Dosta te vala...prvo si neinformisan u vezi tunela i trase kroz Prenj, što si i sam priznao, pa onda se provalio da nema tunela sa automatskim sistemom za gašenje požara pa kada ti se dokaže da ima sada se opet pokušavaš vaditi nekom dubioznom pričom. Dosta besplatne edukacije, platiš pa ti pošaljem PDF file. Javi se na PP da dogovorimo detalje i cijenu.neki wrote:Ja od pocetka pricam o prenju tj o cestovnim tunelima i sva moja argumentacija se svodi na njih. Ubacivati zeljeznicke u tu pricu je isto kao porediti sportsku dvoranu i fabricku halu..dva totalno razlicita sistema.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nemaš ti druže pojma, sistemi automatskog gašenja požara se koriste kako u željezničkim tako i u cestovnim tunelima. Pogledaj samo koliko imaš kompanija koje se bave tim, misliš da bi neko tek tako ulagao u istraživanje da nema tržišta.Recimo novi cestovni Tyne tunel u Engleskoj ima automatski sistem gašenja požara...pa nije ovo 1960.
Jedino da te još za ruku uzmem k'o maksuma od 7 godina pa da te odvedem da vidiš?
http://www.tunnel-online.info/en/artike ... 70818.htmlHigh-pressure water mist systems have been used for tunnel fire protection in several European countries, including France, Spain, the UK, the Netherlands, Italy, Austria and Russia.
Prvo si izjavio da bi Prenj bio prvi tunel sa automatskim sistemom gašenja požara pa sada eto priznaješ imaju ali željeznički.Ne znam do kada misliš dezavujisati ljude i prosipati šuplju?
Sad si vidim poceo dalje razvodnjavati i uvoditi u pricu gradske tunele od par stotina metara i porediti ih s planinskim tunelom od 10 km.
Hajde mi nadji tunel od 10km u planini tj bilo gdje van grada s aktivnim sistemom gasenja vatre, bilo gdje na svijetu... eto ti zadatak da guglas, pa se cujemo opet ujutro

Activation of FFFS in the commissioning test of M30 tunnels in Madrid, Spain