treba dokazati onom drugom, ko ne misli kao ti, da je glup, jel....pa ne bi foruma bilo da nema.....ma hjoj, šta da ti pričam
mada moglo se nekad fino popričati na ovim temama....malo pročeprkati po razmišljanju onih drugih...nekako nema toga više
shmizlica wrote:joj mali jomu, promašio si suštinu foruma
treba dokazati onom drugom, ko ne misli kao ti, da je glup, jel....pa ne bi foruma bilo da nema.....ma hjoj, šta da ti pričam
mada moglo se nekad fino popričati na ovim temama....malo pročeprkati po razmišljanju onih drugih...nekako nema toga više
Dragi Hakiz, bio sam malo u dilemi da li da ti odgovorim ili ne, jer vidio si, bilo je i iskrenja, upozorenja, a sad je već nekako i passe.Hakiz wrote: Dragi Edouard imam ja negativan stav prema bolesti, mislim da je bolest grozna stvar koju treba iskorijeniti. Ali ne smijem zbog toga diskriminisati bolesne ljude. Pogotovo zato što nisu oni sami odabrali da budu bolesni.
I ne, da se ne obraduješ, ovim ne kažem da je homoseksualizam bolest. Homoseksualizam jeste odstupanje od standarda, ali to ništa ne znači. I sijamski blizanci su odstupanje od standarda, ljudi u južnim zemljama sa svijetlim očima su takođe odstupanje od standarda.
Drugo, učimo iz istorije, iz iskustava. A ljudska istorija je prepuna primjera kada se zbog religijske dogme ljude mučilo i ubijalo. Pa zato kada religije ili vjernici kažu da je neka grupa ljudi, koja ne radi ništa loše nego je samo u suprotnosti sa religijskom dogmom, nešto šta treba da ne postoji, sjetimo se istorije i ljudi stradalih u ime religija, pa nam se pale alarmi. Ko se na mlijeko opeče i na jogurt puše.
OD 1992. se, u Sarajevu barem, još nije desilo da grupa ateista provali na manifestaciju Mošus pejgamberov i pretuče učesnike i posjetioce. Ali se desilo da vjernici provale na održavanje queer festivala i pretuku učesnike i posjetioce. Bajrami, Božići itd se slave, obilježavaju javno na svaki način na koji vjerske zajednice to požele. Ali, parada ponosa se još nije održala i u tome veliku ulogu imaju vjerske zajednice. A ne traži se od vjerskih zajedica da podrže paradu ponosa. Bilo bi lijepo, ali ne moraju. Dovoljno je samo da ne kažu ništa protiv nje. Samo da aktivno ne huškaju svoje "stado" da se buni protiv parade ponosa. Da o toj temi prešute. U duhu modernih vremena, tolerancije i prihvatanja koncepta ljudskih prava i prava na različitost. To bi bilo dovoljno.
2017. je godina. Ne možemo stvari ocjenjivati prema pravilima koja su uspostavljena 600., nulte ili 4.000. godine prije nulte. U stvari, možda i možemo, ali šta se kaže za one koji imaju sistem vrijednosti koji je vrijedio nekada davno i koji nije evoluirao sa promjenama u društvima?
Uostalom, ova rasprava je besmislena. I tebi je jasno da će prije ili poslije i ovdje kao i u drugim zemljama pitanje homoseksualizma prestati da bude pitanje. Trebaće manje ili više vremena, ali i ti sam duboko u sebi znaš da će se to desiti. Vjerovatno je ova ogorčena borba da se u jednom nebitnom ćošku planete kao što je BiH homoseksualcima i dalje zagorčava život posljedica upravo bijesa zbog spoznaje da će se to desiti.
Možeš ti i ljudi koji dijele tvoje stavove pričati šta hoćete, moraćete prihvatiti neminovnost. A nije problem, ako će se desiti sam preko vas mrtvih, sačekaće se da tvoja generacija ode sa scene pa će se desiti tada. i tada na to nećeš imati uticaja.
Slično je i sa ateizmom. Religije su danas mnogo liberalnije nego prije 100 ili 1.000 ili 3.000 godina. I kada se neki radikalni ili isuviše konzervativni pokreti unutar pojedinih religija jave, mainstream samih tih religija ga osudi. Pa vijest otprije neki dan kaže da su u Saudijskoj Arabiji odlučili da idu u umjereni islam. Za koju godinu će SA biti kao UAE ili Jordan itd. A to šta je mainstream u religijama danas u odnosu na to šta je bio prije pokazuje tendenciju. Tendenciju ako ne odbacivanja religija onda stavljanja religija na mjesto koje nije dominanatno u životima pojedinaca. AKo se tak onastavi, a hoće, jednog dana svi će biti ateisti.
Napredak možda nije uvijek dobar, ali je nazaustavljiv.
Tako da se bezveze nerviraš. Opusti se, uživaj i prihvati da gay je OK.
Ukoliko nije dobar, onda i nije napredak. Pozna historija nazadovanja i puno više nego što misliš.Napredak možda nije uvijek dobar, ali je nazaustavljiv.
rijec katolicizam upravo znaci univerzalnostEdouard wrote:istina, i ovom slučaju pokazuje se kako taj ateizam potkopava temelje, ali ne katoličkog morala, jer je ljudski moral univerzalan, već moralnosti i umnosti ljudske zbilje generalno.
genocid je nehuman akt , akt ljudi protiv ljudskosti!!!Towelie wrote:Na cemu uopste ateisti temelje subjektivni moral? Ako je to licni osecaj za dobro i zlo, jel logicki opravdano da neko kaze da je genocid moralan cin?
Ti si puno toga pobrkala. Katolička crkva nije univerzalna u smislu svesvjetska, ljudskog roda.Connaisseur Karlin wrote:rijec katolicizam upravo znaci univerzalnostEdouard wrote:istina, i ovom slučaju pokazuje se kako taj ateizam potkopava temelje, ali ne katoličkog morala, jer je ljudski moral univerzalan, već moralnosti i umnosti ljudske zbilje generalno.a katolicizma definitivno nije univerzalan
![]()
bark moze biti monogma zajednica , ali i poligamna zajednica, eto dva primjera da pojam braka nije univerzalan
objasnila sam znacenje pojma katoliciczamEdouard wrote:Ti si puno toga pobrkala. Katolička crkva nije univerzalna u smislu svesvjetska, ljudskog roda.Connaisseur Karlin wrote:rijec katolicizam upravo znaci univerzalnostEdouard wrote:istina, i ovom slučaju pokazuje se kako taj ateizam potkopava temelje, ali ne katoličkog morala, jer je ljudski moral univerzalan, već moralnosti i umnosti ljudske zbilje generalno.a katolicizma definitivno nije univerzalan
![]()
bark moze biti monogma zajednica , ali i poligamna zajednica, eto dva primjera da pojam braka nije univerzalan
I ko je pričao o univerzalnom pojmu braka?
Da li se relativnim moralom moze opravdati? Moze, ma koliko ti stavila uzvicnika.Connaisseur Karlin wrote:genocid je nehuman akt , akt ljudi protiv ljudskosti!!!Towelie wrote:Na cemu uopste ateisti temelje subjektivni moral? Ako je to licni osecaj za dobro i zlo, jel logicki opravdano da neko kaze da je genocid moralan cin?
opravdanje ne psotoji !!!Towelie wrote:Da li se relativnim moralom moze opravdati? Moze, ma koliko ti stavila uzvicnika.Connaisseur Karlin wrote:genocid je nehuman akt , akt ljudi protiv ljudskosti!!!Towelie wrote:Na cemu uopste ateisti temelje subjektivni moral? Ako je to licni osecaj za dobro i zlo, jel logicki opravdano da neko kaze da je genocid moralan cin?
moralni relativizam je obicna filozofska kovanica koje nema veze sa zivotomTowelie wrote:Honey, ja u ludilu ne bih opravdao genocid, ali nastupam sa pozicije moralnog relativiste.
Ja upravo zato i pitam na cemu ateisti baziraju svoj subjektivni moral, koji je po definiciji relativan.Connaisseur Karlin wrote:moralni relativizam je obicna filozofska kovanica koje nema veze sa zivotomTowelie wrote:Honey, ja u ludilu ne bih opravdao genocid, ali nastupam sa pozicije moralnog relativiste.![]()
psotoje razlike izmedju razumijevanja moralnih normi u okviru religija i izvan relgija
Vrlo jednostavno: nemoj drugome uraditi ono što ne želiš da tebi urade. Ne treba nekakva sveta knjiga da me tome nauči.Towelie wrote:Ja upravo zato i pitam na cemu ateisti baziraju svoj subjektivni moral, koji je po definiciji relativan.Connaisseur Karlin wrote:moralni relativizam je obicna filozofska kovanica koje nema veze sa zivotomTowelie wrote:Honey, ja u ludilu ne bih opravdao genocid, ali nastupam sa pozicije moralnog relativiste.![]()
psotoje razlike izmedju razumijevanja moralnih normi u okviru religija i izvan relgija
Obicno na drustvenom dogovoru o tome sta je dobro, a sta ne, za cjelokupno drustvo, ili bar za najveci broj ljudi. Sad je tu fora na kom nivou gledamo, da li je dobro za moju kucu, komsiluk, grad, drzavu ili cijeli svijet. U tom relativizmu onda jeste moguce opravdati i genocid. Ako imamo narod A i narod B, i gledamo iskljucivo iz perspektive jednog naroda onda si covjek moze opravdati genocid jer cini nesto sto donosi korist za njegov narod unistavajuci drugi (sto je i najcesce kako politicke vodje pravdaju sve sto narede).Towelie wrote: Ja upravo zato i pitam na cemu ateisti baziraju svoj subjektivni moral, koji je po definiciji relativan.
Jedan dio na razumu, drugi na emocijama.Towelie wrote:Ja upravo zato i pitam na cemu ateisti baziraju svoj subjektivni moral, koji je po definiciji relativan.
Edouard wrote:... jer je ljudski moral univerzalan

sasvim je moguce biti moralni relativista, ali ateisti to ne moraju biti nuzno. jedno sto je nekompatibilno sa ateizmom jeste temeljenje morala na naredbama boga, za kojeg po definiciji ne vjeruju da postoji. takav objektivni moral ateisti mogu temeljiti na drustvenom ugovoru, principima proizaslim iz cistog rasudjivanja, i na million drugih stvari. nije mi poznata ni jedna koncepcija objektivnog morala, u ateistickoj metaetici, koja bi mogla opravdati genocid.* (za razliku od vjere koja ga moze opravdati, sto smo imali prilike svjedociti i ovdje) [nastranu da li je ista od toga uvjerljivo sto je drugo pitanje]Towelie wrote:Ja upravo zato i pitam na cemu ateisti baziraju svoj subjektivni moral, koji je po definiciji relativan.Connaisseur Karlin wrote:moralni relativizam je obicna filozofska kovanica koje nema veze sa zivotomTowelie wrote:Honey, ja u ludilu ne bih opravdao genocid, ali nastupam sa pozicije moralnog relativiste.![]()