vazna wrote:Romanija wrote:vazna wrote:Alija Nametak - "Sarajevski nekrologij''
Veoma zanimljiva knjiga.
Nametak je bio izrazito nadaren pripovjedac, ali je po meni ovo krajnje reakcionarna i stetna knjiga, na njenom vidjenju drustva je prva garnitura SDA izgradila svoj politicki program koji je manje-vise zavrsen na terenu.
Zanimljivo mi je na koji nacin ti vidis ovu knjigu. Mene je dojmila ne skroz drugi nacin. Po meni Alija Nametak je bio ''cistokrvni'' musliman i sve je gledao kroz prizmu vjere, jos kada na to dodas da je bio blisko povezan sa Mehmedom Spahom i da je lezao u zatvoru zbog svojih uvjerenja u potpunosti shvatam njegova razmisljanja. I stvarno ne vidim na koji je nacin stetna knjiga, vise mislim da su ljudi koji su ucestvovali u stvaranju politike SDA imali slicno ili isto misljenje kao Alija Nametak i da bi ta politika bila ista i bez njegove knjige.
Kako i tvoje zapazanje samo potvrdjuje, knjiga se trebala zvati ' Sarajevski nekrologij sarajevskih Bosnjaka (ili Muslimana, jos bolje - op. Romanija)' jer u vremenu u kom' je on obitavao u Sarajevu, u gradu su zivjeli i poznati Srbi, Hrvati, Jevreji.....i i ni drugi koji bi zasluzili mjesto u knjizi nakon njihove smrti. Ali Nametak je bio tipicni predstvnik tog miljea 'zajedno a odvojeno' na kom ce prvi safovi SDA ponovo graditi BiH. Da ponovim i necu vise o Aliji, bio je izvanredno nadaren pripovjedac, mozda i jedan od najboljih od BiH spisatelja, mozda zato iz knjige tako plasticno izbijajau sav njegov cinizam, ozlojedzenost, podvojensot, reakcionarni duh.....
Sto se tice citanja, ovo je 'cigla' od knjige koju sam zavrsio, 800+ stranica, vjerovatno obavezno stivo za svakoga koga interesuje rat izmedju 1618-1648 koji je oblikovao danasnju Evropu, a Njemackoj ostavio vjekovne psiholoske posledice......
- - - - - - - - - - - - - - - -