Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
volta dzontra

#8326 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:Nema sumnje da Komsic zasluzuje svoju temu na forumu.

p.k.
Pa kad vas nema i birate pitanja na koja cete odgovarati :)
volta dzontra

#8327 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

volta dzontra wrote:
Pedja Kojovic wrote:Zar niko zapravo nema komentar na dokument o sporazumu SDP-HDZ?

p.k.
p.k.

Zamisli da u BIH ne žive narodi koji žive. Recimo da žive Klingonci. 100%.
Ali Klingonci imaju problematično nasljeđe. Većina je heteroseksualna a manjina je homoseksualna.
Odnosi između homo Klingonaca i hetero Klingonaca su loši kao dio čudnog nasljeđa sukoba između te dvije zajednice i različitog viđenja budućnosti i uređenja zajedničke države
Među hetero Klingoncima dominiraju homofobni stavovi. Država je načelno demokratska nije moguće donositi homofobne zakone ali mnoštvo zakona se može donijeti na drugim poljima koji načelno nisu homofobni ali učinci mogu imati loše posljedice za homo zajednicu.
Recimo homići su koncentrirani na južnom dijelu države i zbog istančanog ukusa i osjećaja za lijepo uzgajaju vino.
Hetero zajednica je koncentrirana na sjeveru i kompletne poljoprivredne poticaje troši na uzgoj šljiva za pekmez.
Homo zajednica ne može utjecati na tu odluku jer je nemoguće dokazati da je šljiva hetero a grožđe homo proizvod.

Zbog jasnih podjela između homo i hetero društva česta je praksa da se podilazi dijelu hetero biračkog tijela koje ima izrazito homofobne stavove (koje jasno ne iskazuje ali na izborima nagrađuje stranke koje su homofobnije).

Hetero populacija je većinska i uvijek može osigurati većinu zastupnika u Zastupničkom domu koji se bira po proporcionalnom modelu. Zbog toga je uveden Gornji dom s ograničenim ovlastima kroz koji bi se homo zajednica trebala štititi od mogućih političkih akcija koje načelno ne moraju biti homofobne ali mogu proizvoditi iste učinke.

Po važećem političkom rješenju hetero zajednica može osigurati dovoljan broj ljudi koji iako načelno nehomofobni podilaze stavovima hetero zajednice i s glasovima hetero zajednice popunjavaju homićki klub u Gornjem domu, "Domu seksualnih opredjeljenja"...

Homo zajednica izlazi s političkim zahtjevom da se postigne političko rješenje da "Dom seksualnih oprejeljenja" bude što je moguće reprezentativniji tj. da ako neka politička grupacija ima 60% glasova homoseksualne zajednice da politički sistem osigurava da će ona u "Domu seksualnih opredjeljenja" imati 60% članova u "gej klubu" tog Doma.

Pitanje za tebe P.K. Kao socijalni-liberal i heteroseksualac bi li ti osobno podržao takav zahtjev homoseksualne zajednice?

Nadam se da ovo pitanje necete zanemariti zbog alegorijskog pristupa koji je tu da lakse teoretiziramo bez utjecaja konteksta
nosara

#8328 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

volta dzontra wrote:
nosara wrote:
volta dzontra wrote:@nosara

Na srcu, u srcu, bez srca nije bitno........nemoj se kladiti na igraca koji je dosada igrao lose....uglavnom kome je stalo nek se brine i sekiraju...nema nervoze a za proracunske grebice me boli cosak..
volta dzontra wrote:@nosara

Na srcu, u srcu, bez srca nije bitno........nemoj se kladiti na igraca koji je dosada igrao lose....uglavnom kome je stalo nek se brine i sekiraju...nema nervoze a za proracunske grebice me boli cosak..
Znam da tebi nije bitno... Nekom mozda jeste...

Komsic je igrac koji je POBJEDJIVAO... Uvijek i svakog, to je nepobitna cinjenica... Kako i koliko je igrao, to je u drugom u...

Uostalom, odlika najjacih je da pobjedjuju i kad ne igraju nesto posebno... :wink:
Da u utakmici s nasteljenim pravilima :)....s 4 puta vise igraca i navijaca od protivnika...
Recimo da su i SBIH i SDP kandidirali na hrvatsko mjesto "zlatnog ljiljana" pa da su njih dvojica natjecali tko ce vise podici bosnjackom birackom tijelu onda bismo mogli reci da je pobijedio....ovako se nikada nije izvagao kako treba
Pravila su "nastelili" njegovi protivnici... Paradoks... :D
Squared

#8329 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Squared »

nosara wrote: Pravila su "nastelili" njegovi protivnici... Paradoks... :D
Više je paradoksa u toj priči.
volta dzontra

#8330 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Slazem se da ne treba zuriti s procjenama. Ako ZK bude tema na forumu u ovo doba dogodine vec je nesto napravio
Seawolf

#8331 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

volta dzontra wrote:
volta dzontra wrote:
Pedja Kojovic wrote:Zar niko zapravo nema komentar na dokument o sporazumu SDP-HDZ?

p.k.
p.k.

Zamisli da u BIH ne žive narodi koji žive. Recimo da žive Klingonci. 100%.
Ali Klingonci imaju problematično nasljeđe. Većina je heteroseksualna a manjina je homoseksualna.
Odnosi između homo Klingonaca i hetero Klingonaca su loši kao dio čudnog nasljeđa sukoba između te dvije zajednice i različitog viđenja budućnosti i uređenja zajedničke države
Među hetero Klingoncima dominiraju homofobni stavovi. Država je načelno demokratska nije moguće donositi homofobne zakone ali mnoštvo zakona se može donijeti na drugim poljima koji načelno nisu homofobni ali učinci mogu imati loše posljedice za homo zajednicu.
Recimo homići su koncentrirani na južnom dijelu države i zbog istančanog ukusa i osjećaja za lijepo uzgajaju vino.
Hetero zajednica je koncentrirana na sjeveru i kompletne poljoprivredne poticaje troši na uzgoj šljiva za pekmez.
Homo zajednica ne može utjecati na tu odluku jer je nemoguće dokazati da je šljiva hetero a grožđe homo proizvod.

Zbog jasnih podjela između homo i hetero društva česta je praksa da se podilazi dijelu hetero biračkog tijela koje ima izrazito homofobne stavove (koje jasno ne iskazuje ali na izborima nagrađuje stranke koje su homofobnije).

Hetero populacija je većinska i uvijek može osigurati većinu zastupnika u Zastupničkom domu koji se bira po proporcionalnom modelu. Zbog toga je uveden Gornji dom s ograničenim ovlastima kroz koji bi se homo zajednica trebala štititi od mogućih političkih akcija koje načelno ne moraju biti homofobne ali mogu proizvoditi iste učinke.

Po važećem političkom rješenju hetero zajednica može osigurati dovoljan broj ljudi koji iako načelno nehomofobni podilaze stavovima hetero zajednice i s glasovima hetero zajednice popunjavaju homićki klub u Gornjem domu, "Domu seksualnih opredjeljenja"...

Homo zajednica izlazi s političkim zahtjevom da se postigne političko rješenje da "Dom seksualnih oprejeljenja" bude što je moguće reprezentativniji tj. da ako neka politička grupacija ima 60% glasova homoseksualne zajednice da politički sistem osigurava da će ona u "Domu seksualnih opredjeljenja" imati 60% članova u "gej klubu" tog Doma.

Pitanje za tebe P.K. Kao socijalni-liberal i heteroseksualac bi li ti osobno podržao takav zahtjev homoseksualne zajednice?

Nadam se da ovo pitanje necete zanemariti zbog alegorijskog pristupa koji je tu da lakse teoretiziramo bez utjecaja konteksta
@volta dzontra
Moje je mišljenje da je alegorija navedena u Vašem postu, potpuno neadekvatna, jer je heteroseksualno / homoseksualno opredjeljenje poslijedica prirodne naklonosti svakoga pojedinca/ke, a opredjeljenje Bošnjak / Srbin / Hrvat je historijsko-društvena kategorija, nametnuta pojedincu/ki u jednom trenutku historije (kod nas se taj trenutak, čak može i prilično precizno locirati negdje u 1990-u godinu).
Dakle, opredjeljenje u smislu seksualne orijentacije je na skali opredjeljenja daleko iznad opredjeljenja o etničkoj pripadnosti, te kao takvo, puno više zaslužuje svoje domove i poslaničke klubove u parlamentima, nego ovo potonje.
Stanovnici Bosne i Hercegovine bi imali puno sretnije živote da u Parlamentu na državnom nivou, postoje Dom heteroseksualaca, Dom homoseksualaca i Dom ostalih seksualnih orijentacija, nego što imamo Dom Bošnjaka, Dom Srba i Dom Hrvata i (najavljeni) Dom ostalih etničkih grupa.
Opredjeljenje svakog pojedinca/ke u etničkom smislu je, definitivno, jedno od "najlabavijih" mogućih opredjeljenja, jer se može mijenjati od popisa do popisa, te zavisi od mjesta izražavanja toga opredjeljenja i zavisi od procjene pojedinca/ke šta će u datom trenutku dobiti (ili izgubiti) nekim etničkim izražavanjem.
I neke od "vođa" etničkih zajednica u BiH su tokom života mijenjali etničko opredjeljenje jedan ili više puta, a nisu niti jedanput promijenili seksualnu orijentaciju ili neko od drugih značajnijih opredjeljenja.
Značajnija opredjeljenja od etničkog su, svakako, seksualno opredjeljenje, opredjeljenje o fudbalskom klubu za koga navijate i još puno drugih, koji bi svi odreda mogli biti osnova za formiranje domova u Parlamentu, samo da je Ustav drugačije napisan.
Ono što se slažem je da ovoj državi treba dvodomni parlament, ali takav kod kojega je onaj Dom koji nije predstavnički, definisan kao Dom u kojega svaka od pojedinih teritorijalnih jedinica države daje podjednak broj zastupnika. Te teritorijalne jedinice koje daju podjednak broj zastupnika, mogu biti opštine (po jedan zastupnik iz svake opštine - kao što je bilo na izborima za Vijeće opština u Skupštini Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, 18. novembra i 2. decembra 1990-e) ili regije (četiri do šest regija, od kojih svaka popunjava Dom regija sa, recimo, po dvadeset zastupnika).
Živi i zdravi bili.
Seawolf

#8332 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Banksy wrote:
volta dzontra wrote: Pa neće se ubiti. Svest će se na pravu mjeru. Komšić je institucionalizirana zabava za mase. Politički simbol ispravnog "BH patriotizma" za potrebe osvajanja glasova unutar "patriotskog" dijela birača.
Naravno manja stranka znači manji institucijski kapacitet. U SDP u je bio model "Komšić 330 000 turbo" a kad pređe u Našu Stranku bit će neki model "Komšić 70 000" i može tako do penzije...

Uvijek će biti dovoljno glasača za spiku: Njihov a naš, oženio našu a Ljiljan, a pošten i fajter....
Potpisivala sam te često, al' ovdje nam se putevi razilaze :mrgreen:

Pitanje je šta mu ko želi ... Ja još novih 300 000, ti da padne na 70 000.

Postom iznad potvrđuješ moju tezu da bi mu se ulaskom u ovu ''stranku'' rejting srozao,
pa razumijem zašto si ti za, ali moraš i razumjeti zašto smo mi, dobronamjerni, protiv.
@Banksy
Rejting gospodina Komšića se ulaskom niti u jednu stranku ne bi srozao, u smislu manjeg broja glasova koje će dobiti na opštim izborima 2014-e.
Taj manji broj glasova će, jednostavno, biti poslijedica toga što na narednim opštim izborima Ž.K, može u najboljem slučaju, biti prvi na listi kandidata neke stranke (postojeće, ili neke nove koju bi on osnovao) za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice 513 (Kanton Sarajevo i Kanton Goražde).
Zbog toga se teoretska izborna baza za gospodina Komšića, umanjuje za 4,5 do 5 puta.
Praktična se, naravno, neće umanjiti za toliko, jer je od ukupno 337.065 glasova birača, koje je dobio gospodin Komšič 2010-e, njih 79.875 (23,7%), došlo od birača koji su glasali na teritoriji koju pokriva izborna jedinica 513.
Ovoj cijeloj priči, naravno, nije mjesto na ovoj temi, nego na onoj koja je posvećena gospodinu Komšiću, ali mi je drago da je ova priča ovdje, pa da svi članovi rukovodstva Naše Stranke, koji aktivno ili pasivno posjećuju ovu temu, uvide da im je Željko Komšić, itekako isplativa investicija.
Puno pozdrava.
Pedja Kojovic

#8333 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Volta

Mislim da je bolje raspravljati o "sporazumu" u realnom kontekstu.

Ovo ispod su naravno moja licna opazanja. (Stranacka analiza ce uskoro biti objavljena).

Sporazum rjesava Sejdic-Finci v. BiH "teorijski". U praksi ostaje diskriminacija "nekonstitutivnih".
(Sporazum se tim problemom bavi samo malim dijelom - posvecen je, najvecim dijelom, rjesenju tzv. Hrvatskog pitanja.)

Sadasnja formula za izbor u Domove naroda je neka vrsta "afirmativne akcije" .
Ona, u pravilu, daje vise delegata etnicke zajednice iz krajeva u kojima je ta etnicka grupa u manjini.
Ukoliko je primarna funkcija ovih domova da stite etnicku ravnopravnost i ukoliko prihvatimo da je mogucnost diskriminacije po etnickoj osnovi veca tamo gdje je odredjena etnicka grupa u manjini onda je logicno/svrsishodnije/pravedno da u domovima naroda imaju "veci megafon".

Pravna i socijalna projekcija ovog sporazuma je izuzetno negativna jer vodi konsolidaciji dejtonskog principa da se etnicka prava vezu za teritorij na kojem je odredjena etnicka zajednica u vecini.(Cak i ne ulazeci u detalje kao sto je onaj da etnicko izjasnjavanje na popisu postaje obavezno i da formula zanemaruje demografske promjene koje se dogode izmedju dva popisa,...)

U prijedlogu nasih ustavnih principa za ustavnu reformu ne postoje domovi naroda.
Etnicka ravnopravnost se ostvaruje u predstavnickim tijelima, putem etnickih i kluba Ostalih, pred Ustavnim sudom BiH.
Pitanja/oblasti koje imaju kapacitet vitalnog interesa etnickih zajednica i Ostalih su unaprijed definisana.

p.k.
volta dzontra

#8334 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:Volta

Ovo ispod su naravno moja licna opazanja. (Stranacka analiza ce uskoro biti objavljena).

Sporazum rjesava Sejdic-Finci v. BiH "teorijski". U praksi ostaje diskriminacija "nekonstitutivnih".
(Sporazum se tim problemom bavi samo malim dijelom - posvecen je, najvecim dijelom, rjesenju tzv. Hrvatskog pitanja.)

Sadasnja formula za izbor u Domove naroda je neka vrsta "afirmativne akcije" .
Ona, u pravilu, daje vise delegata etnicke zajednice iz krajeva u kojima je ta etnicka grupa u manjini.
Ukoliko je primarna funkcija ovih domova da stite etnicku ravnopravnost i ukoliko prihvatimo da je mogucnost diskriminacije po etnickoj osnovi veca tamo gdje je odredjena etnicka grupa u manjini onda je logicno/svrsishodnije/pravedno da u domovima naroda imaju "veci megafon".

Pravna i socijalna projekcija ovog sporazuma je izuzetno negativna jer vodi konsolidaciji dejtonskog principa da se etnicka prava vezu za teritorij na kojem je odredjena etnicka zajednica u vecini.(Cak i ne ulazeci u detalje kao sto je onaj da etnicko izjasnjavanje na popisu postaje obavezno i da formula zanemaruje demografske promjene koje se dogode izmedju dva popisa,...)

U prijedlogu nasih ustavnih principa za ustavnu reformu ne postoje domovi naroda.
Etnicka ravnopravnost se ostvaruje u predstavnickim tijelima, putem etnickih i kluba Ostalih, pred Ustavnim sudom Bi
Pitanja/oblasti koje imaju kapacitet vitalnog interesa etnickih zajednica i Ostalih su unaprijed definisana.

p.k.
p.k.

Namjerno sam izbjegao kontekst. Cesto se u logickom zakljucivanju model namjerno oslobadja okova realnog konteksta. Niste odgovorili na pitanje nego ste "pobjegli" u kontekst. Pojam "afirmativne akcije" ste upotrijebili potpuno pogresno.
Mozete na moje pitanje odgovoriti npr. unutar teorijskog modela pa reci u kontekstu on ne vazi
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#8335 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dr.gog »

Pedja Kojovic wrote:Volta

p.k.
Peđa, ovo boldirano u prevodu znači faktičko završavanje rata u BiH po koncepciji SNSD i HDZ, nakon 17 godina.

Što se tiče realnog konteksta, mislim da se upotreba tog termina osobita sviđa dr.sci. Radovanu Karadžiću,a ni H.Kissinger ne bi bio nezadovoljan ovako upakovanim spinom :wink: .

No, šta da rade mali ljudi kao mi, obični forumaši heretičkog foruma? Od nas 30 i kusur hiljada jedino ti imaš šansu da cirkus posmatraš iznutra. Šta bih dao da uživo slušam mudre hvalospjeve dr.sci.doc. Namika Kabila koje niže na račun Radončić Fahrudina?...Ili da uživam u moderiranju tema od strane gđe Malić?

Moram priznati da imaš dobre nerve, ili si namjerno uvijek straga u klupama kako ne bi slučajno nekome opalio ćušku :D ...

Pitanje: Gdje je granica demokracije kada vidiš da ti ista zakiva ekser u mrtvački sanduk svih tvojih ideala? Koja nam je granica kod popuštanja etnonacionalističkim koncepcijama?
Pedja Kojovic

#8336 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

voltra

Svijet vam se otkriva u skladu sa pitanjima koja sebi o njemu postavljate.
To sto vi mene pitate da li hocu crvenu ili plavu olovku ne znaci da ja ne mogu odgovoriti da mi olovka ne treba i da necu ni jednu. Vi to mozete zvati izbjegavanjem odgovora, ali ja sam vam umjesto alegorija, bajki i basni ponudio svoje misljenje o "sporazumu".

Zanima me zasto mislite da sam pojam "afirmativna akcija" upotrijebio pogresno.

p.k.
Pedja Kojovic

#8337 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dr.gog

Mislim da fraza "realni kontekst" ovjd euopste nije upotrebljena u realpolitickom smislu na koji vi aludirate.
SPorazum govori o etnickim zajednicama u BiH i ja nisam na to pitanje zelio odgovorati na primjeru "heteroseksualci v. homoseksulaci" koji je prethodni forumas naveo.

"Obicni forumasi heretickog foruma" se, ako zele sansu da -ne samo da cirkus posmatraju iznutra, nego i da nesto konkretno promjene u zemlji - trebaju prijaviti na izborne liste i s rijeci prijeci na djela.
(MI smo imali otvoren poziv za ove lokalne izbore).

Sto se tice skupstinskih "uzitaka" o kojima govorite - zanimljivo je prve 2-3 sjednice a onda, ....izgubi sarm i prerasta u nesto sto najvise lici na intelektualni "waterboarding".

Razumijem potpuno o cemu govorite, ali demokratija, barem za mene, nema validnu/prihvaljivu alternativu.
Od ideala se ne odustaje, koliko nas je - toliko nas je, i boricemo se da iz godine u godine dobijemo sto vise glasova.
Ako se desi da dobijemo manje probacemo drugacije i jace.
I sve tako dok se ne izborimo za ono u sta vjerujemo.
Izbora, de facto, nema.

p.k.
volta dzontra

#8338 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:voltra

To sto vi mene pitate da li hocu crvenu ili plavu olovku ne znaci da ja ne mogu odgovoriti da mi olovka ne treba i da necu ni jednu. Vi to mozete zvati izbjegavanjem odgovora, ali ja sam vam umjesto alegorija, bajki i basni ponudio svoje misljenje o "sporazumu".

p.k.
Pa po tome sto bi grupa cija se prava afirmiraju trebala iskazati slaganje s oblikom afirmacije. Druga stvar sto takav oblik afirmacije ima stetne posljedice po grupu u "realnom kontekstu"...tj. velika vecina clanova grupe smatra tu afirmaciju pogresnom....afirmacija koju grupa ne prihvaca je nasilje

Da ne nabrajam vise.....razlike izmedju vasih ustavnih principa i ustavnih principa gospodina Silajdzica i njegove stranke fakticki i nema.
Slazem se da bi Ostali trebali biti izjednaceni s pravim Konstititutivnih naroda. Akoemobitidosljedni vasem tumacenju afirmativne akcije trebalo bi vecinu clanova kluba Ostalih izabrati u kantonima gdje ih po popisu iz 91. ima najmanje. Slazete li se?

Pocetni nastup Nase Stranke mi se cinio kao politicka alternativa. Sad mi se cinite kao hipstersko krilo SBIHa

Bez obzira na zamjerke predvidjam vam bitno bolji rezultat na izborima.

Ostaje mi nejasno kako se netko moze smatrati liberalom a realno se protiviti reprezentativnosti gornjeg doma parlamenta u skladu s njegovom prirodom.
U podtekstu vam se iscitava problem sto bi po vasem misljenju politicku reprezentaciju dijela vasih sugradjana (kontketno Hrvati iz opcina u kojima su vecina) trebalo ograniciti. Sta je razlog tomu ako se slazemo da nije kulturni rasizam...
volta dzontra

#8339 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Evo ja odustajem od svog pitanja o "olovkama". Konkretno pitanje u realnom kontekstu. Koja je razlika izmedju vasih ustavnih principa i ustavnih principa koje je u proteklim godinama afirmirala Stranka za BiH?
Dokumente je moguce naci na internetu. I vas i prijedlog Ustava koji je u suradnji sa strucnjacima izradio gospodin Silajdzic a ako se dobro sjecam i gospodin Ceric mu je tada dao podrsku.
erik2

#8340 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by erik2 »

volta dzontra wrote:

.
Njih će birati pod rubrikom "manje zlo ". Samo zbog toga.
Seawolf

#8341 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Pedja Kojovic wrote:
"Obicni forumasi heretickog foruma" se, ako zele sansu da -ne samo da cirkus posmatraju iznutra, nego i da nesto konkretno promjene u zemlji - trebaju prijaviti na izborne liste i s rijeci prijeci na djela.
(MI smo imali otvoren poziv za ove lokalne izbore).

p.k.
Poštovani gospodine Kojović, molim Vas lijepo da mi odgovorite na pitanje, kakav je to proces unutar Naše Stranke doveo da je otvoreni poziv za kandidate za liste na lokalnim izborima 2012-e, dao kao rezultat svega 89 ljudi, koji će se naći na listama (za izbore u 19 opština i Brčko Distriktu).

Da li su kriteriji za izbor kandidata, koji će se naći na listama bili (pre)oštri, ili je nešto drugo u pitanju?

Poređenja radi, partner Naše Stranke na opštim izborima 2010-e, Nova Socijalistička Partija je na svojim listama za ovogodišnje lokalne izbore kandidovala ukupno 261 kandidata, također za izbore u 19 opština.

Hvala lijepa na odgovoru.
pemanapemani

#8342 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

volta dzontra wrote:

p.k.
Pa po tome sto bi grupa cija se prava afirmiraju trebala iskazati slaganje s oblikom afirmacije. Druga stvar sto takav oblik afirmacije ima stetne posljedice po grupu u "realnom kontekstu"...tj. velika vecina clanova grupe smatra tu afirmaciju pogresnom....afirmacija koju grupa ne prihvaca je nasilje

Da ne nabrajam vise.....razlike izmedju vasih ustavnih principa i ustavnih principa gospodina Silajdzica i njegove stranke fakticki i nema.
Slazem se da bi Ostali trebali biti izjednaceni s pravim Konstititutivnih naroda. Akoemobitidosljedni vasem tumacenju afirmativne akcije trebalo bi vecinu clanova kluba Ostalih izabrati u kantonima gdje ih po popisu iz 91. ima najmanje. Slazete li se?

Pocetni nastup Nase Stranke mi se cinio kao politicka alternativa. Sad mi se cinite kao hipstersko krilo SBIHa

Ostaje mi nejasno kako se netko moze smatrati liberalom a realno se protiviti reprezentativnosti gornjeg doma parlamenta u skladu s njegovom prirodom.
U podtekstu vam se iscitava problem sto bi po vasem misljenju politicku reprezentaciju dijela vasih sugradjana (kontketno Hrvati iz opcina u kojima su vecina) trebalo ograniciti. Sta je razlog tomu ako se slazemo da nije kulturni rasizam...

Jedino se u BiH inzistiranje na individualnim pravima predstavlja kao "unitarizam" i "kulturni rasizam".

Uporno se manipulira činjeničnim stanjem i postavlja hipoteza o nekom je.enom unitarizmu kao polaznoj tački. Ti očito namjerno mijenjaš teze i to na način da se nekom objektivnom posmatraču, a koji nije upoznat sa "situacijom na terenu", čini kako su ugrožena kolektivna prava etničkih grupa zbog "previše" individualnih sloboda. Koje su opet, po tvom tumačenju, samo prikriveni unitarizam i dominacija najbrojnije etničke grupe.

Način na koji ti rezonuješ stvari neodoljivo podsjeća na odličan Dežulovićev tekst o pokojnom gospodinu Galiću iz Ljubuškog.
Pedja Kojovic

#8343 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

seawolf

Proces je bio vrlo jednostavan. Prijavite se na email ili telefonom. Dobijete formular koji popunite i u roku od dvije sedmice dobijete odgovor kadrovske komisije. Odziv je bio jako los. (Zaista ne znam tacan broj)
(Istina je i to da smo prije skoro godinu dana na Predsjednistvu donijeli odluku da nam cilj nece biti da popunimo sva mjesta na listama nego da ponudimo onoliko kvalitetnih ljudi koliko imamo).

Ja nisam zadovoljan ( i vise od toga) ni brojem kandidata ni brojem opstina u kojima izlazimo na izbore.
Pogotovo sam nesretan (to je bolja/tacnija rijec, zbog toga sto smo mnogo prisutniji u FBiH a u RS-u se pojavljujemo samo na par mjesta.
Razloga za to je mnogo i o onima koje znam sam pisao ranije.
Pocetna ideoloska lutanja, mentalitet NGO-a koji je u pocetku vladao strankom, izgradnja stranacke infrastrukture sa nimalo ili malim sredstvima, nase (naravno i moje) neiskustvo i neznanje u vodjenju politicke stranke, opsti cinizam, politicka apatija i "gadjenje" od politike koje je proizvelo posljednjih 20 godina, ...itd.
(Moglo bi se reci da je jedini zajednicki i uspjesan projekat svih partija na vlasti od rata na ovamo unistavanje onoga sto se u sociologiji i u politickim naukama zove drustveni kapital - spremnost pojedinca da svoje podredi drustvenim interesima).

Ipak, ne mogu reci da svega (barem djelimicno) ovoga nismo bili svjesni kad smo pocinjali, ali vjerujemo da je sve to dio istorijskog izazova koji stavljen pred nasu i mladje generacije. (Simplificirano do banalnosti, kao da je istorija rekla, ako uspijete prevazici sve ovo onda zasluzujete da imate normalnu drzavu).

Mozda ja ovo ne radim kako bi trebalo ili kako bi najbolje moglo, ali za ove cetiri godine Nasa stranka je postala, koliko - toliko stabilna u finansijskom i politickom smislu. Time su stvoreni, kakvi takvi preduslovi da oni - koji se zele ukljuciti u odlucivanje o sudbini zemlje a nisu im bliske narodnjacka i socijaldemokratska platforma nego socijalno-liberalna - to i mogu uraditi i da ne moraju krenuti s nule (ili ispod nule, kao mi).
Ja se nadam da ce oni biti (jos) bolji od nas u propagiranju ideja o o etnickoj i socijalnoj pravdi i licnim, gradjanskim, slobodama. (Sasvim sam siguran da ce u BiH uskoro postojati socijalno-liberalno glasacko tijelo od 100 000 glasova).

Priliv novih clanova u posljednjih par mjeseci je povecan.Ono sto mene raduje je sto se stranci pridruzuju ljudi koje izuzetno cijenim (Predrag Pasic, recimo), ljudi koji sigurno bolje od mene poznaju PR (Emina Ganic, Lejla Kapetanovic) a sad vec imamo i znacajan broj eksperata iz raznih oblasti (pogotovo ekonomije). (Nazlost vecina clanova akademske zajednice koji rade u stranackim savjetodavnim tijelima (ekonomski, politicki, socijalni itd savjeti) to radi pod uslovom anonimnosti. Njih nekoliko cije je clanstvo javno trpe pritiske na poslu zbog toga. (Mi ih posebno cijenimo zbog hrabrosti)

p.k.

p.k.
Pedja Kojovic

#8344 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

voltra

Evo ja cu cim pronadjem taj prijedlog SBiH-a (i vremena da ga procitam) odgovoriti.
Ako imate pri ruci neki link, olaksajte mi trazenje.

Zapravo, evo, nasao sam dokument i podsjetio se.
Mislim da njihov i nas dokument nisu identicni iako postoje neke slicnosti.
(Djavo je vrlo cesto skriven u detaljima, kako se kaze).
Uvijek sam se pitao koji je to katarzicni dogadjaj koji je od Silajdzica, prvoborca SDA, proizveo Silajdzica zastupnika gradjanske opcije.

p.k.
volta dzontra

#8345 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Evo ja cu cim pronadjem taj prijedlog SBiH-a (i vremena da ga procitam) odgovoriti.
Ako imate pri ruci neki link, olaksajte mi trazenje.

Zapravo, evo, nasao sam dokument i podsjetio se.
Mislim da njihov i nas dokument nisu identicni iako postoje neke slicnosti.
(Djavo je vrlo cesto skriven u detaljima, kako se kaze)
Uvijek sam se pitao koji je to katarzicni dogadjaj koji je od Silajdzica, prvoborca SDA, proizveo Silajdzica zastupnika gradjanske opcije.

p.k.
Katarzicni dogadjaj je saznanje da je lakse gurati svoj partikularni interes kad ga omotate univerzalnim idejama gradjanskih prava.
Detalji, detalji .....
Pedja Kojovic

#8346 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

volta

Hm, cini mi se da je kod nas za projekte poboljsanja licne situiranosti pogodnija etnicka a ne gradjanska dimna zavjesa.
Ali ko ce ga znati, mozda ste u pravu.
To bi objasnilo i zasto taj interni psiholoski dogadjaj nismo vidjeli.

p.k.
Pedja Kojovic

#8347 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Citam izvjestaj CCI-ija.
Plate u Domu naroda FBiH su, kazu, od 2500 - 3500 km.
Ne kontam.
Priznali su mi 10 godina radnog staza.(Ne moze vise kazu jer si radio u stranoj firmi).
Clan sam cetiri komisije (Obavezno je dvije ali posto se clanstvo ne placa niko nije htio pa mene predlozili u jos dvije)
I primam 2400 km.

p.k.
volta dzontra

#8348 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:volta

Hm, cini mi se da je kod nas za projekte poboljsanja licne situiranosti pogodnija etnicka a ne gradjanska dimna zavjesa.
Ali ko ce ga znati, mozda ste u pravu.
To bi objasnilo i zasto taj interni psiholoski dogadjaj nismo vidjeli.

p.k.
Nisam mislio partikularni - osobni. Mislio sam poklapanje politickih ucinaka ideje Bosna- nacionalna drzava Bosnjaka i gradjanska - liberalno-demokratska drzava kojom vlada "gradjanska vecina" koju mogu sastaviti samo gradjani jedne nacionalnosti....

Sto se tice primanja u Domu Naroda. Indiskretno je spomenuti ali vi ste spomenuli pa eto....imate li primanja iz skupstine KS-a...
Skijaš

#8349 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Pedja Kojovic wrote:
Clan sam cetiri komisije (Obavezno je dvije ali posto se clanstvo ne placa niko nije htio pa mene predlozili u jos dvije)
:-D :-D :-D
Seawolf

#8350 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Gospodine Kojović,

Zahvaljujem se na odgovoru, iz kojega sam saznao sve što sam pitao i više od toga.

I dalje smatram da je u članstvu Naše Stranke potrebno više ljudi sa zvučnim imenom i zvučnom biografijom, ne nužno akademske provenijencije, koji bi zahvaljujući uspjehu u profesiji koju obavljaju i neopterečenošću aferama, svojom pojavom na kandidatskim listama, povećali broj birača.

Jer, činjenica je da samo veći broj birača daje Našoj Stranci više mjesta u skupštinama i parlamentima na svim nivoima vlasti, a više mjesta u ovim institucijama, znači povećanje šanse da pretočite vaše (ispravne) ideje i koncepte u praksu.
Locked