Hrvatsko pitanje

Post Reply
volta dzontra

#826 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
zlajaBHF wrote:Skijas, zar mi uopste treba da raspravljamo o "Hrvatskom pitanju" dok Hrvatska zastava visi na zgradi opstine u Stocu ????
Ti bi trebao biti čovjek bez obzira na to kako se neko odnosi prema tebi. To je polazna tačka, ti nisi isti kao pobornici šovinističkog zapišavanja teritorije a pravedno rješenje tražiš i kad si slabiji od njih i kad si jači od njih. To je konstanta, ta tvoja ljudskost. Bar bi trebala biti. Sarajevo je sačuvalo obraz u ratu, neće ga prljati ni u miru.
Nisam protiv dijaloga i ustupaka, ali trebas imati partnera sa kojim bi vodio dijalog...Danas takvog na Hrvatskoj strani nazalost nema, osim ovih manjih stranaka kao HSP
SDP je i hrvatska stranka i dobro je da pokazuju kooperativnost u procesu rješavanja "hrvatskog pitanja". Čovićeva zadnja laž po kojoj je rekonstrukcija entitetske vlasti trebala biti izvršena sad u prvoj sedmici maja je vjerovatno zadnji trzaj prije nego što u HDZ-u shvate da više ne mogu šutati Sarajevo kako su navikli i da moraju sjesti i razgovarati o rješenjima koja su prihvatljiva svima.
Malo partijski mutis vodu. SDPova koperativnost u rjesavanju hrvatskog pitanja je posljedica diplomatskog i političkog kraha platformaskog projekta. Prvo je proces formiranja vlasti na Drzavnoi razini po principu pakta dviie vodece bosnjacke stranke a od Srba i Hrvata koga one izaberu propao. Ovaj FBIH eksperiment je navodno uspio a svi gledaju izlaznu strategiju. Prije godinu dana za SDP "hrvatsko pitanje" nije postojalo niti su imali namjeru obazirati se na njega prije i poslije izbora 2010.

Usporedi izjave u medijima kraj 2010 i pocetak 2012.
Sto se tice rekonstrukcije Covic se zajebaje. To je svima jasno. Vise uopce ne zeli rekonstrukciju. Tipuje da se Platformaska vlada sama pasti zbog unutarnjih problema. Ide na cuckanje
Skijaš

#827 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Malo partijski mutis vodu.
Odoh ja malo u baštu, sjesti u hlad, piti ledeni čaj i čitati nešto. Valjda ćemo kasnije moći nastaviti bez međusobnog vrijeđanja.
volta dzontra

#828 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Odoh ja malo baštu, sjesti u hlad, piti ledeni čaj i čitati nešto. Valjda ćemo kasnije moći nastaviti bez đusobnog vrijeđanja.
Ma nije ovo valjda uvreda. To se koristi u polemikama. Pa i ja neke stvari prikazujem drukcije da odgovaraju mojim stavovima ili da se bolje uklope..
Evo i ja cesto mutim vodu
zavodnik_

#829 Re: Hrvatsko pitanje

Post by zavodnik_ »

volta dzontra wrote:
fortaleza wrote:
zlajaBHF wrote:Skijas, zar mi uopste treba da raspravljamo o "Hrvatskom pitanju" dok Hrvatska zastava visi na zgradi opstine u Stocu ????
Visi i talijanska u Puli pa nitko ne pravi probleme oko toga jer su koliko toliko zaštićena prava manjina. E sad zamisli što je kad je u pitanju kontitutivni narod... Što se mene osobno tiče nek se i zastava i hrvatskog i bošnjačkog naroda ukloni i postavi zastava Tanzanije, na isto mi dođe... Jeftina populistička priča da bi se skrenulo s razgovora o dosta bitnijim stvarima. Na isto dođe kod sva tri naroda u BiH.

LP[/quote

Visi brate Turska zastava usred Sirokoga Brijega...n
Primjetio sam da se mnogi Bošnjaci hvataju Istre kao pijan plota, usporedba Talijani-Hrvati u Istri nije isto što i Bošnjaci-Hrvati u BiH. Hrvati su konstitutivni u BiH dok talijani u Istri su nacionalna manjina.
Skijaš

#830 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Prije godinu dana za SDP "hrvatsko pitanje" nije postojalo niti su imali namjeru obazirati se na njega prije i poslije izbora 2010.
Dogovor oko indirektnog izbora članova predsjedništva je davno postignut i to će biti dio paketa ustavnih promjena, a izmjena pravilnika kojom se ide ka pravednijem funkcionisanju Vlade FBiH je usaglašena odmah na početku mandata. Kako god, položaj Hrvata je bolji sada nego prije ovog iskoraka SDP-a a postoji i tendencija daljeg poboljšanja.
seln

#831 Re: Hrvatsko pitanje

Post by seln »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Prije godinu dana za SDP "hrvatsko pitanje" nije postojalo niti su imali namjeru obazirati se na njega prije i poslije izbora 2010.
Dogovor oko indirektnog izbora članova predsjedništva je davno postignut i to će biti dio paketa ustavnih promjena, a izmjena pravilnika kojom se ide ka pravednijem funkcionisanju Vlade FBiH je usaglašena odmah na početku mandata. Kako god, položaj Hrvata je bolji sada nego prije ovog iskoraka SDP-a a postoji i tendencija daljeg poboljšanja.
Ma jok..za svu bijedu hrvatskog naroda u zadnjih 20 godina je kriv SDP...nije HDZ za koji su glasali, nije SDA s kojom su bili u talu, nisu cetnici koji su ih protjerali...
ne, don Sukalo je rekao da su krivi komunjare...ovaj, SDP.
Canton

#832 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

volta dzontra wrote: Malo partijski mutis vodu. SDPova koperativnost u rjesavanju hrvatskog pitanja je posljedica diplomatskog i političkog kraha platformaskog projekta. Prvo je proces formiranja vlasti na Drzavnoi razini po principu pakta dviie vodece bosnjacke stranke a od Srba i Hrvata koga one izaberu propao. Ovaj FBIH eksperiment je navodno uspio a svi gledaju izlaznu strategiju. Prije godinu dana za SDP "hrvatsko pitanje" nije postojalo niti su imali namjeru obazirati se na njega prije i poslije izbora 2010.

Usporedi izjave u medijima kraj 2010 i pocetak 2012.
Sto se tice rekonstrukcije Covic se zajebaje. To je svima jasno. Vise uopce ne zeli rekonstrukciju. Tipuje da se Platformaska vlada sama pasti zbog unutarnjih problema. Ide na cuckanje

-hrvatsko pitanje za SDP ne postoji ni danas, kao ni Bosnjacko ili Srpsko
Presuda Sejdic-Finci bi trebala rijesiti sve ono sto stvara diskriminaciju prema svakome

-Formiranje vlasti u BiH se desilo kao i u svakoj normalnoj drzavi
vlast formira onaj ko ima dovoljno ruku da izglasa

- Koje izjave za medije da usporedimo?

- Covic svakako nije htio u vlast i da mu se dalo 16 ministarstava, njemu vise odgovara mobilizacija glasaca spikom o ugrozenosti. Covjek ide Dodikovim stopama.

Prica o ugrozenosti Hrvata ne traje od 2010 nego od 1918
kiky

#833 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

šta im nije valjalo 1918 ....
:?
zavodnik_

#834 Re: Hrvatsko pitanje

Post by zavodnik_ »

A gdje ste vi samo bili 1918? :-)
Chisum

#835 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Chisum »

Mi? Kao i uvijek...

Pili kaHvu i drkali kurac... I gledali kako musavi kmetovi, sve sa svjezom balegom na opancima, dovuceni iz kojekakve pizde materine, dobivaju komad po komad zemlje - sve dzabalesku... iste one zemlje, na kojoj ce, i od koje ce, kasnije, praviti svoje nacionalne istorije, satkane od mitova i lazi.

Pili kaHvu, drkali racku... kao i uvijek....

I nadali se da ce nekakav izmisljeni bog da nam rijesi probleme.

Tema je trubadur, pa ne zalazim na nju (posto danas mnogi bosanski Hrvati po pamet i misljenje idu rataru iz Laktasa, pa je smijesno i razmisljati o nekoj zdravoj debati dok su stvari onakve kakve jesu), nego slucajno kliknuh na nju (klix, ovo, ono), pa reko', da ti odgovorim gdje su bili moji 1918... pa sam ja kasnije morao da pisham krv cetiri godine i ispravljam krivu Drinu, jer se svaki papcic sa Sokoca ili iz Mokrog, nosen poezijom seljaceta s Durmitora i pjesmicama o gruntu i 70% zemlje , u jednom momentu osjetio domaci u mom gradu... previse domaci.

Gdje si ti bio, ne znam, niti me, da se ne lazemo, libo racku.
Last edited by Chisum on 06/05/2012 00:56, edited 1 time in total.
Canton

#836 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

kiky wrote:šta im nije valjalo 1918 ....
:?
Pa usli u prvu jugoslaviju tacnije kraljevinu SHS i tada je pocela prica o ugrozenosti, koju desna hrvatska politika odrzava i danas, a nastavit ce se ugrozenost i u EU

Hrvatska ce biti prva drzava koje ce istupiti iz EU
Canton

#837 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

zavodnik_ wrote:A gdje ste vi samo bili 1918? :-)
Ovdje gdje smo i danas, samo u mnogo boljem politickom polozaju nego tada.
zavodnik_

#838 Re: Hrvatsko pitanje

Post by zavodnik_ »

Canton wrote:
Inače, ne znam da li znate ali vi ste upravo ušli s nama u Državu SHS pa u Jugoslaviju pa i kasnije ste nas slijedili u NDH. Ali to je vaša stvar, i nitko vas ne priziva zbog toga. :)
Skijaš

#839 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Chisum wrote:Tema je trubadur, pa ne zalazim na nju (posto danas mnogi bosanski Hrvati po pamet i misljenje idu rataru iz Laktasa, pa je smijesno i razmisljati o nekoj zdravoj debati dok su stvari onakve kakve jesu), nego slucajno kliknuh na nju (klix, ovo, ono)
Mislim da je jako bitno pokazati kako dijalog i dogovor jesu mogući kad razgovaramo uz dobru namjeru i želju da shvatimo sagovornika. To je bio cilj teme i u tom se uspjelo, što je još jedna potvrda da je sve ovo naše lako rješivo a da političari na tom ne rade jer im odgovara trenutni stepen polarizacije.
Canton

#840 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

zavodnik_ wrote:
Canton wrote:
Inače, ne znam da li znate ali vi ste upravo ušli s nama u Državu SHS pa u Jugoslaviju pa i kasnije ste nas slijedili u NDH. Ali to je vaša stvar, i nitko vas ne priziva zbog toga. :)
Ja tebi jedno, ti meni drugo.

Govorim od kad pocinje kuknjava Hrvata od prve zajednicke drzave.
Canton

#841 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Hrvatsko pitanje u politickom smislu ne postoji.
volta dzontra

#842 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Chisum wrote:Mi? Kao i uvijek...

Pili kaHvu i drkali kurac... I gledali kako musavi kmetovi, sve sa svjezom balegom na opancima, dovuceni iz kojekakve pizde materine, dobivaju komad po komad zemlje - sve dzabalesku... iste one zemlje, na kojoj ce, i od koje ce, kasnije, praviti svoje nacionalne istorije, satkane od mitova i lazi.

Tema je trubadur, pa ne zalazim na nju (posto danas mnogi bosanski Hrvati po pamet i imisljenje idu rataru iz Laktasa, pa je smijesno i razmisljati o nekoj zdravoj debati dok su stvari ionakve kakve jesu), nego slucajno kliknuh na nju (klix, ovo, ono), pa reko', da ti odgovorim gdje su bili moji 1918... pa sam ja kasnije morao da pisham krv cetiri godine i ispravljam krivu Drinu, jer se svaki papcic sa Sokoca ili iz Mokrog, nosen poezijom seljaceta s Durmitora i pjesmicama o gruntu i 70% zemlje , u jednom momentu osjetio domaci u mom gradu... previse dom

Aj malo razradi ovo "musavi kmetovi , opanci, dzabalesku" :)
Cisto da vidimo dokle je novobosansko, bogumilsko-islamsko-partizansko-kontinuitetna ideologija otisla daleko kako je glavni ideolog Tunjo sve senilniji i senilniji
kiky

#843 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

Inače, ne znam da li znate ali vi ste upravo ušli s nama u Državu SHS pa u Jugoslaviju pa i kasnije ste nas slijedili u NDH. Ali to je vaša stvar, i nitko vas ne priziva zbog toga. :)[/quote]

majko draga ...
:shock:
kiky

#844 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

volta dzontra wrote:

Tema je trubadur, pa ne zalazim na nju (posto danas mnogi bosanski Hrvati po pamet i imisljenje idu rataru iz Laktasa, pa je smijesno i razmisljati o nekoj zdravoj debati dok su stvari ionakve kakve jesu), nego slucajno kliknuh na nju (klix, ovo, ono), pa reko', da ti odgovorim gdje su bili moji 1918... pa sam ja kasnije morao da pisham krv cetiri godine i ispravljam krivu Drinu, jer se svaki papcic sa Sokoca ili iz Mokrog, nosen poezijom seljaceta s Durmitora i pjesmicama o gruntu i 70% zemlje , u jednom momentu osjetio domaci u mom gradu... previse dom

Cisto da vidimo dokle je novobosansko, bogumilsko-islamsko-partizansko-kontinuitetna ideologija otisla daleko kako je glavni ideolog Tunjo sve senilniji i senilniji
nemoraš čekat da ti on objašnjava ...
davno si se trebo obrazovat, bar toliko da znaš o čemu se radi kad več hočeš da brljaš po forumima ...
:cry:
Skijaš

#845 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

kiky wrote:
volta dzontra wrote:Aj malo razradi ovo "musavi kmetovi , opanci, dzabalesku" :)
nemoraš čekat da ti on objašnjava ...
davno si se trebo obrazovat, bar toliko da znaš o čemu se radi kad več hočeš da brljaš po forumima ...
Pa i mene sada malo kopka šta je pisac htio da kaže, jer me ova priča o raspodjeli zemlje "kmetovima" podsjeća na ono šupljiranje o "genocidu" nad Bošnjacima, kojima je kao načinjena nepravda jer je otvoreno pitanje prava na imovinu koju su Turci podijelili agama i begovima kao ratni plijen. Kao da se nekom povrijedilo ljudsko pravo jer je dovedena u pitanje ta feudalna postavka po kojoj jedna grupa može nasljeđivati s koljena na koljeno ratni plijen, a druga treba biti sretna jer agi daje samo trećinu.
Opetja033

#846 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Opetja033 »

Skijaš wrote:Pa i mene sada malo kopka šta je pisac htio da kaže, jer me ova priča o raspodjeli zemlje "kmetovima" podsjeća na ono šupljiranje o "genocidu" nad Bošnjacima, kojima je kao načinjena nepravda jer je otvoreno pitanje prava na imovinu koju su Turci podijelili agama i begovima kao ratni plijen. Kao da se nekom povrijedilo ljudsko pravo jer je dovedena u pitanje ta feudalna postavka po kojoj jedna grupa može nasljeđivati s koljena na koljeno ratni plijen, a druga treba biti sretna jer agi daje samo trećinu.
Kakva kolicina suplje price. Molim te, mozes li me prosvijetliti o nacinu na koji su zemljoposjednici/vlastela/plemstvo u zapadnoeuropskim zemljama dosli do svojih imanja i zemlje i zasto to niko od njih nije oduzeo? I dan danas plemstvo u svim zapadnoeuropskim zemljama zivi na zemlji koju su naslijedili od svojih predaka a koju su je opet dobili na osnovu zasluga prema caru/kralju. Feudalna postavka nije to sto si naveo, to je osnovno ljudsko pravo i pravo na privatnu imovinu. Feudalna postavka je kmetstvo. Interesantno je da se agrarna reforma revnosno provodila nad Bosnjacima, dok srpski i hrvatski zemljoposjednici u Srbiji/Hrvatskoj i nisu bas nesto osteceni.
Skijaš

#847 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Opetja033 wrote:
Skijaš wrote:Pa i mene sada malo kopka šta je pisac htio da kaže, jer me ova priča o raspodjeli zemlje "kmetovima" podsjeća na ono šupljiranje o "genocidu" nad Bošnjacima, kojima je kao načinjena nepravda jer je otvoreno pitanje prava na imovinu koju su Turci podijelili agama i begovima kao ratni plijen. Kao da se nekom povrijedilo ljudsko pravo jer je dovedena u pitanje ta feudalna postavka po kojoj jedna grupa može nasljeđivati s koljena na koljeno ratni plijen, a druga treba biti sretna jer agi daje samo trećinu.
Kakva kolicina suplje price. Molim te, mozes li me prosvijetliti o nacinu na koji su zemljoposjednici/vlastela/plemstvo u zapadnoeuropskim zemljama dosli do svojih imanja i zemlje i zasto to niko od njih nije oduzeo?
Pa trebalo je i njima oduzeti i podijeliti ljudima ravnomjerno.
volta dzontra

#848 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

kiky wrote:
volta dzontra wrote:

Cisto da vidimo dokle je novobosansko, bogumilsko-islamsko-partizansko-kontinuitetna ideologija otisla daleko kako je glavni ideolog Tunjo sve senilniji i senilniji[/q
n čeka ti on objašnjava ...
davno si se trebo obrazovat, bar toliko da znaš o čemu se radi kad več hočeš da brljaš po forumima ..
Eto bas cu se obrazovati unutar plitkog begovsko-minderaskog pogleda na 400 godina rahata na krajnjim rubovima Otomanske imperije koju je cijela Europa 250 godina zvala "Bolesnik s Bosfora". Kolicina zaostalosti u istocnoj Europi se mjeri koliko je nad nekom zemljom taj "bolesnik bolovao". Ako te interesira imas na internetu dosta istrazivanja na temu kako zemlje koje su dulje boravile pod Otomanima teze usvajaju moderne drustvene institucije. Sto se mene tice svaka godina koju smo smo od 1492. proveli pod Otomanskom vladavinom je retardacija....

Ali dobro. Neko se obrazuje na knjižnicama iz povijesti koje pisu bivsi profesori marksizma pa je moguce da ne uocava drustvene posljedice dugogodisnje vladavine trule azijske despocije i sto je jos gore....zivota na rubu te despocije....

Evo kiky ako te interesira. Poredaj u jedan stupac istocno-europske zemlje. U drugi stupac duljinu boravka unutar "otomanskog kulturno-civilizacijskog" kruga a u trecu GDP po glavi stavovnika.....
Sve ce ti se samo kazati
volta dzontra

#849 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
Opetja033 wrote:
Kakva kolicina suplje price. Molim te, mozes li me prosvijetliti o nacinu na koji su zemljoposjednici/vlastela/plemstvo u zapadnoeuropskim zemljama dosli do svojih imanja i zemlje i zasto to niko od njih nije oduzeo?[/quote
Pa trebalo je i njima oduzeti i podijeliti ljudima ravnomjerno.
Sta mu se povlacis. Trebalo je i njima..:):):).zapadneuropske zemlje su probleme s nepravednim feudalizmom i njegovim posljedicama rjesavale postupno od pojave slobodnih gradova, povelja o slobodama, uspona burzoazije itd...
To sto je u Bosni i Hercegovini bila ravna crta 400 godina pa se problem morao riješiti u okviru agrarne reforme u par godina da se uopce u 20. stoljecu izadje uz kasnog srednjeg vijeka je jedino ispravno....i moguce.
Opetja033

#850 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Opetja033 »

volta dzontra wrote:Sta mu se povlacis. Trebalo je i njima..:):):).zapadneuropske zemlje su probleme s nepravednim feudalizmom i njegovim posljedicama rjesavale postupno od pojave slobodnih gradova, povelja o slobodama, uspona burzoazije itd...To sto je u Bosni i Hercegovini bila ravna crta 400 godina pa se problem morao riješiti u okviru agrarne reforme u par godina da se uopce u 20. stoljecu izadje uz kasnog srednjeg vijeka je jedino ispravno....i moguce.
I da li je iko, u tom periodu od par stoljeca tranzicije, zemljoposjednicima i plemstvu oduzeo privatno vlasnistvo? Naravno da nije. Jer je pitanje civilizacijskih tokova (u koje se ti tako licemjerno kunes) svetost i nepovredljivost privatne svojine. Znaci jedini problem i jedini uslov za taj "civilizacijski skok" je bila agrarna reforma (koja uzgred nije provedena tokom tih par stotina godina u Zapadnoj Europi). Ti fakat mislis da je ovdje neko retardiran pa da ce popusiti pricu?
I zasto se onda bunite kada vam covjek lijepo saspe istinu u lice - da kompletna prica o agrarnoj reformi nije imala nikakav plemenit cilj vec se radilo o brutalnoj pljacki kojom je fukara i dojucerasnji nepismeni kmetovi lijecila svoje komplekse nad visim stalezima.
Ti zasigurno ne podrzavas nacionalizaciju za vrijeme SFRJ a agrarna reforma ti i nije toliko odvratna.
Post Reply