Licenciranje softvera, inspekcija...
Moderator: Benq
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#826 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
ma ne treba stavljati filmove i muziku u isti kontekst sa softwerom, a pogotovo ne sa knjigama. Muzika i film su zabava i ako treba derati ilegalce treba derati na tome. Softwer je sredstvo za rad i tu je već druga priča. Jebga firme trebaju same procjeniti šta mogu raditi na open source a za šta treba planirati budžet i kupovati.
Mislim jebli ih windowsi i MSN office paketi ...svi se naklatili na njih a u suštini 90% firmi koje pretresaju može naći besplatne alternative jer koriste PC umjesto nekadašnje pisaće mašine. Ovo što se dešava je problem jedino u malom broju firmi koje koriste specijalizovane softwere.
Sa knjigama nas najviše dugoročno udaraju po ušima jer ostajemo odsječeni od novih znanja. Hajde i nekako sa društvenim naukama, ali sa prirodnim i tehničkim potpuno ostajemo donji i u mrakuši glede novih tehnologija. A svi znate da se kod nas ništa ne prevodi, biblioteke i fakulteti ne nabavljaju ništa novo, nemamo istraživanja i ostaćemo crna rupa Evrope.
Mislim jebli ih windowsi i MSN office paketi ...svi se naklatili na njih a u suštini 90% firmi koje pretresaju može naći besplatne alternative jer koriste PC umjesto nekadašnje pisaće mašine. Ovo što se dešava je problem jedino u malom broju firmi koje koriste specijalizovane softwere.
Sa knjigama nas najviše dugoročno udaraju po ušima jer ostajemo odsječeni od novih znanja. Hajde i nekako sa društvenim naukama, ali sa prirodnim i tehničkim potpuno ostajemo donji i u mrakuši glede novih tehnologija. A svi znate da se kod nas ništa ne prevodi, biblioteke i fakulteti ne nabavljaju ništa novo, nemamo istraživanja i ostaćemo crna rupa Evrope.
- neo7
#827 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Last edited by neo7 on 29/03/2012 16:17, edited 1 time in total.
- xamp
#828 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Malo ga jebe ova ACDC naljepnica xDneo7 wrote:ako kome treba, nije skupo http://klix.com/PCLICENCIRAN
-
dragan.s
#829 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
I jeste isto i nije. Ako taj Photoshop skineš da bi pomoći njega zarađivao lovu to je već poseban prekršaj. I direktna šteta Adobe-u jer ga nisi platio. Da ga moraš platili ne bi ga skidao.Comrad wrote: Ovako kad gledas isto ti dodje, ili ti skinuo Photoshop ili skinuo Avatar isto ti je. Neko je milione ulozio u to, a ti si u 2 klika to uzeo besplatno. To sto su rupe u zakonu takve, nema nikakve veze. To sto ce neko zaraditi na Photoshopu, ili sto ces ti uzivati djabalesku u filmu je meni isto.
Kod filmova i serija je nešto drugo. Naprosto nema drugog načina za veliki broj ljudi da pogleda filmove i serije. Kolika gradova u BiH ima kino sale? Posebno kvalitetne. Druga je stvar što svi filmovi prvo prođu kroz kina vani, pa se tek nakon godinu ili više dana izda DVD (ili BR svejedno). Koji opet ne dolazi u BiH, ili ako dođe sa paprenom cijenom. Time što sam ja skinuo taj film i odgledao proizvođač ništa ne gubi. Ovo je naročito izraženo kod serija koje su sada popularnije od filmova. Serija se emituje u USA, zatim se nakon par godina pojavi na nekom od naših kanala. Ako sam je ja skinio i odgledao par dana nakon što je emitovana u USA, zbog čega bi proizvođač bio na gubitku? On će je svakako prodati nekoj našoj TV kući kad joj padne cijena.
U kojim je to uređenim zemljama torent zabranjen? Pa najviše je seed-ova iz EU i SAD. Kineza skoro i nema.U uredjenim zemljama ne mozes ni sa torenata skidati, al eto buduci da vi zastupate sve legalno, nadam se da ce i to doci kod nas, pa ces film moci ili iznajmiti, kupiti po paprenoj cijeni ili gledat u kinu. Vidjet cu onda kakva ce vam prica bit, kad budes morao placati pakete serija po stotine KM, hoces li doci ovdje i sve to tako zdusno podrzavati.
-
dragan.s
#831 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Na torentima se pored nelegalnog nalazi i masa legalnog sadržaja tako da su ovi zakoni samo "ganjanje vještica", a ne nešto što će stvarno spriječiti pirateriju.jOFLA wrote: Australia i Novi Zeland od prošle godine imaju zakon da je ISP kriv i plaća kaznu izdavačkoj kući ili vladi ako se neki od njihovih korisnika uhvati da skida filmove, muziku, kompjuterske programe ili bilo šta drugo čime se ne poštuje copyright. Tako su ISP dobrovoljno preuzeli obavezu da prate svoje korisnike kako ne bi bili krivi zbog njih. Telstra se bunila jedno vrijeme ali mora podleći zakonu.
Pored toga, Novi Zeland od septembra 2011, zabranio je svaki oblik p2p totalno, ali sasvim. Ovdje se priča o linuxu, to je GPL i tako dalje slobodno skidanje, ali tamo na NZ ni linux, niti vlastite slike ili privatne fajlove koji su eventualno tvoje vlasništvo, niti bilo šta preko bilo kojeg p2p protokola. Nije važno šta si skidao, kriv si jer si koristio neki od p2p, a to uključuje i torrent. Na NZ p2p je doslovno, bukvalno, i sasvim zabranjen.
Zbog toga se ljudi počinju dovijati i preko VPN-a zaobilaziti praćenje i kazne:
http://www.stuff.co.nz/technology/digit ... n-document
http://www.p2pon.com/2012/03/21/new-zea ... umvent-it/
http://www.bestvpnservice.com/blog/new- ... le-sharing
Enkripcija u torent protokolu postoji odavno samo se nije koristila toliko. Par klikova u torent klijentu i ISP može "mahat ušima" oko toga šta neko skida.
-
dragan.s
#833 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Pa ne bih nazvao uređenom zemlju u kojoj je čitav internet protokol zabranjen. Ni Kinezi to ne rade, a oni su najpoznatiji po cenzuri net-a. Šta sa firmama koje torent koriste za distribuciju fajlova u svojoj lokalnoj mreži?jOFLA wrote: To je potpuno irelevantno. Pitao si "U kojim je to uređenim zemljama torent zabranjen?" Eto ti.
"Skidao sam svoje vlasništvo, moje fajlove."
"Ali koristio si neki od p2p protokola ?"
"jesam, i šta s' tim ?"
"Onda si kriv." Tačka. Legalni sadržaj skidaj na neki drugi način.
Nema default-nih portova za torent. Ja imam na tri računara instaliran utorrent i na svakom je taj port različit. Enkripcija oslobađa od odgovornosti ISP-a. On ne vidi šta ja radim. Moguća je tužba vlasnika prava, ali ju je prilično teško dokazati jer ISP nema dokaza za to. Plus što je moguće da koristim neki proxy koji je u potpuno drugoj državi i iza koga se ne vidi ništa. VPN nije riješenje jer mora postojati VPN server na drugoj strani, ali moguće je da ih sada ima zbog blokade kineske cenzure.Vrlo si naivan. Enkripcija ti tu ništa ne pomaže; kad skidaš ili seedaš neki fajl preko torrenta, onako kako ti vidiš sve IP adrese kad ti se neko zakači, tako i oni iz filmske ili muzičke izdavačke kuće isto tako uzmu torrent fajl za download sa piratbay-a ili isohunt ili odakle god, i vide i tvoju IP kad skidaš ili seedaš taj film, kao što i ti vidiš njihovu IP. To se tako radi. Plus defaultni portovi na svakom p2p protokolu kojima se ljudi baš ne bave puno.
A onda tvoju IP adresu filmski studio prijavi tvom ISP i vlastima u Au ili NZ, pa plati kaznu ne samo filmskom studiju za njihov film, već i vladi što si koristio p2p.
- Comrad
#835 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Nije nista drugacije kod filmova i serija, nego ti to sebi predstavljas tako jer ti odgovara. Lako je sebe ubijediti i pronaci argumente koji ti odgovaraju.dragan.s wrote:I jeste isto i nije. Ako taj Photoshop skineš da bi pomoći njega zarađivao lovu to je već poseban prekršaj. I direktna šteta Adobe-u jer ga nisi platio. Da ga moraš platili ne bi ga skidao.Comrad wrote: Ovako kad gledas isto ti dodje, ili ti skinuo Photoshop ili skinuo Avatar isto ti je. Neko je milione ulozio u to, a ti si u 2 klika to uzeo besplatno. To sto su rupe u zakonu takve, nema nikakve veze. To sto ce neko zaraditi na Photoshopu, ili sto ces ti uzivati djabalesku u filmu je meni isto.
Kod filmova i serija je nešto drugo. Naprosto nema drugog načina za veliki broj ljudi da pogleda filmove i serije. Kolika gradova u BiH ima kino sale? Posebno kvalitetne. Druga je stvar što svi filmovi prvo prođu kroz kina vani, pa se tek nakon godinu ili više dana izda DVD (ili BR svejedno). Koji opet ne dolazi u BiH, ili ako dođe sa paprenom cijenom. Time što sam ja skinuo taj film i odgledao proizvođač ništa ne gubi. Ovo je naročito izraženo kod serija koje su sada popularnije od filmova. Serija se emituje u USA, zatim se nakon par godina pojavi na nekom od naših kanala. Ako sam je ja skinio i odgledao par dana nakon što je emitovana u USA, zbog čega bi proizvođač bio na gubitku? On će je svakako prodati nekoj našoj TV kući kad joj padne cijena.U kojim je to uređenim zemljama torent zabranjen? Pa najviše je seed-ova iz EU i SAD. Kineza skoro i nema.U uredjenim zemljama ne mozes ni sa torenata skidati, al eto buduci da vi zastupate sve legalno, nadam se da ce i to doci kod nas, pa ces film moci ili iznajmiti, kupiti po paprenoj cijeni ili gledat u kinu. Vidjet cu onda kakva ce vam prica bit, kad budes morao placati pakete serija po stotine KM, hoces li doci ovdje i sve to tako zdusno podrzavati.
To sto kod nas nema kino sala, dvd prodavnica zaboli onog jevreja u holivudu neka stvar, to nije njegov problem, nemoj gledat onda i kraj price. On je ulozio milione, a ti skines za 10 minuta i gledas besplatno? Kino plati distribuciju, automatski si ostetio kino, indirektno i tog filmadziju.
Isto je i sa serijama, TV kuce koje snimaju te serije ih prodaju, ti ih gledas djaba...kako nisu na gubitku? Snimi se serija, pusta se na njihovim kanalima koji se placaju. Raja onda to snima i pusta stream. Onda te TV kuce izdaju DVD-jeve, ako cekas nase TV kuce da ih kupe, nacekaces se bgm pofino. Koliko uopste postoji osoba koje ce cekati i pelgati se da gleda jednu epizodu sedmicno, ako je serija snimljena prije 5 god, kad sve to ima na internetu. Pa jbt do neki dan se prikazivao Prison Break na OBN-u. Ti ces sad reci da je neko cekao da pogleda jednu epizodu sedmicno, jest moj qrac, lola ih skine i za 2 dana pregleda sve sezone, i onda dodje na forum i prica kako nije ok imati windows bez licence.
Uostalom, mogu onda i ja isto tako reci, lik kupio Photoshop, vec ga je platio, krekovo i ja koristim to. Nema veze, on je vec platio to, nije Adobe na gubitku.
Nema toga, ja shvatam da treba ove dvije stvari razdovjiti, ali ako cemo objektivno ih posmatrati onda nije ok da skines gige i gige serija i filmova, muzike i onda dodjes na ovu temu i kenjas kako nije ok imati nelegalan software, to je meni malo licemjerno.
Ja se slazem da je potrebno legalizirati sve ovo, ali uz neku podrsku i podsticaj drzave. A ne zavalit i ovo malo firmi sto imamo. Zasto drzava nije dala primjer i presla na neki besplatan OS, koji ce njima djavo windows, office...za sta? A mogu samo zamislite koliko se miliona tu baci i kakvi su sve talovi sa prodavacima softwarea.
- vox-populi
#836 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Moja prijateljica prije 6 mjeseci skinula dva albuma, cini mi se Adele i jos nesto. Prvo su je tuzili za svaku pjesmu pojedinacno sto je na kraju ispalo oko 4.000€ kazne. Uz razne zalbe, angazovanje advokata i sve peripetije, na kraju platila oko 1.500€ kazne+sudskih troskova.dragan.s wrote: U kojim je to uređenim zemljama torent zabranjen? Pa najviše je seed-ova iz EU i SAD. Kineza skoro i nema.
Dakle, ona nije hostovala nista, nije dijelila okolo i slicno. Koristila onaj mikro torrent.
- xamp
#837 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
U njemackoj? Jeb ga, tamo ima zakonvox-populi wrote:Moja prijateljica prije 6 mjeseci skinula dva albuma, cini mi se Adele i jos nesto. Prvo su je tuzili za svaku pjesmu pojedinacno sto je na kraju ispalo oko 4.000€ kazne. Uz razne zalbe, angazovanje advokata i sve peripetije, na kraju platila oko 1.500€ kazne+sudskih troskova.dragan.s wrote: U kojim je to uređenim zemljama torent zabranjen? Pa najviše je seed-ova iz EU i SAD. Kineza skoro i nema.
Dakle, ona nije hostovala nista, nije dijelila okolo i slicno. Koristila onaj mikro torrent.
-
Saka
#838 Licenciranje softvera,inspekcija...
jOFLA i Comrad su potpuno u pravu. Tema je puna licemjerne djecurlije. Kao legalno je skidati masu filmova i muzike ali nije programe ako s njima zaradjujes. Nije legalno ni jedno ni drugo. Mozes obrtati i okretati kako hoces ali na kraju je oboje prekrsaj ili krivicno djelo. To sto u zakonu ne pise eksplicitno da je download ilegalan opet ne znaci ni da je legalan. Uostalom u 90% slucajeva kad koristis p2p program ti istovremeno uploadas ono sto si downloadao i automatski krsis zakon.
U Svedskoj su prije par godina prosirili zakon i na download pa je sad ilegalno i skidati nelegalne fajlove. Kao dokaz je bilo dovoljno predociti screenshot klijenta gdje se vidi IP adresa korisnika. Onda upadnu sa nalogom u stan, nadju ti filmove na kompj. i nahebo si. Tako uradili sa nekoliko nesretnika da naprave primjer i da vidis kako su ostali ucvikali. Palo ilegalno skidanje za 2/3 preko noci. Ostali placaju VPN. Tako da je pitanje vremena kad ce i kod nas nesto slicno uraditi (vec su pravili neke racije) i nikakva argumentacija za privatne potrebe ti nece piti vode. I oni dileri droge kad ih uhvate vicu to je za privatnu upotrebu, pa opet robija.
U Svedskoj su prije par godina prosirili zakon i na download pa je sad ilegalno i skidati nelegalne fajlove. Kao dokaz je bilo dovoljno predociti screenshot klijenta gdje se vidi IP adresa korisnika. Onda upadnu sa nalogom u stan, nadju ti filmove na kompj. i nahebo si. Tako uradili sa nekoliko nesretnika da naprave primjer i da vidis kako su ostali ucvikali. Palo ilegalno skidanje za 2/3 preko noci. Ostali placaju VPN. Tako da je pitanje vremena kad ce i kod nas nesto slicno uraditi (vec su pravili neke racije) i nikakva argumentacija za privatne potrebe ti nece piti vode. I oni dileri droge kad ih uhvate vicu to je za privatnu upotrebu, pa opet robija.
- baustelac
#839 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Malkice off topicvox-populi wrote:Moja prijateljica prije 6 mjeseci skinula dva albuma, cini mi se Adele i jos nesto. Prvo su je tuzili za svaku pjesmu pojedinacno sto je na kraju ispalo oko 4.000€ kazne. Uz razne zalbe, angazovanje advokata i sve peripetije, na kraju platila oko 1.500€ kazne+sudskih troskova.dragan.s wrote: U kojim je to uređenim zemljama torent zabranjen? Pa najviše je seed-ova iz EU i SAD. Kineza skoro i nema.
Samo skidanje ili gledanje streaminga je jos uvijek u sivoj zoni i to ne ganjaju ali torrent nije samo skidanje nego je istvremeno i dijeljenje pa na tome hvataju. Gledao sam neki prilog gdje ima neka firma u Hamburgu cini mi se, koja se nakaci na torrent i dovoljno je da samo jedan paket preuzme od tebe, i to im je dovoljan dokaz za suda. Prvo da mogu traziti podatke od providera, pa poslije i utuzivanje.
- xamp
#840 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Saka wrote:jOFLA i Comrad su potpuno u pravu. Tema je puna licemjerne djecurlije. Kao legalno je skidati masu filmova i muzike ali nije programe ako s njima zaradjujes. Nije legalno ni jedno ni drugo. Mozes obrtati i okretati kako hoces ali na kraju je oboje prekrsaj ili krivicno djelo. To sto u zakonu ne pise eksplicitno da je download ilegalan opet ne znaci ni da je legalan. Uostalom u 90% slucajeva kad koristis p2p program ti istovremeno uploadas ono sto si downloadao i automatski krsis zakon.
Mozes ti pricati sta hoces, ali skidanje filmova i muzike nije ilegalno pa ti na sudu optuzuj mene koliko hoces
- vox-populi
#841 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Moguce da je ona skinula jedan album, ostavila ga da seeda dok je skidala drugi, ne znam. Ali seed mozes sprijeciti jedino da ga skroz ukines. Strange skroz.baustelac wrote: Malkice off topic
Samo skidanje ili gledanje streaminga je jos uvijek u sivoj zoni i to ne ganjaju ali torrent nije samo skidanje nego je istvremeno i dijeljenje pa na tome hvataju. Gledao sam neki prilog gdje ima neka firma u Hamburgu cini mi se, koja se nakaci na torrent i dovoljno je da samo jedan paket preuzme od tebe, i to im je dovoljan dokaz za suda. Prvo da mogu traziti podatke od providera, pa poslije i utuzivanje.
-
Saka
#842 Licenciranje softvera,inspekcija...
Tacno, samo skidanje sa centralnog servera nije ilegalno po nasem zakonu. Po Svedskom, NZ i nekih drugih zemalja jeste.
Ali zaboravljas da torrent i p2p programi dijele fajlove automatski. Kako skidas tako i uploadas. Prema tome ako skidas torrentom (a to je u 90% slucajeva) krsis i nas zakon jer nelegalne fajlove cinis dostupnim za download.
Ali zaboravljas da torrent i p2p programi dijele fajlove automatski. Kako skidas tako i uploadas. Prema tome ako skidas torrentom (a to je u 90% slucajeva) krsis i nas zakon jer nelegalne fajlove cinis dostupnim za download.
- xamp
#843 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ako iskljucis seed-anje fajlove automatski ne krsis zakon.Saka wrote:Tacno, samo skidanje sa centralnog servera nije ilegalno po nasem zakonu. Po Svedskom, NZ i nekih drugih zemalja jeste.
-
Saka
#844 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Koliko raje iskljucuje seed? Gotovo niko. No, u pravu si, ako ne seedaš ne kršiš zakon, dok ga ne promijene. 
- Comrad
#845 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
@Saka,
To je ono sto i ja sve vrijeme govorim. Nasli rupe u zakonu i kao to je ok, uzimamo legalno, ne krademo... Ne kontam samo kako onda neko moze nesto prigovoriti Brankoviću i inima, i on je sve po zakonu uradio...a to sto je zakon pun rupa i mozes raditi sta hoces, e jbg nisu to oni krivi.
Ovi legalizatori sad ovo podrzavaju, a sta ce sutra kad im dodje zakon da svaku seriju, film, pjesmu moraju platiti. Sta ce onda biti, hocete li onda podrzavati licenciranje itd.
Nego ajd vi sad navijte ilegalne muzike, pustite kakav film sto jos nije ni u kino kako treba dosao i uzivajte.
Kako je krenulo, necete dugo.
To je ono sto i ja sve vrijeme govorim. Nasli rupe u zakonu i kao to je ok, uzimamo legalno, ne krademo... Ne kontam samo kako onda neko moze nesto prigovoriti Brankoviću i inima, i on je sve po zakonu uradio...a to sto je zakon pun rupa i mozes raditi sta hoces, e jbg nisu to oni krivi.
Ovi legalizatori sad ovo podrzavaju, a sta ce sutra kad im dodje zakon da svaku seriju, film, pjesmu moraju platiti. Sta ce onda biti, hocete li onda podrzavati licenciranje itd.
Nego ajd vi sad navijte ilegalne muzike, pustite kakav film sto jos nije ni u kino kako treba dosao i uzivajte.
- xamp
#846 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Nije to rupa u zakonu, vec je takav zakon... Ne znam jesil upoznat sa zakonom ACTA koji su htjeli donijeti, koji bi sprijecio ove po tvojoj definiciji "rupe u zakonu"...
Neke zemlje su prihvatile taj zakon i tamo vrijedi da ne smijes skidati muziku i filmove, dok zemlje koje nisu prihvatili, a vjerovatno nece nikad ni prihvatiti nemaju tu vrstu zakona.
Neke zemlje su prihvatile taj zakon i tamo vrijedi da ne smijes skidati muziku i filmove, dok zemlje koje nisu prihvatili, a vjerovatno nece nikad ni prihvatiti nemaju tu vrstu zakona.
- Comrad
#847 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ali evo ajd mi odgovori. Po cemu je ispravno ilegalno skinuti film i gledati ga besplatno ili ilegalno skinuti program? Cilj programa je rad i kreiranje necega - ok ilegalno zaradjujes, kupi licencu, cilj filma je zabava - ok ilegalno se zabavljas, bujrum kupi dvd il idi u kino. Po tome jel sto je zakon takav? Pa sta cemo sutra kad bude zabranjeno skidati filmove, serije i muziku? Hoces li to podrzavati? Evo, samo mi to reci, sutra da dodje zakon da je zabranjeno ilegalno skidati gore pobrojano, hoces li reci svaka cast ili ces se pobuniti? Da ili Ne?xamp wrote:Nije to rupa u zakonu, vec je takav zakon... Ne znam jesil upoznat sa zakonom ACTA koji su htjeli donijeti, koji bi sprijecio ove po tvojoj definiciji "rupe u zakonu"...
Ovo sad te na neki nacin ne tangira, jer ili ne radis, ili si u vecoj kompaniji koja svakako ima sve legalno ili radis kao prodavac software-a. Jos nisam sreo osobu koja radi, a da je ovo docekala sa odusevljenjem. Komentari su obicno, ok neka rade, ali ovo sigurno nije bio prioritet pored milion stvari koje ne stekaju.
- xamp
#848 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Comrad wrote:Ali evo ajd mi odgovori. Po cemu je ispravno ilegalno skinuti film i gledati ga besplatno ili ilegalno skinuti program? Cilj programa je rad i kreiranje necega - ok ilegalno zaradjujes, kupi licencu, cilj filma je zabava - ok ilegalno se zabavljas, bujrum kupi dvd il idi u kino. Po tome jel sto je zakon takav? Pa sta cemo sutra kad bude zabranjeno skidati filmove, serije i muziku? Hoces li to podrzavati? Evo, samo mi to reci, sutra da dodje zakon da je zabranjeno ilegalno skidati gore pobrojano, hoces li reci svaka cast ili ces se pobuniti? Da ili Ne?xamp wrote:Nije to rupa u zakonu, vec je takav zakon... Ne znam jesil upoznat sa zakonom ACTA koji su htjeli donijeti, koji bi sprijecio ove po tvojoj definiciji "rupe u zakonu"...
Ovo sad te na neki nacin ne tangira, jer ili ne radis, ili si u vecoj kompaniji koja svakako ima sve legalno ili radis kao prodavac software-a. Jos nisam sreo osobu koja radi, a da je ovo docekala sa odusevljenjem. Komentari su obicno, ok neka rade, ali ovo sigurno nije bio prioritet pored milion stvari koje ne stekaju.
Po zakonu
- xamp
#850 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ma kod nas bi bilo opravdanje: "Jedva su se sa windows xp-a na windows 7 navikli, zamisli koliko bi trebalo za linux".
I onda bi dodatak bio da je tu stariji kadar koji i nije bas vjest sa racunarima..
I onda bi mene usput neko napao jer kazem da je ok da se software naplacuje, ali filmovi i muzika ako je za privatne svrhe ne xD
I onda bi dodatak bio da je tu stariji kadar koji i nije bas vjest sa racunarima..
I onda bi mene usput neko napao jer kazem da je ok da se software naplacuje, ali filmovi i muzika ako je za privatne svrhe ne xD