Inače, da su uslovi normalni, čekao bih knjigu da izađe - no pošto je ovo Martin i pošto me njegovi običaji dugogodišnjeg pisanja umore od neizvjesnosti, odlučio sam ipak gledat seriju i spojlat sebi sve... kako god dobra serija bila, ne može biti bolja od Martinovih spisa.
inače, to je čovjek kojeg ja smatram najvećim piscem fantasy-a ikad, i može mi se svako omastit o brk ako misli drugačije. Niko nije uspio napisati djelo koje se sastoji od 5 dijelova ( za sad ) a da se priča čini opet blago zgusnutom. Većina fantasy-a koje sam čitao imaju problem s razvodnjavanjem priče, no Martin očito ima sve u svojoj glavi već posloženo. Mislim da bi ovaj serijal trebao izać u 10 knjiga minimalno.
Što se tiče ove sezone, prva epizoda mi je bila ko voda obična, mislim da su je iskoristili samo da bi nam spustili očekivanja.
1. Vizije Branna

Vidjeli smo Brandona, vidjeli smo Nedd-a i Lyannu. Treba li još nešto reći? U par idućih epizoda bismo trebali definitivno saznati prezime Jona!
Također mi se sviđa kako su prikazali Branna. Nekako mi je bio "mlitav" (pun intended) do sad, međutim pretpostavljam da će on biti jedan od najmoćnijih likova u seriji.
+ kada Child of the forrest kaže Reed-ovoj maloj - "Neće zadugo biti ovdje, a onda ćeš mu trebati." -> pretpostavljam da ni Brann kao ni Arya neće ostati da u potpunosti završe svoju obuku, već će je napustiti u pola puta.
Mada mislim da bi bolje bilo da je serija imala jedan mali hijatus, barem pet godina, pa da možemo vidjeti Aryu badass assasina, i Branna kao Godlike stvorenje.
2.Hodor priča?

Ja sam mislio da je Hodor od početka retardiran, al eto očito nije. Još nešto, je li iko primjetio da se ovdje Hodor zove Wylis, a u knjizi se zvao Walder. Garant su u seriji promijenili nešto, osim imena. Ostaje da vidim kad knjiga izađe.
3.Ramsey ubija starog i debelu.

Na stranu Ramseyeva bolest, ali smatram da je ovo dobra stvar za priču i Jona (više o njem poslije) i ostale Starkove. Ramsey nije inteligentan kao njegov stari nit je proračunat. I nije bezveze mu rekao ćale: "Ako se ponašaš kao bijesan pas, tretirat će te kao bijesnog psa, odvesti iza svinjca i zaklati te i nahraniti svinje s tobom."
Pošto je sva serija u znacima skrivenim i naznakama, mislim da je ovo čak i naznaka budućnosti Ramseya.
4. Wun wun to the rescue!
Sviđa mi se kako divljaci spasiše Jonovo tijelo, i ser Davosa s njima. Čovjek mi je prirastao srcu, mislim da mi je poslije Littlefingera najdraži sekundarac u seriji.
"Appologies for what you`re about to see, i was never much of a fighter."
Posebno onaj njegov motivacijski govor za Melissandre. Vidi se da je žena izgubila svu volju i vjeru, ali Davos ju je motivirao. "Ne tražim pomoć od Crvenoga, već o`tebe."
5. "Slabiji smo, siromašniji... ali kad se udružimo - možemo srušiti carstvo!"

Fascinantne su mi dvije stvari.
- kako je moguće da je glumac koji glumi High Spparow-a, gotovo identičan današnjem Papi. Da li je to slučajnost ili ne, ne znam, ali vazda me to zbunjuje.
- kako je taj čovjek uspio doći tu gdje jeste. Mislim, u ovom univerzumu ljudi koji ne nose oklop inače ne dospiju daleko. Ono što ovaj radi je debilno. Ubije ga Jamie, oni se možda naljute - ali ko će ih dalje voditi? Nije baš tajna da je High Spparow upravo mozak i tijelo ove njihove organizacije.
6. Ironborni
Dobro je neko napisao - slabo su ih uradili.
Euron je pokazan kao neki megaloman, narcisoidni porećemećaj personalnosti... bzvz, puno bolji u knjigama.
7. Tyrion zmajiće budi.

Baš me zanima da li će Tyrion jahat jednog zmaja. U knjigama kažu da ide jedan vlasnik/jahač na jednog zmaja. Daenerys u borbi ne bi mogla jahat sva tri zmaja, pa bi znači mogla samo jednog kontrolisati.
Pretpostavljam da je drugi za Tyriona
Treći ili za Jon Snow-a ili za Branna kao warga.
8.Uskrsnuće Jona.
Sad već ide nekoliko pitanja.
Ko je sad Jon. Da li je idalje član noćne straže ( pravilo je da budeš brat, dok ne umreš. Tehnički Jon je umro.)
Da li je R+L=J istina?
Ono što ja pretpostavljam je da je Jon sad slobodan i razrješen dužnosti svoje, i trebao bi ujediniti sjever ako planira spasiti kraljevstvo. Dole južniji dijelovi teško da će im pomoći. To znači da će Jon vrlo vjerovatno jebat Boltonu mater.
Eh, ali me zanima kako li će on i Daenerys da se ujedine...ipak je ovo "A song of Ice and Fire...