Iskreno, moram sad priznat i ja sam bio skeptican. Jbg poucen iskustvima struja i jeftino ne ide. Citao sam ovaj forum i smatrao sam da ih vecina promovise tj prodaje klime indirektno pricajuci bajke(nije da nema i takvih). Zenio se jaran kod mene i radio sprat, jest dobru izolaciju lupio doduse sredio tip top. Pitam ga a sta za grijanje, posto mi je pricao da je htio etazno razvodit, kaze promijenio misljenje uzeo 2 nocrie. Ja se smijao reko levat pokajace se i smrznut i naplacat racuna. Nejse nakon nekog vremena msm da je januar bio nakon nove godine nekako ja kod njeg na naselju, u kuci super toplo, napolju zestoki minusi. I udjem u pricu, o klimama potrosnji, kad donese mi racun 90 maraka.ja se zijanio jbt(ukupan racun, ne samo klime). Kontam se jbt moji (tad sam bio kod roditelja) blizu 1000 potrose na ugalj i drva a namucis se, a vamo samo dugme stisne i cao. Od tada sam se zagrijao za klime, al nisam imao para da ih ugradim, ipak je realno pocetna investicija velika ako zaradjujes 700km..zippoo87 wrote:tesko je starijim osobama objasniti da klima i grije i to dobro
dok ih ubijedis u neke nove tehnologije,osijedis haha
evo i ja sam dovodio majstora za centralno grijanje,sada cekam da mi dodje ovaj sto distribuira spremnike za plin da vidi mogu li staviti spremnik na poziciju koju sam planirao pa cu sigurno znati moze li grijanje n plin
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#8276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- Maraschino
#8277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Opet ti o plinu.zippoo87 wrote:tesko je starijim osobama objasniti da klima i grije i to dobro
evo i ja sam dovodio majstora za centralno grijanje,sada cekam da mi dodje ovaj sto distribuira spremnike za plin da vidi mogu li staviti spremnik na poziciju koju sam planirao pa cu sigurno znati moze li grijanje n plin
Raspitaj se koliko korisnika koristi propan-butan za grijanje. Drugo je zemni plin. Jedan ide na litar a drugi na m³.
Svaka cast tvom poznaniku ali raspitaj se za utiske na vise mjesta.
Sto je najgore, malo je onih koji ce priznati da se zajebao. Ja taj problem nemam.
Moj punac je jos na nafti. Nekada poslije rata nabavio nov kotao i tada je loza bila jeftina a kako je poskupljivala nije mu smetalo jer ima para pa da ne bi ponovo sve razvaljivao ostao na istom.
Licno bi isao na vise klima jer se mogu i hladiti. Za TP ti je kasno a i skupo. TP su najefikasnije sa podnim grijanjem.
- zlo zlo
#8278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja sam zagorka, samo zalutala u HercegovinuErmin ZM wrote:Tebi sve dobro grije hercegovka(ako sam dobro upratio) koja casa loze i haj.zlo zlo wrote:preporučuju ti da ti uzmu više para![]()
što gree za 1000? fujitsu llcc se može naći tu negdje za te pare, izvrsno grije
![]()
A nez gledam gree 700 km, plus nek je ugradnja 200, deklarisana do -22, japanci su ipak skuplji, a meni treba samo povremeno jer ja ne zivim tu. Kod roditelja se lomim, hocu bas nesto najbolje sto nece zakazat ni na jakim minusima, jedva sam ih i ovako ubijedio da im to ugradim. Pitanje mitsu il fujitsu, de mi ti predlozi najbolji model od obe. (Htio sam Fh mitsu il nocriu fuji al nema.ih nac nigdje vise)
i nije što ja grijem na llcc, griju i još hrpa ljudi, pokazao se dobar i na velikim minusima..a ne samo na ovim hercegovačkim di je bitnije kako hladi
prvu zimu imala uključen brojac potrošnje, zapisivala koliko koja klima trosi, u nevjerici
-
zippoo87
#8279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
grijanje je na LPG (propan butan) a koliko znam,on ide na litarMaraschino wrote:Opet ti o plinu.zippoo87 wrote:tesko je starijim osobama objasniti da klima i grije i to dobro
Raspitaj se koliko korisnika koristi propan-butan za grijanje. Drugo je zemni plin. Jedan ide na litar a drugi na m³.
Svaka cast tvom poznaniku ali raspitaj se za utiske na vise mjesta.
Sto je najgore, malo je onih koji ce priznati da se zajebao. Ja taj problem nemam.
Moj punac je jos na nafti. Nekada poslije rata nabavio nov kotao i tada je loza bila jeftina a kako je poskupljivala nije mu smetalo jer ima para pa da ne bi ponovo sve razvaljivao ostao na istom.
Licno bi isao na vise klima jer se mogu i hladiti. Za TP ti je kasno a i skupo. TP su najefikasnije sa podnim grijanjem.
kuca mi ima los raspored za klime i nikako ne bi mogao pokriti cijelu povrsinu sa recimo 4 klime na dva sprata
svako grijanje ima svoje pluseve i minuse
-
zippoo87
#8280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
bio danas u ovoj firmi sto kontam da od njih iznajmim spremnik...pa da napisem cijenu plina LPGa i cistog butana,mozda koga zanima
znaci lpg je 0.75 KM/l a butan je 0.90 KM/l
butan savjetuju da se uzme kao zimi,kada su veliki minusi
znaci lpg je 0.75 KM/l a butan je 0.90 KM/l
butan savjetuju da se uzme kao zimi,kada su veliki minusi
- rovac13
#8281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako litar butana kosta 0.90 KM
Znaci da 1kg butana kosta 1.60 KM
Ako kg butana (treba) ima oko 12 kwh energije.
Znaci da 1 kwh energije iz butana kosta oko 0.135 pf/kwh.
Ako grijanje na butan kosta skoro kao i na struju,grijace......ima li neki pametan razlog zasto ulagati u plin.Zar nije jednostavnije uzet termoblok bojler na struju spojit na radijatore i zaboraviti da imas grijanje.
I na kraju ubaciti u racun,da su svi nezadovoljni plinom kad dodju minusi,kaze slab,puno vise trosi,drugacija boja plamena i ko zna sta sve.Mozda dodje i skuplje od struje
A ako rus zavrne slavinu,zaboravi na plin,kostace ko zlato.
Ako grijanje na butan kosta skoro kao i na struju,grijace......ima li neki pametan razlog zasto ulagati u plin.Zar nije jednostavnije uzet termoblok bojler na struju spojit na radijatore i zaboraviti da imas grijanje.
I na kraju ubaciti u racun,da su svi nezadovoljni plinom kad dodju minusi,kaze slab,puno vise trosi,drugacija boja plamena i ko zna sta sve.Mozda dodje i skuplje od struje
-
Dzemss
#8282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je bolje ugraditi termoblok ili 4 konvektora sa termostastima?rovac13 wrote:Ako litar butana kosta 0.90 KM
- rovac13
#8283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta znaci bolje ?
Potrosnja bi trebala biti ista.
Konvektore ili neke druge grijalice kupis postavis i radi.
Za termoblok trebas razvodit instalacije cijevi radijatore sto kosta daleko vise,i opet kupit termoblok.
Sta ti je draze gledat po kuci,to je bolje.
Potrosnja bi trebala biti ista.
Konvektore ili neke druge grijalice kupis postavis i radi.
Za termoblok trebas razvodit instalacije cijevi radijatore sto kosta daleko vise,i opet kupit termoblok.
Sta ti je draze gledat po kuci,to je bolje.
-
zippoo87
#8284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne znam,nism bas pametan oko ovogrovac13 wrote:Ako litar butana kosta 0.90 KM
a iz informacija koje imam,ovog cistog butana ne treba puno kupovati,ostalo se trosi LPG a on je jeftiniji malo
kolika bi mi snaga trebala ovog elektricnog termobloka za moju kucu,nekih 130 kvadrata korisnog prostora oba sprata
-
Ermin ZM
#8285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ketrond ako sam skontao ti si gore negdje u skandinaviji. De mi reci znas li slijedece: FH35VEHZ je model namijenjen za skandinavsko podrucje. Koji bi bio pandan serije LN35 za taj FH VEHZ?ketronsd1 wrote:preporučuju ti da ti uzmu više para![]()
što gree za 1000? fujitsu llcc se može naći tu negdje za te pare, izvrsno grije
- rovac13
#8286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stari top model mitse je FH
Modeli fh35ve i fh25ve su za nase trziste,a modeli fh35vehz i fh25vehz za skandinaviju.
Dobra stvar je bila sto sve 4 modela su bili haman identicni,iste dimenzije i sto je najbitnije isti kompresor.Njihov najbolji twin rotary zapremine 130cc3
Vehz modeli su imali grijac tave i deklarisan do -25.
Kupis fh25ve dobijes najbolji kompresor,samo limtiran jer je 25 ica.U bosni je saavim dovoljno bilo uzet fh ve modele.
Zamjena je malo komplikovanija.
Novi modeli ln25vg i ln35vg su za nase.
Ln25vghz i ln35vghz su za skandinaviju.
Ali ....?
Samo model ln35vghz ima kompresor slican onom u fh modelima.Twin velike snage i zapremine.
Modeli ln35vg i ln25vghz imaju isti kompresor,takodje twin made in tajland,ali manje snage i manje zapremine 92cc3.
Dok model ln25vg ima jos manji slabiji kompresor zapremine 73cc3 koji nije ni twin nego single rotary,i koji je made in kina
Ocito da je na trzistu u svim bransama prisutan pad kvaliteta,kaisevi se stezu a cijene ne idu dole,cak gore .
Modeli fh35ve i fh25ve su za nase trziste,a modeli fh35vehz i fh25vehz za skandinaviju.
Dobra stvar je bila sto sve 4 modela su bili haman identicni,iste dimenzije i sto je najbitnije isti kompresor.Njihov najbolji twin rotary zapremine 130cc3
Kupis fh25ve dobijes najbolji kompresor,samo limtiran jer je 25 ica.U bosni je saavim dovoljno bilo uzet fh ve modele.
Ali ....?
Samo model ln35vghz ima kompresor slican onom u fh modelima.Twin velike snage i zapremine.
Modeli ln35vg i ln25vghz imaju isti kompresor,takodje twin made in tajland,ali manje snage i manje zapremine 92cc3.
Dok model ln25vg ima jos manji slabiji kompresor zapremine 73cc3 koji nije ni twin nego single rotary,i koji je made in kina
Ocito da je na trzistu u svim bransama prisutan pad kvaliteta,kaisevi se stezu a cijene ne idu dole,cak gore .
-
Ermin ZM
#8287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako sam dobro zakljucio iz tvog posta, FH serija je bolja od novije LN serije. LN veca sminka al slabiji kapacitet. Ti si rovac u Dojclandu, nez jesil primjetio da ovde slabo dje ima klima. Par puta sam vidio toplotne pumpe, one velike ispred kuca sa 2 ventilatora al su uglavnom Valiant il Buderus marka.rovac13 wrote:Stari top model mitse je FH
Ali ....?
A sta mislis o Fujitsu LTC modelu, sta je tebi bolje u odnosu cijena/preformace Mitsu LN il Fuji LTC? Razlika u cijeni nije bas mala Fuji LTC 2000km, mitsu ln35vg 2600km, 12-ke obe. Ako su u pet deka nez sto je mitsu toliko skuplji
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#8288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima njih itekako, samo sto se ne msiju montirati sa strane od ulice, da se izgled zgrada/e-kuce ne narusi.Ermin ZM wrote:Ako sam dobro zakljucio iz tvog posta, FH serija je bolja od novije LN serije. LN veca sminka al slabiji kapacitet. Ti si rovac u Dojclandu, nez jesil primjetio da ovde slabo dje ima klima. Par puta sam vidio toplotne pumpe, one velike ispred kuca sa 2 ventilatora al su uglavnom Valiant il Buderus marka.rovac13 wrote:Stari top model mitse je FH
Ali ....?
A sta mislis o Fujitsu LTC modelu, sta je tebi bolje u odnosu cijena/preformace Mitsu LN il Fuji LTC? Razlika u cijeni nije bas mala Fuji LTC 2000km, mitsu ln35vg 2600km, 12-ke obe. Ako su u pet deka nez sto je mitsu toliko skuplji
Znaci nije kao kod nas zavrni gdje stignes, pa pogledaj na sta nase zgrade lice.
-
mehkoca
#8289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakve su ovo temperature
Za cenera se grijali do sada
Za cenera se grijali do sada
- rovac13
#8290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne griju se svi za cenera.
Moj drug za grijanje nove jednospratnice trosi peleta ne manje od vrecu dnevno
- piplica
#8291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rovac13 wrote:Ne griju se svi za cenera.
Znaci oko 5KM dnevno, sada je pitanje kolika je kuca i kako je izolovana.
Ali sistem sa peletom ne mozes tako dobro modulirati, osim da imas spremnik od min 1000l, preporucljivo je i 2000l.
-
mehkoca
#8292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo jednog zanimljivog podatka... Potrošnja klime iz spavaće sobe za period od 2 godine, 24.11.2017. - 26.11.2019., grijanje - hlađenje...

Maksimalno 120 KM za 2 godine

Maksimalno 120 KM za 2 godine
-
boshniak
#8293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta je bolje za jednu prostoriju od 18kvadrata, inverter 9ka ili 12ka, dakle grijao bi i ljeti hladio samo tu prostoriju, jel 12ka mozda previse
- piplica
-
mmk67
#8295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
biće dosta 9,moje je mišljenje
- Carnival_Row
-
mmk67
#8297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
a šta ja to lupam ,pa nije 30 kvadrata vec 18
- Carnival_Row
#8298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
jašta već lupaš, specifikacije klima uređaja koliko kvadrata grije važe samo u idealnim uslovima, a idealni uslovi su kuća ko kutija, izolacija sa svih strana kuće, termo prozori, izolacija gornje ploče itd itd, ne lupaj bogati.
-
mmk67
#8299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
uh,izvini ne znam šta mi bi 
- Carnival_Row