Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#8351 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma ja sam prije CTGa popila jaku kafu a inače je i ne pijem, uz to sam i ogladnila a cak sam i CTG radila u vrijeme kada je beba inače najaktivnija. Valjda nema mjesta za paniku i moguće da je to sve splet okolnosti. Nije mi doktor dao prostora da se sikiram ali opet mi to ružno zvuci kada kaže da bi mogao biti bolji.
Hvala na odgovoru
Hvala na odgovoru
-
julisiz es grant
#8352 Re: Trudnjače i porodilje online
To da je CTG dobar a da bi mogao biti bolji, može reći samo duduk koji nikada ništa nije pročitao o CTG-u. Šta mu znači "mogao bi biti bolji"? Ko Nadrealisti, nije radioaktivna, nego je malo radioaktivna.manekenka u penziji wrote:Opet ja imam pitanje za doktora @julisiz.
Kako da protumacim ctg? Kaže doktor da mi je beba danas nešto nervozna, da je ctg dobar ali da bi mogao biti bolji.
CTG je kontroverzno područje, i tačno je ovo što @miš mekinjaš kaže, 100 doktora 100 tumačenja. I to nije samo kod nas tako. U svijetu ginekolozi rezultate CTG-a tumače ovako i onako, pa je tako jedan od pionira CTG-a, Amerikanac JT Parer, stručnjake koji se bave CTG-om duhovito opisao kao iguane sa Galapagosa, koje sve stoje na istoj plaži, ali gledaju u različitim pravcima i pljuju jedni na druge.
Uglavnom, kod CTG-a se gleda više elemenata, ali je bitno da je bazalna frekvenca od 120-160/min i da ima bar dva ubrzanja (kao šiljak izgleda), a neki kažu da je dovoljno i jedno, u toku 10 min.
Zbog svega ovoga, Amerikanci imaju odličnu riječ za opisivanje CTG-a, koja se ne može adekvatno prevesti, a to je "reassuring" i "non-reassuring", tj. ili je zapis takav da nas uvjerava da je beba dobro, ili je takav da nas ne može uvjeriti da je beba dobro, što onda iziskuje da nešto preduzmemo. Znači, nema "mogao bi biti bolji", ili si miran da je u tom momentu s bebom ok ili nisi. A ako nisi, čini dalje. Majmune! (sorry, bijesan sam na naše "stručnjake", kao i obično
-
julisiz es grant
#8353 Re: Trudnjače i porodilje online
I da dodam, ovo što sam pisao odnosi se na tzv. non-stress test, a to je ovaj CTG prije poroda, kada nema kontrakcija, koji ti sada radiš.
Kod CTG na samom porodu gledaju se i neki drugi elementi, ali ne bih da te sada zamaram. Uglavnom, ni tada ne važi "mogao bi biti bolji".
Kod CTG na samom porodu gledaju se i neki drugi elementi, ali ne bih da te sada zamaram. Uglavnom, ni tada ne važi "mogao bi biti bolji".
- manekenka u penziji
#8354 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo ja kako vidim linije mi variraju izmedju 140 i 170.
Hvala na odgovoru doktore.
Hvala na odgovoru doktore.
- rosa canina
#8355 Re: Trudnjače i porodilje online
Zelim da se zahvalim SUZI 81 i MANEKENKI U PENZIJI sto su pokusale pomoci savjetima. Vjerujte ja to nisam stigla ni procitati. Uvece vama pisala za pomoc, a ujutro mi pukao vodenjak, tako da sam zavrsila u porodilistu prije vremena. Hvala Bogu, dobila sam divnog sina i oboje smo dobro. 
- JanuaryJones
#8356 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitke na bebici. Nek je živ i zdrav, roditeljima veselje a tebi što brži oporavak!rosa canina wrote:Zelim da se zahvalim SUZI 81 i MANEKENKI U PENZIJI sto su pokusale pomoci savjetima. Vjerujte ja to nisam stigla ni procitati. Uvece vama pisala za pomoc, a ujutro mi pukao vodenjak, tako da sam zavrsila u porodilistu prije vremena. Hvala Bogu, dobila sam divnog sina i oboje smo dobro.
Sent from my iPad using Tapatalk
- vanad
#8357 Re: Trudnjače i porodilje online
Cestitke na bebirosa canina wrote:Zelim da se zahvalim SUZI 81 i MANEKENKI U PENZIJI sto su pokusale pomoci savjetima. Vjerujte ja to nisam stigla ni procitati. Uvece vama pisala za pomoc, a ujutro mi pukao vodenjak, tako da sam zavrsila u porodilistu prije vremena. Hvala Bogu, dobila sam divnog sina i oboje smo dobro.
- Magarece_godine
#8358 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitke Rosa 
- manekenka u penziji
#8359 Re: Trudnjače i porodilje online
Draga Rosa, iskrene čestitke na prinovi, nek ste zivi i zdravi!
- otherside
#8360 Re: Trudnjače i porodilje online
cestitke svim novim mamama i tatama
da podmladak bude zdrav i bebeli
-
radenska
#8361 Re: Trudnjače i porodilje online
Nek su zdravi i zivi. Ovaj moj meni iskrivi kicmu.otherside wrote:cestitke svim novim mamama i tatama![]()
- rosa canina
#8362 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala na cestitkama.
Sto ne boli to nije zivot, sto ne prolazi to nije sreca. I. Andric
Sto ne boli to nije zivot, sto ne prolazi to nije sreca. I. Andric
-
nikimostar
#8363 Re: Trudnjače i porodilje online
Imam pitanje,a mozda neko zna iz iskustva nesto vise o tome
Prvi porod vaginalni,tezak proslo vise od 30 sati od momenta pucanja vodenjaka do poroda,beba jedva prezivila,izljev krvi na mozak,edem mozga,bio dugo bez kisika,konvulzije,hipoglikemija,hipotermija,mjesec dana intezivne njege,dr nisu bili uopce optimisticni sto se tice kasnijeg razvoja.Srecom prevarili su se i sve je ispalo super,prohodao sa 9 mjeseci,propricao malo kasnije,sada drobi kao veliki,uglavnom dr rekli da se otprilike 1% posto beba sa njegovom dijagnozom izvuce bez ikakvih posljedica..Pratila nas je ocito velika sreca
Drugi porod zbog prvog je bio carski iako nije bilo nikakve potrebe osim sto niko nije htio da rizikuje i komisija me odmah poslala na carski..
Sada treca trudnoca,38 sedmica,ok se osjecam,opet su rekli carski,ali ja se dvoumim,ne znam kakva je praksa kod nas,mnogi mi kazu da dr nece da rizikuju pa da poradajau vaginalno poslije carskog zbog komplikacija,i sto nije proslo puno od carskog 3 godine.Kakva su vasa misljenja da li ici opet na carski,ima li iko sa iskustvom prirodnog poroda poslije carskog,ja se mislim i sve vise naginjem da pokusam prirodno opet

Prvi porod vaginalni,tezak proslo vise od 30 sati od momenta pucanja vodenjaka do poroda,beba jedva prezivila,izljev krvi na mozak,edem mozga,bio dugo bez kisika,konvulzije,hipoglikemija,hipotermija,mjesec dana intezivne njege,dr nisu bili uopce optimisticni sto se tice kasnijeg razvoja.Srecom prevarili su se i sve je ispalo super,prohodao sa 9 mjeseci,propricao malo kasnije,sada drobi kao veliki,uglavnom dr rekli da se otprilike 1% posto beba sa njegovom dijagnozom izvuce bez ikakvih posljedica..Pratila nas je ocito velika sreca
Drugi porod zbog prvog je bio carski iako nije bilo nikakve potrebe osim sto niko nije htio da rizikuje i komisija me odmah poslala na carski..
Sada treca trudnoca,38 sedmica,ok se osjecam,opet su rekli carski,ali ja se dvoumim,ne znam kakva je praksa kod nas,mnogi mi kazu da dr nece da rizikuju pa da poradajau vaginalno poslije carskog zbog komplikacija,i sto nije proslo puno od carskog 3 godine.Kakva su vasa misljenja da li ici opet na carski,ima li iko sa iskustvom prirodnog poroda poslije carskog,ja se mislim i sve vise naginjem da pokusam prirodno opet
- kadinica
#8364 Re: Trudnjače i porodilje online
Najbolje će doktor reći.
Da sam ja u pitanju, ne bi ni pomišljala na prirodni porod.
Da sam ja u pitanju, ne bi ni pomišljala na prirodni porod.
-
blondina
#8365 Re: Trudnjače i porodilje online
Da li je neka od trudnica koristila zadnji mjesec trudnoce sveze Iranske hurme,cula sam da jako pomazu oko poroda(ublazavaju bol,pomazu da se zena lakse i brze otvori itd),a posto sam 36-a sedmica razmisljam da ih pocnem koristiti.Navodno 10-ak hurmi dnevno se treba jesti.
- manekenka u penziji
#8366 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja evo već par mjeseci unazad jedem makar 7 hurmi dnevno. Skoditi nece a uz to imaju izvrstan nutritivni sastav.
-
blondina
#8367 Re: Trudnjače i porodilje online
E super,sutra cu pravo u Badem na Bascarsiju da ih kupim,oni imaju jako dobre hurme.Valjda ce nam pomocimanekenka u penziji wrote:Ja evo već par mjeseci unazad jedem makar 7 hurmi dnevno. Skoditi nece a uz to imaju izvrstan nutritivni sastav.
- manekenka u penziji
#8368 Re: Trudnjače i porodilje online
Mozes ih uzeti i u Hosi. U kartonskom pakovanju, oko 3,5 KM, isto iranske i bas su dobre. Doduše, 2-3 puta mi se desilo da su malo "suhlje" ali obzirom da se to ne dešava cesto onda i ne zamjerim.
- šatirana_ljubičica
#8369 Re: Trudnjače i porodilje online
Carskinikimostar wrote:Imam pitanje,a mozda neko zna iz iskustva nesto vise o tome![]()
Prvi porod vaginalni,tezak proslo vise od 30 sati od momenta pucanja vodenjaka do poroda,beba jedva prezivila,izljev krvi na mozak,edem mozga,bio dugo bez kisika,konvulzije,hipoglikemija,hipotermija,mjesec dana intezivne njege,dr nisu bili uopce optimisticni sto se tice kasnijeg razvoja.Srecom prevarili su se i sve je ispalo super,prohodao sa 9 mjeseci,propricao malo kasnije,sada drobi kao veliki,uglavnom dr rekli da se otprilike 1% posto beba sa njegovom dijagnozom izvuce bez ikakvih posljedica..Pratila nas je ocito velika sreca![]()
Sada treca trudnoca,38 sedmica,ok se osjecam,opet su rekli carski,ali ja se dvoumim,ne znam kakva je praksa kod nas,mnogi mi kazu da dr nece da rizikuju pa da poradajau vaginalno poslije carskog zbog komplikacija,i sto nije proslo puno od carskog 3 godine.Kakva su vasa misljenja da li ici opet na carski,ima li iko sa iskustvom prirodnog poroda poslije carskog,ja se mislim i sve vise naginjem da pokusam prirodno opet![]()
-
Anelicha
#8370 Re: Trudnjače i porodilje online
Svaka cast za hurme
meni je pakovanje,ono iz Hose,trajalo po 2-3 dana :-$ i hvala Bogu,porod za pozeljeti. Ni glasa pustila nisam,u sali se cula nisam... A da se razumijemo,bol i ja,nikako ne ide. Ni menstruacijske nisam mogla da podnesem a kad me suprug vidio kako ulazim u salu,kako se poradjam... Veci mu to sok bio nego cinjenica da je postao otac 
- manekenka u penziji
#8371 Re: Trudnjače i porodilje online
Uh, ako bude do hurmi pa i moj porod tako dobro prodje, tvoj mustuluk!
-
Anelicha
#8372 Re: Trudnjače i porodilje online
Hoce aBdmanekenka u penziji wrote:Uh, ako bude do hurmi pa i moj porod tako dobro prodje, tvoj mustuluk!
Nadam se da ces imat lagan porod,svakako cim uzmes bebu...ko' da nikad nista boljelo nije
-
amadeus66
#8373 Re: Trudnjače i porodilje online
otprilike po sjecanju vadjenje krvi po hormonu 20 KM, a sve sam ih vadila 2X, cca 550Alhemicarkaa wrote:Za šta je tačno dr uzeo 7000 KM? Sam postupak vantjelesne ili još nešto?amadeus66 wrote: - Radjena vještačka oplodnja iako je znao da pacijentica neće ostati trudna zbog mioma od 7 cm....nakon naravno neuspjele oplodnje poslao je na operaciju - doktori na kliničkom se zijanili kako je uopšte radio ivf (7.000KM hladno stavio u džep - dođite nam opet![]()
lijekovi oko 3000
postupak je bio 2000 KM. spermiogram 150 KM, plus svaki
ultrazvuk 50KM ...plus jos nesto preslo je 7.000
-
mirejlaN
#8374 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage trudnjace, citam vas vec neko vrijeme uz prizeljkivanje da vam se pridruzim, a od danas imam i razlog za to
Nadam se da cu naci dobre sagovornike, ovo mi je prva trudnoca tako da cu imati sigurno puno pitanja.
Sad za sad sam samo sretna zbog potvrde trudnoce od strane doktora(jer ja nisam bila sigurna u onaj kucni test tako da je moja sreca sada jos veca)
Lijep pozdrav svima i ugodnu nam trudnocu zelim
Nadam se da cu naci dobre sagovornike, ovo mi je prva trudnoca tako da cu imati sigurno puno pitanja.
Sad za sad sam samo sretna zbog potvrde trudnoce od strane doktora(jer ja nisam bila sigurna u onaj kucni test tako da je moja sreca sada jos veca)
Lijep pozdrav svima i ugodnu nam trudnocu zelim
- Alhemicarkaa
#8375 Re: Trudnjače i porodilje online
Naplaćivao ti kontrolne UZV??? Pa zar nije u zvaničnom cjenovniku UZV 50 a kontrolni u tom postupku uračunati u prvi UZV. Meni nikad nije naplatio te UZV. A što si lijekove uzimala kod njih kad se mogu puno jeftinije naći već u Lukavici? Čak i oni sami to savjetuju, obično imaju manje količine ako ti zafali jedna injekcija.amadeus66 wrote:otprilike po sjecanju vadjenje krvi po hormonu 20 KM, a sve sam ih vadila 2X, cca 550Alhemicarkaa wrote:Za šta je tačno dr uzeo 7000 KM? Sam postupak vantjelesne ili još nešto?amadeus66 wrote: - Radjena vještačka oplodnja iako je znao da pacijentica neće ostati trudna zbog mioma od 7 cm....nakon naravno neuspjele oplodnje poslao je na operaciju - doktori na kliničkom se zijanili kako je uopšte radio ivf (7.000KM hladno stavio u džep - dođite nam opet![]()
lijekovi oko 3000
postupak je bio 2000 KM. spermiogram 150 KM, plus svaki
ultrazvuk 50KM ...plus jos nesto preslo je 7.000