Ukrajina

Post Reply
sanjin_1

#8276 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

Martinez_ wrote:
nihoniho wrote:
Martinez_ wrote: Lik je car. Brodovima preko okeana gas stiže brže i jeftinije nego cevima iz susedstva. Samo da tu priču Obama proda Europljanima i stari kontinent ima da procveta. :mrgreen:
Pazi, ovdje govorimo o ekonomskom RATU.
Svi gube , krajnji cilj je pobijediti protivnika. U slucaju da krene ekonomski rat, Amerika ce dostavljat plin Europi, ako treba , u upaljacima.
Zapad u Putinu , i njegovoj politickoj opciji, vidi dugorocnu opasnost za svoju politiku i ucinice sve da ga skinu s vlasti.
U tom slučaju će na puno ekonomičniji način Rusi sav raspoloživi višak energenata isporučiti Kinezima. Biće to cementiranje najjačeg antizapadnog saveza u istoriji :kiss:
Otkud ti to?
Pa Kina nije našla za shodno da podrži Rusiju u Savjetu Bezbjednosti a ti pričaš o nekakvom savezu...
Martinez_

#8277 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

sanjin_1 wrote: Otkud ti to?
Pa Kina nije našla za shodno da podrži Rusiju u Savjetu Bezbjednosti a ti pričaš o nekakvom savezu...
Da, Kina je poznata kao ekstrovertna i transparentna sila, što na umu to na drumu :lol: Pišem o neverovatnoj ekonomskoj povezanosti koja bi usledila i koja bi bila propraćena i vojno-političkom. Kina je u očajničkoj potrazi za energentima. I odjednom iz Rusije može dobiti neverovatne količine istih po najboljoj mogućoj ceni. Ne, neće to uzeti. I oni će brodovima dovoziti gas i naftu iz Amerike :lol: :lol:

Čitava planeta će raditi ono što radi danas EU - štetiti sebi da bi profitirala Amerika. Aha, oće to tako :lol:
jefferson

#8278 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Martinez_ wrote:
UnscarD wrote:
zilog wrote:@jefferson
Ne zelim dalje eskalirati OT o gasu. Mislim da shvatas poentu sta sam htio reci.
:thumbup:
jefferson wrote:Koliko ja znam, a mozes vrlo lako naci, SAD su ajveci proizvodjac sa najvecim rezervama plina, pa sad s obzirom na LNG, ne kntam sto bi neko trpio Ruse?
:D :D :D

Lik je car. Brodovima preko okeana gas stiže brže i jeftinije nego cevima iz susedstva. Samo da tu priču Obama proda Europljanima i stari kontinent ima da procveta. :mrgreen:
Americki gas je 3-5 dolara po MBTU, Ruski 14 dolara po MBTU.
Pa ti sad kontaj.Ako se cijena putem transporta cka izjednaci na 14 dolara po MBTU, bolje je poslovati sa amerikancima nego rusima koji malo zavrnu pipu, malo odvrnu.
Takodje, ne zaboravi Alzir!
sanjin_1

#8279 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

Martinez_ wrote:
Da, Kina je poznata kao ekstrovertna i transparentna sila, što na umu to na drumu :lol: Pišem o neverovatnoj ekonomskoj povezanosti koja bi usledila i koja bi bila propraćena i vojno-političkom. Kina je u očajničkoj potrazi za energentima. I odjednom iz Rusije može dobiti neverovatne količine istih po najboljoj mogućoj ceni. Ne, neće to uzeti. I oni će brodovima dovoziti gas i naftu iz Amerike :lol: :lol:

Čitava planeta će raditi ono što radi danas EU - štetiti sebi da bi profitirala Amerika. Aha, oće to tako :lol:
A šta misliš da pišeš o sadašnjem vremenu i nevjerovatnoj povezanosti Američke i Kineske ekonomije koja je tu već dugi niz godina?

A budućnost i kondicional ostavimo do vremena kada dođe i ako dođe..

Sva vam se priča zasniva na "rekla-kazala"..odnosno "šta je babi milo".... :-D
jefferson

#8280 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Martinez_ wrote:

Ja koliko znam Kina ima vece zalihe gasa nego Rusija.
sanjin_1

#8281 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

husic-enes wrote:sanjin,,o cemu ti dijete,,amerika je predozila u savjetu UN da se osudi rusija zbog pripajanja krima.
kina bila uzdrzana,znaci nije glasala za americku rezoluciju gdje se osudjuje rusije.
i KOGA JE TU KINA PODRZALA :-D
Očigledno da nije podržala Rusiju. Jer da jeste onda bi glasal "protiv" kao i onih ostalih 8 zemalja..
zilog

#8282 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Martinez_ wrote:Lik je car. Brodovima preko okeana gas stiže brže i jeftinije nego cevima iz susedstva. Samo da tu priču Obama proda Europljanima i stari kontinent ima da procveta. :mrgreen:
LNG postupak/transport uopste nije toliko skup, koliko mislis.
UK prirodni gas placa jeftinije (300$/tcm) od Njemacke(350$/tcm). Zahvaljujuci LNG dostavi.
Sta mislis koliko kosta skalamerija za ukapljavanje, transport i reekspanziju LNG-a?
Na drugoj strani, kako Sibir mozes smatrati "susedstvom"?
nihoniho

#8283 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

jefferson wrote: Americki gas je 3-5 dolara po MBTU, Ruski 14 dolara po MBTU.
Pa ti sad kontaj.Ako se cijena putem transporta cka izjednaci na 14 dolara po MBTU, bolje je poslovati sa amerikancima nego rusima koji malo zavrnu pipu, malo odvrnu.
Takodje, ne zaboravi Alzir!
Ne zaboravi TAP gasdovod, koji zamisljen upravo da smanji ovisnost Europe od ruskog gasa, treba se poceti praviti 2015, a zavrsiti do 2019. Sada ce se to , vjerovatno ubrzati.
Martinez_

#8284 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

jefferson wrote:
husic-enes wrote:
zilog wrote:UK uvozi LNG i placa manje nego Njemacka gasovodom od Rusije.
aha,a njemacka toliko voli rusiju pa eto nece jeftini gas nego hoce ruski pa nek je i skuplji :lol: :lol:
vec smo ti rekli kolika je cijena ruskog agsa a kolika americkog i norveskog. Norveski gas je jeftiniji od ruskog u projeku za 3 dolara po MBTU.
:lol:

Pa ko je tu lud, zašto Evropa išta od gasa uvozi iz Rusije kad ima Norvešku i prekookeansku dopremu iz Amerike. Kad su ovi drugi jelte konkurentniji. Šta misliš šta je razlog?

I kako to dugoročno mogu rešiti?
jefferson

#8285 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

:lol:

Pa ko je tu lud, zašto Evropa išta od gasa uvozi iz Rusije kad ima Norvešku i prekookeansku dopremu iz Amerike. Kad su ovi drugi jelte konkurentniji. Šta misliš šta je razlog?

I kako to dugoročno mogu rešiti?
Zato sto se norvezanima nije ispaltilo toj konstalaciji snaga (s ozbirom na infrastrukturu iz Rusije) da ulazu masovno u nove platforme. Nije da Norvezani nisu mogli, nego nije im se isplatilo. To ce se sada vjerovatno promjeniti, gdje ce Britanci reci Svabama: rekli smo vam!
Svako razuman (ne mislim na onog enesa ili kako mu je vec ime) zna da se to nece desiti sutra, ali kada pricamo o voim stvarima onda pricamo o periodu od 5-10g.
Sto ne iz Amwrike? SAD ne izvoze ni kubni centimetar plina, jer je zakonom bilo zabranjeno izvoziti prirodni gas radi nacionalne sigurnosti, tj. postoji moratoriji na izvoz da bi se dosegla energetska nezavisnost od uvoza nafte (jer se racuna da ce gas zmajeniti anftu u mnogim aspektima).
Medjutim, procedura za ukidanje moratorija je u toku nakon ovoga sa Ukrajinom. Prve dvije luke specijalizirane za LNG se otvaraju 2015.
Sada kada je Putin zvao obamu da diskutuju oko Ukrajine, mozes skontat da je doslo do: jbg mozda smo napravili gresku u koracima.
Zemlja koju svoju ekonomiju bazira na izvozu nafte i plina te poluispravih vojnih aviona, nema bas neku buducnost.
Jpan nema grama prirodnih bogatstava, a 80-tih je bio najveci proizvodjac celika. Tako se to radi. jer kada se igras zveckanja oruzjem i odvrces pa zavrces ventile, ljudima to zna dojaditi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8286 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

"enes" je pobrisan, kao i njegovih prethodnih tridesetak nikova.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Martinez_, Ja Sam Odavle

mjesec
nihoniho

#8287 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Sace ti se Enes pojaviti kao neki Jevrej iz Zagreba i nastaviti da trola, usput, mislim da ima jos aktivnih nikova koje koristi.
nelle_tz

#8288 Re: Ukrajina

Post by nelle_tz »

Cetnici oslobodici sa Krima:) https://www.youtube.com/watch?v=SX5FtmuKwh0
sarajevoxxxx

#8289 Re: Ukrajina

Post by sarajevoxxxx »

nelle_tz wrote:Cetnici oslobodici sa Krima:) https://www.youtube.com/watch?v=SX5FtmuKwh0
Četnički komandant:''U državi se još uvijek svi plaše nas, ne znam iz kojeg razloga''.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8290 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

napoleonski genijalno putin matirao ameriku :thumbup:
oslobodio vEkOvNu rusku zemlju i išamarao kijevske fašiste
aljaska na tebe je red!!!
inače? putin če da ih ubije sve

evropska kurva unija se raspada rusija se širi
rusija kina i iran uvode sankcije hemoroidima sa zapada ;-)
šta če raditi nijemci i amerikanci kada im nestane droge i alkohola ???
pobune bre ... pada NATO ruši se amerika!! :izet:

ah meraka u večeri rane
sve mi se čini idu rusi dolazi sloboda
eto ih iza brda čuje se PeSmA eroja
ubi ih vladimireeeeeeeeee ... :kiss:

eto ih sad če
Challenger__

#8291 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kao što sam i pretpostavio, od njemačkih sankcija nema ništa. Sasvim očekivano, jer nema Njemačka pileći vehabijski mozak da se samoraznosi u ime Obume, Kerija, Bajdena i njihovih mentora.

A ako nekada i dođe do toga (u šta čisto sumnjam) to će biti plod pritisaka i ucjena koje se ne daju ni naslutiti iz današnje perspektive.
sumirprimus

#8292 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ode martinez dodje čeli.. :D
dugo te nije bilo šeki...
Challenger__

#8293 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Hoćeš reći da je lik moj klon? A ti, kada si tako uvjeren, prijavi svoju sumnju administraciji pa se obrukaj DO DASKE.

_____
sumirprimus

#8294 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:Hoćeš reći da je lik moj klon? A ti, kada si tako uvjeren, prijavi svoju sumnju administraciji pa se obrukaj DO DASKE.

_____
ma necu ,nego jedan general ode,drugi dodje.. :D
ajde bogati,nemoj odma da se duris... :)
General War

#8295 Re: Ukrajina

Post by General War »

Challenger__ wrote:Kao što sam i pretpostavio, od njemačkih sankcija nema ništa. Sasvim očekivano, jer nema Njemačka pileći vehabijski mozak da se samoraznosi u ime Obume, Kerija, Bajdena i njihovih mentora.

A ako nekada i dođe do toga (u šta čisto sumnjam) to će biti plod pritisaka i ucjena koje se ne daju ni naslutiti iz današnje perspektive.
Pa i okupacija ukrajine je bio prvo plod pritisaka, ucjena...jednostranih krsenja obaveza i potpisa.
NJemacka ce sa i bez pritisaka podrzati sto pileci vehabijski mozak iz bjele kuce naredi.

Ipak ti bolje ide ovim cascenjem sa pridjevima na My city-ju.
Klavikula

#8296 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:Kao što sam i pretpostavio, od njemačkih sankcija nema ništa. Sasvim očekivano, jer nema Njemačka pileći vehabijski mozak da se samoraznosi u ime Obume, Kerija, Bajdena i njihovih mentora.

vozdra Celi druze. kako je :-D

btw. Njemacki adut Klicko je dobio nogu iz vladajuce koalicije. iskoristili i pljunuli. bas kao i Desni sektor. samo sa potonjima se nije zajebavati.
AleksoMKD

#8297 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

UIP (Ukrajinska Internet Partija) objavila kandidaturu svog kandidata Darth Vadera (ne zajebavam se, covjek promenio ime) i platili su taksu za registraciju partije (oko 200.000 $ US).
http://www.huffingtonpost.com/2014/03/3 ... ostpopular
http://www.theguardian.com/world/2014/m ... rnet-party

Slika sa konferencija za stampu
Image

Image

Image
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8298 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

01 je April ljudi ....
AleksoMKD

#8299 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

UnscarD wrote:01 je April ljudi ....
Je, ali ova budala je pre godinu-dve pokusao da postane gradonacelnik Odesse a vjesti su od juce i prekjuce.
McMoy

#8300 Re: Ukrajina

Post by McMoy »

Ljudmila Putin, ex wife od Vladimira Vladimiroviča...

Image

Hoće da mu se osveti, pa makar i ovako. Žene su opasneeee... nikad im nije vjerovati :oops: :lol: :lol:
Post Reply