a za koga radis izdajnice?anelsol wrote:
U pravu si kolega. Pročitao sam pogrešnu stavku. Izvinjavam se široj javnosti.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#8251 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#8252 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Specijalista za subverzivna online dejstva Agencije za državnu bezbjednost Republike Džibuti155_mm wrote:a za koga radis izdajnice?anelsol wrote:
U pravu si kolega. Pročitao sam pogrešnu stavku. Izvinjavam se široj javnosti.
-
155_mm
#8253 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo je bas zalosno. firma krene u razvoj jednog od najmocnijih pjesadijskih oruzja danasnjice, ako ne i najmocnije, i ponudi mogucnost investiranja u ovaj projekat. i na kraju niko od domacih investitora izgleda nije dao ozbiljnu ponudu i onda se nasao investitor iz turske.TRZ ima zanimljiv pristup razvoju proizvoda. Naime, ova firma objavila je poziv investitorima koji žele da ulažu u razvoj novih proizvoda u ovoj kompaniji. Taj poziv stalno je otvoren. Rezultat je da s investitorom iz Turske ulaze u razvoj još jednog oružja – automatskog raketnog bacača AGL. Riječ je o oružju kalibra 40 mm. Granatu za AGL proizvodi “Binas”. Prostim jezikom rečeno, to su nitroglicerinski meci. AGL je ogromna mašina koja u sekundi ispaljuje deset granata.
e moj balija, moj balija. sa ovakvim nacinom razmisljanja nece tebi pomoci ni obavezni vojni rok u trajanju od 3 godine.
- seln
#8254 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa moraju ljudi investirati u novi trzni centar... ha ja.155_mm wrote:ovo je bas zalosno. firma krene u razvoj jednog od najmocnijih pjesadijskih oruzja danasnjice, ako ne i najmocnije, i ponudi mogucnost investiranja u ovaj projekat. i na kraju niko od domacih investitora izgleda nije dao ozbiljnu ponudu i onda se nasao investitor iz turske.TRZ ima zanimljiv pristup razvoju proizvoda. Naime, ova firma objavila je poziv investitorima koji žele da ulažu u razvoj novih proizvoda u ovoj kompaniji. Taj poziv stalno je otvoren. Rezultat je da s investitorom iz Turske ulaze u razvoj još jednog oružja – automatskog raketnog bacača AGL. Riječ je o oružju kalibra 40 mm. Granatu za AGL proizvodi “Binas”. Prostim jezikom rečeno, to su nitroglicerinski meci. AGL je ogromna mašina koja u sekundi ispaljuje deset granata.
![]()
e moj balija, moj balija. sa ovakvim nacinom razmisljanja nece tebi pomoci ni obavezni vojni rok u trajanju od 3 godine.
- anelsol
#8255 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Baš su u zadnje vrijeme učestale trgovine dionicama PRETIS-a. Dionice porasle za 13,7 %. Beli se nešto dobro krcka u pozadini.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... hiljade+KM
-
155_mm
#8256 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa dobro TRZ ili TRZni centar ko bi to sve razlikovao.seln wrote:
pa moraju ljudi investirati u novi trzni centar... ha ja.
ali nije normalno ovakvo ponasanje nekog drustva. narod koji je u visegradu cinio skoro dvije trecine stanovnistva je danas tamo statisticka greska. i kao da to nije dosta iz istog tog visegrada se tom narodu javno uz gusle porucuje da se sa njime jos nije zavrsilo.
a sa druge strane firma koja radi na ovako mocnom oruzju prosi kao prosijak na ulici da bi nastavila projekat. i na kraju dodje turcin i da novac da se nastavi dalje.
pa pizda mu materina je li to normalno.
-
detroit-mercy
#8257 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zbog cega smatras da bi domaci investitor bio bolji. Namjenska treba da radi na zdravim trzisnim osnovama, mi nismo Amerika sa vojnim budzetom koliko hoces nego veoma tanko, tako da tu ne racunaj pretjerano na drzavu kao nekog kupca nego ti je u prvom cilju strano trziste. Drzava treba da po mogucnosti ako ne moze da pomogne ono da se malo odmakne da ne smeta. A strani investitor koji ce ti otvoriti kanale distribucije, otvoriti pristup novim trzistima i kapitalno pomoci je puno bolji nego domaci hahar koji ne vidi dalje od svog sokaka155_mm wrote:ovo je bas zalosno. firma krene u razvoj jednog od najmocnijih pjesadijskih oruzja danasnjice, ako ne i najmocnije, i ponudi mogucnost investiranja u ovaj projekat. i na kraju niko od domacih investitora izgleda nije dao ozbiljnu ponudu i onda se nasao investitor iz turske.TRZ ima zanimljiv pristup razvoju proizvoda. Naime, ova firma objavila je poziv investitorima koji žele da ulažu u razvoj novih proizvoda u ovoj kompaniji. Taj poziv stalno je otvoren. Rezultat je da s investitorom iz Turske ulaze u razvoj još jednog oružja – automatskog raketnog bacača AGL. Riječ je o oružju kalibra 40 mm. Granatu za AGL proizvodi “Binas”. Prostim jezikom rečeno, to su nitroglicerinski meci. AGL je ogromna mašina koja u sekundi ispaljuje deset granata.
![]()
-
155_mm
#8258 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
anelsol wrote:Baš su u zadnje vrijeme učestale trgovine dionicama PRETIS-a. Dionice porasle za 13,7 %. Beli se nešto dobro krcka u pozadini.
izgleda da ovo vazi samo za nas na forumu.O proizvodima ove fabrike “ne govori se”, jer ipak su u pitanju “osjetljive vojne stvari”.
i meni ovo sve lici na insajderski biznis. izgleda da je ipak nesto procurilo i sad neki pokusavaju da se ogrebu za koju dionicu.
-
155_mm
#8259 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@detroit-mercy
to bi imalo smisla sto govoris da su rekli da je "turski partner" a ne "investitor".
to bi imalo smisla sto govoris da su rekli da je "turski partner" a ne "investitor".
-
155_mm
#8260 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a i TRZ je i trazio investitora. znaci neko ko bi ulozio novac u projekat i dijelio i rizik i dobit po osnovu ulozenog udjela.
-
detroit-mercy
#8261 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A sta je investitor nego jedna vrsta partnera, nije bitno kako ga nazivas nego sta taj investitor nudi. Jako cesto to nije samo lova nego puno vise stvari. I da investitor /partner na kraju balade hoce da zna i gdje je on u svemu tome.155_mm wrote:@detroit-mercy
Kamo srece da Ameri, Turci, Nijemci ili bilo koji drugi investitori nadju interesa da udju u nasu NI odnoson da mi imamo da im ponudimo nesto zanimljivo jer to bi stavilo NI na skroz drugi nivo.
-
155_mm
#8262 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
problem je sto se nema svijesti o potrebi samobrane. u drustvu koje je svjesno svoje situacije bi se investitori otimali za ovakve projekte. iz brige da ne propadnu. i sad da ne bi turcina projekat stade. i ko zna sta bi bilo dalje.
pa kad su ameri hrvatima obecali donaciju 12 komada ovakvog oruzja u iducim godinama, ministar odbrane sazvao konferenciju za stampu. hocu reci tisak.
pa kad su ameri hrvatima obecali donaciju 12 komada ovakvog oruzja u iducim godinama, ministar odbrane sazvao konferenciju za stampu. hocu reci tisak.
-
detroit-mercy
#8263 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
MIjesas dvije stvari, patriotizam i investicije, obico jedno i drugo ne ide zajedno155_mm wrote:problem je sto se nema svijesti o potrebi samobrane. u drustvu koje je svjesno svoje situacije bi se investitori otimali za ovakve projekte. iz brige da ne propadnu. i sad da ne bi turcina projekat stade. i ko zna sta bi bilo dalje.
Opet, bolji ti je stranac koji ce ti otvoriti vrata drugih trzista nego domaci koji ce dati pare nako a i sam ne zna sto je dao.
-
155_mm
#8264 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo kake investitore traze iz TRZ-a:detroit-mercy wrote:MIjesas dvije stvari, patriotizam i investicije, obico jedno i drugo ne ide zajedno155_mm wrote:problem je sto se nema svijesti o potrebi samobrane. u drustvu koje je svjesno svoje situacije bi se investitori otimali za ovakve projekte. iz brige da ne propadnu. i sad da ne bi turcina projekat stade. i ko zna sta bi bilo dalje.
pa kad su ameri hrvatima obecali donaciju 12 komada ovakvog oruzja u iducim godinama, ministar odbrane sazvao konferenciju za stampu. hocu reci tisak..
Opet, bolji ti je stranac koji ce ti otvoriti vrata drugih trzista nego domaci koji ce dati pare nako a i sam ne zna sto je dao.
https://www.trz.ba/?page=str/zainvestitoreJAVNI POZIVI:
Broj: 1-1-0156/2018
Datum:28.02.2018
Na osnovu Odluke Nadzornog odbora broj: 1-1-957 od 06.12.2017 Uprava društva objavljuje:
JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA PARTNERSTVA U PROJEKTIMA
1. PARTNER
Naziv: Tehnički Remontni Zavod Hadžići d.d. Hadžići.
Adresa: Ulica "6.Marta" 82 71240 Hadžići
ID Broj: 4200357060005
PDV Broj: 200357060005
Porezni Broj: 01280329
Sudski Registar: UF/I-292/02
Telefon:00 387 33 420 324
Fax:00 387 33 420 149
Adresa elektronske pošte: info AT trz.ba
Kontakt osoba: Meho Rekić
2. PREDMET PARTNERSTVA
Financiranje projekata kandidiranih od strane Partnera iz oblasti registrirane djelatnosti i ovlaštenja.
Prezentacija projekata u prostorijama TRZ Hadžići po prijemu pisma interesa u skladu sa zakonskim propisima.
3. VRIJEDNOST PROJEKTA
Ulaganje se vrši po projektima i za svaki projekat se ugovara investicija.
Podjela imovinskih prava i rizika partnera vrši se iz učešća dobiti.
4. OBEZBJEĐENJE ULAGANJA
Partner obezbeđuje adekvatnu hipoteku.
5. TRAJANJE PROJEKTA
144 mjeseca, ili 12 godina od investicije.
6. Uslovi učešća
Pravo učešća imaju sva domaća i strana pravna i fizička lica, koja dokažu tehničku i profesionalnu sposobnost investiranja.
7. Metoda postupka
Kompetitivni dijalog u četiri faze, I Faza: Prijava, II Faza: predkvalifikacija, III Faza: Odabri privatnog partnera, IV Faza: Ugovaranje.
Kriterij za izbor privatnog partnera je ekonomski najpovoljnija ponuda.
8. ROK
Rok za prijem zahtjeva nije ograničen i vrijedi do okončanja financiranja kandidiranih projekata.
Pismo interesa o partnerstvu može se dostaviti putem klasične pošte, putem elektronske pošte, putem faxa ili lično na protokol.
Partner zadržava pravo, bez obaveze prema ponuđačima, da ovaj Javni poziv otkaže, dopuni ili izmjeni u cijelosti ili u jednom njegovom djelu. Sve troškove učešća u ovom Javnom pozivu snose ponuđači bez prava na naknadu bilo kakvih troškova od strane Partnera.
Uprava društva
znaci to si mogao biti i ti sa nekoliko stotina hiljada dolara. a mozda i sa manje.
- anelsol
#8265 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Budući da su Turci prodali/donirali tehnologiju za proizvodnju municije 40 mm Binas, nesto iskreno sumnjam da je slučajnost što se Turci pojavljuju kao partner u proizvodnji AGL-a. Sumnjam da je ovo išlo putem oglasa, prije preko neke političke konekcije. Slažem se da našim lovatorima nedostaje patriotizma, ali sa druge strane budući da je većina njih nije ni čula za NI a kamoli da zna napraviti plan kako taj specifični proizvod plasirati na medjunarodno težište onda me ništa ne iznenađuje.
- seln
#8266 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To bi trebalo pitati onog krezubog "eenooo hiiii" tipa.155_mm wrote:
pa pizda mu materina je li to normalno.
Vicevi o glupim Bosancima nisu pali s neba.
-
Hrmpallier
#8267 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hbg. Ljudi bi još i uložili u npr. " Igman ", poznato je da mu posao ide. Ali ko da uloži svoje pare u " Zrak ", u " BNT ", u " PRETIS " ? Haj' možda " PRETIS " i nešto malo ( simbolično ). Naprosto, nisu firme koje proizvode pare, pa bi ulaganje u njih bila - sadaka.anelsol wrote:Budući da su Turci prodali/donirali tehnologiju za proizvodnju municije 40 mm Binas, nesto iskreno sumnjam da je slučajnost što se Turci pojavljuju kao partner u proizvodnji AGL-a. Sumnjam da je ovo išlo putem oglasa, prije preko neke političke konekcije. Slažem se da našim lovatorima nedostaje patriotizma, ali sa druge strane budući da je većina njih nije ni čula za NI a kamoli da zna napraviti plan kako taj specifični proizvod plasirati na medjunarodno težište onda me ništa ne iznenađuje.
Industrija naoružanja ( IN ) kod nas ima vrlo težak zadatak kod prodaje, jer njene proizvode malo ili nimalo ne kupuje domaća vojska. Dakle, problem sa referencom. Desi se i da npr. u Americi veliki i značajan proizvođač ne proda svoj proizvod domaćoj vojsci, ali uspije da ga proda vani sa priličnim uspjehom ( Lochheed, F - 5 ), samo to je proizvođač respektabilnog imena, što nije slučaj sa našim igračima.
Nama nedostaje ime, a njega nema jer nema prodaje i uspješnog dokazivanja na terenu, a prodaje nema jer nema ( i ) domaće kupovine, nema ni aktivnosti na unapređenju postojećih proizvoda, još manje razvoju novih, kad se nešto i pokuša, to ide kilavo i razočaravajuće do zla boga ( H-155 ) i ...... veliki krug je zatvoren.
- anelsol
#8268 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To sa domaćom potražnjom, odnosno nedostatkom iste stoji, ali interes se može pronaći, kako drugačije objasniti zašto su Turci ušli u projekat. U odnosu na ime, pa imamo i mi neku tradiciju i reference, nije se bas poslo sa ledine.Hrmpallier wrote:Hbg. Ljudi bi još i uložili u npr. " Igman ", poznato je da mu posao ide. Ali ko da uloži svoje pare u " Zrak ", u " BNT ", u " PRETIS " ? Haj' možda " PRETIS " i nešto malo ( simbolično ). Naprosto, nisu firme koje proizvode pare, pa bi ulaganje u njih bila - sadaka.anelsol wrote:Budući da su Turci prodali/donirali tehnologiju za proizvodnju municije 40 mm Binas, nesto iskreno sumnjam da je slučajnost što se Turci pojavljuju kao partner u proizvodnji AGL-a. Sumnjam da je ovo išlo putem oglasa, prije preko neke političke konekcije. Slažem se da našim lovatorima nedostaje patriotizma, ali sa druge strane budući da je većina njih nije ni čula za NI a kamoli da zna napraviti plan kako taj specifični proizvod plasirati na medjunarodno težište onda me ništa ne iznenađuje.
Industrija naoružanja ( IN ) kod nas ima vrlo težak zadatak kod prodaje, jer njene proizvode malo ili nimalo ne kupuje domaća vojska. Dakle, problem sa referencom. Desi se i da npr. u Americi veliki i značajan proizvođač ne proda svoj proizvod domaćoj vojsci, ali uspije da ga proda vani sa priličnim uspjehom ( Lochheed, F - 5 ), samo to je proizvođač respektabilnog imena, što nije slučaj sa našim igračima.
Nama nedostaje ime, a njega nema jer nema prodaje i uspješnog dokazivanja na terenu, a prodaje nema jer nema ( i ) domaće kupovine, nema ni aktivnosti na unapređenju postojećih proizvoda, još manje razvoju novih, kad se nešto i pokuša, to ide kilavo i razočaravajuće do zla boga ( H-155 ) i ...... veliki krug je zatvoren.
-
155_mm
#8269 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto se tice nekih vecih narudzbi za OS BiH to mozemo zaboraviti. i tu nije problem novac nego je cilj da se uniste OS i izvrsi demilitarizacija BiH. a zasto se ide na to je najbolje objasnio onaj guslar iz Visegrada prije koji dan.
-
155_mm
#8270 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vece narudzbe se mogu ocekivati od strane MUP-a. ali oni ne mogu koristiti nista jace od 12.7 mm. predpostavljam da je planirano da veci broj oklopnjaka 6x6 udje u sastav nekih kantonalnih MUP-ova.
-
155_mm
#8271 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto se tice same NI, ona posluje u najtezim uslovima u poredjenju sa HR i SRB. jer je nemoguce natjerati OS da kupe bil sta on nase NI. sto nije rijedak slucaj kod susjeda i komsija.
vjerujem da bi se RPG-7 MX2 vec davno rijesio da se je moglo odozgor reci "a za OS BiH 4000 komada". sto ne predstavlja ni godisnju proizvodnju istih.
ovako se je moralo cekati da se potpise sa stranim kupcem.
vjerujem da bi se RPG-7 MX2 vec davno rijesio da se je moglo odozgor reci "a za OS BiH 4000 komada". sto ne predstavlja ni godisnju proizvodnju istih.
-
155_mm
#8272 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
citava stvar ima jednu prednost. a to je da su firme "istrenirane" da moraju poslovati na svjetskom trzistu. a tamo nema milosti.
-
detroit-mercy
#8273 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vidis onda valjda kako fino nadodjes na moj osvrt da je za nasu NI vazniji strani partner/investitor koji ce ti omoguciti laksi pristup stranim trzistima, da se ne ponavljam opet.155_mm wrote:sto se tice same NI, ona posluje u najtezim uslovima u poredjenju sa HR i SRB. jer je nemoguce natjerati OS da kupe bil sta on nase NI. sto nije rijedak slucaj kod susjeda i komsija.
Ili tvoj osvrt, sto ja nisam ulozio. Ja licno ne bih nikada ulzio u taj biznis jer pod jedan ne poznajem ga, pod dva jos uvijek je pod veoma jakim uplivom/uticajem stranackih politika. A sve sto je pod uticajem stranaka kod nas, znas kako ide.
Ili Bingo da ulozi u NI, pa nece metke i granate prodavati pored pakovanja kafe ili deterdzenta.
Nije to samo investiraj hocu reci daj pare, mnogo je tu vise faktora od jednostavnog ubacivanja para u nesto.
-
155_mm
#8274 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da si ti citao sta sam ja do sad govorio o strateskim partnerima "nadoso" bi i ti. nego da ne guslamo dalje. evo ti poziv investitrorima od IGMAN-a pa ga uporedi sa onim iz TRZ.detroit-mercy wrote:Vidis onda valjda kako fino nadodjes na moj osvrt da je za nasu NI vazniji strani partner/investitor koji ce ti omoguciti laksi pristup stranim trzistima, da se ne ponavljam opet.155_mm wrote:sto se tice same NI, ona posluje u najtezim uslovima u poredjenju sa HR i SRB. jer je nemoguce natjerati OS da kupe bil sta on nase NI. sto nije rijedak slucaj kod susjeda i komsija.
Ili tvoj osvrt, sto ja nisam ulozio. Ja licno ne bih nikada ulzio u taj biznis jer pod jedan ne poznajem ga, pod dva jos uvijek je pod veoma jakim uplivom/uticajem stranackih politika. A sve sto je pod uticajem stranaka kod nas, znas kako ide.
Ili Bingo da ulozi u NI, pa nece metke i granate prodavati pored pakovanja kafe ili deterdzenta.
Nije to samo investiraj hocu reci daj pare, mnogo je tu vise faktora od jednostavnog ubacivanja para u nesto.
nisam ja tebi rekao da ti sta ulazes. nego sam rekao da si se i ti mogao javiti na oglas od TRZ. a na ovaj od IGMAN-a nemas sanse ni sa 10 miliona eurica.Mjerljivi ciljevi
Obezbjeđenje kontinuiteta proizvodnje
Poštivanje dobrih poslovnih običaja i zakonskih propisa
Pridobijanje novih tržišta i kupaca
Motivisanje štednje
Smanjenje uticaja proizvodnje na okruženje i obezbjeđenje proizvodnje u domenu propisanih ekoloških standard
Strateško ulaganje
Mogući oblik zajedničkog rizičnog poduhvata u proizvodnji i distribuciji pištoljske i lovačke-karabinske municije u skladu sa važećim zakonima o stranim ulaganjima u BiH.
Motivi Privrednog društva “Igman” d.d. za ulazak u partnerstvo sa ino-firmom, odnosno u međunarodna zajednička ulaganja su: probavljanje finansjijskih sredstava, tehnologije i znanja, osnovne i pomoćne opreme, postizanje ekonomije obima, smanjenje troškova, prevladavanje tržišnih prepreka za ulazak na određeno tržište, povećanje tržišnog udjela, kao i smanjenje rizika u poslovanju.
ne kontam na osnovu cega se smatra da je turski investitor neki proizvodjac oruzja. na osnovu oglasa ja to ne mogu zakljuciti. na osnovu TRZ oglasa turski investitor moze biti i neki turcin koji prevodi sirijske izbjeglice do bihaca i onda tu lovu ulaze u ovaj AGL 40 mm. naravno niti mislim niti vjerujem da je tako ali teoretski na osnovu oglasa od TRZ je i to moguce.
-
155_mm
#8275 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mozda jos jedno pojasnjenje. TRZ nije samostalni proizvodjac ni RPG7 MX2 ni AGL 40. oni su nosioci projekta i najvjerovatnije de se u TRZ vrsiti zavrsna sklapanja. a da nije BNT-a nikad mi ne bi vidjeli domaci ni RPG ni AGL. bez njihovih tehnoloskih mogucnosti i znanja oko izrade cijevi vecih kalibara mogli bi ovi u hadzicima samo da masu usima.