Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Komrad

#8276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

madner wrote:2/3 je dovoljno blizu da se spajanjem promjeni stanje.

BPK je od strateskog znacaja i ne treba ga ukidat. Ovako ga guramo i dizemo mu standard zivljenja iznad prosjeka. Tako da ima puno manji odliv stanovnika. Ukidanjem istog to dolazi u pitanje. Gorazdje je prirodna gravitacijska tacka tog regiona.

Drugi problem je sto bi to uticalo na izbore za Dom Naroda, ali to je relativno minorna stavka.
Pa koliko sam ja upoznat platformasi su spremni promijeniti nacin izbora delegata u dom naroda i da se izbori istih vrsi kao i u narodnoj skupstini RS-a i tako cemo ubuduce izbjeci blokade kakve smo do sad imali...

Ako cemo se tvojom logikom voditi onda bi svaka opcina trebala biti kanton da bi joj se podigao standard iznad prosjeka i sprijecio odliv stanovnistva ... sto opet dolazimo do situacije da danasnji kantoni zaista vrse eksploataciju opstina i sprijecavanju njihov napredak
Komrad

#8277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote: Misija nemoguća. Nema modifikacije postojećih kantona bez rekonstruisanja kompletne BiH
Dobro Boze
hercegovac_pravi

#8278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote: Misija nemoguća. Nema modifikacije postojećih kantona bez rekonstruisanja kompletne BiH
Dobro Boze
Hvala stadu
madner

#8279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Komrad wrote:

BPK je od strateskog znacaja i ne treba ga ukidat. Ovako ga guramo i dizemo mu standard zivljenja iznad prosjeka. Tako da ima puno manji odliv stanovnika. Ukidanjem istog to dolazi u pitanje. Gorazdje je prirodna gravitacijska tacka tog regiona.

Drugi problem je sto bi to uticalo na izbore za Dom Naroda, ali to je relativno minorna stavka.
Pa koliko sam ja upoznat platformasi su spremni promijeniti nacin izbora delegata u dom naroda i da se izbori istih vrsi kao i u narodnoj skupstini RS-a i tako cemo ubuduce izbjeci blokade kakve smo do sad imali...

Ako cemo se tvojom logikom voditi onda bi svaka opcina trebala biti kanton da bi joj se podigao standard iznad prosjeka i sprijecio odliv stanovnistva ... sto opet dolazimo do situacije da danasnji kantoni zaista vrse eksploataciju opstina i sprijecavanju njihov napredak
Bumo vidjeli, zato treba mijenjati Ustav FBiH i ispostvati odluke Ustavnog Suda.

Ne, logika je da BPK predstavlja kantona na Drini, i da ga zbog toga treba gurati a ne utopiti u KS.
Dakle drugi kantoni vec guraju BPK, jer je to strateski interes za buducnost BiH.
zemo_online

#8280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

Mozda je kantonizacija citave BiH jedno od najboljih rijesenja ali ipak mislim da smo blize ukidanju postojecih kantona nego ukidanju entiteta...[/quote]
Ma ono što bi MZ voljela ovdje vidjeti je ukidanje kantona i razvlaštenje entiteta. To im je nekakav optimalni cilj. Da se razumijemo, ja sam protiv i jednog i drugog.
Ili istinska decetralizacija države koja neće biti zasnovana na etničkim kriterijima ili održavanje postojećeg statusa quo do totalne ekonomske i demografske devastacije separatista.[/quote]

a nece doci do devastacije na podrucju gdje zive bosnjaci?[/quote]
Bojim se da hoće, na žalost. Bošnjacima nema druge već da se sele u maticu Tursku.. :mrgreen:[/quote]

kako ce onda bih da opstane?
Bosnolog

#8281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

madner wrote:
Komrad wrote:

Bumo vidjeli, zato treba mijenjati Ustav FBiH i ispostvati odluke Ustavnog Suda.

Ne, logika je da BPK predstavlja kantona na Drini, i da ga zbog toga treba gurati a ne utopiti u KS.
Dakle drugi kantoni vec guraju BPK, jer je to strateski interes za buducnost BiH.
Bingo,.....
:thumbup: :bih:
Nass

#8282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Komrad wrote:
Nass wrote: Cemu onda ovolika tvoja prica vec mjesecima o tome kako ti nemas nista protiv treceg entiteta pod odredjenim uvjetima, ako je vjerovatnoca da se takvi uvjeti ostvare doslovno ravna nuli? To mi nije jasno. Ako priznajes da je to neostvarivo, zasto onda stalno to ponavljas i potenciras?
Svako uredjenje ima svoje pozitivne i negativne osobine.. savrseno ne postoji narocito u multietnickim drustvima
kada se uspostavi drzava kao garant institucionalne ravnopravnosti svih na svakom pedlju drzave onda i 2,3 ili 10 entiteta nebi bio problem
ne vjerujem da entitet ili bilo koji nizi nivo vlasti moze garantovati institucionalnu ravnopravnost dakle ne smatram po ravnopravnoscu da ti imas svoj entiet a da ja imam svoj i da smo tako ravnopravni.. Ne nego da ja u tom tvom entitetu imam ista prava kao sto i ti imas u mom ...
valjda smo se sad razumjeli?
Ako entitete nacionalno definiras, onda upadas u paradoks, jer dopustas nacionalno odvajanje u torove pod uslovom da u njima bude ispostovan istinski princip multietnicnosti. To ti u praksi ne postoji, niti bi funkcioniralo jer je nespojivo jedno s drugim. Obzirom na rat, nacionalizam i interes susjednih zemalja, desilo bi se to da bi se raznim suptilnim metodama radilo na tome da svi Hrvati pomalo presele u hrvatski entitet i obratno. Samo postojanje tri nacionalna entiteta bi tako djelovalo na psihologiju drustva, da bi ti procesi bili neminovni. Pa upravo i separatisti unaprijed garantuju sva prava 'manjinama' u svom entitetu, samo da im das njihov entitet, a onda ce oni znati sta dalje. Nakon toga bi uslijedili zahtjevi za separacijom i spajanjem cistih teritorija sa maticama. Upravo takav model etnicki definiranih cjelina se pokazao kao poguban i u europskoj Belgiji, pa zasto mislis da bi ovdje funkcioniralo u ovim nasim daleko nepovoljnijim balkanskim uslovima?

I opet te pitam, priznao si da tvoj koncept prakticki nije moguc, ali tu ideju stalno propagiras? Zasto? Volis se baviti utopijama? Ili se radi o necem drugom? Da ne govorim da se svi ljudi koji zive u podrucjima koja bi ti tako olako dao nekim hrvatskim ili srpskim ili bosnjackim entitetima smrznu kad cuju ovakve price, jer vrlo dobro znaju sta bi to za njih znacilo.
155_mm

#8283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

ja ipak mislim da bi se trebao smanjiti taj broj kantona. jednostavno su preskupi. mislim da bi gorazde bolje proslo da bude u sarajvskom kantonu
hercegovac_pravi

#8284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

test01 wrote:
Bojim se da neće, na žalost :zzzz:
Bosnolog

#8285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

155_mm wrote:ja ipak mislim da bi se trebao smanjiti taj broj kantona. jednostavno su preskupi. mislim da bi gorazde bolje proslo da bude u sarajvskom kantonu
Ti bi da Gorazdaci masovno presela u sarajevsku regiju ovim sto zagovaras,...Ne nego treba strateski i sistematski izdvajati sredstva za jacanje BPK u kome treba jacati privredne resurse,edukaciju mladih cime bi omogucio da mladi ostaju u tom kantonu davajuci im posebne povlastice za otvoranje malih poduzeca gradnjom brzog puta koji se trebao napraviti nakon potpisanog Daytona cime bi iz Gorazda bio u Sarajevu za 45 minuta (preko Ustikoline,Jabuke Grepka i Trnova)......Sarajevo je uvijek bilo privredno centar za koje je prije rata bila vezana Focu,Gorazde,Visegrad i drugi gradove srednjeg dijela istocne Bosne i podrinja,....

Gorazde treba da preuzme strateski centar srednjeg podrinja nesto poput Tuzle za koju se treba vezati Brcko,Sapna,Zvornik,Srebrenica,Bratunac,Zepa na sjeveroistoku BiH u daljoj buducnosti,.

Poljoprivreda,vocarstvo,stocarsvo,turizam,drvnopreradivacka industrija,namjenska proizvodnja Pobjeda iz Gorazda,Bekto gradevinski materijal,fabrika gipsa i gipsnih proizvoda za Ustikolinu kao i turizma,lova i izletista uz rijeku Kolinu i Drinu,.......
zemo_online

#8286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

hercegovac_pravi wrote:
test01 wrote:

zasto onda pises o(samo) ekonomskoj i demografskoj devastaciji separatista?
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#8287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

test01 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
test01 wrote:

Nema hercegovac prave podatke,kakva demografska i ekonomska devastacija,sumska nikad bolje
nije stajala.Kaze precednik! :D
Bosnolog

#8288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

test01 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
test01 wrote:

Sta bi ti da se seperatistima i BH neprijateljima ispunjavaju zelje (ekonomski hraniti nepriejtelja je van svake pameti kako u narodu kazu ne hrani se pseto koje ce te ugristi i rastrgati ti familiju kada odraste i ojaca :razz: )
hercegovac_pravi

#8289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

test01 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
test01 wrote:

Bojim se da su Bošnjaci separatisti na žalost :P ..
155_mm

#8290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

Ti bi da Gorazdaci masovno presela u sarajevsku regiju ovim sto zagovaras,...

ma neb ja tako. mislijo sam sam da bi im sarajvo vise moglo pomoci da su sa snjima zajedno. e sad da nije tako nisam znavo. a gorazde je najvazniji grad zadobre bosnjane (strateski gledano). em zbog inicialni kapisli iz ginexa em sto je to jos jedino mjesto na drini sto servi ne uzese. a koliko je drina bitna za osptanak dobri bosnjana to je i suvisno govorit.
video

#8291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

Nevjerovatno kako HRT pravi priloge po Hercegovini !!
Ovo je vishe preraslo u chisto tudjmanovo vrijeme najvecih sukoba sa Armijom BIH !!
U drugom dnevniku prikazuju prilog iz Mostara izmedju ostalih i sa covicem, gdje chovjek onako, na sva usta izvali 90% lazi a da i ne trepne :x :x
E svaka vam chast hloverkica i vashi ultradesnicharski urednici na ovakvim objektivnim izvjeshtavanjem iz vasheg susjedstva :x :x
hercegovac_pravi

#8292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

video wrote:Nevjerovatno kako HRT pravi priloge po Hercegovini !!
Ovo je vishe preraslo u chisto tudjmanovo vrijeme najvecih sukoba sa Armijom BIH !!
U drugom dnevniku prikazuju prilog iz Mostara izmedju ostalih i sa covicem, gdje chovjek onako, na sva usta izvali 90% lazi a da i ne trepne :x :x
E svaka vam chast hloverkica i vashi ultradesnicharski urednici na ovakvim objektivnim izvjeshtavanjem iz vasheg susjedstva :x :x
Ne zaboravite da su nam i "susedi" i "komšije" u političkom behutu i da bi dobro došlo vladajućim klikama da malo prebace težište svakodnevne rasprave na susjednu državu gdje "zli islamisti maltretiraju kršćansku većinu"...
Ne bi me iznenadilo da i onu Ašton proglase bulom ili vehabijom...jer gdje će "naprednim i demokratskim snagama" prijetiti sankcijama...to more samo "đžihad ratnica".. :zzzz:
Hodidid

#8293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hodidid »

Doslo je vrijeme da se ogole maske nanovo. Stankovic im je uvijek na udaru. Latina su skinuli. Pokupio se i Milic i jedva docekao da ode. Galica su otjerali u Francusku a jedva su ga i trpili dok je bio direktor javnog servisa jer boze moj nije ADZ kadar. Merlic, Matkovic, Mirkovic i jos par drugih profesionalaca su odavno marginalizirani ili stavljeni ad akta.

Na HRT vlada cenzura par exellance jos od 1991 godine usporediva na prostoru bivse YU mozda jedino sa RTS-om.

Tamo imas ekipu oko Hloverke Novak Srzic koja udbaskim metodama diktira pravila igre u toj tv kuci. Ko se ne uklapa ide vanka. Tu je njena mezimica Culjak Selebaj koja bi trebala krivicno da odgovara pred pravosudjem BiH.
Tu je jos Jozo Barisic u toj ekipi i par drugih likova. Glavoklimarosa.

Otima se nesto Sprajc ali i njega poklope ocevim prezimenom Jovanovic. Iako svaka mu cast ne da se usutkati i za to Sprajc :thumbup: . Ne daj se stari!
video

#8294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

Josh im samo fali ona pricha da se ceo svet urotio protiv hrvata (mada ona dvojica nesretnika iz MO vec tako nekao i kazuju) te da pochnu paliti zastave "mrske" Amerike !!
Hajmo Zlaja, donesi vishe te specijalne Nassine majorizatore, da zavrshimo sa ovima shto je josh ostalo, te da predjemo na ove iz shumske :D :D
ovaj jadnichak od ljubica, toliko je majoriziran da moRe komotno otici ko dobrovoljac o Fokushimu da se zrtvuje za dobrobit svega shto je shkutorsko :D :D
Bosnolog

#8295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Nakon presude Prlicu i toj zlocinackoj kradeze krimomafijaskoj bandi Hrvatska ce se suociti sa masovnim tuzbama BH gradana i njihovih familija,istih onih sto ih je preko svoje vojne formacije HVO-a i politicke izpostave HDZ-a u BiH zatvarala,mucila,ubijala u cilju stvaranja Banovine Hrvatske za sto postoje nepobitni dokazi a odlicno znamo da ratni zlocini ne zastarjevaju.... ;-)

Treba takode biti spreman i oprezan jer se ocito zlo Tudmanovobobanizirani duhovi vampira proslosti ponovo okupljaju skupa sa SANU memorandumasima u zajednickoj misiji podjele i unistenja BIH,....

Prvo i osnovno pravilo za preziviti u Bosni je imati dugu cijevi u kuci po mogucnosti dobre snajpere,usput obavezno biti clan lovackog drustva,obilaziti lijepe planine jer je to od visestrukog znacaja od zdravlja pa nadalje a Bosna se ubila za lova i gerile,.......

Pitanje opstanka i odbrane BiH je pitanje bioloskog opstanka ili nestanka onih koji nemaju drugog izbora nego da se brane kao i drzavu od dokazanih din dusmana na sve oblike i nacine,......
Hodidid

#8296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hodidid »

Ljubic je ispao levat samo takav. Covic ga je navukao na sprud s kojeg nema kud. Moze samo potonuti. Mislim da je sam sebi hebo sve po spisku kad je skontao u sta se uvalio. Ali sad je u glibu i sta je tu je. Da je bilo pameti ko sto nije mogao je participirati u izvrsnoj federalnoj vladi ali nije htio. Drzao se covjek Covicevih skuta. Postavlja se pitanje ako nije bio sposoban da jasno profilira politiku stranke sa koju je vodio koji klinac se lacao politike.

Ovdje je samo spasavao od potonuca brod zvan HDZ i potonuo je sa njim. Onog momenta kad su odbili kompromisni prijedlog MZ gdje je SDP prihvatio da odstupi od nekih svojih platformskih nacela, bili su donji.

Ako odluce radikalizirati stvari samo ce biti u jos vecoj gabuli jer Hrvatska ne moze sebi dozvoliti da stane iza takve politike jer bi joj to ugrozilo priblizavanje EU integracijama. Osim toga HDZ na izborima u Hrvatskoj ide u debelu opoziciju a SDP dolazi na celo drzave. Tipam jacanje HSLS i HSP na ustrb HDZ. Dakle ko ce Covicu drzati ledja u Hrvatskoj? Hercegovacki lobi? Na Bandica ne bi racunao jer on iz okvira lokalpolitike i gradskih proracuna nece izlaziti. Nema kapacitet za tako nesto.

Podrska u MZ. Nijemci i Merkelica su im kao nesto davali vjetra u ledja dok im Covic i Ljubic nisu opalili samar. Ameri ih ne smekaju ni sekunde. Ostatak EU ili ambivalentan ili negativno nastrojen.

Jel mi ih zao. Ni sekunde brate.
Alfons Kauders

#8297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Bosnolog wrote: Prvo i osnovno pravilo za preziviti u Bosni je imati duge cijevi i dobre snajpere,usput obavezno biti clan lovackog drustva,obilaziti lijepe planine jer je to od visestrukog znacaja od zdravlja pa nadalje a Bosna se ubila za lova i gerile,.......Pitanje opstanka i odbrane BiH je pitanje bioloskog opstanka ili nestanka onih koji nemaju drugog izbora nego da se brane kao i drzavu od dokazanih din dusmana na sve oblike i nacine,......
jebes ga ja volim skijanje, steta sto nismo u finskoj... :D

prosla su ta vremena druze, nema vise puskaranja i otimacine - svake godine u regiju ulaze sve veci igraci, nema mjesta za balkanski krkanluk... bolio ih je kurac kad nisu imali interesa, ali sad jok... sad cijeli finansijski sektor drze stranci, sve ih je vise i u trgovini, telekomunikacije i naftasi su sljedeci... kurac ce onda dopustiti da se koljemo, vrijedniji smo im zivi, dok marljivo radimo za nove bossove i uredno placamo kamate...

treba se hvatati knjige, informatike, privrede... treba organizovati dijasporu da odrzava veze s maticom, da saradjuje izmedju sebe, lobira na politickom i ekonomskom planu... nisu vise bitne tone iskopanog cumura i armije radnika, bitni su kvalitetni kadrovi, a takvi se stancaju u vecim gradovima, u sekularnom, liberalnom i naprednom drustvu... a ne u vukojebinama koje su kulturoloski u 19. vijeku... tu smo vec u prednosti, i to debeloj
video

#8298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

Alfons Kauders wrote: jebes ga ja volim skijanje, steta sto nismo u finskoj... :D

prosla su ta vremena druze, nema vise puskaranja i otimacine - svake godine u regiju ulaze sve veci igraci, nema mjesta za balkanski krkanluk... bolio ih je kurac kad nisu imali interesa, ali sad jok... sad cijeli finansijski sektor drze stranci, sve ih je vise i u trgovini, telekomunikacije i naftasi su sljedeci... kurac ce onda dopustiti da se koljemo, vrijedniji smo im zivi, dok marljivo radimo za nove bossove i uredno placamo kamate...

treba se hvatati knjige, informatike, privrede... treba organizovati dijasporu da odrzava veze s maticom, da saradjuje izmedju sebe, lobira na politickom i ekonomskom planu... nisu vise bitne tone iskopanog cumura i armije radnika, bitni su kvalitetni kadrovi, a takvi se stancaju u vecim gradovima, u sekularnom, liberalnom i naprednom drustvu... a ne u vukojebinama koje su kulturoloski u 19. vijeku... tu smo vec u prednosti, i to debeloj
...posebno nad ovima u istochnom dijelu RS-a - pa ljudi ovo malo stanovnika shto je ostalu u tom dijelu (mislim na ove "povlashtene" naravno) je il daleko u poznim godinama il ih nema nikako !!
Vidim da su ovi nashi krenuli zestoko i obishli BPK :thumbup: i treba, svakako !! Ne treba mnogo para da se od Gorazda napravi vodeci grad (iako je sada tako, al u manje dijelu) na tom strateshkom dijelu. Treba ih UBITI ekonomski i u par poteza preuzeti te krajeve, jer svakako nepovratno propadaju do kraja.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#8299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

E moze se od HRT-a napraviti jos "demokratskiji medij",postavis Smiljka Sagolja za generalnog direktora a Dijanu
Culjak za glavnu urednicu vanjskopolitickog programa.
Steta sto su pomrli Ilija Guzina I Risto Djogo,oni bi na ovakvom HRT-u bili hit!!!

Zamislite politicku emisiju sa Guzinom kao glavnim urednikom,sigurno bi se zvala "Guzinanje!",ili emisiju
"Sa Ristom u 2".Image
video

#8300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

prljavi Hare wrote: E moze se od HRT-a napraviti jos "demokratskiji medij",postavis Smiljka Sagolja za generalnog direktora a Dijanu
Culjak za glavnu urednicu vanjskopolitickog programa.
Steta sto su pomrli Ilija Guzina I Risto Djogo,oni bi na ovakvom HRT-u bili hit!!!

Zamislite politicku emisiju sa Guzinom kao glavnim urednikom,sigurno bi se zvala "Guzinanje!",ili emisiju
"Sa Ristom u 2".Image
Imaju oni svog "djogu" - ovaj miljenko karacic, bio dopisnik iz hzhb u ratu, pa i poslije rata, te sa istim zarom kukuriche matici HR, kako im nikad, pa haman ni 93, nije bilo gore ko sad i to sve od onog ibm al bin Lagumdzije iz Teherana.
Pomagajte braco, "pobishe nas ko navijachi Sarajevo proshle godine shto su upadali u kuce onih shkutora pa ubijali redom" :x :x
Locked