Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- HardcoreMX
#8326 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
za boeing je radilo cak vise firmi iz ex yu...prva petoletka ili tako nekako, usput i za daimlera i hejbet nakih kompanija...
- Ommadawn
#8327 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mercedes nije mogao sam praviti svoj motor pa dao FAMOS-u??drugi profil wrote:Koliko ja znam, od nule je bilo. Odlivci, tokarenje, montaža, testiranje.
Švabo bio tu kao kontrola (navodno strožija nego za njemačke fabrike).
Ako su lagali mene i ja lažem vas.![]()
Nađite nekog starog radnika iz Famosa Hrasnica pa upitajte.
Edit: ali fakat eto i da nisu od nule nego da su koristili poluproizvod da kompletiraju gotov proizvod, šta onda?
To nije to?
Bolje je presvlake šiti i dičiti se time.
Za jebeni mercedes.
-
Fudo387
#8328 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Druga su to vremena bila, imas bruku americkih kompanija koje su za te sto ih spominjes bili giganti, danas ti pogoni zjape prazni, ili u najboljem slucaju Amazon slaze robu u njima.Dozer wrote:Nego...sta ono FAMOS proizvodi danas...? TAM...? SIPAD...? FEROELEKTRO...? UNIS...? PRETIS...? ENERGOINVEST...?
Propustio se zadnji voz na pocetku 90-ih, rat, i jebi ga, sad se udari nogom u guzicu ako ti dadnu da presvlake sijes.
- Dozer
#8329 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne, nego mu bilo jeftinije da ga pravi u FAMOSU.Ommadawn wrote:Mercedes nije mogao sam praviti svoj motor pa dao FAMOS-u??drugi profil wrote:Koliko ja znam, od nule je bilo. Odlivci, tokarenje, montaža, testiranje.
Edit: ali fakat eto i da nisu od nule nego da su koristili poluproizvod da kompletiraju gotov proizvod, šta onda?
To nije to?
Za jebeni mercedes.
- drndalo
#8330 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mi stariji smo na lakim drogama, ali je zato @Ommadawn na teskim drogama... Kad je ovo neko rekao i gdje ? Ali da je bila integralna proizvodnja kompletnih motora, makar i generaciju starijih, malo li je za zemlju seljaka na brdovitom Balkanu...? Dal' bismo sada odbili posao proizvodnje MB ili VW motora Euro 5 generacije, zato sto nije Euro 6 ? Bilo bi nam ispod casti ? Ne mozemo izmoliti ni Euro 3 da radimo... Niti znamo vise...Dozer wrote:Ne, nego mu bilo jeftinije da ga pravi u FAMOSU.Ommadawn wrote:Mercedes nije mogao sam praviti svoj motor pa dao FAMOS-u??drugi profil wrote:Koliko ja znam, od nule je bilo. Odlivci, tokarenje, montaža, testiranje.
To nije to?
Za jebeni mercedes.
- Ommadawn
#8331 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jeftinije im je bilo da su pravili u Turskoj - što i jesu.Dozer wrote:Ne, nego mu bilo jeftinije da ga pravi u FAMOSU.Ommadawn wrote:Mercedes nije mogao sam praviti svoj motor pa dao FAMOS-u??drugi profil wrote:Koliko ja znam, od nule je bilo. Odlivci, tokarenje, montaža, testiranje.
To nije to?
Za jebeni mercedes.
Motore koje je FAMOS pravio su rađeni po licenci a to treba platiti, kasnije su se ugrađivali u kamione i autobuse koji su rađeni u Priboju, Skoplju i Zagrebu. Ti autobusi ukoliko su išli za izvoz imali su Mercedesove motore, dakle ne one rađene po licenci u FAMOS-u.
- Ommadawn
#8332 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Što i nije loše, jer opet imaš neku proizvodnju. Kad se Švabi ili nekom drugom bude isplatilo praviti motore ili elektroniku, napravit će taj fabriku i u Grahovu ako treba.Fudo387 wrote:Druga su to vremena bila, imas bruku americkih kompanija koje su za te sto ih spominjes bili giganti, danas ti pogoni zjape prazni, ili u najboljem slucaju Amazon slaze robu u njima.Dozer wrote:Nego...sta ono FAMOS proizvodi danas...? TAM...? SIPAD...? FEROELEKTRO...? UNIS...? PRETIS...? ENERGOINVEST...?
Propustio se zadnji voz na pocetku 90-ih, rat, i jebi ga, sad se udari nogom u guzicu ako ti dadnu da presvlake sijes.
Za sada su presvlake za sjedišta, jebiga...
- uglavnomja
#8333 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kad neko pokusava osporiti neoborivu cinjenicu
- uglavnomja
#8334 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Fudo387 wrote:Druga su to vremena bila, imas bruku americkih kompanija koje su za te sto ih spominjes bili giganti, danas ti pogoni zjape prazni, ili u najboljem slucaju Amazon slaze robu u njima.Dozer wrote:Nego...sta ono FAMOS proizvodi danas...? TAM...? SIPAD...? FEROELEKTRO...? UNIS...? PRETIS...? ENERGOINVEST...?
pa i pricamo o tim drugim vremenima ...
bili su giganti za nase prostore ...
a to je nekome tesko priznati
- Dozer
#8335 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I ne samo za nase prostore. Vazili su za gigante i vani.
Danas zato imamo patuljke, a dicimo se uspjesima koji su 10-20% ondasnjih. Ali, bolje je danas. Onda se nismo mogli zjasnjavati k'o Bosnjaci, Srbi i Hrvati, a to su najbitnije zivotne stavke, ha ja ...
Danas zato imamo patuljke, a dicimo se uspjesima koji su 10-20% ondasnjih. Ali, bolje je danas. Onda se nismo mogli zjasnjavati k'o Bosnjaci, Srbi i Hrvati, a to su najbitnije zivotne stavke, ha ja ...
Last edited by Dozer on 03/04/2018 14:49, edited 1 time in total.
- drndalo
#8336 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U doba o kojem pricamo, Turci ako su sta pravili u saradnji s njima, su bili sigurno 2 koraka ispod SFRJ...Ommadawn wrote:Jeftinije im je bilo da su pravili u Turskoj - što i jesu.Dozer wrote:Ne, nego mu bilo jeftinije da ga pravi u FAMOSU.Ommadawn wrote: Mercedes nije mogao sam praviti svoj motor pa dao FAMOS-u??
Motore koje je FAMOS pravio su rađeni po licenci a to treba platiti, kasnije su se ugrađivali u kamione i autobuse koji su rađeni u Priboju, Skoplju i Zagrebu. Ti autobusi ukoliko su išli za izvoz imali su Mercedesove motore, dakle ne one rađene po licenci u FAMOS-u.
Kao npr. da mi sada imamo MB Euro 4 da pravimo, a Turci Euro 2 generaciju...
Nikada nisam nasao konkretan podatak, ali mislim da je jedan dio licenci iza rata bio dio ratnih reparacija za SFRJ, te time nije bio placan kako je uobicajeno, parama... Ako je motor tada radjen po licenci, mada nije proizveden u MB fabrici, to je MB motor... Zato ima licenca, koju ne moze dobiti svako, nego neko ko odobarava upotrebu MB imena u licenci... Motori o kojima pricas, su konstrukcijski jos stariji motori, kojima je MB licenca bila istekla, jer i te licence su ogranicene godinama... Nakon nekog broja godina upotrebe licence legalno, imas pravo nastaviti s istim proizvodom pod svojim imenom... Slicna prica je bila npr. (doduse lijek je u pitanju) sa Plivinim Sumammed-om... Nakon 7 godina placanja licence Plivi, taj proizvodjac je mogao nastaviti proizvoditi taj lijek kao svoj, samo s drugim imenom...
- madner
#8337 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
OM 442 se ugradjivao u Mercedesove kamione i pravio u Famosu, kakva generacija iza?
- drug_profi
#8338 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ama kad je neko ubjedjen da je jedini progledao.... 
- madner
#8339 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne, saradnja sa MB je ostvarena oko 1970. Isto kao i FAS.drndalo wrote:U doba o kojem pricamo, Turci ako su sta pravili u saradnji s njima, su bili sigurno 2 koraka ispod SFRJ...Ommadawn wrote:Jeftinije im je bilo da su pravili u Turskoj - što i jesu.Dozer wrote: Ne, nego mu bilo jeftinije da ga pravi u FAMOSU.
Kao npr. da mi sada imamo MB Euro 4 da pravimo, a Turci Euro 2 generaciju...
Nikada nisam nasao konkretan podatak, ali mislim da je jedan dio licenci iza rata bio dio ratnih reparacija za SFRJ, te time nije bio placan kako je uobicajeno, parama... Ako je motor tada radjen po licenci, mada nije proizveden u MB fabrici, to je MB motor... Zato ima licenca, koju ne moze dobiti svako, nego neko ko odobarava upotrebu MB imena u licenci... Motori o kojima pricas, su konstrukcijski jos stariji motori, kojima je MB licenca bila istekla, jer i te licence su ogranicene godinama... Nakon nekog broja godina upotrebe licence legalno, imas pravo nastaviti s istim proizvodom pod svojim imenom... Slicna prica je bila npr. (doduse lijek je u pitanju) sa Plivinim Sumammed-om... Nakon 7 godina placanja licence Plivi, taj proizvodjac je mogao nastaviti proizvoditi taj lijek kao svoj, samo s drugim imenom...
Licence su placene izvozom za MB.
-
hAZNADAR
#8340 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Joj koje zamjena teza, koja poredjenja majko mila,...drugi profil wrote:Pravili smo čuda, za današnje pojmove.
Motore za mercedes kamione, komplet od nule.
Tenkove, borbena vozila pjesadije, u rangu tadasnjeg standarda modernih vojski.
Helikoptere Gazelle po licenci.
Golfa....![]()
Radili remonte avio motora
Avione, koje smo čak i amerikancima uspjeli prodati kao izvidjacke i avione za obuku (supergaleb).
Nisko i visokogradnja da ne pominjem sta sus ve bili u stanju napraviti.
To je što se tiče preduzeća na teritoriji BiH.
A ostaka Juge još i brodove i tankere. Jedna od 11 zemalja na svijetu koja je bila sposobna napraviti podmornicu.
Jebeni digitron. Veš mašine, frižidere i televizore od nule.
Dobro globalizacija je uticala na pad proizvodnje tih uređaja svuda u evropi, ali nikom nije potpuno uništena svaka proizvodnja. Osim balkanskim plemenima.
Razlika je što je tada postojala vizija, plan. Sad je jedini plan kako dobiti izbore i još 4 godine budzeta za sebe. Jedino i isključivo TO.
Sta ti imas molim te sa slovenackim friziderima, skijama, hrvatkim brodobvima,... ili sta si imao i ranije osim sto si slucajno zivio u istim politickim okvirima?
Isto kao da je neko za YU hvalio Austrougarsku i nabrajao sta sve smo nekada Mi imali. Ukljucujuci i kupleraje po Pesti.
Kao prvo gdje mozes porediti veliku drzavu sa 20 i kusur miliona ljudi i jednu malu sa 4 miliona. Taman da i nije bilo rata i da smo imali najbolju vlast zadnjih decenije koja se mogla zamisliti - baska bi imali sansu, potrebu, mogucnost,... praviti svoje frzidere ili tankere. Zaboravi na to MI kada govoris o YU industriji - mozes samo o SRBiH - brodogradilista nisu ni tada bila tvoja ni danas.
Kao drugo - ne zaboravi da mi nismo sami napustili to blagostanje - vec su prethodno Slovenci i Hrvati izasli sa svojim tankerima, friziderima i skijama koji nikada nisu bili nasi osim sto smo imali poreske olaksice da tamo radimo ili tu robu kupujemo.
Dalje - stvarno je bizarno hvaliti vojsku i vojnu tehnologiju, kolicinu naoruzanja,... kada znamo jako dobro da su se time hvalile i drave gdje su ljudi umirali od gladi. JNA je svakako previse gutala i to nizasta. Imali smo mozda par proizvoda koji su bili u rangu poput pjesadijskog naoruzanja, raketnog lansera,... a svi tenkovi i avioni su nam bili q. Pogotovo se u zaljevskim ratovima pokazala kod Sadama ta tehnologija tenkova. Pravili podmornice - eki
Motori i licence? Jeli to zato sto je bio povoljan ugovor tu i tamo ili zato sto je YU bila civilizcija koja je to omogucila? Pa cijeli treci svijet je pravio dijelove za motore, elektroniku,.... zapadnjackih giganata od Mexika do Indonezije,... pa je sad odjednom zasluga YU civilicije sto je Svebi bilo neke dijelove jeftinije proizvoditi kod nas. Uostalom - proizvode se zahvaljujuci trzistu i danas dijelovi u BiH za VW, Porshe, .. Prevent grupacija ima proizvodnju u cijelom svijetu pa niko normalan ne kaze da je to zato sto je danas veca civilizacija.
- Dozer
#8341 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Koliko ja znam, BH ondasnje firme i danas sirom nekadasnje Juge imaju svoja vlastnistva. Ukljucujuci i neka brodogradilista... 
A najveca moguca pljaka koju danas prosipaju upravo ovi koji su uredno i radi licnih interesa s*ebali sve sto je postojalo onda i sto su naslijedili od onog sistema, jeste upravo ova prica kako se ovo danas ne moze porediti s onim onda, kako su danas drugi uslovi (a koji to, ako nije tajna?!), kako ovo, kako ono. SUpljak na kub.
Ne, nego time samo kriju svu svoju nepsosobnost, pljacku i nebuloze koje su radili kako bi skrkali sve te prijeratne gigante, raskrcmili, i strpali lovu od toga u svoje dzepove.
A najveca moguca pljaka koju danas prosipaju upravo ovi koji su uredno i radi licnih interesa s*ebali sve sto je postojalo onda i sto su naslijedili od onog sistema, jeste upravo ova prica kako se ovo danas ne moze porediti s onim onda, kako su danas drugi uslovi (a koji to, ako nije tajna?!), kako ovo, kako ono. SUpljak na kub.
Ne, nego time samo kriju svu svoju nepsosobnost, pljacku i nebuloze koje su radili kako bi skrkali sve te prijeratne gigante, raskrcmili, i strpali lovu od toga u svoje dzepove.
Last edited by Dozer on 03/04/2018 15:22, edited 1 time in total.
- drug_profi
#8342 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@hAZNADAR
Ti si ba zamijenio teze a ne ja. Nabrojamo sam proizvode i tehnologiju u BiH OD KOJE SE ZVIJELO I ZARAĐIVALO!
Jebe mi se kome se prodavalo.
Na kraju samm u skladu sa naslovom teme dodao i opštepoznate stvari koje smo imali na niovu SFRJ, između ostalog jer je isto govno sada u cijeloj bivšoj SFRJ, više ili manje smrdljivo. SFRJ je bila i biće opet nekad, samo bolja nego rpethodne, ali prvo moramo mi degenerici poumirati....
A de mi reci, bogati, što sad ne pravimo nešto sa cijenom rada od 400 maraka mjesecno neto? Dakle ista cijena rada cak i manja nego u SFRJ jer je marka tada duplo vise vrijedila.
Ti si ba zamijenio teze a ne ja. Nabrojamo sam proizvode i tehnologiju u BiH OD KOJE SE ZVIJELO I ZARAĐIVALO!
Na kraju samm u skladu sa naslovom teme dodao i opštepoznate stvari koje smo imali na niovu SFRJ, između ostalog jer je isto govno sada u cijeloj bivšoj SFRJ, više ili manje smrdljivo. SFRJ je bila i biće opet nekad, samo bolja nego rpethodne, ali prvo moramo mi degenerici poumirati....
A de mi reci, bogati, što sad ne pravimo nešto sa cijenom rada od 400 maraka mjesecno neto? Dakle ista cijena rada cak i manja nego u SFRJ jer je marka tada duplo vise vrijedila.
-
hAZNADAR
#8343 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa sudeci po opusu ovoforumskih Jugoslovena - kod njih ne vazi ona bitno je ba da si covjek, ili ja gledam karakter nakoga a ne Sta je.Dozer wrote:I ne samo za nase prostore. Vazili su za gigante i vani.
Jugoslovenima ovdje je samo bitno jesi li za U ili protiv. I samo po tome sude i tvoj karakter i postenje, i inteligenciju, i pedigre, i kullturu,....
A tolerancija se pokazala na Politici gdje se zna ko pravi sale od izmisljene nacije i napostojeceg jezika.
Dalje - ne mozes porediti veliku drzavu sa 20 i kusur miliona ljudi i ratom razrusenu, etnicki ociscenu i ispreseljavanu malu drzavu sa 4 miliona. Gdje se usput receno svi pitaju i svak svakog moze legalno dejtonski kociti.
A usput receno - MI se samo mozemo hvaliti onim sto smo sami postigli u SRBiH u okviru YU. I to porediti sa ovim danas.
Smijesno je citati kako ljudi pisu o "nasim gigantima" u drugim drzavama.
- Dozer
#8344 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hoces li da se nesto mijenja? Jesi li za to?
-
hAZNADAR
#8345 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja uopce i ne govorim da je puno bolje sada, ali podsjecam da se desio rat, etnicko ciscenje, Dejton,.... i naravno losa vlast koju sami biramo.drugi profil wrote:@hAZNADAR
Ali porediti YU i BiH sa stanovista Mi i VI je stvarno smijesno.
Eto veci obrt, vise giganata, vise namjenske industrije, bolja plata poslije 4 decenije u YU, u visemilionskoj jednopartijskoj drzavi zato sto je bila veca civilizacija?
- madner
#8346 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
FA-brika MO-tora S-arajevo 
-
hAZNADAR
#8347 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prvo u glavi jarane. Za pocetak za sva vremena i konacno,... zaboraviti na "YU blagostanje", YU standarde, YU razmisljanja, YU mitove,.... isto ko skinuti vrecu cimenta sa sebe.Dozer wrote:Hoces li da se nesto mijenja? Jesi li za to?
- Dozer
#8348 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nikad nisam ni bio u tom filmu, a nisam ni danas.
Hoces li da se ovo mijenja u funkcionalnu drzavu, kakve su i sve ostale normalne drzave?
Hoces li da se ovo mijenja u funkcionalnu drzavu, kakve su i sve ostale normalne drzave?
-
detroit-mercy
#8349 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Proizvodi kurac od ovce a proizvodi kurac od ovce je li znas i zasto zato sto si dobio od Juge krvavi rat koji ti je unistio i onako slabasnu privredu. Poredite dvije neuporedive stvari, poredite drzavu koja se je dizala iz pepela kada se je cijela Evropa bila u pepelu i drzavu koja se je dizala iz pepela dok je ostatak svijeta isao dalje.Dozer wrote:Nego...sta ono FAMOS proizvodi danas...? TAM...? SIPAD...? FEROELEKTRO...? UNIS...? PRETIS...? ENERGOINVEST...?
Poredite drzavu od 25miliona, znaci sa prilicno respektabilinim unutrasnjim trzistem i sa veoma restriktivnom uvoznom politikom (zastita svog trzista) koja se je razvijala u totalno drugacijim geopolitckim uslovima sa drzavom koja jedva da ima 3.5miliona potrosaca cije je trziste totalno otvoreno konkurenciji i koja i da je htjela nije mogla svoj trziste zatvoriti na nacin na koji je to Juga radila (sto zbog velicine unutrasnjeg trzista, sto zbog ekonomsko sistema koji je usvojen, sto zbog snage svoje privrede i da ne nabrajam). Ne znam kome pada na pamet da pravi takve usporedbe kada se te dvije stvari ne mogu porediti ni pod razno.
Na kraju, i ta Juga koja je proizvodila kamione, avione, helikoptere, svemirske brodove, atomske bombe i ostale kurce je fakticki propala ko kauc i morala je da se suocava sa dubokim strukturalnim reformama koje bi uzdrmale kompletan sistem. Na kraju, kako je jedna tako ozbiljna civilizacija dozvolila sebi da se urusi u samo par godina, bila ozbiljna civilizacija
- drug_profi
#8350 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ja bih tebe podsjetio da je bio drugi svjetski rat, milioni mrtvih, razrusena zemlja potpuno bez infrastrukture, saobracajnica, bez kadrova, prepuna mrznje i nepovjerenja i da je 20 godina posliej toga pravila avione, servisirala RR motore, pravila hidrocentrale, termocentrale, imala vec razvijenu auto industriju, masinsku industriju i svaku drugu industriju, pruge i komunikacije.hAZNADAR wrote:Ja uopce i ne govorim da je puno bolje sada, ali podsjecam da se desio rat, etnicko ciscenje, Dejton,.... i naravno losa vlast koju sami biramo.drugi profil wrote:@hAZNADAR
Ali porediti YU i BiH sa stanovista Mi i VI je stvarno smijesno.
Eto veci obrt, vise giganata, vise namjenske industrije, bolja plata poslije 4 decenije u YU, u visemilionskoj jednopartijskoj drzavi zato sto je bila veca civilizacija?
I pominem jugoslaviju jer nikako da shvatite da je jugoslavija zasluzna za ono sto je BiH privreda u toj Jugoslaviji bila. Znanje i kadrovi, novac, potencijal i trziste Jugoslavije je razvijao i BiH i Sloveniju i Makedoniju, a ne svaka za sebe.
Zato je ono bila ozbiljna civilizacija, a ovo što sada (svi ex Yu) živimo je smetljište