Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
sizifinho

#8276 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

Pozdrav ljudi, nije me dosta vremena bilo na ovoj temi, no sad mi je puno interesantnije pošto knjige sam sebi spojlam.
Inače, da su uslovi normalni, čekao bih knjigu da izađe - no pošto je ovo Martin i pošto me njegovi običaji dugogodišnjeg pisanja umore od neizvjesnosti, odlučio sam ipak gledat seriju i spojlat sebi sve... kako god dobra serija bila, ne može biti bolja od Martinovih spisa.

inače, to je čovjek kojeg ja smatram najvećim piscem fantasy-a ikad, i može mi se svako omastit o brk ako misli drugačije. Niko nije uspio napisati djelo koje se sastoji od 5 dijelova ( za sad ) a da se priča čini opet blago zgusnutom. Većina fantasy-a koje sam čitao imaju problem s razvodnjavanjem priče, no Martin očito ima sve u svojoj glavi već posloženo. Mislim da bi ovaj serijal trebao izać u 10 knjiga minimalno.

Što se tiče ove sezone, prva epizoda mi je bila ko voda obična, mislim da su je iskoristili samo da bi nam spustili očekivanja.

1. Vizije Branna
Image
Vidjeli smo Brandona, vidjeli smo Nedd-a i Lyannu. Treba li još nešto reći? U par idućih epizoda bismo trebali definitivno saznati prezime Jona!
Također mi se sviđa kako su prikazali Branna. Nekako mi je bio "mlitav" (pun intended) do sad, međutim pretpostavljam da će on biti jedan od najmoćnijih likova u seriji.
+ kada Child of the forrest kaže Reed-ovoj maloj - "Neće zadugo biti ovdje, a onda ćeš mu trebati." -> pretpostavljam da ni Brann kao ni Arya neće ostati da u potpunosti završe svoju obuku, već će je napustiti u pola puta.
Mada mislim da bi bolje bilo da je serija imala jedan mali hijatus, barem pet godina, pa da možemo vidjeti Aryu badass assasina, i Branna kao Godlike stvorenje.

2.Hodor priča?
Image
Ja sam mislio da je Hodor od početka retardiran, al eto očito nije. Još nešto, je li iko primjetio da se ovdje Hodor zove Wylis, a u knjizi se zvao Walder. Garant su u seriji promijenili nešto, osim imena. Ostaje da vidim kad knjiga izađe.

3.Ramsey ubija starog i debelu.
Image
Na stranu Ramseyeva bolest, ali smatram da je ovo dobra stvar za priču i Jona (više o njem poslije) i ostale Starkove. Ramsey nije inteligentan kao njegov stari nit je proračunat. I nije bezveze mu rekao ćale: "Ako se ponašaš kao bijesan pas, tretirat će te kao bijesnog psa, odvesti iza svinjca i zaklati te i nahraniti svinje s tobom."
Pošto je sva serija u znacima skrivenim i naznakama, mislim da je ovo čak i naznaka budućnosti Ramseya.

4. Wun wun to the rescue!
Image
Sviđa mi se kako divljaci spasiše Jonovo tijelo, i ser Davosa s njima. Čovjek mi je prirastao srcu, mislim da mi je poslije Littlefingera najdraži sekundarac u seriji.
Image
"Appologies for what you`re about to see, i was never much of a fighter."
Posebno onaj njegov motivacijski govor za Melissandre. Vidi se da je žena izgubila svu volju i vjeru, ali Davos ju je motivirao. "Ne tražim pomoć od Crvenoga, već o`tebe."

5. "Slabiji smo, siromašniji... ali kad se udružimo - možemo srušiti carstvo!"
Image
Fascinantne su mi dvije stvari.
- kako je moguće da je glumac koji glumi High Spparow-a, gotovo identičan današnjem Papi. Da li je to slučajnost ili ne, ne znam, ali vazda me to zbunjuje.
- kako je taj čovjek uspio doći tu gdje jeste. Mislim, u ovom univerzumu ljudi koji ne nose oklop inače ne dospiju daleko. Ono što ovaj radi je debilno. Ubije ga Jamie, oni se možda naljute - ali ko će ih dalje voditi? Nije baš tajna da je High Spparow upravo mozak i tijelo ove njihove organizacije.

6. Ironborni
Dobro je neko napisao - slabo su ih uradili.
Euron je pokazan kao neki megaloman, narcisoidni porećemećaj personalnosti... bzvz, puno bolji u knjigama.

7. Tyrion zmajiće budi.
Image
Baš me zanima da li će Tyrion jahat jednog zmaja. U knjigama kažu da ide jedan vlasnik/jahač na jednog zmaja. Daenerys u borbi ne bi mogla jahat sva tri zmaja, pa bi znači mogla samo jednog kontrolisati.
Pretpostavljam da je drugi za Tyriona
Treći ili za Jon Snow-a ili za Branna kao warga.

8.Uskrsnuće Jona.
Sad već ide nekoliko pitanja.
Ko je sad Jon. Da li je idalje član noćne straže ( pravilo je da budeš brat, dok ne umreš. Tehnički Jon je umro.)
Da li je R+L=J istina?

Ono što ja pretpostavljam je da je Jon sad slobodan i razrješen dužnosti svoje, i trebao bi ujediniti sjever ako planira spasiti kraljevstvo. Dole južniji dijelovi teško da će im pomoći. To znači da će Jon vrlo vjerovatno jebat Boltonu mater.
Eh, ali me zanima kako li će on i Daenerys da se ujedine...ipak je ovo "A song of Ice and Fire...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8277 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

sad sta ce biti koje ce kuce podrzati Sansu mislim da ce biti podjela dubokih, jedino Karkstarkovi ce biti odani zbog robbove gluposti i odsjecanje glave njihovom knezu, mada obican narod je uz Starkove tu su jos divljani, dio nocne straze i najvjerovatnije neki Stanisovi vojnici pod komandom Davosa mozda i Stanisa... Melisandra je predskazala veliku bitku to ce biti pred kraj serijala tamo 8 epizoda jos je tu konfuzije na sjeveru... Eddison Tollett ce sto posto biti novi zapovjednik nocne straze a ionako ih je ostalo premalo jedva pedesetak, tako da ce se sigurno pridruziti Divljanima u napadu na Ostrozimlje, moraju ujedinit sjever jer dnevni setaci dolaze...

valar morghulis
kamberovica polje

#8278 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kamberovica polje »

sizifinho wrote:Pozdrav ljudi, nije me dosta vremena bilo na ovoj temi, no sad mi je puno interesantnije pošto knjige sam sebi spojlam.
Inače, da su uslovi normalni, čekao bih knjigu da izađe - no pošto je ovo Martin i pošto me njegovi običaji dugogodišnjeg pisanja umore od neizvjesnosti, odlučio sam ipak gledat seriju i spojlat sebi sve... kako god dobra serija bila, ne može biti bolja od Martinovih spisa.

inače, to je čovjek kojeg ja smatram najvećim piscem fantasy-a ikad, i može mi se svako omastit o brk ako misli drugačije. Niko nije uspio napisati djelo koje se sastoji od 5 dijelova ( za sad ) a da se priča čini opet blago zgusnutom. Većina fantasy-a koje sam čitao imaju problem s razvodnjavanjem priče, no Martin očito ima sve u svojoj glavi već posloženo. Mislim da bi ovaj serijal trebao izać u 10 knjiga minimalno.
Cijenim mišljenje ali pored tate Tolkiena nema šta tražiti.
IcedMFEarth

#8279 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by IcedMFEarth »

Ne mogu se Martin i Tolkien baš porediti, ipak je Tolkien radio bajke za djecu. Ovo što Martin radi nije baš to :D
kamberovica polje

#8280 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kamberovica polje »

IcedMFEarth wrote:Ne mogu se Martin i Tolkien baš porediti, ipak je Tolkien radio bajke za djecu. Ovo što Martin radi nije baš to :D
Hobbit je bajka za djecu, Gospodar prstenova i Silmarillion nikako. I mogu se porediti s obzirom da pripadaju istom žanru tj. high fantasy.
zlaataan

#8281 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by zlaataan »

bhnapoleon1 wrote:
zlaataan wrote:Bojim se da je mali Rickon poklon od Umbera :roll:
Ja sam tipovo na Sansu da je poklon, ali opet zar nismo svi racunali da House of Umber mrzi Boltone da su odani Starkovim. Treba ocekivati pobune protiv Boltona po sjeveru sad kad je Roose mrtav, ipak nisu Boltoni mogli uspostavit hegemoniju, a ostali znaju da je ona budala- budala.
Rickona su odveli ka Last Hearth, pa sad moguće je da će Umberi predati fejk Rickona, ako su zaista odani Starkovim. :D To bi bilo dobro :D
Juliuscezar

#8282 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

zlaataan wrote:
bhnapoleon1 wrote:
zlaataan wrote:Bojim se da je mali Rickon poklon od Umbera :roll:
Ja sam tipovo na Sansu da je poklon, ali opet zar nismo svi racunali da House of Umber mrzi Boltone da su odani Starkovim. Treba ocekivati pobune protiv Boltona po sjeveru sad kad je Roose mrtav, ipak nisu Boltoni mogli uspostavit hegemoniju, a ostali znaju da je ona budala- budala.
Rickona su odveli ka Last Hearth, pa sad moguće je da će Umberi predati fejk Rickona, ako su zaista odani Starkovim. :D To bi bilo dobro :D
Ja bi volio nesto u fazonu suprise i izvuku maceve i pokolju ih i onda mogu ustolicit Rickona kao King of the North.
shmizlica

#8283 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by shmizlica »

neko spomenu maloprstog :mrgreen: šta je s njim? od glavnog spletkaroša u anonimu skroz :-)
Juliuscezar

#8284 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

shmizlica wrote:neko spomenu maloprstog :mrgreen: šta je s njim? od glavnog spletkaroša u anonimu skroz :-)
On je valjda spremao vojsku u Valeu, kad se odjednom stvori pred winterfellom :D
sizifinho

#8285 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

kamberovica polje wrote:
sizifinho wrote:Pozdrav ljudi, nije me dosta vremena bilo na ovoj temi, no sad mi je puno interesantnije pošto knjige sam sebi spojlam.

Cijenim mišljenje ali pored tate Tolkiena nema šta tražiti.
cijenim i ja tvoje mišljenje, i ne želim da ga mijenjaš.

Ali mislim da se ono očigledno mora iznijeti vani.

Tolkien je bio pionir. To je nešto što niko ne smije pobit. Čovjek je u to vrijeme prvi počeo kreirati svjetove koji su komplikovaniji, ali opet kada se sve sagleda - Tolkienova djela su idalje Dobro vs. Zlo.
Da je najbolji u svoje vrijeme - jeste.

Da ima kompleksno napisana djela - ima.

Međutim, ja idalje tvrdim i mogu to i dokazati, da je Martin daleko napredniji pisac od Tolkiena, i bilo koga drugog.
To nije uvreda za Tolkiena zato što je Martin imao godine progresa iza sebe, koje je mogao analizirati i kopirati, da bi dobio jednu veću cjelinu. Martin je Tolkiena mogao analizirati, kao i stotine ostalih velikih pisaca - i tako stvoriti ovo što je stvorio.

To je razlog zašto je Martin najbolji pisac do danas.
Priča mu nije obično dobro vs zlo, već je u domenu sivila
Ima kompleksniju historiju nego što je Tolkienov svijet imao, i realniju.
Magija kod Martina je uvezena tako da gotovo pomisliš da je postojala.
Diverzitet je kod Martina realniji, više liči onom stvarnom diverzitetu, dok je kod Tolkiena to bazirano samo na različitosti vrste.

Mislim mogu ja ovdje još pisati o njima jer sam dugo vremena razmišljao o tome, ali ne želim druge smarati.

U svakom slučaju, sumnjam da će te moj post uvjeriti u suprotno, tako da je najbolje složiti da se ne slažemo.
sizifinho

#8286 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

shmizlica wrote:neko spomenu maloprstog :mrgreen: šta je s njim? od glavnog spletkaroša u anonimu skroz :-)
ne može se baš tako reći

u seriji se saznalo da je glavni spletkaroš tek nakon što je otkrio u Valeu kako je sve orkestrirao.
Do tad je bio picajzla koja je izdala Neda i ništa više

to je njegov način igre, kretanje u sjenama..
zlaataan

#8287 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by zlaataan »

bhnapoleon1 wrote:
zlaataan wrote:
bhnapoleon1 wrote: Ja sam tipovo na Sansu da je poklon, ali opet zar nismo svi racunali da House of Umber mrzi Boltone da su odani Starkovim. Treba ocekivati pobune protiv Boltona po sjeveru sad kad je Roose mrtav, ipak nisu Boltoni mogli uspostavit hegemoniju, a ostali znaju da je ona budala- budala.
Ja bi volio nesto u fazonu suprise i izvuku maceve i pokolju ih i onda mogu ustolicit Rickona kao King of the North.
Dobro bi bilo, ali teško. Vidjeli smo u traileru onu veliku bitku Boltona i divljaka, tako da ništa od toga...
Možda su Stannisa našli, sve je moguće. :D

Image
Meni nekako Lyanna izgleda starija od Neda, iako je po knjigama on stariji 3 ili 4 godine. Kiks D&D-a.
Pandakonda

#8288 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

zlaataan wrote: Dobro bi bilo, ali teško. Vidjeli smo u traileru onu veliku bitku Boltona i divljaka, tako da ništa od toga...

Image
Meni nekako Lyanna izgleda starija od Neda, iako je po knjigama on stariji 3 ili 4 godine. Kiks D&D-a.
Cure u većini slučajeva fizički sazriju prije muškaraca, i onda muškarci oko 16-17 krenu prestizati. Valja su i ovdje to prenjeli :-)
zlaataan

#8289 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by zlaataan »

Pandakonda wrote:
zlaataan wrote: Dobro bi bilo, ali teško. Vidjeli smo u traileru onu veliku bitku Boltona i divljaka, tako da ništa od toga...

Image
Cure u većini slučajeva fizički sazriju prije muškaraca, i onda muškarci oko 16-17 krenu prestizati. Valja su i ovdje to prenjeli :-)
Ne znam, moguće, ali i dalje sam stava da je ona starija u seriji. Nekako i taj odnos, kad dođe na konju, njega zeza, daje upute Hodoru, ne bi to baš radila da je 3-4 godine mlađa. :D
Tyke

#8290 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Tyke »

Drago mi je za Snow-a, rahatnije cu gledati seriju, ali ozivljavanje mrtvih!? Daj nam onda i Neda vratite, da poderemo konkurenciju. :D

Nego, Jon + Brann + Arya = show time? Izgleda dolazi i njihovo vrijeme, pretpostavljam u narednoj sezoni. A i od Sanse bi trebalo biti nekog hajra, vazda glupaca tetura po seriji.

PS. Mislim da ce 3. zmaja jahati Brann, obzirom na njegov hendikep u hodanju taman bi mu dobro dosao jedan.
Jack Be Nimble

#8291 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Jack Be Nimble »

Bilo bi fino da se Snow vrati sa par komplikacija, tako da npr samo moze izgovoriti Hodor..Hodor....Hhhodor

Koje ona mala koja je sjedila ispred pecine i pricala sa Starkom na pocetku?

A koje ona druga koja je na pocetku jahala na bijelom konju dok je mali Stark halucinirao?
sizifinho

#8292 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

Tyke wrote:Drago mi je za Snow-a, rahatnije cu gledati seriju, ali ozivljavanje mrtvih!? Daj nam onda i Neda vratite, da poderemo konkurenciju. :D

Nego, Jon + Brann + Arya = show time? Izgleda dolazi i njihovo vrijeme, pretpostavljam u narednoj sezoni. A i od Sanse bi trebalo biti nekog hajra, vazda glupaca tetura po seriji.

PS. Mislim da ce 3. zmaja jahati Brann, obzirom na njegov hendikep u hodanju taman bi mu dobro dosao jedan.
pa Jon je POSLJEDNJI u nizu oživljenih u ovom serijalu

počet ćemo s desecima oživljavanja Berica Dondariona, pa onda su oživili Lady Stoneheart ( u knjizi barem), onda gregor clegane posta zombi, pa jebemu red je i Jon da dobije malo nečeg :P

zaboravio si Rickona. On je na Skagosu, divljem otočju na kojem žive ljudožderi.
Sad, pretpostavit ću da je to samo glasina, ali opet -Rickon bi mogao možda doživjeti neku transformaciju s onim svojim vukom pa doći kao pravi ratnik. Svakako su oboje u knjizi opisani sa divljim karakterom.

Sansa također, ja je ne bih otpisao. Suviše vremena provedeno sa Joffreyem, pa onda s Littlefingerom pa onda s Ramseyom, sve klasni luđaci. Pokupit će nešto od njih, pa da ga jebeš.

Ja mislim da će ga /zmaja/ (ako bude uopšte imao kontakta s zmajem) Brann umom kontrolisat zmaja, warganjem.
zenit dozic

#8293 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by zenit dozic »

Šta je sa onim drugim malim Starkom, i onom dobrom divljankom što je bila sa Branom i Hodorom,ne sjećam se da su zaglavili negdje.
A i onaj amidža Stark, Brat Nedov, nikad nije prikazano sta je sa njim bilo, jel moguće da je ziv ili je i on bijeli šetač :?:
Malik Urcic

#8294 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Malik Urcic »

Jack Be Nimble wrote:Bilo bi fino da se Snow vrati sa par komplikacija, tako da npr samo moze izgovoriti Hodor..Hodor....Hhhodor

Koje ona mala koja je sjedila ispred pecine i pricala sa Starkom na pocetku?

A koje ona druga koja je na pocetku jahala na bijelom konju dok je mali Stark halucinirao?
mislim da je ono Children of the Forest , misteroizna neljudska rasa, zivjeli u westerosu prije prvih ljudi. A na bijelom konju Liana Stark.
Pandakonda

#8295 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

zenit dozic wrote:Šta je sa onim drugim malim Starkom, i onom dobrom divljankom što je bila sa Branom i Hodorom,ne sjećam se da su zaglavili negdje.
A i onaj amidža Stark, Brat Nedov, nikad nije prikazano sta je sa njim bilo, jel moguće da je ziv ili je i on bijeli šetač :?:
Benjen Stark je otišao iza zida i još se nije vratio :-)
zenit dozic

#8296 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by zenit dozic »

Pandakonda wrote:
zenit dozic wrote:Šta je sa onim drugim malim Starkom, i onom dobrom divljankom što je bila sa Branom i Hodorom,ne sjećam se da su zaglavili negdje.
Benjen Stark je otišao iza zida i još se nije vratio :-)
Znam, nije prikazano je li ubijen, nista.
Znači onaj mali drugi Stark je sa onom divljankom negdje otiso, znači i on bi se trebao vratiti. Valjda će i ona sa njim, nije valjda grohnula :D puno od kad je nije bilo.
kakavdanakneiskustvu

#8297 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kakavdanakneiskustvu »

jebemti seriju,toliko puno dogadjaja,kako ovaj mali prohoda,kad?
Pandakonda

#8298 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

kakavdanakneiskustvu wrote:jebemti seriju,toliko puno dogadjaja,kako ovaj mali prohoda,kad?
Nije prohodao, ono je bila samo vizija iz prošlosti. Samo u vizijama može hodat
kakavdanakneiskustvu

#8299 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pandakonda wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:jebemti seriju,toliko puno dogadjaja,kako ovaj mali prohoda,kad?
Nije prohodao, ono je bila samo vizija iz prošlosti. Samo u vizijama može hodat

aha, vidim ove slike pa kontam otkud sad hoda,još ne pogledah ovu novu epizodu
SanskiBiser

#8300 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by SanskiBiser »

\

:lol:
Post Reply