Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JavierBosnia

#8326 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

No-Name wrote:I ja sam vidio te šine i liči mi na zamjenu šina na tom dijelu a ima i kod Omer Maslića

Šine na prelazu preko pruge na Otoci su zamijenjene 2004
Evo slušam šta priča Šteta danas, u julu se radi
1. Halida kajtaza od zeljeznicke prema tunelu na ciglanama
2. Safeta hadzica od kruznog u hrasnom do suda
3. Veliki broj (ne svi) pružnih prijelaza na glavnoj saobraćajnici

Ovo je top stvar, ali top, 3 najgore stvari po meni se evo sređuju. Za prugu, kod remize se ono mora raditi, onaj dio oko SCCa se mora raditi, ruglo
Dope_Man

#8327 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dope_Man »

edin_the wrote:
Logovan wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/jedno-p ... /190619105

Mi smo još u srednjem vijeku, zaostali, ograničeni, zatupljeni.
Ministarstvo saobraćaja je objavilo demant, materijal se istresa u korito da bi na njega došla skela za rekonstrukciju i proširenje mosta, a nakon toga se šut kupi i odlaže gdje treba. Ali koga briga šta je istina, Klix objavio video zabrinutog graDZanina, klikovi zagarantovani, narod se ispljuvao i hajmo dalje :lol:
A sta ako su ovi osmislili objasnjenje nakon sto su kritikovani? Nije onaj udario novinara, nego kameru, rece dragi nam bivsi predsjednik onomad.
Logovan

#8328 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

edin_the wrote:
Logovan wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/jedno-p ... /190619105

Mi smo još u srednjem vijeku, zaostali, ograničeni, zatupljeni.
Ministarstvo saobraćaja je objavilo demant, materijal se istresa u korito da bi na njega došla skela za rekonstrukciju i proširenje mosta, a nakon toga se šut kupi i odlaže gdje treba. Ali koga briga šta je istina, Klix objavio video zabrinutog graDZanina, klikovi zagarantovani, narod se ispljuvao i hajmo dalje :lol:
Pročitao sam objašnjenje, može mi hiljadu ljudi reći da je ovo ok, ali džaba ne ulazi mi u glavu kako može neko ovo napraviti, jebi ga. :D :-)
JavierBosnia

#8329 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Ma glup clanak i onaj ko snima. Sigurno izvodjac ne bi ostavio ono onako dole cak i da je bez razloga pa sizofov posao.

Jedino sad koliko su neki manji komadici mogli odlutati dalje da ih voda raznosi po obali, sumnjam ali eto
El_comadante

#8330 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

JavierBosnia wrote:
No-Name wrote:I ja sam vidio te šine i liči mi na zamjenu šina na tom dijelu a ima i kod Omer Maslića

Ovo je top stvar, ali top, 3 najgore stvari po meni se evo sređuju. Za prugu, kod remize se ono mora raditi, onaj dio oko SCCa se mora raditi, ruglo
ovo je odlična informacija, ako budu od riječi.
P308

#8331 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

JavierBosnia wrote:

Eno jucer cini mi se krpe asfalt oko sina od Filozofskog fakulteta prema SCC-u.
Raigor Stonehoof

#8332 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Raigor Stonehoof »

P308 wrote:
JavierBosnia wrote:

Eno jucer cini mi se krpe asfalt oko sina od Filozofskog fakulteta prema SCC-u.

Kontam ko je sin od Filozofskog fakulteta :lol:
Hajlac

#8333 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Koliko smo mi jadna i cemerna sredina/mentalitet - na sav glas i sva vrata smo se ibretili/snebivali kako su pojedini od sarajevskih kruznih tokova "prekomplikovani" pa ce biti stalno saobracajne nesrece, ili snebivamo se i dalje za odredjene vece raskrsnice kako isto tako krucni tok nije moguc jer se previse pravaca ulijeva u date raskrsnice ili jer prolazi i tramvaj bla bla

A gledaj u Beogradu kakav kruzni tok ljudi napravise:

Image

Da covjek povrati od primitivizma i one najgore 'kameno doba' balkanstine - "ne diraj/pametuj - dobro je i 'vako" :run:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#8334 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

Je l' ovo dvojka u kontra smijeru ?
video

#8335 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

liaar wrote:Je l' ovo dvojka u kontra smijeru ?
Ma nije, to ti je taj futuristicki KT gdje su neparne trake u smjeru desno a parne kontra. Vidis, kako napisa @hajlac da je beges, pa i serbija (nije sebija :D, zamalo) svjetlosnim godinama ispred jadnih bosanaca a i hercegovaca. :(

Dzaba da napravis "bajku" od AC pa i KT kad balkanci nisu u stanju da nauce kako da se ponasaju na istima! Sve je to u par deka.

Btw, ovaj gore aman - zaman KT je gotovo pa isti kao onaj u Hrasnom samo sa trakom vise :-D
Hajlac

#8336 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

video wrote:
liaar wrote:Je l' ovo dvojka u kontra smijeru ?
Ma nije, to ti je taj futuristicki KT gdje su neparne trake u smjeru desno a parne kontra. Vidis, kako napisa @hajlac da je beges, pa i serbija (nije sebija :D, zamalo) svjetlosnim godinama ispred jadnih bosanaca a i hercegovaca. :(

Dzaba da napravis "bajku" od AC pa i KT kad balkanci nisu u stanju da nauce kako da se ponasaju na istima! Sve je to u par deka.

Btw, ovaj gore aman - zaman KT je gotovo pa isti kao onaj u Hrasnom samo sa trakom vise :-D
Pa i nije bas - nit ima tramvajske sine nit posebne BUS trake nit ukupno 5 traka (a onaj gore na slici ima sve to).
Hajvan

#8337 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

vidi im uskotracne pruge
DrugaGimnazija

#8338 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

JavierBosnia wrote: Evo slušam šta priča Šteta danas, u julu se radi
Sta ce tacno raditi u S. Hadzica od kruznog u Hrasnom do Suda?
JavierBosnia

#8339 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

DrugaGimnazija wrote:
JavierBosnia wrote: Evo slušam šta priča Šteta danas, u julu se radi
Sta ce tacno raditi u S. Hadzica od kruznog u Hrasnom do Suda?
Krpljenje rupa i one neravnine da se malo ispeglaju to je sve.
Hajlac

#8340 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

JavierBosnia wrote:
DrugaGimnazija wrote: Sta ce tacno raditi u S. Hadzica od kruznog u Hrasnom do Suda?
Krpljenje rupa i one neravnine da se malo ispeglaju to je sve.
Za pocetak dovoljno da ne otpada ovjes novim trolejbusima, autima itd., dok Efendic&Co ne rijese famozne "imovinsko-pravne" odnose tj. exproprijaciju za prosirenje transverzale od kruznog u Hrasnom do Mojmila...
elk

#8341 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by elk »

mnogi su tu vec sjebali auta.lako je sluzbenim.
studiorum_tuzlaensis

#8342 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Zna se ko stopira Južnu sada kada više nije na vlasti. ;)

Lafo IPO... izgubiće zeleni i ostatak vjernog članstva po Aneksu i Švrakinu ako ovako nastave
Haris.ba

#8343 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote:Zna se ko stopira Južnu sada kada više nije na vlasti. ;)

Lafo IPO... izgubiće zeleni i ostatak vjernog članstva po Aneksu i Švrakinu ako ovako nastave
Neće. Nije to baza koja glasa prema izgradni/neizgradnji cesta. Ali, to je već politika.

Ako je problem vlasništvo, što ne idu gdje nije problem ako ima para? Nek krenu od Mojmila. Tako su godinama čekali zgradu na Grbavici na trasi južne. Ovako su barem nastavili dalje izgradnju. Svakako treba praviti dobar spoj sa A transferzalom i 9 tarnsferzalom.
studiorum_tuzlaensis

#8344 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Haris.ba wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Zna se ko stopira Južnu sada kada više nije na vlasti. ;)

Neće. Nije to baza koja glasa prema izgradni/neizgradnji cesta. Ali, to je već politika.

Ako je problem vlasništvo, što ne idu gdje nije problem ako ima para? Nek krenu od Mojmila. Tako su godinama čekali zgradu na Grbavici na trasi južne. Ovako su barem nastavili dalje izgradnju. Svakako treba praviti dobar spoj sa A transferzalom i 9 tarnsferzalom.
Image

praviti će se gdje on kaže, i gdje on može adekvatno obići gradilište, 3 puta prije kamena temeljca i 7 puta do primopredaje.
Haris.ba

#8345 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ma nek se slika. Samo nek se pravi. Evo, kakve probleme može općina praviti na trasi južne na Mojmilu? Nikakve. A to se može uraditi. Svaki metar ceste je bitan.
studiorum_tuzlaensis

#8346 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Haris.ba wrote:Ma nek se slika. Samo nek se pravi. Evo, kakve probleme može općina praviti na trasi južne na Mojmilu? Nikakve. A to se može uraditi. Svaki metar ceste je bitan.
ti izgleda ne znaš nadležnosti Općine i OV. :D

Može šta hoće, i kako hoće stopirati. Ubrzava gdje mu je u interesu, stopira gdje nije. Jednostavno.
Haris.ba

#8347 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote:ti izgleda ne znaš nadležnosti Općine i OV.

Može šta hoće, i kako hoće stopirati. Ubrzava gdje mu je u interesu, stopira gdje nije. Jednostavno.
Ma gdje nema eksproprijacije, proceduralne zavrzlame su mnogo smanjene.
studiorum_tuzlaensis

#8348 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Općina i općinski načelnik prema Zakonu o prostornom uređenju izdaju prostorne, ekološke i lokacijske uslove, urbanističku i građevinsku dozvolu za bilo kakve radove na području te Općine. Ako nema političke volje, tj. volje načenika (uz 51% eventualno OV, ukoliko on odbije da izda i dođe na Vijeće), nema ni gradnje.

Da ne govorim kako svaki postupak izdavanja bilo kakvih dozvola može biti značajno usporen, zbog izmišljenih ili neizmišljenih problema. Općinski izbori dogodine će u mnogome odrediti smjer i način djelovanja ove Vlade, koja će opstati kako stvari stoje. SBB i DF baš zatežu, već su pozapošljavali i žene i kurve i ljubavnice na račun par ruku u Skupštini.
BadBoy

#8349 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

studiorum_tuzlaensis wrote:Općina i općinski načelnik prema Zakonu o prostornom uređenju izdaju prostorne, ekološke i lokacijske uslove, urbanističku i građevinsku dozvolu za bilo kakve radove na području te Općine. Ako nema političke volje, tj. volje načenika (uz 51% eventualno OV, ukoliko on odbije da izda i dođe na Vijeće), nema ni gradnje.

Da ne govorim kako svaki postupak izdavanja bilo kakvih dozvola može biti značajno usporen, zbog izmišljenih ili neizmišljenih problema. Općinski izbori dogodine će u mnogome odrediti smjer i način djelovanja ove Vlade, koja će opstati kako stvari stoje. SBB i DF baš zatežu, već su pozapošljavali i žene i kurve i ljubavnice na račun par ruku u Skupštini.
Zavisi od kategorije ceste. Ako je cesta u kantonalnoj nadležnosti onda će kantonalno ministarstvo prostornog uređenja izdavati dozvole iz oblasti građenja, ali će svakako trebati saglasnosti lokalnih zajednica gdje slijedi stopiranje i odugovlačenje.
Haris.ba

#8350 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Kakva saglasnost općine treba kada kantonalno ministarstvo daje saglasnost? A eksproprijacija nije potrebna? Potrebni prostorni plan postoji.

U praksi najviše se moglo zatezati sa podzemnim instalacijama. I to će uskoro biti riješeno (ViK je već riješen).
Post Reply