Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zippoo87 wrote:a postavim ovdje par pitanja,sigurno ima znalaca i tema je ziva
naime,planiram uvoditi grijanje u kucu ali nisam se odlucio ni za jednu opciju,jer ne znam sta bi bila najbolja opcija,pa da se malo posavjerujem ovdje
naime,prvobitno,prije par godina sam planirao ici na pelet,imao sam zrenjanin gusanu pec na ugalj i nju sam prodao ali je trziste peleta poludilo i sada to vise nije opcija sada razmisljam o plinu kao opciji a takodjer i o toplotnim pumpama ali ne znam koliko one kostaju i kako to sve ide,jer mi je budzet oko 6500-7000 KM za sve
kuca ima nekih 65 kvadrata sa dva sprata,i uvodio bi na oba sprata
ima li ko neki savjet,sta je najbolje i da li mogu ovo uraditi sa ovim budzetom...jer jos nisam nasao majstora koji radi grijanje,da mi dodje kuci ,da vidimo i da popricamo o opcijama
Ako mislis na plin(propan-butan) mislim da se to ne isplati.
Za toplotne pumpe ti treba vise sredstava od predvidjenih. Ako imas radijatorski sistem onda vjerovatno mislis na tp zrak-voda a to kosta.
za 65 kvadrata ako kuća nije odlično izolovana i ako nema odličnu stolariju, toplotna pumpa, a da bude toplotna pumpa i ispod -15 a ne termo blok će te izaći preko 10 hiljada DAIKIN i Mitsubishi mozda i vise, zavisi sta se zeli, samo grijanje ili jos i topla sanitarna voda.
za propan-butan ne znam tacno sad koja mu je cijena na veliko al nije puno jeftiniji od struje plus sto za cisternu idu posebni uslovi, ili ako ides na boce onda treba to mijenjati i belajisati s tim
plin bi isao u one velike spremnike (kao mini cisterna) od par kubika...ima jedan poznanik grijanje na plin,on je zadovoljan a i izadje ga relativno jeftino grijanje na taj nacin
taj veliki spremnik se dodatno placa,kao iznajme ti ga ovi sto prodaju plin
htio bi neki od sistema grijanja gdje nema velike zezancije oko lozenja...jer u kuci zivi i mama i vec je presla 60 godina i sistem treba da bude sto laksi za koristenje
klime isto nisu opcija,jer mi treba za dva sprata...ne znam ni sam sta raditi
kuca ima izolaciju,5-7 cm tiropol,ne znam tacno a sto se stolarije tice,stolarija je losa...stara neka drvena i to ce vremenom trebati mijenjati
zippoo87 wrote:plin bi isao u one velike spremnike (kao mini cisterna) od par kubika...ima jedan poznanik grijanje na plin,on je zadovoljan a i izadje ga relativno jeftino grijanje na taj nacin
Sta kaze poznanik koliko ga izadje grijanje na plin(propan-butan) sve sa iznajmljenom cisternom. Bas me to interesuje.
Do nekih boljih vremena drzi se ti uglja i drva sve drugo kosta ali bas kosta.
zippoo87 wrote:plin bi isao u one velike spremnike (kao mini cisterna) od par kubika...ima jedan poznanik grijanje na plin,on je zadovoljan a i izadje ga relativno jeftino grijanje na taj nacin
Sta kaze poznanik koliko ga izadje grijanje na plin(propan-butan) sve sa iznajmljenom cisternom. Bas me to interesuje.
ne znam tacno ali cu ga pitati...
pa za ugalj moram graditi i odzak a to je jos 1500 KM a da ne pricam o uglju,nabavci okoraka ,svakodnevnom ciscenju...pa to je isto kao sto i sada radim sa kaminom
edit:
evo pitao sam druga,kaze da bocu sa plinom placa 120 KM godisnje ,to je to rentanje a potrosnja plina od 600-1000 KM,zavisi od zadane temperature
ovo 1000 KM je nabio prosle godine,dobio dijete pa je grijao vise mjeseci sa temperaturom od 23-24 stepena u kuci konstantno radi bebe
ne znam tacno ali cu ga pitati...
pa za ugalj moram graditi i odzak a to je jos 1500 KM a da ne pricam o uglju,nabavci okoraka ,svakodnevnom ciscenju...pa to je isto kao sto i sada radim sa kaminom
edit:
evo pitao sam druga,kaze da bocu sa plinom placa 120 KM godisnje ,to je to rentanje a potrosnja plina od 600-1000 KM,zavisi od zadane temperature
ovo 1000 KM je nabio prosle godine,dobio dijete pa je grijao vise mjeseci sa temperaturom od 23-24 stepena u kuci konstantno radi bebe
grijanje na propan butan dođe otprilike 13 pf po kWh e sad ne znam da li je uračunat pdv na ovu cijenu što sam našao.
za cisternu ti je zeznuto ako si ograničen prostorom a hoćeš vanjsku ugradnju.
Ovdje imaš distance koje moraš zadovoljiti http://www.vamiks.com/plinski-rezervoari/
Sto bi se neko zezao sa plinom ako kosta 13 pf po kwh sa pdv ili bez.
Poreda po kuci grijalice konvektore ili bilo sta na struju,i kosta 15,7 pf po kwh sa pdv.Ne mora ni razvodit radijatore,u startu dobar nekoliko hiljada KM
rovac13 wrote:Sto bi se neko zezao sa plinom ako kosta 13 pf po kwh sa pdv ili bez.
Poreda po kuci grijalice konvektore ili bilo sta na struju,i kosta 15,7 pf po kwh sa pdv.Ne mora ni razvodit radijatore,u startu dobar nekoliko hiljada KM
ako mu je dvotarifno brojilo onda ide
cca 20kf po kWh - veća tarifa
cca 10kf po kWh - manja tarifa
jednotarifno mi je brojilo
ne bih te konvektore...da se zezam da palim gasim,da grijem prostoriju po prostoriju i tako to
da mi je bolji raspored u kuci,mozda bi isao i na kvalitetne klime ali ovako ne mogu,jer mi je stari raspored ,svaki sprat ima po 3 manje vise jednake sobe i veliki hodnik i nikako ne bi mogao ubaciti recimo po dvije klime a da ravnomjerno ugriju
zippoo87 wrote:jednotarifno mi je brojilo
ne bih te konvektore...da se zezam da palim gasim,da grijem prostoriju po prostoriju i tako to
da mi je bolji raspored u kuci,mozda bi isao i na kvalitetne klime ali ovako ne mogu,jer mi je stari raspored ,svaki sprat ima po 3 manje vise jednake sobe i veliki hodnik i nikako ne bi mogao ubaciti recimo po dvije klime a da ravnomjerno ugriju
nađi prvo nekog da ti izračuna gubitke toplote, pa tek onda razmisli šta ćeš ugrađivati
To ne mozes pitat na forumu.
Za svako centralno grijanje mora doc majstor da izracuna koliko radijatora,pa onda dodje razvlaci bakarne cijevi radijatore stema ovo ono,i sve to kosta daleko vise.
Umjesto radijatora pokaca na zid konvektore i prst u uho.
Placas racune,po vasoj prici,kao i na plin.
rovac13 wrote:Nesto kontam mi koji smo na klimama,placamo grijanje 3-5 pf po kwh
Pa to nema nigdje
blago vama ali mislim da je rijetkost da se u kucama grije na klime...stanovi su druga prica i ako je fin polozaj stana ,onda grijanje bude smijesno jeftino a sve je na dugme
,maksimalna komocija
rovac13 wrote:Nesto kontam mi koji smo na klimama,placamo grijanje 3-5 pf po kwh
Pa to nema nigdje
Mudri rovce de mi reci sta znas o parapetnim klimama, da li imaju i koje su prednosti istih? (Dosta su skuplje )
I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane.
Lično bi uvijek izabrao zidni model u odnosu na podni.
Podni model se obično stavlja na dijelove gdje su veći prozorski otvori,na mjestima gdje je plafon niži. Podni modeli se obično rade sa dva ventilatora i veći su. Kod većine fabrikata postoji mogućnost da isključiš jedan ako nema potrebe sto rezultira sa manje buke. Mnogi se kače na estetiku tvrdeći da su prihvatljiviji u odnosu na zidne modele. Skuplji su izrazito i samo zbog same veće proizvodne cijene. Sve u svemu krajnji rezultat ne opravdava cijenu.
Prestande sto se tiče ništa bolje.
Inače sto se tice prestande narednih godina se neće dešavati nesto bombasticno. Sav fokus je na bačen na estetiku i smarthome rješenja.
Pa to nema nigdje
Mudri rovce de mi reci sta znas o parapetnim klimama, da li imaju i koje su prednosti istih? (Dosta su skuplje )
I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane.
Lično bi uvijek izabrao zidni model u odnosu na podni.
Podni model se obično stavlja na dijelove gdje su veći prozorski otvori,na mjestima gdje je plafon niži. Podni modeli se obično rade sa dva ventilatora i veći su. Kod većine fabrikata postoji mogućnost da isključiš jedan ako nema potrebe sto rezultira sa manje buke. Mnogi se kače na estetiku tvrdeći da su prihvatljiviji u odnosu na zidne modele. Skuplji su izrazito i samo zbog same veće proizvodne cijene. Sve u svemu krajnji rezultat ne opravdava cijenu.
Prestande sto se tiče ništa bolje.
Inače sto se tice prestande narednih godina se neće dešavati nesto bombasticno. Sav fokus je na bačen na estetiku i smarthome rješenja.
Hvala na infu. Ja tacno izludi vise. Taman nesto skontam onda dobijem druge informacije pa trece. Taman sam se bio odlucio za mitsu ln, pa mi rekose fujitsu isti ako ne i bolji za manje pare. Ltc model posebno. Javim se jednom ponudjacu za ltc, nemaju ltc na stanju preporucuju mi tu parapetnu kao bolje grije. Opet kao laik kontam se u pet deka je to al hajd. Ugl za 2 sedmice cu definitivno ugradit, jednog japanca roditeljima mitsu il fuji i sebi sam odlucio gree 12 od 1000km. U januaru sam dole 3 sedmice na godisnjem, pa cu vam ovde prenijeti iskustva i licno poredjenje moje gree i fuji/mitsua da pomognem i drugima koji imaju dileme. De mi reci ketrond jel 14 jaka puno za 30 kvadrata kuce(osrednja stolarija, 5 cm unutrasnjeg stiropora)
Ermin ZM wrote:
Hvala na infu. Ja tacno izludi vise. Taman nesto skontam onda dobijem druge informacije pa trece. Taman sam se bio odlucio za mitsu ln, pa mi rekose fujitsu isti ako ne i bolji za manje pare. Ltc model posebno. Javim se jednom ponudjacu za ltc, nemaju ltc na stanju preporucuju mi tu parapetnu kao bolje grije. Opet kao laik kontam se u pet deka je to al hajd. Ugl za 2 sedmice cu definitivno ugradit, jednog japanca roditeljima mitsu il fuji i sebi sam odlucio gree 12 od 1000km. U januaru sam dole 3 sedmice na godisnjem, pa cu vam ovde prenijeti iskustva i licno poredjenje moje gree i fuji/mitsua da pomognem i drugima koji imaju dileme. De mi reci ketrond jel 14 jaka puno za 30 kvadrata kuce(osrednja stolarija, 5 cm unutrasnjeg stiropora)
Zašto dilema, uzmi Mitsubishi i sigurno ćeš imati vrhunsku klimu, još top model...
Ja imam 4 Mitsubishi klime, kuća, prizemlje + sprat..., i danas ne vjerujem svojim očima
zlo zlo wrote:preporučuju ti da ti uzmu više para što gree za 1000? fujitsu llcc se može naći tu negdje za te pare, izvrsno grije
Zloco jedna
Ne bih ja bas tako olako podcjenio Gree
@Ermin
Tesko je to reci. Zavisi kako tih tvojih 30kvm izgleda,kolika je visina plafona. S`obzirom da i nemas neku izolaciju tesko je odluciti. Manite se vise tih 9-ki 12-ki,14-ki itd. Gledaj sta spec kaze i time se orjentisite.
zlo zlo wrote:preporučuju ti da ti uzmu više para što gree za 1000? fujitsu llcc se može naći tu negdje za te pare, izvrsno grije
Zloco jedna
Ne bih ja bas tako olako podcjenio Gree
@Ermin
Tesko je to reci. Zavisi kako tih tvojih 30kvm izgleda,kolika je visina plafona. S`obzirom da i nemas neku izolaciju tesko je odluciti. Manite se vise tih 9-ki 12-ki,14-ki itd. Gledaj sta spec kaze i time se orjentisite.
30 kvadrata kod roditelja je u biti jedna soba od 16 kvadrata, hodnik i kuhinja. E sad ugl bi vrata bila zatvorena osim kad se kuha pa u biti klima ce vecinu vremena grijati 16 kvadrata. A za kupatilo cu im infracrveni panel ugradit kao kod mene. Prije nego sto me napadnete za ic panel, znam nije idealno al meni je na mom spratu posluzio u kupatilu. U biti uzima 400 wati daje 400 wati s tim da fino zagrije prostor od nekih 1.5 ispred. Ja u njemackoj uzeo 63 eura bio na akciji(kod nas bas seru sa cijenama ko da su grijaci od zlata) i posto mi je dobaar polozaj tus kabina i wc solja, ugradio na klizne nosace. Ugl stoji ispred wc solje a kad treba se kupat pomjerim da zraci u tus kabinu i bude ugodno. Prije sam grijao uljanim radijatorom od 1kw i bilo je hladno u kupatilu. A gree iz razloga sto ja nisam tu vecinu godine 12ka, 4 kw, deklarisana za rad do -22, 700 km plus ugradnja mi je sasvim dovoljna da povremeno hladi i ugrije al razmislicu i tu o japancu mada mi se ne daje toliko para. Proslu zimu je supruga grijala na konvektore(ona bila u bih ja u njemackoj) malo dijete da se ne zeza sa lozenjem. Sta cu uzmem konvektore, 2.5 kw i 2 kw, niko mi nije htio dat na rate inverter jer radim u Njemackoj a nisam tad imao para za znacajnije investicije. Tih 4.5 kw su dobro grijali al su racuni bili oko 250, 300 km
Tebi sve dobro grije hercegovka(ako sam dobro upratio) koja casa loze i haj.
A nez gledam gree 700 km, plus nek je ugradnja 200, deklarisana do -22, japanci su ipak skuplji, a meni treba samo povremeno jer ja ne zivim tu. Kod roditelja se lomim, hocu bas nesto najbolje sto nece zakazat ni na jakim minusima, jedva sam ih i ovako ubijedio da im to ugradim. Pitanje mitsu il fujitsu, de mi ti predlozi najbolji model od obe. (Htio sam Fh mitsu il nocriu fuji al nema.ih nac nigdje vise)
tesko je starijim osobama objasniti da klima i grije i to dobro
dok ih ubijedis u neke nove tehnologije,osijedis haha
evo i ja sam dovodio majstora za centralno grijanje,sada cekam da mi dodje ovaj sto distribuira spremnike za plin da vidi mogu li staviti spremnik na poziciju koju sam planirao pa cu sigurno znati moze li grijanje n plin