AMERIKA

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8326 Re: AMERIKA

Post by Truba »

sinuhe wrote: 21/10/2023 08:08 Zanimljiva je ta americko-jevrejska prica. Sve do nedavno antisemitizam je bio dosta izrazen u SAD u tolikoj mjeri da da su i Madeleine Albright, Wesley Clark krili da su jevreji. Ili porodica Victorie Nuland.
U vanjskoj politici se SAD okrece Izraelu tek nakon Suezke krize.
Ove desnicarske fb grupe kojima sam clan izuzetno su protiv zidova...ali americkih...vjerojatno je rijec o radnickoj klasi koja ukazuje na bogatase na svim mogucim pozicijama a da su zidovi

Najcrnja sala je kada uslikaju sjenu nekog skrivenog zidova koja baca velik nos :lol:

Onda bacaju neke liste americke adminiatracije...sve zidovi...mislim briga me al su zezancije urnebesne
swanfilter

#8327 Re: AMERIKA

Post by swanfilter »

Uvijek je narativ do njih bio takav u cijelom zapadnom svijetu. Samo ga Njemacka ispusi ...
boshniak

#8328 Re: AMERIKA

Post by boshniak »

Narativ prema jevrejima, kao kod nas prema hrvatima, ima ih najmanje ali su na najvaznijim funkcijama i drze većinu privrede i uživaju podršku zapada.
ultima_palabra

#8329 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Bidena bi ovo moglo kostati izbora. Slicno kao Johnsona Vijetnam, odlicni predsjednici sve skupa, ali katastrofalna procjena istorijskog momenta.
melac

#8330 Re: AMERIKA

Post by melac »

ultima_palabra wrote: 21/10/2023 23:10 Bidena bi ovo moglo kostati izbora. Slicno kao Johnsona Vijetnam, odlicni predsjednici sve skupa, ali katastrofalna procjena istorijskog momenta.
A i da je zauze drugaciji stav isto bi ga moglo kostati. Bukvalno je lose-lose situacija za njega. Bas mu ga je putko smjestio, ako je njegovo maslo.
Truba

#8331 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Nekog sjebe korona nekog hamas
ultima_palabra

#8332 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

melac wrote: 21/10/2023 23:18
ultima_palabra wrote: 21/10/2023 23:10 Bidena bi ovo moglo kostati izbora. Slicno kao Johnsona Vijetnam, odlicni predsjednici sve skupa, ali katastrofalna procjena istorijskog momenta.
A i da je zauze drugaciji stav isto bi ga moglo kostati. Bukvalno je lose-lose situacija za njega. Bas mu ga je putko smjestio, ako je njegovo maslo.
Pa dobro, nije niko ocekivao da ce podrzati Palestince. Ali je mogao zauzeti neutralniji stav ili barem rijecnik kakav su predlagali sluzbenici administracije.

https://nymag.com/intelligencer/2023/10 ... ation.html
boshniak

#8333 Re: AMERIKA

Post by boshniak »

Na kraju ce se i pokazati Trump kao najsposobniji
swanfilter

#8334 Re: AMERIKA

Post by swanfilter »

boshniak wrote: 21/10/2023 23:25 Na kraju ce se i pokazati Trump kao najsposobniji
Al, fakat.
swanfilter

#8335 Re: AMERIKA

Post by swanfilter »

boshniak wrote: 21/10/2023 22:20 Narativ prema jevrejima, kao kod nas prema hrvatima, ima ih najmanje ali su na najvaznijim funkcijama i drze većinu privrede i uživaju podršku zapada.
Pa, ja sam misljenja da je vise do druge strane po pitanju funkcija.

Privredno jesu jaki, al i po pitanju toga je ko ona serija Granica.

Sto se podrske tice, i tu je do drugih koji ne znaju đe bi okrenuli. Hrvati imaju ustaljen kurs ...
jeza u ledja

#8336 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ma kakvi. Cak naprotiv, stratezi cak misle da bi mu ovo moglo i pomoci.
Oko 3/4 Amerikanaca podrzava podrsku Izraela. Normalno, ako su to sve Republikanci i pola Demokrata, onda mu se ne pise dobro, ali razgranicenja kad je u pitanju Izrael sjeku kroz raznorazne ideoloske blokove i koalicije.
To je jedno, druga stvar, spoljna politika generalno vrlo malo utice na predsjednicke izbore. Zadnji put kad je neko popusio radi ratova vani je bio LBJ, kao sto ti spomenu. No razlika izmedju Vijetnama i ovog sad je toliko velika da je presmijesno i porediti, ha jel. Ljudima je bitno sta se desava sa ekonomijom, imigracijom, kurcima palcima.
Treca stvar, pamcenje danasnjeg glasaca je na nivou zlatne ribice. U ovisnosti od toga kako se bude kretala situacija na BI, sva ova prica ce haman biti zaboravljena za par mjeseci. Tu dolazimo naravno i do kljucne stvari, a to je potencijalna eskalacija i dugotrajni rat. Naravno daleko smo jos od toga, ali to ostaje da se vidi.

I ja sam mislio da ce ovo Bidena kostati znacajnog broja glasova (mislim "znacajno" danas moze biti 0.5% glasova), ali suvise je rano da se donose bilo kakvi zakljucci. Cak i da je ovo 2024-a, oktobar, a ne 2023-a, nisam siguran da bi ovo imalo overall negativan uticaj na njega.

Veliku vecinu ljudi boli kurac i za Gazom i za Izraelom. I za Ukrajinom naravno. Jbg al tako je.

No kazem sve ovisi od toga dokle ce eskalirati ovaj sukob.
ultima_palabra

#8337 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 22/10/2023 05:07
Ma kakvi. Cak naprotiv, stratezi cak misle da bi mu ovo moglo i pomoci.
Oko 3/4 Amerikanaca podrzava podrsku Izraela. Normalno, ako su to sve Republikanci i pola Demokrata, onda mu se ne pise dobro, ali razgranicenja kad je u pitanju Izrael sjeku kroz raznorazne ideoloske blokove i koalicije.
To je jedno, druga stvar, spoljna politika generalno vrlo malo utice na predsjednicke izbore. Zadnji put kad je neko popusio radi ratova vani je bio LBJ, kao sto ti spomenu. No razlika izmedju Vijetnama i ovog sad je toliko velika da je presmijesno i porediti, ha jel. Ljudima je bitno sta se desava sa ekonomijom, imigracijom, kurcima palcima.
Treca stvar, pamcenje danasnjeg glasaca je na nivou zlatne ribice. U ovisnosti od toga kako se bude kretala situacija na BI, sva ova prica ce haman biti zaboravljena za par mjeseci. Tu dolazimo naravno i do kljucne stvari, a to je potencijalna eskalacija i dugotrajni rat. Naravno daleko smo jos od toga, ali to ostaje da se vidi.

I ja sam mislio da ce ovo Bidena kostati znacajnog broja glasova (mislim "znacajno" danas moze biti 0.5% glasova), ali suvise je rano da se donose bilo kakvi zakljucci. Cak i da je ovo 2024-a, oktobar, a ne 2023-a, nisam siguran da bi ovo imalo overall negativan uticaj na njega.

Veliku vecinu ljudi boli kurac i za Gazom i za Izraelom. I za Ukrajinom naravno. Jbg al tako je.

No kazem sve ovisi od toga dokle ce eskalirati ovaj sukob.
Ne vidim kako ce mu pomoci, neki Trumpovac u swing stateu ce glasati za njega zato sto stoji sa Izraelom? Yeah, right. Zavisi kakve ankete gledas, ja sam vidio jednu koja kaze da 66% Amerikanaca misli da USA treba da inzistira na prekidu vatre.

S druge strane, biracko tijelo koje je izabralo Bidena je osjetljivo na ovo pitanje... muslimani prije svih ali i progresivci, Millenialsi, pa i crnci koje palestinsko pitanje nerijetko podsjeca na kolonijalizam. Za Ukrajinom vecinu ljudi zaboli q, ali Izrael-Palestina je povezano sa identitetom puno ljudi u Americi, i vidio si da je bacilo sve ostalo u drugi plan.

Zlatne ribice su mozda republikanski glasaci, ali ovi koje sam naveo nisam siguran. Pitaj Hillary Clinton :D

Naravno da zavisi dokle ce eskalirati. Ako je Biden u cetiri oka rekao Bibiju da se ne zajebaje sa kopnenom invazijom i da privodi pricu kraju, onda se mozda zaboravi dogodine. Ako nije, i ovo eskalira u regionalni rat gdje se ukljucuju jos 3-4 strane, onda ovo ima potencijal da bude Vijetnam i da baci u sjenu sve ostale price.
jeza u ledja

#8338 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Evo ankete:

https://www.foxnews.com/official-polls/ ... lestinians

https://poll.qu.edu/poll-release?releaseid=3880

Ako generalno smatras da nece niko promjeniti misljenje o predsjednickom kandidatu (sto je sigurno u 90%+ slucajeva tacno) onda nema nema ni potrebe da se diskutuje. Ha jel.

Govoris o eventualnoj promjeni glasova kod muslimana, ali sta cemo sa jevrejima onda? Muslimani eventualno mogu biti tas ma vagi u Michiganu, ali isto tako jevreji mogu na Floridi, ali i Pennsylvaniji i Georgiji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8339 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Realno, ako se ovo oduži, masovna mobilizacija kao na prošlim izborima će biti upitna.‚

Doduše, svakako dosta toga ovisi i šta će biti sa Trumpom i silnim suđenjima :mrgreen:
Truba

#8340 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Jah...sudjenje je iste tezine kao i rat
boshniak

#8341 Re: AMERIKA

Post by boshniak »

Ako je demokratama Biden najbolje sto imaju onda se radujem Trumpovom povratku, do nekih boljih vremena za demokrate.

No hate, but this is epic :D
Image
zilog

#8342 Re: AMERIKA

Post by zilog »

boshniak wrote: 22/10/2023 11:55 Ako je demokratama Biden najbolje sto imaju onda se radujem Trumpovom povratku, do nekih boljih vremena za demokrate.

No hate, but this is epic :D
Spoiler
Show
Image
Pored vas (BI)Abdicevaca, raduju se isti ovi cetnici (koji su ovom prilikom pristali da presele ambasadu u Jerusalem), ruski fasisti i sav ostali svjetski olos... :roll:
jeza u ledja

#8343 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 22/10/2023 06:31 Realno, ako se ovo oduži, masovna mobilizacija kao na prošlim izborima će biti upitna.‚

Doduše, svakako dosta toga ovisi i šta će biti sa Trumpom i silnim suđenjima :mrgreen:
Sumnjam da ce se ponoviti odziv iz 2020 sto se tice oba kandidata.

Takodje pocinjem sticati dojam da se ljudi manje interesuju za rat na BI nego sto sam prvobitno mislio.

Znam, ovdje govorimo o malim postocima koji donose
prevagu. Vidjecemo kako ce se situacija odvijati.

Ja mislim da ce se do izbora desiti jos 100 stvari o kojima cemo pricati.
GandalfSivi

#8344 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Jesam li ja sta fulio ili se Trump ne pojavljuje nigdje zadnjih 5-6 dana?
ultima_palabra

#8345 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Velkoski wrote: 22/10/2023 06:31 Realno, ako se ovo oduži, masovna mobilizacija kao na prošlim izborima će biti upitna.‚

Da ne govorim ako bude napada na americke trupe ili civile, talacke krize... sto je vrlo moguce jer si otvorio front prema milijardi ljudi.
Dead Man Walking

#8346 Re: AMERIKA

Post by Dead Man Walking »

Za Bidena je dovoljno da Muslimani ne izadju, ne moraju cak ni glasati za Trumpa (ili ko god bude), i ispusio ga je.
breba

#8347 Re: AMERIKA

Post by breba »

“As I’ve already said, many, many times before, I will reinstate and expand the wildly successful Trump travel ban on entry from terror-plagued countries, territories and places,” Trump told a crowd of supporters in Clive, Iowa. “It just kept us safe; we wouldn’t let people come in from certain countries where there’s tremendous terror. Makes sense, right?”
Pozdrav porodici u Bosni.
jeza u ledja

#8348 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Dead Man Walking wrote: 23/10/2023 02:20 Za Bidena je dovoljno da Muslimani ne izadju, ne moraju cak ni glasati za Trumpa (ili ko god bude), i ispusio ga je.
Nije ovo tacno, jer bar 20% muslimana je glasalo za Trumpa.

Dodatno, bar 20% jevreja je takodje glasalo za Trumpa.

Jevreja u Americi ima vise nego muslimana. I pretpostavljam da imaju vecu izlaznost jer imaju vise penzionera.

Posto ultima iznad pita koji ce to Trumpov glasac eventualno glasati za Bidena zbog Izraela? Pa upravo taj - Trumpov jevrejski glasac. Nekako mi je tesko zamisliti da takvom glasacu nije bitan Izrael i da mu oko srca nije zagolicalo dok je slusao Bidenove izlive emocija. :-x

Ako treba mozemo svaku drzavu tabirit, ali ukratko:

Na FL jevreji su 3% stanovnistva. U NV 2.5%. U PA 2.3%, AZ 1.5%, GA 1.2%.

Muslimani su u MI 2.4%, AZ 1.5%, PA, GA i WI 1.2%
Dead Man Walking

#8349 Re: AMERIKA

Post by Dead Man Walking »

Vidjecemo, ali Jevreji znaju da Trump moze biti samo zesci i tu za njih nema rizika.
jeza u ledja

#8350 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Zlobnici bi rekli da tesko od Bidena moze biti zesci. :oops:
Post Reply