Ukrajina

Post Reply
zilog

#8251 Re: Ukrajina

Post by zilog »

husic-enes wrote:rusija je definitivno zauzela poziciju vele sile koja joj prirodno i pripada,mi slaveni trebamo biti srecni zbog toga
saradnja sa rusijom nam moze biti samo od pomoci.
konkretno 2013 god najveci ulagac u fbih je bila upravo rusija,sto je za pohvalu,
svaka investicija nam je bitna.
Provaljujes se trolcino...
Hebo Rusiju :D

Mislim i da ce Juzni Tok otpasti.
Martinez_

#8252 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

jefferson wrote: Koliko ja znam, a mozes vrlo lako naci, SAD su ajveci proizvodjac sa najvecim rezervama plina, pa sad s obzirom na LNG, ne kntam sto bi neko trpio Ruse?
Ne znam sa kog se ti propagandnog izvora napajaš ali opštepoznato je da Rusija drži 45% svetskih rezervi prirodnog gasa i s obzirom na tu činjenicu, razdaljine i infrastrukture smešno je tvrditi da im bilo ko može konkurisati cenom i kvalitetom isporuke
jefferson

#8253 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Martinez_ wrote:
jefferson wrote: Koliko ja znam, a mozes vrlo lako naci, SAD su ajveci proizvodjac sa najvecim rezervama plina, pa sad s obzirom na LNG, ne kntam sto bi neko trpio Ruse?
Ne znam sa kog se ti propagandnog izvora napajaš ali opštepoznato je da Rusija drži 45% svetskih rezervi prirodnog gasa i s obzirom na tu činjenicu, razdaljine i infrastrukture smešno je tvrditi da im bilo ko može konkurisati cenom i kvalitetom isporuke
Propaganda? :lol: :lol: :lol:
Onaj ne moze da sracuna 2+2 kad aje u pitanju GDP, ti pricas o propagandi.
Jbg, treba nauciti i neki strani jezik da bi se nesto moglo saznati.
Martinez_

#8254 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

jefferson wrote:
Martinez_ wrote:
Propaganda? :lol: :lol: :lol:
Onaj ne moze da sracuna 2+2 kad aje u pitanju GDP, ti pricas o propagandi.
Jbg, treba nauciti i neki strani jezik da bi se nesto moglo saznati.
Kakav sad GDP jesi li o gasu pričao? Znaš li razliku između gasa i GDP-a?
jefferson

#8255 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

:lol:
Jel ti citas sta ja pisem?
Obojica, i ti i onaj husic ili kako mu je vec ime, trolate temu glupostima.
Ne znate kako trebate naci nikakav podatak, iako smo Vam davali iste, ali kada nemate sta reci onda prica o Slavenima, Bog poslao putina i slicne gluposti.
Hajde chaos sad, odo nesto uraditi danas, da Vas nema trebalo bi vas izmisliti da covjek ubije vrijeme.
zilog

#8256 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Martinez_ wrote:Verovatno da hoće otpasti samo tu nema mesta radovanju. Balkancima je očigledno draži interes NATO nego vlastiti da sebe i svoju decu obezbede sa energentima iz zemlje koja će sa istima poslednja presušiti na planeti.
Mislim da je tebi drazi interes Rusije, pa makar ovisio o njima i imao samo jednog dobavljaca.
Iran ce posljednji ostati bez gasa, jer ga trenutno jako malo izvozi, a ima 70 posto ruskih rezervi.
Zato mi je draza ova varijanta sa konkurencijom:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nabucco_pipeline

I bez otpadanja Juznog Toka, gasa ove i iduce godine, vrlo lako, ne bude nikako. Zasto da ovisimo od Rusa?
zilog

#8257 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Sto se potvrdjenih rezervi prirodnog gasa tice, evo liste:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... n_reserves
Rusija ima cca 26% svjetskih rezervi, Iran 18%
jefferson

#8258 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

zilog wrote:Sto se potvrdjenih rezervi prirodnog gasa tice, evo liste:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... n_reserves
Rusija ima cca 26% svjetskih rezervi, Iran 18%
Kakva ba wikipedia, Kina bi mogla imati najvise. Sada trenutno SAD najvise eksploatisu, ali i oni imaju zabranu izvoza, medjutim izgleda da ce ta zabrana da se digne zbog situacije sa Rusijom.
Medjutim, u SAD se stalno otkrivaju nove rezerve zbpg tehnologije koja je dostupna u SAD.
Rusi mogu macku o rep okaciti eksploatisanje gasa i nafte ako SAD stavi sankcije na tehnologiju busenja.
zilog

#8259 Re: Ukrajina

Post by zilog »

@jefferson
Ne zelim dalje eskalirati OT o gasu. Mislim da shvatas poentu sta sam htio reci.
litlledax

#8260 Re: Ukrajina

Post by litlledax »

Tvoj PTSP. Posledica rata 90-ih. Meni natovaraš Kosovo a ti ga jedini pominješ. Meni imputiraš srbstvo a ti ga jedini pominješ. Ono što meni pripisuješ zapravo je ono što tebe krasi. Ne volim ja Rusiju jer sam Srbin već ti mrziš Rusiju jer mrziš Srbe. Voliš NATO jer mrziš Srbe. Tvoj pogled na svet je oblikovan devedesetima i NATO ćeš podržavati do poslednjeg Iračanina i Sirijca jer te NATO brani od Srba. Tvoj pogled na čitav univerzum ide iz perspektive odnosa sa Srbima.

Tužno čoveče, tužno

Rusi luzeri jer nisu stigli do meseca. Šta si onda ti koji ne vidiš dalje od Sremske Rače jebote život
Lik ne zna odakle je al zna da ne moze ni da zaspe a da mu se Srbi ne pojave a na javi su stalno tu i ne daju mu mira. Na svakoj temi samo o Srbima prica, stvarno nije lako kad obolis, muka je to. Pitam se samo da li uopste zna da se ovdje radi o Ukrajini.
jefferson

#8261 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

zilog wrote:@jefferson
Ne zelim dalje eskalirati OT o gasu. Mislim da shvatas poentu sta sam htio reci.
Ma kontam, ono sto sam htio reci je da zbog stalnog napretka tehnologije, primarno u SAD, koji drze monopol nad tehnologijom za istrazivanje i busnje, nove rezerve stalno se pronalaze.
Fantassin

#8262 Re: Ukrajina

Post by Fantassin »

Image :mrgreen:
General War

#8263 Re: Ukrajina

Post by General War »

husic-enes wrote:ljudi mi moramo shvatiti da rusiji ne treba krim,rusija je htjela da pokaze svijetu kolika je ona sila,
htjela je da opali samar amerikancima,i opalila je ne samar vec samarcinu..
posle krima nista nece biti isto,,jel sad svi znaju da postoji zemlja u svijetu kojoj amerika ne moze nista ni vojno ni ekonomski,jel rusija od amerike ne zavisi ni jedan posto ekonomski.
za nas bi bilo dobro biti u dobrim odnosima sa rusima,jel rusija nije samo sila sadasnjosti vec i sila buducnosti.
rusija je najbogatija zemlja sa prirodnim bogastvima
evropi treba plin i nafta,a niko nema toliko i niko ne moze dostaviti toliko jeftino kao rusija.
izgradnjom juznog toka i toka prema njemackoj,evropa ce postati partner rusiji i sve vise ce se distancirati od amerike,
sto je i prirodno,
Divim se Jeffersonu sto ima zivaca da se nateze sa vama dvojicom :zzzz:
Naravno da nece nista biti isto...jedino se tu slazem, rusija ide u izolaciju pa cemo vidjeti.
Ovo je tek pocetak a ne kraj.

Uostalom, evo jedan clanak za druge a ne za tebe i martineza i ostalu bratiju, vi cete svejedno guslat jednu te istu pricu...

America May Have Just Unveiled a New Weapon to Combat Russia's Action in Ukraine

"The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting."
-- Sun-Tzu, The Art of War

There are lots of weary eyes looking at the situation between Russia and Ukraine. Russia has already annexed Crimea, and a very sizable army has been deployed to the Russian-Ukranian border that has many worried there may be more to the conflict. There is little appetite for a military response from America and its Western allies, and the response so far has some concerned it isn't enough to make any significant impact. Recently, though, the U.S. government did something it hasn't done in almost 25 years, and it could be an indication of how the U.S. will retaliate.

Source: U.S. Department of Energy.
The world's most powerful weapon: Oil
For several years, the United States' Strategic Petroleum Reserve, or SPR, has rarely garnered any attention, mostly because it is used so sparingly. Since 1977, when it was implemented, there have been only a handful of times that it has tapped, the last being in 2011, when President Obama authorized the release of 60 million barrels in response to the crisis in Libya.

That is what makes the recent "test sale" of 5 million barrels of oil so intriguing. This is the first time since 1990 that there has been a test sale from the SPR, which just happens so coincide with the time there was concern that Iraq could invade Saudi Arabia. While correlation does not always mean causation, the release of those 5 million barrels coincided with a 2.7% drop in crude oil prices.

Hit 'em where it hurts -- their wallet
It's no secret that Russia is one of the world's leading exporters of oil and gas. It exports about 8.5 million barrels per day of crude oil and refined petroleum products, as well as 19.3% of the worlds natural gas exports. What is less known is Russia's nearly crippling dependence on oil and gas revenues to pay the bills. The $662.3 billion petroleum industry in Russia represents 26.5% of GDP, and over 50% of the federal government's revenue comes from royalties. Unfortunately for Russia, its oil doesn't come cheap. Even with oil at $100 per barrel and current production levels, the country projects only 1.8% GDP growth, and if oil were to fall any lower it would force massive federal budget cuts.

So what exactly would releasing oil from there do? Let's say U.S. production and imports from Canada and Mexico were to hold place. The U.S. would need to release about 950,000 barrels per day to meet all of the United States' current demand. Based on the SPR's 727 million barrels in storage, we could do this for well over two years and drive down global prices significantly. Surprisingly, though, we don't even need to go to that extreme. According to economist Phillip Verleger in a recent Quartz article, if the U.S. were to release only 500,000 barrels per day from the SPR, it would lead to a $10 drop in oil prices and would cost Russia $40 billion in sales. At this pace, we could maintain this pace for more than four years and could potentially cause Russia's GDP to drop by 4%.

We've done it before, but it will be harder this time
There are two ways to describe the collapse of the Soviet Union: The storybook version is about the arms race that eventually bankrupted the USSR and led to its evenutal collapse. The one that doesn't get told as much, though, is the other half of what caused the bankruptcy: cheap oil. In a coordinated effort with Saudi Arabia to increase global crude production, inflation-adjusted oil prices fell 69% between 1981 and 1988. This resulted in massive revenue shortfalls for the USSR and became a critical piece that eventually led to its downfall.

The challenging part about such a move this time around is that Saudi Arabia may be less willing to go along with the idea. The Kingdom has been very much against Russia's support of the Syrian regime and even gave some veiled threats about potential terrorist attacks at the Sochi Olympics if it maintained its stance there. However, it has become more and more dependent on high oil prices to maintain its budget as well. According to the International Monetary Fund, Saudi Arabia needs oil at $85 per barrel to keep its own budgets in line. So even though a major price drop would hurt Russia more than the rest, Saudi Arabia may not have the stomach for it, either.

What a Fool believes
There have been several calls from members in Congress to expand the amount of LNG export licenses to take a bite out of Russia's dominance in the global gas markets. It sounds all well and good, but the first US LNG export facility is not expected to come online until the middle of 2015 and the rest until later in the decade. In fact, opening the SPR would actually serve a very similar purpose, because Russian natural gas prices are indexed to the price of oil.

Using the Strategic Petroleum Reserve as a political tool is something that we have basically never done since it was created following the oil embargos of the 1970s, and using it in this situation would cause some harm to U.S. oil producers because it would lower the price of oil and by default the returns on that barrel of oil. However, most of the shale resources in the U.S. would fare much better than Russia in the event of lower oil prices, and it should be something considered if the situation in Ukraine were to elevate any further.
Martinez_

#8264 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

Dakle Ameri će ovaj put bez Arapa a uz pomoć Meksika i Kanade pobediti Aziju frackingom i škriljcima :lol:

Kinezi jedva čekaju američki gas
General War

#8265 Re: Ukrajina

Post by General War »

Martinez_ wrote:Dakle Ameri će ovaj put bez Arapa a uz pomoć Meksika i Kanade pobediti Aziju frackingom i škriljcima :lol:

Djaba i crtati...aj da pomognem...Kupovace i Kinezi i od Rusa ali po manjoj cijeni amerika hoce da obori cijenu energenata.
Martinez_

#8266 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

General War wrote:
Martinez_ wrote:Dakle Ameri će ovaj put bez Arapa a uz pomoć Meksika i Kanade pobediti Aziju frackingom i škriljcima :lol:

Djaba i crtati...aj da pomognem...Kupovace i Kinezi i od Rusa ali po manjoj cijeni amerika hoce da obori cijenu energenata.
Dakle plan je da Kinezi postanu svetska sila br 1 a da Arapi potpuno potonu i mooožda Rusija :D

Nije ovo 1980.
Martinez_

#8267 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

Nemci jedva čekaju rusku propast. Da gas napokon uvoze iz Amerike i da više ne moraju prodavati auta Rusima.

:lol: :lol:
nihoniho

#8268 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

p206 wrote:
husic-enes wrote: izgradnjom juznog toka i toka prema njemackoj,evropa ce postati partner rusiji i sve vise ce se distancirati od amerike,
sto je i prirodno,
ne može se EU distancirati ni milimetra od SAD-a i da hoće, iz prostog razloga što je SAD i stvorila današnju EU

da EU (u svim svojim formama od 50 i neke) nije izmišljena i dan danas bi se krvili Francuzi, Njemci,Britanci, italijani... nekadašnje svjetske sile koje su glupom politikom i kroz 2 svjetska rata zauvijek izgubile primat u svijetu...

danas u EU imaš Francusku i Njemačku koji se slažu ko 2 brata oko svakog značajnijeg pitanja, a sve zbog uticaja SAD-a... a nekad su u periodu od samo 70 godina vodili čak 3 krvava rata, tako da ih Amerikanci nisu pokrenuli i digli (naravno i zbog svog interesa, jer su im trebali partneri s ove strane Atlantika da bi širili svoj utjecaj) njih ne bi niko ni za šta pitao. Znaju oni to dobro, tako da i nisu puno kmečali kad su saznali da ih Amerika špijunira. Znaju ko je ako ne glavni, onda iznad njih.
Ne moze se Europa distancirati od Amerike, jer im je Amerika, bila im ostala, jedini garant suverenita. da nije bilo Amerike, Staljin bi progutao zapadnu Europu , kao sto je progutao istocnu.
Sila koju je Rusija imala , i ima, je prevelika da bi joj se suprostavila cak i ujedinjena zapadna Europa, a putin pokazuje da se mentalitet Rusije ne mijenja.
Prema tome, zapad ce slijediti Ameriku, moze biti negodovasnja, kalkulisanja, pokusaja da se smanji steta kohju ce neke zemlje pretrpiti ali kada dodje do izbora , nema sumnje ko ce na koju stranu.
pitanje je civilizacijskih vrijednosti, nacina zivota , kulture i toga su svi na zapadu svjesni.
budimo realni, niko nije lud da svojom voljom ide u savez sa rusima ili kinezima., a protiv amerike.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8269 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

:thumbup:
jefferson wrote:Koliko ja znam, a mozes vrlo lako naci, SAD su ajveci proizvodjac sa najvecim rezervama plina, pa sad s obzirom na LNG, ne kntam sto bi neko trpio Ruse?
:D :D :D
Martinez_

#8270 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

UnscarD wrote:
:thumbup:
jefferson wrote:Koliko ja znam, a mozes vrlo lako naci, SAD su ajveci proizvodjac sa najvecim rezervama plina, pa sad s obzirom na LNG, ne kntam sto bi neko trpio Ruse?
:D :D :D

Lik je car. Brodovima preko okeana gas stiže brže i jeftinije nego cevima iz susedstva. Samo da tu priču Obama proda Europljanima i stari kontinent ima da procveta. :mrgreen:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8271 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

I jedni i drugi imaju nacina i cime da se inate. Fazon je samo koliko je kome stalo do toga a posto se radi o Ruskoj granici, mislim da su tu Rusi vise motivisani. Kada krenu da se inate, i jedni i drugi naravno gube.
Krim je zavrsena prica, Njemacka vec pedala unazad, Francuska nije neso ni pritiskala a i USA ce ovu epiodu ubrzo gurnuti pod tepih.
Ono sto ostaje jeste to da je ovo prvi put nakon hladnog rata da je neko poremetio planove zapadu. Tacka.
nihoniho

#8272 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Martinez_ wrote: Lik je car. Brodovima preko okeana gas stiže brže i jeftinije nego cevima iz susedstva. Samo da tu priču Obama proda Europljanima i stari kontinent ima da procveta. :mrgreen:
Pazi, ovdje govorimo o ekonomskom RATU.
Svi gube , krajnji cilj je pobijediti protivnika. U slucaju da krene ekonomski rat, Amerika ce dostavljat plin Europi, ako treba , u upaljacima.
Zapad u Putinu , i njegovoj politickoj opciji, vidi dugorocnu opasnost za svoju politiku i ucinice sve da ga skinu s vlasti.
sanjin_1

#8273 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

husic-enes wrote:glavna stvar ruske pobjede je ,
Prije dva mjeseca Ukrina odbila da stavi potpis na SSP sa EU i željela da potpiše suradnju sa Rusijom

Danas 5% Ukraine u Rusiji a 95% Ukraine u EU (NATO na 100 km od Urala)

Aferim na "pobedi".
Inače gledajući historijski niz vaših shvatanja "pobeda", nemoguće je nezaključiti da se učiteljica života poigrala grubo u vašem slučaju. Zaista grubo
Martinez_

#8274 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

nihoniho wrote:
Martinez_ wrote: Lik je car. Brodovima preko okeana gas stiže brže i jeftinije nego cevima iz susedstva. Samo da tu priču Obama proda Europljanima i stari kontinent ima da procveta. :mrgreen:
Svi gube , krajnji cilj je pobijediti protivnika. U slucaju da krene ekonomski rat, Amerika ce dostavljat plin Europi, ako treba , u upaljacima.
Zapad u Putinu , i njegovoj politickoj opciji, vidi dugorocnu opasnost za svoju politiku i ucinice sve da ga skinu s vlasti.
U tom slučaju će na puno ekonomičniji način Rusi sav raspoloživi višak energenata isporučiti Kinezima. Biće to cementiranje najjačeg antizapadnog saveza u istoriji :kiss:
nihoniho

#8275 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Martinez_ wrote:
nihoniho wrote:
U tom slučaju će na puno ekonomičniji način Rusi sav raspoloživi višak energenata isporučiti Kinezima. Biće to cementiranje najjačeg antizapadnog saveza u istoriji :kiss:
:roll: kako mali Perica zamislja politiku...
Post Reply