ultima_palabra wrote: ↑21/10/2023 23:10
Bidena bi ovo moglo kostati izbora. Slicno kao Johnsona Vijetnam, odlicni predsjednici sve skupa, ali katastrofalna procjena istorijskog momenta.
Ma kakvi. Cak naprotiv, stratezi cak misle da bi mu ovo moglo i pomoci.
Oko 3/4 Amerikanaca podrzava podrsku Izraela. Normalno, ako su to sve Republikanci i pola Demokrata, onda mu se ne pise dobro, ali razgranicenja kad je u pitanju Izrael sjeku kroz raznorazne ideoloske blokove i koalicije.
To je jedno, druga stvar, spoljna politika generalno vrlo malo utice na predsjednicke izbore. Zadnji put kad je neko popusio radi ratova vani je bio LBJ, kao sto ti spomenu. No razlika izmedju Vijetnama i ovog sad je toliko velika da je presmijesno i porediti, ha jel. Ljudima je bitno sta se desava sa ekonomijom, imigracijom, kurcima palcima.
Treca stvar, pamcenje danasnjeg glasaca je na nivou zlatne ribice. U ovisnosti od toga kako se bude kretala situacija na BI, sva ova prica ce haman biti zaboravljena za par mjeseci. Tu dolazimo naravno i do kljucne stvari, a to je potencijalna eskalacija i dugotrajni rat. Naravno daleko smo jos od toga, ali to ostaje da se vidi.
I ja sam mislio da ce ovo Bidena kostati znacajnog broja glasova (mislim "znacajno" danas moze biti 0.5% glasova), ali suvise je rano da se donose bilo kakvi zakljucci. Cak i da je ovo 2024-a, oktobar, a ne 2023-a, nisam siguran da bi ovo imalo overall negativan uticaj na njega.
Veliku vecinu ljudi boli kurac i za Gazom i za Izraelom. I za Ukrajinom naravno. Jbg al tako je.
No kazem sve ovisi od toga dokle ce eskalirati ovaj sukob.