Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Praetorious

#8251 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Image

Nura Bazdulj-Hubijar - Smrt je došla prekasno
Upravo je dovršio. Teška knjiga, bez trunke veselosti, optimizma, nade ... Naravno: dobro pisana, vješto vođena, svi detalji se uklapaju na kraju. Preporuka za ljubitelje domaće književnosti, ali imajte na umu opću atmosferu knjige.

* * *

Pročitao sam i more drugih knjiga od moga posljednjeg posta, no ništa što bih pretjerano izdvojio. Trenutno se malo bavim avanturističkim romanima Curwood-a, knjige su 'starinskog' šmeka koji se nekada koristio i uz koji se odrastalo. Nije vrhunac književnosti, ali pruža razonodu na nekoliko sati.

Film po kjnizi ... OK, ništa novo, od kako se pojavila Sedma umjetnost to se radi. Ali ... knjiga po filmu?! Eto, ima i toga: Benson - Umri drugi put, po filmu 007 - Die Another Day. Ne gajim velike (čitaj: nikakve) nade u kvalitet štiva, uzeo sam samo da potvrdim svoje sumnje. Javiću utiske kada je pročitam.
mefistofilis

#8252 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mefistofilis »

Eborg wrote:Ne bih znao. Ne citam Coelha, Alija i slicne pisce koji se sad nabavljaju po trafici i citaju na plazi od strane gospodja pod valunzima. Krut kriterij ali sad-zasad mi odgovara.
najzalosnije je sto se Alijeve najbolje knjige (ja ih nazivam skoro pa istrazivackim novinarstvom i meni su pravo interesantne) nigdje ne prodaju, vec samo ova beletristika.
Romanija

#8253 Stanislaw Lem :: Sajberijada

Post by Romanija »

Image
mp3problem

#8254 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mp3problem »

doktor78 wrote:
mp3problem wrote:
Milloni wrote:Milan Kundera - Smiješne ljubavi
Ne mogu Kunderu nikako sažvakati, a nije da nisam pokušala... Možda za koju godinu ponovo da ga pokušam čitati, sada mi ne sjeda.
Činjenica je da utisak koji knjige ostavljaju dosta ovisi o životnom dobu u kojem se pojedina knjiga čita. Što se tiče Kundere, obavezno mu se vrati, "Nepodnošljiva lakoća postojanja" mi je jedna od omiljenih knjiga
Kakva ti je knjiga smjeha i zaborava od Kundere?
Ako si čitao? Ja sam bila ono :?
Nepodnošljivu lakoću pokušala čitati i odustala, ali evo potaknuo si me opet da je podignem u biblioteci.
Javim kad završim!
karanana

#8255 Re: Šta trenutno čitate?

Post by karanana »

Fajront u sarajevu
Juliuscezar

#8256 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Zavrsio Andjele i Demone, napokon na red dosla i Boticelijeva tajna :D
doktor78

#8257 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

mp3problem wrote: Kakva ti je knjiga smjeha i zaborava od Kundere?
Nisam čitao
lavorpunvode

#8258 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lavorpunvode »

ćiribiribela wrote:Zavrsila jucer "Sarin kljuc"

Image

Do pola odlicna, kasnije nahh.
Drugu polovinu ko da je sasvim drugi autor pisao. Uzas.

Ja veceras pocinjem ovo :D
Image
vazna

#8259 Re: Šta trenutno čitate?

Post by vazna »

Uporedo citam:
Nedzad Ibrisimovic - ''Nakaza i Vila''
Moram priznati da sam malo razocaran ovom knjigom, puno sam vise ocekivao.

Alija Nametak - "Sarajevski nekrologij''
Veoma zanimljiva knjiga.

Sljedeca na redu:
Mula Mustafa Baseskija - ''Ljetopis"
MOSALJOZE

#8260 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MOSALJOZE »

vazna wrote:Uporedo citam:
Nedzad Ibrisimovic - ''Nakaza i Vila''
Moram priznati da sam malo razocaran ovom knjigom, puno sam vise ocekivao.

Alija Nametak - "Sarajevski nekrologij''
Veoma zanimljiva knjiga.

Sljedeca na redu:
Mula Mustafa Baseskija - ''Ljetopis"
"Što je zapisano ostaje, a što se pamti iščezne.'' Po meni glavna poruka "Ljetopisa".Ja sam kupio Nedzadovu knjigu "Braća i veziri".Tek sam je počeo čitati.
kala

#8261 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

doktor78 wrote:
mp3problem wrote:
Milloni wrote:Milan Kundera - Smiješne ljubavi
Ne mogu Kunderu nikako sažvakati, a nije da nisam pokušala... Možda za koju godinu ponovo da ga pokušam čitati, sada mi ne sjeda.
Činjenica je da utisak koji knjige ostavljaju dosta ovisi o životnom dobu u kojem se pojedina knjiga čita. Što se tiče Kundere, obavezno mu se vrati, "Nepodnošljiva lakoća postojanja" mi je jedna od omiljenih knjiga
Pročitala sam većinu Kunderinih romana i eseja, tj. jedino nisam uspjela pronaći roman koji je napisao na francuskom "Polaganost" i dramu "Jacques i njegov gospodar".
Dva romana su me se posebno dojmila; prvi je "Besmrtnost", drugi "Nepodnošljiva lakoća postojanja".
I ja se slažem da se trebaš vratiti Kunderi, vjerovatno ti smeta postmodernistički književni postupak. Meni su digresije i analize književnosti, globalnih problema i sl. bile poslastica.
Last edited by kala on 28/08/2014 09:14, edited 1 time in total.
Romanija

#8262 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Romanija »

vazna wrote:Alija Nametak - "Sarajevski nekrologij''
Veoma zanimljiva knjiga.
Nametak je bio izrazito nadaren pripovjedac, ali je po meni ovo krajnje reakcionarna i stetna knjiga, na njenom vidjenju drustva je prva garnitura SDA izgradila svoj politicki program koji je manje-vise zavrsen na terenu.
Trunks

#8263 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Trunks »

Zna li neko gdje mogu kupiti sve dijelove The Dark Tower od Kinga na našem jeziku?
Boateng

#8264 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Boateng »

Trunks wrote:Zna li neko gdje mogu kupiti sve dijelove The Dark Tower od Kinga na našem jeziku?
U knjižari?
Ali-sa

#8265 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ali-sa »

Milovan Vitezović "Lajanje na zvezde"
Azar Nafisi "Lolita u Teheranu"
BAN___KAI

#8266 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BAN___KAI »

Trunks wrote:Zna li neko gdje mogu kupiti sve dijelove The Dark Tower od Kinga na našem jeziku?
http://www.pik.ba/pretraga?trazilica=mracna+kula+

Ja sam ti sve knjige od Mracne Kule procitao u gradskoj biblioteci, 15 km godišnje.

Ovo sada citam, ali nekako slabo. Dark Tower je dosta bolji.

Image
Zox

#8267 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Zox »

Image

Za sad, oduševljen. Oduvijek sam tražio, a tek sad našao, roman koji bi ispunjavao ova tri moja kriterija: da je pisan na B,H ili S jeziku, da je žanrovski i da je inteligentan. Pekićeva proza je ojačana vrlo specifičnim poznavanem vrlo različitih oblasti (istorija, književnost, biologija, funkcionisanje britanske policije, organizacija Heathrow aerodroma itd...) ali, za razliku od recimo jednog Bazdulja, sve ono što Pekić zna (ili u šta me uvjerio da zna) nije ugurano petom u narativno tkivo samo da bi pokazao koliki je on u stvari pametnjaković. Sve je u službi pripovijedanja i oslikavanja jedne dosta specifične vizije čovječanstva, oštro i dotegnuto. Dijalozi pomalo pomjereni, kao u Majstor i Margarita, a opet zvučni i ubjedljivi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8268 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

bukvalno metar njegovih knjiga ima u laguni
pitanje je koje su najbolje
Zox

#8269 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Zox »

Laguna je izdala SVE njegove knjige. Tebi bi se najviše dopale ova, zatim 1999 i Atlantida, jer su žanrovske (u pozitivnom smislu), ali definitivno bi ti ova najbolje legla. Ja sam čitao i njegove eseje sa BBC-ja, isto odlične!
merjema

#8270 Re: Šta trenutno čitate?

Post by merjema »

Kvaka 22 - Joseph Heller ... kojoj nedostaje 250 stranica :zoka: ( mi i naše biblioteke :| )

Ubiti pticu rugalicu -Harper Lee (mislim da ova ima sve stranice) :razz:
Image
sadmire

#8271 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

merjema wrote:Kvaka 22 - Joseph Heller ... kojoj nedostaje 250 stranica :zoka: ( mi i naše biblioteke :| )

Ubiti pticu rugalicu -Harper Lee (mislim da ova ima sve stranice) :razz:
Image
Hm, Kvaka je iz dva dijela, bit ce prije da ti cijela jedna knjiga nedostaje a ne stranice.
vazna

#8272 Re: Šta trenutno čitate?

Post by vazna »

Romanija wrote:
vazna wrote:Alija Nametak - "Sarajevski nekrologij''
Veoma zanimljiva knjiga.
Nametak je bio izrazito nadaren pripovjedac, ali je po meni ovo krajnje reakcionarna i stetna knjiga, na njenom vidjenju drustva je prva garnitura SDA izgradila svoj politicki program koji je manje-vise zavrsen na terenu.
Zanimljivo mi je na koji nacin ti vidis ovu knjigu. Mene je dojmila ne skroz drugi nacin. Po meni Alija Nametak je bio ''cistokrvni'' musliman i sve je gledao kroz prizmu vjere, jos kada na to dodas da je bio blisko povezan sa Mehmedom Spahom i da je lezao u zatvoru zbog svojih uvjerenja u potpunosti shvatam njegova razmisljanja. I stvarno ne vidim na koji je nacin stetna knjiga, vise mislim da su ljudi koji su ucestvovali u stvaranju politike SDA imali slicno ili isto misljenje kao Alija Nametak i da bi ta politika bila ista i bez njegove knjige.
merjema

#8273 Re: Šta trenutno čitate?

Post by merjema »

sadmire wrote:Hm, Kvaka je iz dva dijela, bit ce prije da ti cijela jedna knjiga nedostaje a ne stranice.
Možda, ne znam informiši mi. Na netu sam vidjela da knjiga ima oko 460 str. Nigdje nisam vidjela da je riječ o dva dijela. Ionako ne vjerujem da imaju drugi primjerak knjige.
sadmire

#8274 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

merjema wrote:
sadmire wrote:Hm, Kvaka je iz dva dijela, bit ce prije da ti cijela jedna knjiga nedostaje a ne stranice.
Možda, ne znam informiši mi. Na netu sam vidjela da knjiga ima oko 460 str. Nigdje nisam vidjela da je riječ o dva dijela. Ionako ne vjerujem da imaju drugi primjerak knjige.
Ne znam, sigurno ima raznih izdanja. Moje se sastoji od dvije knjige a druga ima otprilike stranica koliko tebi fali pa mi se to cini logicnim objasnjenjem.
1 x 2

#8275 Re: Šta trenutno čitate?

Post by 1 x 2 »

ova knjiga je opasna.
kad se počne čitat ne može se prestati...
Image
Post Reply