Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
CPT

#8351 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:
Ponudio je IOM sampone i flaster, na advekvatnoj lokaciji. Al kad se ide na populizam "da se ljude izbaci iz grada" onda imas to sto imas. Usput, bice da nisu problem samponi ili flasteri:

Dom zdravlja Bosanska Krupa – 115 zaposlenih, a ZZO USK plaća 87 radnika
Dom zdravlja Bosanski Petrovac – 41 zaposlenih, a ZZO USK plaća 27 lica
Dom zdravlja Bužim – 73 zaposlena, a ZZO USK plaća 57 radnika
Dom zdravlja Cazin – 215 zaposlenih, a ZZO USK plaća 175 lica ; uz to direktor ove ustanove je zaposlio 17 novih lica uprkos moratoriju na zapošljavanje
Dom zdravlja Klju- 61 zaposleni,a ZZO USK plaća 41 lice
Dom zdravlja Sanski Most – 109 zaposlenih,a ZZO USK plaća 87 radnika
Dom zdravlja Velika Kladuša – 162 zaposlena, a ZZO USK plaća 125 lica; direktor ove ustanove je zaposlio 13 novih radnika uprkos moratorijuna zapošljavanje,ali je ova ustanova demantirala tačnost ovog podatka
Hos reci, nema sampona i flastera od ioma ako nije na adekvatnoj lokaciji? Al dobro, u svakom slucaju, ako ce iom kupiti te flastere i sampone, pa dje god, super onda. Jer eto vidis, ti nabroja kolko je to zdravstvo mutavo i kako ne zna upravljati sa svim tim pa se stvaraju dugovi il sta vec, i onda takvom zdravstvu natvaris jos i ovo:
Iz Ministarstva zdravstva stigle su slijedeće informacije (ukratko):
− izuzetno loša higiiensko-epidemiološka situacija u Biri, prebukiranost i nepridržavanje IOM-a preporukama Zavoda za javno zdravstvo USK,
− teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi ZU KB ,,Dr.Irfan Ljubijankić", domovi zdravlja Bihać, V. Kladuša, Cazin, B. Krupa i ZZJZ USK (ove ustanove izložene su ogromnim finansijskim troškovima koji se ne mogu kontrolirati niti naplatiti),
− U prihvatnim centrima izvršeno je hiljade pregleda (Bira 10.000; Miral 9.000 i po nekoliko hiljada u Borićima i Sedri),
− u hitnoj medicinskoj pomoći domova zdravlja bilo je pregleda: Bihać 1.200, Kladuša 1.100
− zabrinjavajući je broj slučajeva skabijesa i vašljivosti (skabijes u Biri 791, Miral 560, Sedra 128, Borići 6l), a i vašljivost se kreće u okviru ovih brojeva,
− Na ortopediji i kirurgiji se konstantno liječi veliki broj migranata zbog čestih masovnih tuča (bio je slučaj masovne tuče sa 300 migranata),
− Izlasci na teren ljekarskih ekipa (van prihvatnih centara) su u šest mjeseci prešli 5.600 slučajeva,
− gubitak u prethodnom periodu iznosi oko 4.200.000,00 KM (obračunato prema kalkulaciji dobrovoljnog osiguranja); zdravstvene ustanove trpe velike finansijske troškove, te im treba hitno finansijski pomoći. 
Al ako su samo flasteri i samponi, i jos iom to more kupiti, onda nema potrebe pretpostavljam da ih vise iko zbrinjava? Jel to hoces reci? :)

Ja ipak mislim da trebamo biti humani i pomoci. Nemoj biti tako nehuman brate.
Pise sta sam htio reci. Znaci neko ti ponudi novac uz jasno odredjene i poznate uslove. Ne prihvatas uslove, nema novca. Bas ce ti neko financirati kamp medju zmijama. Mislim da je samo pitanje vremena kad ce takvo ponasanje znaciti i sankcije prema drzavi.

Pored nabrojanog samponi predstavljaju simbolican iznos. Siguran sam da znas izrucunati koliki dug je samo ovaj visak radnika. U prosjeku nekih 30-40 radnika viska svaki mjesec na ZD. Recimo da u prosjeku 2000KM mjesecno/radnik. I onda samponi problem...
escobar__

#8352 Re: Migranti u BiH

Post by escobar__ »

Mene fascinira da vi i dalje raspravljate sa ovim peračem novca (CPT)... Taj je meni odavno na mute jer nemam volje čitat, a kamoli se raspravljat sa plaćenicima.
CPT

#8353 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

insomnia78 wrote:
CPT wrote:
insomnia78 wrote:Od koga pozajmis?
to je bitno zbog?
Naravno da je bitno. Ko to hoda po pakistanu, alziru, bangladesu i tinejdzerima posudjuje hiljade eura
Komsija Shefcet. Hocemo sad o kamatnoj stopi, uslovima, itd, itd, itd? Nije recenu da svi pozajme novac, da svi to rade na isti nacin ili iste osobe. Neki prodaju imovinu, drugi dobiju od xyz. EU farme imaju "agencije" koje dovlace ljude i traze stanove (jer migranti ne mogu dobiti). Te agencije direktno ili preko lokalaca finaciraju te pozajmice. Bilo je toga i u "RS" prije 2-3 godine.
Last edited by CPT on 25/06/2019 17:18, edited 1 time in total.
Niemand

#8354 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Pise sta sam htio reci. Znaci neko ti ponudi novac uz jasno odredjene i poznate uslove. Ne prihvatas uslove, nema novca. Bas ce ti neko financirati kamp medju zmijama. Mislim da je samo pitanje vremena kad ce takvo ponasanje znaciti i sankcije prema drzavi.

Pored nabrojanog samponi predstavljaju simbolican iznos. Siguran sam da znas izrucunati koliki dug je samo ovaj visak radnika. U prosjeku nekih 30-40 radnika viska svaki mjesec na ZD. Recimo da u prosjeku 2000KM mjesecno/radnik. I onda samponi problem...
Ocito ponuda nije valjala, al njima je na prvom mjestu humanost, pa ja vjerujem da ce to sve doci na svoje. Ipak je iom tu zbog migranata. :)

A zdravstvo jeste u dugovima i problemima, a posto samponi i flasteri ocito nisu problem jer ih moze i iom kupiti, a isto tako ocito i da ove ostale stavke poput lijecenja na ortopediji i kirurgiji il opcenito pregleda ionako nisu bitne, onda zdravstvo moze komotno prestati brinuti o njima i poceti brinuti o sebi? Sa tolikim dugovima, da se ne gubi vrijeme jel.

Pomalo nehumano, al dobro.
CPT

#8355 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

Ocito ponuda nije valjala, al njima je na prvom mjestu humanost, pa ja vjerujem da ce to sve doci na svoje. Ipak je iom tu zbog migranata. :)

A zdravstvo jeste u dugovima i problemima, a posto samponi i flasteri ocito nisu problem jer ih moze i iom kupiti, a isto tako ocito i da ove ostale stavke poput lijecenja na ortopediji i kirurgiji il opcenito pregleda ionako nisu bitne, onda zdravstvo moze komotno prestati brinuti o njima i poceti brinuti o sebi? Sa tolikim dugovima, da se ne gubi vrijeme jel.

Pomalo nehumano, al dobro.
Znaci ponuda je bilo, odbio si i prihvatis odgovornost. Sigurno ce u ime humanosti preseliti ljude medju zmije. Ha ja, logicno. Prvi problem sa lokacijom i bice sankcije u igri. Usput, govoris o nekoliko tuca i ne o dugogodisnjem ratu sa amputacijama i skupim tretmanima.
Niemand

#8356 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Znaci ponuda je bilo, odbio si i prihvatis odgovornost. Sigurno ce u ime humanosti preseliti ljude medju zmije. Ha ja, logicno. Prvi problem sa lokacijom i bice sankcije u igri. Usput, govoris o nekoliko tuca i ne o dugogodisnjem ratu sa amputacijama i skupim tretmanima.
Pa ljudi ionako idu gore medju te zmije na svom putu ka granici, kada bi iom imao malo vise humanosti, bilo bi im i bolje na tom putu, al sta ces. A sankcije, kakve, nece vise biti humani il? :D Sad cemo i prijetiti? Hu kers. :D

Tek nekoliko tuca? :D Ipak provjeri cifru koja je u zadnjih 6 mjeseci protutnjala kroz usk.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8357 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Sakupljaju se u garazi velikog Mercatora Socijalno. Jedan doziva molecevo "brother", "brother" dok ih iza trojica cetvorica cekaju spremni na otimanje torbi i novcanika, pa pripazite se...
CPT

#8358 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:
Pa ljudi ionako idu gore medju te zmije na svom putu ka granicu, kada bi iom imao malo vise humanosti, bilo bi im i bolje na tom putu, al sta ces. A sankcije, kakve, nece vise biti humani il? :D Sad cemo i prijetiti? Hu kers. :D

Tek nekoliko tuca? :D Ipak provjeri cifru koja je u zadnjih 6 mjeseci protutnjala kroz usk.
Koja logika... Neki se utope sto znaci da se treba ili moze sve utopiti.. :? Ako neke prebiju na granici ili transportu onda se treba ili moze organizovati prebijanje vec na ovoj strani... U ime humanosti, da se naviknu.

Da, obradjeno je samo nekoliko tuca. I ne 10000000 teskih ranjavanja sa dugogodisnjim (i skupim) oporavkom.
Connaisseur Karlin

#8359 Re: Migranti u BiH

Post by Connaisseur Karlin »

AleksoMKD wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
AleksoMKD wrote:
Sada ulaze preko Bugarske ali im je teze jer je put tezi a Bugarska policija ih mlati krvnicki. Plus imaju i "dobrovoljacke milicije" sastavljene od huligana i vucibatina koje idu u "sportski lov" na migrante i tuku is sipkama i bezbol palicama do besvesti a policije im pomaze.
hvala, za doticne informacije :thumbup:
Sluzimo narodu.

Inace ovi sto udju odu za 4-7 dana najvise. Krijumcari su dobro povezani i brzo ih prebace do Srbije.
yup, logistika je "uhodana" , hvala za update/s :thumbup:
Niemand

#8360 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Koja logika... Neki se utope sto znaci da se treba ili moze sve utopiti.. :? Ako neke prebiju na granici ili transportu onda se treba ili moze organizovati prebijanje vec na ovoj strani... U ime humanosti, da se naviknu.

Da, obradjeno je samo nekoliko tuca. I ne 10000000 teskih ranjavanja sa dugogodisnjim (i skupim) oporavkom.
Eh logika :D logicno je ovo sve bas kolko i ta prica kako toboze iom daje ponude da pomogne zdravstvu al se eto ne dade zbog tog vucjaka. Pa mogli su i prije vucjaka, nije da nisu imali vremena preko godinu dana? :)

A nekoliko tuca, ne bas, lijepo ti pise gore, konstantno su na ortopediji i kirurgiji. Il je to mozda nekih par tuca, al strasno dobrih?

Moras biti vise human CPT. Ne shvatas da njima treba zdravstvo koje funkcionise. I usput, ti tvoji trebaju vrbovati ovakve poput mene, ako vako imam zivaca pisati dzaba, zamisli sta bi radila za pare? Al ne dade im se, ko i sve drugo, jbg. :(
CPT

#8361 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

Eh logika :D logicno je ovo sve bas kolko i ta prica kako toboze iom daje ponude da pomogne zdravstvu al se eto ne dade zbog tog vucjaka. Pa mogli su i prije vucjaka, nije da nisu imali vremena preko godinu dana? :)

A nekoliko tuca, ne bas, lijepo ti pise gore, konstantno su na ortopediji i kirurgiji. Il je to mozda nekih par tuca, al strasno dobrih?

Moras biti vise human CPT. Ne shvatas da njima treba zdravstvo koje funkcionise. I usput, ti tvoji trebaju vrbovati ovakve poput mene, ako vako imam zivaca pisati dzaba, zamisli sta bi radila za pare? Al ne dade im se, ko i sve drugo, jbg. :(
Mogli su i jesu... De provjeri koliko novca je doslo i poredi sa budzetom Velike Kladuse (recimo). Sigurno sam da ces pronaci taj podatak, izmedju ostalog na ovoj temi. Da, stalno su u bolnici, Sve staka do stake na ulici. Nc, nc. Jos malo pa ce biti krivi i za visoke temperature.

I ja jesam human, svaki dan do svakog. Do Bangladase i onih iz USK (ovih ima sve vise btw). Svi oni koji pljuju po onim Bagladesa obavezno to rade i sa onim iz USK. Sve te price koje siris ces pronaci i na najgorim alt-right portalima.

Zdravstvo sa nekoliko mio stalnog minusa zbog odlazka Krajisnika ce funkcionisati sa naplacenim samponima. Bas? :roll: Matematika tu bas ne klapa al eto.
Niemand

#8362 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:

Mogli su i jesu... De provjeri koliko novca je doslo i poredi sa budzetom Velike Kladuse (recimo). Sigurno sam da ces pronaci taj podatak, izmedju ostalog na ovoj temi. Da, stalno su u bolnici, Sve staka do stake na ulici. Nc, nc. Jos malo pa ce biti krivi i za visoke temperature.

I ja jesam human, svaki dan do svakog. Do Bangladase i onih iz USK (ovih ima sve vise btw). Svi oni koji pljuju po onim Bagladesa obavezno to rade i sa onim iz USK. Sve te price koje siris ces pronaci i na najgorim alt-right portalima.

Zdravstvo sa nekoliko mio stalnog minusa zbog odlazka Krajisnika ce funkcionisati sa naplacenim samponima. Bas? :roll: Matematika tu bas ne klapa al eto.
Ne znam o kakvim podacima pricas, al ionako nakon 100000 krajisnika koji uplacuju u zdravstveni fond, rekla bih da nije ni bitno. A ako i na alt right portalima, to bi ti trebali biti oni desnicari il sta tako ako dobro razumijem, ako i oni brinu i o zdravlju migranata i svih stanovnika, pa to je bas fino. Mislila sam da je svijet gori nego sto stvarno jest. :)

Eto vidis, i ti samponi kazes da su problem tom propalom zdravstvu kamoli kirurgija. Al opet, trebamo biti humani, ne mozes ni ti tako vala. Radije pomozi. :)
CPT

#8363 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

Ne znam o kakvim podacima pricas, al ionako nakon 100000 krajisnika koji uplacuju u zdravstveni fond, rekla bih da nije ni bitno. A ako i na alt right portalima, to bi ti trebali biti oni desnicari il sta tako ako dobro razumijem, ako i oni brinu i o zdravlju migranata i svih stanovnika, pa to je bas fino. Mislila sam da je svijet gori nego sto stvarno jest. :)

Eto vidis, i ti samponi kazes da su problem tom propalom zdravstvu kamoli kirurgija. Al opet, trebamo biti humani, ne mozes ni ti tako vala. Radije pomozi. :)
Podatak o tome koliko novca je vec doslo u BIH i poredi to sa budzetom Velike Kladuse (recimo). Moze? Premalo Krajisnika uplacuje u fond. Ili ce se broj Krajisnika povecati za 2x ili ce se morati ukidati zdr. ustanove. Kao sto ce se sad ukidati skole. Nije bas znanost.

Pomazem ja svaki dan :wink: , pogotovo migrantima iz USK :wink:
Niemand

#8364 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Podatak o tome koliko novca je vec doslo u BIH i poredi to sa budzetom Velike Kladuse (recimo). Moze? Premalo Krajisnika uplacuje u fond. Ili ce se broj Krajisnika povecati za 2x ili ce se morati ukidati zdr. ustanove. Kao sto ce se sad ukidati skole. Nije bas znanost.

Pa znamo da je zdravstvo propalo i jos je pred kolapsom totalnim, to ti i ja govorim. Al eto srecom ti kazes da ionako treba samo nesto sampona i flastera, kao i da je bilo par tuca, odnosno, njima to ni ne treba. Ja i dalje mislim da se oni isto moraju zbrinuti i malo mi je taj tvoj stav nehuman, al dobro. Treba vise humanosti na ovom svijetu. :)
zrakomlat

#8365 Re: Migranti u BiH

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
CPT wrote:
insomnia78 wrote:Od koga pozajmis?
to je bitno zbog?
Naravno da je bitno. Ko to hoda po pakistanu, alziru, bangladesu i tinejdzerima posudjuje hiljade eura
:lol: :lol: :lol:
CPT

#8366 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

Pa znamo da je zdravstvo propalo i jos je pred kolapsom totalnim, to ti i ja govorim. Al eto srecom ti kazes da ionako treba samo nesto sampona i flastera, kao i da je bilo par tuca, odnosno, njima to ni ne treba. Ja i dalje mislim da se oni isto moraju zbrinuti i malo mi je taj tvoj stav nehuman, al dobro. Treba vise humanosti na ovom svijetu. :)
Ne, ne.... Ja kazem da tu treba samo katanac ili u najboljem slucaju prinudna uprava :wink: jer novca koji oni trebaju nema.

A to sto ne znaju naplatiti nekoliko sampone i flastere kao i svi ostali do njih je.
zrakomlat

#8367 Re: Migranti u BiH

Post by zrakomlat »

CPT wrote:
insomnia78 wrote:
CPT wrote: to je bitno zbog?
Komsija Shefcet. Hocemo sad o kamatnoj stopi, uslovima, itd, itd, itd? Nije recenu da svi pozajme novac, da svi to rade na isti nacin ili iste osobe. Neki prodaju imovinu, drugi dobiju od xyz. EU farme imaju "agencije" koje dovlace ljude i traze stanove (jer migranti ne mogu dobiti). Te agencije direktno ili preko lokalaca finaciraju te pozajmice. Bilo je toga i u "RS" prije 2-3 godine.
Može li link, zainteresovan sam da apliciram za migrantsku pozajmicu. Hvala.
Niemand

#8368 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Ne, ne.... Ja kazem da tu treba samo katanac ili u najboljem slucaju prinudna uprava :wink: jer novca koji oni trebaju nema.

A to sto ne znaju naplatiti nekoliko sampone i flastere kao i svi ostali do njih je.
Pa kako da naplate jadnoj sirotinji nakon svega sampone i flastere? :( Ne znam ko su to svi ostali, mozda iom, al to nije humano stvarno. Jos ih ostaviti bez zdravstva. :(

Ne mozes bolan tako. De malo humanosti, kolko ti puta treba reci.
CPT

#8369 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

zrakomlat wrote: Može li link, zainteresovan sam da apliciram za migrantsku pozajmicu. Hvala.
Ako nisi sposoban pronaci zelenasku pozajemicu u svom gradu razmisli jesi li uopste za takav put? Usput, radnici iz BIH su obicno preskupi za vecinu poslova.
CPT

#8370 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

Pa kako da naplate jadnoj sirotinji nakon svega sampone i flastere? :( Ne znam ko su to svi ostali, mozda iom, al to nije humano stvarno. Jos ih ostaviti bez zdravstva. :(

Ne mozes bolan tako. De malo humanosti, kolko ti puta treba reci.
Ko je govorio o naplati sirotinji? Iako sam siguran da su i toj sirotinji naplatili i to po paprenoj cijeni :wink:
Niemand

#8371 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Ko je govorio o naplati sirotinji? Iako sam siguran da su i toj sirotinji naplatili i to po paprenoj cijeni :wink:
Pa od koga da naplate? :) A sirotinji mislim da nisu jer nisu ni mogli, ti to ne shvatas, oni nemaju novca uopste za to, imaju mobitele od 5 eura, pominjalo se ovdje.

Ti si izgleda zaboravio da je i nas narod vako. :sad:
CPT

#8372 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:
Pa od koga da naplate? :) A sirotinji mislim da nisu jer nisu ni mogli, ti to ne shvatas, oni nemaju novca uopste za to, imaju mobitele od 5 eura, pominjalo se ovdje.

Ti si izgleda zaboravio da je i nas narod vako. :sad:
Od Isusa. Pise ti od koga da naplate. I sasvim sam siguran da jesu jer znam kako to rade tj. sta su starcima pred smrt. Trebas nesto? Nema frke, haman go u sredi januara odi u apoteku pa donesi ili umri. Osoba od +80 godina koja jedva hoda btw. Uz sva osiguranja i qurce palce. A mogu si mislit kako su ovi prosli....

Vidim da ti je mobitel u 2019 jos uvijek statusni simbol.
Niemand

#8373 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Od Isusa. Pise ti od koga da naplate. I sasvim sam siguran da jesu jer znam kako to rade tj. sta su starcima pred smrt. Trebas nesto? Nema frke, haman go u sredi januara odi u apoteku pa donesi ili umri. Uz sva osiguranja i qurce palce. A mogu si mislit kako su ovi prosli....

Vidim da ti je mobitel u 2019 jos uvijek statusni simbol.
Vjerujem ti. Znam da nas narod bez osiguranja moze komotno umrijeti, ma i sa osiguranjem nije puno bolje. Nazalost, zdravstvo je rak rana ovog drustva. I sad jos i migranti, a moraju se zbrinuti, i eto, raspad sistema. Stoga treba pomoci. :)

A mobitel, ma meni ni ne moze biti statusni simbol, nije da imam para na bacanje za te gluposti. Ne znam mozes li shvatiti doduse, drugaciji su ipak standardi u eu i u bih. :)
Edin H.

#8374 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Niemand

#8375 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Daj Boze da bude ista bolje, al nisam pretjerano optimisticna nakon svega.
Locked