nokia6170 wrote:Temeljna teza trenutne srpske politike u Bosni i Hercegovini je da Bosnjaci zele unitarnu i centralizovanu drzavu....zasto se otvoreno ne kaze u RS medijima da Bosnjaci to ne zele i da oni zele decentralizovanu drzavu, ali ne na ovaj nacin kao sto je sada.
Hajde ti meni objasni Nokia sta zele Bosnjaci i na koji nacin?
Spomenuo si medije u rs-u pa cu ti sada reci par stvari.
Pretprosli petak u dnevniku rtrs-a ide petominutni prilog o srbima u federaciji.
Prica krece od porodice na vrelu bosne u kojoj niko ne radi, a od suda stiglo rjesenje da moraju srusiti shtalu od koje zive (velicine otprilike 10 kvadrata koja tu postoji 50 godina) jer se nalazi u vodozastitnoj zoni sto je vrlo pohvalno od strane federalne vlasti da se postuje zakon. Napomena - citav prilog je sniman vani na licu mjesta.
Eh sada pocinje zaplet. Citav taj sudski spor je pokrenuo komsija bosnjak koji bukvalno pet metara od te stale pravi objekat na 2-3 sprata od par stotina kvadrata (u vodozastitnoj zoni

, ali pretpostavljas da se taj zakon na njega ne primjenjuje.
I dok prica taj srbin o problemu, kamera se lagano pomjera u dvoriste preko puta gdje takodjer zivi bosnjak, a u dvoristu mu bezbrizno pase 20-tak ovaca (pretpostavljas da se ni na njega ovaj zakon ne odnosi).
Tu naravno nije kraj problemima.
Clanovi te srpske porodice zatim nastavljaju sa zivotnom pricom. Na bozic

im je u ranu zoru ko polaznik dosao covjek iz elektrodistribucije da provjeri da ne kradu struju i cijelu kucu obisao - od krova do podruma. Zena nakon toga suznih ociju kaze kako nije nikakav problem da se to radi, ali je problem sto se to radi vec
tri bozica uzastopno 
. Zena na kraju kaze da vise jednostavno od pritiska ne mogu opstati i da sada samo cekaju priliku da odsele (sada u 2010 godini Nokia!!).
Nakon svega NIKO ZIV ni iz jedne partije u sarajevu, ni iz jednog ministartsva, opstine...da da neku izjavu ili da kaze pa halo ljudi ovo nama Bosnjacima nikako nije u interesu (namjerno govorim u interesu jer boli nekoga za pojedinacnim licnim sudbinama), ali je taj prilog gledalo stotine hiljada srba u rs-u, pres sluzbe medjunarodnih organizacija..i ako ti je stvarno stalo do bilo kakvog suzivota te se stvari moraju osuditi zbog VLASTITOG interesa. (osim tog slucaja, obradjen je jos jedan oko nekog otkaza, a nakon toga se prica nastavila o srbima u sanskom mostu, a tek tamo je bilo raznih problema, ali da ne sirim pricu)
Sada ja tebe pitam Nokia jel ti mislis da se ovo radi slucajno ili namjerno? Zasto ovaj problem nije bio "zanimljiv" federalnim medijima?
Ako pazljivo procitas tekst skontaces da se ovde ne radi o problemu sa komsijom ili nekom incidentu pojedinca vec se radi o SUDSKIM odlukama, odnosno Elektrodistribuciji koja je drzavno preduzece i gdje se uprava i direktori postavljaju politicki.
Nokia, da mi se sada da pisati o "mojoj" konstitutivnosti u sarajevu ti nema sanse da bi povjerovao da se to desava. Medjutim, poenta je u tome sto ti to nema ko ispricati, sto to ne mozes procitati u avazu ili vidjeti na hayatu.
Na kraju cu ti reci svoje misljenje. Ja ne znam sta Bosnjaci zele, ali sam ubijedjen da medju njima postoji vrlo jaka i mocna struja koja zeli svoj cisti aparthejd i da u tome imaju dosta uspjeha. To govorim iz vlastitog iskustva jer se moja familija u sarajevu (rat su ovde proveli naravno) prepolovila u periodu od 2002-2006/7 iskljucivo zbog raznih pritisaka i to iz sve cetiri gradske opstine.