Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kmirsad

#826 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

Znam sve. Več sam preživio neviđene loše stvari i neprijatnosti, primio poruke, prijetnje.... Nemam para za advokata. Prijave nadležnim ne piju vode, niko neče da se bakče s močnim ljudima...sila su neviđena...
Ostajem kod toga da želim prodati, pokloniti, ovlastiti...
ultima_palabra

#827 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

kmirsad wrote:Znam sve. Več sam preživio neviđene loše stvari i neprijatnosti, primio poruke, prijetnje.... Nemam para za advokata. Prijave nadležnim ne piju vode, niko neče da se bakče s močnim ljudima...sila su neviđena...
Šta je s ovim ostalim fizičkim licima, za koga oni igraju?
kmirsad

#828 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

ultima_palabra wrote:
kmirsad wrote:Znam sve. Več sam preživio neviđene loše stvari i neprijatnosti, primio poruke, prijetnje.... Nemam para za advokata. Prijave nadležnim ne piju vode, niko neče da se bakče s močnim ljudima...sila su neviđena...
Ima samo jedno... sa 11 %... mali ali presudni dioničar, ono igra kako mu u tom momentu odgovara, prelazi s jedne na drugu stranu, ili ostaje uzdržan... nema ga ni na Skupštini, ni u NO... mislim da je izabralo liniju lakšeg otpora iz sjene, fondove... a vjerovatno bude i nagrađeno...ostalo su, 160 njih, sitni mali dioničari sa učešćem iza druge decimale...
ultima_palabra

#829 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

kmirsad wrote:
ultima_palabra wrote:
Ima samo jedno... sa 11 %... mali ali presudni dioničar, ono igra kako mu u tom momentu odgovara, prelazi s jedne na drugu stranu, ili ostaje uzdržan... nema ga ni na Skupštini, ni u NO... mislim da je izabralo liniju lakšeg otpora iz sjene, fondove... a vjerovatno bude i nagrađeno...ostalo su, 160 njih, sitni mali dioničari sa učešćem iza druge decimale...
Pa vas dvojica zajedno imate više od fondova...
kmirsad

#830 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

Znam, al preskupa saradnja... zahtjevi ogromni, na rubu zakona... a i ne interesuje ga sanacija firme... valja puno raditi, konfrontirati se ...
seldzuk

#831 Re: dionice, kupovina itd.

Post by seldzuk »

kmirsad wrote:Imam dionice jedne firme iz Tuzle... moje dioničko učešće u kapitalu te firme je oko 41 %, Na žalost, pored mene su tu i tri PIF-s sa po 15 %... jedan im je vlasnik...dakle ukupno imaju oko 45 %. Preko svojih predstavnika u Skupštini i NO ( dva od tri ), bez ikakvog straha od Boga i drćave, krše Zakon o privrednim društvima, gdje god stignu donose nezakonite odluke, drže poslušnog direktora kojem je mandat istekao več dvije godine, štite ga na svaki moguči način, jer sprovodi njihovu razornu politiku, uništavaju firmu i krčme pokretnu i nepokretnu imovinu koja je ogromna...
Ja im ne mogu ništa, a nemam više snage, volje ali i novca da im pružim otpor i zaštitim firmu.
Svoje dionice bih prodao jeftino, dao punomoč nekome ko ima volje znanja i snage da se s njima nosi... ili ih nekome, ko bi znao da im se suprostavi, čak poklonio... da ih se riješim i skinem s grbače.
Mogu li političke organizacije, stranke, vjerske zajednice NVO....biti vlasnici dionica privrednog društva...razmišljam da nekome od njih poklinim 50% svojih dionica, a na drugu polovinu dam punomoć za upravljanje...
Znam da je IZ imala udio u Vakufskoj banci. Možda ga i sad ima.
kmirsad

#832 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

Hvala seldzuk, pokušat ću to još provjeriti... ako je istina, koliko sutra ću stupiti u kontakt s njima...da im zafakufim 50 % svog udjela... radi se o milionskoj vrijednosti nekretnina... uslov s moje strane će biti... rehabilitacija firme, temeljita kontrola zakonitosti poslovanja i uvođenje revizora ekonomske i pravne struke, popis imovine i finansijska policija.
seldzuk

#833 Re: dionice, kupovina itd.

Post by seldzuk »

Imaš u Rijasetu Ured za ekonomske poslove. Ne znam ko je ono direktor, pa popričaj.
seldzuk

#834 Re: dionice, kupovina itd.

Post by seldzuk »

1,0925 % Vakufske imaju. Ali su imali s njima neki spor oko imena. Mislim da će se toga kutarisavat'.
http://www.sase.ba/v1/Tržište/Emitenti/ ... mbol/VKFBP
kmirsad

#835 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

Hvala na trudu. Stupiti ču u kontakt s njima.
seldzuk

#836 Re: dionice, kupovina itd.

Post by seldzuk »

Nema na čemu.
kmirsad

#837 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

seldzuk wrote:Nema na čemu.
Ima. Imaš li slučajno kakav broj telefona, email, ime kontakt osobe... :-D
seldzuk

#838 Re: dionice, kupovina itd.

Post by seldzuk »

kmirsad wrote:
seldzuk wrote:Nema na čemu.
Ima. Imaš li slučajno kakav broj telefona, email, ime kontakt osobe... :-D
Uprava za ekonomske i finansijske poslove

Direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove je Zejnil Rebihić.

Sjedište: Ulica Zelenih beretki 17, 71 000 Sarajevo

Tel./fax: +387/33/533-000

Mail: [email protected].
kmirsad

#839 Re: dionice, kupovina itd.

Post by kmirsad »

Hvala na trudu @seldzuk... :) Mislim da ću im se javiti u srijedu.
seldzuk

#840 Re: dionice, kupovina itd.

Post by seldzuk »

kmirsad wrote:Hvala na trudu @seldzuk... :) Mislim da ću im se javiti u srijedu.
broj je od centrale. nije direktni. nema na čemu, još jedanput. :)
easy

#841 Re: dionice, kupovina itd.

Post by easy »

talić wrote:ja ih ne bi uzeo ni u po cijene. ;-)
Google ima godišnju dobit po dionici od 30 $ što znači da je dobit 5% trenutne cijene dionice od skoro 600$.
Gledano u svijetu investicija i dobiti to je "srednja žalost".
Facebook je totalna navlakuša.
Procjenjuju ga na 85 do 90 milijardi dolara kod ukupnih prihoda od 4 milijarde i dobiti koja je ispod 500 miliona.
Dakle dobit je ispod 1% procjenjene vrijednosti. Uz to kad tad će oglašivači shvatiti da im oglašavanje na facebooku ne donosi očekivanu korist i facebook će iz pozitive otići u gubitke.
Firma bez dobiti i dividende je lošija opcija čak i od love ispod jastuka.
Procitah ovo i dobro se nasmijah. Facebook u to doba bio €30, sada $196. Google trenutno na $1.100 i to jos nakon share splita iz 2014.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#842 Re: dionice, kupovina itd.

Post by gentoo »

Ima li neko ideju kolika bi mogla biti vrijednos po dionici Bhtelecoma za dividendu ?
ultima_palabra

#843 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

0,60 za par dana... u septembru bi trebala biti vanredna.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#844 Re: dionice, kupovina itd.

Post by gentoo »

Samo 0.6KM ?? :shock: I sta Septembar.. zakazana je vanredna 16.7. koliko znam..
zleo

#845 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zleo »

kmirsad wrote:Imam dionice jedne firme iz Tuzle... moje dioničko učešće u kapitalu te firme je oko 41 %, Na žalost, pored mene su tu i tri PIF-s sa po 15 %... jedan im je vlasnik...dakle ukupno imaju oko 45 %. Preko svojih predstavnika u Skupštini i NO ( dva od tri ), bez ikakvog straha od Boga i drćave, krše Zakon o privrednim društvima, gdje god stignu donose nezakonite odluke, drže poslušnog direktora kojem je mandat istekao več dvije godine, štite ga na svaki moguči način, jer sprovodi njihovu razornu politiku, uništavaju firmu i krčme pokretnu i nepokretnu imovinu koja je ogromna...
Ja im ne mogu ništa, a nemam više snage, volje ali i novca da im pružim otpor i zaštitim firmu.
Svoje dionice bih prodao jeftino, dao punomoč nekome ko ima volje znanja i snage da se s njima nosi... ili ih nekome, ko bi znao da im se suprostavi, čak poklonio... da ih se riješim i skinem s grbače.
Mogu li političke organizacije, stranke, vjerske zajednice NVO....biti vlasnici dionica privrednog društva...razmišljam da nekome od njih poklinim 50% svojih dionica, a na drugu polovinu dam punomoć za upravljanje...
Ja moram. Već tri dana pokušavam da ne ragujem, ali moram.
U pitanju je ova firma zar ne?
https://www.olx.ba/artikal/1072051/dion ... -kapitala/
channel10

#846 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Je li istina da ce BHT isplatiti dividendu u visini 1,73KM po dionici?

Otkud tolika dividenda kad se govorilo da vlada trazi 38 miliona i da je BHT U 2017. imao samo nekih 50-60 miliona dobiti?!

Podjela akumulirane dobiti ili?
drug_profi

#847 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

channel10 wrote:Je li istina da ce BHT isplatiti dividendu u visini 1,73KM po dionici?

Otkud tolika dividenda kad se govorilo da vlada trazi 38 miliona i da je BHT U 2017. imao samo nekih 50-60 miliona dobiti?!

Podjela akumulirane dobiti ili?
1,737258 po dionici.

Da, a izvukli su i iz rezervi.
Zato sad nema kupovnog naloga na vidiku. Tako da će vjerovatno kliznut vrijednost za cijeli iznos dividende, možda i više.

Ukupan predložen iznos za dividendu je bio 110,24.
Struktura dividende je sljedeća: 55.96 mil. dobit iz 2017, akumulirana dobit 22.56 mil i 31.72 mil. fond rezervi.
channel10

#848 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Onda ne bi bilo lose dobijenu dividendu pojacati malo i uloziti u nove dionice :)
drug_profi

#849 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

channel10 wrote:Onda ne bi bilo lose dobijenu dividendu pojacati malo i uloziti u nove dionice :)
Ako prihvataš rizik ne bi bilo loše. Ja sam napustio ovo jesenas po 14,30. Možda se vratim i ja ali ispod 10 ako bude.
Due diligence je odobren i vidjecemo sta ce sve da ispliva i koliko to u stvari vrijedi kad se podvuce crta. Moze se ocekivati od sljedece Vlade koja god da bude, da se mora prodati, dok je još ikom interesantno. Ocigledno smo ovako za koju godinu na nuli ili u gubitku. Profit svake godine manji cca. 20%
ultima_palabra

#850 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

Izašao polugodišnji Telekoma rs, poprilično dobar, možda za dlaku lošiji nego prošle godine... cijena odmah porasla.
Post Reply