nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#8251 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Edin H. wrote:
hopi wrote:bio prije jedno sat sudar na kružnom toku, koliko sam skontao jeep neki je vozio vanjskom trakom, a neki pežo iz unutrašnje htio se isključiti prema autoputu, i zakači prednjio dio jeep-a

ako se ne varam, iako je vanjska samo za prvo isključenje a ne za vožnju, ipak će ovaj s pežoom biti kriv
Ne bi se zakleo. :oops:

Moglo bi lako biti 50 - 50. :-)
Ni ja ne bih 100% bio siguran da je iz vanjske dozvoljeno produziti preko sljedeceg skretanja.
Mislim da je fol u tome da li iz kruznog toka izlaze dvije trake, ako ne izlaze onda skretanje iz unutrasnje nije moguce.
Kruzno tok na Skveru u Tz ima kombinaciju i postoji saobracajni znak iz koje trake se gdje skreze. Izlazi prema Kojsinu, i sljedeci izlaz (ne znam pravac) samo iz vanjske jer izlazi jedna traka, izlaz prema Solini, Ircu itd i iz vanske ali i iz unutrasnje jer izlaze dvije trake, dalje prema Atik mahali i sljedece opet samo iz vanjske jer izlazi jedna traka i na kraju prema Panonskim jezerika opet iz oobje trake jer izlaze dvije trake.
Edin H.

#8252 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Edin H. »

tempuser wrote:
Edin H. wrote:
hopi wrote:bio prije jedno sat sudar na kružnom toku, koliko sam skontao jeep neki je vozio vanjskom trakom, a neki pežo iz unutrašnje htio se isključiti prema autoputu, i zakači prednjio dio jeep-a

ako se ne varam, iako je vanjska samo za prvo isključenje a ne za vožnju, ipak će ovaj s pežoom biti kriv

Ni ja ne bih 100% bio siguran da je iz vanjske dozvoljeno produziti preko sljedeceg skretanja.
Mislim da je fol u tome da li iz kruznog toka izlaze dvije trake, ako ne izlaze onda skretanje iz unutrasnje nije moguce.
Kruzno tok na Skveru u Tz ima kombinaciju i postoji saobracajni znak iz koje trake se gdje skreze. Izlazi prema Kojsinu, i sljedeci izlaz (ne znam pravac) samo iz vanjske jer izlazi jedna traka, izlaz prema Solini, Ircu itd i iz vanske ali i iz unutrasnje jer izlaze dvije trake, dalje prema Atik mahali i sljedece opet samo iz vanjske jer izlazi jedna traka i na kraju prema Panonskim jezerika opet iz oobje trake jer izlaze dvije trake.[/quote

Problem je ako jeep bude tvrdio da je dao zmigavac i da je izlazio.
autoskolee

#8253 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by autoskolee »

Edin H. wrote:

Ne moze bit nikako 50 50 jer mu je oduzeo prvenstvo.
Zakon za kruzni tok ne postoji. Postoji samo PRIJEDLOG kretanja i kraj
hopi

#8254 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hopi »

Moglo bi lako biti 50 - 50. :-)[/quote][/quote]

Kruzno tok na Skveru u Tz ima kombinaciju i postoji saobracajni znak iz koje trake se gdje skreze. Izlazi prema Kojsinu, i sljedeci izlaz (ne znam pravac) samo iz vanjske jer izlazi jedna traka, izlaz prema Solini, Ircu itd i iz vanske ali i iz unutrasnje jer izlaze dvije trake, dalje prema Atik mahali i sljedece opet samo iz vanjske jer izlazi jedna traka i na kraju prema Panonskim jezerika opet iz oobje trake jer izlaze dvije trake.[/quote

ma na stupu je to bilo, dvije su trake za izlaz s kružnog- u pravcu uključenja za autoput
tempuser

#8255 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Edin H. wrote:
Problem je ako jeep bude tvrdio da je dao zmigavac i da je izlazio.
Jbga sve to zavisi koliko traka izlazi iz kruznog toka, ako je izlazila jedna onda ga Peugeot pusi, ako tom izlazu prilazniz unutrasnjom neposredno prije se prestrojavas u vanjsku, ali ako izlaze dvije trake onda je iskljucivanje iz unutrasnje dozvoljeno i onda se vidi u kojoj su se traci "stigli". Ako su se stigli nakon sto je Jeep prosao izlaz za desnu traku tj ako su se stigli na skretanju u lijevu izlazu traku onda mu je prica o zmigavcu dzaba ako mu presude pogresno prestrojavanje.
To je, gledajuci iskljucivo propise, isto kao da si npr. na Pofalicima iz pravca Eneregoinvesta iz trake za skretanje desno na Ilidzu produzio pravo i u tebe se zabije onaj ko sa Grbavice skrece lijevo prema Ilidzi! Ja ne znam sya je tu "starije" neporpisno prestrojavanje ili oduzimanje prednosti?
tempuser

#8256 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

hopi wrote:Ne bi se zakleo. :oops:

[/quote]

ma na stupu je to bilo, dvije su trake za izlaz s kružnog- u pravcu uključenja za autoput[/quote]

Onda je izlaz iz unutrasnje dozvololjen, samo je pitanje da li je presjecanje izlaza vanjskom trakom dozvoljeno ili nije.
Edin H.

#8257 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Edin H. »

tempuser wrote:
Onda je izlaz iz unutrasnje dozvololjen, samo je pitanje da li je presjecanje izlaza vanjskom trakom dozvoljeno ili nije.
Drzis se svoje trake, znaci da nije do jeepa.
hopi

#8258 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hopi »

koliko sam ja vidio jeep je ravno stajao u vanjskoj traci, nije imao namjeru da skreće nego da nastavi
tempuser

#8259 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

autoskolee wrote:
Tvrdis paradoks, ako neko moze biti kriv za oduzimanje prednosti ako zakon ne postoji??!?!?! :-) Ako nema zakona onda je isto ako je jedan oduzeo prednost, a drugi se nepravilo prestroio, da ne idem u dalje apsurde da onda mozes voziti kontra smjerom ili parkirati auto.
Odgovori mi, ako ja na raskrsnici na Pofalicima iz pravca Energoinvesta iz desne trake za skretanje prema Ilidzi produzim pravo i u mene se zabije neko ko iz pravca Grbavice skrece lijevo ko je kriv, ja koji sam mu oduzeo prednost, on koji se nepravilno prestrio ili obostrana?
tempuser

#8260 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Edin H. wrote:
tempuser wrote:
Drzis se svoje trake, znaci da nije do jeepa.
Mozda, a ne mora znaciti. Sta ako si tamo, gdje postoje dvije izlazne trake, duzan iz vanjske izaci na taj izlaz?
To bi trealo biti neko pravilo, ali ne znam da li je zakonski uredjeno?
autoskolee

#8261 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by autoskolee »

tempuser wrote:
autoskolee wrote:
Tvrdis paradoks, ako neko moze biti kriv za oduzimanje prednosti ako zakon ne postoji??!?!?! :-) Ako nema zakona onda je isto ako je jedan oduzeo prednost, a drugi se nepravilo prestroio, da ne idem u dalje apsurde da onda mozes voziti kontra smjerom ili parkirati auto.
Odgovori mi, ako ja na raskrsnici na Pofalicima iz pravca Energoinvesta iz desne trake za skretanje prema Ilidzi produzim pravo i u mene se zabije neko ko iz pravca Grbavice skrece lijevo ko je kriv, ja koji sam mu oduzeo prednost, on koji se nepravilno prestrio ili obostrana?
U tom tvom slucaju ti si kriv ne postujes signalizaciju.
A u ovom slucaju nisam se izrazio kako treba.
Ne postoji zakon koji odredjuje kako se krece u kruznom toku nego se postuju normalna pravila koja vrijede. Tako da covjek moze kruzit vanjskom 10 krugova i ti ako mu se ubacis oduzeo si mu prvenstvo i kriv si.. Drugo je sad hoce li neko biti "fin" pa koristit vanjsku za prvi izlaz.
Nigdje po kruznom nema strelica nit ikakvog znaka tog tipa da odredjuje kretanje, ima samo znak da imaju prvenstvo ovi u kruznom toku i onaj plavi da ulazis u kruzni tok i to je to.
tempuser

#8262 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

autoskolee wrote:
tempuser wrote:
autoskolee wrote:
U tom tvom slucaju ti si kriv ne postujes signalizaciju.
A u ovom slucaju nisam se izrazio kako treba.
Ne postoji zakon koji odredjuje kako se krece u kruznom toku nego se postuju normalna pravila koja vrijede. Tako da covjek moze kruzit vanjskom 10 krugova i ti ako mu se ubacis oduzeo si mu prvenstvo i kriv si.. Drugo je sad hoce li neko biti "fin" pa koristit vanjsku za prvi izlaz.
Nigdje po kruznom nema strelica nit ikakvog znaka tog tipa da odredjuje kretanje, ima samo znak da imaju prvenstvo ovi u kruznom toku i onaj plavi da ulazis u kruzni tok i to je to.
Pogresno. Kao sto napisah, osim horizontalne signalizacije, u Tuzli na Skveru postoji znak po kojem na izlaze prema Slatini i Panonici moze izaci iz unutrasnje trake jer postoje dvije izlazne trake, a na ostale iz vanjske jer ima samo jedna izlazna traka. Obrati paznju na drugu sliku i zaokruzene znakove, na izlazima prema Slatini i Panonici je postojuci horizontalno signalizaciju zabranjeno vanjskom trakom nastaviti voznju pravu unutar kruznog toka.

Imagescreen capture

Imageimages upload
Last edited by tempuser on 04/12/2016 18:47, edited 1 time in total.
autoskolee

#8263 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by autoskolee »

ama ti ne smijes nekome oduzeti prvenstvo i tu sva prica zavrsava, da imas hiljadu i jednu strelicu ti MOZES skrenuti iz vanjske ali kada imas mogucnost za to a ako udaris nekog pri toj nesavjesnoj voznji (jer ocigledno ne pogledas retrovizor nego ko konj skrenes ne gledajuci nista) ti si kriv.

Znaci zakon ne priznaje tu kulturu ponasanja u kruznom(vanjska prvi izlaz). Informacije iz prve ruke ako ne vjerujes isprobaj :thumbup:
tempuser

#8264 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

autoskolee wrote:ama ti ne smijes nekome oduzeti prvenstvo i tu sva prica zavrsava, da imas hiljadu i jednu strelicu ti MOZES skrenuti iz vanjske ali kada imas mogucnost za to a ako udaris nekog pri toj nesavjesnoj voznji (jer ocigledno ne pogledas retrovizor nego ko konj skrenes ne gledajuci nista) ti si kriv.

Znaci zakon ne priznaje tu kulturu ponasanja u kruznom(vanjska prvi izlaz). Informacije iz prve ruke ako ne vjerujes isprobaj :thumbup:
Editovao sam post, pogledaj slike, pises napamet da kruzni tokovi nikad nisu regulisani zakonom i saobr. pravilima. Kao sto vidis na ovom je tako regulisano da je tamo gdje se moze skrenuti iz unutrasnje zabranjeno vanjskom produzini pravo po toku.
autoskolee

#8265 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by autoskolee »

tempuser wrote:
autoskolee wrote:ama ti ne smijes nekome oduzeti prvenstvo i tu sva prica zavrsava, da imas hiljadu i jednu strelicu ti MOZES skrenuti iz vanjske ali kada imas mogucnost za to a ako udaris nekog pri toj nesavjesnoj voznji (jer ocigledno ne pogledas retrovizor nego ko konj skrenes ne gledajuci nista) ti si kriv.

Editovao sam post, pogledaj slike, pises napamet da kruzni tokovi nikad nisu regulisani zakonom i saobr. pravilima. Kao sto vidis na ovom je tako regulisano da je tamo gdje se moze skrenuti iz unutrasnje zabranjeno vanjskom produzini pravo po toku.
Pa ovo nije klasicni kruzni tok, a i ovaj ima da vanjskom ne moras na prvi izlaz nego eto do ovog drugog. I ovdje svakako "fizicki" ne mozes poslije drugog izlaza nastavit pravo vanjskom jer ne postoji traka.(tj. postoji traka za ulicu pored a ne za kruzni tok)
Last edited by autoskolee on 04/12/2016 18:57, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#8266 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirzet87sa »

Vanjska traka ima prednost, vazda bilo. Ako te udari ovaj s lijeve/unutrasnje, barem sto se bocne tice, pejgamber s neba da sidje kriv je.
tempuser

#8267 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

autoskolee wrote:
tempuser wrote:

Pa ovo nije klasicni kruzni tok, a i ovaj ima da vanjskom ne moras na prvi izlaz nego eto do ovog drugog. I ovdje svakako "fizicki" ne mozes poslije drugog izlaza nastavit pravo vanjskom jer ne postoji traka.(tj. postoji traka za ulicu pored a ne za kruzni tok)
Fulio si poentu, nije istina da nema pravila nego samo prijedlog za kruzni tok, nije bitno klasicni ili atipicni.
Seawolf

#8268 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seawolf »

tempuser wrote: Pogresno. Kao sto napisah, osim horizontalne signalizacije, u Tuzli na Skveru postoji znak po kojem na izlaze prema Slatini i Panonici moze izaci iz unutrasnje trake jer postoje dvije izlazne trake, a na ostale iz vanjske jer ima samo jedna izlazna traka. Obrati paznju na drugu sliku i zaokruzene znakove, na izlazima prema Slatini i Panonici je postojuci horizontalno signalizaciju zabranjeno vanjskom trakom nastaviti voznju pravu unutar kruznog toka.

Imagescreen capture

Imageimages upload
Nakon izlaza prema Slatini, na ovome kružnom toku je nemoguće nastaviti se kretati dotadašnjom vanjskom trakom, jer ona na tom izlazu nestaje. Traka koja je do toga izlaza bila unutrašnja, od toga izlaza postaje vanjska traka.

Ovaj kružni tok u Tuzli je specifičan i pravila koja vrijede za kretanje kroz njega, ne mogu se primjenjivati na kružnom toku na Stupu. Uostalom, čak i da je neko prestrojavajući se na kružnom toku u Tuzli, iz unutrašnje u vanjsku traku, udario nekoga ko se kreće vanjskom trakom, bio bi 100% kriv.
tempuser

#8269 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Ja nisam dao Tuzlu kao dokaz sta se moze iz koje trake nego da kruzni tokovi itekako mogu biti regulisani pravilima i saobr. znakovima. Ako se dobro sjecam, prije rekonstrukcije po ovome kruznom toku si mogao vanjskom napraviti puni krug.
zdruzdjo

#8270 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

Generalno ovdje nije zrela vozacka kultura za kruzne tokove. Osvjestenost vozaca kojom bi se smanjile guzve, ubrzao tok saobracaja, olaksalo ucestvovanje u saobracaju..... je ispod nekog normalnog nivoa. Kod nas bosnjo priznaje samo i samo ono po zakonu u saobracaju. Znaci ne daj boze da usporis i pustis nekoga ko ti u dvosmjernoj ili na raskrsnici iz supotnog smjera skrece lijevo a iza njega se formirala kolona od 10-ak auta i svi cekaju da on skrene pa da nastave. Ne daj boze da na auto putu na ukljucenju sa neke bocne ceste se pomjeris u lijevu traku tako da onaj ko se ukljucuje sa te bocne, moze to uraditi bez kocenja.
Ne daj boze da pustis nekoga sa strane da se ukljuci ispred tebe jer ce po zakonu cekati jos 20 auta iza tebe da prodje.
Ne daj boze da se npr dok vozis 40 srednjom sklonis u desnu da pordje neko ko iza tebe se priblizava sa 60.
Napominjem sve nabrojano nije obavezno, ali je kulturno i u mnogim situacijama bi olaksalo odvijanje saobracaja. Ne kazem da to negdje tamo daleko ima. Ne znam. Ali imamo svakodnevnu situaciju kod nas pa vidimo.
Uglavno. Kod nas u kruznim bi morala biti samo jedna traka sa trotoarima po 40 cm sa strane, i bilo bi pozeljno i semafor ispred.
Ja sam stvarno pokusavao u buca potoku i cengic vili da budem civilizovan, ali to je samo jurisanje na vjetrenjace i rizik od nerviranja da te neko opali. Ko je kriv nevazno uopste. Van stroja ti sa autom pa onda nerviranje oko osiguranja, popravki, djelova, majstora.....a fakat svoje vrijeme zelim da koristim na ljepsi i meni ugodniji nacin.
Sad u buca potoku i na ilidzi ako je guzva odmah namotam u vanjsku, budem dobrica pa pustim par auta da se ukljuce ispred mene sa bocnih(naravno ne oni koji se dzone i prave glupi gledajuci ravno dok se izvlaci da ga pustis a srce preskace od straha da mu ne zakacis "his precious", tu budem bezobrazan), opsujem majku onima sto sjednu na sirenu zato sto sam pustio nekoga, pustim par onih iz unutrasnje i caos. Zen budizam(hahahahah).
Pokusavao sam da budem kukolj u žitu pa da udjem u unutrasnju i iskljucujem se kako treba, ali ne ide. Popenjem sebi otkucaje srca na 150 samo dok izadjem iz kruznog. Sto ce meni to.
La vita e bella.

Dole kruzni tokovi.
Semafora rajo, semafora treba.

Sent from my HUAWEI G7-L01 using Tapatalk
kloniran

#8271 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kloniran »

zdruzdjo wrote:Generalno ovdje nije zrela vozacka kultura za kruzne tokove. Osvjestenost vozaca kojom bi se smanjile guzve, ubrzao tok saobracaja, olaksalo ucestvovanje u saobracaju..... je ispod nekog normalnog nivoa. Kod nas bosnjo priznaje samo i samo ono po zakonu u saobracaju. Znaci ne daj boze da usporis i pustis nekoga ko ti u dvosmjernoj ili na raskrsnici iz supotnog smjera skrece lijevo a iza njega se formirala kolona od 10-ak auta i svi cekaju da on skrene pa da nastave. Ne daj boze da na auto putu na ukljucenju sa neke bocne ceste se pomjeris u lijevu traku tako da onaj ko se ukljucuje sa te bocne, moze to uraditi bez kocenja.
Ne daj boze da pustis nekoga sa strane da se ukljuci ispred tebe jer ce po zakonu cekati jos 20 auta iza tebe da prodje.
Ne daj boze da se npr dok vozis 40 srednjom sklonis u desnu da pordje neko ko iza tebe se priblizava sa 60.
Napominjem sve nabrojano nije obavezno, ali je kulturno i u mnogim situacijama bi olaksalo odvijanje saobracaja. Ne kazem da to negdje tamo daleko ima. Ne znam. Ali imamo svakodnevnu situaciju kod nas pa vidimo.
Uglavno. Kod nas u kruznim bi morala biti samo jedna traka sa trotoarima po 40 cm sa strane, i bilo bi pozeljno i semafor ispred.
Ja sam stvarno pokusavao u buca potoku i cengic vili da budem civilizovan, ali to je samo jurisanje na vjetrenjace i rizik od nerviranja da te neko opali. Ko je kriv nevazno uopste. Van stroja ti sa autom pa onda nerviranje oko osiguranja, popravki, djelova, majstora.....a fakat svoje vrijeme zelim da koristim na ljepsi i meni ugodniji nacin.
Sad u buca potoku i na ilidzi ako je guzva odmah namotam u vanjsku, budem dobrica pa pustim par auta da se ukljuce ispred mene sa bocnih(naravno ne oni koji se dzone i prave glupi gledajuci ravno dok se izvlaci da ga pustis a srce preskace od straha da mu ne zakacis "his precious", tu budem bezobrazan), opsujem majku onima sto sjednu na sirenu zato sto sam pustio nekoga, pustim par onih iz unutrasnje i caos. Zen budizam(hahahahah).
Pokusavao sam da budem kukolj u žitu pa da udjem u unutrasnju i iskljucujem se kako treba, ali ne ide. Popenjem sebi otkucaje srca na 150 samo dok izadjem iz kruznog. Sto ce meni to.
La vita e bella.

Dole kruzni tokovi.
Semafora rajo, semafora treba.

Sent from my HUAWEI G7-L01 using Tapatalk

Ja sam prije uvijek kad ulazim u ilidzu a guzva isao na rasksnicu kod potputnjaka pa skretao kod graficke ali debili postavili znak zabrane.
Prije je takav bio samo za skretanje iz pravca blazuja u pejton, a sad stoka postavila i zabranu skretanja iz pravca grada u Ibrahima Ljubovica tj.prema grafickoj :twisted:
Sad jedini ulaz ostao preko kruznog u ilidzu :twisted:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8272 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

ja stalno vozim unutrasnjom,nikog nema,i iskljucujem se iz unutrasnje :mrgreen: problem mi samo nekad ubacit se u unutrasnju...
bleee_sa

#8273 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

Moš i kroz Lužane :D
bleee_sa

#8274 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

Al' daleko su "Idu dani" od kružnog... :D
kloniran

#8275 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kloniran »

bleee_sa wrote:Moš i kroz Lužane :D