Republika Turska

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#8276 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dale cooper wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Jasno je to meni zato se i čudim i nekad emotivno reagujem kako ljudi ne poznaju neke osnovne elementarne činjenice. Kao eto samo ti prokleti muslimani uvode šerijat dok je ostatak svijeta operisan od religije...pa daj sjašite više sa te priče, niko nije lud. :oops:
Kakve ba šerijat ima veze sa bilo kojim zapadnim sistemom demokratije. :-)
ha?
Kikibombona

#8277 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Janjicar wrote:
bordo gandalf wrote:
Janjicar wrote:15:27 Turske vlasti blokirale su američku zračnu bazu Indžirlik i presjekle joj snabdjevanje strujom prenosi CNN.

????
Tursko-americka baza, vjerovatno pokusavaju ocistiti dio vojske
A znaci Tursko-Americka baza ? Nije samo Americka ?

U kojem dijelu Turske je skladiste Americkih nuklearki ? Nesto sam na tu temu sinoc na Aljazeeri slusao...
Baza je TURSKA. Amerikanci su je dobili na koristenje kada su poceli napade na ISIL.
General War

#8278 Re: Republika Turska

Post by General War »

Janjicar wrote:
bordo gandalf wrote:
Janjicar wrote:15:27 Turske vlasti blokirale su američku zračnu bazu Indžirlik i presjekle joj snabdjevanje strujom prenosi CNN.

????
Tursko-americka baza, vjerovatno pokusavaju ocistiti dio vojske
A znaci Tursko-Americka baza ? Nije samo Americka ?

U kojem dijelu Turske je skladiste Americkih nuklearki ? Nesto sam na tu temu sinoc na Aljazeeri slusao...
Nema nuklearki u turskoj...povucene jos od kubanske krize.
dale cooper

#8279 Re: Republika Turska

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:

Jasno je to meni zato se i čudim i nekad emotivno reagujem kako ljudi ne poznaju neke osnovne elementarne činjenice. Kao eto samo ti prokleti muslimani uvode šerijat dok je ostatak svijeta operisan od religije...pa daj sjašite više sa te priče, niko nije lud. :oops:
Kakve ba šerijat ima veze sa bilo kojim zapadnim sistemom demokratije. :-)
ha?
Pa haman da si ovom gore boldanom rečenicom pokušao ovo dvoje staviti u istu ravan, pa zato pitam.
Mislim i mene je začudilo jer koliko sam te upratio zaštitnik si demokratije. Izvini ako sam pogriješio.
kamberovica polje

#8280 Re: Republika Turska

Post by kamberovica polje »

kamberovica polje wrote: Ne zanima me kozemtika. Koji se to kršćanski zakoni provode u zapadnoj Europi? Europa kao Europa ima kršćanske korijene ali krščanstvo je danas u razvijenim zemljama politički gledano zadnaj rupa na svirali. Donose se i sprovode zakoni koji su u potpunoj suprotnosti s stavovima crkve.
:shock: Ma gdje to? Možda u jednoj Danskoj ili Švedskoj...u pola Njemačke, Austrije i Italije crkva ima itekakvog uticaja na politiku i društvo. Nemoj me shvatiti pogrešno ne smatram ja da je to nešto nužno loše samo navodim da slika nije baš tako crno-bijela kako ti misliš i kolege tvoje koji pokušavaju podmetnuti da biti islamista automatski znači da nosiš stinger na leđima, nož za pojasom i da gledaš da zakošelj nevjernika. Ta slika je vrlo naivna i medijski dosta izvikana. Erdogan islamista...Bakir islamista...ako je tako evo priznajem ja sam islamista jer smatram da ako su ljudi izabrali te ljude, a jesu, da je to bolja opcija (ne idealan) od vojne hunte i pištolja uperenog u glavu voditeljice koja čita "vijesti". :oops:
Ni ne mora. Dovoljno mi je vidjeti bastion demokratije i slobode govora kao što je S. Arabija pa mi sve bude jasno, ostale vukojebine gdje je kamenovanje legalno neću ni da spominjem.
General War

#8281 Re: Republika Turska

Post by General War »

Eto dodjosmo do zakljucka da je i nama dobro u pederaciji a Bakira mrzimo samo jer je islamista :D

btw:
haj sto otpustaju vec i apse mimo vojske...kako koriste trenutak konfuzije :izet:
Turske vlasti uhapsile su deset članova Državnog savjeta, najvišeg administrativnog suda u toj zemlji, a u toku je potraga za 140 članova Kasacionog suda u okviru istrage o neuspjelom vojnom udaru, javili su danas turski mediji.
Dje nam je ona @profiterka, sta misli o ovoj mladoj demoKraciji kod brke, sve u par sati...jebes vojni udar :D
Last edited by General War on 16/07/2016 16:35, edited 1 time in total.
Bosanski_kralj

#8282 Re: Republika Turska

Post by Bosanski_kralj »

Lijepo je vidjeti pojedine forumaše kako pjene zbog neuspjelog vojnog udara. Grizite muda od muke. :izet: :izet:
Herr Flick

#8283 Re: Republika Turska

Post by Herr Flick »

Last edited by Herr Flick on 16/07/2016 16:34, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#8284 Re: Republika Turska

Rubaija wrote:
Raspitaj zašto u sudovima u Bavarskoj stoji kirž u sudnicama ili školama, sigurno ne kao ukras. :roll: Zašto na novčanici SAD-a stoji "In god we trust".

Dakle nemoj biti isključiv u svojim stavovima i na zapadu religija itekako utiče na politiku, na život, kulturu, tradiciju samo dosta suptilnije prizanjem nego recimo u Turskoj ili Iraku. Pa zaboravljaš onu papinu izgovorenu prije par godina o tzv. "kršćanskim korjenima Evrope".
Velika je razlika u kulturološkom i institucionalnom uticaju religije na politiku. Nije slučajno što se Amerikancima In God We Trust nalazi baš na - novčanicama. SAD ima samo jednu institucionalnu religiju. :izet:
Je li zaklinjanje na bibliju prilikom suđenja ili davanja zakletve predsjednika kulturološki ili institucionalni uticaj? Zašto je to u slučaju muslimana loše a u slučaju kršćana dobro? Zato što to tako kažu kršćani? :shock: Vidiš ja mislim da uticaj islama na institucije isto tako nije ništa više loš kao u prvom slučaju. Iz tog razloga kažem ko to ima pravo u ime 80 miliona Turaka kaže šta je dobro a šta loše za njih? Kršćani na zapadu...anonimusi na forumu koji ne poznaje elementarne stvari? Ma daj... :cry:
MUNAFIK

#8285 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

Kakve tacno Turska ima veze za Serijatom i AKP?

Ja koliko znam ljudi pokušavaju unormaliti zemlju dati vlast demokratiji i narodu a oduzeti vlast od VOJSKE... A svi pricaju o nekakvim islamistima, šerijatu, diktaturi itd... Ekonomija, napredak, razvoj i sve pozitivne stvari se zanemaruju i kako ja vidim izmišlja se prica o nekakvim diktatorima i šerijatu? Šta je konkretno to što Erdogan radi a da ne valja, a da ga uprkos tome MILIONI poslušaju i izadju pred vojsku, svionu i tenkove? Nešto nikako ne štima tu?
Drvosjeca iz Dejcica

#8286 Re: Republika Turska

kamberovica polje wrote:
kamberovica polje wrote: Ne zanima me kozemtika. Koji se to kršćanski zakoni provode u zapadnoj Europi? Europa kao Europa ima kršćanske korijene ali krščanstvo je danas u razvijenim zemljama politički gledano zadnaj rupa na svirali. Donose se i sprovode zakoni koji su u potpunoj suprotnosti s stavovima crkve.
:shock: Ma gdje to? Možda u jednoj Danskoj ili Švedskoj...u pola Njemačke, Austrije i Italije crkva ima itekakvog uticaja na politiku i društvo. Nemoj me shvatiti pogrešno ne smatram ja da je to nešto nužno loše samo navodim da slika nije baš tako crno-bijela kako ti misliš i kolege tvoje koji pokušavaju podmetnuti da biti islamista automatski znači da nosiš stinger na leđima, nož za pojasom i da gledaš da zakošelj nevjernika. Ta slika je vrlo naivna i medijski dosta izvikana. Erdogan islamista...Bakir islamista...ako je tako evo priznajem ja sam islamista jer smatram da ako su ljudi izabrali te ljude, a jesu, da je to bolja opcija (ne idealan) od vojne hunte i pištolja uperenog u glavu voditeljice koja čita "vijesti". :oops:
Ni ne mora. Dovoljno mi je vidjeti bastion demokratije i slobode govora kao što je S. Arabija pa mi sve bude jasno, ostale vukojebine gdje je kamenovanje legalno neću ni da spominjem.
Znao sam da ćeš to spomenuti no međutim taj "bastion slobode" je najvažniji prijatelj i borac u borbi protiv terorizma tog istog zapada. Ta priča ima dva kraja. Licemjernost zapada i kršćana se ogleda na primejru S. Arabije. :wink:
truts

#8287 Re: Republika Turska

Post by truts »

Bosanski_kralj wrote:Lijepo je vidjeti pojedine forumaše kako pjene zbog neuspjelog vojnog udara. Grizite muda od muke. :izet: :izet:
kralju bosanski, sjeba tebe i cijelu tvoju lozu jedan sultan prije pola milenija a ti sad ipak za sultana navijaš, oklen to? :mrgreen:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8288 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

General War wrote:Eto dodjosmo do zakljucka da je i nama dobro u pederaciji a Bakira mrzimo samo jer je islamista :D
Jebe mi se jel islamista ili jehovin svjedok on je korumpirani lopov koji ne vodi racuna o svojim gradjanima i zato ga ne volim. Nego, ostadoh ti duzna jedan odgovor. Etika vojnika je ispuniti naredbu do smrti bez pogovora i razmisljanja. Tu si u pravu. Ali bas ta nedemokratska vojna etika uljeva skepsu da se tenkom implementira demokracija. N stranu sto vojnici nisu Rambo iz filma nego cesto slabo obucena, prepadnuta djeca.
Kikibombona

#8289 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Strasno kako su isprebijali vojnika!

UPOZORENJE

https://twitter.com/Sokakhaber5/status/ ... 9564977152
https://twitter.com/sergermed/status/754272877604732928

Dzihadisticka skupina iz Sirije, Ahrar Sham u potpunosti podrzava Erdogana i AKP

https://pbs.twimg.com/media/Cnexs2JXEAAQUYQ.jpg
drndalo

#8290 Re: Republika Turska

Post by drndalo »

truts wrote:
Bosanski_kralj wrote:Lijepo je vidjeti pojedine forumaše kako pjene zbog neuspjelog vojnog udara. Grizite muda od muke. :izet: :izet:
kralju bosanski, sjeba tebe i cijelu tvoju lozu jedan sultan prije pola milenija a ti sad ipak za sultana navijaš, oklen to? :mrgreen:
Zeli postati Kalif umjesto Kalifa, trebao se zvati IzNoGud, ali je valjda to ime bilo zauzeto na forumu... :-?
mO k3

#8291 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

I maske su pale kod pojedinih :)
Herr Flick

#8292 Re: Republika Turska

Post by Herr Flick »

Kikibombona wrote:Strasno kako su isprebijali vojnika!

UPOZORENJE

https://twitter.com/Sokakhaber5/status/ ... 9564977152
https://twitter.com/sergermed/status/754272877604732928

Dzihadisticka skupina iz Sirije, Ahrar Sham u potpunosti podrzava Erdogana i AKP

https://pbs.twimg.com/media/Cnexs2JXEAAQUYQ.jpg
.
Last edited by Herr Flick on 16/07/2016 16:44, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#8293 Re: Republika Turska

Post by studiorum_tuzlaensis »

Očigledno je da je sekularizam na niskim granama ovij dana u Turskoj. To je volja naroda, Ataturkovo naslijeđe blijedi, dolaze nova vremena, ideologije i odnosi. Tako je narod htio, ovi su pokušali nešto uraditi i nisu uspjeli, drago mi je da se nije građanskim ratom završilo.

To je trenutno činjenično stanje, tako je kako je.
bogoljub

#8294 Re: Republika Turska

Post by bogoljub »

MUNAFIK wrote:A šta znaci ovo ISLAMISTI što pišu? Jel to ISLAMISTA neki pridjev za LOŠE ili za dobro ili može biti i jedno i drugo?

Po ćemu je AKP islamisticka i jel to loše ili dobro?
Islamisti su ljudi koji vjerovanje i bogobojaznost vrjednuju u ljubavi prema Erdoganu, Partiji, trenutno raspoloženje mase uveliko ima udjela u Islamistima. Takvi obožavaju partiju i vjeru, a ne Boga!
Juliuscezar

#8295 Re: Republika Turska

Post by Juliuscezar »

Nego u zivotu zelim imati odane prijatelje kao sto je Bake Erdoanu, u trenutku kad se nista ne zna i citav svijet daje neutralne izjave Bake nedvosmisleno podrzi Erdoana. To je samo dokaz koliko je BBakir nesposoban da vodi politiku, sta bi bilo sa odnosim dviju zemalja da je udar uspio, a Bake vec podrzao Erdoana
Kombat

#8296 Re: Republika Turska

Post by Kombat »

truts wrote:
odgovor na to pitanje nalazi se u drevnom sportu spomenutom u njegovom postu - žvakanje muda (u njegovom slučaju tuđih)
dobojlija81

#8297 Re: Republika Turska

Post by dobojlija81 »

demokratski nema sta
gadljiv snimak,ne preporucuje se gledati osjetljivim ljudima
Bosanski_kralj

#8298 Re: Republika Turska

Post by Bosanski_kralj »

truts wrote:
Pravo da ti kažem ne interesuje me plaho ni Sultan ni Turska, samo mi smeta licemjerstvo ovih tobožnjih demokrata koji navijaju za to do vojska preuzme vlast.

Možemo mi voljeti ili ne voljeti Erdogana, ali ko se imalo razumije u pravo, zakon, demokratiju..sinoć je morao biti na njegovoj strani.
chupacabra

#8299 Re: Republika Turska

Post by chupacabra »

Definitivno kraj Ataturkove sekularne Turske. Ovo je brki došlo kao poklon da konačno krene u promjenu ustava i uvođenje predsjedničkog sistema što je i prije najavljivao ali nije imao dovoljnu podršku. Turska polako ali sigurno klizi prema autokratiji. Pokušaj puča je i zadnji trzaj vojske kao čuvara sekularne Turske. U principu nisam za nasilno skidanje demokratski izabranih predstavnika. Erdogan očito ima podršku u narodu i ako narod želi postepeno uvođenje teokratije, imaju na to pravo. Bojim se samo da će jednog dana zažaliti za sekularnim sistemom i zidom između vjere i politike, ali biće kasno. Islamisti će se pobrinuti za to.
kamberovica polje

#8300 Re: Republika Turska

Post by kamberovica polje »

Znao sam da ćeš to spomenuti no međutim taj "bastion slobode" je najvažniji prijatelj i borac u borbi protiv terorizma tog istog zapada. Ta priča ima dva kraja. Licemjernost zapada i kršćana se ogleda na primejru S. Arabije. :wink:
Opet ti guraš Kristijanizam kao neki politički smijer zapada kad je on već odavno nestao, to je uglavnom to zato što je kršćanstvo prošlo reformu i svedeno je na folklor i u većem dijelu razvijenog svijeta nije više način života nego više tradicija. Ponavljam, SAD me ne zanima oni su van svih političkih kategorija a što se tiče zakletve na Bibliju ona nije obavzena koliko ja znam možeš uzeti bilo koju knjigu koju smatraš svojom ako nisi katolik.
Last edited by kamberovica polje on 16/07/2016 16:45, edited 1 time in total.
Post Reply