Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Sanjarko

#8326 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote: Jed al dole imaju Haljil i Besnik a oni ‘ove izvaditi jal bubreg jal jetru
Nisu spominjali dole.
Niemand

#8327 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

insomnia78 wrote: Mislis da ce se ambasada zauzeti za nekog ko je razgulio? Jos ovi napricaju svasta
Ma sta ce se zauzeti i pred kim uopste. Al identitet im znaju. Kolko ja znam, iranskog drzavljanstva se ni ne mozes odreci. Bezobrazluk je sto ni rijeci od njih i covjek bi reko sve normala.
CPT

#8328 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

insomnia78 wrote:
CPT wrote:
insomnia78 wrote:Zanimljiva stvar je odakle pare. Odakle 22-snjaku iz kojekakvih stana par hiljada eura?
Bas zanimljivo. Nije kao da postoji bar 50 dokumentaraca o tome (izmedju ostalog)...
Jah. Sta mislis kolko bi trebalo bosanskom pandanu da skupi deset milja Eura
Isto, samo sto Bosanac nece da radi to sto oni rade za taj novac. Kao robovi na poljima u EU.
insomnia78

#8329 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Niemand wrote:
insomnia78 wrote: Mislis da ce se ambasada zauzeti za nekog ko je razgulio? Jos ovi napricaju svasta
Ma sta ce se zauzeti i pred kim uopste. Al identitet im znaju. Kolko ja znam, iranskog drzavljanstva se ni ne mozes odreci. Bezobrazluk je sto ni rijeci od njih i covjek bi reko sve normala.
Pa ne ide im u prilog da toliki narod bjezi od blagodeti islamske republike. Oni su ovdje iz drugih razloga
AleksoMKD

#8330 Re: Migranti u BiH

Post by AleksoMKD »

insomnia78 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
AleksoMKD wrote:
Sluzimo narodu.

Inace ovi sto udju odu za 4-7 dana najvise. Krijumcari su dobro povezani i brzo ih prebace do Srbije.
Znaci ta ruta preko Bugarske jos radi. Zar se nije otvorila preko Grcke pa dalje na Albaniju, Kosovo i Srbiju pa u Bosnu i iz Bosne dalje. Evo slusam neki dan migranta da ce pokusati izaci iz Bosne ne vise preko USK nego na neka druga mjesta.
Jed al dole imaju Haljil i Besnik a oni ‘ove izvaditi jal bubreg jal jetru
Nije, mada je bilo price da su u Albaniji drzali ko taoce 20ak migranata kako bi porodice poslale otkup ali mislim da vise idu Bugarska - Makedonija - Srbija.

Iz Albanije pokusavaju na brod za Italiju jer je teze Albanija - Kosovo - Srbija.
Last edited by AleksoMKD on 25/06/2019 16:28, edited 1 time in total.
Niemand

#8331 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Normalno zdravstvo moze i mora biti sposobno podnijeti takav teret. To sto nije i ne moze vise bi vas trebalo brinuti nego migranti. Znas ono, priprodne nepogode ovo ono.
Pa eto vidis, to nije zdravstvo koje normalno funkcionise i ne moze podnijeti takav teret. Da ih ne lijecemo onda il sta predlazes vec? Svasta ti predlazes, al pomoci ipak ne treba? Mogu oni to, ha?
insomnia78

#8332 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

CPT wrote: Isto, samo sto Bosanac nece da radi to sto oni rade za taj novac. Kao robovi na poljima u EU.
Kakim poljima EU? Odakle deset milja u Afganistanu
Niemand

#8333 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

insomnia78 wrote: Pa ne ide im u prilog da toliki narod bjezi od blagodeti islamske republike. Oni su ovdje iz drugih razloga
Da ti ne lazem, nije da me briga. Ako imas ovdje ambasadu, gukni i ti koju. Al dobro, nije da ih je iko od nasih ista i pitao doduse.
CPT

#8334 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:
Normalno zdravstvo moze i mora biti sposobno podnijeti takav teret. To sto nije i ne moze vise bi vas trebalo brinuti nego migranti. Znas ono, priprodne nepogode ovo ono.
Pa eto vidis, to nije zdravstvo koje normalno funkcionise i ne moze podnijeti takav teret. Da ih ne lijecemo onda il sta predlazes vec? Svasta ti predlazes, al pomoci ipak ne treba? Mogu oni to, ha?
A za to su odgovorni migranti? IOM? Kinezi? Znaci kriza je u zdravstvu jer je propalo i ne zbog migranata. Fond novca za se poveca kresanjem kapaciteta i ne donacijom IOM. Siguran sam znas da se trajan minus 100.000 ljudi ne moze zamijeniti jednokratnom donacijom za hiljadu ili dvije ljudi.
Niemand

#8335 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
A za to su odgovorni migranti? IOM? Kinezi? Znaci kriza je u zdravstvu jer je propalo i ne zbog migranata. Fond novca za se poveca kresanjem kapaciteta i ne donacijom IOM. Siguran sam znas da se trajan minus 100.000 ljudi ne moze zamijeniti jednokratnom donacijom za hiljadu ili dvije ljudi.
I hoces reci, dok mi ne sredimo svoje zdravstvo, koje je propalo jel, da ih ne lijecimo? Kako si tako nehuman? :)

Zar nije jednostavnije pomoci? Pogotovo kad covjek vidi koliko humanog svijeta ima koji nisu zaboravili da smo i mi vako, a i kojima je stalo do migranata. :)
CPT

#8336 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

insomnia78 wrote:
CPT wrote: Isto, samo sto Bosanac nece da radi to sto oni rade za taj novac. Kao robovi na poljima u EU.
Tako sto pozajmis i to vracas iducih 10 godina. Ko mislis da ti bere one jagode koje kupuje za 1€ u EU? U vecini kuhinja EU neces vise naci bijelu osobu, itd, itd, itd.

DonPizdon

#8337 Re: Migranti u BiH

Post by DonPizdon »

5 ojra jagode jarane a ne 1
CPT

#8338 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:
I hoces reci, dok mi ne sredimo svoje zdravstvo, koje je propalo jel, da ih ne lijecimo? Kako si tako nehuman? :)

Zar nije jednostavnije pomoci? Pogotovo kad covjek vidi koliko humanog svijeta ima koji nisu zaboravili da smo i mi vako, a i kojima je stalo do migranata. :)
Pomoci kako? Kako tacno ce ti neko zamijeniti 100.000 Krajisnika koji vise na placuju u fond? Kako tacno ti mislis to pomoci? Naplatiti 10.000 sampona?

Vi bi trebali tj. ste trebali da sredite zdravstvo zbog sebe. Davno... Da ste sredili (kao sto nista) zbrinuti ovu populaciju ne bi bio problem. Koristiti ovo kao neki bitan faktor u citavoj prici je ...
Niemand

#8339 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Pomoci kako? Kako tacno ce ti neko zamijeniti 100.000 Krajisnika koji vise na placuju u fond? Kako tacno ti mislis to pomoci? Naplatiti 10.000 sampona?

Vi bi trebali tj. ste trebali da sredite zdravstvo zbog sebe. Davno... Da ste sredili (kao sto nista) zbrinuti ovu populaciju ne bi bio problem. Koristiti ovo kao neki bitan faktor u citavoj prici je ...
I bas 100.000 krajisnika uplacivalo u fond? 100.000 krajisnika bilo zaposleno? Kad to? :)

Slazem se ja, treba srediti zdravstvo, al znas sad su tu i ovi migranti, pa dok ne sredimo to, da ih prestanemo zbrinjavati il? :) Nije to humano CPT. Ne mozes tako. Radije da bjelosvjetski humanisti pomognu.
CPT

#8340 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

I bas 100.000 krajisnika uplacivalo u fond? 100.000 krajisnika bilo zaposleno? Kad to? :)

Slazem se ja, treba srediti zdravstvo, al znas sad su tu i ovi migranti, pa dok ne sredimo to, da ih prestanemo zbrinjavati il? :) Nije to humano CPT. Ne mozes tako. Radije da bjelosvjetski humanisti pomognu.
Pa ko je kriv sto 100.000 Krajisnika nece ili ne moze da uplaciva. Uostalom i ne kazem da mora. Zbog toga se mora sjeci kapacitete. Pola bolnice prazno, gomilas dugove i onda aj migranti samponi aj....

Ti migranti tu predstavljaju mozda 0/100000 troska zdravstva USK. Ako mislis da je to glavni ili kritican problem nisam siguran kako su se dugovi nagomilali prije njih?!
pustopoljina

#8341 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Cim se hranite vas dvoje, dajte i meni malo.
Niemand

#8342 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote: Pa ko je kriv sto 100.000 Krajisnika nece ili ne moze da uplaciva. Uostalom i ne kazem da mora. Zbog toga se mora sjeci kapacitete. Pola bolnice prazno, gomilas dugove i onda aj migranti samponi aj....

Ti migranti tu predstavljaju mozda 0/100000 troska zdravstva USK. Ako mislis da je to glavni ili kritican problem nisam siguran kako su se dugovi nagomilali prije njih?!
Pa jeste, dugovi su tu, zdravstvo propalo, i sta sad, da ih prestanemo zbrinjavati, po 10 put te pitam? Jel to tvoj humani savjet? Al pomoci ne treba?

Migranti i samponi? Mislis na usi i dalje? A masovne tuce, nista? Sve ostalo, nista? Moze to propalo zdravstvo jel de?

A pustopoljina, neka te. Dosta mi je i ove uberhumanosti vise.
CPT

#8343 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote: Pa ko je kriv sto 100.000 Krajisnika nece ili ne moze da uplaciva. Uostalom i ne kazem da mora. Zbog toga se mora sjeci kapacitete. Pola bolnice prazno, gomilas dugove i onda aj migranti samponi aj....

Pa jeste, dugovi su tu, zdravstvo propalo, i sta sad, da ih prestanemo zbrinjavati, po 10 put te pitam? Jel to tvoj humani savjet? Al pomoci ne treba?

Migranti i samponi? Mislis na usi i dalje? A masovne tuce, nista? Sve ostalo, nista? Moze to propalo zdravstvo jel de?

A pustopoljina, neka te. Dosta mi je i ove uberhumanosti vise.
Napisao sam (vise puta) kako se vracaju dugovi. Nije misterija i to nisu donacije za sampon ili flastere.
Niemand

#8344 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Napisao sam (vise puta) kako se vracaju dugovi. Nije misterija i to nisu donacije za sampon ili flastere.
Pa ako je sampon i flaster, more to i iom kupiti, da onda zdravstvo ipak digne ruke od njih i pocne se brinuti o svojim problemima? To hoces reci ili?

Bas humano.
CPT

#8345 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:
Pa ako je sampon i flaster, more to i iom kupiti, da onda zdravstvo ipak digne ruke od njih i pocne se brinuti o svojim problemima? To hoces reci ili?

Bas humano.
Ponudio je IOM sampone i flaster, na advekvatnoj lokaciji. Al kad se ide na populizam "da se ljude izbaci iz grada" onda imas to sto imas. Usput, bice da nisu problem samponi ili flasteri:

Dom zdravlja Bosanska Krupa – 115 zaposlenih, a ZZO USK plaća 87 radnika
Dom zdravlja Bosanski Petrovac – 41 zaposlenih, a ZZO USK plaća 27 lica
Dom zdravlja Bužim – 73 zaposlena, a ZZO USK plaća 57 radnika
Dom zdravlja Cazin – 215 zaposlenih, a ZZO USK plaća 175 lica ; uz to direktor ove ustanove je zaposlio 17 novih lica uprkos moratoriju na zapošljavanje
Dom zdravlja Klju- 61 zaposleni,a ZZO USK plaća 41 lice
Dom zdravlja Sanski Most – 109 zaposlenih,a ZZO USK plaća 87 radnika
Dom zdravlja Velika Kladuša – 162 zaposlena, a ZZO USK plaća 125 lica; direktor ove ustanove je zaposlio 13 novih radnika uprkos moratorijuna zapošljavanje,ali je ova ustanova demantirala tačnost ovog podatka
insomnia78

#8346 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

CPT wrote:
insomnia78 wrote:
Tako sto pozajmis i to vracas iducih 10 godina. Ko mislis da ti bere one jagode koje kupuje za 1€ u EU? U vecini kuhinja EU neces vise naci bijelu osobu, itd, itd, itd.

Od koga pozajmis?
CPT

#8347 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

insomnia78 wrote:Od koga pozajmis?
to je bitno zbog?
Niemand

#8348 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Ponudio je IOM sampone i flaster, na advekvatnoj lokaciji. Al kad se ide na populizam "da se ljude izbaci iz grada" onda imas to sto imas. Usput, bice da nisu problem samponi ili flasteri:

Dom zdravlja Bosanska Krupa – 115 zaposlenih, a ZZO USK plaća 87 radnika
Dom zdravlja Bosanski Petrovac – 41 zaposlenih, a ZZO USK plaća 27 lica
Dom zdravlja Bužim – 73 zaposlena, a ZZO USK plaća 57 radnika
Dom zdravlja Cazin – 215 zaposlenih, a ZZO USK plaća 175 lica ; uz to direktor ove ustanove je zaposlio 17 novih lica uprkos moratoriju na zapošljavanje
Dom zdravlja Klju- 61 zaposleni,a ZZO USK plaća 41 lice
Dom zdravlja Sanski Most – 109 zaposlenih,a ZZO USK plaća 87 radnika
Dom zdravlja Velika Kladuša – 162 zaposlena, a ZZO USK plaća 125 lica; direktor ove ustanove je zaposlio 13 novih radnika uprkos moratorijuna zapošljavanje,ali je ova ustanova demantirala tačnost ovog podatka
Hos reci, nema sampona i flastera od ioma ako nije na adekvatnoj lokaciji? Al dobro, u svakom slucaju, ako ce iom kupiti te flastere i sampone, pa dje god, super onda. Jer eto vidis, ti nabroja kolko je to zdravstvo mutavo i kako ne zna upravljati sa svim tim pa se stvaraju dugovi il sta vec, i onda takvom zdravstvu natvaris jos i ovo:
Iz Ministarstva zdravstva stigle su slijedeće informacije (ukratko):
− izuzetno loša higiiensko-epidemiološka situacija u Biri, prebukiranost i nepridržavanje IOM-a preporukama Zavoda za javno zdravstvo USK,
− teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi ZU KB ,,Dr.Irfan Ljubijankić", domovi zdravlja Bihać, V. Kladuša, Cazin, B. Krupa i ZZJZ USK (ove ustanove izložene su ogromnim finansijskim troškovima koji se ne mogu kontrolirati niti naplatiti),
− U prihvatnim centrima izvršeno je hiljade pregleda (Bira 10.000; Miral 9.000 i po nekoliko hiljada u Borićima i Sedri),
− u hitnoj medicinskoj pomoći domova zdravlja bilo je pregleda: Bihać 1.200, Kladuša 1.100
− zabrinjavajući je broj slučajeva skabijesa i vašljivosti (skabijes u Biri 791, Miral 560, Sedra 128, Borići 6l), a i vašljivost se kreće u okviru ovih brojeva,
− Na ortopediji i kirurgiji se konstantno liječi veliki broj migranata zbog čestih masovnih tuča (bio je slučaj masovne tuče sa 300 migranata),
− Izlasci na teren ljekarskih ekipa (van prihvatnih centara) su u šest mjeseci prešli 5.600 slučajeva,
− gubitak u prethodnom periodu iznosi oko 4.200.000,00 KM (obračunato prema kalkulaciji dobrovoljnog osiguranja); zdravstvene ustanove trpe velike finansijske troškove, te im treba hitno finansijski pomoći. 
Al ako su samo flasteri i samponi, i jos iom to more kupiti, onda nema potrebe pretpostavljam da ih vise iko zbrinjava? Jel to hoces reci? :)

Ja ipak mislim da trebamo biti humani i pomoci. Nemoj biti tako nehuman brate.
insomnia78

#8349 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

CPT wrote:
insomnia78 wrote:Od koga pozajmis?
to je bitno zbog?
Naravno da je bitno. Ko to hoda po pakistanu, alziru, bangladesu i tinejdzerima posudjuje hiljade eura
Niemand

#8350 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

insomnia78 wrote: Naravno da je bitno. Ko to hoda po pakistanu, alziru, bangladesu i tinejdzerima posudjuje hiljade eura
Mozda onih 100.000 krajisnika
Locked