ja bi išao na EVGA ali ako se odlučiš i za CM nečeš pogriješiti, te napojne će raditi posao kako trebaSarajevo1970 wrote:U glavnom.. EVGA 600 BQ ili Coolermaster B600 v2?
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- aditon
#8276 Re: PC gamerske konfiguracije
-
caseytron
#8277 Re: PC gamerske konfiguracije
U tom slucaju je EVGA blagi pobjednik
+1 od mene takodjer
-
l33t
#8278 Re: PC gamerske konfiguracije
preporuka za pc kuciste a da nije preskupo
ne mogu se odluciti koje bih uzeo, trenutno mi je thermal take versa šupljikavo pa bude prasine. Ugl cilj mi je da nema prasine puno i da je koliko toliko tise, zatvorenije. Vidim jedna preporuka MS onaj case stranicu prije

edit: malo istrazio vidim ovo MS crna udovica se i uklapa u ono moje sto bih htio tiho, zatvoreno, bez prasine i sa finim kejbl menadzmentom
jos jedan glas za pa da kupim
edit: malo istrazio vidim ovo MS crna udovica se i uklapa u ono moje sto bih htio tiho, zatvoreno, bez prasine i sa finim kejbl menadzmentom
-
relevantan
#8279 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam prošle godine vagao između Black Widow i Titan Pro i odlučio se za Titana zbog bolje ventilacije u kućištu jer živim u strašnom toplom stanu.l33t wrote:preporuka za pc kuciste a da nije preskupone mogu se odluciti koje bih uzeo, trenutno mi je thermal take versa šupljikavo pa bude prasine. Ugl cilj mi je da nema prasine puno i da je koliko toliko tise, zatvorenije. Vidim jedna preporuka MS onaj case stranicu prije
![]()
![]()
Nećeš pogriješiti koje god ova dva da odabereš, jer ovo je najbolje što se kod nas može kupiti u cjenovnom rangu od 100 KM.
-
l33t
#8280 Re: PC gamerske konfiguracije
da, pa meni je mozda bitnije da je tiši i da ima vise filtera za prasinu, posto je pc na podurelevantan wrote:Ja sam prošle godine vagao između Black Widow i Titan Pro i odlučio se za Titana zbog bolje ventilacije u kućištu jer živim u strašnom toplom stanu.l33t wrote:preporuka za pc kuciste a da nije preskupone mogu se odluciti koje bih uzeo, trenutno mi je thermal take versa šupljikavo pa bude prasine. Ugl cilj mi je da nema prasine puno i da je koliko toliko tise, zatvorenije. Vidim jedna preporuka MS onaj case stranicu prije
![]()
![]()
Nećeš pogriješiti koje god ova dva da odabereš, jer ovo je najbolje što se kod nas može kupiti u cjenovnom rangu od 100 KM.
a i ovaj MS Industrial SPECTRUM sa stalkenim vratima izgleda dobro, nisam znao da MS industrial ima ovako fina "budget" kucista
evo sad vagam izmedju ova 3
-
relevantan
#8281 Re: PC gamerske konfiguracije
Ovaj MS Industrial SPECTRUM kupi samo ako ti je estetika bitna. Ja ne bih u njega stavio svoje komponente da mi ga džaba poklone i još zakače 50 KM za stranicu.
Pišaj kaljeno staklo i rgb lightshow kada nemaš osnovne stvari riješene kako valja. Stave u njega 3 ventilatora naprijed i ostavi 5-10 mm razmak između prednjeg panela (ili stakla) te očekuju da ti ventilatori odnekud uhvate zraka i ohlade komponente ispred. Na ovom Spectrumu prvo ide lim preko cijele prednje strane sa malim prorezima, na koji su montirani ventilatori i uvlače zrak kroz te proreze, pa onda ide kaljeno staklo nakon 5-10 mm i plus nema uopšte filtera za prašinu naprijed
Tu da ubaciš tri Noctua idustrijska ventilatora na 3000 rpm opet neće biti efikasni, jer sav teret hlađenja ovde je na ovom zadnjem ventilatoru koji izbacuje vruć zrak.
https://ibb.co/dQD9Oo
Pišaj kaljeno staklo i rgb lightshow kada nemaš osnovne stvari riješene kako valja. Stave u njega 3 ventilatora naprijed i ostavi 5-10 mm razmak između prednjeg panela (ili stakla) te očekuju da ti ventilatori odnekud uhvate zraka i ohlade komponente ispred. Na ovom Spectrumu prvo ide lim preko cijele prednje strane sa malim prorezima, na koji su montirani ventilatori i uvlače zrak kroz te proreze, pa onda ide kaljeno staklo nakon 5-10 mm i plus nema uopšte filtera za prašinu naprijed
https://ibb.co/dQD9Oo
- ferratilis
#8282 Re: PC gamerske konfiguracije
Black widow ima odlican protok zraka. Ja sam jos s gornje strane dodao dva Arctic ventilatora da ispuhuju, i fakat se komponente ne pregrijavaju, niti u kucistu ima prasine. Da sad kupujem, opet bi uzeo isto
Jedina mana je sto mrezica koja dolazi s donje starne kucista kao filter za napojnu nema nikakav okvir, samo se ubaci proizvoljno, bilo bi dosta bolja da ima neki plasticni okvir, ali za ove pare je odlicno
-
l33t
#8283 Re: PC gamerske konfiguracije
Onda probam uzeti sutra 
-
Elubrylla
#8284 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja danas narucio MS Black Widow, XFX TS 650W Gold i Cryorig M9i
-
l33t
#8285 Re: PC gamerske konfiguracije
odakle?Elubrylla wrote:Ja danas narucio MS Black Widow, XFX TS 650W Gold i Cryorig M9i
-
Elubrylla
#8286 Re: PC gamerske konfiguracije
PCShop sa pika, kontaktirao sam ih vise ali sam njih odabrao jer jedini daju 3 godine garancije dok svi ostali 2
- Maharadza
#8287 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako misliš "proizvoljno" u smislu da je filter labav/klima se, onda znaj da imaš metalne "zubove" među koje moraš ubaciti tu mrežicu i ona bude fixirana max.! I ja sam tako ubacivao tu mrežicu "napamet" nakon čišćenja/usisavanja prašine dok nisam kod havera sa istim kućištem vidio da ipak imaju te "vodice" koje fixiraju mrežicu, samo ih je malo teže potrefiti kada vraćaš filter!ferratilis wrote:Black widow ima odlican protok zraka. Ja sam jos s gornje strane dodao dva Arctic ventilatora da ispuhuju, i fakat se komponente ne pregrijavaju, niti u kucistu ima prasine. Da sad kupujem, opet bi uzeo istoJedina mana je sto mrezica koja dolazi s donje starne kucista kao filter za napojnu nema nikakav okvir, samo se ubaci proizvoljno, bilo bi dosta bolja da ima neki plasticni okvir, ali za ove pare je odlicno
Inače testirao sam protok tj. temperature sa dodatna 2 venta s gornje strane i iskreno ne isplati se u mome slučaju tj. buka je DRASTIČNO veća dok su temp. jedva 8°C niže! Tu mislim prije svega na GPU (da radim neke rendere koji griju CPU, vjerovatno bi se isplatilo pošto je CPU hladnjak bliže gornjem dijelu pa bi logično i toplota lakše i brže izlazila iz kućišta ako je taj dio otvoren), pa sam vratio ona 2 modula s gornje strane i zatvorio sve opet!
Samo što sada prilikom gaming-a dignem onaj zadnji vent na max. dok ova 2 naprijed uvijek rade na manjoj brzini i sve super, 1060 windforce (lošije nešto hlađenje od ostalih kartica) ali opet ne prelazi 70°C na max opterećenju, što je po meni super uzimajući u obzir da je kućište na parketu, ispod stola, sami ćošak sobe itd. i što je najvažnije - ne čujem ga gotovo nikako u idle!
-
caseytron
#8288 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam shvatio da on misli da nema plasticni nego je sam filter bez magneta i to, djeluje kao papir pa je bas posao vratiti ga kako treba. A 8 stepeni kad su komponente u pitanju nije malo vjeruj, 2-3 stepena su pogodak, o 8 da ne govorimMaharadza wrote:Ako misliš "proizvoljno" u smislu da je filter labav/klima se, onda znaj da imaš metalne "zubove" među koje moraš ubaciti tu mrežicu i ona bude fixirana max.! I ja sam tako ubacivao tu mrežicu "napamet" nakon čišćenja/usisavanja prašine dok nisam kod havera sa istim kućištem vidio da ipak imaju te "vodice" koje fixiraju mrežicu, samo ih je malo teže potrefiti kada vraćaš filter!ferratilis wrote:Black widow ima odlican protok zraka. Ja sam jos s gornje strane dodao dva Arctic ventilatora da ispuhuju, i fakat se komponente ne pregrijavaju, niti u kucistu ima prasine. Da sad kupujem, opet bi uzeo istoJedina mana je sto mrezica koja dolazi s donje starne kucista kao filter za napojnu nema nikakav okvir, samo se ubaci proizvoljno, bilo bi dosta bolja da ima neki plasticni okvir, ali za ove pare je odlicno
Inače testirao sam protok tj. temperature sa dodatna 2 venta s gornje strane i iskreno ne isplati se u mome slučaju tj. buka je DRASTIČNO veća dok su temp. jedva 8°C niže! Tu mislim prije svega na GPU (da radim neke rendere koji griju CPU, vjerovatno bi se isplatilo pošto je CPU hladnjak bliže gornjem dijelu pa bi logično i toplota lakše i brže izlazila iz kućišta ako je taj dio otvoren), pa sam vratio ona 2 modula s gornje strane i zatvorio sve opet!
Samo što sada prilikom gaming-a dignem onaj zadnji vent na max. dok ova 2 naprijed uvijek rade na manjoj brzini i sve super, 1060 windforce (lošije nešto hlađenje od ostalih kartica) ali opet ne prelazi 70°C na max opterećenju, što je po meni super uzimajući u obzir da je kućište na parketu, ispod stola, sami ćošak sobe itd. i što je najvažnije - ne čujem ga gotovo nikako u idle!
- ferratilis
#8289 Re: PC gamerske konfiguracije
Kao sto je kolega casey rekao, mislio sam na plasticni okvir, bilo bi dosta bolje od ovog komada mrezice koji dodje uz kuciste. Vidio sam da imaju ti metalni drzaci, ali nisu ni oni bas najbolji. Kod mene upravo na tom filteru za napojnu bude dosta prasine, tako da ga cesto vadim i cistim. U jednom yt videu, covjek pokazuje plasticni filter koji se gurne otpozadi, al ne znam da li ga je dobio uz black widow ili je uzeo od nekog drugog ms kucista, ali bilo bi zgodno.caseytron wrote:Ja sam shvatio da on misli da nema plasticni nego je sam filter bez magneta i to, djeluje kao papir pa je bas posao vratiti ga kako treba. A 8 stepeni kad su komponente u pitanju nije malo vjeruj, 2-3 stepena su pogodak, o 8 da ne govorimMaharadza wrote:Ako misliš "proizvoljno" u smislu da je filter labav/klima se, onda znaj da imaš metalne "zubove" među koje moraš ubaciti tu mrežicu i ona bude fixirana max.! I ja sam tako ubacivao tu mrežicu "napamet" nakon čišćenja/usisavanja prašine dok nisam kod havera sa istim kućištem vidio da ipak imaju te "vodice" koje fixiraju mrežicu, samo ih je malo teže potrefiti kada vraćaš filter!ferratilis wrote:Black widow ima odlican protok zraka. Ja sam jos s gornje strane dodao dva Arctic ventilatora da ispuhuju, i fakat se komponente ne pregrijavaju, niti u kucistu ima prasine. Da sad kupujem, opet bi uzeo istoJedina mana je sto mrezica koja dolazi s donje starne kucista kao filter za napojnu nema nikakav okvir, samo se ubaci proizvoljno, bilo bi dosta bolja da ima neki plasticni okvir, ali za ove pare je odlicno
Sto ce tice buke, meni ne smeta jer stalno nosim slusalice koje izoliraju buku, moze tenk proci ispod prozora, ne bi cuo
-
l33t
#8290 Re: PC gamerske konfiguracije
Gdje u sarajevu ima ms black widow pro zna li iko. Plus nema, izgleda svi rade po narudzbi :/
-
azdralovic
#8291 Re: PC gamerske konfiguracije
full detalji znaci da stavis svaku od opcija na najvecu postavku... server nije za igranje ali me interesovalo sta moze pokrenuti od igara koje sam imao pri ruci. Provjerit cu temperature i fps, ali obzirom da se kuleri nisu uzbudjivali sigurno nije daleko od idlerelevantan wrote:Prodat ga možeš, ali se nemaš šta kurčit sa igranjem na ovom serveru iz 2012. godineazdralovic wrote:Dell R420
2x Intel Xeon E5-2407 2.2GHz Quad-Core
9x16 GB DDR3 ECC 1600 RAM
NVIDIA Quadro 2000 PCIe 2.0 x16 1GB GDDR5
2x1TB SAS hdd 15k RAID 1
4 TB WD RED
SSD 850 PRO 2.5" SATA III 512GB
I uzmem da probam sta moze od igrica da napravi,
1080p rezolucija full detalji:
Fallout 4
GTA V
Assetto Corsa
Project Cars
Mafia 3
ETS 2
Driver
nista ne prodajem samo se kurcimTo "full detalji" je širok pojam, pogotovo na gta 5 koja hoće visok cpu clock. Poznato je da igre ne idu baš najbolje na njima zbog niske frekvencije po jezgri, bez obzira koliko jezgri i threadova imao. Ovaj kod tebe na 2,2GHz ne može mnogo u igrama. Osim toga, ova Quadro 2000 u ovim igrama može izvući 25-35 fps maksimum na medium postavkama. Drugi put postavi i average fps iz ovih igara na medium/high, možda je kod tebe golden chip
a volio bih vidjeti i temperature grafičke i procesora u ovim igrama.
Sve u svemu, solidan server starije generacije, dobar za štošta, osim za igranja.
edit: ovo za kurcenje sam iz zajebancije stavio...
- aditon
#8292 Re: PC gamerske konfiguracije
https://www.ekupi.ba/Content/Search.asp ... ck%20widowl33t wrote:Gdje u sarajevu ima ms black widow pro zna li iko. Plus nema, izgleda svi rade po narudzbi :/
probaj na e-kupi, moguće da imaju na stanju i spremno za instant isporuku
- aditon
#8293 Re: PC gamerske konfiguracije
vrijedi probati, opcija koja bi trebala iskoristiti puni potencijal vaše mašine
-
azdralovic
#8294 Re: PC gamerske konfiguracije
Highlights of Ultimate Performance Mode:aditon wrote:vrijedi probati, opcija koja bi trebala iskoristiti puni potencijal vaše mašine
Hard disk never goes to sleep
Javascript timer frequency is at maximum.
Hibernation and Sleep are turned off.
Processor State, Colling Policy, maximum processor rate are maxed out.
-
l33t
#8295 Re: PC gamerske konfiguracije
e hvala ipak sam u plusu narucioaditon wrote:https://www.ekupi.ba/Content/Search.asp ... ck%20widowl33t wrote:Gdje u sarajevu ima ms black widow pro zna li iko. Plus nema, izgleda svi rade po narudzbi :/
probaj na e-kupi, moguće da imaju na stanju i spremno za instant isporuku
edit: za post iznad: ukoliko vam je cpu maxan na 100% cpu processor state, nece ici u Idle mode kada browsate net ili nesto sto zahtijeva manje cpu snage, tj. multiplier se ne smanjuje - veca temp i buka ukoliko ne igrate ili ne obradjujete nesto
- Maharadza
#8296 Re: PC gamerske konfiguracije
Glupost živa, što bi držao cpu na 100% stalno kada će OS isto učiniti kada bude potrebno?!
- ferratilis
#8297 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima li neko iskustva sa Gearbest.com? Je li se nekom desilo da mu ne stigne ono sto je narucio?
-
relevantan
#8298 Re: PC gamerske konfiguracije
Kupio sam kamaru stvari tamo i uvijek je sve stizalo za 10 do 20 dana plafon.
- ferratilis
#8299 Re: PC gamerske konfiguracije
Ok, hvala. Ako si mozda narucivao vise stvari odjednom, da li su dolazile u jednom paketu ili pojedinacno?relevantan wrote:Kupio sam kamaru stvari tamo i uvijek je sve stizalo za 10 do 20 dana plafon.
- diablobih
#8300 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne brini, sve dodje, ako ne dodje, onda refund i to je to.ferratilis wrote:Ima li neko iskustva sa Gearbest.com? Je li se nekom desilo da mu ne stigne ono sto je narucio?