Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
Mariella
#8326 Re: Šta trenutno čitate?
Na zapadu nista novo - E.M. Remark
- sadmire
#8327 Re: Šta trenutno čitate?
Citao je prosle godine i skroz je drugacije dozivio nego ranije u srednjoj. Nakon jedne glave, bolje reci zadnjeg pasusa u njoj, sam bio toliko utucen da mjesecima nisam knjigu u ruke uzimao...Mariella wrote:Na zapadu nista novo - E.M. Remark
-
Mariella
#8328 Re: Šta trenutno čitate?
Definitivno knjige treba ponovo citati u razlicitim periodima zivota, ja sam nedavno zavrsila Nepodnosljiva lakoca postojanja i jedna je od najboljih koje sam citala, a sjetila sam se da sam je ranije pocinjala i stala jer mi nije bila zanimljiva. A na pola sam ove, pa vidjet cemo, nadam se da nece imati isti efekat na menesadmire wrote:Citao je prosle godine i skroz je drugacije dozivio nego ranije u srednjoj. Nakon jedne glave, bolje reci zadnjeg pasusa u njoj, sam bio toliko utucen da mjesecima nisam knjigu u ruke uzimao...Mariella wrote:Na zapadu nista novo - E.M. Remark
- sadmire
#8329 Re: Šta trenutno čitate?
Polako se blizis kriticnom mjestu...al sve je to individualno...a kad pominjes Nepodnosljivu lakocu postojanja, i ja sam je vise manje smlatio prije par godina, nisam se previse zadubljivao, Sala mi bila daleko bolja, pa cu izgleda morati ponovo jer je mnogima to omiljena knjiga...nadohvat mi je ruke, samo jos da je se prihvatim...Mariella wrote:Definitivno knjige treba ponovo citati u razlicitim periodima zivota, ja sam nedavno zavrsila Nepodnosljiva lakoca postojanja i jedna je od najboljih koje sam citala, a sjetila sam se da sam je ranije pocinjala i stala jer mi nije bila zanimljiva. A na pola sam ove, pa vidjet cemo, nadam se da nece imati isti efekat na menesadmire wrote:Citao je prosle godine i skroz je drugacije dozivio nego ranije u srednjoj. Nakon jedne glave, bolje reci zadnjeg pasusa u njoj, sam bio toliko utucen da mjesecima nisam knjigu u ruke uzimao...Mariella wrote:Na zapadu nista novo - E.M. Remark
-
Mariella
#8330 Re: Šta trenutno čitate?
Eto imas i od mene preporuku, pa probaj opet. Salu imam i ja, ali nisam citala, to ce onda biti slijedece.
-
Juliuscezar
#8331 Re: Šta trenutno čitate?
Zavrsio Stepskog vuka, zanimljivo i tesko štivo, samo mi treba neko da raspravim o njemu kako bi razbio nedoumice i okusio pravu snagu knjige.
Sljedeci na redu Stranac Albert Camus.
Sljedeci na redu Stranac Albert Camus.
- insomnia78
#8332 Re: Šta trenutno čitate?
Haha
Upravo zavrsio
"L'Étranger" na Fr
Na redu je "Le Père Goriot" ilitiga Čiča Gorio, kako je prevedoše naši
Čito sam prevode poodavno a sad vježbam jezik
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Upravo zavrsio
"L'Étranger" na Fr
- Bansuri
#8333 Re: Šta trenutno čitate?
insomnia78 wrote:Haha
Upravo zavrsio
"L'Étranger" na Fr

- insomnia78
#8334 Re: Šta trenutno čitate?
Preseli se u fr 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8335 Re: Šta trenutno čitate?
Moby Dick... ili u prevodu, dnevnik kitolova (pritom ne mislim na zanimanje sponzoruša, nego na lov velikog morskog sisara
)
bar ga ja doživljavam kao dnevnik, ali izuzetno vrijedan. i prvi dojam je da sam se sjetio onih stijena od ljudi iz Diskaverijeve "Deadliest Catch". ko je gledao, zna o kakvom se poslu tu radi. e pa pomnožite sa deset: i hrabrost, i umijeće, i požrtvovanost...
iako je iz današnje perspektive pomalo barbarsko zanimanje, i u kasnijim godinama će izlov kitova napraviti ekološku katastrofu, ipak je bio bitna privredna grana, i ogroman profit je bio u igri.
knjiga je lijep omaž i tim ljudskim grdosijama i istovremeno i kitovima, oko kojih je bilo mnogo nepoznanica u ono vrijeme.
bar ga ja doživljavam kao dnevnik, ali izuzetno vrijedan. i prvi dojam je da sam se sjetio onih stijena od ljudi iz Diskaverijeve "Deadliest Catch". ko je gledao, zna o kakvom se poslu tu radi. e pa pomnožite sa deset: i hrabrost, i umijeće, i požrtvovanost...
iako je iz današnje perspektive pomalo barbarsko zanimanje, i u kasnijim godinama će izlov kitova napraviti ekološku katastrofu, ipak je bio bitna privredna grana, i ogroman profit je bio u igri.
knjiga je lijep omaž i tim ljudskim grdosijama i istovremeno i kitovima, oko kojih je bilo mnogo nepoznanica u ono vrijeme.
-
Zastavnik_dzemo
#8336 Re: Šta trenutno čitate?
Dan Brown - Inferno
Anders de la Motte - igra
Anders de la Motte - igra
- Stoner
#8337 Re: Šta trenutno čitate?
Interesantno je da ovdje svi čitaju beletristiku samo.
Ništa politika, ekonomija, popularna nauka, eseji , publicistika.
Kad smo već kod eseja preporučio bi svima da pročitaju Frederick Bastiat - Ono što se vidi i ono što se ne vidi. Kratak je a jedan od najboljih.
Kad smo već kod eseja preporučio bi svima da pročitaju Frederick Bastiat - Ono što se vidi i ono što se ne vidi. Kratak je a jedan od najboljih.
- Boateng
#8338 Re: Šta trenutno čitate?
Otvori temu na podforumu Nauka i edukacija pod nazivom "Šta trenutno čitate?".
- jon_jovi
#8339 Re: Šta trenutno čitate?
Ništa od MarxaStoner wrote:Interesantno je da ovdje svi čitaju beletristiku samo.![]()
- insomnia78
#8340 Re: Šta trenutno čitate?
Bra'oChmoljo wrote:Moby Dick... ili u prevodu, dnevnik kitolova (pritom ne mislim na zanimanje sponzoruša, nego na lov velikog morskog sisara)
-
NeenaSa
#8341 Re: Šta trenutno čitate?
Sto chitam ?
E, chitam raznorazne forume, i ibretim se. Preizborna kampanja u BiH.
I sve potsjeca na - Biljeznicu Robija K. A, sto cu kad ga volin chitati, na repete.
Mada je kod nas kompleksnije.
E, chitam raznorazne forume, i ibretim se. Preizborna kampanja u BiH.
I sve potsjeca na - Biljeznicu Robija K. A, sto cu kad ga volin chitati, na repete.
Mada je kod nas kompleksnije.
-
Romanija
#8342 Re: Šta trenutno čitate?
Moby Dick je na mojoj listi 10 najboljih knjiga koje sam ikad procitao - kao student procitao sam nas prevod, a kasnije i original na engleskom - i jos uvjek je medju najboljim. Mada ja mislim da je ideja knjige mnogo dublja i tice se same ljudske 'duse'. Ali super je da neko ovdje i to cita, a ne samo gomile ovih prezvakanih trilera i besmislenih istorijskih romana.Chmoljo wrote:Moby Dick... ili u prevodu, dnevnik kitolova (pritom ne mislim na zanimanje sponzoruša, nego na lov velikog morskog sisara)
-
sour cherry
#8343 Re: Šta trenutno čitate?
Moby Dick ispitno pitanje.
Izvrsna knjiga
- Chmoljo
#8344 Re: Šta trenutno čitate?
Ma ostalo je meni da završim knjigu, a kako još nisam došao do okršaja albino kita i Ahaba, nisam htio davati svoj sud o nekim dubljim temama. Inače, svidio mi se dio u kojem Ismael pokušava rastumačiti šta je to jezovito u toj bijeloj boji grdosije. I sam Ahabov lik je otpočetka metafora, i može se u svoj onoj početnoj tajnovitosti oko njega to vidjeti. Ali i u onim oficirima... Sve različite životne filozofije i načini rješavanja problema.
Zasad me fascinirao taj aspekt knjige. Al i piščeva otvorenost. Govorimo o polovici 19. vijeka, kada su crnci još brali pamuk po Jugu i tretirani kao stoka, a njemu je ljudožder pobratim.
Meni je to za respekta, pogotovo kada se uzme u obzir da svi mi znamo kako ljudi loše tretiraju one koji su drugačiji po bilo čemu...
Zasad me fascinirao taj aspekt knjige. Al i piščeva otvorenost. Govorimo o polovici 19. vijeka, kada su crnci još brali pamuk po Jugu i tretirani kao stoka, a njemu je ljudožder pobratim.
Meni je to za respekta, pogotovo kada se uzme u obzir da svi mi znamo kako ljudi loše tretiraju one koji su drugačiji po bilo čemu...
-
sour cherry
#8345 Re: Šta trenutno čitate?
Knjiga koja se čita detaljno jer se toliko toga može propustiti.Evo jednog pasusa koji pamtim
“Methinks we have hugely mistaken this matter of Life and Death. Methinks that what they call my shadow here on earth is my true substance. Methinks that in looking at things spiritual, we are too much like oysters observing the sun through the water, and thinking that thick water the thinnest of air. Me thinks my body is but the lees of my better being. In fact take my body who will, take it I say, it is not me.”
“Methinks we have hugely mistaken this matter of Life and Death. Methinks that what they call my shadow here on earth is my true substance. Methinks that in looking at things spiritual, we are too much like oysters observing the sun through the water, and thinking that thick water the thinnest of air. Me thinks my body is but the lees of my better being. In fact take my body who will, take it I say, it is not me.”
- Chmoljo
#8346 Re: Šta trenutno čitate?
da budem iskren, to je knjiga koja se treba pročitati više puta.
moja profesorica bosanskog je realno prokomentarisala zbog čega učenici ne vide neke stvari u knjigama (i inače u književnosti), koje su nekome tako očite.
veli, parafraziram: "nije pravedno da očekujem da vi znate i približno onoliko koliko i ja. ne zato što sam ja profesor, nego zato što sam mnogo puta prešla to djelo, i svakim novim čitanjem sam više saznavala. a vi, vi pročitate jednom, ako i toliko
"
moja profesorica bosanskog je realno prokomentarisala zbog čega učenici ne vide neke stvari u knjigama (i inače u književnosti), koje su nekome tako očite.
veli, parafraziram: "nije pravedno da očekujem da vi znate i približno onoliko koliko i ja. ne zato što sam ja profesor, nego zato što sam mnogo puta prešla to djelo, i svakim novim čitanjem sam više saznavala. a vi, vi pročitate jednom, ako i toliko
-
Zastavnik_dzemo
#8347 Re: Šta trenutno čitate?
Gdje ima kupiti biografiju van dama .... al rani zovot?
- nacho_
#8348 Re: Šta trenutno čitate?
Suetonius - The Twelve Caesars 
-
sour cherry
#8350 Re: Šta trenutno čitate?
Greg Mortenson-Three Cups of Tea
Last edited by sour cherry on 28/10/2014 22:19, edited 1 time in total.