Iskreno, mislim da mi je najbolja opcija upitati nekoga od poznanika da se uzmemo i to je to... Malo hinjski i ispod mog moralnog nacela, ali bi odradio to kad bi bas zelio, trenutno ne. Nisam toliko ocajan. Okej je i u Europi, zapadnoj.detroit-mercy wrote:U njegovom slucaju to bi mu bila losija opcija. Laksi mu je put preko Svapske firme doci u USA. Sa iskustvom onda sve moze. Jednom kad se prijavis na tu lutriju, onda si u systemu i nedaju ti ni turisticki da dodjes jer znaju da hoces da ostanesmoonca wrote:Naravno-- besplatna je prijava za lutriju - ima sretnika.Sada kada sam to iskusio vidim da je Amerika ipak "The greatest country in the world"..
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- konoplja
#8276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
moonca
#8277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hm .. nisam cula za to -detroit-mercy wrote:U njegovom slucaju to bi mu bila losija opcija. Laksi mu je put preko Svapske firme doci u USA. Sa iskustvom onda sve moze. Jednom kad se prijavis na tu lutriju, onda si u systemu i nedaju ti ni turisticki da dodjes jer znaju da hoces da ostanesmoonca wrote:Naravno-- besplatna je prijava za lutriju - ima sretnika.Sada kada sam to iskusio vidim da je Amerika ipak "The greatest country in the world"..
-
Nivelacija
#8278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedina zemlja u koju bih iz Bosne otisao je Amerika..
Ove dijasporske zemlje za siromasne tipa Njemacka me ne zanimaju i ne privlace.
-
moonca
#8279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
.sta bi radio?Nivelacija wrote:Jedina zemlja u koju bih iz Bosne otisao je Amerika..
- tuzlak1212
#8280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I USA je dijasporska zemlja za siromasne takodjer.Nivelacija wrote:Jedina zemlja u koju bih iz Bosne otisao je Amerika..
I meni je draze englesko govorno podrucje, mrzak mi Njemacki jezik do neba
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Europa je nama iz Bosne bliza po pitanju pravila i zakona, jer je vecinom prepisano i usklađeno na nivou europe...
USA ima svojih specificnosti, kako se navici na to, ne znam...
USA ima svojih specificnosti, kako se navici na to, ne znam...
-
espn
#8282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Milioni su u Njemačkoj, po čemu se ti ističeš od ostalih kvalifikovanih radnika?Nivelacija wrote:Jedina zemlja u koju bih iz Bosne otisao je Amerika..
- sinuhe
#8283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Udio siromasnih zaposlenih u EU. U Njemackoj najvise od razvijenih zemalja.

-
Nivelacija
#8284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa vjerovatno bih otvorio Bosanski restoran...moonca wrote:.sta bi radio?Nivelacija wrote:Jedina zemlja u koju bih iz Bosne otisao je Amerika..
-
detroit-mercy
#8285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije ni kod mene ovaj jedan u familiji pa kad je otisao da trazi visu za turisticku u Ambasadi, lola mu pokazao vratamoonca wrote:hm .. nisam cula za to -detroit-mercy wrote:U njegovom slucaju to bi mu bila losija opcija. Laksi mu je put preko Svapske firme doci u USA. Sa iskustvom onda sve moze. Jednom kad se prijavis na tu lutriju, onda si u systemu i nedaju ti ni turisticki da dodjes jer znaju da hoces da ostanesmoonca wrote:
Naravno-- besplatna je prijava za lutriju - ima sretnika..
Vamo ganja ko biva turisticku a prijavio se za lutriju za stalni boravak
-
espn
#8286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Šta to znači?sinuhe wrote:Udio siromasnih zaposlenih u EU. U Njemackoj najvise od razvijenih zemalja.
- konoplja
#8287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaka od zemalja na grafu pripada kategoriji razvijenih zemalja, a pogotovo Luxemburg koji ima jedan od najvecih GDP per capita na svijetu. Al' eto ako cemo iskljuciti ove "haharske" zemlje, ispred Njemacke su: Spanjolska, Italija, Portugal i vec pomenuti Luksemburg.sinuhe wrote:Udio siromasnih zaposlenih u EU. U Njemackoj najvise od razvijenih zemalja.
Last edited by konoplja on 15/03/2019 17:54, edited 1 time in total.
- sinuhe
#8288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Rade a siromasni. E sad ne znam da li ima neki veze liberalnim rezimom imigracije u Njemackoj ili s njihovom ekonomskom politikom zadnjih 20 godina.espn wrote: Šta to znači?
-
moonca
#8289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nivelacija wrote:Pa vjerovatno bih otvorio Bosanski restoran...moonca wrote:.sta bi radio?Nivelacija wrote:Jedina zemlja u koju bih iz Bosne otisao je Amerika..
hm -- ne znam gdje je Bosna-po kvalifikaciji- ali to bi mogao ostvariti da kupis vec neki koji postoji i time ostvarujes uslov za radnu vizu.
jesi li 'kuvar"?
-
moonca
#8290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hm. jel mu to receno da je zbog lutrije?detroit-mercy wrote: Nije ni kod mene ovaj jedan u familiji pa kad je otisao da trazi visu za turisticku u Ambasadi, lola mu pokazao vrata.
-
detroit-mercy
#8291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da, covjek mu fino obrazlozio na taj nacin. Vi pokusavate da se uselite u USA, usli ste u lottery program u isto vrijeme trazite turisticku vizu za USA. Ko nam garantuje da cete se vratiti? I da mu odbijenicu.moonca wrote:hm. jel mu to receno da je zbog lutrije?detroit-mercy wrote: Nije ni kod mene ovaj jedan u familiji pa kad je otisao da trazi visu za turisticku u Ambasadi, lola mu pokazao vrata.
- mirsek
#8292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Engleski jezik koji mnogo vise ljudi zna , bolje plate nego u Njemackoj kad poredis kupovnu moc tj. PPP. Meso i mlijecni proizvodi su im ko kod nas ili cak jeftiniji.Jimmy McNulty wrote:Zasto Hrvati toliko odlaze bas u Irsku?
-
espn
#8293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lukavo postavljena tabela. Ti koji rade a siromašni su tek je 10-20% više nego u ostalim (Fr i UK) razvijenim zemljama. Znači ništa strašno. Kontaš ti nama zamazati oči, ali ko vas bosanske demagoge ne zna skupo bi vas platio.sinuhe wrote:Rade a siromasni. E sad ne znam da li ima neki veze liberalnim rezimom imigracije u Njemackoj ili s njihovom ekonomskom politikom zadnjih 20 godina.espn wrote: Šta to znači?
Last edited by espn on 15/03/2019 18:09, edited 1 time in total.
-
moonca
#8294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
...detroit-mercy wrote:Da, covjek mu fino obrazlozio na taj nacin. Vi pokusavate da se uselite u USA, usli ste u lottery program u isto vrijeme trazite turisticku vizu za USA. Ko nam garantuje da cete se vratiti? I da mu odbijenicu.moonca wrote:hm. jel mu to receno da je zbog lutrije?detroit-mercy wrote: Nije ni kod mene ovaj jedan u familiji pa kad je otisao da trazi visu za turisticku u Ambasadi, lola mu pokazao vrata.
hm ..
- konoplja
#8295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Procitao sam objasnjenje. Ukljuceni su i oni koji rade na pola radnog vremena i oni sa privremenim poslovima. Malo sranje al' eto...espn wrote:Lukavo postavljena tabela. Ti koji rade a siromašni su tek je 10-20% više nego u ostalim (Fr i UK) razvijenim zemljama. Znači ništa strašno. Kontaš ti nama zamazati oči, ali ko vas bosanske demagoge ne zna skupo bi vas platio.sinuhe wrote:Rade a siromasni. E sad ne znam da li ima neki veze liberalnim rezimom imigracije u Njemackoj ili s njihovom ekonomskom politikom zadnjih 20 godina.espn wrote: Šta to znači?
- sinuhe
#8296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Oko 10% siromasnih radnika postaje sigurno vec i problem. Ne znaci to naravno da nije dobro otici iz BiH bilo gdje.espn wrote:Lukavo postavljena tabela. Ti koji rade a siromašni su tek je 10-20% više nego u ostalim (Fr i UK) razvijenim zemljama. Znači ništa strašno. Kontaš ti nama zamazati oči, ali ko vas bosanske demagoge ne zna skupo bi vas platio.sinuhe wrote:Rade a siromasni. E sad ne znam da li ima neki veze liberalnim rezimom imigracije u Njemackoj ili s njihovom ekonomskom politikom zadnjih 20 godina.espn wrote: Šta to znači?
- mirsek
#8297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Posumnjao sam da nije samo full time radno.konoplja wrote:
Procitao sam objasnjenje. Ukljuceni su i oni koji rade na pola radnog vremena i oni sa privremenim poslovima. Malo sranje al' eto...
- ćiribiribela
#8298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Proizvodi za higijenu i sminka npr. jesu daleko jeftiniji u dojclandu nego u Bosni, o garderobi da ne pricam. Sto se tice hrane... evo npr danas: 400g piletine, pakovanje sampinjona, 300g tikvica, 400g paprika i 500g brokule ukupno 5.8€, pa uporedite.
Rucak bio odlican
Rucak bio odlican
- triconja
#8299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel hrana organska?ćiribiribela wrote:Proizvodi za higijenu i sminka npr. jesu daleko jeftiniji u dojclandu nego u Bosni, o garderobi da ne pricam. Sto se tice hrane... evo npr danas: 400g piletine, pakovanje sampinjona, 300g tikvica, 400g paprika i 500g brokule ukupno 5.8€, pa uporedite.![]()
Rucak bio odlican
- insomnia78
#8300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kuhar jebem li gamoonca wrote:hm -- ne znam gdje je Bosna-po kvalifikaciji- ali to bi mogao ostvariti da kupis vec neki koji postoji i time ostvarujes uslov za radnu vizu.
jesi li 'kuvar"?