Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#8251 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno da je bolji. Samo pustite ba statistike
Sta kaze viki jel ovo bruto il neto plata
-
detroit-mercy
#8252 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa mozemo i ovako Corona u Bingu 2km u USA $1 u prodavnici. Pivo u limenkama i flasicama u Bingu skuplje nego u USA.Tomahawk11 wrote:Haj sad s kilom teletine.
Gledam sad u trgovini nekakva dvolitra pivo Meteor, ne vidje cijenu, ali ako prelazi 1.50 KM, evo glave
![]()
Evo ga, u Robotu 1.70 KM
Bitburger u Netu E3.45 pakovanje 6, koliko je u Bingu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8253 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bolji život, a sve jeftinije.
Kakvi smo mi hajvani u BiH ovo što je ostalo
- sinuhe
#8254 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U BiH su relativno jeftinija samo cetiri zida.
Nedavno je momak otisao u Austriju i razvalio ljudima brave, ali neko mu je platio i on ce ostati tamo dok na ovoj temi rekose kako u sarajevskim bankama mozes nakon fakulteta imati i 800 maraka platu.
Nedavno je momak otisao u Austriju i razvalio ljudima brave, ali neko mu je platio i on ce ostati tamo dok na ovoj temi rekose kako u sarajevskim bankama mozes nakon fakulteta imati i 800 maraka platu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8255 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Corona u BiH dođe ko deluxe pivo, iako je vrlo vjerovatno ta u USA kvalitetnija.detroit-mercy wrote:Pa mozemo i ovako Corona u Bingu 2km u USA $1 u prodavnici. Pivo u limenkama i flasicama u Bingu skuplje nego u USA.Tomahawk11 wrote:Haj sad s kilom teletine.
Gledam sad u trgovini nekakva dvolitra pivo Meteor, ne vidje cijenu, ali ako prelazi 1.50 KM, evo glave
![]()
Evo ga, u Robotu 1.70 KM
Koliko je u McD u USA? Kod nas 5 KM. Vjerujem da je jeftiniji.
Jednostavno neke proizvode ne treba porediti, nemaju isti status.
- konoplja
#8256 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eto ga! Priznao je! Bolji je zivot vani. Samo se nemojte razbacivati brojevima nego to fino opisite kako je bolji. <:insomnia78 wrote:Naravno da je bolji. Samo pustite ba statistike
-
detroit-mercy
#8257 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja neki dan dosao iz BiH. Cijene mase stvari su vise nego u USA. Kila suhog u USA je kao i Bingu ako ne i jeftinija. Masa stvari je razlika mozda mali procenat a o kupovnoj moci da ne pricamo.Tomahawk11 wrote:Bolji život, a sve jeftinije.
Mislim, iluzorno je pricati o nekim stvarima i ne znam od kuda raji uopste ideja da usporedjuje troskove zivota ili standard u najrazvijenijim svjetskim drzavama sa BiH. Pa valjda je i ludom jasno gdje je visi standard.
- konjislav
#8258 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I meni je USA najbolja, ali tesko doci do nje kako god da skontas.konoplja wrote:Mislim da su Irska i Skandinavske zemlje bolje za zivot od Njemacke, a USA je po meni najbolja.
-
detroit-mercy
#8259 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onda da uzmem one njihove pive u rangu Sarajevske/TuzlanseTomahawk11 wrote:Corona u BiH dođe ko deluxe pivo, iako je vrlo vjerovatno ta u USA kvalitetnija.detroit-mercy wrote:Pa mozemo i ovako Corona u Bingu 2km u USA $1 u prodavnici. Pivo u limenkama i flasicama u Bingu skuplje nego u USA.Tomahawk11 wrote:Haj sad s kilom teletine.
![]()
Evo ga, u Robotu 1.70 KM
Jednostavno neke proizvode ne treba porediti, nemaju isti status.
McDonalds, ne idem ali $5-$6 mu je cijena odprilike.
- konoplja
#8260 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da, tesko je... Ja sam jos studirao tamo. Al' ne moze. Trebao sam se ozeniti za papire sada kada u retrovizor pogledam, ili u vojsku.konjislav wrote:I meni je USA najbolja, ali tesko doci do nje kako god da skontas.konoplja wrote:Mislim da su Irska i Skandinavske zemlje bolje za zivot od Njemacke, a USA je po meni najbolja.
- konoplja
#8261 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo ga, u Robotu 1.70 KM
[/quote]
Pa mozemo i ovako Corona u Bingu 2km u USA $1 u prodavnici. Pivo u limenkama i flasicama u Bingu skuplje nego u USA.
[/quote]
Corona u BiH dođe ko deluxe pivo, iako je vrlo vjerovatno ta u USA kvalitetnija.
Jednostavno neke proizvode ne treba porediti, nemaju isti status.[/quote]
Onda da uzmem one njihove pive u rangu Sarajevske/Tuzlanse
opet jeftinije ili u par.
McDonalds, ne idem ali $5-$6 mu je cijena odprilike.[/quote]
Tako je. Podjednak je McD. Najobicniji burger je u BiH 2km, u Njemackoj 1 euro, a u Americi $1.
Pa mozemo i ovako Corona u Bingu 2km u USA $1 u prodavnici. Pivo u limenkama i flasicama u Bingu skuplje nego u USA.
Corona u BiH dođe ko deluxe pivo, iako je vrlo vjerovatno ta u USA kvalitetnija.
Jednostavno neke proizvode ne treba porediti, nemaju isti status.[/quote]
Onda da uzmem one njihove pive u rangu Sarajevske/Tuzlanse
McDonalds, ne idem ali $5-$6 mu je cijena odprilike.[/quote]
Tako je. Podjednak je McD. Najobicniji burger je u BiH 2km, u Njemackoj 1 euro, a u Americi $1.
- HAVANA
#8262 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Muzicki intermeco
-
detroit-mercy
#8263 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta si studirao i gdje?konoplja wrote:Da, tesko je... Ja sam jos studirao tamo. Al' ne moze. Trebao sam se ozeniti za papire sada kada u retrovizor pogledam, ili u vojsku.konjislav wrote:I meni je USA najbolja, ali tesko doci do nje kako god da skontas.konoplja wrote:Mislim da su Irska i Skandinavske zemlje bolje za zivot od Njemacke, a USA je po meni najbolja.
- triconja
#8264 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Al zato ti volk cevapi nisu isti ko travnicki, ha jaDzordzHodzic wrote:Kaze wikipedia u njemackoj prosjecna plata 2315€, cevap 8€, to dodje 257 porcija.Fudo387 wrote:
Pa eto, street food nestreet food, posto su cevapi u Minhenu?
U bih plata 460€, desetka 3€ - 153 porcije.
Jesmo se tog cevapa ufatili ko blentavi al neka haj.
Ubaci umjesto cevapa bila sta drugo pa onda uporedi, mani ba suplje nije niko retardiran.
- konoplja
#8265 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Business administration, Westminster College, Fulton, Missouri. Otisao sam tamo preko Koledza ujedinjenog svijeta u Mostaru.detroit-mercy wrote: Sta si studirao i gdje?
-
detroit-mercy
#8266 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa eto, street food nestreet food, posto su cevapi u Minhenu?[/quote]Fudo387 wrote:Ono sto je referenca za ovakve diskusije je porcija cevapa. I onda se poredi porcija cevapa u BiH sa izlaskom u restoran u Minhenudetroit-mercy wrote:dje ima desetka za 3 markesumirprimus wrote: Znaci da jedes cevape tri puta dnevno, devet maraka.
Puta 30 dana, 270 maraka.
Et nek je plata 800, ostane ti 530 za ostalo.![]()
cevape mejsec dana triput dnevno,pa dobro doktore sto se mora nije ni tesko
p.s ti cevape gotiva, a zena i djeca prst u usta![]()
![]()
.
Cevapi su street food i kao takvi be trebali da se stave u rang street food-a po Njemackoj. Koliko je donner kod harkadasha u Mincenu.
Odi malo po normalnijim restoranima u BiH pa ces vidjeti da cijene i nisu tako bezazlene za normalno pucanstvo.
Posto se neki dan vratih iz Svabije da ti odgovorim i na to pitanje (nije bas Mincen ali je drugi grad). Jeo mi se donner i odem kod ovog jednog harkadasha, donner je bio od 3-4E a imao je i cevape 6E
Zadovoljan
- 512MB
#8267 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Last edited by 512MB on 15/03/2019 16:46, edited 1 time in total.
- konjislav
#8268 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A gdje sada zivis? Jesi li i dalje u USA?konoplja wrote:Zavisi od Sav. drzave do drzave. Koliko se sjecam u Missouri-u je bila $5 kutija kad sam tamo zivio, prije 6 godina.sumirprimus wrote:kolkoj u murici kutija malise?
- konoplja
#8269 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne, nisam. Napisao sam ranije da sam u Njemackoj. Trenutno sam u Kelnu.konjislav wrote:A gdje sada zivis? Jesi li i dalje u USA?konoplja wrote:Zavisi od Sav. drzave do drzave. Koliko se sjecam u Missouri-u je bila $5 kutija kad sam tamo zivio, prije 6 godina.sumirprimus wrote:kolkoj u murici kutija malise?
-
detroit-mercy
#8270 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I nisi bas nista mogao naci da radis da dobijes radnu, samnom evo radi treba iz Nigerije. Studirala u N. Carolina isto business, tolika je potraznja za radnom snagom da joj je moja firma sredila visu. Par njih koji su od ranije su vec dobili Green Cards preko firme.konoplja wrote:Business administration, Westminster College, Fulton, Missouri. Otisao sam tamo preko Koledza ujedinjenog svijeta u Mostaru.detroit-mercy wrote: Sta si studirao i gdje?
Ako ti je cilj USA, najkraci put ti je u Svabiji nadji neku kompaniju koja je internacionalna (to bar nije tesko), oceses se za assignment u Americi, poslije toga je vjeruj mi sve lakse. Samnom radi 5-6 Nijemaca koji su se vec ogrebali za Green Cards.
- konoplja
#8271 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Upoznat sam ja sa svim prilikama i mogucnostima. Malo je kompliciranija moja prica, ne bi bas da ulazim u to sada. Kada sam bio tamo nije mi se bas ostajalo. Imam putovnicu pa mi je EU bila privlacna. Sada kada sam to iskusio vidim da je Amerika ipak "The greatest country in the world". Bile su malo drugacije prilike tada isto 2014-15. Dosta kolega je zeljelo ostati al' nisu mogli naci firmu da im sponzorise H1B. Plus, i to je lutrija osim ako nisi neki bas WOW lik pa te uzme neka ogromna korporacija. Ona je to zagarantovano. Inace ides u bubanj.detroit-mercy wrote:I nisi bas nista mogao naci da radis da dobijes radnu, samnom evo radi treba iz Nigerije. Studirala u N. Carolina isto business, tolika je potraznja za radnom snagom da joj je moja firma sredila visu. Par njih koji su od ranije su vec dobili Green Cards preko firme.konoplja wrote:Business administration, Westminster College, Fulton, Missouri. Otisao sam tamo preko Koledza ujedinjenog svijeta u Mostaru.detroit-mercy wrote: Sta si studirao i gdje?
Ako ti je cilj USA, najkraci put ti je u Svabiji nadji neku kompaniju koja je internacionalna (to bar nije tesko), oceses se za assignment u Americi, poslije toga je vjeruj mi sve lakse. Samnom radi 5-6 Nijemaca koji su se vec ogrebali za Green Cards.
-
detroit-mercy
#8272 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije bas WOW ali je job market tako zajeban za poslodavce jer ne mozes puskom uganjat ljude. Posao promijenit u hevti ko nista.konoplja wrote:Upoznat sam ja sa svim prilikama i mogucnostima. Malo je kompliciranija moja prica, ne bi bas da ulazim u to sada. Kada sam bio tamo nije mi se bas ostajalo. Imam putovnicu pa mi je EU bila privlacna. Sada kada sam to iskusio vidim da je Amerika ipak "The greatest country in the world". Bile su malo drugacije prilike tada isto 2014-15. Dosta kolega je zeljelo ostati al' nisu mogli naci firmu da im sponzorise H1B. Plus, i to je lutrija osim ako nisi neki bas WOW lik pa te uzme neka ogromna korporacija. Ona je to zagarantovano. Inace ides u bubanj.detroit-mercy wrote:I nisi bas nista mogao naci da radis da dobijes radnu, samnom evo radi treba iz Nigerije. Studirala u N. Carolina isto business, tolika je potraznja za radnom snagom da joj je moja firma sredila visu. Par njih koji su od ranije su vec dobili Green Cards preko firme.konoplja wrote:
Business administration, Westminster College, Fulton, Missouri. Otisao sam tamo preko Koledza ujedinjenog svijeta u Mostaru.
Nego kako je bilo za karneval
Jel se moglo sta pocugat
-
moonca
#8273 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno-- besplatna je prijava za lutriju - ima sretnika.Sada kada sam to iskusio vidim da je Amerika ipak "The greatest country in the world".
-
detroit-mercy
#8274 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U njegovom slucaju to bi mu bila losija opcija. Laksi mu je put preko Svapske firme doci u USA. Sa iskustvom onda sve moze. Jednom kad se prijavis na tu lutriju, onda si u systemu i nedaju ti ni turisticki da dodjes jer znaju da hoces da ostanesmoonca wrote:Naravno-- besplatna je prijava za lutriju - ima sretnika.Sada kada sam to iskusio vidim da je Amerika ipak "The greatest country in the world".
- konoplja
#8275 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa da, to govorim. Trenutno je unemployment rate na lowest ever, zar ne? Nije bas tako bilo kad sam tamo bio. A za karneval je bilo super. Uzeo sam 5 dana slobodno i svaki dan ozezi. Jos uvijek se oporavljamdetroit-mercy wrote: Nije bas WOW ali je job market tako zajeban za poslodavce jer ne mozes puskom uganjat ljude. Posao promijenit u hevti ko nista.
Nego kako je bilo za karneval![]()
Jel se moglo sta pocugat.