Dvodomni parlament jeste civilizacijsko dostignuće. Poenta dvodomnih sistema je da je jedan dom "građanski", i u njemu, barem ugrubo, vlada princip "jedan čovjek jedan glas", dok drugi dom zastupa neke cjeline, kolektivitete (teritorijalne, etničke, ili koje već u tom društvu imaju potrebu da budu zajednički predstavljane). Stoga je podrazumijevajuće da u domu naroda i sada imamo raznovrsne odnose vrijednosti "čovjek-glas". Međutim, ovaj sporazum to diže na viši nivo. Sporazumom koji nude najnoviji najbolji prijatelji HDZ i SDP, etničko izjašnjavanje se čini praktično obaveznim, a, što je čak i Komšić primijetio (ili mu je neko pametan došapn'o), ovim se od Federacije Kantona, pretvaramo u Federaciju Naroda, što je povratak na ratnu 1994 i ono što se u originalnom Washingtonskom sporazumu zvalo "Muslimansko- Hrvatska Federacija". Dobro, tu i tamo ukrašenu (Rent-a-) Srbima. Malo radi estetike, a malo više radi izbornog inženjeringa.madner wrote: Kako god okrenes, ako postoji Dom Naroda ne moze biti jedan covjek jedan glas za isti, jer nema istog broj Srba Hrvata i Bosnjaka a jednak je broj mjesta.
Tako da i sada imamo 1 čovjek 1,38 glasova, drugi čovjek 3,56, treći čovjek 0,47 glasova...
Pa se odluci da li je to nakaradno ili civilizacijsko dostignuce.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Corto Maltese
#8251 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Last edited by Corto Maltese on 18/07/2012 16:30, edited 1 time in total.
- madner
#8252 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dobro, dakle kritika za jedan covjek jedan glas odpada, jer je to ipak civilizacijsko dostignuce.Corto Maltese wrote:Dvodomni parlament jeste civilizacijsko dostignuće. Poenta dvodomnih sistema je da je jedan dom "građanski", i u njemu, barem ugrubo, vlada princip "jedan čovjek jedan glas", dok drugi dom zastupa neke cjeline, kolektibitete (teritorijalne, etničke, ili koje već u tom društvu imaju potrebu da budu zajednički predstavljane). Stoga je podrazumijevajuće da u domu naroda i sada imamo raznovrsne odnose vrijednosti "čovjek-glas". Međutim, ovaj sporazum to diže na viši nivo. Sporazumom koji nude najnoviji najbolji prijatelji HDZ i SDP, etničko izjašnjavanje se čini praktično obaveznim, a, što je čak i Komšić primijetio (ili mu je neko pametan došapn'o), ovim se od Federacije Kantona, pretvaramo u Federaciju Naroda, što je povratak na ratnu 1994 i ono što se u originalnom Washingtonskom sporazumu zvalo "Muslimansko- Hrvatska Federacija". Dobro, tu i tamo ukrašenu (Rent-a-)Srbima. Malo radi estetike, a malo više radi izbornog inženjeringa.madner wrote: Kako god okrenes, ako postoji Dom Naroda ne moze biti jedan covjek jedan glas za isti, jer nema istog broj Srba Hrvata i Bosnjaka a jednak je broj mjesta.
Tako da i sada imamo 1 čovjek 1,38 glasova, drugi čovjek 3,56, treći čovjek 0,47 glasova...
Pa se odluci da li je to nakaradno ili civilizacijsko dostignuce.
Kakvo etnicko izjasnjavanje i kada?
- Corto Maltese
#8253 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner wrote:Dobro, dakle kritika za jedan covjek jedan glas odpada, jer je to ipak civilizacijsko dostignuce.
Naravno da je i princip jedan čovjek jedan glas civilizacijsko dostignuće. Jedno od krajnjih dostignuća na polju individualnih ljudskih prava. Kao što sam prethodno napisao, u većini društvenih sistema se kombinuje sa dvodomnim predstavljanem. Jer, često, postoje i kolektivna prava.
Koliko sam shvatio, etničko izjašnjavanje na popisu stanovništva je osnova za matematičke proračune koje predlažu Lagumdžija i Čović.madner wrote:Kakvo etnicko izjasnjavanje i kada?
- madner
#8254 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
- Corto Maltese
#8255 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prvo, sadašnje rješenje je loše, zato se i insistira na promjenamamadner wrote:Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
Drugo, promjene treba da budu na bolje, a ne na gore.
Treće, ta jedinica čini ogromnu razliku.
-
Nass
#8256 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To je to.Corto Maltese wrote:Prvo, sadašnje rješenje je loše, zato se i insistira na promjenamamadner wrote:Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
-
volant
#8257 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Corto Maltese wrote:Prvo, sadašnje rješenje je loše, zato se i insistira na promjenamamadner wrote:Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
-
convict
#8258 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Znači li to da se treba zalagati za rješenje po kojem narodi iz područja gdje su manjine ne trebaju uopšte biti zastupljeni u Domu naroda (Hrvati iz Sarajeva, Bošnjaci iz Livna...)Corto Maltese wrote:Prvo, sadašnje rješenje je loše, zato se i insistira na promjenamamadner wrote:Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
- Corto Maltese
#8259 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne, nego upravo obrnuto. Čini mi se da je to sasvim jasno iz onoga što sam napisao iznad.convict wrote:Znači li to da se treba zalagati za rješenje po kojem narodi iz područja gdje su manjine ne trebaju uopšte biti zastupljeni u Domu naroda (Hrvati iz Sarajeva, Bošnjaci iz Livna...)Corto Maltese wrote:Prvo, sadašnje rješenje je loše, zato se i insistira na promjenamamadner wrote:Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
- webby-x
#8260 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Upravo tako.volta dzontra wrote:Samo mi presmiješno kako SDA ovo naziva 11. genocidom nad Bošnjacima a građani-kriptonacionalisti nariču na "vrijednošću glasa" iako je u Gornjem domu vazda vrijednost glasa različita. Da nije bio bi dovoljan jednodomni parlament s proporcionalnom zastupljenošću...
Naravno da je "vrijednost glasa" različita za gornji dom.
Da nije, ne bi imao ni svrhe.
Po Peđi i u SAD Senat bi New York trebao davati 80
senatora, a Wyoming 2, da ne bi bilo "vrijednosti glasa".
Sasvim je normalno da npr. 80% populacije Hrvata na nekom području
daje 80% zastupnika Doma naroda. Što je tu čudno ili nepravedno?!
- Corto Maltese
#8261 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zagazaga wrote:vratite se temi..
Pedja Kojovic wrote:Zar niko zapravo nema komentar na dokument o sporazumu SDP-HDZ?
p.k.
-
volant
#8262 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
cudno i nepravedno? pa sta ocekujes od zastupnika u takvom domu naroda? da ce zastupati svoje etnicke skupine iskljucivo teritorijalno! sta ih briga za njihov narod drugdje... a glasace ce vrbovati radikalizmom koji ce poticati dalje rasparcavanje zemlje... ovo je ako prodje bgami uvod u raspad zemlje...webby-x wrote:Upravo tako.volta dzontra wrote:Samo mi presmiješno kako SDA ovo naziva 11. genocidom nad Bošnjacima a građani-kriptonacionalisti nariču na "vrijednošću glasa" iako je u Gornjem domu vazda vrijednost glasa različita. Da nije bio bi dovoljan jednodomni parlament s proporcionalnom zastupljenošću...
- webby-x
#8263 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Većina će zastupati interese naroda koji ih je birao.volant wrote:pa sta ocekujes od zastupnika u takvom domu naroda? da ce zastupati svoje etnicke skupine iskljucivo teritorijalno! sta ih briga za njihov narod drugdje...
Tvoja pretpostavka da zastupnike koje je birala većina naroda
neće biti briga za svoj narod gdje nije u većini je smiješna obzirom
na sadašnju situaciju gdje narod predstavlja netko tko nije dobio
ni 0,1% podrške tog naroda. Taj nema nikakvog interesa raditi za
narod.
Jer, eto po tvojoj logici, Hrvat iz Mostara neće dobro predstavljati
Hrvate iako je dobio većinsku potporu Hrvata, nego će to bolje
raditi Hrvat iz Goražda koji nije dobio nikakvu potporu Hrvata.
- webby-x
#8264 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pitanje za autora teme:
Kako komentirate napad premijera Nikšića i ministra Mikulića na
sud i da li još mislite da je unatoč tome on poštena i dobra osoba?
Kako komentirate napad premijera Nikšića i ministra Mikulića na
sud i da li još mislite da je unatoč tome on poštena i dobra osoba?
-
kix.ba
#8265 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne računajući "ono s bratom" i "ono sa sudovima"...
-
convict
#8266 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako već praviš takvo poređenje, onda bi u SAD Senat po predloženom modelu morao uključivati jednak broj crnih, bijelih i latino senatora i ponekog senatora pripadnika manjina (Italijani, Poljaci, Bosanci...) s tim da bi samo crnci mogli birati crne senatore, bijelci bijele itd.webby-x wrote:Upravo tako.volta dzontra wrote:Samo mi presmiješno kako SDA ovo naziva 11. genocidom nad Bošnjacima a građani-kriptonacionalisti nariču na "vrijednošću glasa" iako je u Gornjem domu vazda vrijednost glasa različita. Da nije bio bi dovoljan jednodomni parlament s proporcionalnom zastupljenošću...
Ako bi se predsjednik birao kroz Kongres i Senat, Crnac koji dolazi iz države u kojoj su bijelci većina nikad ne bi mogao postati predsjednik jer su pravi Crnci samo oni koji dolaze sa područja gdje su najgušće naseljeni.
Etnički Italijan, Poljak, Bosanac, samo teoretski bi mogao postati predsjednik, ako bi ga nekim čudom podržali crni, bijeli i latino senatori ispred svojih crnih, bijelih i latino kandidata, dakle u praksi nikad.
Zar to nije čudno i nepradeno?
Po novom prijedlogu, ne samo da manjine ostaju obespravljene nego i pripadnici "konstitutivnih" naroda postaju obespravljeni ako dolaze sa područja na kojem su relativna manjina. Korak ka etnički čistijoj BiH...
-
Seawolf
#8267 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@Pedja Kojovic
Na web stranici Centralne izborne komisije BiH sam provjerio koliki je broj opština za koje je Naša stranka prijavila kandidate za načelnike opština i koliki je broj opština za koji ste dostavili liste sa kandidatima za članove opštinskih vijeća, za lokalne izbore u oktobru ove godine.
Broj prijavljenih kandidata za načelnike opština je pet, a broj opština za koje ste dostavili liste kandidata za članove opštinskih vijeća je 19 (sa ukupno 88+1 kandidata).
Da li su ovo konačni brojevi za ovogodišnje izbore i ne mislite li da je broj opština za koje ste dostavili liste sa kandidatima za članove opštinskih vijeća, premalen? To je, po mom mišljenju, loš znak za nastup na narednim opštim izborima, 2014-e.
Kako nisam na web stranici Naše stranke, našao tu informaciju, možete li nam napisati za koje opštine ste dostavili liste sa kandidatima za članove opštinskih vijeća, a za koje opštine ste prijavili kandidate za načelnika.
Hvala lijepa.
Na web stranici Centralne izborne komisije BiH sam provjerio koliki je broj opština za koje je Naša stranka prijavila kandidate za načelnike opština i koliki je broj opština za koji ste dostavili liste sa kandidatima za članove opštinskih vijeća, za lokalne izbore u oktobru ove godine.
Broj prijavljenih kandidata za načelnike opština je pet, a broj opština za koje ste dostavili liste kandidata za članove opštinskih vijeća je 19 (sa ukupno 88+1 kandidata).
Da li su ovo konačni brojevi za ovogodišnje izbore i ne mislite li da je broj opština za koje ste dostavili liste sa kandidatima za članove opštinskih vijeća, premalen? To je, po mom mišljenju, loš znak za nastup na narednim opštim izborima, 2014-e.
Kako nisam na web stranici Naše stranke, našao tu informaciju, možete li nam napisati za koje opštine ste dostavili liste sa kandidatima za članove opštinskih vijeća, a za koje opštine ste prijavili kandidate za načelnika.
Hvala lijepa.
-
pemanapemani
#8268 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako ovo nakaradno rješenje prođe, a doda mu se popis stanovništva 2013. u kojem bi bila ponuđena opcija etnija=nacija, odlepršat ćemo u neku stvar.
Za godinu dvije bi se mogli pretvoriti u političku nefunkcionalnu skalameriju puno goru nego danas. Uz svakodnevno serviranje beznađa i idiotizama svih boja i oblika, raspast ćemo se sami od sebe.
Uostalom, mjesecima mi se po glavi vrzma misao da se sve ovo radi smišljeno kako bi i oni najzagriženiji borci za građansku BiH digli ruke od svega.
Možda i najvažnije, transparentnost. „Socijaldemokrati“ su godinama trubili kako je više dosta da se o sudbini države odlučuje po kafanama, stranačkim prostorijama i vilama, te kako su za pitanja koja se tiču budućnosti svih građana potrebne široke javne rasprave i uključivanje nevladinog sektora i akademske zajednice.
Za godinu dvije bi se mogli pretvoriti u političku nefunkcionalnu skalameriju puno goru nego danas. Uz svakodnevno serviranje beznađa i idiotizama svih boja i oblika, raspast ćemo se sami od sebe.
Uostalom, mjesecima mi se po glavi vrzma misao da se sve ovo radi smišljeno kako bi i oni najzagriženiji borci za građansku BiH digli ruke od svega.
Možda i najvažnije, transparentnost. „Socijaldemokrati“ su godinama trubili kako je više dosta da se o sudbini države odlučuje po kafanama, stranačkim prostorijama i vilama, te kako su za pitanja koja se tiču budućnosti svih građana potrebne široke javne rasprave i uključivanje nevladinog sektora i akademske zajednice.
-
pemanapemani
#8269 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Seawolf wrote:@Pedja Kojovic
Hvala lijepa.
-
Pedja Kojovic
#8270 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
seawolf
Malo sam ukljucen u izborni stab stranke, ali mislim da je broj opstina koji ste naveli tacan.
I ja mislim da je trebalo izaci u vise opstina, ali tu odluku je donio izborni stab.
Sto se tice broja kandidata, to zaista ne znam.
Prije vise mjeseci - to znam - Predsjednistvo je donijelo odluku da se ne ide na popunjavanje svih mjesta na listi po svaku cijenu - kao sto svi, pa i mi u proslosti, rade.
p.k.
Malo sam ukljucen u izborni stab stranke, ali mislim da je broj opstina koji ste naveli tacan.
I ja mislim da je trebalo izaci u vise opstina, ali tu odluku je donio izborni stab.
Prije vise mjeseci - to znam - Predsjednistvo je donijelo odluku da se ne ide na popunjavanje svih mjesta na listi po svaku cijenu - kao sto svi, pa i mi u proslosti, rade.
p.k.
-
Seawolf
#8271 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Šteta, gospodine Kojoviću što Vaše kolege iz izbornog štaba Naše stranke ne shvataju da je, u našim uslovima, jedina promidžba za bilo koju političku stranku koja je nova na političkoj sceni (a Naša stranka je još uvijek novajlija, bez obzira na nastupe na prethodnim izborima), to da se pojave sa kandidatskim listama u svim dijelovima BiH.Pedja Kojovic wrote:seawolf
p.k.
Ako se ovaj pristup ponovi i na opštim izborima 2014-e, opet će maksimum biti jedno mjesto u Domu naroda entitetskog parlamenta (nemojte da Vas ovo lično pogodi, ali smatram da Naša stranka zaslužuje puno više od pozicije na kojoj se Vi trenutno nalazite).
Također Vas, ponovno, molim da nam objavite listu opština za koje je Naša stranka prijavila kandidate za članove opštinskih vijeća i kandidate za načelnika opštine, ili da se ta informacija, čim prije, nađe na web stranici Naše stranke.
- madner
#8272 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da bi mogao reci da li je prijedlog bolji ili losiji, mora se prijedlog izanalizirati. Trenutno mi nije jasno kako se vrsi raspodjela, da li gledaju svi glasovi koja je stranka osvojila u tom kantonu pa se procentualno dobije zastupnistvo svake etnije tog kantona ili se gleda etnija kandidata te stranke. U prvom slucaju bi imali pozitivni pomak, u drugom ne.Corto Maltese wrote:Prvo, sadašnje rješenje je loše, zato se i insistira na promjenamamadner wrote:Sto je i danas slucaj, broj delegata iz nekog kantona ovisi od popisa stanovnistva iz 1991. S tim da je minimalni broj jedan.
Pitanje je dakle da li ti znas ili samo predpostavljas?
- veljaca
#8273 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Jedan od delegata srpskog kluba, Predrag Kojović, koji je danas glasao protiv odgađanja sjednice mimo većinske volje njegovih klupskih kolega, rekao je novinarima da Živka Budmira treba smijeniti, ali i da je način na koji se to pokušava učiniti u Domu naroda neustavan.
(Vijesti.ba/Fena)
---------------------
Postovani p.k.
Moze li malo detaljnije objasnjenje ovoga sto je gore napisano ?
Puno srece i uspjeha u zivotu,
Veljaca s.r.
(Vijesti.ba/Fena)
---------------------
Postovani p.k.
Moze li malo detaljnije objasnjenje ovoga sto je gore napisano ?
Puno srece i uspjeha u zivotu,
Veljaca s.r.
- erik2
#8274 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I onda kažu nemaju svoj medij.
Posjetite malo Radio Sarajevo.
Posjetite malo Radio Sarajevo.
Last edited by erik2 on 20/07/2012 17:11, edited 2 times in total.
-
Pedja Kojovic
#8275 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Mediji su vjerovatno prenijeli djelice moje izjave.
Nesto preciznije objasnjenje o tome sta se danas dogadjalo u Domu naroda i mog stava
mozete pronaci na mom blogu - koji sam upravo postavio.
p.k.
Mediji su vjerovatno prenijeli djelice moje izjave.
Nesto preciznije objasnjenje o tome sta se danas dogadjalo u Domu naroda i mog stava
mozete pronaci na mom blogu - koji sam upravo postavio.
p.k.