Željko Komšić-član Predsjedništva

Post Reply
palermo

#826 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by palermo »

etovidis wrote:

Steta je vec uradjena ali moze se barem nesto nauciti. Treba osigurati da se situacija s Komsicem ne ponovi. Nikada vise se ne smije preglasavati jedan BiH narod u ime 'dobrih namjera' jer to samo produbljuje podjele u drzavi i ne valja nikome.
Odakle ti ta ideja da ne smije. Ako jedan narod( bilo koji) ima loše namjere, naravno da je legitimno, opravdano i čak nužno preglasati ih.
Skijaš

#827 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

etovidis wrote:Steta je vec uradjena ali moze se barem nesto nauciti. Treba osigurati da se situacija s Komsicem ne ponovi. Nikada vise se ne smije preglasavati jedan BiH narod u ime 'dobrih namjera' jer to samo produbljuje podjele u drzavi i ne valja nikome.
Termin "preglasavanje" se zloupotrebljava i trebamo prepoznati kad je nešto protiv volje određenog naroda ipak pozitivno. Primjera radi, neki preglasavanje većeg dijela srpskog naroda na referendumu o nezavisnosti BiH tumače kao legitiman povod za rat, iako je to bio jedini način da se spasi državu. Tu je dakle preglasavanje bilo prihvatljivo. Izbor Komšića je takođe prihvatljiv jer je alternativa bila neki bolesnik poput Ive Mire Jovića koji će raditi na slabljenju države. To je prizma kroz koju trebamo gledati na stvari oko sebe. Ne možemo uvažavati ultimatume nekog ko na sve načine pokušava razvaliti državu jer će se on u protivnom naljutiti i na sve načine pokušati razvaliti državu. Razumiješ ?

Kako god, rješenje vezano za izbor članova predsjedništva je ipak definisano i usaglašeno kroz prijedlog o indirektnom izboru u parlamentu i to će biti riješeno reformom ustava. Hoće li to od HDZ-a napraviti konstruktivnijeg igrača, hoće li zbog tog odustati od projekta etničke podjele ?
mO k3

#828 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

Skijaš wrote:
etovidis wrote:Steta je vec uradjena ali moze se barem nesto nauciti. Treba osigurati da se situacija s Komsicem ne ponovi. Nikada vise se ne smije preglasavati jedan BiH narod u ime 'dobrih namjera' jer to samo produbljuje podjele u drzavi i ne valja nikome.
Termin "preglasavanje" se zloupotrebljava i trebamo prepoznati kad je nešto protiv volje određenog naroda ipak pozitivno. Primjera radi, neki preglasavanje većeg dijela srpskog naroda na referendumu o nezavisnosti BiH tumače kao legitiman povod za rat, iako je to bio jedini način da se spasi državu. Tu je dakle preglasavanje bilo prihvatljivo. Izbor Komšića je takođe prihvatljiv jer je alternativa bila neki bolesnik poput Ive Mire Jovića koji će raditi na slabljenju države. To je prizma kroz koju trebamo gledati na stvari oko sebe. Ne možemo uvažavati ultimatume nekog ko na sve načine pokušava razvaliti državu jer će se on u protivnom naljutiti i na sve načine pokušati razvaliti državu. Razumiješ ?

Kako god, rješenje vezano za izbor članova predsjedništva je ipak definisano i usaglašeno kroz prijedlog o indirektnom izboru u parlamentu i to će biti riješeno reformom ustava. Hoće li to od HDZ-a napraviti konstruktivnijeg igrača, hoće li zbog tog odustati od projekta etničke podjele ?
skijas drugar , na referendumu nije bilo preglasavanja ,jer jedan dio srpskog naroda bosne i hercegovine nije glasao ni ZA ni za NE , bili su sudrzani ,imali su izbor da glasaju ,da se izjasne
Corto Maltese

#829 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Corto Maltese »

Ženski Dr.Med wrote:
etovidis wrote:
Bosnjak333 wrote: "Najveci sin fotelje i love" se na TV-u nije pojavio od one pizdarije pred kamerama kad se zakacio sa dragim vodjom.Izgleda da su se pomirili i ne samo to nego su postali veoma bliski...Prodao je Bosnu kao i svaki politicar,jednostavno,sve za pare.
Steta je vec uradjena ali moze se barem nesto nauciti. Treba osigurati da se situacija s Komsicem ne ponovi. Nikada vise se ne smije preglasavati jedan BiH narod u ime 'dobrih namjera' jer to samo produbljuje podjele u drzavi i ne valja nikome.

jedan narod ne smije se pregasavati ,pa onda nam nije potrebna demokratija ,uvedimo diktaturu

Zasto jedan narod koji cini 15 % ima isti broj glasova kao i narod koji ima preko 55 %
Izašli smo iz SFRJ, rekli "Ne" Slobinoj ideji "Jedan čovjek jedan glas" ,a državnom nivou, baš da nam se to ne bi dešavalo. Gdje se u međuvremenu izgubiše principi? Aha, sjetio sam se, sada smo mi većina, sad mi preglasavamo!
mO k3

#830 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

ma corto do skoro sam bio idealista vjerovao sam u multi Bosnu i dalje vjerujem ,ali kada vidim kako pojedine komsije mi pokusavaju da mi skrate pravo na identitet zasto da im popustim ???

Radi bosnjackog "merhameta"???........ :x :x
etovidis

#831 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by etovidis »

palermo wrote:
etovidis wrote:

Odakle ti ta ideja da ne smije. Ako jedan narod( bilo koji) ima loše namjere, naravno da je legitimno, opravdano i čak nužno preglasati ih.
:)
Nadam se da ovo nije ozbiljan komentar. Ako jeste - nacionalizam je gadna stvar.
U Bosni i Hercegovini se uvijek, a sada vise nego ikada, mora 'dubiti na glavi' da se ne poremete medjunacionalni odnosi koji su ionako krajnje osjetljivi. Uzeti sebi za pravo i preglasati cijeli jedan BiH narod je blizu fasizmu, makar su ljudi koji su glasali za Komsica imali dobre namjere, a ja vjerujem da jesu. Za ovo su krivi Komsic i SDP, a najvise Lagumdzija. I ne smije se nikada vise ponoviti, nijednome narodu.
denideni

#832 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by denideni »

[
skijas drugar , na referendumu nije bilo preglasavanja ,jer jedan dio srpskog naroda bosne i hercegovine nije glasao ni ZA ni za NE , bili su sudrzani ,imali su izbor da glasaju ,da se izjasne[/quote]

Srpski narod u Bosni i Hercegovini organizovao je i održao plebiscit 9. i 10. novembra 1991. godine kada se izjasnilo oko 1.350.000 građana ili 96,4 odsto.....Narod koji je dao stotine hiljada zivota za ZAVNOBIH i Jugoslaviju....Samo dogovorom politickih predstavnika sva tri naroda i dva entiteta moze se napraviti nesto pozitivno a sve ostalo je iluzija koja obicno ide preko ledja obicnog naroda.To sto nemamo politicke opcije i stranke danas koje ce presjeci neke stvari, to je najveci problem.
denideni

#833 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by denideni »

Ženski Dr.Med wrote:ma corto do skoro sam bio idealista vjerovao sam u multi Bosnu i dalje vjerujem ,ali kada vidim kako pojedine komsije mi pokusavaju da mi skrate pravo na identitet zasto da im popustim ???

Ko Ti uskracuje pravo na identitet? USTAV BiH je po tom pitanju jasan.
Last edited by denideni on 17/06/2012 20:28, edited 1 time in total.
Skijaš

#834 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
etovidis wrote:

jedan narod ne smije se pregasavati ,pa onda nam nije potrebna demokratija ,uvedimo diktaturu

Zasto jedan narod koji cini 15 % ima isti broj glasova kao i narod koji ima preko 55 %
Izašli smo iz SFRJ, rekli "Ne" Slobinoj ideji "Jedan čovjek jedan glas" ,a državnom nivou, baš da nam se to ne bi dešavalo. Gdje se u međuvremenu izgubiše principi? Aha, sjetio sam se, sada smo mi većina, sad mi preglasavamo!
To je legitimizacija razvaljivanja Bosne i Hercegovine. I netačno. Izbor Komšića, iako načelno pogrešan, je prihvatljiv jer se tako ograničavalo utjecaj destruktivnih elemenata. Kako je političko Sarajevo bilo destruktivni faktor u SFRJ ? Po čemu ?
mO k3

#835 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

denideni wrote:
Ženski Dr.Med wrote:ma corto do skoro sam bio idealista vjerovao sam u multi Bosnu i dalje vjerujem ,ali kada vidim kako pojedine komsije mi pokusavaju da mi skrate pravo na identitet zasto da im popustim ???

Pa dobro ,hajde recimo niko mi ne uskracuje ,pa sta se onda bune ovi hdz.ovci sa kamenjara kada sve u usutavu stoji
Corto Maltese

#836 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Corto Maltese »

denideni wrote:Srpski narod u Bosni i Hercegovini organizovao je i održao plebiscit 9. i 10. novembra 1991. godine kada se izjasnilo oko 1.350.000 građana ili 96,4 odsto.....Narod koji je dao stotine hiljada zivota za ZAVNOBIH i Jugoslaviju....Samo dogovorom politickih predstavnika sva tri naroda i dva entiteta moze se napraviti nesto pozitivno a sve ostalo je iluzija koja obicno ide preko ledja obicnog naroda.To sto nemamo politicke opcije i stranke danas koje ce presjeci neke stvari, to je najveci problem.
Taj referendum ima hiljadu i jednu manu, i nije dobar primjer za dokazivanje bilo čega.
etovidis

#837 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by etovidis »

Ženski Dr.Med wrote:
denideni wrote:

Pa dobro ,hajde recimo niko mi ne uskracuje ,pa sta se onda bune ovi hdz.ovci sa kamenjara kada sve u usutavu stoji
'HDZovci s kamenjara' je cisti nacionalizam i sovinizam. Ti vrijedjas po nacionalnoj osnovi.
Skijaš

#838 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

denideni wrote:
skijas drugar , na referendumu nije bilo preglasavanja ,jer jedan dio srpskog naroda bosne i hercegovine nije glasao ni ZA ni za NE , bili su sudrzani ,imali su izbor da glasaju ,da se izjasne

Srpski narod u Bosni i Hercegovini organizovao je i održao plebiscit 9. i 10. novembra 1991. godine kada se izjasnilo oko 1.350.000 građana ili 96,4 odsto.....Narod koji je dao stotine hiljada zivota za ZAVNOBIH i Jugoslaviju....Samo dogovorom politickih predstavnika sva tri naroda i dva entiteta moze se napraviti nesto pozitivno a sve ostalo je iluzija koja obicno ide preko ledja obicnog naroda.To sto nemamo politicke opcije i stranke danas koje ce presjeci neke stvari, to je najveci problem.
Bosanskohercegovački Hrvati žele izlazak BiH iz SFRJ, bosanskohercegovački Srbi žele ostanak iste u okviru SFRJ. Šta je tu kompromis ? Neko mora popustiti a to ko mora popustiti određujemo parametrima morala i pravde. HDZ izborom Komšića nije postao žrtva sarajevske nepravde, nego se tako na određeni vremenski period ograničilo destruktivnu ulogu HDZ-a na politička dešavanja. Državi ako nije bolje bez Ive Mire Jovića na toj poziciji, gore sigurno nije.
Last edited by Skijaš on 17/06/2012 20:37, edited 1 time in total.
mO k3

#839 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

a ne nikoga ja nisam uvrijedio ;) to ja fakt

Oni da mogu sve bi muslimanko zatrli ,,,,to ti je sovinizam i nacionalizam
webby-x

#840 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by webby-x »

Ženski Dr.Med wrote:pa sta se onda bune ovi hdz.ovci sa kamenjara kada sve u usutavu stoji
Sa SDP-om pregovara Čavara, a on je iz Bosne.
Također, HDZ je u vlasti na raznim nivoima diljem Bosne,
svugdje gdje ima Hrvata.

Čemu ovaj šovinizam gdje se pokušava HDZ prikazati
samo kroz zapadnu Hercegovinu koju se pogrdno naziva "kamenjar"
dok se u isto vrijeme diči patriotizmom prema državi čije je
"kamenjar" dio?
mO k3

#841 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

opa........ sada sam sovinista ,neznas ti sta ta rijec znaci ,nikada nisam trpo kroz neku stranku jedan narod u isti kos, niti cu ikada ,ali hdz politika prema zemlji u kojoj su rodjeni nista nije bolja od karadziceve politike
ketronsd1

#842 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by ketronsd1 »

etovidis wrote:
Bosnjak333 wrote:
draganbl wrote:Prije jedno dvije godine, na Forumu je postojala tema o Željku. Tada je Komšić bio zaštićen kao sveta krava, nisi smio jednog slova napisati protiv njega, a da se na tebe ne obruši na desetine forumaša. Tema se, čim je krenulo postavljanje ozbiljnih pitanja o Komšićevoj ulozi, ubrzo i ugasila.
Komšić je već sada stvar političke prošlosti, očigledno je da oni koji su ga isturivali kao Najvećeg Sina i Bosanca nemuslimanskog imena više ne žele da im on kvari njihove kvazibosanske poslove. A i on sam, nejak kakav je oduvijek i bio, više ne zna da li bi sa onima koji ga neće, ili bez njih, sam kao zamorac u (bosanskom) kavezu. Ne zna on sam, ne može, ne zna ni da priča kako valja a kamoli nešto radi, povjerenje je dobijao od onih koji su u njemu vidjeli ideal Bosanca, ne zato što on to zaslužuje, već zato što ga je SDP takvim lažno predstavio.
Ideja multietničke Bosne zamiranjem Željka Komšića nije nestala, jer sa njim nije ni postojala. Postojala je i postoji međutim, u glavama onim koji su Željka vidjeli kao pogrešan pokušaj onoga što bi trebalo biti ispravno. Ili su ga možda smatrali ispravnim, nesvjesni toga da pokrete lutaka u pozorištu ipak kontrolišu oni koji su te lutke i proizveli.
"Najveci sin fotelje i love" se na TV-u nije pojavio od one pizdarije pred kamerama kad se zakacio sa dragim vodjom.Izgleda da su se pomirili i ne samo to nego su postali veoma bliski...Prodao je Bosnu kao i svaki politicar,jednostavno,sve za pare.
Kakva glupestina :shock: :shock:
etovidis

#843 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by etovidis »

Ženski Dr.Med wrote:a ne nikoga ja nisam uvrijedio ;) to ja fakt

Najgori nacionalisti su oni koji misle da to nisu.
mO k3

#844 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

etovidis wrote:

jeste ,hajde nek bude tako kako ti kazes

dobio sam titulu u zadnjih par postova kao nacionalista i sovinista ..... smjehovito
denideni

#845 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by denideni »

Bosanskohercegovački Hrvati žele izlazak BiH iz SFRJ, bosanskohercegovački Srbi žele ostanak iste u okviru SFRJ. Šta je tu kompromis ? Neko mora popustiti a to ko mora popustiti određujemo parametrima morala i pravde. HDZ izborom Komšića nije postao žrtva sarajevske nepravde, nego se tako na određeni vremenski period ograničilo destruktivnu ulogu HDZ-a na politička dešavanja. Državi ako nije bolje bez Ive Mire Jovića na toj poziciji, gore sigurno nije.[/quote skijas]

HDZ je sada destruktivan elemenat ali kad je bio referendum za nezavisnu BIH je bio jako pozeljan...Sta hocu da kazem,nije ni cudo da se ljudi bune jel Sarajevo ne nudi nista....Daleko od toga da podrzajem HDZ.
etovidis

#846 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by etovidis »

Ženski Dr.Med wrote:
etovidis wrote:

jeste ,hajde nek bude tako kako ti kazes

dobio sam titulu u zadnjih par postova kao nacionalista i sovinista ..... smjehovito
Nacionalizam bas i nije smijesan.
mO k3

#847 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by mO k3 »

denideni wrote:Bosanskohercegovački Hrvati žele izlazak BiH iz SFRJ, bosanskohercegovački Srbi žele ostanak iste u okviru SFRJ. Šta je tu kompromis ? Neko mora popustiti a to ko mora popustiti određujemo parametrima morala i pravde. HDZ izborom Komšića nije postao žrtva sarajevske nepravde, nego se tako na određeni vremenski period ograničilo destruktivnu ulogu HDZ-a na politička dešavanja. Državi ako nije bolje bez Ive Mire Jovića na toj poziciji, gore sigurno nije.[/quote skijas]

HDZ je sada destruktivan elemenat ali kad je bio referendum za nezavisnu BIH je bio jako pozeljan...Sta hocu da kazem,nije ni cudo da se ljudi bune jel Sarajevo ne nudi nista....Daleko od toga da podrzajem HDZ.
ne nudi nista ,pa sta zele vise??? .... :lol:
Skijaš

#848 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

denideni wrote:
Bosanskohercegovački Hrvati žele izlazak BiH iz SFRJ, bosanskohercegovački Srbi žele ostanak iste u okviru SFRJ. Šta je tu kompromis ? Neko mora popustiti a to ko mora popustiti određujemo parametrima morala i pravde. HDZ izborom Komšića nije postao žrtva sarajevske nepravde, nego se tako na određeni vremenski period ograničilo destruktivnu ulogu HDZ-a na politička dešavanja. Državi ako nije bolje bez Ive Mire Jovića na toj poziciji, gore sigurno nije.
Animozitet HDZ-a prema Bosni i Hercegovini nije posljedica izbora Željka Komšića. HDZ već 20 godina ima isti, štetan kurs.
JohnnyS

#849 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by JohnnyS »

Ali je kulminirao Komšićem... I onih par postotaka Hrvata kojima se HDZ gadio su se "galvanizirali" nakon pobjede Komšića. Jako kratkovidno je bilo njegovo postavljanje za Predsjednika, jer ako se u ove 2 godine nešto spektakularno ne promijeni, jedino po čemu će ga pamtit je to da je onu trudnicu pod rotacijom odveo do rodilišta.
denideni

#850 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by denideni »

Koliko ima HDZ toliko ima i SDA i SDS kao i danas SNSD....to je rovovska pozicija nasljedjena iz rata i ratnih propagandi....Gradjani BiH su jasno dali njima podrsku na izborima 1990 i to apsolutnu.Sve ostale stranke su imale 14 % glasova ukupno 1990....Danas imamo torove i narode osjednute strahom jednih od drugih sto jos vise forsiraju mediji i sami politicari nego sto je to u stvarnom zivotu...Uredjenje drzave ne mora uvijek znaciti raspad zemlje jel raspad je nemoguc zbog milion stvari i danas i u buducnosti.
Post Reply