raoul duke wrote:arzuhal wrote:
Neki atiesti znaju reći kako ateizam nije religija, nema svojih institucija, nema strukturu, nema neko učenje, neka vječna načela i moralne okvire, ateizam je, kažu, tek negiranje religije, vjere, Boga, itd. što i jeste na naki način tačno. A onda svim svojim bićem i svojim djelovanjem upru i pokazuju kako ateizam, kao takav, svoj bitak duguje teizmu, ateizam ne postoji bez vjerovanja u Boga, bez vjere u Boga ateizam je besmislen. Vjerovanje u Boga ateizmu daje smisao bitka, svrhu i smisao. Ateizam je, na poseban način, sav opterećen i bremenit religijom, pun kao šip religije. Ili, barem, nečiji ateizam.
Tebi je bas fazon ulijetati sa ovim morbidnim izjavama i skroz zavlaciti temu u drugom smjeru.
Mozes li procitati prvi post i pokusati doprinijeti ovoj temi kroz regulisanje postova, kao moderator?
Kad si nam vec opisao istigfaru, daj jedan kelime i sehadet za raju
1) Ova tema je, otkako postoji, bila odvlačena u svakakvim pravcima koji nemaju veze s naslovom teme (i od strane vjernika i nevjernika, na različite načine), a moj post je jedna misao baš na samu temu, upravo se tiče teme. Ta moja misao o smislu ateizma može biti tebi neprihvatljiva (možda čak i svetogrdna, blasfemična, ukoliko ateizam smatraš
svetim prostorom, nečim što mora ostati čisto i neukaljano i što se ne smije dovoditi u pitanje, dakle nešto božansko, božanski ateizam...), ali nije nikako morbidna.
2) Naravno. Ali ako budem doslovno i disciplinovano moderirao prema uvodnoj zamisli, onda će možda tema i zamuknuti a proćiće i s dosta banova i pometlanih postova, i vjernika i ateista, tako da treba malo biti i opušten...Ovo ne prijetim nego realno govorim, a svako imalo realan će me razumjeti, makar se nikako se slagao s mojim vjerovanjem...
3) Samo sam odgovorio na pitanje, smatram to kulturnim, a malo se i našalio. Imati duha, bez obzira da li se i o kakvom vjerniku ili ateisti radi, vrijednost je po sebi.
Kelimei-šehadet glasi:
ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne muhammeden 'abduhu we resuluhu