Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bleee_sa

#8326 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

E preduhitrio ga Skaka, jebiga :D
Nefs-i Mulhima

#8327 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

530i wrote:
Nefs-i Mulhima wrote:fiat stilo trese se pod nogama pri brzinama (prednji trap) od 100 ~130 na sat, prije i nakon tog intervala ne... samo pri dodavanju gasa.
Ako si 100% siguran da nije do guma provjeri sve što ima veze sa prenosom počevši od poluosovina.
Cim bude love ide na provjere i popravku. Nisam znao da ima ovo sa opterecenjem.balansiranje pa vidim i to. S tim, da ce sad leci 2 nove ljetne pa vidim da li je do njih.
bitanga_sa_otesa wrote:poluosovina trese stalno.po opisu mi lici da se ne slazu centralne rupe na felgama s glavcinom
Cudno mi je samo sto se u ovom odredjenom intervalu pojavljuje... bas sam pratio, cim dodje 100 pocne treskavica... a ne bi bio problem da na 2 razlicitm felgama se ne pojavljuje problem i gumama (alu/celicne ~ zima/ljeto)...

Do sada kome god sam spomenuo kaze do guma a i ne pogleda auto xd

@cody prvi put cujem za taj balans pod opterecenjem... gdje to ima za uraditi?

Ps. Hvala svima na info
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8328 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Meeni se ista stvar desavla, i na alu sa ljetnim, i na celicnim sa zimskim gumama. Obilazio vulkanizere, balansirali, mjejali pozicije guma i uvijek ista stvar. To se desavalo zadnje tri godine, i onda odem do onih Tip Top, preko puta BP oil pumpe u nedjaricima, pred samu zimu, ljudi balansirali kako treba, valjda masina balansirka uredna, i evo napokon docekao, da auto ide kako treba. Ne trese vise ni sekunde, zato i ja mislim, da ce to najvjerovatnije biti da je do balansa.
530i

#8329 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Vrlo moguće da je i do samog balansa guma. I ja sam imao svakakvih iskustava...jednostavno su im neispravne mašine. Balansiranje pod opterećenjem imaš u autodelti, ali vjerujem da se na svim normalnim autima može balans uspješno riješiti i sa običnom mašinom - bitno da je ona ispravna i da neko imalo pismen radi, bez žurbe. Poslušaj savjet @konektovan ako već nisi bio kod njih.
Prandtl

#8330 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Prandtl »

Citroen C3, prošli mjesec zamijenjen set kvačila. Zadnjih par dana javlja se promjena zvuka pri šaltanju brzina isključivo dok je vozilo u pokretu i vožnji pri manje od 1000 obrtaja. Čim pređe tu brojku nestane. Nekakav dublji zvuk, čini mi se kao pojačane vibracije. Je li moguće da je do novog seta ili je još nešto naknadno stradalo?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#8331 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Meni je te vibracije i onaj "trrr" zvuk na nizim obrtajima stvarao nosac motora i silent blokovi.

Zamjenio to i sad je sve ok
channel10

#8332 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

A sta bi moglo biti kad osjetis vibracije na papucici gasa i uz put osjetis da ti mjenjac malo vibrira :D ?
Leon16v

#8333 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

channel10 wrote:A sta bi moglo biti kad osjetis vibracije na papucici gasa i uz put osjetis da ti mjenjac malo vibrira :D ?
Nosač mjenjača za vibriranje mjenača :D
channel10

#8334 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Leon16v wrote:
channel10 wrote:A sta bi moglo biti kad osjetis vibracije na papucici gasa i uz put osjetis da ti mjenjac malo vibrira :D ?
A ima li kakav nosac papucice gasa :D . Ozbiljno, vec koju godinu osjetim vibracije na papucici gasa, dok kod mjenjaca se uvijek osjeti (dok drzim ruku na mjenjacu bez mijenjanja brzina) kao da se dole nesto okrece i tako osjetim male vibracije.
Edin H.

#8335 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Edin H. »

channel10 wrote:
Leon16v wrote:
A ima li kakav nosac papucice gasa :D . Ozbiljno, vec koju godinu osjetim vibracije na papucici gasa, dok kod mjenjaca se uvijek osjeti (dok drzim ruku na mjenjacu bez mijenjanja brzina) kao da se dole nesto okrece i tako osjetim male vibracije.
zdruzdjo

#8336 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Znaci
Auto kupio prije dvije i po godine. JTD masina.
Do sada sipao Dva tri puta na petrolu, jednom na gazprom-u, 10-ak puta na hifa, ostalo BP petrol kod bitumenke.
Kod bp petrola ni jednom nisam problem imao. Na onim silnim minusima zimus je palio. do duse i akumulator je dobar ali par kolega sa posla su imali npr na hifi drama probleme.

Uglavnom sinoc krenem u grad u zurbi i mrsko mi do bitumenke pa se vracati i svratim u pofalice i naspem na Energopetrolu za 20 cisto da ima. PRVI PUT na Energopetrolu.
odem u grad pa do koseva, vraca, pa na marijin dvor i parkiram u scc. sve zajedno jedno se jedno 3 sata se zadrzim. ulazim u auto na parkingu, kljuc, kontakt,......bi bi biiii failure. neka lampica do sada nepoznata. Otvorim user manual, WATER IN DIESEL FUEL FILTER. jebem ti krv 12 koljena unazad i sav porod unaprijed.
Nazovem svog majstora, kaze ako nece da upali ne verglaj na silu. objasni mi kako se skida cep sa donje strane filtera i da ispustim iz njega sve. plasticna flasa, nekako odfikarim vrh i odvrnem na filteru saraf gdje se kaci senzor. ispustim u flasu. pa mozda malo jace od litra je bilo. od toga sigurno fildzan vode (ili neceg slicnog). osusim senzor. vratim i upalim. nema upozorenja. upalim i kuci.
jutros kod majstora i ispustim sve iz rezervora i prospem. filter isto.
Znaci NIKAD VISE NA NARANDZASTU PUMPU PA KAD BI IZ HOLANDIJE BILA.
bilic

#8337 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bilic »

zdruzdjo wrote:Znaci
Auto kupio prije dvije i po godine. JTD masina.
Do sada sipao Dva tri puta na petrolu, jednom na gazprom-u, 10-ak puta na hifa, ostalo BP petrol kod bitumenke.
Kod bp petrola ni jednom nisam problem imao. Na onim silnim minusima zimus je palio. do duse i akumulator je dobar ali par kolega sa posla su imali npr na hifi drama probleme.

Uglavnom sinoc krenem u grad u zurbi i mrsko mi do bitumenke pa se vracati i svratim u pofalice i naspem na Energopetrolu za 20 cisto da ima. PRVI PUT na Energopetrolu.
odem u grad pa do koseva, vraca, pa na marijin dvor i parkiram u scc. sve zajedno jedno se jedno 3 sata se zadrzim. ulazim u auto na parkingu, kljuc, kontakt,......bi bi biiii failure. neka lampica do sada nepoznata. Otvorim user manual, WATER IN DIESEL FUEL FILTER. jebem ti krv 12 koljena unazad i sav porod unaprijed.
Nazovem svog majstora, kaze ako nece da upali ne verglaj na silu. objasni mi kako se skida cep sa donje strane filtera i da ispustim iz njega sve. plasticna flasa, nekako odfikarim vrh i odvrnem na filteru saraf gdje se kaci senzor. ispustim u flasu. pa mozda malo jace od litra je bilo. od toga sigurno fildzan vode (ili neceg slicnog). osusim senzor. vratim i upalim. nema upozorenja. upalim i kuci.
jutros kod majstora i ispustim sve iz rezervora i prospem. filter isto.
Znaci NIKAD VISE NA NARANDZASTU PUMPU PA KAD BI IZ HOLANDIJE BILA.
Probajte ako ste u prilici sipat gorivo na pumpi u Hrasnom kod crvenih nebodera SELEX ..
Nije reklama al ja sipam preko 10 godina ...
PREZADOVOLJAN ......
zdruzdjo

#8338 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

bilic wrote: Probajte ako ste u prilici sipat gorivo na pumpi u Hrasnom kod crvenih nebodera SELEX ..
PREZADOVOLJAN ......
Davno nekad kad sam pezoVa 205-icu bemzinca vozio jednom nasuh kod njih pa mi je malo stuckao pa sam ih prekrizio tada.
mozda su se popravili tokom godina ali meni ostalo od tada u glavi.
Leon16v

#8339 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

@zdruzdjo

Vidiš meni neki dan auto hoce da se ugasi, ne mogu krenuti sa semafora, sipao isto na EP, znaci mogu da je naletila loša "serija"
supercali

#8340 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

zdruzdjo wrote:
bilic wrote: Probajte ako ste u prilici sipat gorivo na pumpi u Hrasnom kod crvenih nebodera SELEX ..
PREZADOVOLJAN ......
Davno nekad kad sam pezoVa 205-icu bemzinca vozio jednom nasuh kod njih pa mi je malo stuckao pa sam ih prekrizio tada.
mozda su se popravili tokom godina ali meni ostalo od tada u glavi.
Koliko znam oni su imali problem za dizel gorivom a nikad sa benzinom
I ja sam sipao na selexu stalno dok nije bp bitumenka otvorena a sada mi je ona usput pa sam tu redovan a i zadovoljan i kvalitetom i cijenom
amar1994

#8341 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Image

:-) :D
Revolucionar ★

#8342 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

kako je moguce povadit stvari ( novcanice, kartice i sl ) koje su zapale ispod prednjih vozackih sjedista u passatu 6 :D znaci, sa strana se vise nista ne moze povadit, propalo je u medjuprostor neki, u matrix, jeblo sebe :D pretpostavljam da sjedista nije lako ni skinuti, jer vidim kablova ispod pofino
zdruzdjo

#8343 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Revolucionar ★ wrote:kako je moguce povadit stvari ( novcanice, kartice i sl ) koje su zapale ispod prednjih vozackih sjedista u passatu 6 :D znaci, sa strana se vise nista ne moze povadit, propalo je u medjuprostor neki, u matrix, jeblo sebe :D pretpostavljam da sjedista nije lako ni skinuti, jer vidim kablova ispod pofino
Ma bas naprotiv. Lako je skinuti. Obicno bude 4 sarafa na 4 strane na sinama za klizanje sjedista. Bude cesto torx sarafi. Kad ih odvrnes zadignes sve zajedno i otkacis te zice. Na konektorima je sve. Samo nemoj davati kontakt jer moze da ti prijavi gresku na airbag-u ako ima senzore u sjedistima.
Revolucionar ★

#8344 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

zdruzdjo wrote:
Revolucionar ★ wrote:kako je moguce povadit stvari ( novcanice, kartice i sl ) koje su zapale ispod prednjih vozackih sjedista u passatu 6 :D znaci, sa strana se vise nista ne moze povadit, propalo je u medjuprostor neki, u matrix, jeblo sebe :D pretpostavljam da sjedista nije lako ni skinuti, jer vidim kablova ispod pofino
Ma bas naprotiv. Lako je skinuti. Obicno bude 4 sarafa na 4 strane na sinama za klizanje sjedista. Bude cesto torx sarafi. Kad ih odvrnes zadignes sve zajedno i otkacis te zice. Na konektorima je sve. Samo nemoj davati kontakt jer moze da ti prijavi gresku na airbag-u ako ima senzore u sjedistima.
Hvala druze, zapravo je bilo lakse nego sto sam mislio, ali upravo se desilo to, greska airbaga :D ali otici cu da mi poniste to, haman je časak posla :D
preludezalude

#8345 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Jedno blesavo iskustvo:
Prije 15-ak dana mi se upali lampica abs-a a prije samog paljenja lampice kocnica je postala tvrda kao kamen i prilikom kocenja je strasno zanosilo u lijevo. Prilikom svakog paljenja auta lampica bi bila ugasena i upalila bi se ponovo nekad nakon 30 metara a nekad nakon 2 kilometra ali svaki put prije paljenja lampice bi papucica kocnice otvrdla i prilikom kocenja bi auto zanosilo u lijevo kao da koci samo prednji lijevi tocak. Odem na dijagnostiku i dijagnostika kaze da je greska u prednjem desnom senzoru i senzor ocitava brzinu kretanja 0. Taj isti majstor se zavuce pod auto i ruku zavukao prema zglobu i kaze da osjeti pod prstom da je nazubljeni prsten na kinetickom se otkacio nekako i da ga moze pomjerati prstom. Iskljucim osigurac abs pumpe da me ne zeza zanosenje dok se problem ne rijesi. Kroz par dana konacno nadjem vremena da odem svom mehacaru da to rijesimo. Covjek podize auto na dizalicu, osvijetli, pogleda...kaze: ima nesto unutra. Zavuce prste i izvuce komad zice bezvezne koji je upao unutra i omotao se oko zgloba i tacno dosao ispred senzora i smetao mu. Nakon toga abs isproban i sve radi ok. A glupog "kvara"!!!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8346 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

jel bila paljena ili bakrena zica?
preludezalude

#8347 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Paljena.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8348 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

garant je to bila selna na manzetni,da je bila bakrena zica ne bi ometala senzor :-D
preludezalude

#8349 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:garant je to bila selna na manzetni,da je bila bakrena zica ne bi ometala senzor :-D
Svaka cast!!! Pun pogodak. Dobar si dijagnosticar. Bila je paljena zica umjesto selne. Ranije sam montirao manzetnu koju sam kupio kao neoriginalnu ali potpuno istih dimenzija, ali bi se svako malo vremena svukla sa zgloba. Stegne se paljenom zicom dok ne kupim originalnu. I neki dan kad je i ovaj abs trebao da se popravi, prilikom zamjene manzetne uporedim s neoriginalnom. Neoriginalna nema ispupcenje sa unutrasnje strane koje treba da upadne u kanal na zglobu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8350 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Lahko je jeep-u dijagnozu postaviti, haj citroenu?! :mrgreen:
Post Reply