Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
RobinH
#8276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, da li je Naša stranka osudila brutalne napade i huškanje na gospođu Galić, njenu obitelj i prijatelje? Barem neki lokalni odbor, ako ima takav blizu Ljubuškog...
-
Pedja Kojovic
#8277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
robinh
Nismo jos uvijek, a slazem se da smo trebali.
(Ja sam slucajno vidio taj film prije par mjeseci i ne tako davno ga stavio na svoj Facebook profil i pokusao animirati sto vise ljudi da ga vidi).
p.k.
(Ja sam slucajno vidio taj film prije par mjeseci i ne tako davno ga stavio na svoj Facebook profil i pokusao animirati sto vise ljudi da ga vidi).
p.k.
-
RobinH
#8278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da još uvijek nije kasno. Mislim, nisam u organu NS pa da nešto odlučujem, samo kao običan građanin dajem savjet. Sutra su najavljeni protesti u Ljubuškom povodom filma i ko zna kakve uvrede i napade bi, ne daj bože, neki ljudi opet mogli proživjeti. Moja preporuka, kao običnog građanina, da se nekako oglasite.Pedja Kojovic wrote:robinh
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#8279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
9. vanredna sjednica Doma naroda FBiH ili slucaj "39-tog glasa".
Moj stav o smjeni Predsjednika Zivka Budimira je principijelan i jednostavan.
Da krenem od pocetka, dakle od izbora gospodina Budimira za Predsjednika FBiH.
Jedini sam, u klubu Srba, a jedan od rijetkih neHDZ-ovaca u sali, koji je bio protiv izbora gospodina Zivka Budimira na funkciju Predsjednika FBIH. Tada sam, javno, iznio i razloge; nisam mogao glasati za covjeka koji dolazi iz stranke koja u svom sjedistu na zidovima drzi slike Ante Pavelica i ne odrice se ideologije i prakse koju je sprovodila fasisticka NDH.
Nesto vise od godinu dana kasnije, na prosloj sjednici Doma naroda, potpisao sam peticiju za smjenu Predsjednika Budimira - ocekujuci od njega da u skladu sa etickim i opste prihvacenim politickim principima u modernom svijetu po primitku zahtjeva 39 delegata (2/3 od ukupnog broja) ponudi/vrati mandat na raspolaganje (novoj) demokratskoj vecini.
Na danasnjoj sjednici, plan je bio da se ta peticija pretvori u prijavu protiv Predsjednika Budimira i uputi Ustavnom sudu BiH.
Ono zbog cega ja nisam mogao podrzati taj potez je sljedece.
Ustav predvidja da - ukoliko Predsjednik FBiH krsi Ustav, urusava dignitet FBiH ili nije u stanju obavljati svoju duznost (npr. bolest) - 2/3 vecina svakog doma Parlamenta FBiH moze - navodeci jedan od u Ustavu spomenutih razloga - podnijeti zahtjev za njegovu smjenu. Razlog koji je u danasnjoj apelaciji naveden - narusio je dignitet funkcije jer nije podnio ostavku nakon peticije - nije, po meni, valjan pravni osnov.
Osim toga, nedostaje i ispunjenje formalnog uslova, a to je 2/3 vecina u svakom od domova.
Visoki Predstavnik je vrhovni tumac dejtonskog sporazuma, odnosno, Aneksa 4.
Iz njegovog ureda je sinoc vrlo precizno receno da formulacija "svaki dom" u nasem Ustavu znaci "oba doma". Kao sto svi znamo u predstavnickom domu nije formirana 2/3 vecina za ovaj zahtjev i zbog toga ova apelacija ne ispunjava uslove za podnosenje Ustavnom sudu.
Misljenje stranackih pravnika i eksperata nemaju nikakvu snagu u odnosu na stav Visokog Predstavnika koji je najvisi i autenticni tumac dejtonskog sporazuma.
Upucivanje prijave u obliku u kojem je predstavljena je svjesno krsenje Ustav FBiH i nastavak praktikovanja "revolucionarnog metoda", odnosno, pravnog nasilja.
Iz razgovora sa kolegama delegatima znam da se intimno i profesionalno ne slazu sa nacinom na koji se pokusava smjeniti Predsjednik Federacije. Meni, a i sami sebi, nude izgovore da to "zahtjeva situacija" ili da oni "samo slijede naredjenja" svojih stranackih lidera i organa. To su, po meni, izgovori koji ne mogu i nece izdrzati ni pravni ni moralni sud.
Da zakljucim…
Kada smo birali Predsjednika Budimira - bio sam principijelno protiv.
(To sam mu i rekao kada sam se rukovao s njim na podijumu nakon izbora).
Potpisao sam peticiju za njegovu smjenu - ocekujuci da ce on uraditi ono sto smatram politicki korektnim a to je ponuditi svoj mandat na raspolaganje novoj parlamentarnoj vecini.
Danas sam, opet iz principijelnih razloga, morao glasati protiv slanja nelegalne prijave protiv njega, jer ne zelim da ucestvujem u blatantnom, bahatom, krsenju Ustava za ciju sam sam zastitu obavezao zakletvom po dolasku u ovaj Dom naroda.
I jos nesto.
U prethodnih nekoliko sedmica sam sa grupom ustavnih eksperata, skoro ocajnicki, trazio u nasem Ustavu pravno valjan osnov za njegovu smjenu. Sinoc, dok sam prebirao po nekim svojim biljeskama ga i pronadjem. Da je nova parlamentarna vecina ulozila barem dio truda koji sam ulozio ja i oni bi ga nasli.Opravdan, i ustavno i moralno, razlog za smjenu Predsjednika Budimira je, po meni,to sto je, prije par mjeseci, prilikom zvanicnog otvaranje kancelarije Predsjednika FBiH u Orasju pocast odana himni susjedne zemlje Hrvatske. To je za mene narusavanje suvereniteta Bosna i Hercegovine i svojim je prisustvom tom cinu, bez protivljenja, Predsjednik Budimir narusio dignitet funkcije koju obavlja.
p.s.
Bosnjacki klub je danasnju sjednicu prvo pokusao "minirati" zamjerkom da je sazvana na prvi dan Ramazana.Trazili su pauzu. U medjuvremenu su, vjerovatno od nekoga ko je bio na sjednici Kluba Srba, saznali da moje odbijanje da ucestvujem u krsenju Ustava znaci da umjesto 39 postoji samo 38 glasova. Nakon pauze su trazili da se sjednica nastavi i da idemo na tu tacku dnevnog reda. Potom je Klub Srba, koji kontrolise SDP, trazio pauzu i shvativsi da ja necu promjeniti stav, zatrazio prekid sjednice zbog "prvog dana Ramazana". Da danasnja, abortirana, sjednica Doma naroda nije kostala poreske obveznike stotinjak hiljada maraka i da se ne radi o zemlji koja se gusi u ekonomskoj krizi bilo bi smijesno.
- Control panel
#8280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
neko moze hvaliti pedju zbog svojih politickih stavova. ali ja ne mogu. svaki put me iznova i iznova razocara.
i ako su to zvanicni stavovi NS-a koji se oslikavaju u potezima PK onda
i ako su to zvanicni stavovi NS-a koji se oslikavaju u potezima PK onda
-
homar
#8281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, ja ti ne vjerujem. Prvo ne poznaješ ustavnu materiju, a drugo petljaš i nisi principijelan.
Apelacija se upućuje Ustavnom sudu F BiH a ne Ustavnom sudu BiH (kako ti kažeš). Drugo, ustav F BiH nije nastao u Dejtonu, pa da ga tumači Visoki predstavnik. Ako je Predsjednica Ustavnog suda F BiH rekla da je dovoljno da 2/3 jednog doma podnese zahtjev za smjenu, ti si veći ekspert i "kakiš". Ustavnost neke apelacije će ocijeniti ustavni sud, a ne ti. Dosta si providan i daj budi iskren i reci sa čime si ucijenjen. Poznavajući dosta ljudi u Našoj stranci, isti se ne slažu sa tobom. Ovim potezom si pogazio svoju "principijelnost", zato bi ti najbolje pasalo članstvo u "SDA", fali im jedan "desnica".
Apelacija se upućuje Ustavnom sudu F BiH a ne Ustavnom sudu BiH (kako ti kažeš). Drugo, ustav F BiH nije nastao u Dejtonu, pa da ga tumači Visoki predstavnik. Ako je Predsjednica Ustavnog suda F BiH rekla da je dovoljno da 2/3 jednog doma podnese zahtjev za smjenu, ti si veći ekspert i "kakiš". Ustavnost neke apelacije će ocijeniti ustavni sud, a ne ti. Dosta si providan i daj budi iskren i reci sa čime si ucijenjen. Poznavajući dosta ljudi u Našoj stranci, isti se ne slažu sa tobom. Ovim potezom si pogazio svoju "principijelnost", zato bi ti najbolje pasalo članstvo u "SDA", fali im jedan "desnica".
- madner
#8282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kome da vjerujemo, visokom predstavniku ili svojim ocimaVisoki Predstavnik je vrhovni tumac dejtonskog sporazuma, odnosno, Aneksa 4.
Iz njegovog ureda je sinoc vrlo precizno receno da formulacija "svaki dom" u nasem Ustavu znaci "oba doma". Kao sto svi znamo u predstavnickom domu nije formirana 2/3 vecina za ovaj zahtjev i zbog toga ova apelacija ne ispunjava uslove za podnosenje Ustavnom sudu.
-
volant
#8283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nidje veze... OHR se lijepo oglasio (bilo cak i na tv) i identicno argumentirao kao sto je to ucinio pedja. upravo suprotno, principijelno i dosljedno.homar wrote:Pedja, ja ti ne vjerujem. Prvo ne poznaješ ustavnu materiju, a drugo petljaš i nisi principijelan.
uostalom sta napadate covjeka, ta jedini je glaso protiv budimirovog imenovanja. kakvi licemjeri ovi placenici sdpovi...
-
pemanapemani
#8284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Stani, zašto SDA, kada je čovjek izjavio da je za smjenu Budimira. Desnica je već u SDP-u, a ne valja kopirati. Uostalom, "ne treba se držati Ustava kao pijan plota", ha ja.homar wrote:Pedja, ja ti ne vjerujem. Prvo ne poznaješ ustavnu materiju, a drugo petljaš i nisi principijelan.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#8285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
DENNIS GRATZ, PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE: Dogovore o BiH treba iz političkih kabineta izmjestiti u javni prostor!
Povodom sve učestalijih političkih diskusija o ustavnopravnoj rekonstrukciji BiH, a posebno imajući u vidu špekulacije oko navodnog postojanja sporazuma SDP-a i HDZ-a o novom modelu formiranja Doma naroda FBiH i izboru Predsjedništva BiH, Naša stranka ponavlja svoj stav da takav pristup rješavanju problema od državnog značaja, isključivo putem dogovora između stranačkih lidera, van državnih institucija i parlamentarnih rasprava, nije produktivan za funkcioniranje države BiH na dugoročnom planu
- Neophodno je da se dogovori stranačkih lidera, posebno onih od značaja za buduće ustavno uređenje zemlje, izmjeste iz političkih kabineta u javni prostor u kojem će pored političkih stranaka u rješavanju temeljnih pitanja učešće uzeti nevladin sektor i struka, izjavio je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz, saopćeno je iz te političke partije.
Naša stranka osuđuje svaki prijedlog o novom modelu formiranja Doma naroda FBiH kojim bi se umjesto dosadašnjih teritorijalnih izbornih jedinica uveli narodi kao jedine izborne jedinice.
- Smatramo da bi takvo rješenje, prema kojem etničko izjašnjavanje na popisu praktički postaje obavezno, definitivno vodilo ka legitimiziranju etničke teritorijalizacije zemlje i potpunoj prevlasti prava kolektiviteta nad pravima pojedinaca. Glas jednog državljanina BiH, u novom rasporedu odnosa, imao bi vrijednost samo ukoliko isti pripada jednom od konstitutivnih naroda i ukoliko živi na teritoriji na kojoj taj narod čini većinu. Ako sporazum između SDP-a i HDZ-a postoji u sadržaju kakav se ovih dana pronosi kroz medije, radi se zasigurno o lošijem rješenju od postojećeg, istakao je Gratz.
-
nekavalaitrebatako
#8286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Lijepo je to Denise i sve se slažem, ali narodi već sada jesu izborne jedinice i to su od prvih izbora. A tako su i htjeli. Bio je već jedan popis i svi se bez ustručavanja izjasnili o etničkoj pripadnosti. Pa bilo izbora ko u priči, a narodi glasali kao zasebne izborne jedinice. I to će činiti i ubuduće. Ali eto, kofol bi im bilo lakše da se to nigdje ne utefteri, nego 'nako, 'nako, ispotiha, nezvanično.
Neka te Denise, pusti ih da tragikomediju dovedu do krajnje konsekvence, što ih braniš od njih samih, sutra će te zbog toga pljuvati i reći će da si im na silu zatirao narodni identitet, vjerska prava i šta sve ne. Upamet momčino, spakuj kofere i advokatiši po Evropi.
Neka te Denise, pusti ih da tragikomediju dovedu do krajnje konsekvence, što ih braniš od njih samih, sutra će te zbog toga pljuvati i reći će da si im na silu zatirao narodni identitet, vjerska prava i šta sve ne. Upamet momčino, spakuj kofere i advokatiši po Evropi.
- kiky
#8287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nadam se da će ns dobro proći na izborima ...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#8288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Poštovani ,
na koji način komentarišete slučaj - napuštanje SDP-a od strane člana predsjedništva BiH Željka Komšića?
Smatrate li to jako važnim za dalju budućnost Bosne i Hercegovine ili to možda više vidite kao neki "obični" dnevno-politički događaj?
Smatrate li da član predsjedništva BiH Željko Komšić treba podnijeti neopozivu ostavku na poziciju člana predsjedništva a samim tim da se trebaju raspisati vandredni izbori za člana predsjedništva iz hrvatskog naroda?
Kako komentarišete "glasine" da bi se Željko Komšić trebao pridružiti Našoj Stranci ? Pretpostavljam da pomenuti nema nikakvih "prepreka" ukoliko to želi, no da li Naša Stranka podržava eventualno priključenje člana predsjedništva istoj ili ne? Dakle vidi li to afirmativno ili negativno? Napominjem da su u pitanju "glasine" (tj. puls) i ukoliko na njih ne želite odgovoriti apsolutno razumijem.
Unaprijed hvala i srdačno Vas pozdravljam.
na koji način komentarišete slučaj - napuštanje SDP-a od strane člana predsjedništva BiH Željka Komšića?
Smatrate li to jako važnim za dalju budućnost Bosne i Hercegovine ili to možda više vidite kao neki "obični" dnevno-politički događaj?
Smatrate li da član predsjedništva BiH Željko Komšić treba podnijeti neopozivu ostavku na poziciju člana predsjedništva a samim tim da se trebaju raspisati vandredni izbori za člana predsjedništva iz hrvatskog naroda?
Kako komentarišete "glasine" da bi se Željko Komšić trebao pridružiti Našoj Stranci ? Pretpostavljam da pomenuti nema nikakvih "prepreka" ukoliko to želi, no da li Naša Stranka podržava eventualno priključenje člana predsjedništva istoj ili ne? Dakle vidi li to afirmativno ili negativno? Napominjem da su u pitanju "glasine" (tj. puls) i ukoliko na njih ne želite odgovoriti apsolutno razumijem.
Unaprijed hvala i srdačno Vas pozdravljam.
- webby-x
#8289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Također, da li još uvijek smatrate Nikšića dobrim i poštenim,
naravno osim "onoga sa bratom i onoga sa sudom"?
naravno osim "onoga sa bratom i onoga sa sudom"?
-
Seawolf
#8290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinjavam se što upadam između vašega pitanja i odgovora kojeg ćete dobiti od gospodina Kojovića, ali po mojem shvatanju sadašnjih izbornih principa u BiH, nije moguće raspisati vanredne izbore samo za člana Predsjedništva države iz reda hrvatskog naroda.tvsabina wrote:Smatrate li da član predsjedništva BiH Željko Komšić treba podnijeti neopozivu ostavku na poziciju člana predsjedništva a samim tim da se trebaju raspisati vandredni izbori za člana predsjedništva iz hrvatskog naroda?
Naime, mi u Federaciji BiH, biramo dva člana Predsjedništva BiH, tako da glasamo za jednoga od kandidata sa liste kandidata iz reda bošnjačkog naroda ili sa liste kandidata iz reda hrvatskog naroda. Dakle, u slučaju ostavke jednoga od članova kojega su izabrali birači iz Federacije BiH, morali bi se raspisati izbori za oba člana (i Bošnjaka i Hrvata), ili bi se (o, strahote) u Predsjedništvu našla osoba, koja je bila druga po broju glasova na opštim izborima 2010-e iz reda hrvatskog naroda.
Naravno, prednje razmišljanje je suvišno, jer mislim da gospodin Komšić niti hoće, niti treba dati ostavku na poziciju člana Predsjedništva BiH. Štaviše, nadam se da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH i na opštim izborima 2014-e i ponovno ući u Predsjedništvo (no, tada kao kandidat N.S.)
- alphonse kauders
#8291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Priključak gospodina Komšića NS-u bi zaista predstavljao jedan ogroman pozitivan iskorak za građansku opciju na predstojećim izborima.
Naravno, ne očekujem da će se to zaista i desiti budući da vjerovatno niti su vođeni bilo kakvi razgovori na tu temu, niti mislim da je Željko sad mentalno spreman za ovaj, fudbalskim žargonom napisano, "ljetni transfer":)
Iako svjestan toga da je ovakvo rješenje u domenu naučne fantastike, ipak dopušteno je sanjariti
Naravno, ne očekujem da će se to zaista i desiti budući da vjerovatno niti su vođeni bilo kakvi razgovori na tu temu, niti mislim da je Željko sad mentalno spreman za ovaj, fudbalskim žargonom napisano, "ljetni transfer":)
Iako svjestan toga da je ovakvo rješenje u domenu naučne fantastike, ipak dopušteno je sanjariti
- sabina1
#8292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala na odgovoru o vandrednim izborima. To znači da bi "utemeljitelj" mogao u Titovu ranije nego što je planirao (valjda joj neće dirati ime).Seawolf wrote:Izvinjavam se što upadam između vašega pitanja i odgovora kojeg ćete dobiti od gospodina Kojovića, ali po mojem shvatanju sadašnjih izbornih principa u BiH, nije moguće raspisati vanredne izbore samo za člana Predsjedništva države iz reda hrvatskog naroda.tvsabina wrote:Smatrate li da član predsjedništva BiH Željko Komšić treba podnijeti neopozivu ostavku na poziciju člana predsjedništva a samim tim da se trebaju raspisati vandredni izbori za člana predsjedništva iz hrvatskog naroda?
Naime, mi u Federaciji BiH, biramo dva člana Predsjedništva BiH, tako da glasamo za jednoga od kandidata sa liste kandidata iz reda bošnjačkog naroda ili sa liste kandidata iz reda hrvatskog naroda. Dakle, u slučaju ostavke jednoga od članova kojega su izabrali birači iz Federacije BiH, morali bi se raspisati izbori za oba člana (i Bošnjaka i Hrvata), ili bi se (o, strahote) u Predsjedništvu našla osoba, koja je bila druga po broju glasova na opštim izborima 2010-e iz reda hrvatskog naroda.
Naravno, prednje razmišljanje je suvišno, jer mislim da gospodin Komšić niti hoće, niti treba dati ostavku na poziciju člana Predsjedništva BiH. Štaviše, nadam se da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH i na opštim izborima 2014-e i ponovno ući u Predsjedništvo (no, tada kao kandidat N.S.)
Kad već kometnarišemo iskreno se nadam da ŽK NEĆE pristupiti Našoj Stranci (iako bi joj to donijelo ogromne glasove) iz milion razloga a najvažniji je da ova zemlja treba NOVE ljude.
No sto ljudi - sto ćudi
-
Seawolf
#8293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ma, u pravu ste, naravno, bosanskohercegovačka politička scena treba nove ljude. No, definitivno, ne treba još više stranaka lijevoga usmjerenja.tvsabina wrote:Hvala na odgovoru o vandrednim izborima. To znači da bi "utemeljitelj" mogao u Titovu ranije nego što je planirao (valjda joj neće dirati ime).Seawolf wrote:Izvinjavam se što upadam između vašega pitanja i odgovora kojeg ćete dobiti od gospodina Kojovića, ali po mojem shvatanju sadašnjih izbornih principa u BiH, nije moguće raspisati vanredne izbore samo za člana Predsjedništva države iz reda hrvatskog naroda.tvsabina wrote:Smatrate li da član predsjedništva BiH Željko Komšić treba podnijeti neopozivu ostavku na poziciju člana predsjedništva a samim tim da se trebaju raspisati vandredni izbori za člana predsjedništva iz hrvatskog naroda?
Kad već kometnarišemo iskreno se nadam da ŽK NEĆE pristupiti Našoj Stranci (iako bi joj to donijelo ogromne glasove) iz milion razloga a najvažniji je da ova zemlja treba NOVE ljude.
No sto ljudi - sto ćudiA članstvo je osnovno demokratsko pravo. Valjda
Hajde da se zadržimo na ovome broju stranaka što imamo (barem lijeve orijentacije - desnih stranaka neka ima što više, tako da svaka od njih, pojedinačno, dobije što manje glasova i udjela u vlasti), a da u tim strankama dođe do personalnog pregrupisavanja.
To je ono, gdje vidim Ž.K. u N.S, jer N.S-i treba jaka figura, a bez obzira na sve, Ž.K. je još uvijek to. Na kraju, krajeva, o njemu se priča i piše, bilo pozitivno, bilo negativno, a članovi rukovodstva N.S-e su anonimni (kao političke ličnosti, naravno - u svojim profesijama su mnogi od njih uspješni i poznati široj javnosti), sem za nas desetak hiljada ljudi u Sarajevu i oko tri hiljade ljudi u Tuzli, koji smo glasali za njihove kandidate na izborima za kantonalne skupštine, 2010-e.
Od svih lijevo orijentisanih stranaka, N.S. je stranka kojoj, trenutno, mogu naći najmanje zamjerki (što, naravno ne znači da ih nema - prvo mi ide na živce taj besmisleni naziv stranke), pa sam mišljenja da bi nekako najbolje za sviju (a, naravno, najviše za N.S.) bilo da Ž.K. svoj javni politički život nastavi u N.S. Puno bolje nego da osniva novu stranku.
P.S. I, ne bojte se, @tvsabina, pa nije ovaj narod još toliko pomahnitao da izabere F.R. u Predsjedništvo (valjda).
-
homar
#8294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
"Naša stranka", kao i ostale stranke u BiH "jaje jajetu". Ako je Peđa jedan od lidera, onda je sudbina stranke davno zapečaćena. Ja shvatam mnoge ovdje koji pišu, to su članovi stranke i ne može se po njima cijeniti popularnost stranke. Mnoge stranke u BiH su "strvinari", pa i NS, uzimaju u svoje redove očereputane, rastrgane i politički umrtvljene političare.
Shvatam vas "neka se samo piše", jer bolje je i neka se negativno piše, nego da se ništa ne piše.
Shvatam vas "neka se samo piše", jer bolje je i neka se negativno piše, nego da se ništa ne piše.
- Skijaš
#8295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
SDP ima puno većih problema od Naše Strankehomar wrote:"Naša stranka", kao i ostale stranke u BiH "jaje jajetu". Ako je Peđa jedan od lidera, onda je sudbina stranke davno zapečaćena. Ja shvatam mnoge ovdje koji pišu, to su članovi stranke i ne može se po njima cijeniti popularnost stranke. Mnoge stranke u BiH su "strvinari", pa i NS, uzimaju u svoje redove očereputane, rastrgane i politički umrtvljene političare.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#8296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zastupnikov blog: Da se ne dogadja nama bilo bi interesantno... (O smjeni Budimira i ostavci Komšica)
Cijeli dan sam proveo u telefonskim i "oci u oci" razgovorima, uglavnom odgovarajuci na pitanje; sta je potrebno da bih na sutrasnjoj sjednici Doma naroda FBiH glasao za slanje apelacije Ustavnom sudu FBiH za smjenu Predsjednika Zivka Budimira.
Uslovi su, kao i prosli put, proceduralni i materijalni.
Ustav FBiH kaze:"Predsjednik ili jedan od potpredsjednika Federacije, ukoliko je prekršio zakletvu ili je iz drugih razloga nedostojan vršenja te funkcije, može biti smijenjen odlukom Ustavnog suda koji postupa prema zahtjevu 2/3 većine glasova svakog doma Parlamenta Federacije."
OHR je putem svog glasnogovornika prije prethodne sjednice Doma naroda izdao saopstenje u kojem kaze da pravni ured Visokog Predstavnika frazu "svakog doma" smatra sinonimom fraze "oba doma". To bi znacilo da je za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom potrebna i 2/3 vecina Predstavnickog doma Parlamenta FBiH. Ukoliko se (do) danas nesto u tom smislu nije promjenilo nova parlamentarna vecina nema dovoljan broj glasova u Predstavnickom domu za tu proceduru. (Nedostaju glasovi NSrZB).
OHR je, cini se, u medjuvremenu, odlucio da ne insistira na svom stanovistu i stvar prepusti u ruke Ustavnog suda FBiH.
Dio problema u vezi sa znacenjem ove ustavne odredbe donose i sljedece odredbe u Zakonu o postupku pred Ustavnim sudom FBiH.
VI - POSTUPAK ZA SMJENJIVANJE PREDSJEDNIKA I POTPREDSJEDNIKA FEDERACIJE
Član 45.
Zahtjev doma Parlamenta Federacije za smjenjivanje Predsjednika ili Potpredsjednika Federacije treba da sadrži činjenični opis i dokaze o kršenju zakletve ili postojanju razloga nedostojnosti vršenja te funkcije.
Ustavni sud će od Predsjednika, odnosno Potpredsjednika Federacije pribaviti odgovor na navode iznesene u zahtjevu za smjenjivanje.
Član 46.
Stranke u postupku za smjenjivanje su dom Parlamenta Federacije koji je podnio zahtjev za smjenjivanje Predsjednika, odnosno Potpredsjednika Federacije i Predsjednik Federacije, odnosno Potpredsjednik Federacije.
Ocigledno je, posebno iz odredbe 46., da ovaj zakon smatra da postupak za smjenu moze pokrenuti ili jedan ili drugi dom Parlamenta FBiH.
Ukoliko OHR ne misli izdati svoje obavezujuce tumacenje onda misteriju znacenja fraze "svaki dom" mora rijesiti autenticni tumac Ustava FBiH a to je njegov autor, donosilac, dakle Parlament FBiH.
To je prvi dio problema.
Drugi dio se tice razloga za smjenu Predsjednika FBiH.
Napisati, kao sto je slucaj bio prosli put, da je Predsjednik FBiH prekrsio Ustav i urusio dignitet svoje funkcije jer nije ponudio svoju ostavku kad je dobio peticiju sa 39 delegatskih potpisa, je, po meni,…infantilno.
(Bas kao sto je nedemokratski ne ponuditi ostavku na zahtjev vecine).
Navesti kao razlog, slucaj "ostavka Desnice Radivojevica", tuzbeni predmet koji se jos uvijek nalazi u sudskom procesu, nije mnogo pametnije. Zapravo, intelektualno to je isto tako infantilno, ali ova verzija ukljucuje ukidanje nekih osnovnih demokratskih principa, recimo, prezumpcije nevinosti i narusavanje nezavisnosti sudstva.
Dokumentovati i staviti u obrazlozenje, kao sto sam i rekao ranije, da je Predsjednikovo prisustvovanje svecanosti u Odzaku, kojom prilikom je otvarana "kancelarija Predsjednika FBiH", na kojoj je izvodjena himna Republika Hrvatske, po meni je, krsenje predsjednicke zakletve i narusavanje digniteta te funkcije.
Kao sto sam i prosli put rekao ja cu, kada se zadovolje navedeni zakonski i materijalni uslovi, vrlo rado glasati za smjenu covjeka za ciji izbor za Predsjednika FBiH nisam glasao ni kad su ga oni izabrali.
(Ali izbor novog Predsjednika FBiH zahtijeva vecinu u domu i vecinu unutar svakog od klubova naroda, a ta vecina u bosnjackom klubu je u rukama SDA).
Nema sumnje da SDA nakon 20 godina katastrofalne vladavine mora otici s vlasti.
(Mi smo odmah po objavljivanju SDP-SDA koalicije izrazili sumnju da SDA koja je uzorkovala probleme sa kojima se suocavamo moze ucestvovati u njihovom rjesavanju).
Nazalost, takodje, nema sumnje da SDP ne moze, kako je najavio na pocetku procesa, izvesti zakonitu i brzu zamjenu koalicionih partnera. Dvije godine su potrosene kako bi se HDZ izbacio iz vlasti - velika je sansa da ce preostale dvije godine biti potrosene da ih se dovede nazad u vlast.(Mi smo izbor Komsica i njhov neulazak u vlast u FBiH okarekterisali kao prvi napredak od Daytona - necemo podrzati pravljenje koraka unazad - necemo podrzati Vladu FBiH u kojoj je HDZ. SDS, HDZ i SDA su "originalne" nacionalne stranke koje drzimo odgovornim za sve katastrofalne politike i poteze u posljednjih 20 godina)
Drzava Bosna i Hercegovina, njen evropski put i zivotni standard i problemi gradjana ove zemlje gurnuti su u drugi plan, postali su taoci medju stranackog sukoba, tacnije borbe za fotelje.
Strategija SDA je da proces smjene vlasti blokira ili odugovlaci sto je moguce duze bez obzira na ogromnu stetu koju nanosi i drzavi BiH i njenim gradjana.
Kraj ove politicke avanture se ne vidi.
Novi opsti izbori su jedino razumno rjesenje.
(Ja se nadam da ce na tim izborima glasaci dati vlast onim politickim opcijama koje se dosljedno drze politickih principa koje proklamuju u svojim programskim dokumentima.
Prethodne dvije godine su pokazale da medju partijama na vlasti takvih nema).
Odlazak Zeljka Komsica iz SDP-a je za njega licno siguran tezak a za SDP porazavajuci dogadjaj. Komsic je optuzen i osudjen jer jos uvijek vjeruje da BiH zasluzuje bolje od ovoga sto sada ima.
Mi odlicno poznajemo nepravde etnicke demokratije i gradjanske ideale o kojima Komsic govori jer su to nasi principi.
To je nas politicki program.
p.k.
- webby-x
#8297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Željkova i Vaša ideologija nije pozitivna jer-LIBERO- wrote:Odlazak Zeljka Komsica iz SDP-a je za njega licno siguran tezak a za SDP porazavajuci dogadjaj. Komsic je optuzen i osudjen jer jos uvijek vjeruje da BiH zasluzuje bolje od ovoga sto sada ima.
samo produžava status quo, agoniju države i naroda.
- Skijaš
#8298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ujeda mrav slona i ponavlja "umri više, umri, zašto produžavaš ovu agoniju"webby-x wrote:Željkova i Vaša ideologija nije pozitivna jer-LIBERO- wrote:Odlazak Zeljka Komsica iz SDP-a je za njega licno siguran tezak a za SDP porazavajuci dogadjaj. Komsic je optuzen i osudjen jer jos uvijek vjeruje da BiH zasluzuje bolje od ovoga sto sada ima.
samo produžava status quo, agoniju države i naroda.
- sabina1
#8299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Svaka stranka u državnom i federalnom parlamentu je u ovoj zemlji u ovih 20 godina bila na vlasti makar jedan-jedini dan. NS to nije bila niti jedan-jedini sekund , tako da nikako nije nalik "jaje jajetu". Ta konstatacija je u tom smislu potpuno zlonamjerna i neutemeljena.homar wrote:"Naša stranka", kao i ostale stranke u BiH "jaje jajetu".
Ukoliko mislite o nekoj unutrašnjoj organizaciji , to ne bih komentarisala jer ne poznajem unutrašnji rad niti te partije niti ostalih partija u BiH. no pretpostavljam da sve partije funkcioniraju po nekom šablonu - predsjednik, podpredsjednik i sl...
Ja opet znam da mnogi koji pišu - nisu članovi i da izražavaju svoje mišljenje. I šta sad? Da li je neko diskreditovan što o njemu piše član/ica,simpatizer/ka,prijatelj/ica,neprijatelj/ica? šta želite reći ? Da ovdje na forumu uvažavamo mišljenja "nečlanova" a "članova" da zanemarimo. I da li "članovi" pišu neistinu možda?homar wrote: Ako je Peđa jedan od lidera, onda je sudbina stranke davno zapečaćena. Ja shvatam mnoge ovdje koji pišu, to su članovi stranke i ne može se po njima cijeniti popularnost stranke. Mnoge stranke u BiH su "strvinari", pa i NS, uzimaju u svoje redove očereputane, rastrgane i politički umrtvljene političare.
Neka se zapitaju oni koje su ljude stvorili "očerupanim","rastrganim" i "politički umrtvljenim političarima" zbog čega su oni zbilja - "očerupani","rastrgani" i "politički umrtvljeni političari". Da nisu možda takvi postali PRISTUPOM u novu stranku ili IZLASKOM iz stare? Da li je zabranjeno biti takav?
Mada , navela sam jasno na temi ŽK da ne poznajem niti jednog istaknutog SDP-ovca koji je postao istaknuti član NS.I silno mi je drago zbog toga.Ne zbog toga što su ti ljudi loši , već zbog toga što ova zemlja treba NOVE ljude a to sam vidjela u NS i zbog toga gubim ovdje vrijeme replicirajući samo - na postove koje mi ubijaju nadu.
A nadu ne dam nikome jer jedino nju imam (nisam ni mrvicu patetična).
-
doktor78
#8300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Lud i ponosan wrote:
P.S. Ne smatram da je Komsic dobar izbor za NS, jer sam misljenja da je u pitanju los politicar koji je mozda idealan za neke druge rabote. Nedostaje mu dosta toga... Ne ulazim u ljudske kvalitete i ispravnu zelju.