McMoy wrote:Lijepo molim da mi neko iz SBB-a, odnosno neko ko brani lik i djelo Fahrudina Radončića (da se razumijemo, nemam ništa protiv toga; to je sasvim legitimno pravo da neko nekoga voli, podržava, glasa...) argumentovano odgovori na nekoliko vrlo jednostavnih pitanja:
E ovako.Ja sa SBB-om imam iskustva da sam im na proslim drzavnim izborima dao glas Fahrudinu Radoncicu i dr Emir Kabilu-na TK.Ispred te stranke sam bio predsjednik Birackog mjesta i to je sve sto sam ja dobio od te stranke.SBB je u mom mjestu dobio to mjesto da predlozi nekoga i ja sam bio predlozen,znaci sasvim legitimno i legalno kao sto predlazu sve stranke.Bio sam i clan jednog mjesnog odbora te stranke u jednom mjestu.Naravno,samo za posao koji sam radio za izbore sam dobio neku novcanu satisfakciju i to ne od SBB-a nego od drzave.2 godine nisam uopste aktivan niti sam vise clan tog mjesnog odbora tako da nemam apsulutno nikakvu korist od branjena ni Radoncica ni SBB-a.
* Da li su Fahrudin Radončić i SBB u vlasti ili su opozicija?
Na drzavnom nivuo SBB ima samo mjesto ministra sigurnosti.
U parlamentu ima nekoliko zastupnika koji su svojim aktivnostima recimo javnosti pruzili uvid u spisak najvecih poreznih duznika,spisak najvecih plata...SBB je na nekim nivoima u vlasti a na nekim kao opozicija.Ali njihova politicka moc je totalno beznacajna u vecini tih vlada.Problem nije ni u ljudima iz SDA ili SDP-a koji je narod izabrao,ima tu casnih ljudi kao i u svim strankama ali je problem sto te stranke vec godinama drze javna preduzeca preko kojih pljackaju narod.Ne smeta meni neki Hamza Hamzic sto ide u parlament i dobija svoju platu,neka radi i casno je dobija,ali mi smeta taj hamza hamzic kad namjesta tendere,pljacka drzavne firme i slicno.A to SBB nikako ne radi nego iskljucivo SDA,SDP i povremeno SzaBiH.
* U čemu je razlika između F. Radončića i B. Izetbegovića, Z. Lagumdžije, H. Silajdžića, raznih Budnja, Brankovića, H. Lipovače i sl. partijskih perjanica čije se bogatstvo od rata pa naovamo mjeri desetinama miliona KM, po pitanju načina na koji je stekao respektabilan imetak? Da li je čovjek stvarno toliko inteligentan, sposoban, rođen pod sretnom zvijezdom..., da je za 20-ak godina uspio steći pravo malo bogatstvo?
* U kolikom procentu je u glavnim strukturama SBB-a zastupljen novi kadar, a u kojoj mjeri su ljudi koji su ranije bili u SDA i drugim strankama?
Taj podatak stvarno nemam.Sigurno da ima dosta ljudi koji su tu sasvim novi,ali ima i onih koji su u nekom trenutku procjenili da u ovoj stranci vide perspektivu i da ova stranka ne nosi breme 20 godina pljackanja pa zele preci i nesto uraditi.Ne kazem ni da nema nekih koji su tu dosli radi licnih interesa,ali su neki kao recimo doktor Kabil i slicno usli jer misle da mogu bolje da ponude ovoj drzavi.
* Koji je motiv da jedan uspješan biznismen, koji ima "sve što poželi", ulazi u politiku i zarad imenovanja na funkciju ministra čini vrlo jasan i očit luping u vezi prenosa ogromne imovine?
Jako pametno pitanje.Ja licno ne vidim drugog motiva osim da je covjek uradio toliko toga na svom privatnom zivotu i na neki nacin zeli da se okusa u politici i da napravi dobre rezultate.Jer pazi jednu stvar,Radoncic da je zelio on je mogao i dalje da ostane po strani i da se sa svojim medijskim arsenalom u svakom trenutku prikloni vladajucim garniturama i samim tim bi sebi obezbjedjivao taj neki mir.Njemu bi i dalje jeli svi politicari iz ruke jer ima medijsku masineriju koja cesto donosi prevagu na izborima.Isto tako od kad je usao u politiku ne vidim da je nesto rusio BiH sto mu spocitavaju i kao ministar sigurnosti je sasvim korektno radio,mislim da je dobio i neku nagradu kao najbolje ministarstvo il jedno od boljih al nisam upucen najbolje.
Evo, postavio sam 4 vrlo jasna pitanja, pitanja nisu tendeciozna i u 2. po redu pitanju ne štedim pulene niti jedne stranke. Ako nekoga zanima,vrlo lako se može provjeriti da ne favorizujem nijednu stranku, nisam član niti simpatizer.
Pregurao sam 4. deceniju, dobro pamtim protekli rat i zbivanja u njemu i poslije njega.
Ovo je sasvim ocito jer si kulturan i kritican sto je sasvim opravdano.
Sada kao običan građanin BiH, vrlo korektno pitam: po čemu su F. Radončić i SBB drugačiji i bolji od postojećih političara i stranaka u vlasti i šta je to konkretno što bi me opredijelilo da F.R. i SBB-u vjerujem i dam svoj glas (plus 20 glasova svoje uže i šire porodice) na predstojećim izborima, odnosno da ga podržim u ovom značajnom trenutku?
Odgovor se namece u ovim demonstracijama.Radoncic nema hipoteku pljackaski hordi koji su zemlju doveli do izdisaja.Druga stvar je sto je taj isti Radoncic recimo u ovim protestima jasno podrzao narod i tu podrsku pokusavaju da poture njemu i da kazu da je organizovao.Al se to ne potura komsicu,mnogim analiticarima i slicno.
Jedini argument koji ovdje navode protiv Radoncica je da ima veze sa Srbijom i slicno.Price o KOS-u i ostale uspavanke za zelene i crvene bebe.Da bi neko postao ministar sigurnosti njegov CV mora proci pun qrac provjera kako domacih tako i stranih agencija.Dolaskom na tu poziciju dolazis i u dodir sa nekim jako bitnim i tajnim podacima.Isto tako Radoncicu podmecu nekog Miskovica i slicne gluposti a tog istog Miskovica hapsi Vucic kojeg sad takodje Radoncicu podmecu i kao toboze radi za Srbiju,covjek koji ima tri sehida u porodici
Moj ti savjet nije ni da glasas za SBB ni za SDA ili SDP po defaultu.Kriticki gledaj na sve i sve analiziraj.
Radoncic je svojevremeno govorio da ne trebaju Bosnjaci da glasaju za Hrvatskog clana predsjednistva jer ce okrenuti Hrvate protiv sebe.Danas kad je ta greska napravljena,hrvati saveznika vide u RS a ne u Federaciji upravo radi tih gluposti koje su uradili u SDP-u.Koliko god Komsic bio ljudina i koliko god ga ja cijenio i postovao napravljena je jedna jako velika glupost.
U svakom slucaju je lijepo vidjeti da neko dodje normalno na temu i da je spreman normalno pricati.budi pozdravljen
Hvala!