Evo i frisko iskustvo iz Sarande. Svratih na 3 dana nakon Grcke, cisto da vidim i to o cemu svi nesto pricaju.
Grad kao grad je OK, iako ne bas po mom licnom ukusu. Klasicno primorsko mjesto koje se tek razvija u turistickom smislu. Kako je cijeli grad smjesten ispod planine, tako je i sve up & down, od mora pa prema gore, i obratno. Krcata je ljudima, sto se meni licno ne svidja previse, pa ako niste smjesteni direktno u centru i planirate navecer autom otici do centra tih nekih 2-3km, toplo preporucujem da ipak prosetate - to je samo takav krkljanac...
Inace, moj dozivljaj Sarande je kao da je neko uzeo kutiju lego kockica i samo ih prosuo niz brdo, pa gdje i kako koja stane. Tako izgledaju zgrade - nabacane, jedna na drugoj, a armature strse na svakom koraku jer se i dalje sumanuto gradi. Naravno, kako su novi u svemu tome, u turizmu mislim, i ta gradnja je poprilicno neinventivna, pa kako je objekat naparavio jedan, tako ga onda prave i svi ostali, a samo mu mijenjaju boju i neke vanjske detalje tipa ograda na balkonima i sl.
More je zaista cisto kao suza i prilicno toplo. Nisam uspjeo vidjeti nigdje taj podatak, ali po slobodnoj procjeni temp. mora je 25-26 stepeni, sto je sasvim OK za lijepo kupanje. Plaze u samom gradu su takodjer OK, sitni sljunak, ciste, sa lezaljkama i suncobranima (2-3 EUR za dvije lezaljke i suncobran). Mali problem je sto je lijeva strana grada okrenuta prema otvorenom moru s kojeg uvijek puse vjetar, a samim tim su i valovi konstantni i visoki su 0,5 - 1 m, kako kad i kako gdje, pa ko ne voli ili se boji kupanja u takvom moru... Desni dio grada (centar) je u uvali, pa su tu i valovi nesto manji, ali kako je tu i luka, tako cistoca mora bas nije kao 1-2 km lijevo od centra.
Hrana - slazem se s gornjim navodom da hranu zaista odavde ne treba nositi, osim za puta. Cijene u kaficima/picerijama/restoranima su nize nego kod nas, pa je recimo kafa 1KM, pizza 6-10 (kao i kod nas), domace pivo 0,33 je 0,8 - 1 KM, telece snicle/bifteci s pomfritom 7-9 KM, sokovi 1,5-2 KM, janjetina 13-15KM, itd., a sve je vrlo ukusno i svjeze. U marketima imaju sve sto i mi, pa cak i Argetu, a cijene su nize nego kod nas. Zene ce se posebno obradovati kada vide pakovanja kojekakvih Nivea, Dove i sl. sampona i krema, a i cijene koje su nize nego kod nas, a za veca pakovanja

. Oni su, kao domacini, vrlo uljudni i zaista se vidi da se trude. Medjutim, jednostavno im nedostaje slifa i trebace im sigurno jos 5-10 godina da se ustele u svemu tome.
Put do Sarande od Vlore, i obratno, pravi je dozivljaj. Neko ce ga percipirati kao horor, neko kao prelijep, a meni je svejedno i gledam ga s vozacke strane. Cesta (asfalt) je OK, osim na par kratkih mjesta gdje je nesto malo makadama ili par rupa. Ima i par lezecih policajaca u vidu debele brodske uzadi, ali fino otresu tockove, a i bubrege, ako na njih naletite prebrzo. Ali, taj put ide preko planine visoke nekih skoro 2000m i krcat je serpentinama. Vecina vozaca vozi 30-40km/h cijelim putem, a mjesta za preticanje bas i nema, pa se slobodno pripremite na klackanje do besvijesti. Na vrhu planine postoji restoran-vidikovac, i odatle je pogled zaista fenomenalan. Imam osjecaj da se vidi do Rima

. Naravno, tu i tamo cete naletiti na roj koza, a kazem "roj" je te koze ne pasu cak ni pod rucnom, kako se ovdje kod nas kaze, nego vise na alpinistickim konopcima. Pa skontajte u sta je taj put uklesan (fakat je onaj Hodza bio kompletan kreten...Umjesto da je pravio normalnu magistralu prema Vlori uz obalu, koja ne bi bila duza od 80-ak km, on je strug'o planincugu i taj put napravio u duzini od 130km. Vjerovatno je handrio politicke neistomisljenike, pa njima utrpao tucanje kamena...

). Ukratko relacija Vlora-Saranda ce vam uzeti oko 3h voznje, pri cemu toplo preporucujem tablete protiv povracanja, i to ne samo za djecu, nego za svakoga ko ima i primisao da bi mogao povracati - na ovoj cesti hoce sigurno, kao i mase koje vidjeh da upravo to rade - i staro i mlado

.
U okolini, na nekih 5-6km, postoji i par pjescanih plaza, a da ih nadjete preporucujem da svratite u turisticku agenciju u centru gdje ce vam jedna seka lijepo sve to pokazati i objasniti na G-Maps. Svi spominju nekakvu plazu u Ksamilu koji je 6-7 km od Sarande juzno. Ja sam, nazalost prije posjete agenciji, pokusao naci tu ober plazu, ali bezuspjesno. Vidjeli smo masu plazica nakacenih jedna na drugu, ali ni traga toj neoj velikoj pjescanoj. Onda smo u agenciji saznali da ta velika, u stvari, i ne postoji. Taj "hit" u Ksamilu su, u stvari, te male plaze koje su nagurane na 2-3 malecka otocica do kojih vas preveze neki od mase camaca, a na njima se nalazi obavezni bar, lezaljke i suncobrani. Medjutim, i tu je opsti krkljanac tako da sam taj "hit" zaobisao

.
Sve u svemu, Saranda je OK ko voli taj tip mjesta za odmor. Ja cu se, ipak, drzati Grcke.