Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
omar little

#8351 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

nasmija me baba, beton je. :)
todd_smith

#8352 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by todd_smith »

Image

:-)
Son1

#8353 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Son1 »

chengaba wrote:
Not My Idea wrote:puno je da pisem,pa cu samo kopirat
znam da je dug post ali et..nek cita ko hoce..

...
Veoma informativno, hvala :kiss: :kiss:
Hvala za napisano iskustvo, iako ostadoh pomalo razocaran nakon ovog procitanog.
Ja sabahom krecem gore, tako da cu imati u vidu sve ovo, te se nadam da cemo moci da pomognemo nekome kome je to stvarno potrebno.
Ova raja sto je bila mi je prenjela slicno iskustvo, kazu dok sam ne vidis i ne uvjeris se, ne moze se objasnit.
Znam da ima svakakvih ljudi, ali izgleda govana na svakom cosku.
SaPnA

#8354 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SaPnA »

NMI :thumbup: :thumbup: :thumbup:
NIN

#8355 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NIN »

omar little wrote:
nasmija me baba, beton je. :)
:lol:

vrh!
Logovan

#8356 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Logovan »

Image
:D
menuet

#8357 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by menuet »

#sarajevo Spazio cafe sav promet od subote donira za pomoć ugroženima.
:thumbup:
Son1

#8360 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Son1 »

Vala mi je dosta i ove paterike, malo je rec.
Onaj ko je covjek ne treba mu poplava da bi to pokazao, bez obzira odakle je.
Svi braca i sestre, satro. :roll:
Muderris

#8361 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Muderris »

Nije spomenuo Bošnjake. To je "bitno". :roll:
golman

#8362 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by golman »

Baba bi pričala do ujutro da je nisu prekinuli snimati... :lol: :lol:
respekt za babu :thumbup:
snaga_znanja

#8363 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

U Maglaj bez full opreme nemojte ni pomisljati da idete. Kod jedne ekipe (mislim da se radi o randicima jedne firme iz Gorazda... da ne lupam reklamu iako je zasluzuju) sam vidio jednokratna radna odijela (kao kod policije kad radi uvidjaj). To je idealno i ako neko zna gdje se ima nabaviti neka obavezno kupi.

Maska obavezno. Rukavice radne da ne porezete ruke i ispod njih obucite hirurske da vam ruka ne dolazi u kontakt sa vodom (sve je mokro ili bar vlazno). Idealna kombinacija.

Cizme obavezno ako mislite pomoci ljudima rascistiti mulj, a mulja ima kao u najludjim pricama.

Ko pusi neka dobro vodi racuna o kontaktu ruku i usta! Ista stvar vam je i sa vodom. Otvaranjem i zatvaranjem flase za vodu. Hrana isto tako. Prije pusenja, pijenja, jedenja dobro ruke operite (vodite racuna da voda kojom perete ruke u Maglaju nije za pice, samim tim nije pogodna niti za higijenu), a nakon toga namazite ruke onim antibakterijskim gelom.

Ako mozete kad idete dole ponesite i lopatu za snijeg i obicnu lopatu. Negdje ima zemlje, a negdje mulja. Ovaj mulj dok je jos vlazan lakse se izbacuje sa ovom lopatom za snijeg (ona koja ima zakrivljene bocne strane).

Sto se tice odjece. Ponesite najstariju mogucu odjecu koju imate i koju ce te baciti nakon sto posao zavrsite, a presvucite se u jednako tako staru odjecu. Ne idete na modnu reviju idete pomoci ljudima. A najmanje cete pomoci, ako na odjeci ponesete bakterije kuci nazad i otrujete sebe i svoje ukucane.

I pripremite se na jako neugodan miris i prodoran miris.

Sto se tice hrane. Za 3 dana rada dole, definitivno nisam skonto nista. Neki imaju, neki nemaju. Neki kukaju, a imaju, drugi sute, a nemaju itd. itd. Nisam stvarno mogao razmisljati o tome. Nadjite nekog ko vam lici na postenog covjeka i nek vam on kaze kome bi trebalo.

I jedna dobronamjerna kritika. Ono dole je kataklizma koju svako hoce da uslika. Ali majke vam ga daj to malo suptilnije radite. Nije safari. Ljudi su to. Snimate njihove rusevine, a njima to vec polako pocinje ici na zivce...

Jedan primjer kako to ne treba raditi...
Image
SirokiB

#8364 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Širokobriježani skupili nekoliko tona potrepština, akcija traje i dalje

U utorak je počela velika akcija prikupljanja humanitarne pomoći u organizaciji Crvenog križa Široki Brijeg. Na dva mjesta u gradu građani su iz sata u sat donosili hranu, pitku vodu, odjeću i ostale potrepštine.

Od 10:00 do 18:00 sati u prostorijama Mjesne zajednice Lijeva obala deseci volontera su cijeli dan sortirali stvari koje su donosili građani, a nakon što bi se nakupilo dovoljno stvari za jedan kamion, žurno su natovarali kamione koji su odmah otišli za Bosnu. Još tijekom ponedjeljka i jutros iz Širokog Brijega je otišlo nekoliko kamiona i privatnih kombija s hranom, vodom i odjećom.

Zbog malog kapaciteta prostorija MZ Lijeva obala, humanitarna pomoć se mogla odnijeti i u prostorije Duhanske stanice (Dogane) gdje su volonteri Odreda izviđača Široki Brijeg i Vijeća mladih Široki Brijeg dežurali cijeli dan te sortirali potrepštine od 9:00 do 21:00 sat.

Također, MZ Ljuti Dolac i HKUD sv. Ana Ljuti Dolac organiziraju akciju prikupljanja pomoći. U srijedu od 8:00 do 19:00 sati u prostorijama MZ Ljuti Dolac (kod Doma), a svu humanitarnu pomoć proslijedit će Crvenom križu Široki Brijeg.

Akcija će se održati i u srijedu te četvrtak, a o nastavku akcije bit ćete naknadno obaviješteni. Dakle, srijeda i četvrtak: MZ Lijeva obala (9:00 do 18:00 sati) te Duhanska stanica (9:00 do 21:00 sat).

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Iz sata u sat stižu bolesnici u SKB Mostar kojima je potrebna krv. Mole se svi darivatelji iz Širokog Brijega da se odazovu i dadnu krv u srijedu na Odjel za transfuzijsku medicinu SKB Mostar te da se prije odlaska jave Crvenog križu Široki Brijeg na broj 063/446-929
ovo sto kacim info o skupljanju iz širokog, to su uvijek nove vijesti, novo skupljanje, nvo slanje kamiona sa pomoći :thumbup:

dobio sam info isto da je puno ovih firmi, privatnika u vlastitiom aranzmanu slalo ali bez pompe medijske..tako je jedna (necu spominjat ime) firma odmah prvih dana 2 šlepera vode poslala..gazda samo rekao, tovari i goni, bez medijske pozornosti :thumbup:
Last edited by SirokiB on 21/05/2014 02:13, edited 1 time in total.
SirokiB

#8365 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

NK Široki Brijeg u akciji pomoći ugroženom stanovništvu

”Nogometni klub Široki Brijeg odazvao se pozivu Crvenog križa Široki Brijeg u akciji prikupljanja pomoći stradalima u velikim poplavama koje su pogodile BiH. Predvođeni kapetanom momčadi Wagnerom Santosom Lagom naši igrači Jure Ivanković, Danijel Kožul i Mario Ljubić dostavili su u ime kluba danas (utorak) u prostorije širokobriješkog Crvenog križa pomoć u vidu higijenskih potrepština za djecu i odrasle, dječje hrane, konzervirane hrane, vode i drugih potrebnih stvari. NK Široki Brijeg suosjeća sa stradalima u ovoj katastrofi u kojoj su na stotine tisuća ljudi bile prisiljene napustiti svoje domove i u kojoj je, uz goleme štete, bilo, nažalost i ljudskih žrtava. Iskrena sućut svima onima koji su izgubili nekoga od svojih najmilijih u ovim nezapamćenim poplavama u BiH” priopćeno je iz NK Široki Brijeg.
It_is_a_Leclerc

#8366 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

To sam baš ja mislio pitati ljude koje su bili u Maglaju... Al' pretpostavio sam već da ljude počinje frustrirati što ih se slika ko Indijance u rezervatu..
Jebiga, ljudima nije ni do njih, a kamoli još da poziraju nekom.
snaga_znanja

#8367 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

It_is_a_Leclerc wrote:To sam baš ja mislio pitati ljude koje su bili u Maglaju... Al' pretpostavio sam već da ljude počinje frustrirati što ih se slika ko Indijance u rezervatu..
Jebiga, ljudima nije ni do njih, a kamoli još da poziraju nekom.
Ma jasno je i njima da ljude zanima. Jako su fini i dobri ljudi. Nevolja ih je uhvatila i stvarno su zahvalni za sve sto ljudi rade da ih izbave iz ovih govana. Al nekad ima papanskog ponasanja. Dovezu pomoc, izadju u tenama i onda setaju okolo izmedju zgrada ili se ovako vozaju i snimaju.
Googlerica

#8368 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Googlerica »

Maglaj :(

Image
snaga_znanja

#8369 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

I kad smo kod papanskog ponasanja. Kad vec tu pomoc dovezete ne morate biti najgrlatiji... U miru i tisini bez puno price i pametovanja podijelite to i razlaz. :izet:
snaga_znanja

#8370 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

I jos da dodam. Krenulo me. :D

Dobicete od Civilne zastite, ukoliko dolazite organizovano, lanc pakete. Zivi bili podjelite to narodu, sebi ponesite da jedete.
Googlerica

#8371 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Googlerica »

NMI,snaga_znanja,Hvala vam
snaga_znanja

#8372 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

I jos da dodam. :D

Podjelicete se u timove. Vjerovatno po 10 ljudi, nekad i po 5. Zavisi kako ko. Slusajte onog ko vam je vodja tima makar bio i najgluplji covjek na svijetu. Ako vas 10 pametuje necete nista napravit.

Trudite se biti sto vise smireni. To dosta djeluje na ljude. Ako vi placete placu i oni.

Ponesite i po koju cokoladicu za malisane... :-D
NIN

#8373 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NIN »

Muderris wrote:
jel spomenuo pavijane iz zivinica i zavidovica sto bacaju vrece smeca u rijeke? :wink:
Muderris

#8374 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Muderris »

NIN wrote:
Muderris wrote:
jel spomenuo pavijane iz zivinica i zavidovica sto bacaju vrece smeca u rijeke? :wink:
Hehe, u pravu si.

Trebao bi neki latentni nacionalista i ksenofob, presvučen u runo ultra modernog
socijaldemokrate, autor u/ici ove priče za malu djecu iznijeti svoje želje i
pretpostavke da se radi o Bošnjacima pa bi nas autor bajkice (naravno u želji
da nas prikaže u lošem svjetlu) spomenuo na ovoj listi nebitnosti.
Listu bitnosti nećemo ni spominjat.
Čovjeku nebitno svašta nešto a Bošnjaci toliko da nas nabrajajući sve narode nije
ni spomenuo. Srećom, ove dječije bolesti smo već preležali.

Bacanje smeća na za to nepredviđena mjesta je svakako za svaku osudu.
titinho

#8375 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by titinho »

Kazu Dunav (koji je brza rijeka) ne da Savi da se ulijeva iz zanimljivih razloga, povecanje vode u Savi itd. i sada Sava vraca talase prema Sabcu. Zato ne opada visina Save i zato je naredjena nova evakuacija Obrenovca
Post Reply