F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8301 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Mada licno mislim da bi se najveca nepravda, barem moderne, Formule 1 desila da je Masa uzeo titulu 2008.
Boga ti, što? Lične i navijačke preferencije nisu validan argument.

Imao čovjek 6 pobjeda te sezone, više od Hamiltona koji je osvojio titulu. Imao 9 podijuma, samo jedan manje od Hame. I još je vozio u sjeni aktuelnog prvaka svijeta.
Jest ukljucujuci jednu oduzetu Hami nakon vrlo diskutabilne sudijske odluke i maestralne voznje.

Sjeti se samo Silverstona te godine i sta se desilo nakon sto je pala kisa. Ako ti to nije dovoljno da vidis ko je daleko bolji vozac, onda ne znam. Ako se ne sjecas-cim je zapadalo Masa je zavrsio u gumama, a sa Hamiltonom su samo 4 ili 5 vozaca ostala u istom krugu. Satro je sve.

A aktuelni prvak svijeta se uredno micao Masi. Dobro se sjecam njegovog odgovora na novinarsko pitanje oko toga: "I felt stronger in that period of race" :D
ExNihilo

#8302 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

Pa jebiga, Hamo generalno jeste bolji vozač, ali ne dodjeljuje se titula boljem vozaču (inače bi svake godine Alonso osvajao :D ) već onom koji ima više poena. A Masa je fair and square bio konstantan te sezone. To ako ga je Kimi propustio tu i tamo zapravo govori da se Masa nametnuo tu sezonu ispred svjetskog prvaka, što ipak nije mala stvar. Naravno, nije se nametnuo jer su ga u Ferrariju više voljeli, već zato što je bolje vozio prvi dio sezone. Generalno govoreći, propuštanja je bilo u svim timovima. To je racionalan dio strategije onda kada jedan vozač ima supstancijalno veće šanse da osvoji titulu, pa samim tim i nije neki argument u ovakvim raspravama.

Stoga je ta priča o najvećoj nepravdi u historiji zaista neozbiljna. Mislim da iz tebe progovara afinitet prema Hami. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8303 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:Pa jebiga, Hamo generalno jeste bolji vozač, ali ne dodjeljuje se titula boljem vozaču (inače bi svake godine Alonso osvajao :D ) već onom koji ima više poena. A Masa je fair and square bio konstantan te sezone. To ako ga je Kimi propustio tu i tamo zapravo govori da se Masa nametnuo tu sezonu ispred svjetskog prvaka, što ipak nije mala stvar. Naravno, nije se nametnuo jer su ga u Ferrariju više voljeli, već zato što je bolje vozio prvi dio sezone. Generalno govoreći, propuštanja je bilo u svim timovima. To je racionalan dio strategije onda kada jedan vozač ima supstancijalno veće šanse da osvoji titulu, pa samim tim i nije neki argument u ovakvim raspravama.

Stoga je ta priča o najvećoj nepravdi u historiji zaista neozbiljna. Mislim da iz tebe progovara afinitet prema Hami. :D
Zato i kazem.

Osvojio bi titulu prosjecan, a usudio bih se reci ispodprosjecan vozac.

Kviz pitanje-sjeti se nekog njegovog preticanja te sezone. Ne brojimo Kimijeva propustanja i ono sretno prolazenje dvojice koji su se pogurali u sikani na Spa Frankosam ili Suzuki, ne sjecam se vise.

Covjek ako ne uzme pol poziciju i ne otfura na startu ne pobjedjuje.
ExNihilo

#8304 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

Pa ne vozi se formula samo da bi pobjeđivali Hamilton, Alonso i eventualno Fetel. Valjda ima neke ljepote u tome da ponekad osvoji i neki autsajder. Ja bih iskreno volio da je Masa osvojio, mislim da je zaslužio jednu titulu, ako ništa. Vozač koji iza sebe ima 11 pobjeda (što ga stavlja na 25. mjesto vječne liste) i 41 podijum u formuli 1 ne može biti ispodprosječan vozač. Možda nije historijska veličina, ali je svakako iznad mnogih koji su osvajali titulu.

Preticanja se ne sjećam, što ne znači da ih nije bilo niti su pretjerano pouzdan indikator vozačke veličine.

P.S. Evo, sad sam bacio malo pogled na listu osvajača. Manje pobjeda od Mase imao je Keke, Villeneuve, Hunt, Montoya, Webber, Hulme, Irvine, Fisikela, itd...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8305 Re: RE: Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

ExNihilo wrote:Pa ne vozi se formula samo da bi pobjeđivali Hamilton, Alonso i eventualno Fetel. Valjda ima neke ljepote u tome da ponekad osvoji i neki autsajder. Ja bih iskreno volio da je Masa osvojio, mislim da je zaslužio jednu titulu, ako ništa. Vozač koji iza sebe ima 11 pobjeda (što ga stavlja na 25. mjesto vječne liste) i 41 podijum u formuli 1 ne može biti ispodprosječan vozač. Možda nije historijska veličina, ali je svakako iznad mnogih koji su osvajali titulu.

Preticanja se ne sjećam, što ne znači da ih nije bilo niti su pretjerano pouzdan indikator vozačke veličine.

P.S. Evo, sad sam bacio malo pogled na listu osvajača. Manje pobjeda od Mase imao je Keke, Villeneuve, Hunt, Montoya, Webber, Hulme, Irvine, Fisikela, itd...
Slobodno mogu reci, za ove sve nabrojane sa dna tvog posta, da su bili daleko bolji vozaci od Mase.

poslano sa Sonija Ze
ExNihilo

#8306 Re: RE: Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

konektovan wrote:
ExNihilo wrote:Pa ne vozi se formula samo da bi pobjeđivali Hamilton, Alonso i eventualno Fetel. Valjda ima neke ljepote u tome da ponekad osvoji i neki autsajder. Ja bih iskreno volio da je Masa osvojio, mislim da je zaslužio jednu titulu, ako ništa. Vozač koji iza sebe ima 11 pobjeda (što ga stavlja na 25. mjesto vječne liste) i 41 podijum u formuli 1 ne može biti ispodprosječan vozač. Možda nije historijska veličina, ali je svakako iznad mnogih koji su osvajali titulu.

Slobodno mogu reci, za ove sve nabrojane sa dna tvog posta, da su bili daleko bolji vozaci od Mase.

poslano sa Sonija Ze
Po tvom mišljenju da, po statistici ne. Mislim da je ovaj drugi kriteriji nešto objektivniji. :D
konektovan

#8307 Re: RE: Re: RE: Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

ExNihilo wrote:
konektovan wrote:

poslano sa Sonija Ze
Po tvom mišljenju da, po statistici ne. Mislim da je ovaj drugi kriteriji nešto objektivniji. :D
Pa uzmi da je Keke bio sampion, a jedan Montoya je klasa, potvrdjena i to u vise trkackih kategorija.[emoji12]

poslano sa Sonija Ze
ExNihilo

#8308 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

Pa ovdje se ljudi sprdaju s njegovom titulom. :D

Uostalom, razmatramo sumarno cijelu karijeru, a ne ovu ili onu sezonu. Po svim indikatorima, Rosberg je daleko bolji vozač od babuke mu, ali nema titulu. Nešto slično važi za Masu. Ili Coultharda. Da ne nabrajam dalje.

Inače, evo jedan zanimljiv podatak. Rosberg je vozač sa najviše pobjeda, a bez titule. Bar je u nečemu prvi. :D
Anakyn

#8309 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Anakyn »

_BataZiv_0809 wrote:Jako objasnjenje :thumbup:

Osim Indianapolisa, ne sjecam se poklon pobjeda za Rubensa u Monci i Nirburgringu :roll: sta bi tu :-?

Interesantno je da Fetela uopste ne komentarisemo niti se referisemo na njega :)
Naredjeno Schumiju da ne napada Rubensa da bi zavrsili 1-2, iako je Schumi bio daleko brzi :lol:

Sto se tice Vettela, iako je odlican preko jednog kruga i odlicno zna kontrolisati trku, njemu je upala sjekira u med sa Red Bullom, bar jedna titula je trebala otici Alonsu, i bar jedna Weberu da ga je tim imalo pazio ko Vettela :D

Sto se tice 2008-e, nema dileme da je Hamo bolji vozac od Masse, ali u jednom dijelu te sezone, Massa je bio i brzi i bolji i pouzdaniji vozac, i da se nije dosilo to sto se desilo u Singapuru, uzeo bi titulu, i gledajuci samo tu godinu, bilo bi zasluzeno. Ovako kad pogledas siru sliku, Hamo je tu tiltulu zasluzio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8310 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Bruda, slazem se i a priori moje simpatije su na strani autsajdera.

Kako godine prolaze, sve mi manje smeta kada autsajder čvakne tim za kojeg ja navijam. Valjda nauci covjek da cijeni sport, protivnike, skonta da navijacka zasljepljenost ne vodi nicemu.

Medjutim ovu pricu moramo spustiti u kontekst.

Prvo i osnovno-ko god vozi konkurentan Ferarijev bolid nije autsajder.

Drugo-samo sezonu prije Hamilton, nesretno, rekao bih tragicno gubi titulu. Plus je Ferari za zelenim stolom dobio titulu konstruktorskog prvaka. Kimi osvaja titulu valjda na konto starih zasluga jer bozica Fortuna mu se dobro nasmijala one noci na Interlagosu. Ako ju je ikad zasluzio, to je bilo 2005, ali tada je pokazao da je izuzetan sprinter ali nikakav maratonac.

Eh sad poslije takve jedne sezone navijati da Masa uzme titulu Hamiltonu, malo je previse, zar ne? Ako vec ne govorimo navijacki i cijenimo vozacku vjestinu i sport kao takav.

I okej vozio je Masa par solidnih trka, bio brz. Ali uvijek kada osvoji pol poziciju i otfura naprijed. U borbi jedan na jedan on je uvijek u podredjenom polozaju. Sjeti se samo kako je kukao na talijankom jeziku kad ga je Alonso puhnuo u predzadnjem krugu, a jos se nije htio skloniti iako ga je ovaj vec presao sa 2/3 duzine bolida.

A Silverstone i zavrsavanje u gumama cim je kisa pala i to prije vozaca autsajderskih ekipa je bruka. A Hamo je tu odvozio kao babo.

Onda ona lekcija iz voznje kad je Kimija izludio, ovaj ga natjerao van staze, da presjece sikanu i tako ga prestigne. Hamo nakon toga pusta Kimija da prodje, zbog presjecanja sikane, i onda ga ponovo uzima. I sudije dosude da je nepropisno i poklone Masi pobjedu :oops:

Sve u svemu jedna vrlo zanimljiva sezona nakon koje izuzetno cijenim Hamiltona. A najvise ga cijenim, paradoksalno, zbog sezone prije, kad je Alonsu pokazao da mu nece biti Rubens :thumbup:

Ovo sad s Mercedesom sto radi, okej respektujem, ali ako Sumiju i Fetelu prigovaram da je imao daleko najbolji bolid, onda bi bilo licemjerno od mene da to isto ne prigovorim i Hamiltonu.
ExNihilo

#8311 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

Kada Hamo pokaže Alonsu da mu neće biti Rubens, to je zato što je sila prirode. Kada to isto učini Masa Kimiju, to je zato što mu se ovaj sklanja sa staze. Daj Batice, zar ne vidiš koliko je sve što pišeš pristrasno?

Ako je Masa bio drugi vozač u Ferrariju, a jeste, te ako je (ispod)prosječan vozač, kao što tvrdiš, onda jeste autsajder naspram Hame, Kimija, Alonsa... Bez obzira na konkurentan bolid. Nemoj mi sada zamjene teza. Imali su konkuretan bolid i Rubens. I Webber. I Coulthard. I Montoya. Pa nisu postigli ništa. Koliko vidim, za Rubensa ne kažeš da je imao konkuretan bolid i da se ravnopravno takmičio sa ostalima, već plačeš da je sputan. Masa te sezone nije sebi dopustio da bude Rubens. I zbog toga je zaslužio i simpatije i poštovanje.

Nadalje, događaji od sezonu ranije, u koje opet unosiš pristrasno i netačno tumačenje, nemaju nikakve veze s Masom, pa su samim tim irelevantni za ovu priču, iliti ga predstavljaju klasični red herring.

Stoga, što ne navijati za Masu? U svakom slučaju je zaslužio simpatije ispred neotesanog derišta Hamiltona, što je ovaj tada (i najveći dio svoje karijere) bio. To su stvari postavljene u kontekst.

Bilo kako bilo, možemo raspravljati da li je Masa ovakav ili onakav vozač, da li je te sezone titulu više zaslužio jedan ili drugi, i tu će mahom lične preferencije presuditi, ali reći da bi Masino osvajanje predstavljalo najveću nepravdu u historiji formule - nema apsolutno nikakvog smisla. Nikakvog.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8312 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Obojica smo pristrasni, to je ocigledno. I obojica smo upravu, jer ne lazemo, samo stvari tumacimo sa tacki koje idu in favorem one teze koja nam je bliska.

Ne kontam sta sam netacno rekao za sezonu 2007?

Nadam se da nisi ozbiljan kada usporedjujes pozicije Rubensa i Mase iz prostog razloga sto je ovaj prvi imao Sumahera i sto se radi njihovog odnosa i zabranile timske naredbe. Ono precedent ko u anglosaksonskom pravu Sumi-Rubens 2002/AT :D

Masa je opet imao Kimija kojeg pri zdravom razumu ne mozes porediti sa Sumaherom. Vozacki koliko toliko i mozes, ali po poziciji u Maranellu, ni slucajno.

On je u toj sezoni 2008 dvaputa pobjedio (cini mi se u drugoj i trecoj ili cetvrtoj trci), bio nekoliko puta drugi i od Monaka, (a to je vec maj mjesec), odnosno od Francuske kad je bio jos jednom drugi, vise ga nije bilo ni na mapi.

Zadnjih nekoliko trka je bio treci, ali tad vise nije bilo matematicke mogucnosti da bude prvak. Najvise svojom krivicom. I Ferari odlucio da sve karte baci na Masu, jer je Kimi vecinu trka zavrsavao ili u gumama ili daleko od postolja.

Ovdje moram uraditi jedan edit jer mi se pomijesalo. Dakle napisao sam da je Kovalajnen pobijedio ispred Hamiltona, ali to nije tacno. Pomijesalo mi se sa jednom drugom sezonom, ali sustina je ista-Meklaren je uvijek dopustao fajt izmedju svojih vozaca.

Nije Ron Denis vikao "let Luis pas for d campionsip", nije bilo ni poziva u boks, niti bilo sta slicnog sto znamo iz cije kuhinje dolazi (2007 je Masa zadrzan koju seknudu duze u boksu da Kimi prodje i postane prvak).

A Kimi se Masi uredno micao :wink:

I okej Masa moze biti simpaticni autsajder. Ne sporim to.

Za mene ce ostati upamcen kao placljivko koji Alonsu psuje pred kamerama, koji pobjedjuje samo sa pol pozicije i koji ne umije da vozi po kisi. I dalje stojim da bi njegovo osvajanje titule, uz sve sto sam naveo u kontekstu, bilo najveca tragedija moderne formule 1.
ExNihilo

#8313 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

Nisam nikada bio Masin navijač. S druge strane, ti si oduvijek bio Hamiltonov. Stoga, mislim da se nivoi naše pristrasnosti ne daju izjednačiti. :D

Ma pristrasnost bih ti oprostio, razumijem ja navijačku strast, ali ti ne mogu oprostiti izvrtanje činjenica i ove zamjene teza. Primjerice, veliš da je slučaj Šumi/Rubens doveo do zabrane timskih naredbi. Formalno-pravno da, ali u praksi ta zabrana nije promijenila ništa ili skoro ništa. Što ti, uostalom, priznaješ kada kažeš da je Hamo doveden da nosi vodu Alonsu. Ili, kada tvrdiš da se Kimi po instrukcijama sklanjao Masi. Ne može tako, Batice. Kako da pričamo, ako se ne možeš složiti sam sa sobom? Ili su timske instrukcije praktično ostale na snazi, pa je Masin slučaj uporediv sa Rubensovim, ili nisu ostale na snazi, ali tada ni Kimi nije imao instrukcije da pušta Masu. Ne možeš dobiti oboje, jebiga.

Da, Rubens je imao tešku poziciju nametnuti se čovjeku koji je srušio sve rekorde. Ali, Masina pozicija nije bila lagana: Kimi je poznat kao čovjek koji ne jebe živu silu, gasi radio, ignoriše direktne naredbe. Uz to je bio aktuelni prvak i vozač broj jedan. Ako se takav sklanjao Masi, bravo Masa.

Da stvari budu zanimljivije, Masa te godine prve dvije utrke nije ni završio, a Kimi je u prvih pet utrka 4 puta bio na podijumu. Sve do osme trke sezone Kimi je bio ispred Mase u ukupnom poretku. Dakle, ne stoji ta priča da je Kimi bio beznadežan slučaj i da se Masa nametnuo kao jedini izbor za Ferrari.

Ironično je da navijač Hamiltona nekome prigovara za ponašanje. :D Pa realno, cirkus formule 1 nije zapamtio lika koji je više kmečao od Hamiltona. Nekada su veliki vozači formule 1 sakrivali se u obližnje šumice i plakali, da ne sramote sebe i tim. Onda je došao Hamilton i promijenio paradigmu. Njemu su, još od malena, objasnili da je veliki šampion i frajer nije mogao da pojmi zašto mu se ne daje povlašten tretman. Lista njegovih kretenluka, nesporstskih ponašanja, neodgovornih poteza i plain old kmečanja preduga je da bi stala u ovaj post, ali uključuje:

Australija 2009 i skandal s Trullijem, potom kmečanje da će napustiti formulu nakon što je otkriveno da je lagao, kmečanje da ga diskriminiraju jer je crnac (Titoslav te jebo, kako je to jadno bilo). Sjetimo se, potom, kmečanja dok ga je Fetel derao: kako RB nema historiju, kako su običini proizvođači soka, kako nikada neće biti McLaren i slično. Jebiga, jaro, ljudski je priznati da je neko bolji. To je lekcija koju Hamo nikad nije naučio. Tri idiotska zabijanja u Masu tokom sezone 2010 ili 2011, i još pet ili šest kazni iste sezone. Mislim da na gridu trenutno nema vozača koji je dobio više kazni u karijeri. Ne, to nisu "muda" niti "šampionski duh", to je neodgovorno i nesportsko ponašanje.

Što se mene tiče, Masino neosvajanje formule 1 predstavlja tragediju i kraj pozitivnog trenda za forumlu kao sport. Nakon decenije dominacije Šumahera, formula se morala transformirati u sport koji ne zna svog prvaka prije nego sezona uopće starta. I bila je na dobrom putu. Alonso i Renault su 2005. bili osvježenje, Hamo je 2007. bio osvježenje, Masa 2008. Ali kako ga Hamo uze Masi, sport je potonuo u kurac. S izuzetkom 2010., nismo vidjeli iole dobre sezone. I šampiona smo znali ili prije početka sezone ili nakon prve trke.
BHF_Manijak

#8314 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by BHF_Manijak »

Nek' je konacno ozivjela tema, bar da se historije sjecamo, kad je sadasnjost kar'na. :mrgreen:

Ne bih se slozio za Seba da je los ili prosjecan vozac. Nastranu sto je imao najjaci bolid u one 4 titule prvaka, ali jako je malo vozaca kroz historiju koji se mogu pohvaliti da su titulu osvojili, a da nisu imali bas jak ili najjaci bolid u gridu.
Dokazao je Vettel kroz karijeru da zna izuzetno jeben biti, kroz manevre, vracanje iz mrtvih itd... Ne kazem da je najbolji svih vremena, ali i dan danas sam misljenja da je daleko potcijenjen.

Usporedjuje se konstantno s Hamiltonom, ali za razliku od Lewisa, Seb bar nije bio tolika placipicka i moron u glavu. Imao je i Vettel svojih velikih bubica, prestizanje ludjacko Webbera, "plakanje" putem radija inzinjerima i slicno, ali Hamilton je imao daleko vise tih infantilnih ispada, ali se to sve opravdalo s tim kao "simpaticno je", ma jest qrac.
Dr Baltazar

#8315 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Dr Baltazar »

Vettel je bolji vozač od Hamiltona (nije zaslužio tu titulu 2008.godine kad se već o tom priča). Kao što je Schumacher najbolji vozač koji je ikad vozio F1. Neki ovdje pričaju kao da je Rubens puštao Schumachera da bude prvak, inače bi to Rubens uzimao :lol: :lol:
Anakyn

#8316 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Anakyn »

Nikad nisam gotivio Hamitlona, prvenstveno jer je Ferrari moj tim, pa sam ga poslije 2008-e i zamrzio, ali slag na tortu, kad je za mene postao najomrazeniji vozac danasnjice, bila je Belgija 2012. Mclaren predlaze Hamiltonu set-up bolida po njegovom stilu voznje, Buttonu predlazu drugaciji set-up po njegovom stilu voznje. Ispadne da je ova druga kombinacija daleko bolja, Button dere vikend, uzima pol, Maldonado jump-start i Grosjean pokupi pola grida, Button satare utrku, Hamilton poslije utrke na twitteru objavi citavu telemetriju tima...... Na pitanje zasto, legenda odgovara da je tim radio protiv njega iako se on borio za titulu i da je to njegov odgovor, i posto je tog vikenda Button produzio ugovor sa Mclarenom, to je Hamiltonu dalo opravdanje da zajebe svoj tim. Isti tim koji ga je progurao u F1, odbacio Alonsa zbog njeg, organizirao ekipu oko njega, Hamo noz u ledja. Od tada, za mene persona non-grata.
drndalo

#8317 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

BHF_Manijak wrote:jako je malo vozaca kroz historiju koji se mogu pohvaliti da su titulu osvojili, a da nisu imali bas jak ili najjaci bolid u gridu.
Ja se ne sjecam nikad ni jednog koji je osvajao titulu u "smecu"...
Anakyn

#8318 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Anakyn »

drndalo wrote:
BHF_Manijak wrote:jako je malo vozaca kroz historiju koji se mogu pohvaliti da su titulu osvojili, a da nisu imali bas jak ili najjaci bolid u gridu.
Od svih sampiona mislim da je Keke imao najlosiji bolid, jer je Williams bio iza svih turbaca (Brabham, Renault i Ferrari), te sigurno iza Mclarena.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8319 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:...
Druga recenica odmah netacna tvrdnja. I nemoj da svodis raspravu na licni nivo, ruzno ti je to bruda.

Jedini vozac ciji sam bio navijac u pravom smislu te rijeci je Mika Hakinen. Da i to konacno zavrsimo.

Okej? Okej. Ajmo sad redom:

Hamiltona cijenim iz prostog razloga sto ga smatram najboljim vozacem koji se pojavio na horizontu formule 1 u zadnjih 10-15 godina, uz Alonsa. Dakle kao vozaca. Kao covjek-bio mi je simpatican dok su mu otac i brat u invalidskim kolicima bili prisutni kao podrska i dok je njima posvecivao svoje pobjede.

Cim se ona Nikol Sencinger (moze me imati) pocela pojavljivati, kasnije Paf Dedi, Kris Braun, bilo mi je jasno da su frajeru pare udarile u glavu i vec nije bio moja solja caja. Mada je formula ples miliona i ekstravagantno ponasanje vozaca je nesto sasvim prirodno. Dakle ni u ludilu mi ne pada na pamet da advokatisem njegovim izljevima nevjerovatne licne bahatosti i gluposti. Iz istog razloga mi je odvratno ono Masino psovanje Alonsu i Ron Denisu pred kamerama.

Ali ono po cemu ih procjenjem je voznja i iskljucivo voznja. A tu nema(m) dileme ko je daleko bolji vozac.

Nadalje oko zabrane timskih odredbi sve si sam objasnio, moram li ista dodavati osim izvrtanja mojih rijeci?

Formalno pravno je ukinuto upravo radi sramote koju su priredili Ros Brovn i Zan Tod, a u djelo proveli Rubens i Sumi. Da su one ostale u nekom neformalnom obliku, jasno je i Andrei Boceliju. Masa je bio vodonosa Sumaheru pobogu si brate, pa onda i Kimiju (u prvoj sezoni).

Tek kada je Kimi poceo gubiti korak u prvenstvu (druga sezona, tj. 2008), a to u najvecoj mjeri zbog svojih gluposti i tehnickih problema, a ne sto ga je Masa dobijao u medjusobnim duelima na stazi (dva Ferarija se bore na stazi, imadžin det, jes jo ken not :D ).

Ko god vozi konkurentan Ferarijev bolid nije autsajder, to sam ti vec rekao. Jedino moze biti autsajder timskom kolegi :D Pa i toliko spominjani Rubens je osvajao drugo mjesto u ukupnom poretku, tako da ne mozes reci da nije bio favorit protiv svakog izuzev protiv Sumija.

Ja sam ti hronoloski poredao presjek trka i vrijeme kada je Kimi krenuo gubiti kontrolu i bodove i tek nakon toga su pocela i sklanjanja da Masa prodje. Dakle tek kada je ovaj ostvario debeo bodovni zaostatak.

Inace Masa nije zavrsio prve dvije utrke jer mu je nedostajala elektronska kontrola trakcije koja je od 2008 ukinuta :D

U Meklarenu su ipak timske odredbe, ako nista, manje vidljive i vozaci su imali tu slobodu da se utrkuju medjusobno. Koliku toliku, ali su je imali.
drndalo

#8320 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Anakyn wrote:
drndalo wrote:
Od svih sampiona mislim da je Keke imao najlosiji bolid, jer je Williams bio iza svih turbaca (Brabham, Renault i Ferrari), te sigurno iza Mclarena.
Da, vjerovatno, ali taj bolid u svakom slucaju nije bio los, najjaci sigurno nije bio, sto i nije mogao protiv turbaka, ali je bio sasvim solidno slozen i izbalansiran model, kojeg je Keke znao voziti onako kako je napravljen, dakle na pravcima nije mogao s znatno jacima i tu je gubio vrijeme, ali je u krivinama, i na izlasku iz njih bio bolji od turbaka, jer je njegov motor linearnije oslobadjao snagu, pa je ranije mogao pritisnuti gas, i time djelimicno smanjiti sirovu prednost u KS... Plus je Keke bio pametan, pa je znao da mora zavrsavati trke da bi skupljao bodove kao mrav...

U svakom slucaju, nije bio na nivou "Minardija"...
konektovan

#8321 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

Eh kad se sjetim Hakinena i Schumachera, i njihóvih duela, kojih je bilo u izobilju, a toliko cisti dueli, i toliko postovanja izmedju njih samih. Ja sam tad navijao za Miku, ne znam sto, al' fince gotivim nenormalno k'o vozace. Mika se nekako izdvajao od svih, pismen, kulturan, umjeren, nema takvih danas, osim mozda Kimia?![emoji12] [emoji4]

poslano sa Sonija Ze
sema911s

#8322 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by sema911s »

konektovan wrote:Eh kad se sjetim Hakinena i Schumachera, i njihóvih duela, kojih je bilo u izobilju, a toliko cisti dueli, i toliko postovanja izmedju njih samih. Ja sam tad navijao za Miku, ne znam sto, al' fince gotivim nenormalno k'o vozace. Mika se nekako izdvajao od svih, pismen, kulturan, umjeren, nema takvih danas, osim mozda Kimia?![emoji12] [emoji4]

poslano sa Sonija Ze

Koliko su su njih dvojca"krvili,klali" na stazi ali sve dzentlmenski bez kuknjave, prebacivanja jedan drugom, moljakanja bernija, sudija, kukanja na boju koze,
Ima dobra epizoda stefan rab njih dvojcu ugostio, vidis da su to prije svega prijatelji ljudovi koji uzivaju u utrkivaanju... I da to traje vec dugo godinaa
drndalo

#8323 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Da malo (vise) zakuham... :evil: :lol:

Image
ExNihilo

#8324 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:...
Batice, Batice. Moj dobri i najdraži. :D

To da je Hamo bolji vozač od Mase uglavnom niko ne spori niti je predmet naše rasprave. Sporno je što provlačiš tezu da Hamo, po tom osnovu, ima tobožnje prirodno pravo na titulu, te da je nekakva nepravda počinjena ako istu ne uzme?! To je totalni nonsens i kosi se sa samom idejom sporta kao takvog. Ja znam da ti to vidiš, ali si ušao preduboko u raspravu da bi to sada priznao.

Što se tiče priče da samo Ferrari daje timske naredbe, te favorizira vozača koji ima veće šanse za titulu, dok McLaren pušta svoje vozače da se trkaju - u to vjeruju još samo sportski romantičari i naivci. McLaren ipak nije toliko glup. ;-)

Nego, da ne bi rekao kako raspravu svodim na lični nivo, osvježio sam pamćenje na tu kobnu sezonu, prešao preko pregleda utrka, i moram reći da si iznio niz neistina i poluinformacija. Izdvojit ću najbitnije za našu raspravu.

Osma utrka sezone, Francuska. U ukupnom poretku Masa je 3 boda ispred Kimija. Kimi predvodi utrku, Masa je odmah iza. U direktnom duelu, Masa prelazi Kimija i pobjeđuje. Time su već debunkirane dvije tvoje tvrdnje: a) da se nisu natjecali na stazi, b) da Masa nije dobio Kimija u direktnom duelu. Duela je bilo i poslije, ali neću nabrajati konciznosti radi.

Sezona je te godine imala 18 utrka. U desetu utrku (Njemačka) Masa i Kimi ulaze izjednačeni po ukupnom poretku. Nakon jedanaeste utrke (Hungaroring), Kimi prelazi Masu u ukupnom poretku. Nakon dvanaeste utrke (Španija), što će reći tek nakon 2/3 sezone, Masa konačno i trajno prelazi Kimija u ukupnom poretku. Ali, gle čuda. U trinaestoj utrci (Belgija) Kimija boli kurac što Masa ima više bodova. Uredno ga prelazi na stazi, vodi najveći dio utrke, samo da bi završio u gumama, bez plasmana. Masa time, tek tada, nakon 72% sezone, postaje glavni konkurent Hami. Bojim se da ovo pokazuje netačnim tvoju tvrdnju da je c) Kimi rano ispao iz borbe za titulu (ti reče u Francuskoj), te da je Masa profitirao na toj činjenici. Nope, njih dvojica bili su direktni konkurenti sve do poznog dijela sezone. I još bi se Kimi koprcao da naredne dvije utrke nije završio bez plasmana, čim tek tada gubi matematičke šanse za titulu.

Što se tiče Kimijevog sklanjanja u stranu, iz gore napisanog se vidi da si to preuveličao. Jedini slučaj kada se to zaista desilo bila je pretposljednja utrka sezone (Kina), gdje je Kimi prepustio drugu poziciju Masi. Jedini. Dakle, nije bilo "urednih sklanjanja" (množina).

Ali, to nije sve. Nije mi bilo mrsko iskopati komparativnu statistiku za Kimija i Masu tokom te tri sezone kada su vozili isti bolid. Pogodi šta pokazuje. Masa ima više pole pozicija (12-4), više pobjeda (9-7), više je puta završio utrku ispred Kimija (15-14), više je puta završio kvale ispred Kimija (25-20), i ima jedak broj podijuma (21-21). Drugim riječima, izdominirao ga je u svakom pogledu. Nije loše za ispodprosječnog vozača, ne?

Mislim da su time egzatkno debunkirane manje-više sve tvrdnje koje si imao o Masi. I rest my case. Naravno, imaš potpuno pravo nastaviti insistirati na pogrešnom mišljenju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8325 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:...
Ali na cinjenici da bi daleko losiji vozac uzeo titulu ja i fundiram stav da bi to bila najveca tragedija moderne F1. Narocito ako se uzme u obzir rasplet sezone prije.Ne pretendiram uopste na sopstvenu nepogresivost, to je samo moj stav na kojeg si ti imao komentar i tako je pocelo.

Sva ostala prica je klasicno ubjedjivanje u kojem se prica sirila na irelevantne aspekte. I sam sam tome nesebicno doprinio. U konacnici slozicemo se da se ne slazemo i to je to.

Sto se tice tvog hronoloskog prikaza, na kojem ti cestitam, jer nisam imao zivaca za podsjecanje, pisao sam po sjecanju (izuzev za Kovalajnenovu pobjedu za koju sam nadosao da sam je pomijesao sa Montojinom od koju sezonu prije, pa provjerio na vikipediji. I editovao sa napomenom da sam to uradio, kao i sta je stajalo, sto bi istinoljubljiv covjek poput tebe valjda trebao da cijeni :P ).

E hajmo sad:

Francuska 2008:

Ne znam kako si propustio spomenuti tehnicke probleme na Kimijevom bolidu i gubitak snage. Slucajno, vjerujem :wink:

Od te utrke Kimi nije zavrsio bolje plasiran od treceg mjesta i zbog toga sam to uzeo kao referentnu tacku za njegov pad. A to silno stizanje je uzrokovano Masinim dvostrukim odustajanjem u prve dvije trke, jer je mu je bilo tesko voziti bez elektronske kontrole trakcije pa je izlijetao sa staze :D Zaostatak od 11 bodova je jako tesko stici u onom bodovnom sistemu.

Belgija-oduzeta pobjeda Hamiltonu i and aj kvout Niki Lauda "najgora sudacka odluka u istoriji".

Sto se tice egzaktnih podataka o odnosu Kimi Masa unutar Ferarija, iznenadjen sam, ali ako su takvi ja ih postujem. Vjerujem ti na rijec.

To donekle popravlja utisak u mojim ocima, ali ga ne mijenja.
Post Reply