Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#8351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

neki wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nemaš ti druže pojma, sistemi automatskog gašenja požara se koriste kako u željezničkim tako i u cestovnim tunelima. Pogledaj samo koliko imaš kompanija koje se bave tim, misliš da bi neko tek tako ulagao u istraživanje da nema tržišta. :roll: Recimo novi cestovni Tyne tunel u Engleskoj ima automatski sistem gašenja požara...pa nije ovo 1960. :roll: Jedino da te još za ruku uzmem k'o maksuma od 7 godina pa da te odvedem da vidiš?
High-pressure water mist systems have been used for tunnel fire protection in several European countries, including France, Spain, the UK, the Netherlands, Italy, Austria and Russia.
http://www.tunnel-online.info/en/artike ... 70818.html

Prvo si izjavio da bi Prenj bio prvi tunel sa automatskim sistemom gašenja požara pa sada eto priznaješ imaju ali željeznički. :lol: Ne znam do kada misliš dezavujisati ljude i prosipati šuplju? :roll:
Ja od pocetka pricam o prenju tj o cestovnim tunelima i sva moja argumentacija se svodi na njih. Ubacivati zeljeznicke u tu pricu je isto kao porediti sportsku dvoranu i fabricku halu..dva totalno razlicita sistema.
Sad si vidim poceo dalje razvodnjavati i uvoditi u pricu gradske tunele od par stotina metara i porediti ih s planinskim tunelom od 10 km.
Hajde mi nadji tunel od 10km u planini tj bilo gdje van grada s aktivnim sistemom gasenja vatre, bilo gdje na svijetu... eto ti zadatak da guglas, pa se cujemo opet ujutro
Dosta te vala...prvo si neinformisan u vezi tunela i trase kroz Prenj, što si i sam priznao, pa onda se provalio da nema tunela sa automatskim sistemom za gašenje požara pa kada ti se dokaže da ima sada se opet pokušavaš vaditi nekom dubioznom pričom. Dosta besplatne edukacije, platiš pa ti pošaljem PDF file. Javi se na PP da dogovorimo detalje i cijenu. :wink: Samo za tvoju informaciju jer se opet prosipaš Tyne tunel je dug 11 kilometara pa ne znam pikali se to pošto nije 10km? :roll: Nemam pojma šta si završio niti me interesuje ali popišaj se ti u tu svoju diplomu druže, zato i jesmo u ovakvom kurcu kao država i društvo. Ja sa svojom srednjom ima više opšteg i praktičnog znanja nego ti. Eto pokazao si se, nemoj više živ bio. Evo ljudi su svjedoci. :oops: Koji se *urac ja raspravljam sa tobom? Mislim da je i gledanje TV-a bolje iskorišteno vrijeme.

Image
Activation of FFFS in the commissioning test of M30 tunnels in Madrid, Spain
neki

#8352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Tyne je dug 1,5 km i nije čitav pokriven sprinkler sistemom..
Ja te opet vraćam na suštinu tj ono sto od početka govorim..ne postoji tunel kao prenj da ima sistem automatskog gašenja.
Uvrede i omalovažavanja ostavi za ukucane, one su dodatan dokaz koliko ti je neargumentovana prica
Drvosjeca iz Dejcica

#8353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

neki wrote:Tyne je dug 1,5 km i nije čitav pokriven sprinkler sistemom..
Ja te opet vraćam na suštinu tj ono sto od početka govorim..ne postoji tunel kao prenj da ima sistem automatskog gašenja.
Uvrede i omalovažavanja ostavi za ukucane, one su dodatan dokaz koliko ti je neargumentovana prica
Kazem ti platiti pa ces dobiti informacije lijepo uvezane. Ne bih ja dalje s tobom polemisao jer pocinjenes trolati. JPAC sigurno zna sta radi.
prog321

#8354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Prije bih rekao da ti trolas Drvosječa.
Tip ti argumentovano dokazao da tvoja prica nema smisla i ti mu na kraju kažeš da je trol jer vjerovatno i sam shvataš da nisi u pravu.

A to za JPAC :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#8355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

prog321 wrote:Prije bih rekao da ti trolas Drvosječa.
Tip ti argumentovano dokazao da tvoja prica nema smisla i ti mu na kraju kažeš da je trol jer vjerovatno i sam shvataš da nisi u pravu.

A to za JPAC :lol:
Heh a vidi, čovjek prizna sam da nije informisan da je prihvaćen plan po kojem ide prvo jedna cijev kroz Prenj...pa onda izjavi da bi Prenj bio prvi tunel u svijetu sistem sa FFFS-om. Da se razumijemo ja ne zagovaram niti tvrdim da će imati FFFS mada bi bilo lijepo. Ja mu postavim dokaz da već ima masa tunela u svijetu FFFS, da se ti sistemi u upotrebi već par decenija, studije testiranja...itd. a onda krene vadiona i trolanje tipa da eto nisu dugi 10km. :roll: Ako trolam eto neću više a sve informacije može dobiti u hard copy formatu, uvezane, nakon što se dogovorimo oko cijene. Takvima nema besplatne edukacije. Da ne idemo dalje u off topic.

P.S JPAC-u F.BiH se može dosta toga prigovoriti ali opet više vjerujem njima nego forumskim naglabanjima.
prog321

#8356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Ti si dokazao da je najduzi tunel sa FFFSom oko 1.5 km.
To nema nikakve veze sa onim na Prenju. Shvatas li ?
\Jok shvatas,. Opet ces po svome. :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#8357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

prog321 wrote:Ti si dokazao da je najduzi tunel sa FFFSom oko 1.5 km.
Tyne tunel(s) ima više tunela, ukupno preko 10 km tunela...nisam ni tvrdio da će Prenj imati takav sistem već da je moguć...kolega je tvrdio da niti jedan tunel u svijetu nema takav sistem...over and out.
prog321

#8358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Pametnije je kad sutis :-D
Thorgerson

#8359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

prog321 wrote:Ti si dokazao da je najduzi tunel sa FFFSom oko 1.5 km.
Tyne tunel(s) ima više tunela, ukupno preko 10 km tunela...nisam ni tvrdio da će Prenj imati takav sistem već da je moguć...kolega je tvrdio da niti jedan tunel u svijetu nema takav sistem...over and out.
Kakve nam koristi i ako postoji taj sistem, ako mi ovdje gledamo da usparamo gdje je god moguce.

Da se uradi minimum minimuma od onoga sto zahtjevaju standardi. I sad se treba preseravati sa automatskim gasenjem pozara, na dionici i tunelu koji budimo realni nece bit sad nesta krcati.

Mogu misliti samo koliko bi tako nesto kostalo za tunel od 10km, sama instalacija, a gdje je odrzavanje itd.

Otvoriti jednu cijev, a nekada, ako uslovi budu dozvoljavali, neke nove generacije nek rade drugu cijev. Nisu ni hrvati na svojim najduzim tunelima busili odmah dvije.

Ako se napravi, kolika li ce biti tunelarina...ako je za karavnka tunel kolko 14-15 KM, Prenje ce biti duzi? Znaci cifra moze biti min. 15 KM?
Drvosjeca iz Dejcica

#8360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Thorgerson wrote: Kakve nam koristi i ako postoji taj sistem, ako mi ovdje gledamo da usparamo gdje je god moguce.

Da se uradi minimum minimuma od onoga sto zahtjevaju standardi. I sad se treba preseravati sa automatskim gasenjem pozara, na dionici i tunelu koji budimo realni nece bit sad nesta krcati.

Mogu misliti samo koliko bi tako nesto kostalo za tunel od 10km, sama instalacija, a gdje je odrzavanje itd.

Otvoriti jednu cijev, a nekada, ako uslovi budu dozvoljavali, neke nove generacije nek rade drugu cijev. Nisu ni hrvati na svojim najduzim tunelima busili odmah dvije.

Ako se napravi, kolika li ce biti tunelarina...ako je za karavnka tunel kolko 14-15 KM, Prenje ce biti duzi? Znaci cifra moze biti min. 15 KM?
Naravno i ne govorim da će biti ili da mora biti samo ne podnosim nadobudne likove koji tvrde da nešto ne postoji a kada im dokažeš onda trolaju i vade sa na gluposti. I ja sam za to da bude sada jedna cijev sa evakuacijskom pa kasnije ako bude potrebe i mogućnosti druga a vidim u tom smijeru ide i projekat JPAC. Za tih 600 miliona koliko se uštedi može se nastaviti dalje autoput do Mostara.
dustaban

#8361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Ja pristajem da se vozim tim tunelom i bez evakuacijske cijevi i bez sistema za gasenje, na vlastitu odgovornost... i jos da platim ako treba.
Samo ga busite vec jednom, vrijeme leti, koji ce nam racku to za tries godina, zar ne vidite da nam se prostor-vrijeme ljulja boga pitaj kolko nam je jos ostalo...
:mrgreen:
neki

#8362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

neki wrote:Tyne je dug 1,5 km i nije čitav pokriven sprinkler sistemom..
Kazem ti platiti pa ces dobiti informacije lijepo uvezane. Ne bih ja dalje s tobom polemisao jer pocinjenes trolati. JPAC sigurno zna sta radi.
jbt jesi ti neki tvrdoglav lik...pokusavam s tobom argumentovano i drzat se teme, a ti razvodnis i kad izgubis argumente pocnes vrijedjati.
Tvoja tvrdnju da je u tunelu Prenj moguce uvodjenje sistema automatskog gasenja sam opovrgnuo tvrdeci da takav tunel u svijetu ne postoji, a ti onda guglanjem citav dan izbacis masu nekih gradskih kratkih tunela u kojima djelimicno postoji sistem gasenja pozara.
Kruske i jabuke..Nidje veze..

P.S. ako smatras izvorom informacija dnevne stranacke biltene koji salju polupismene novinare da napisu tekst o necemu sto je za njih atomska fizika onda priznajem, ne, nisam informisan..
supercali

#8363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

To sto nema tunela kao prenj koji ima automatske vatrogasce ne znaci da ne moze biti u prenjskom
Neki mijesas isplativosti i mogucnost
Haris.ba

#8364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Išao sam ove sedmice u Mostar. Ne pamtim kad mi je bila ovakva muka. Naročito pošto sam se vraćao noću. Ne znam kako nema češće mrtvih na onom putu.

Nek naprave jednu cijev i ograniče na 80 na sat. Samo nek počnu kopat. Bitno je da se probije nova trasa. Po potrebi biće i druga cijev. Konjic će postati predgrađe Mostara. Lepenica još nije iskoristila autoput koji ima. Nadam se da će Konjic znati.
neki

#8365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

supercali wrote:To sto nema tunela kao prenj koji ima automatske vatrogasce ne znaci da ne moze biti u prenjskom
I zlato je najbolji provodnik ali se dalekovodi ne grade od njega, iako je moguće..
Drvosjeca iz Dejcica

#8366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

neki wrote:
supercali wrote:To sto nema tunela kao prenj koji ima automatske vatrogasce ne znaci da ne moze biti u prenjskom
I zlato je najbolji provodnik ali se dalekovodi ne grade od njega, iako je moguće..
:pisnuo: Biser godine, još veći od prvog. I šta kažeš zlato najbolje provodi struju. Jeli ti to rekla učiteljica fizike ili si to naučio na fakultetu? :roll: Izvini sada me interesuje šta si završio, je li to neki vikend fakultet?
neki

#8367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

neki wrote:
:pisnuo: Biser godine, još veći od prvog. I šta kažeš zlato najbolje provodi struju. Jeli ti to rekla učiteljica fizike ili si to naučio na fakultetu? :roll: Izvini sada me interesuje šta si završio, je li to neki vikend fakultet?
Bukvalisto, vjerujem da ćeš se sad uhvatiti mog prefiksa naj i nastaviti o tom laprdati naredna 24 sata iako nema veze sa temom. Vjerujem da si proguglao i našao u periodnom sistemu metale koji su bolji provodnik od zlata ali i dalje stoji činjenica da je zlato bolji provodnik od aluminija od kojeg se prave dalekovodi
s@mson

#8368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by s@mson »

Dosadni ste sa tom prepirkom, nadjite se na kafi pa se nagovorite i ne smarajte nas po forumu gdje bi voljeli procitati nesto pametno a ne samo vase preseravanje ciji je veci...
Drvosjeca iz Dejcica

#8369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

s@mson wrote:Dosadni ste sa tom prepirkom, nadjite se na kafi pa se nagovorite i ne smarajte nas po forumu gdje bi voljeli procitati nesto pametno a ne samo vase preseravanje ciji je veci...
Nisam mogao odoliti :lol: ali kritika stoji, izvinjavam se na off topicu.
supercali

#8370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

neki wrote:
Nije zlato nego srebro
Vrijednost srebra i vrijednost materijala od kojeg bi se napravio automatski vatrogasac se ne mogu porediti
drug_profi

#8371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nema teme da ne ode u OT sa glupostima.
The BEN10

#8372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Vala baš. Dajte trollovi sjašite sa teme više - ako nemate šta argumentovano napisati prestanite se prepucavati. Umjesto što želite ispasti pametniji, vi samo padate u očima ostalih forumaša. A forum svodite na nivo mahale!
ing-ecc

#8373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ing-ecc »

Zna li se mreža ostalih AC u BiH koje se naslanjaju na ovaj 'kostur' V C?? Ima li šta prema Zapadu?
Drvosjeca iz Dejcica

#8374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Evo novih informacija...
Jasmin Bučo za Klix.ba: Potrebni su novi modeli finansiranja izgradnje autoputa, akcize na gorivo ne mogu se povećavati u nedogled
http://www.klix.ba/biznis/jasmin-buco-z ... /160304122
shake69

#8375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

@tec, kada se izgradi most na Savi vjerovatno ce se brzo asfaltirati onih 10 km prema Doboju jer su obustavili radove zbog kasnjenja gradnje mosta, pitam se kakav je spoj zavrsetka te ceste s mrezom postojecih puteva. Pretpostavljam da se nece nastaviti voziti makadamom vec ce neka spojnica biti na lokalne ceste prema jugu. To je jako vazno jer ne znam ko bi se tu vozio a i manjem entitetu nece biti u interesu da se tu vozi i preskace Gradiska-Doboj!.
Post Reply