Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#8326 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: Nece biti. Ti si rekao da ovo sto sam ja napisao nije istina :D
Vidis da vec lazes...a istina je ono sto je suprotno od lazi.. :D
Tacno. A posto i ti lazes da ja lazem, to znaci da smo obojica lazovi i da opet ne znamo sta je istina, sto nas onda dovodi do toga da je moja inicijalna tvrdnja da ne znamo istinu istinita :D
to je apsurd i ti si u koaliziji sa samim sobom..sam ponistavas svoje tvrdnje... :D
Ramzess Veliki

#8327 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Mir, mir ... evo objasnjenja ...

Dozer

#8328 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: Tacno. A posto i ti lazes da ja lazem, to znaci da smo obojica lazovi i da opet ne znamo sta je istina, sto nas onda dovodi do toga da je moja inicijalna tvrdnja da ne znamo istinu istinita :D
to je apsurd i ti si u koaliziji sa samim sobom..sam ponistavas svoje tvrdnje... :D
Apsurd je tvrditi da je laz reci da se ne zna istina i tako doci u koliziju sa samim sobom ne znajuci reci sta jeste istina :D :D :D
MarlboroGold

#8329 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

De ba, uozbiljite se.
HardcoreMX

#8330 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote: to je apsurd i ti si u koaliziji sa samim sobom..sam ponistavas svoje tvrdnje... :D
Apsurd je tvrditi da je laz reci da se ne zna istina i tako doci u koliziju sa samim sobom ne znajuci reci sta jeste istina :D :D :D
provalio si se po tko zna koji put..u dure je... :thumbup:
MarlboroGold

#8331 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
Zašto bilo šta isključiti iz traganja za istinom pa i Knjigu?
Za vas je to već završena priča. Od dana objave pa sve do danas.
Nije. Knjiga je Uputa da nikada ne smijemo prestati tragati. Prve riječi nisu bile Vjeruj u jednog Boga ili klanjaj namaz ili posti ramazan nego ...Uči, čitaj....!
Tragati za čime? Mislim da "istina" nije adekvatan termin kada je ona već pružena.
A te prve riječi - na šta se one tačno odnose?
vatrogasac

#8332 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote: Tragati za čime? Mislim da "istina" nije adekvatan termin kada je ona već pružena.
Ko prihvati Knjigu, prihvatio je i Istinu, ali to ne znači da čovjek time prestaje da se nadograđuje nego treba da nastavi učenjem i znanjem da potvrđuje svoj iman.
MarlboroGold

#8333 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Tragati za čime? Mislim da "istina" nije adekvatan termin kada je ona već pružena.
Ko prihvati Knjigu, prihvatio je i Istinu, ali to ne znači da čovjek time prestaje da se nadograđuje nego treba da nastavi učenjem i znanjem da potvrđuje svoj iman.
Dobro, ako tako gledaš. Ključna riječ je nadograđuje... zar ne misliš da se to učenje i znanje može više steći van Kur'ana?
Spomenuo si iman koji predstavlja potvrdu i vjerovanje da u to nema sumnje. Kako ćeš drugačije dobiti potvrdu ako je ne možeš dokazati, recimo, naukom, tj. empirijskim dokazom?
vatrogasac

#8334 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
Dobro, ako tako gledaš. Ključna riječ je nadograđuje... zar ne misliš da se to učenje i znanje može više steći van Kur'ana?
Spomenuo si iman koji predstavlja potvrdu i vjerovanje da u to nema sumnje. Kako ćeš drugačije dobiti potvrdu ako je ne možeš dokazati, recimo, naukom, tj. empirijskim dokazom?
Nećeš sigurno prihvatiti Knjigu kao istinu ako nisi prošao spoznajni proces, a on se nužno ne postiže epruvetom nego praćenjem 'Božijih tragova' u prirodnim zakonima. Tu baš ima prostora za nadogradnju kako je to radio Robert Boyle ” Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbježno svuda u njima vidi prst Božiji” ili Kepler ” U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga.”
MarlboroGold

#8335 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: Nećeš sigurno prihvatiti Knjigu kao istinu ako nisi prošao spoznajni proces, a on se nužno ne postiže epruvetom nego praćenjem 'Božijih tragova' u prirodnim zakonima. Tu baš ima prostora za nadogradnju kako je to radio Robert Boyle ” Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbježno svuda u njima vidi prst Božiji” ili Kepler ” U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga.”
Čekaj malo... zar nije slučaj da danas cca 90% muslimana Kur'an prihvata zdravo za gotovo bez ikakvog spoznajnog procesa - pogotovo ljudi kojima arapski nije maternji?
Samo rijetki idu narednim stepenicama. U to ne ubrajam manipulanta Naika. Recimo da to bude Mustafa el-Sayed - musliman vrijedan maksimalnog poštovanja.
vatrogasac

#8336 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: Nećeš sigurno prihvatiti Knjigu kao istinu ako nisi prošao spoznajni proces, a on se nužno ne postiže epruvetom nego praćenjem 'Božijih tragova' u prirodnim zakonima. Tu baš ima prostora za nadogradnju kako je to radio Robert Boyle ” Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbježno svuda u njima vidi prst Božiji” ili Kepler ” U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga.”
Čekaj malo... zar nije slučaj da danas cca 90% muslimana Kur'an prihvata zdravo za gotovo bez ikakvog spoznajnog procesa - pogotovo ljudi kojima arapski nije maternji?
Samo rijetki idu narednim stepenicama. U to ne ubrajam manipulanta Naika. Recimo da to bude Mustafa el-Sayed - musliman vrijedan maksimalnog poštovanja.
Ne mora biti nauka jedini put spoznaje, šta ćemo reći za nene i bake bez čak osnovne škole, a vjeruju? Ni u mom slučaju nije to bila 'gravitacija' kod subatomskih čestica nego je započelo 6. imanskim šartom koji me pokrenuo pa sam išao dalje i dalje što podrazumijeva i Knjigu dok nisam stvorio talog raznih iskustava što se posložilo u jednu od mojih životnih spoznaja pa imam taj svjetonazor. Naravno da nisam stao niti ću dok dišem. Dodadno me i Bog svojim riječima provocira vrlo uspješno. :mrgreen:
belfy

#8337 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

a te prirodne zakone ne bi znao bez "epruvete". kakva je ovo prica? a ove citate ponavljas po hiljaditi put. da li se o njima treba raspravljati hiljadu puta? volis da se vrtis u krug, jel tako?
vatrogasac wrote:Ne mora biti nauka jedini put spoznaje, šta ćemo reći za nene i bake bez čak osnovne škole, a vjeruju? Ni u mom slučaju nije to bila 'gravitacija' kod subatomskih čestica nego je započelo 6. imanskim šartom koji me pokrenuo pa sam išao dalje i dalje što podrazumijeva i Knjigu dok nisam stvorio talog raznih iskustava što se posložilo u jednu od mojih životnih spoznaja pa imam taj svjetonazor. Naravno da nisam stao niti ću dok dišem. Dodadno me i Bog svojim riječima provocira vrlo uspješno. :mrgreen:
reci cemo da im nauka nije bila potrebna za vjerovanje i da su ih ucili ljudi koji se nisu zanimali naukom, nego prenosenjem vjerovanja. bas kao sto i tebi nije dosao fakultetski profesor i rekao vjeruj, bas kao sto i sam kazes. tu nema nista cudno, right?
vatrogasac

#8338 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

belfy wrote: a te prirodne zakone ne bi znao bez "epruvete". kakva je ovo prica? a ove citate ponavljas po hiljaditi put. da li se o njima treba raspravljati hiljadu puta? volis da se vrtis u krug, jel tako?
Rekao sam da može i ne mora biti epruvetom. Zavisi šta su čiji zahtjevi. Nekome je dovoljan list sa stabla, a neko treba traktor knjiga. Ponavljam odgovor na ponovljeno pitanje. I opet se ponavljam.
belfy wrote: reci cemo da im nauka nije bila potrebna za vjerovanje i da su ih ucili ljudi koji se nisu zanimali naukom, nego prenosenjem vjerovanja. bas kao sto i tebi nije dosao fakultetski profesor i rekao vjeruj, bas kao sto i sam kazes. tu nema nista cudno, right?
A kako se prenosi vjerovanje? Sigurno da ćemo kao u svemu i ovdje naići na devijacije, ali su izuzetak što je priroda devijacije. Ovo spominjem zato što se uhvatite devijacije kao pravila.
belfy

#8339 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
belfy wrote: a te prirodne zakone ne bi znao bez "epruvete". kakva je ovo prica? a ove citate ponavljas po hiljaditi put. da li se o njima treba raspravljati hiljadu puta? volis da se vrtis u krug, jel tako?
Rekao sam da može i ne mora biti epruvetom. Zavisi šta su čiji zahtjevi. Nekome je dovoljan list sa stabla, a neko treba traktor knjiga. Ponavljam odgovor na ponovljeno pitanje. I opet se ponavljam.
belfy wrote: reci cemo da im nauka nije bila potrebna za vjerovanje i da su ih ucili ljudi koji se nisu zanimali naukom, nego prenosenjem vjerovanja. bas kao sto i tebi nije dosao fakultetski profesor i rekao vjeruj, bas kao sto i sam kazes. tu nema nista cudno, right?
A kako se prenosi vjerovanje? Sigurno da ćemo kao u svemu i ovdje naići na devijacije, ali su izuzetak što je priroda devijacije. Ovo spominjem zato što se uhvatite devijacije kao pravila.
sad bi ti opet da se vrtis ukrug. to je ono o cemu govorim, jer vidim na koju stranu guras. ajde da to ovako pojednostavim na svom licnom primjeru, pa cemo ga pokusati prositiri:
koliko si ti puta ponovio (kopirao) iste recenice i videe, a koliko ja? (ja se tu uvijek samo sjetim kineza koji prelaze na Islam).

jednostavno, iz bilo kojeg ugla da nastupas i/ili pokusas pristupiti dobijes iste odgovore. i, opet, koliko god odgovora dobijes ti ces opet zarotirati jos jedan krug, jer van njega nema nista. mozda je dobro pitanje i zasto je to tako... no, nek ostane samo ono prvo pitanje, jer ce se opet diskusija razvuvi vise nego jufka...
Dozer

#8340 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:
HardcoreMX wrote: to je apsurd i ti si u koaliziji sa samim sobom..sam ponistavas svoje tvrdnje... :D
provalio si se po tko zna koji put..u dure je... :thumbup:
Da, da, kako da ne :thumbup:
Sta je, ne ide ti kad s druge strane dobijes vlastiti nacin komunikacije, a :D

---

A, jednom neko rece - Inteligentan covjek konstantno uci i preispituje prvo sebe, a onda i sve oko sebe, i na osnovu toga donosi zakljucke. Ostali samo slijede ono za sta samo misle da je istina, bez daljnjih provjera.
vatrogasac

#8341 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

belfy wrote: sad bi ti opet da se vrtis ukrug. to je ono o cemu govorim, jer vidim na koju stranu guras. ajde da to ovako pojednostavim na svom licnom primjeru, pa cemo ga pokusati prositiri:
koliko si ti puta ponovio (kopirao) iste recenice i videe, a koliko ja? (ja se tu uvijek samo sjetim kineza koji prelaze na Islam).

jednostavno, iz bilo kojeg ugla da nastupas i/ili pokusas pristupiti dobijes iste odgovore. i, opet, koliko god odgovora dobijes ti ces opet zarotirati jos jedan krug, jer van njega nema nista. mozda je dobro pitanje i zasto je to tako... no, nek ostane samo ono prvo pitanje, jer ce se opet diskusija razvuvi vise nego jufka...
Ako već pratiš moje pisanje onda si vjerovatno upratio da samo repliciram, a nikada započinjem temu ili priču pa i to sa Kinezima je vjerovatno neko rekao kako su mnogobrojni, a ateisti ili zašto nisu muslimani ili je nešto treće čime sam htio pokazati da je bilo koja od tih tvrdnji manjkava. Onda je posebno @fatamorgana volio da od toga napravi sprdnju mijenjajući mjesta tvrdnji i replici. Kada krenu te akrobacije onda ne ustrajem dugo.

Ja ću se i dalje ponoviti jer nemam izbora, a to je kakav odgovor od strane teiste može zadovoljiti ateistu? Toliko sam dugo u priči da znam da ne može ni jedan i onda sam ja kriv za circulus vitiosus.
Dozer

#8342 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Nisam bas siguran da je ovo gore tacno. Misim da ce svaki empirijski dokaz zadovoljiti svakog ateistu. S druge strane, vas nece razuvjeriti nikakav empirijski dokaz.
Ramzess Veliki

#8343 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

vatrogasac wrote:
Nije. Prihvatio je knjigu. :lol:
Ramzess Veliki

#8344 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:
Ne mora biti nauka jedini put spoznaje, šta ćemo reći za nene i bake bez čak osnovne škole, a vjeruju? Ni u mom slučaju nije to bila 'gravitacija' kod subatomskih čestica nego je započelo 6. imanskim šartom koji me pokrenuo pa sam išao dalje i dalje što podrazumijeva i Knjigu dok nisam stvorio talog raznih iskustava što se posložilo u jednu od mojih životnih spoznaja pa imam taj svjetonazor. Naravno da nisam stao niti ću dok dišem. Dodadno me i Bog svojim riječima provocira vrlo uspješno. :mrgreen:
Za nene i bake bez osnovne skole reci cemo da su lakovjerne i zaostale. Pa moj dedo je dosao iz dzamije mlateci rukama i galameci da je "taj Faraund najveci neprijatelj nas muslimana" - hodza im pripovijedao o faraonu i izlasku jevreja ili koga vec iz Egipta. Dedo nije znao ni sta znaci rijec faraon. Mislim ... jadno je zavoditi stare i nemocne i koristiti njihov strah od skore smrti da bi ih se koristilo za svoje potrebe.
Ramzess Veliki

#8345 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Onaj gore yogi vam fino objasnio u klipu (vidim da ga niko nije pregledao), hodaju ljudi po selu i ubjedjuju kako ima Boga. Zatim dodju drugi i objasnjavaju kako nema Boga.
Ustvari su i jedni i drugi u istom camcu ... niko od njih nema dokaze ni za jednu od tih tvrdnji, jer ne znaju. Ali su tvrdi u svojim stavovima i niko prvi nece da prizna da ustvari NE ZNA STA JE ISTINA, samo predpostavljaju.
Covjek postaje slobodan tek kad sebi kaze da NE ZNA, onda mu se otvaraju vrata spoznaje. Kad tvrdis da znas nesto, uvijek ces naici na nekog koji zna drugacije, I eto belaja. Kad ne znas nista ne mozes ni da dodjes u konflikt. :D
MarlboroGold

#8346 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Znači Ekremu Jevriću su se otvorila vrata spoznaje...
Dozer

#8347 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ramzess Veliki wrote:Onaj gore yogi vam fino objasnio u klipu (vidim da ga niko nije pregledao), hodaju ljudi po selu i ubjedjuju kako ima Boga. Zatim dodju drugi i objasnjavaju kako nema Boga.
Ustvari su i jedni i drugi u istom camcu ... niko od njih nema dokaze ni za jednu od tih tvrdnji, jer ne znaju. Ali su tvrdi u svojim stavovima i niko prvi nece da prizna da ustvari NE ZNA STA JE ISTINA, samo predpostavljaju.
Covjek postaje slobodan tek kad sebi kaze da NE ZNA, onda mu se otvaraju vrata spoznaje. Kad tvrdis da znas nesto, uvijek ces naici na nekog koji zna drugacije, I eto belaja. Kad ne znas nista ne mozes ni da dodjes u konflikt. :D
I ja kad kazem da ne znamo, ni mi ni oni, nadje se uvijek neki genije da kaze kako oni ipak znaju :D
Naravno, ne trazi dokaze, jer onda ide tirada o knjiGi koja je "dokaz" :D
Ramzess Veliki

#8348 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:
Ramzess Veliki wrote:Onaj gore yogi vam fino objasnio u klipu (vidim da ga niko nije pregledao), hodaju ljudi po selu i ubjedjuju kako ima Boga. Zatim dodju drugi i objasnjavaju kako nema Boga.
I ja kad kazem da ne znamo, ni mi ni oni, nadje se uvijek neki genije da kaze kako oni ipak znaju :D
Naravno, ne trazi dokaze, jer onda ide tirada o knjiGi koja je "dokaz" :D
Sve ja to znam. Ne shvataju razliku izmedju svog stecenog i tudjeg nametnutog znanja. Ne mogu to da prepoznaju, a ne razumiju opasnosti ubijedjenosti I uzimanja zdravo za gotovo.
vatrogasac

#8349 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Ramzess Veliki wrote:Za nene i bake bez osnovne skole reci cemo da su lakovjerne i zaostale. Pa moj dedo je dosao iz dzamije mlateci rukama i galameci da je "taj Faraund najveci neprijatelj nas muslimana" - hodza im pripovijedao o faraonu i izlasku jevreja ili koga vec iz Egipta. Dedo nije znao ni sta znaci rijec faraon. Mislim ... jadno je zavoditi stare i nemocne i koristiti njihov strah od skore smrti da bi ih se koristilo za svoje potrebe.
A jel' tvoj dedo urnek za svakog vjernika? Mogu ljudi pomisliti da je do genetike. :mrgreen: Iz ličnog iskustva znam da je lepeza daleko šira i da među starim dedama i nenama itekako ima mudrih i pametnih ljudi od kojih se može svašta korisnog naučiti, a da o ilustracijama iz vremena prošlih iz prve ruke ne govorim.
Ramzess Veliki

#8350 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

vatrogasac wrote:
Ramzess Veliki wrote:Za nene i bake bez osnovne skole reci cemo da su lakovjerne i zaostale. Pa moj dedo je dosao iz dzamije mlateci rukama i galameci da je "taj Faraund najveci neprijatelj nas muslimana" - hodza im pripovijedao o faraonu i izlasku jevreja ili koga vec iz Egipta. Dedo nije znao ni sta znaci rijec faraon. Mislim ... jadno je zavoditi stare i nemocne i koristiti njihov strah od skore smrti da bi ih se koristilo za svoje potrebe.
A jel' tvoj dedo urnek za svakog vjernika? Mogu ljudi pomisliti da je do genetike. :mrgreen: Iz ličnog iskustva znam da je lepeza daleko šira i da među starim dedama i nenama itekako ima mudrih i pametnih ljudi od kojih se može svašta korisnog naučiti, a da o ilustracijama iz vremena prošlih iz prve ruke ne govorim.
On je pravi urnek za bivse partizancine i komuniste kad im dodje vrijeme za mrijet pa trke u dzamiju dok jos mogu. :lol: :lol: :lol:
Locked