Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#826 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Samo se u Bosni pita kuha, a kafa peče,...eventualno na Sandžaku još, ali ne znam.
- Jara
#827 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Vidiš da sam editovala...pardon, editirala.plain vanilla wrote:valjda vanilijaJara wrote:A vanila i vanilija?Kako je bosanski?
![]()
ja bas ne obracam paznju sta je cije, drobim redom kad pricam, mada cesce pisem po zapadnoj varijanti (navika)
a znam da se kafa i pece, vidis da smo i zapjevali
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#828 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
nisam vidjelaJara wrote:Vidiš da sam editovala...pardon, editirala.plain vanilla wrote:
valjda vanilija![]()
ja bas ne obracam paznju sta je cije, drobim redom kad pricam, mada cesce pisem po zapadnoj varijanti (navika)
a znam da se kafa i pece, vidis da smo i zapjevali![]()
e sad, kako se na bosanskom kaze ovisnik/zavisnik
ja kazem ovisnik, i stvarno mi je cudno kad cujem zavisnik (srpski)
medjutim, kod nas se prije govorilo zavisiti, a ne ovisiti
ali ocito su nam isprali mozak
- fantom slobode
#829 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
kuca - domacica
dom - kucanica....

dom - kucanica....
- vinnie_jones
#830 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Vizavi fukića, može se i pristaviti: - Deder(a), pristavi tu kahvu.
-
nemezis
#831 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Čitam u prijedlogu izmjena zakona o bezbjednosti saobraćaja "prijenosna tablica". Ja bih uvijek rekao prenosna.
- delllboy79
#832 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Jezik treba posmatrati kao ziv organizam koji s e mijenja sa vremenom.
Da se vratim kroz vrijeme prije par stotina godina tesko bi razumijeli jezik ili jezike koji su se pricali na ovim prostorima.
Da se vratim kroz vrijeme prije par stotina godina tesko bi razumijeli jezik ili jezike koji su se pricali na ovim prostorima.
- Dozer
#833 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Na kojem jeziku je "valovi se talasaju" ? 
- Helena Trojanska
#834 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Nemamo mi novu gramatiku, mi samo imamo ljude na pozicijama koji nikad nisu uzeli Gramatiku u ruke pa propagiraju nepismenost!
- Dozer
#835 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Bravo!
Vrlo lijepo i precizno receno
Imamo ljude koji ne znaju ni pricati kako treba, ni pisati, a sto znaci - polupismene, neinteligentne, totalno nekompetentne poluobrazovane mediokritete, koji su raznoraznim haversko-familijarno-stranackim linijama dosli u/na pozicije da odlucuju o vise nego bitnim drzavnim stvarima, kao sto je obrazovanje.
I onda se cudimo sto nam je kako jeste...
Svaka normalna drzava na planeti se trudi da obrazovanje kvalitativno unaprijedi, istovremeno da ga pojednostavi, a da se pri tome ne izgubi kvalitet i osnovni smisao i svrha tog obrazovnog sistema - da proizvede kvalifikovane kadrove koji ce uspjesno doprinositi ekonomiji i razvoju te drzave u buducnosti.
A sta se radi kod nas?
Pa logicno - sve kontra ovoga gore.
- Djeca se preopterecuju od osnovne skole, gdje im se trpaju raznorazni nebulozni predmeti (npr. djeca u 9. razredu osnovne sada imaju 16 predmeta?!
),
- Sadrzaj udzbenika je masi slucajeva katastrofalan, od stamparskih gresaka, do svih drugih, a nerijetko se tu nalaze i raznorazne notorne gluposti (poput da su povijest i istorija dviej razlicite stvari, ili da u identicnoj knjizi geografije, od istog izdavaca i datuma, u jednoj pisu egzaktni podaci, a u drugoj uopsteni, ali - za istu stvar, pa sve do vec poslovicnog stvaranja elektriciteta teglenjem macke po tepihu, itd.itd.)
- Fabrikuju se ocjene radi rejtinga skole,
- Nastavno osoblje je u velikom broju slucajeva totalno nekompetentno, i s obrazovne, i s pedagoske strane,
- Djeca se uce slijepom bubanju gradiva i poslusnosti, umjesto da im se razvijaju kognitivne sposobnosti, logicko i pragmaticno razmisljanje,
- Strategija obrazovanja na bilo kojem nivou ove maloumne drzave naprosto ne postoji, pa je onda sasvim logicno da ne postoji ni ekonomska strategija (kao sto ni ne postoji),
- Roditelji djecu brane u 99% slucajeva, pa ma koliko da su djeca kriva za bilo sta (zato i imamo toliko maloljetnicke delikvencije, uostalom),
Drugim rijecima - ne postoji bilo kakva ni obrazovna ni ekonomska strategija koja bi u drzavnom okviru postavila stvari na svoje mjesto, usmjerila djecu u ispravnom pravcu kako bi nakon skolovanja mogla ostvariti egzistenciju od naucenoga.
Zato svako drugo dijete u ovoj zemlji razmislja i sanja o odlasku odavde. Pun im qrac nebuloza, BHS matrice, nemogucnosti zaposlenja, pristojnog i svrsishodnog skolovanja, itd.
I, ja licno ih ne krivim. Prvi moj od oktobra ode vani da studira. I, ako bude srece, nikada se vise ovdje nece vratiti.
Vrlo lijepo i precizno receno
Imamo ljude koji ne znaju ni pricati kako treba, ni pisati, a sto znaci - polupismene, neinteligentne, totalno nekompetentne poluobrazovane mediokritete, koji su raznoraznim haversko-familijarno-stranackim linijama dosli u/na pozicije da odlucuju o vise nego bitnim drzavnim stvarima, kao sto je obrazovanje.
I onda se cudimo sto nam je kako jeste...
Svaka normalna drzava na planeti se trudi da obrazovanje kvalitativno unaprijedi, istovremeno da ga pojednostavi, a da se pri tome ne izgubi kvalitet i osnovni smisao i svrha tog obrazovnog sistema - da proizvede kvalifikovane kadrove koji ce uspjesno doprinositi ekonomiji i razvoju te drzave u buducnosti.
A sta se radi kod nas?
Pa logicno - sve kontra ovoga gore.
- Djeca se preopterecuju od osnovne skole, gdje im se trpaju raznorazni nebulozni predmeti (npr. djeca u 9. razredu osnovne sada imaju 16 predmeta?!
- Sadrzaj udzbenika je masi slucajeva katastrofalan, od stamparskih gresaka, do svih drugih, a nerijetko se tu nalaze i raznorazne notorne gluposti (poput da su povijest i istorija dviej razlicite stvari, ili da u identicnoj knjizi geografije, od istog izdavaca i datuma, u jednoj pisu egzaktni podaci, a u drugoj uopsteni, ali - za istu stvar, pa sve do vec poslovicnog stvaranja elektriciteta teglenjem macke po tepihu, itd.itd.)
- Fabrikuju se ocjene radi rejtinga skole,
- Nastavno osoblje je u velikom broju slucajeva totalno nekompetentno, i s obrazovne, i s pedagoske strane,
- Djeca se uce slijepom bubanju gradiva i poslusnosti, umjesto da im se razvijaju kognitivne sposobnosti, logicko i pragmaticno razmisljanje,
- Strategija obrazovanja na bilo kojem nivou ove maloumne drzave naprosto ne postoji, pa je onda sasvim logicno da ne postoji ni ekonomska strategija (kao sto ni ne postoji),
- Roditelji djecu brane u 99% slucajeva, pa ma koliko da su djeca kriva za bilo sta (zato i imamo toliko maloljetnicke delikvencije, uostalom),
Drugim rijecima - ne postoji bilo kakva ni obrazovna ni ekonomska strategija koja bi u drzavnom okviru postavila stvari na svoje mjesto, usmjerila djecu u ispravnom pravcu kako bi nakon skolovanja mogla ostvariti egzistenciju od naucenoga.
Zato svako drugo dijete u ovoj zemlji razmislja i sanja o odlasku odavde. Pun im qrac nebuloza, BHS matrice, nemogucnosti zaposlenja, pristojnog i svrsishodnog skolovanja, itd.
I, ja licno ih ne krivim. Prvi moj od oktobra ode vani da studira. I, ako bude srece, nikada se vise ovdje nece vratiti.
Last edited by Dozer on 11/08/2016 23:05, edited 1 time in total.
-
sokkia
#836 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
mjesec i po prođe a da niko ne napisa ništa na ovu temu, a imalo se itekako šta napisati.
nastavni plan i program u školama je rak-rana koju niko i ne pokušava da lijeći, jednom riječju TUGA I JAD da gore ne može biti.
nastavni plan i program u školama je rak-rana koju niko i ne pokušava da lijeći, jednom riječju TUGA I JAD da gore ne može biti.
- Donnie Smith
#837 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
U Sandžaku.PipiDugaDevetka wrote:Samo se u Bosni pita kuha, a kafa peče,...eventualno na Sandžaku još, ali ne znam.
-
Mibej
#838 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Radi se, USTVARI, o pravopisu, a ne gramatici.
- malamirha
#839 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
pod hitno izbaciti slovo Čč.....kod nas se koristi samo Ćć.
- ¤ jelena ¤
#840 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Eh, da je sreće i pameti u ovoj zemlji, dijalektolozi bi se bavili dijalektologijom, a ne pisanjem rječnika upitne naučne vrijednosti.hoće li bit službeno uvedena i dva slova O u jednoj riječi?glOOVA i slično?
Baveći se dijalektologijom, u medijima bi govorili o specifičnostima manje poznatih dijalekata na teritoriji ove države,
a ne lupetali o đikanima i kojekakvim balvangradovima.
Na taj način informisali bi javnost o karakteristikama svih naših govora,
a narod bi naučio nešto više o razlici između dijalekta i standarda, o značaju i jednog i drugog za nauku i kulturu
pa odstupanja od standarda ne bi toliko i tako dugo odzvanjala u praznim glavama..... širom ove zemlje divne.
I crkla ja.... sad, ovog momenta....ako igdje na svijetu postoji slučaj da se tolika masa ljudi natakari na izgovor jednog pišljivog slova (glasa)
od mogućih 30 u svom maternjem jeziku
i da ne popušta, godinama!
- fatamorgana
#841 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Na dalmatinskom, pa samo ti ime kaže.Dozer wrote:Na kojem jeziku je "valovi se talasaju" ?
-
Zastozato
#842 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Od nasih vrlih novinara cujemo kako nepravilno kazu 'dole' sto je ekavska varijanta rijeci 'dolje'. Na Bosanskom je pravilno reci 'dolje', bilo je tako i u ijekavskoj vatijanti SH jezika da ne mislite da je ovo nesto novo, kao sto je naravno pravilno reci 'ovdje', a ne 'ovde, 'nedjelja', a ne 'nedelja'. Citas nase novine i pored ovih gresaka sportski novinari obavezno napisu 'go' iako je pravilno 'gol'. Na forumima rijetko ko prodje bez gresaka dok pise ukljucujuci i mene, ali me najvise nervira izostavljanje slova h na kraju rijeci, recimo umjesto 'nabrojanih' ili 'zavrsenih' bude 'nabrojani' ili 'zavrseni'. Cak me neke osobe iznenade praveci takve greske jer ostatak teksta bude OK.
Prefefiram kahva, mehko i lahko jer mi ljepse, opustenije i njeznije zvuce. Piti kahvu je ceif, a piti kafu je onako brzo s nogu. Ljepse zvuci kahvenisati nego kafenisati, kahvedjija od kafedjija, pogrdno kahvurina od kafurina, itd.
Prefefiram kahva, mehko i lahko jer mi ljepse, opustenije i njeznije zvuce. Piti kahvu je ceif, a piti kafu je onako brzo s nogu. Ljepse zvuci kahvenisati nego kafenisati, kahvedjija od kafedjija, pogrdno kahvurina od kafurina, itd.
- pustopoljina
#843 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nisi dobro upratio.Alfons Kauders wrote:Ne bas, vec i puno ranije...amortizer wrote:Da, od pocetka '90-ih!plain vanilla wrote:
rjecnika, ne rijecnika![]()
u Tuzli se hladno kaze dijeta umjesto djeteta
I dijelovima Krajine znaju reci "dijeta" ako sam dobro upratio...
ako je "djeteta", i ako je krajina,onda je to djet'ta (sa tesdidom)
-
Hakiz
#844 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Misliš, dedera pristavder tu ka(hv, v)fu.vinnie_jones wrote:Vizavi fukića, može se i pristaviti: - Deder(a), pristavi tu kahvu.
Nego, otkad je pivo ženskog roda? U Sarajevu se redovno ide na pivu, pije piva itd. Niko ne pije pivo, svi piju pivu.
-
Hakiz
#845 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Od svih novinara, sportski novinari su najgori kada je pismenost u pitanju. I veoma ograničenog vokabulara.Zastozato wrote:Od nasih vrlih novinara cujemo kako nepravilno kazu 'dole' sto je ekavska varijanta rijeci 'dolje'. Na Bosanskom je pravilno reci 'dolje', bilo je tako i u ijekavskoj vatijanti SH jezika da ne mislite da je ovo nesto novo, kao sto je naravno pravilno reci 'ovdje', a ne 'ovde, 'nedjelja', a ne 'nedelja'. Citas nase novine i pored ovih gresaka sportski novinari obavezno napisu 'go' iako je pravilno 'gol'. Na forumima rijetko ko prodje bez gresaka dok pise ukljucujuci i mene, ali me najvise nervira izostavljanje slova h na kraju rijeci, recimo umjesto 'nabrojanih' ili 'zavrsenih' bude 'nabrojani' ili 'zavrseni'. Cak me neke osobe iznenade praveci takve greske jer ostatak teksta bude OK.
Ali, generalno smo nepismeni. Ne mislim samo na novinare, svi izlazimo iz škola nepismeni.
Tako da možemo slušati ili čitati o dozi sreće (sreću imaš ili nemaš, ne postoji doza sreće), najoptimalnijem (optimalno se ne komparira, tako da postoji samo nešto šta je optimalno ne postoji komparacija optimalno, optimalnije, najoptimalnije), obzirom da... (pravilno je s obzirom na to da...) itd.
- fatamorgana
#846 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
A kahvić?Zastozato wrote:Od nasih vrlih novinara cujemo kako nepravilno kazu 'dole' sto je ekavska varijanta rijeci 'dolje'. Na Bosanskom je pravilno reci 'dolje', bilo je tako i u ijekavskoj vatijanti SH jezika da ne mislite da je ovo nesto novo, kao sto je naravno pravilno reci 'ovdje', a ne 'ovde, 'nedjelja', a ne 'nedelja'. Citas nase novine i pored ovih gresaka sportski novinari obavezno napisu 'go' iako je pravilno 'gol'. Na forumima rijetko ko prodje bez gresaka dok pise ukljucujuci i mene, ali me najvise nervira izostavljanje slova h na kraju rijeci, recimo umjesto 'nabrojanih' ili 'zavrsenih' bude 'nabrojani' ili 'zavrseni'. Cak me neke osobe iznenade praveci takve greske jer ostatak teksta bude OK.
-
Zastozato
#847 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
U kaficima koji su nastali tek sedamdesetih godina proslog vijeka se svakako pije kafa. Mjesta u kojima se ceifi dok se ispija kahva se zovu kahvane.fatamorgana wrote:A kahvić?Zastozato wrote:Od nasih vrlih novinara cujemo kako nepravilno kazu 'dole' sto je ekavska varijanta rijeci 'dolje'. Na Bosanskom je pravilno reci 'dolje', bilo je tako i u ijekavskoj vatijanti SH jezika da ne mislite da je ovo nesto novo, kao sto je naravno pravilno reci 'ovdje', a ne 'ovde, 'nedjelja', a ne 'nedelja'. Citas nase novine i pored ovih gresaka sportski novinari obavezno napisu 'go' iako je pravilno 'gol'. Na forumima rijetko ko prodje bez gresaka dok pise ukljucujuci i mene, ali me najvise nervira izostavljanje slova h na kraju rijeci, recimo umjesto 'nabrojanih' ili 'zavrsenih' bude 'nabrojani' ili 'zavrseni'. Cak me neke osobe iznenade praveci takve greske jer ostatak teksta bude OK.
- ho oponopono
#848 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
...ja samo kad na Spottedu čitam one persone što traže " andžele sa neznam, nemogu, ne ću, bijo, sumljam"...apelujem svaki put Gospoda da neko pismen( ne mora biti lektor) vapi za demonom... 
- fatamorgana
#849 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Meni ljepše zvuči kahfa i kahfana, vuĆe na Afghanistan!Zastozato wrote:U kaficima koji su nastali tek sedamdesetih godina proslog vijeka se svakako pije kafa. Mjesta u kojima se ceifi dok se ispija kahva se zovu kahvane.fatamorgana wrote:A kahvić?Zastozato wrote:Od nasih vrlih novinara cujemo kako nepravilno kazu 'dole' sto je ekavska varijanta rijeci 'dolje'. Na Bosanskom je pravilno reci 'dolje', bilo je tako i u ijekavskoj vatijanti SH jezika da ne mislite da je ovo nesto novo, kao sto je naravno pravilno reci 'ovdje', a ne 'ovde, 'nedjelja', a ne 'nedelja'. Citas nase novine i pored ovih gresaka sportski novinari obavezno napisu 'go' iako je pravilno 'gol'. Na forumima rijetko ko prodje bez gresaka dok pise ukljucujuci i mene, ali me najvise nervira izostavljanje slova h na kraju rijeci, recimo umjesto 'nabrojanih' ili 'zavrsenih' bude 'nabrojani' ili 'zavrseni'. Cak me neke osobe iznenade praveci takve greske jer ostatak teksta bude OK.
-
direstraits0078
#850 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Simplasticna tema.