BHRT - javni servis, državna radio-televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
sunceKOtepsija

#826 Re: BHT

Post by sunceKOtepsija »

ne znam gdje da pisem, gdje tema o TVSA, zasto je izbrisana
SpecialOffer

#827 Re: BHT

Post by SpecialOffer »

kakavdanakneiskustvu wrote:tesko da ce to tek tako kabl. operatori prihvatiti
Pa oni ce samo prebaciti na nas krajnje korisnike i to je to, i vuk sit i ovce na broju.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#828 Re: BHT

Post by mali_milojica »

Ja kako sam razumio,to ce placati svi kabl operateri,a zavisno od broja korisnika. Da li ce operateri prebaciti na krajnjeg korisnika to zavisi samo od njih.
Ne znam sta ste mislili,da se zakonska obaveza moze zaobici. Gdje postoji volja,postoji i nacin naplate. Nema tog ko je drzavu zajebao. Samo ako drzava zeli,naci ce nacin.
Ovdje se operateri nista ne pitaju,mogu im dozvolu za rad uvjetovati zakonom o naplati takse
Ovo je samo prijedlog,ne znaci da ce proci.
kakavdanakneiskustvu

#829 Re: BHT

Post by kakavdanakneiskustvu »

mali_milojica wrote:Ja kako sam razumio,to ce placati svi kabl operateri,a zavisno od broja korisnika. Da li ce operateri prebaciti na krajnjeg korisnika to zavisi samo od njih.
Ne znam sta ste mislili,da se zakonska obaveza moze zaobici. Gdje postoji volja,postoji i nacin naplate. Nema tog ko je drzavu zajebao. Samo ako drzava zeli,naci ce nacin.
Ovdje se operateri nista ne pitaju,mogu im dozvolu za rad uvjetovati zakonom o naplati takse

bilo bi smijesno ocekivati da postojeci kabl. operatori ne povecaju cijenu svojih usluga ako ovo prodje
recto-verso

#830 Re: BHT

Post by recto-verso »

kakavdanakneiskustvu wrote:
mali_milojica wrote:Ja kako sam razumio,to ce placati svi kabl operateri,a zavisno od broja korisnika. Da li ce operateri prebaciti na krajnjeg korisnika to zavisi samo od njih.

bilo bi smijesno ocekivati da postojeci kabl. operatori ne povecaju cijenu svojih usluga ako ovo prodje
Neka odvoje od onih 15 km sto uzimaju klijentima na ime tamo nekog odrzavanja dok koriste infrastrukturu jos nekadasnje republike BiH.
Svakako su im usluge preskupe. Ovako ce sebi omogicit da plate manji porez na dobit, ako uopste sta i placaju. Vidim SBB u Srbiji u nekom ogromnom minusu a iza njih neki, lazu narod koji se ne zna informisat, vodeci svjetski KKR fond. Muljatori koji iznose novac iz BiH nebi trebali imati mjesta na trzistu definitivno.
nightvision

#831 Re: BHT

Post by nightvision »

Sesija Kruga 99: Stanje u javnim RTV servisima BiH gore nego ikad prije
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sesija-k ... /160124044

"Servis građane košta koliko jedna najlon kesa u prodavnici. Za tri TV kanala, tri radio programa, tri web portala, jedan korisnik usluga plaća samo 25 pfeninga RTV takse dnevno. Ništa jeftinije i ništa vrednije, a što je za dobrobit građana, ne postoji", poručio je Trivić.
mali_milojica

#832 Re: BHT

Post by mali_milojica »

Javni Servis je jedan od kljucnih stavki za ulazak u EU. Uskoro predajem zahtjev za kandidaturom. Ovo je samo politicko pitanje. Javni Servis se nece ugasiti,a drzava ce kad tad naci rjesenje. Morat ce,EU je nece moliti.
StupskaBitanga

#833 Re: BHT

Post by StupskaBitanga »

da bi sistem naplate io funkcionalan tu iza njega moramo imati stabilan i normalan Javni servis odnosno ono što je trebalo kod nas i da bude a to je koorporacija što trenutno nije
Ovo sa kablovskim operaterima i načinom naplate zaista nije dugoročno rješenje i to će svoriti više problema nego što ih ima sada a opet u cijeloj priči to je samo inicijativa ništa zvanično ni konkretno
doff

#834 Re: BHT

Post by doff »

Ne znam zašto se ne vrate modelu naplate putem računa za električne energiju, veći broj korisnika bi bio obuhvaćen. Samo naravno malo bolje doradit, da se ne može na uplatnici odvajat uplata za električnu energiju i rtv taksu.
mali_milojica

#835 Re: BHT

Post by mali_milojica »

doff wrote:Ne znam zašto se ne vrate modelu naplate putem računa za električne energiju, veći broj korisnika bi bio obuhvaćen. Samo naravno malo bolje doradit, da se ne može na uplatnici odvajat uplata za električnu energiju i rtv taksu.
Sva ova rjesenja su da se vatra stavi pod kontrolu,ali ce uvijek tinjati dok se ne nađe neko adekvatno,efikasno i trajno rjesenje. Navodno u RS ima oko 20ak firmi koje se bave distribucijom i prenosom el. energije. Dok bi se svi usaglasili i potpisali ugovori sa svakim posebno o prikupljanju takse,do tada bi ljude iz BHRT pokrila trava zaborava.
doff

#836 Re: BHT

Post by doff »

Pa da, ali opet bolje i takvo rješenje nego ovo trenutno. Sigurno bi bila veća naplata nego putem kablovskih operatera.

Ne vidim neku veliku razliku oko potpisivanja ugovora sa firmama koje se bave distribucijom i naplatom el. energije i kablovskih operatera. I ovih ima...
mali_milojica

#837 Re: BHT

Post by mali_milojica »

Ja kako sam razumio nece kabl operateri skupljati pretplatu,nego ce na osnovu broja svojih pretplatnika sami uplacivati cifru BHRT. npr Telemach ima 100k pretplatnika,oni ce sami morati dati 750k KM mjesecno BHRT,a oni ako zele neka pretplatu naplate svojim korisnicima.
doff

#838 Re: BHT

Post by doff »

Pa da si ti privatnik, da li bi ti tek tako mjesečno bacao toliku sumu novca? Siguran sam da ne bi. Ovo je prijedlog modela naplate, a taksu imaju obavezu plaćati domaćinstva koji posjeduju radio ili tv prijemnik. Dakle neće kablovski operateri od svog prihoda uplaćivati javnim servisima, nego će priklupljati novac od svojih korisnika (na koje se obaveza odnosi).
fortaleza

#839 Re: BHT

Post by fortaleza »

mali_milojica wrote:Ja kako sam razumio nece kabl operateri skupljati pretplatu,nego ce na osnovu broja svojih pretplatnika sami uplacivati cifru BHRT. npr Telemach ima 100k pretplatnika,oni ce sami morati dati 750k KM mjesecno BHRT,a oni ako zele neka pretplatu naplate svojim korisnicima.
Telemach kao najveći operater mora pristati na to, a to sigurno neće napraviti. Da jedna kompanija naplaćuje svoje usluge drugoj eto jer su vlastodršci tako rekli. :lol:
doff wrote:Ne znam zašto se ne vrate modelu naplate putem računa za električne energiju, veći broj korisnika bi bio obuhvaćen. Samo naravno malo bolje doradit, da se ne može na uplatnici odvajat uplata za električnu energiju i rtv taksu.
To bi bilo kao kad je vlasnik Mo parkinga (nelegalne firme, nije ni zakonski bilo usvojeno, bilmezi samo postavili naplatne aparate i hajmoo) izjavio da tko ne bude platio parking da neće moći registrirati automobil. Jes, aha, malo morgen, baš kao i zajedničko plaćanje računa dvjema različitim firmama, odnosno međusobno uvjetovanje plaćanja.

Ih, da javne ustanove to mogu napraviti već bi davno to i uradili. :)
nightvision

#840 Re: BHT

Post by nightvision »

a nedobog da smanje pretplatu na razumnu cifru od recimo 2 markice. objektivno, vise od toga ne vrijede, ako i toliko.
mali_milojica

#841 Re: BHT

Post by mali_milojica »

fortaleza wrote:
mali_milojica wrote:Ja kako sam razumio nece kabl operateri skupljati pretplatu,nego ce na osnovu broja svojih pretplatnika sami uplacivati cifru BHRT. npr Telemach ima 100k pretplatnika,oni ce sami morati dati 750k KM mjesecno BHRT,a oni ako zele neka pretplatu naplate svojim korisnicima.
Telemach kao najveći operater mora pristati na to, a to sigurno neće napraviti. Da jedna kompanija naplaćuje svoje usluge drugoj eto jer su vlastodršci tako rekli. :lol:
To bi bilo kao kad je vlasnik Mo parkinga (nelegalne firme, nije ni zakonski bilo usvojeno, bilmezi samo postavili naplatne aparate i hajmoo) izjavio da tko ne bude platio parking da neće moći registrirati automobil. Jes, aha, malo morgen, baš kao i zajedničko plaćanje računa dvjema različitim firmama, odnosno međusobno uvjetovanje plaćanja.

Iz Telemacha su vec rekli cim dobiju iz RAK-a nalog da prikupljaju taksu oni ce to uraditi. Moze im drzava dozvolu za rad uvjetovati time. Necete platiti,ne morate,necete ni raditi. Donese se zakonski akt,nema dozvole bez placanja i gotovo. Ali znajuci nase politicare :-)
Ponavljam ovo je samo prijedlog i samo stavljanje vatre pod nadzor,nikako njeno gasenje i trajno rjesenje za RTV taksu.
kakavdanakneiskustvu

#842 Re: BHT

fortaleza wrote:

u neumu to radi firma Bakus,legalno,sve po zakonu
kakavdanakneiskustvu

#843 Re: BHT

nightvision wrote:a nedobog da smanje pretplatu na razumnu cifru od recimo 2 markice. objektivno, vise od toga ne vrijede, ako i toliko.

nije vise u pitanju pretplata nego taksa na posjedovanje tv prijemnika
nightvision

#844 Re: BHT

Post by nightvision »

kakavdanakneiskustvu wrote:
nightvision wrote:a nedobog da smanje pretplatu na razumnu cifru od recimo 2 markice. objektivno, vise od toga ne vrijede, ako i toliko.

nije vise u pitanju pretplata nego taksa na posjedovanje tv prijemnika
Ma na to sam mislio, a svejedno je kako ga zvati, svakako svoj nerad finansiraju od tog novca, a vise od dvije markice nisu zasluzili, i to im je puno.
elk

#845 Re: BHT

Post by elk »

za 2km mozemo dobiti kapelske kresove.u najboljem slucaju.
montypython2000

#846 Re: BHT

Post by montypython2000 »

Nije mi jasno zašto bi javni servisi trebali biti privilegovani pa svaka druga kompanija treba sama naplaćivati svoje usluge a ovi lezihljebovići to prebace na nekog drugog. Zašto nemaju službu naplate? Posebno je pitanje kako to da tzv javni servisi zapošljavaju hiljade a privatne tv imaju moždan desetinu zaposlenih a imaju istu minutažu programa. Tzv javni servisi uopšte to i nisu. Svaka privatna tv ima dnevnik i to još i bolji koji realizuju sa djelićem novca koji dobijaju tzv javni servisi. FTV je daleko najgora. Nema obrazovnog ni edukativnog programa, nema vlastite produkcije. Reemituju se stare epizode serija od prije 40 godina a od novijih Pozitivna geografija, lud zbunjen Viza za budućnost gdje i iz tih novih pola aktera i glumaca davno pomrlo. Je li javni servis to što nam daju Žikinu dinadtiju 2 meksičke ili turske sapunice ž kvaliteta, što dnevnike vode nepismeni novinari , što je kvalitet slike i zvuka katastrofalan? Najveći dio para od te pretplate ide na plate zato se i ne kupuju nove serije filmovi, dokumentarci. Građani finansiraju nerad i neznanje. Maloprije gledam Sanela Prašović zloupotrebljava intervju sa premijerom ubjeđujući ga 10 minuta kako da prikači račun da ga svi plate. Televizija postoji da bi građani imali program a ne da bi zaposleni na tv primali plate. Njima ne treba pretplata njih treba UKINUTI.
montypython2000

#847 Re: BHT

Post by montypython2000 »

Oni pokušavaju da stvore famu da bi bez njih bilo katastrofa da su oni neki parametar i korektivni faktor. Oni su ništa. Imamo masu drugih dnevnika svaki dan (N1, OBN TV1, Al jazeera, tv sa, ...) i svaki je za tri koplja bolji od njihovog na FTV. Tu imamo katastofalne primjere da.novinari komentarišu vijesti umjesto da ih prenose, da jedva svršeni studenti žurnalistike i spikeri, predlažu, vodeći dnevnik, ekonomska rješenja i sl. Filmski program je kriminalan, vremenska prognoza je smiješna neupotrebljiva i na nivou iz 50ih godina prošlog vijeka. I da, moram reći BHT je nešto bolja od FTV ali ništa specijalno.
pianist

#848 Re: BHT

Post by pianist »

Nevezano za aktuelnosti, nadam se da ce se nekad naci neka volja i zelja pa da se poradi malo i na vizuelnom identitetu drzavne televizije.
Inace ovaj logo je katastrofa ziva.
MTV

#849 Re: BHT

Post by MTV »

pianist wrote:Nevezano za aktuelnosti, nadam se da ce se nekad naci neka volja i zelja pa da se poradi malo i na vizuelnom identitetu drzavne televizije.
Nek ostane ovakav samo proziran bez plave pozadine nek bude siva nesto kao ARD njemacki.

10 Minuta posla al lakse je kukat za naplatu takse 10 mjeseci.
pianist

#850 Re: BHT

Post by pianist »

MTV wrote:
pianist wrote:Nevezano za aktuelnosti, nadam se da ce se nekad naci neka volja i zelja pa da se poradi malo i na vizuelnom identitetu drzavne televizije.
Nek ostane ovakav samo proziran bez plave pozadine nek bude siva nesto kao ARD njemacki.

10 Minuta posla al lakse je kukat za naplatu takse 10 mjeseci.

Ma ne znam sta da ti kazem, ja bi onaj kec skroz izbacio i stavio nek pise BHT, pa nek se zna koja je televizija :D
Post Reply