

Svakako najbolja i najstabilnija varijanta je spajanje Boxa direktno na modem, sve ostalo moze dovesti do problema pri koristenju VoD-a i vracanja sadrzaja unazad.
Spojen je tako
majstor.yoda

#83742 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by majstor.yoda »

hvala svima na odgovorima. u porodicnoj kuci imam wifi repeater, da pojacam signal na spratu, ali nisam nesto posebno odusevljen njegovim radom. doduse, nisam nista probao spojiti na njega putem utp kabla. zato sam i skeptican, jer znam da mi za box treba kvalitetan signal odgovarajuce brzine i propusnosti. djaba mi box ako ce stekati svako malo. a opet se vracam na pitanje ako PC bude spojen preko repeatera ili wifi usb kartice, kakav ce biti signal i hoce li biti laga i slicnih problema prilikom online igranja. i hocu li uopste imati neku ozbiljnu brzinu, jer nakon 80mbps kojim danas skidam torrente, bilo bi patnja spasti na nekih 15-20mbps, sto objektivno mogu ocekivati, s obzirom da (koliko je meni poznato) wifi ozbiljno polovi brzine u odnosu na zicu...
Mehemed

#83743 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

Wifi repeater je malo druga stvar jer on mora i primati i slati signal, dok bi sa wifi routerom koji bi samo primao signal trebao imati bolje rezultate. Pošto su ovako jeftiniji wifi routeri do 56Mbps trebao bi imati preko 20mbps ako sa mobitelom možeš dobiti toliko jer će router imati malo bolji signal od mobitela jer ima veću antenu.
Benq

#83744 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

majstor.yoda wrote:hvala svima na odgovorima. u porodicnoj kuci imam wifi repeater, da pojacam signal na spratu, ali nisam nesto posebno odusevljen njegovim radom. doduse, nisam nista probao spojiti na njega putem utp kabla. zato sam i skeptican, jer znam da mi za box treba kvalitetan signal odgovarajuce brzine i propusnosti. djaba mi box ako ce stekati svako malo. a opet se vracam na pitanje ako PC bude spojen preko repeatera ili wifi usb kartice, kakav ce biti signal i hoce li biti laga i slicnih problema prilikom online igranja. i hocu li uopste imati neku ozbiljnu brzinu, jer nakon 80mbps kojim danas skidam torrente, bilo bi patnja spasti na nekih 15-20mbps, sto objektivno mogu ocekivati, s obzirom da (koliko je meni poznato) wifi ozbiljno polovi brzine u odnosu na zicu...
Sto se tice brzine, to lako testiras. Spoji racunar/laptop na repeater putem utp-a, i uradi speedtest, za pravilno funkcionisanje servisa u Boxu, treba ti minimum 10Mb, ako tu brzinu mozes postici preko repeatera, onda ne bi trebalo biti nikakvih problema. Sto se tice online igranja preko wifi-a, ne preporucujem jer bi ti ping mogao biti previsok, pogotovo jer bi islo preko repeatera.
duffy_duck

#83745 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by duffy_duck »

Ovaj novi modem da li i on ima 5 Ghz? I kako opcenito radi da li je raja zadovoljna sa njim ?
Benq

#83746 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

duffy_duck wrote:Ovaj novi modem da li i on ima 5 Ghz? I kako opcenito radi da li je raja zadovoljna sa njim ?
Isti kao Ubee
Telemach

#83747 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

Benq wrote:
duffy_duck wrote:Ovaj novi modem da li i on ima 5 Ghz? I kako opcenito radi da li je raja zadovoljna sa njim ?
Isti kao Ubee
@Benq
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#83748 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakavdanakneiskustvu »

koji je najmanji vremenski period na koji se neki od tv paketa mogu prikljucitti,konkretno hbo?
Benq

#83749 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

kakavdanakneiskustvu wrote:koji je najmanji vremenski period na koji se neki od tv paketa mogu prikljucitti,konkretno hbo?
Minimalno trajanje pretplate na dodatne opcije je 180 dana.
duffy_duck

#83750 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by duffy_duck »

Da li moze meni zamjena modema. Konstatno prekida i izgubi se mreza. Htio bi taj novi ako je moguce.
Locked