Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mirzet87sa

#826 Re: Potrosnja

Post by mirzet87sa »

Kiberluskoni wrote:
Ovo o čemu pričate zadnjih par strana nema veze sa autima. Emko je prije par stranica pošteno objasnio da se sve svede na to ko ima većeg :). Činjenica da nečije auto troši 5, a isto tako kod komšije 8, znači da ga ovaj bolje dere, tlači, kontroliše, dominira, govori mu koliko i kad će primiti (svaka sexualna konotacija je namjerna) i prisiljava da manje troši, u maniru epskog junaka koji kroti konja vranca. Nikakve veze sa autima priča nema. Ovome se još doda i začin sa pričom ima se može se i eto ga, samohvala je potpuna. Haj što ga dere i dominira mašinom, nego su u pitanju monstrumi od 3-5 12 hiljada kubika koje rijetke junačine savladavaju snagom svojih slabina :).

A sad nazad na temu :)

Ja ne kontam u čemu je problem sa činjenicom da BC na autu i realna potrošnja nemaju veze. Mirzete, pratim tvoje postove na drugim temama, djeluješ kao razuman čovjek i meščini da si od neke tehničke struke.

Ne kontam kako ti nije jasno da ako na BC piše da ti je prosječna brzina 65kmh, da nikako ne može biti u pitanju gradska vožnja.
Upravo si sam objasnio o čemu se radi: BC ti i dalje kalkuliše prosjeke iz prijašnjeg perioda i popravlja prosjek potrošnje. Čista matematika, tj statistika. Kada ti prosjek brzine padne na oko 30 kmh ili ispod, onda pričamo o gradskoj vožnji. Oko 20 je već prava gradska.

Ja kada na autu resetujem parametre, do mora i nazad, imam prosjek malo preko toga što ti spominješ, dakle 50-70kmh. Ovo je sa preticanjem gomile auta, prženjem uz Ivan i Bradinu i slično. Prosjek brzine uključuje i kretanje, parkiranje, usporavanje i ubrzavanje, stajanje na semaforu...

Imaš slike sa mojom potrošnjom po BC na nekoj od prethodnih stranica. Kada bih htio da manipulišem i zbunjujem stavljao bih ih kao dokaz. Da 3.0 dizel sa 220 konja troši 3.5 litra po gradu je budalaština, iako to upravo piše. Ja znam koliko trenutno sipam i prosjek je nekih 10 gradske, sa prosjekom brzine 32kmh. Možda kada isćeifim auto, pa ga budem rutinski vozao, krenem gasiti klimu, uspijem smanjiti za max litar, ali to je to. Da pričam da može 6-7 gradske nema smisla.

U karijeri sam imao bezbroj ovakvih primjera i sad mi je krivo što nisam slikao: Golf 5 tdi od Pazarića do Sarajeva prosjek 2.9l ili Yaris noćne gradske 2.3l... Podaci samo za zajebanciju, jer u stvarnosti to izgleda ipak malo drugačije :)
Evo da ti odma odgovorim ovaj dio gdje govoris da je prosjecna brzina 65km/h. Auto je kupljeno u njemackoj (c220) i kao takav je konstantno vozen na otvorenoj voznji. Kada sam ga ja uzeo prosjecna brzina mu je bila 130km/h, a ne 65km/h. Zadnju godinu, godinu i po je u sarajevu i konstantno se vozi ruta grbavica - skenderija - ciglane - sip - kobilja glava - vogosca u periodu od 06:30 pa oko 15:20. Cesto se provozam navecer da ubijem dosadu, vecina voznje mi bude kroz zeleni val. Tom voznjom prosjecna brzina od 130km/h spala je na 50-60km/h
Ja trenutnu prosjecnu brzinu ponistiti ne mogu, ako je ponistim restartovat ce mi se i A servis pa onda moram pisati za koliko radim sljedeci. Vjerujem da ce, za koju godinu, prosjecna brzina spasti na 30-35km/h i da se potrosnja opet nece podici preko 7l. Isto tako vjerujem da board ne pokazuje stvarnu, realnu, potrosnju. Tj. da pokazuje manje nego sto uistinu trosi. Ja jesam razuman prema onima koji su razumni, kad me neko krene zajebavati mislim da se tu gubi svaki vid ozbiljnog razgovora. Tehnicke struke jesam i misljenja sam da auto kubikaze 2.0 s dizel motorom ne smije da trosi 10l gradske voznje.
Ponavljam ti opet, na raspolaganju imam 3 w203ke i dat cu ti svaku na testiranje s tim da ne ukljucujem divljanje launch control i kickdown pa se sam uvjeri da je ovo sto govorim istina. Mozda mene BC laze, ja prenosim onako kako na njemu pise.. Dakle, ne izmisljam nista.
emko1234 wrote: ma ovaj golfista je najjaci. covjeku a6 na autputu na 160 trosi 6.9 a njemu njegova oktavija 1.9tdi na 70% otvorene ceste u prosjeku toliko trosila. kontam mozda je koristio samo prve tri brzine pa je u trecoj fikne u blokadu i drzi je tako 15-20 minuta pa je pusti na 80 pa opet, al i tad ne bi tako trosila.
nisam nikada vozio oktaviju ali da trosi 7l otvorene.. :-)
je li kod tebe a6 3.0 ili a4 ?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#827 Re: Potrosnja

Post by mali_milojica »

emko1234 wrote:
mali_milojica wrote:Taj BMW F30 sa 184 ks i 8 brzinskim automatikom po prospektima BMW trosi 5.4 gradske ;-)
Ta voznja Audijem kroz zelene valove nije realna gradska voznja. To nije referentan uzorak.
Samo na forumu ovdje ces vidjeti da ljudi pokusavaju pobiti rijec proizvodjaca,inzinjera i ostalih koji su napravili pojedini auto,sta oni znaju,ja znam bolje. Bitno je da mirzet i emko znaju vise od dr nauka koji rade u Mercedesu i Audiju.
boga mi 6 stepeni manuelni mjenjac je bio na bmwu.
al evo, sad da ja tebi kazem da mi 3.0tdi kroz grad, u toku dana ne uzime vise od 11 litara bez klime, ti ces reci da je nerealno. a realno je, tacnije 11,3 danas bas.
Ako je rucni mjenjac onda mu je potrosnja 5.8 lit po gradu.
A sto ne bih vjerovao da je tvom Audiju potrosnja po gradu 11 lit,sto je po meni sasvim ocekivano. Vjerujem ja i mirzetu da je njemu na njegovom Mercedesu potrosnja kakva jeste,ali to nije realna gradska potrosnja u Sarajevu jer on ne vozi po guzvama,ne upada u guzve,vozi iza 22h i pravi krugove kroz zelene valove i snima potrosnju :-) i jos sve to na kraju pobija ZVANICNE podatke Mercedesa o potrosnji koju je propisao sam proizvođac.
Vjerovatno si citao prospekt za svog Audija ili si nalazio potrosnju koju je propisao proizvođac,mozes li nam molim te reci kolika je ona i koliko se razlikuje od tvoje potrosnje?
daxon

#828 Re: Potrosnja

Post by daxon »

mali_milojica wrote: i jos sve to na kraju pobija ZVANICNE podatke Mercedesa o potrosnji koju je propisao sam proizvođac.
Naravno da pobija, da bi se potvrdili proizvođačevi navodi, mora se mjerenje obaviti po istom sistemu.

U svrhu mjerenja potrošnje, uveden je NEDC (New European Driving Cycle), uglavnom, test se sastoji pd 4 ciklusa gradske vožnje i jednog ciklusa otvorene. Test se izvodi na valjcima, a u obzir se uzima otpor vazduha i masa vozila pa se prema tome podešava i otpor na valjcima.

Uglavnom, što se tiče gradske vožnje, ciklus traje 195 sekundi, a auto pređe 1017 m, motor je djelomično zagrijan i pod malim opterećenjem, na testu je najveća brzina 50 km/h, a prosječna brzina na testu je 18, 77 km/h. Na testu postoji 9 promjena ritma, identičan test se izvodi 4 puta uzastopno, odnosno traje 13 minuta, a auto pređe 4067 m.

Što se tiče testa na otvorenoj cesti, nakon pauzr od 20 s rada u leru, auto se vozi od 50 km/h pa do max. 120 km/h, sa 10 promjena ritma, gdje je na kraju prosječna brzina 62, 6 km/h. Ovaj test traje 400 s, a auto pređe 6956 m.

Na kraju, test kombinirane vožnje, ovaj test traje 1018 s, auto pređe 11023 m, sa prosječnom brzinom od 33, 6 km/h.

Dakle, mjeri se gradska, otvorena i prosječna potrošnja, naravno i emisija izduvnih plinova, također, možemo vidjeti da je riječ o nerealnim uslovima, gdje se za testiranje čak i posebno šteluju motori, tako da fabričke specifikacije ne treba puno uzimati u obzir, u realnim uslovima, ta potrošnja je najčešće veća od deklarisane, dok npr. u USA, ovaj test se obavlja na drugi način, pa deklarisana potrošnja može znatno varirati u odnosu na EU standard.
emko1234

#829 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

@milojice. katalog kaze 9.4 za grad, otvorena 5.8 i prosjecna kombinovana mu je 7.1.

@mirzete, kod mene je a4 B8. 2010 kraj.
golfiista

#830 Re: Odg: Potrosnja

Post by golfiista »

emko1234 wrote:@milojice. katalog kaze 9.4 za grad, otvorena 5.8 i prosjecna kombinovana mu je 7.1.

multitronic?
mirzet87sa

#831 Re: Potrosnja

Post by mirzet87sa »

emko1234 wrote:@milojice. katalog kaze 9.4 za grad, otvorena 5.8 i prosjecna kombinovana mu je 7.1.

pa ne razlikuje se puno od c320ke, osim godista.. tezinom su tu negdje s tim ako je tvoj 240hp stock, a moj 260 jer sam ga vani diz'o a nikada nisam dovrsio prebacivanje snage na tockove tako da rwhp mu nije ni 224 a ni 260 :-) ali potrosnja nam je u 1l razlike
gradske 10l, otvorene 5.8l, kombivanone 7.4l.. ja ne mogu nigdje da nadjem ovaj model motora na benz-de
http://www.mercedes-benz.de/content/ger ... _w203.html
ima samo varijanta c320ke sa benzinskim 3.2 motorm ali ne i 3.0 dizel sa 165kw
supercali

#832 Re: Potrosnja

Post by supercali »

jbt evo glave ako emko i mirzet nije jedna te ista osoba :D
mirzet87sa

#833 Re: Potrosnja

Post by mirzet87sa »

Jako duhovito :roll:
internazionale

#834 Re: Potrosnja

Post by internazionale »

supercali wrote:jbt evo glave ako emko i mirzet nije jedna te ista osoba :D
'vaki mi ogadise i audi i mercedes
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#835 Re: Potrosnja

Post by mali_milojica »

mirzet87sa wrote:

pa ne razlikuje se puno od c320ke, osim godista.. tezinom su tu negdje s tim ako je tvoj 240hp stock, a moj 260 jer sam ga vani diz'o a nikada nisam dovrsio prebacivanje snage na tockove tako da rwhp mu nije ni 224 a ni 260 :-) ali potrosnja nam je u 1l razlike
gradske 10l, otvorene 5.8l, kombivanone 7.4l.. ja ne mogu nigdje da nadjem ovaj model motora na benz-de
http://www.mercedes-benz.de/content/ger ... _w203.html
ima samo varijanta c320ke sa benzinskim 3.2 motorm ali ne i 3.0 dizel sa 165kw
Vidi pod C320 CDI ;-)
preludezalude

#836 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

emko1234 wrote:dakle mirzete druze, da stavimo tacku na i. to sto ti imas to auto, sto si presao xx kilometara s njim i sto ga znas u bobu ipak nije dovoljno da bi se tvoj odgovor i objasnjenje uzeli kao nesto relevantno u ovoj raspravi.
shvati, znaci raja s foruma sigurno zna bolje. iako pola njih nikad nije sjelo u tog mercedesa a kamoli ga provozalo.

sjecam se kad sam bio na promociji nove bmw trice f30 prije godinu-dvije. auto sa 2.0 dizel motorom, cijeli dan na testnim voznjama po gradu, ja sjednem, derem ga. pogledam prosjecnu i pise 7.7 litara. auto preslo 3000km, fakticki novo sa 184 ks.
al jbg, kad to kazes i izneses na forumu, dodje neko i kaze ma nidje veze. to je nemoguce.

jbg, ja ga nisam sipao al sam ga vozio i vidio sta pise. isto je ovdje. nije bitno sta ti znas, bitno je sta raja s foruma zna. kad sam svojvremeno imao audija a4 s 2.0tdi motorom koji je imao cip, i kad sam rekao da mi auto u nocnom vozanju po gradu bez problema pokaze potrosnju od 5.2 litra, ljudi su se ponasali ko da sam im spominjao najmilije. a stvarno auto toliko trosilo u toj voznji. 60-70, zeleni val. 12 navecer, bez guzve, bez klime i 4-5 brzina. a dzaba, kako ce audi sa 180 konja trosit 5.2 po gradu. pa to nidje nema. :run:
Vjerovatno jer raja koja ti ne vjeruje ne moze da shvati da takva tvoja voznja, odgovara stilu voznje koji spada u "rubriku" "otvoren put". Takav stil voznje koji spominjes pa makar to bilo u gradu se ne moze uopste svrstati u gradsku voznju kad je rijec o prosjecnoj potrosnji. Da si izisao na otvoren put, vjerovatno bi pokazao priblizno istu prosjecnu potrosnju.
emko1234

#837 Re: Odg: Potrosnja

Post by emko1234 »

golfiista wrote:

multitronic?
ja koliko znam nema multitronic na 3.0tdi. kod mene je tiptronic 6 brzina.
evo ako mi neko kaze kako da uploadujem sliku rado cu vam pokazati jucerasnju potrosnju. dionica je bila sarajevo-travnik-vlasic. malo voznje po travniku, vlasicka kuca stajanje i pravic vlasic. autoput na tempomatu 150 konstantno na par dionica 200, voznja od lasve do travnika po propisima. preticanje 2-3 bas spora auta, voznja po travniku gradska, i onda uz vlasic pun gas. auto u D modu konstantno, 4 osobe. klima samo na autoputu jer je vani bilo bas ugodno pa se mogao otvorit prozor u sporijoj voznji. total do vlasica je bilo nekih 135km. prosjecna potrosnja po bordu je bila 6.7 litara. sto je ekvivalent toj tvojoj oktaviji golfista koja je laksa, i slabija i nije automatik.

eto samo mi recite kako da je uplouadujem i ide odmah.
golfiista

#838 Re: Potrosnja

Post by golfiista »

valjda s-tronic?
po tvojoj prici dojde da tvoj b8 3.0 trosi manje od mog 2.0 , e jbg.
emko1234

#839 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

golfiista wrote:valjda s-tronic?
nema to sta bit po mojoj prici. ja ti kazem sta pise. imao sam malo vise od pola tanka kad sam otisao jucer gore. vratio sam se s cetvrtinom. cijeli put je bio 263 km. meni u auto stane 65 litara. znaci cetvrtina tanka mi je 16 litara. ja racunam da sam jucer potrosio nekih 20 litara. sarajevo travnik je 95 km, travnik vlasic je 30. i u travniku sam presao nekih 10km. mozda malo manje. kad sam se vracao necu pricat kako sam vozio jer cete reci da sam ovakav i onakav. zato i ne spominjem potrosnju u povratku. i kad se to sve sabere i oduzme, to odgovoara onom sto je pisalo na bordu. prvi dio dionice do vlasica je 6.7 prosjecna na 100km
mjenjac je tiptronic. kasnije se u b8 poceo ugradjivat s tronic.
emko1234

#840 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

evo slika, ko ne vjeruje nek se uvjeri :D
Image
klaki

#841 Re: Potrosnja

Post by klaki »

golfiista wrote:valjda s-tronic?

Eeeee njegov je čipiran :wink:
madner

#842 Re: Potrosnja

Post by madner »

Danas niz krupac, 2.1l na 100.

:D
Rossonero86

#843 Re: Potrosnja

Post by Rossonero86 »

Fiat punto 1.2 benzin ili punto 1.9 JTD dizel

Koje auto manje troši,vidim da je ovaj dizelaš puno skuplji a čitao sam i da su dosta kvalitetni ovi 1.9 JTD motori?
NediM17

#844 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

Mozda nije relevantno, ali ja sam imao Fiestu 1.25 75ks MK4 Ghia, nikada nije sisla ispod 6l/100km otvorene ceste, a po gradu je hladno pila 9 litara. Moj izbor bi bio 1.9 JTD, sigurno dosta manje trosi i dosta bolje ide, mada ako si ga konto dosta vozati i imati duzi period, ni 1.2+LPG nije losa kombinacija (a ugradnju LPG-a taman dobijes za tu razliku u cijeni u odnosu na dizela), mada ce me vjerovatno sad ismijati, je li zaboga, gdje ces ugraditi plin u 1.2, to je samo za 2.0+ kubika, i to ako si fukara.
Qler

#845 Re: Potrosnja

Post by Qler »

Danas Sarajevo-Ljubuski-Sarajevo, po BC 4,7l/100 km prosjecna, na rezervoaru 5,92l/100km iako mislim da je manje jer prvo punjenje je bilo do prvog izbacivanja pistolja, a drugo je navukao na 50KM, ono par puta dosipao pa je vjerovatno tu usuo jos par litara, al eto, 5,92l klima skoro citavo vrijeme radila... 2,0 tcdi 96kW..
AmADin_gospo

#846 Re: Potrosnja

Post by AmADin_gospo »

bosanac ce prije priznati da mu se zena kurva,nego da mu auto trosi.
Qler

#847 Re: Potrosnja

Post by Qler »

Ma meni je oko 10l normalna potrosnja za veca auta. Ja sam ocekivao da ce ovaj moj vise trositi ali eto.. A mislio sam da ce na otvorenom manje :) jebaji ga... Potrosi svako koliko naspes...
poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
hladan.preminger

#848 Re: Potrosnja

Post by hladan.preminger »

C 220 CDI, 150 KS, 2006. godina, 145k na satu.

Otvorena cesta - lagana voznja 6,5l
Otvorena cesta - preko 150 km/h na auti putu 7,5l
Gradska - lagana voznja 9,00 do 10,00l
Gradksa - gas/koči/gas 11,00l

Da dodam da mi je najmanju potrošnju BC pokazao prosli mjesec kad sam isao za Tuzlu iz Krajine. Tamo i nazad u istom danu 600km okruglo, a prosjecna potrošnja u tih 600km 6,1l. To mi je najmanja potrošnja na duzoj relaciji izmjerena.
Last edited by hladan.preminger on 16/09/2014 13:55, edited 1 time in total.
emko1234

#849 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Qler wrote:Ma meni je oko 10l normalna potrosnja za veca auta. Ja sam ocekivao da ce ovaj moj vise trositi ali eto.. A mislio sam da ce na otvorenom manje :) jebaji ga... Potrosi svako koliko naspes...
poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
meni je normalno da svi ljudi ocigledno ne znaju voziti iako imaju vozacke. Pa evo covjeku iznad isti mercedes trosi 2 litra manje od mirzetovog. A sto je zanimljivo, iako ima veci motor i tezi je trosi manje od oktavije koju je spominjao golfista.

Negdje sam procitao, da ako ti je auto trosi puno, a tehnicki je ispravno, glavni problem si ti, tj vozac. Ova tema je najbolji pokazatelj da je tako. Ako ti auto trosi manje nego sto porota s foruma moze da svari, onda si cigan, fukara, lazov i slicno.
U slucaju da ti trosi slicno ili vise, onda si realan, dobar vozac, hadzija i slicno.

Ja glupog nacina razmisljanja boze dragi.
sema911s

#850 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

emkoo kaki sam ja cojekk 23l/100km,. plina ,.,.
Post Reply